Entrevista

Borja de Riquer

Catedràtic emèrit d'història

“No hem fet una història gens convencional”

Història Mundial de Catalunya Director: Borja de Riquer Edició: Novembre del 2018 Editorial: Edicions 62 Pàgines: 987 Preu: 26,60 Una aproximació a 124 flaixos que han marcat la història del nostre país.

. PERE BOSCH I CUENCA

pbosch@​lrp.​cat

Mal­grat exer­cir de pro­fes­sor emèrit de la Uni­ver­si­tat Autònoma de Bar­ce­lona i, per tant, man­te­nir-se allu­nyat de les aules, Borja de Riquer i Per­ma­nyer (Bar­ce­lona, 1945) segueix exer­cint de pro­fes­sor en la distància, a través de la seva ingent pro­ducció his­to­ri­ogràfica i un mes­tratge diari, i assu­meix els seus pro­jec­tes de recerca com si tot just acabés d’entrar a la uni­ver­si­tat. Es tracta d’un dels autors més prolífics de la his­to­ri­o­gra­fia cata­lana. Més enllà de les apor­ta­ci­ons en algu­nes matèries, com ara el cata­la­nisme con­ser­va­dor, les rela­ci­ons entre Cata­lu­nya i Espa­nya durant el segle XIX i la figura de Fran­cesc Cambó, la seva extensa pro­ducció es carac­te­ritza pel rigor científic, la capa­ci­tat d’anàlisi i la vocació d’arri­bar al gran públic. També ha diri­git o coor­di­nat algu­nes obres col·lec­ti­ves, entre les quals des­ta­quen Història de la Dipu­tació de Bar­ce­lona (1987/88) i Història. Política, Soci­e­tat i Cul­tura dels Països Cata­lans (1995-99), en dotze volums.

La dar­rera és la Història mun­dial de Cata­lu­nya, de la qual ha estat direc­tor i autor d’algun dels capítols. El lli­bre par­teix de la idea del medi­e­va­lista francès Patrick Bouc­he­ron, que s’ha con­ver­tit en un dels fenòmens edi­to­ri­als al seu país, amb prop de 200.000 exem­plars venuts. A banda de la curi­o­si­tat de tro­bar-hi epi­so­dis poc habi­tu­als, com ara la invenció del per­fum Cha­nel número 5 el 1921 i els orígens del qua­dre Les senyo­re­tes del car­rer Avinyó, de Pablo Picasso, el lli­bre ha tret de polle­guera alguns puris­tes, que l’han acu­sat de: “Decons­truir la història i supri­mir el fil gene­ral inter­pre­ta­dor de la nos­tra iden­ti­tat.” Tal com recorda Borja de Riquer, però, amb aquest tipus de pro­duc­tes no hi ha la vocació de “subs­ti­tuir les històries de França, d’Itàlia o de Cata­lu­nya, per posar alguns països on s’ha reproduït la ini­ci­a­tiva”: “Es tracta d’una altra cosa, d’un altre pro­ducte, que cerca tro­bar noves for­mes de comu­ni­car la història i d’arri­bar a un públic molt més ampli del que acos­tuma a con­su­mir lli­bres d’història. I que no vol ser antagònica, sinó com­ple­mentària de les històries tra­di­ci­o­nals.”

Pre­ci­sa­ment, Borja de Riquer fa incís en “el repte d’arri­bar al públic amb unes for­mes que siguin atrac­ti­ves, lle­gi­do­res i al mateix temps rigo­ro­ses i fetes per espe­ci­a­lis­tes sol­vents”. La reflexió du implícita una crítica sobre l’ofici d’his­to­ri­a­dor, que Borja de Riquer assu­meix sense embuts: “Els his­to­ri­a­dors estem escri­vint per als espe­ci­a­lis­tes, per als col·legues. I no vull dir que no s’hagi de fer, però no ens podem que­dar aquí. Això Josep Fon­tana ho remar­cava molt sovint. Si ens hem d’adreçar a la immensa majo­ria dels cata­lans, no podem uti­lit­zar els for­mats de sem­pre, que sabem que no arri­ben.” I en allò que fa referència a l’obra que acaba de diri­gir, remarca que “no es tracta d’una història de Cata­lu­nya con­ven­ci­o­nal”. Es tracta d’una síntesi dife­rent, que no ens acosta al pas­sat del nos­tre país de la manera tra­di­ci­o­nal, amb un fil con­duc­tor cro­nològic, sinó que selec­ci­ona alguns epi­so­dis que li han donat pro­jecció inter­na­ci­o­nal o bé que posen de mani­fest les influències que ha rebut el nos­tre país.

