Entrevista

Ben Emmerson

advocat

“És l’última Diada sota la unió amb Espanya”

L’advocat que defensa la causa catalana davant dels organismes internacionals vaticina que Catalunya pot ser independent d’aquí a un any

PODER
“Ara mateix hi ha dos desafiaments sobre la taula: crear una república independent i aconseguir immediatament la llibertat dels presos polítics”
ESTRATÈGIA
“Si el govern de Pedro Sánchez no es mou de manera ràpida i entra en negociacions per assegurar l’imminent alliberament dels presos, potser Catalunya es pot trobar amb la independència molt més aviat del que ningú espera”
IMATGE
“Estem en un punt que si no es troba una solució per als presos polítics hem d’esperar un xoc. És l’última Diada sota la unió amb Espanya”
DANYS
“L’opinió internacional s’està girant en contra d’Espanya des que Rajoy va enviar forces paramilitars contra gent normal”

L’advo­cat Ben Emmer­son (Kent, Regne Unit 1963) repre­senta la defensa inter­na­ci­o­nal del pre­si­dent Car­les Puig­de­mont i dels pre­sos polítics en el Comitè de Drets Humans de les Naci­ons Uni­des. Con­versa amb La República poques hores abans de par­ti­ci­par acti­va­ment en els actes de la Diada.

