Entrevista

MANEL MORILLO

EXPERT EN GESTIÓ DE RESTAURANTS I FUNDADOR DE CON GUSTO

“És l’hora del consum de proximitat”

Expert en estratègia i consultoria per a hostaleria, Manel Morillo parla de com la pandèmia està afectant el sector i assenyala algunes oportunitats que es poden desencadenar en els propers mesos

PAPER DELS AJUNTAMENTS
“Ara és el moment de fer campanyes per promoure els negocis locals. S’ha d’aprofitar que la gent se sentirà més segura comprant a prop de casa”
DISTRIBUCIÓ DELS CRÈDITS
“Les línies de crèdit es donen cada cop en pitjors condicions i al final són préstecs bancaris. I els bancs els estan donant a qui els surt dels nassos”
ESPERANT CAIGUDES
“Hi ha grups d’inversors que s’estan organitzant entre si per intercanviar oportunitats de gent que farà fallida o que voldrà traspassar el negoci”
AIXECAMENT DELS ERTOS
“S’han d’aixecar parcialment. Si m’obliguen a obrir amb el 50% de l’aforament, és evident que no puc recuperar tot el personal anterior”
REFORÇ DEL ‘DELIVERY’
“La partida la guanyaran aquells negocis que abans de la crisi ja estaven preparats per fer un bon repartiment a domicili”
APUJAR PERSIANES
“Al contrari del que es transmet a les xarxes socials, no tinc cap notícia de cap client o de ningú que ara per ara hagi decidit tancar per sempre el negoci”
Quins inputs li fan arri­bar els seus cli­ents i gent cone­guda del sec­tor de la res­tau­ració?
Hi ha divisió d’opi­ni­ons. Hi ha gent molt opti­mista, que nor­mal­ment és la gent que té liqui­di­tat i que ha fet bé les coses en l’aspecte de gestió i que no està espe­ci­al­ment pre­o­cu­pada. Li fa mal el moment econòmic actual, però no està pre­o­cu­pada pel futur. I després hi ha la gent que ha arri­bat molt dèbil de tre­so­re­ria a aquesta crisi i que està molt tocada. Al con­trari del que s’està trans­me­tent a les xar­xes soci­als, no tinc cap notícia de cap cli­ent ni de cap per­sona d’aquest entorn que ara mateix ja hagi deci­dit que tan­carà per sem­pre. A mi no m’ha arri­bat ni un sol cas de ningú que es vul­gui tras­pas­sar el local.
Què abunda més?
La gent tocada i que s’està mirant totes les opci­ons econòmiques per poder obte­nir liqui­di­tat i que es queixa de les mesu­res del govern pro­ba­ble­ment repre­senta més de la mei­tat del sec­tor. Actu­al­ment, de pre­o­cu­pació, en té abso­lu­ta­ment tot­hom, sigui del sec­tor que sigui.
Tam­poc no té la impressió que no podran aguan­tar aquesta situ­ació més enllà d’un temps deter­mi­nat?
Ara mateix, no. Fona­men­tal­ment, perquè encara es té l’expec­ta­tiva de poder obrir al maig. I la gent té intenció de reo­brir mal­grat que ara no tin­gui liqui­di­tat, sobre­tot recor­rent als famo­sos fons o als préstecs barats i sobre­tot si els ERTO es man­te­nen i es poden rene­go­ciar els preus dels llo­guers, que en el tema dels locals comer­ci­als està sent més fàcil que amb els de l’habi­tatge pri­vat. També és cert que hi ha moltíssima gent que no té alter­na­tiva, perquè la seva font de negoci és aquesta. Què pot fer a banda de tor­nar a obrir i veure què passa? Si després la cosa va molt mala­ment i no es reac­tiva el con­sum, ja mirarà què fa. Hi ha dra­ma­tisme al mer­cat per falta de recur­sos i per falta de liqui­di­tat a curt ter­mini, però no tenim la per­cepció que la gent tin­gui la intenció de tan­car.
El suport al sec­tor per part de les admi­nis­tra­ci­ons és l’ade­quat?
Els comen­ta­ris gene­ra­lit­zats són “quina ajuda?” o bé “on està l’ajuda?”. Ningú l’ha vist per enlloc. Molta roda de premsa, molta publi­cació al BOE a les dotze de la nit, però després no hi ha res tan­gi­ble. L’única ajuda de veri­tat és la fle­xi­bi­li­tat amb el tema dels ERTO. Hi ha un moment en què la res­pon­sa­bi­li­tat de pagar els tre­ba­lla­dors és de l’Estat, tot i que ja veu­rem si arriba a temps. Aquesta és l’única mesura que va tran­quil·lit­zar els empre­sa­ris en el sen­tit què no han de pagar la línia de cost més gran que tenen, ja que tam­poc han de com­prar matèria pri­mera perquè tenen el negoci tan­cat. Els res­ten els deu­tes pen­dents, però els hau­ran de pagar quan puguin i, pel que fa al tema de rene­go­ciar el llo­guer, en molts casos està sent bas­tant fàcil.