Una història mun­dial

Més enllà de l’enfo­ca­ment de cadas­cun dels temes, el lec­tor hi tro­barà epi­so­dis o temes que no acos­tu­men a aparèixer en els lli­bres d’història, com ara el 0-5 amb què el Barça de Johan Cruyff va assal­tar el Ber­nabéu, o el paper d’El Bulli de Roses. Es tracta d’un lli­bre orde­nat cro­nològica­ment i que es pot lle­gir en aquesta direcció, però que també per­met una con­sulta aleatòria de cadas­cun dels 124 flai­xos o moments de la història de Cata­lu­nya.

Borja de Riquer reco­neix que l’adjec­tiu mun­dial al cos­tat d’una història de Cata­lu­nya “pot sem­blar pre­tensiós i fins a cert punt pro­vo­ca­dor”. Ara bé, tal com es pre­gunta el filòsof Josep Ramo­neda en el pròleg, “hi ha alguna història que no sigui mun­dial?” La res­posta l’ofe­reix en el mateix escrit, quan remarca que “tota història és mes­tissa, tota comu­ni­tat ha rebut i ha donat, i l’exo­història [...] és la via que garan­teix esca­par de les fabu­la­ci­ons patri­o­te­res, que abun­den tant a Europa”. El lli­bre par­teix de la selecció d’alguns epi­so­dis que són rela­ti­va­ment excep­ci­o­nals, fruit d’influències i cor­rents i que han estat ree­la­bo­rats a Cata­lu­nya. El direc­tor de l’obra reco­neix que aquest fet “és espe­ci­al­ment cor­rent a casa nos­tra, sobre­tot per la seva espe­cial ubi­cació, en un pas­sadís que con­necta el sud amb el nord, fet que es tra­du­eix en inva­si­ons, migra­ci­ons, cor­rents polítics i lite­ra­ris, invents..., i tot ple­gat des de fa mil·len­nis”: “Tot això dona a aquest país unes pecu­li­a­ri­tats molts nota­bles. Aquest ha estat un país molt obert. La idea que els cata­lans han estat tan­cats és falsa. Mai els cata­lans han estat tan­cats. Una cosa és defen­sar la iden­ti­tat pròpia i una altra cosa és defi­nir-nos com un poble tan­cat.”

La reflexió ante­rior es con­creta en bona part dels capítols, des del que res­se­gueix l’èxit dels lli­bres de cuina de prin­ci­pis del segle XIV fins al que ens recorda el cas d’El Bulli de Roses, qua­li­fi­cat com “el millor res­tau­rant del món”. Borja de Riquer defensa amb passió la inclusió d’aquest i altres temes que no acos­tu­men a aparèixer en les històries sintètiques de Cata­lu­nya, però que “tots els cata­lans tenim assu­mits com un tema cen­tral de la nos­tra cul­tura”. L’arri­bada de Cruyff és un altre tema inu­sual, que va impac­tar els cata­lans d’ales­ho­res. “Es tracta d’un epi­sodi que forma part de la memòria col·lec­tiva de diver­ses gene­ra­ci­ons. Per què no ha d’aparèixer, doncs, en un lli­bre d’història?”, es pre­gunta Borja de Riquer.