Aquesta és una Diada amb pre­sos polítics i exi­li­ats...
És un moment cru­cial per al movi­ment inde­pen­den­tista català. Crec que aquesta Diada és una demos­tració de for­ta­lesa molt gran dels cata­lans. Ara mateix hi ha dos des­a­fi­a­ments sobre la taula: crear una república inde­pen­dent i acon­se­guir imme­di­a­ta­ment la lli­ber­tat dels pre­sos polítics. És una opinió per­so­nal, però si el govern de Pedro Sánchez no es mou de manera ràpida i entra en nego­ci­a­ci­ons per asse­gu­rar l’immi­nent alli­be­ra­ment dels pre­sos, Cata­lu­nya es pot tro­bar amb la inde­pendència molt més aviat del que ningú espera.
Creu que la nego­ci­ació amb el govern espa­nyol podria començar aviat?
La meva opinió és que és impro­ba­ble que les nego­ci­a­ci­ons subs­tan­ci­als comen­cin abans que els pre­sos polítics siguin alli­be­rats, però això no des­carta la pos­si­bi­li­tat d’un diàleg sense pre­con­di­ci­ons en què es deter­mini com, quan i en base a què els seran alli­be­rats. Penso que serà molt difícil per als líders inde­pen­den­tis­tes cata­lans asseure’s i nego­ciar sobre el futur de Cata­lu­nya quan nou d’ells, que van ser esco­llits democràtica­ment, estan entre rei­xes. Per tant, la meva visió és que el govern de Madrid té ara una fines­tra molt estreta d’opor­tu­ni­tats per moure’s deci­di­da­ment; si fallen i el judici comença com està pre­vist aquest mes de novem­bre i es pro­ce­deix a un judici advers i a la pos­si­bi­li­tat d’empre­so­na­ment no hi ha cap altra alter­na­tiva que una immi­nent secessió.
L’Estat espa­nyol és fei­xista?
És molt difícil dir que tot l’Estat és fei­xista i penso que és perillós. Hi ha una clara evidència que encara hi ha influències del règim de Franco en els esgla­ons més alts del sis­tema judi­cial. Hi ha ele­ments de clara violència fei­xista dels falan­gis­tes de l’extrema dreta? La res­posta és sí. Crec que no t’has de pre­gun­tar si un estat és fei­xista perquè al final el que neces­sita el fei­xisme és que l’opo­nent acabi no fent res. Tinc el pri­vi­legi de repre­sen­tar no només els pre­sos polítics, sinó també els exi­li­ats, i acon­se­llar gent que tre­ba­lla al govern. Con­fio en la gent per la qual tre­ba­llo. El govern espa­nyol està con­duint els cata­lans per unes vies de repressió i intran­sigència bru­tal, per inten­tar tallar les seves aspi­ra­ci­ons d’auto­de­ter­mi­nació. Crec que els líders inde­pen­den­tis­tes han de con­ti­nuar insis­tint en el dret d’auto­de­ter­mi­nació per la via d’un referèndum pac­tat i legal i que els resul­tats siguin accep­tats per les dues parts. Tot i que es podrien haver tin­gut en compte els resul­tats del referèndum de l’any pas­sat, [els inde­pen­den­tis­tes] han pro­po­sat ober­ta­ment la pos­si­bi­li­tat de fer un nou referèndum que con­firmi l’opinió majo­ritària del poble català i que demos­tri que la relació entre Cata­lu­nya i Espa­nya ara està tren­cada. I que hi ha la neces­si­tat d’una nova relació cons­ti­tu­ci­o­nal. Com en un matri­moni infeliç que arriba al final, hi ha un punt en què la relació es trenca. Ara, sota el meu punt de vista, aquesta unió està tren­cada.
Quin seria el pas següent?
La solució podria ser un referèndum pac­tat si el govern es mogués per alli­be­rar els pre­sos polítics i tot­hom es pogués asseure al vol­tant d’una taula i nego­ciar una tran­sició pacífica i orde­nada. Si no ho fan, sos­pito que més aviat serà una sor­tida brusca... Estem en un punt que si no es troba una solució per als pre­sos polítics hem d’espe­rar un xoc. Penso que és l’última Diada sota la unió amb Espa­nya.
...
Ara tot està en mans del govern espa­nyol. Les ofer­tes per nego­ciar abans no sigui massa tard, i aviat serà massa tard, ja s’han fet per part del pre­si­dent Torra i del pre­si­dent Puig­de­mont. Una tran­sició orde­nada cada cop es fa menys pro­ba­ble a mesura que passa el temps. L’octu­bre serà deci­siu per a Cata­lu­nya, perquè no només serà el pri­mer ani­ver­sari del referèndum i de la decla­ració de la República, sinó també, el pri­mer ani­ver­sari dels empre­so­na­ments. Hi haurà moments de tensió en els pro­pers mesos.
I si no arriba la pro­posta?
Si no arriba, l’inde­pen­den­tisme català haurà de pren­dre una decisió molt difícil. Quina classe de movi­ment inde­pen­den­tista accepta que els seus líders esco­llits democràtica­ment con­tinuïn a la presó? Seria una com­pleta capi­tu­lació i una der­rota i que endar­re­ri­ria la nego­ci­ació almenys una gene­ració.
Algu­nes veus asse­nya­len que la sentència dels pre­sos polítics podria ser dura.
L’opor­tu­ni­tat exis­teix ara. El con­trol i la direcció dels futurs esde­ve­ni­ments estan en mans del govern del Madrid. Si els pre­sos són envi­ats a la presó, la meva pre­dicció és que el cla­mor por­tarà a una decla­ració d’inde­pendència uni­la­te­ral imme­di­ata –no com la que es va sus­pen­dre l’any pas­sat–, i això con­duirà a un període de tran­sició dur i difícil. Al novem­bre començaran els judi­cis... i també hi haurà la decisió de les Naci­ons Uni­des. Ara és quan el govern espa­nyol pot nego­ciar o con­ti­nuar en la línia de l’exe­cu­tiu de Rajoy.
En quin punt es tro­ben les denúncies pre­sen­ta­des a l’ONU?
Els pro­ces­sos són con­fi­den­ci­als i n’hi ha tres d’oberts. Espe­rem els resul­tats d’almenys dos d’aquests pro­ces­sos abans no acabi l’any. L’opinió inter­na­ci­o­nal s’està girant en con­tra de l’Estat espa­nyol. Es té la imatge que la política espa­nyola no ha ges­ti­o­nat bé la situ­ació en els dar­rers dotze mesos, des que l’expre­si­dent Mari­ano Rajoy va enviar les for­ces para­mi­li­tars con­tra gent nor­mal als car­rers. La res­pon­sa­bi­li­tat de posar fi final­ment a aquesta unió [Cata­lu­nya-Espa­nya] recaurà sobre Madrid, i la història ens mos­trarà que la suc­cessió de dife­rents admi­nis­tra­ci­ons i la seva nega­tiva a reconèixer la causa per una democràcia plu­ral i oberta a Cata­lu­nya ha sig­ni­fi­cat defi­ni­ti­va­ment el tren­ca­ment d’Espa­nya com a país.
Podria tenir con­seqüències greus a la Unió Euro­pea?
Crec que és molt impro­ba­ble que Espa­nya sigui expul­sada de la Unió Euro­pea per aquest motiu. Tot i això, crec que arri­barà el dia que Cata­lu­nya tindrà la seva pròpia cadira a la Unió Euro­pea com un estat inde­pen­dent, com Por­tu­gal.
La violència exer­cida per l’Estat espa­nyol està danyant la seva imatge a l’exte­rior?
En els dar­rers mesos, molta gent s’ha assa­ben­tat del què està pas­sant a Cata­lu­nya i a l’Estat espa­nyol. El mal que fa aquest procés a Espa­nya és molt sig­ni­fi­ca­tiu. Hi ha una cara fosca dar­rere la màscara asso­le­llada, i això afec­tarà molt els interes­sos d’Espa­nya i també les seves rela­ci­ons comer­ci­als. Si Sánchez vol sal­var Espa­nya neces­sita actuar ara.

ADELA GENÍS

age­nis@​lrp.​cat

La visita a les presons espanyoles

Emmerson explica que el mes de febrer passat va visitar per primera vegada les presons espanyoles com a advocat. “No hi vaig anar per visitar un criminal, sinó uns líders de la societat civil que estan pagant el preu del vostre dret a poder viure en democràcia. Vaig parlar llargament amb en Joaquim Forn, amb en Jordi Cuixart, amb Jordi Sànchez i amb l’Oriol Junqueras”, explica el lletrat. “Crec fermament que les Nacions Unides trobaran que Espanya ha violat no només els drets polítics dels presos, sinó també de totes les persones que els van votar”, opina Emmerson, que assegura que la imatge internacional que ha ofert l’Estat espanyol durant els darrers dotze mesos l’està perjudicant de manera seriosa. Primerament, amb la violència policial exercida l’1 d’octubre i després amb l’empresonament dels líders polítics.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.