Els crèdits cir­cu­len amb fluïdesa?
Les línies de crèdit, els famo­sos 100.000 mili­ons d’euros, es donen cada cop en pit­jors con­di­ci­ons i al final són préstecs ban­ca­ris. Òbvi­a­ment, molt avan­tat­jo­sos, amb carència de paga­ment, amb tipus barats, però els bancs els estan donant a qui els surt dels nas­sos. Si tu tens un ràting hor­rorós, o tenies deu­tes, el banc ni te l’ofe­reix, ni te’l dona. Per tant, hi ha empre­ses a les quals la mesura els està aju­dant a capi­ta­lit­zar-se però n’hi ha mol­tes que estan que­dant fora del mer­cat. Tot el que té a veure amb quo­tes d’autònoms, que per a gent que té un res­tau­rant amb qua­tre tre­ba­lla­dors són bas­tants diners, no s’ha resolt, tot i que la gent ha de con­ti­nuar pagant. La solució econòmica que s’està pres­tant té més a veure amb la ini­ci­a­tiva pri­vada que no pas amb l’ajuda gover­na­men­tal.
Què es demana als gover­nants que no estan fent?
Per exem­ple, una qui­tança del paga­ment de l’IVA, ja que ales­ho­res com­pen­sa­ria real­ment una mica. O no fer pagar les famosíssi­mes quo­tes d’autònom, que al final són uns 300 euros per per­sona i t’alleu­ge­rei­xen la situ­ació. O que l’accés a la liqui­di­tat fos més directe. A tu et diuen que el tipus d’interès és de l’1,5%, però la rea­li­tat és que la segona set­mana el tipus mínim pre­fe­rent és de l’1,75%, i els préstecs te’ls estan donant al 3,15-3,25%, i els con­ce­dei­xen a qui els dona la gana. Qui està fent l’agost són els bancs, perquè al final pres­ten el seu propi diner amb l’avan­tatge que si hi ha un impa­ga­ment, l’Estat en cobrirà el 80%. A l’empresa pri­vada li ser­veix de poc. I torna a ser la ini­ci­a­tiva pri­vada, col·lec­tiva o indi­vi­dual, la que està mun­tant les cam­pa­nyes per a la reo­ber­tura. La pro­moció d’allò local, el “queda’t al teu barri”… Les ins­ti­tu­ci­ons, en aquest sen­tit, no estan pla­ne­jant res pen­sant en el sec­tor per ento­mar el que vindrà. Ho estan fent Makro, Mahou, asso­ci­a­ci­ons de res­tau­rants i hotels… perquè l’admi­nis­tració no sem­bla que esti­gui pen­sant en l’endemà de la pandèmia.
Aquesta podria ser una de les fites que es podrien fixar els ajun­ta­ments?
Ja estem veient ajun­ta­ments que el pri­mer que fan per estal­viar és sus­pen­dre les fes­tes de la ciu­tat. Jo soc de Bada­lona, i aquí no es faran les fes­tes de maig, per posar un exem­ple. Té lògica que no es pro­gra­min fes­tes al maig, però la sus­pensió com­pleta no ajuda el sec­tor comer­cial en gene­ral. L’hos­ta­le­ria té un pes molt impor­tant, amb 1,7 mili­ons de tre­ba­lla­dors, a tot l’Estat Espa­nyol. Pot­ser es pot pos­po­sar una part de les fes­tes. Hi ha ajun­ta­ments –a l’àrea metro­po­li­tana de Bar­ce­lona uns quants– que fan molta pro­moció del con­sum local. Ara és l’hora del con­sum de pro­xi­mi­tat i és el moment que els ajun­ta­ments tre­ba­llin ini­ci­a­ti­ves que tin­guin a veure amb la pro­moció del con­sum local. Hi ha mane­res engi­nyo­ses i diver­ti­des perquè la gent s’animi a par­ti­ci­par de la seva ciu­tat i s’hi pot ins­tar amb una mica de sen­tit. Els ajun­ta­ments, en l’aspecte fins i tot de màrque­ting, també podrien anul·lar les taxes de ter­ras­ses a un cost molt baix, però no estan fent res. A més, s’ha d’apro­fi­tar que sobre­tot el pri­mer mes la gent se sen­tirà més segura com­prant a prop de casa que no des­plaçant-se lluny i pas­sant-se dues hores pas­se­jant.
Bar­ce­lona pot arri­bar a fer mal a les ciu­tats de l’entorn mirant de cap­tar cli­ents de l’àrea metro­po­li­tana per com­pen­sar la dava­llada del turisme?
Bar­ce­lona ho farà segur. No sé si des de l’àmbit ins­ti­tu­ci­o­nal, perquè no sé què farà l’Ajun­ta­ment, però em consta que hi ha molt de movi­ment. El gremi està pre­pa­rant coses, les asso­ci­a­ci­ons pri­va­des, també, perquè és clar que aquesta tem­po­rada turística està aca­bada. Els estran­gers no vin­dran perquè s’estan començant a con­fi­nar ara. Allò de veure la Ram­bla de Bar­ce­lona amb 300.000 per­so­nes fent un tomb i omplint res­tau­rants i hotels es pot reduir a una tem­po­rada super­curta i dependrà de com es com­porti la pandèmia a tot el món. Per això Bar­ce­lona es mourà molt per atreure el cli­ent de l’àrea metro­po­li­tana o perquè hi vagi gent d’altres demar­ca­ci­ons a fer-hi turisme. Si tu no aga­fes el teu entorn local, perquè quan tot torni a obrir la gent con­su­meixi al seu barri i als seus bars i pas­segi pel seu entorn, s’ho empor­tarà tot el peix gran. Des del punt de vista local, els ajun­ta­ments ja es poden espa­vi­lar i tenir una mica d’ini­ci­a­tiva ima­gi­na­tiva del segle XXI.
La por ini­cial de la gent als espais con­cor­re­guts farà que costi veure de nou els res­tau­rants plens?
L’opinió que hi ha al sec­tor és que no farà falta pen­sar-hi gaire, perquè la sor­tida del con­fi­na­ment serà esgla­o­nada, així que pro­ba­ble­ment obli­ga­ran a obrir amb res­tric­ci­ons d’afo­ra­ment. No caldrà ni pen­sar-ho, perquè et mar­ca­ran com fer-ho tot durant un període de temps. No sabem què pas­sarà, però és pos­si­ble que la sus­cep­ti­bi­li­tat social al tema sani­tari pro­vo­qui que durant un període de temps tro­bem gent que encara surti amb mas­ca­reta al car­rer, que es miri molt més la part higi­e­ni­co­sa­nitària dels ali­ments –mal­grat que està abso­lu­ta­ment demos­trat que els ali­ments no trans­me­ten el virus–, i és pos­si­ble que s’hagin de reduir les pla­ces dels res­tau­rants, amb la qual cosa min­va­ran les ven­des. Un dels temes que hem de rei­vin­di­car és que els ERTO es puguin aixe­car par­ci­al­ment. Si m’obli­guen a obrir amb el 50% de l’afo­ra­ment, per posar un exem­ple, o jo mateix deci­deixo no tenir el cent per cent ope­ra­tiu al prin­cipi, és evi­dent que no puc recu­pe­rar tot el per­so­nal ante­rior. Els ERTO estan ara cir­cums­crits al període d’alarma. Aquest tema no està resolt. Nosal­tres, per exem­ple, tenim un cli­ent molt gran, però que viu sobre­tot dels con­gres­sos i del turisme. Si ha d’aixe­car tot l’ERTO morirà segur.
Tot ple­gat juga a favor del deli­very?
El deli­very sor­tirà reforçat de tot això tant sí com no. Durant els pri­mers mesos, tot i que des­co­nec com la reacció o la psi­cosi social farà trans­for­mar els nos­tres hàbits, el deli­very serà una solució bona per con­su­mir des de casa i reduir els con­tac­tes soci­als habi­tu­als. La gent tindrà con­fiança en els res­tau­rants i estarà fins als nas­sos de men­jar del mateix super­mer­cat i començarà a dema­nar men­jar a domi­cili, segur. En el moment actual, tot són dub­tes, i no hi està havent una gran venda de men­jar a domi­cili, perquè no hi ha gai­res riders, la demanda és tímida, la immensa majo­ria de res­tau­rants van tan­car i són temps con­vul­sos. Hi ha locals de deli­very que durant l’estat d’alarma han mul­ti­pli­cat les seves ven­des per dos, però també hi ha molts dies on molts agre­ga­dors no tenen ser­vei, com els dies que ha plo­gut. A poste­ri­ori, però, segur que sí. Si en un res­tau­rant on un diu­menge al mig­dia caben vui­tanta per­so­nes només poden tenir un afo­ra­ment de qua­ranta, o els cli­ents tenen dub­tes de si seure al cos­tat d’una altra taula, dema­nar el pollas­tre a l’ast a casa per no fer cua o men­jar del res­tau­rant pakis­tanès, o del xinès o del bar de tapes de la can­to­nada serà una solució. I la par­tida la gua­nya­ran aquells que abans de la crisi ja esta­ven pre­pa­rats per al deli­very. El que ja hi ha ara són les ganes de molta gent d’entrar-hi. Serà diver­tit aquest deli­very 3.0.
Qual­se­vol negoci pot fer la tran­sició al repar­ti­ment a domi­cili?
Fàcil­ment et pots posar a fer deli­very. Fas una prova d’R+D sobre quins dels teus pro­duc­tes viat­gen més o menys en con­di­ci­ons, mires quins tipus d’enva­sos fas ser­vir i mires quin tipus de política de màrque­ting vols impul­sar, res que sigui gaire com­pli­cat. Ara bé, una altra cosa és que tin­guis un canal de venda potent dins del deli­very i que la gent et demani el teu pro­ducte. Hi ha ciu­tats amb poca oferta, on la gent demana que hi entrin més res­tau­rants, però si mirem Bar­ce­lona, on els agre­ga­dors no són els únics canals de venda, gai­rebé no neces­si­ten que hi entrin més res­tau­rants, sobre­tot de l’hos­ta­le­ria tra­di­ci­o­nal. Ara bé, si res­tau­rants que no s’ho han plan­te­jat mun­ten el seu canal propi, fan publi­ci­tat del seu web i es pot dema­nar el pro­ducte per allà i s’ho tre­ba­llen perquè arribi a la gent que té men­jar per empor­tar poden fer el seu nego­ciet i tenir un 15 o un 20% de les seves ven­des per aquest canal. Si el que pre­te­nen és posar qua­tre tàpers barats i sen­zills, tru­car a Glovo i començar a ven­dre, a no ser que tin­guin una oferta comer­cial super­bona i super­co­be­jada no hi gua­nya­ran res.
Hi ha mul­ti­tud de denúncies sobre les con­di­ci­ons labo­rals dels repar­ti­dors. Els res­tau­rants s’han mani­fes­tat sobre el tema o millo­rar-los les con­di­ci­ons enca­ri­ria el ser­vei i no els interessa?
Els res­tau­rants són sen­si­bles en l’aspecte per­so­nal, no pro­fes­si­o­nal. En l’àmbit pro­fes­si­o­nal, neces­si­tes un ser­vei i no et plan­te­ges aquesta situ­ació. En l’aspecte per­so­nal, pots tenir la teva ide­o­lo­gia econòmica i política i par­ti­ci­par-hi d’una manera o d’una altra, però al final neces­si­tes que et facin el repar­ti­ment. Ni de bon tros a qual­se­vol preu, però si ni tan sols les admi­nis­tra­ci­ons saben si són o no autònoms, com poden entrar els res­tau­ra­dors en aquest debat? No és un debat sobre lega­li­tat o il·lega­li­tat, ni tan sols sobre si com a empre­sari estic tenint una bona pràctica, perquè ni la judi­ca­tura s’acla­reix sobre el tema. L’ambigüitat fa que la teva posició sigui de no tenir-ho clar i d’espe­rar que les empre­ses de repar­ti­ment es posin d’acord amb els jut­ges. Poca cosa hi podem fer, nosal­tres.
Temen que els enca­rei­xin el ser­vei?
Pro­ba­ble­ment seria més car si no fos­sin autònoms, i el movi­ment del deli­very ani­ria més lent. El tema del deli­very no és que les pla­ta­for­mes ens ho rega­lin, és que els con­su­mi­dors ho estem deman­dant de forma expo­nen­cial i el sec­tor no para de créixer. És un tema de demanda, no d’oferta.
Les dark kitc­hen (nego­cis que només fan men­jar per por­tar a domi­cili) podrien pros­pe­rar després d’aquesta crisi?
Les dark kitc­hen estan dis­pa­ra­des i segui­ran així. Nosal­tres ens dedi­quem molt al deli­very, i un per­cen­tatge impor­tant de la nos­tra feina té relació amb les dark kitc­hen. Al final no és res més que un res­tau­rant que està dedi­cat al cent per cent al men­jar a domi­cili, sense tau­les ni ser­vei propi. Com que aquest sec­tor creix, les dark kitc­hen, també, perquè tenen avan­tat­ges obvis. Tu pots posar una dark kitc­hen al local més barat de la teva zona d’influència. Des del punt de vista immo­bi­li­ari, estal­vies molts diners res­pecte a un res­tau­rant que neces­sita ser vist o estar en un lloc de pas. A part, tenen altres avan­tat­ges ope­ra­tius.
Aquesta crisi també donarà peu a algu­nes opor­tu­ni­tats dins del sec­tor?
Hi ha una part de les opor­tu­ni­tats que està al mateix lloc de sem­pre, que és on hi ha els diners. Aquests dar­rers dies ja ens està arri­bant infor­mació de grups d’inver­sors, lobbys inver­sors, que s’estan orga­nit­zant entre si per inter­can­viar opor­tu­ni­tats de gent que farà fallida o que es voldrà tras­pas­sar el negoci per por. Ja hi havia molta liqui­di­tat i mol­tes ganes d’inver­tir, i ara ho podran fer més barat que abans. També hi ha petits ope­ra­dors que pen­sen que després de la crisi els preus dels locals s’abai­xa­ran i que pot­ser serà el moment d’aga­far-los. Tot ple­gat és un senyal que hi ha diners en el mer­cat, que l’Estat i els bancs hi posa­ran diners, així que res a veure amb la crisi del 2010, quan no havia diners; ara la gent es mourà. Tots els sec­tors vol­tors estan a sobre bus­cant opor­tu­ni­tats per inver­tir. I d’altra banda, tot el que té a veure amb el repar­ti­ment a domi­cili i el que té a veure amb ser­veis digi­tals s’incre­men­tarà moltíssim, perquè gent que durant la pandèmia ha vist que el seu web no és prou vàlid apro­fi­tarà per pre­pa­rar-se per si hi torna a haver un coro­na­vi­rus.
M’ha fet pen­sar en aquells que estan espe­rant el des­no­na­ment d’una família pobra per com­prar-los el pis.
És una mica aquesta sen­sació, sí. Els pri­mers comen­ta­ris, de part de qui té els diners, que es van fer fa tres set­ma­nes eren espe­cu­lant sobre quanta gent faria fallida o si hi hau­ria l’opor­tu­ni­tat d’aga­far un local amb un traspàs a cost zero perquè el pro­pi­e­tari se’l vol­dria treure de sobre. O sobre l’aba­ra­ti­ment dels preus dels llo­guers. Els pri­mers pen­sa­ments van ser: jo tinc diners, anem a veure qui peta.
En el cas de la seva empresa, la crisi l’obli­garà a reo­ri­en­tar ser­veis?
Nosal­tres ja estàvem reo­ri­en­tats. Pro­ba­ble­ment, en podrem sor­tir reforçats d’aquí a uns mesos, perquè ofe­rim el tipus de ser­veis que la gent que vol tirar enda­vant més deman­darà. Altres com­panys més aco­mo­dats en la res­tau­ració tra­di­ci­o­nal, en els models de gestió de per­so­nal de sem­pre, pro­ba­ble­ment seran els nego­cis més debi­li­tats i es tro­ba­ran amb una quota de mer­cat dife­rent. Per a la gent que vul­gui fer nego­cis de nova tendència, casual food, street food, peti­tes cade­nes que es vul­guin expan­dir o temes de deli­very, pro­ba­ble­ment podem ser un dels seus refe­rents. Però ara mateix és molt difícil de pre­dir. La rea­li­tat és que març i abril seran un des­as­tre quant a fac­tu­ració, i el maig, ja ho veu­rem. I pro­ba­ble­ment no som els que pit­jor estem. Hi ha hagut una atu­rada tècnica, sobre­tot en temes de con­sul­to­ria i d’asses­so­ria, perquè molts pro­jec­tes s’han atu­rat uns mesos.

NOUS HÀBITS DELS CLIENTS

Ara per ara, és gairebé impossible definir quin serà el comportament dels consumidors quan tot torni a la normalitat, però Manel Morillo intueix que inicialment hi haurà una certa por de compartir restaurants concorreguts, i fins i tot la prohibició d’omplir tot l’aforament, i que tot plegat contribuirà que moltes famílies preferiran que els portin el menjar a casa. A això se suma el fet que molta gent no està acostumada a fer-se cada dia tots els àpats i que ja té ganes que li facilitin una mica la tasca. La por als desplaçaments, a passejar pel carrer i a passar massa temps fora de casa, sumada a una certa sensibilitat per ajudar qui tens més a prop, pot convertir la sortida de la crisi en una oportunitat per al consum local. En aquest sentit, Manel Morillo considera que els ajuntaments poden tenir un paper molt destacat a l’hora d’ajudar els negocis del seu municipi.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.