noranta-vuit espe­ci­a­lis­tes

La Història mun­dial de Cata­lu­nya és una obra inter­dis­ci­plinària que té l’empremta de noranta-vuit experts; una “poli­fo­nia enorme”, en parau­les de Borja de Riquer. Entre aquests experts, tro­bem alguns noms a bas­ta­ment cone­guts pel gran públic, com ara Arnau González Vilalta, Sergi Pàmies, Joan B. Culla, Agustí Alco­berro i Borja de Riquer, i d’altres que no ho són tant, però que han dei­xat algu­nes col·labo­ra­ci­ons molt reco­ma­na­bles. També hi tro­bem un dels dar­rers tex­tos de Josep Fon­tana, amb un títol sug­ge­ri­dor: “Antoni de Cap­many. La il·lus­tració segres­tada.” Borja de Riquer des­taca: “Cap­many fa la pri­mera història econòmica d’Europa i, a més, és un il·lus­trat, que ana­litza els obs­ta­cles al crei­xe­ment i que con­trasta amb els espa­nyols, que pen­sen en clau agra­rista. Els il·lus­trats cas­te­llans segres­ten i ocul­ten Cap­many, l’ama­guen, no el con­si­de­ren un dels seus.” Una altra col·labo­ració pòstuma és la d’Eva Serra, en aquest cas dedi­cada a “La república cata­lana de Lluís XIII”. En aquest cas, el direc­tor des­taca que l’arti­cle “plan­teja un tema molt actual, com és l’exer­cici de la sobi­ra­nia”: “Unes ins­ti­tu­ci­ons que tren­quen amb un monarca, que inten­ten mun­tar una república com els holan­de­sos, que cri­den el rei francès i li ofe­rei­xen con­ver­tir-se en Lluís I de Cata­lu­nya. És un exer­cici de sobi­ra­nia abso­luta i que ha estat molt difu­mi­nat en les històries de Cata­lu­nya.”

En el lli­bre també apa­rei­xen alguns epi­so­dis molt recents, com ara les mobi­lit­za­ci­ons con­tra la guerra de l’Iraq, un arti­cle que signa Josep Ramo­neda; o alguns capítols dedi­cats al procés d’inde­pendència, des de les mobi­lit­za­ci­ons mas­si­ves fins a la decla­ració d’inde­pendència. En aquest dar­rer cas, Borja de Riquer des­taca que “evi­dent­ment, no s’explica com aca­barà, perquè això no ho sap ningú, però sí que s’ana­litza què va por­tar a aquell epi­sodi”: “Acabi com acabi, es tracta d’una fita que mar­carà la història de Cata­lu­nya com ho va poder fer el 14 d’abril del 1931.”

OBER­TURA

“Aquest ha estat un país molt obert. La idea que els cata­lans són tan­cats és falsa. Més aviat ha estat al con­trari”, afirma Borja de Riquer

DES­TI­NA­TARI

“Els his­to­ri­a­dors estem escri­vint per als espe­ci­a­lis­tes i no ens podem que­dar aquí. Cal arri­bar al gran públic”

EN DETALL

El llibre recull 124 flaixos de la història del nostre país. En destaquem alguns que poden ajudar a fer-se una idea de la concepció amb què està feta l’obra.

EL 0-5 DEL BARÇA

La suggeridora crònica de l’escriptor Sergi Pàmies sobre “el 0-5 gloriós al Bernabéu” ens acosta a un episodi que va molt més enllà de “l’inici de l’era Cruyff”. No us perdeu el que en va escriure Francisco Umbral des de les pàgines de La Vanguardia.

LA CONDICIÓ HUMANA

Es tracta d’un capítol que no et deixa indiferent. L’aproximació de Josep Castells a la matança dibuixada a les pintures rupestres de la Vall II (a Capçanes, al Priorat) és atrevida, tant per allò que ens descriu com per les preguntes que es planteja, per exemple, una d’inquietant: “Qui va pintar el relat? [...] Un membre del grup dels arquers atacants o un individu que formava part del grup dels abatuts [...]?”

UNA ENTRADA TRIOMFAL

Juan Vicente fa un relat hàbil i atrevit de l’entrada d’Alfons el Magnànim a la ciutat de Nàpols el 26 de febrer del 1443, en què combina l’anècdota amb una anàlisi acurada de la transcendència d’aquell episodi. Un text que atrapa el lector de la primera a la darrera línia.

UN AMBAIXADOR A LA XINA

La història de Sinibald de Mas, que va dur a terme grans viatges a la Xina com a agent del govern espanyol, és fascinant. David Martínez ens acosta a la seva trajectòria i al moment en què es va convertir en representant de l’emperador xinès en una missió secreta a Portugal.

LA CIUTADANIA AL CARRER

L’historiador Joan B. Culla ens acosta als antecedents i al significat de les darreres grans mobilitzacions. Segons l’autor, no han permès “trencar l’empat relatiu entre els partidaris de la independència i els de la unió”, però sí que han aconseguit, “i amb escreix, situar Catalunya en el mapa informatiu i mediàtic mundial”.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor