Pantalla

Confinats a l’aula

Ara que estem tots cas­ti­gats per una pandèmia a que­dar-nos a casa no us reve­nen més que mai les pel·lícules basa­des en con­fi­na­ments? Doncs a mi sí, i una de les que no em trec del cap aquests dies, sobre­tot quan veus tants pro­ge­ni­tors forçats a exer­cir de mes­tres o de pro­fes­sors dels seus fills perquè els cen­tres edu­ca­tius estan tan­cats, és la pel·lícula estre­nada l’any 1985 i que aquí vam conèixer com El club de los cinco (entenc que no agra­dava tant la seva tra­ducció lite­ral, El club de l’esmor­zar, però bé...), cen­trada en alum­nes d’un ins­ti­tut –cinc, és clar– obli­gats a que­dar-se con­fi­nats a l’aula tot un dis­sabte, con­cre­ta­ment el 24 de març del 1984.

La pel·lícula, escrita, produïda i diri­gida per John Hug­hes, va mar­car tota una gene­ració d’ado­les­cents d’aque­lla dècada, que con­si­de­ra­ven que per pri­mera vegada es veia reflec­tida la seva rea­li­tat a la pan­ta­lla, i per això la van con­ver­tir en un film de culte. També va crear escola, amb una llista inter­mi­na­ble de cine­as­tes que la van emu­lar i que podria començar amb Todd Solondz (Ben­vin­guts a la casa de nines), Ale­xan­der Payne (Elec­tion) i Wes Ander­son (Aca­de­mia Rush­more) i aca­bar amb pel·lícules més recents com Els aven­tat­ges de ser un mar­gi­nat (Step­hen Chbosky, 2012) o la sèrie Sex edu­ca­tion, amb­dues retra­tant amb suma sen­si­bi­li­tat la figura del jove mar­gi­nat. En aquest cas, l’espec­tre juve­nil s’amplia foca­lit­zant la història en cinc ado­les­cents (cada un repre­sen­ta­tiu d’un dels dife­rents clixés) que, a mesura que pas­sen junts un dis­sabte cas­ti­gats, des­co­brei­xen que cadas­cun d’ells és més pro­fund que el seu res­pec­tiu este­re­o­tip. Ambi­en­tat al fic­tici ins­ti­tut Sher­mer d’Illi­nois, hi tro­bem la Claire, “la prin­cesa” (inter­pre­tada per Molly Ringwald); en Brian, “l’apli­cat” (Ant­hony Mic­hael Hall); l’Alli­son, “l’estra­nya” (Ally She­edy); en John, “el rebel” (Judd Nel­son) i l’Andrew, “l’espor­tista” (Emi­lio Estévez). A pri­ori, com dèiem, se’ns pre­sen­ten com si no tin­gues­sin res en comú, ben situ­ats a la seva franja de la trin­xera social i dis­tan­ci­ats per aques­tes eti­que­tes defi­ni­des pel pro­fes­sor àrbi­tre que els super­visa, Mr. Ver­non. Ben aviat, a través de llar­gues con­ver­ses i diàlegs pro­funds sobre dife­rents temes i aspec­tes de les seves vides que ani­ran sor­gint ens ani­rem ado­nant, com ells, que ningú no és tan dife­rent de l’altre, mal­grat les vicis­si­tuds par­ti­cu­lars i les cir­cumstàncies fami­li­ars. És més, ani­ran (ani­rem) des­co­brint a través de les seves con­fes­si­ons –el motiu per superar el càstig és fer un assaig comú sobre qui són– que hi ha una cosa que sí que els uneix: tots qüesti­o­nen l’auto­ri­tat dels adults. No és aquest un dels grans pilars de l’ado­lescència, cer­car la teva pròpia iden­ti­tat a mesura que et des­prens del lli­gam pater­nal i mater­nal?

D’això i de tan­tes altres coses més que viuen amb inten­si­tat els nois i noies d’aquesta edat és del que tracta la pel·lícula, loca­lit­zada en un espai únic –l’aula– i situ­ant tot el pes en els diàlegs de les con­ver­ses intros­pec­ti­ves dels pro­ta­go­nis­tes, tal­ment com si fos una obra tea­tral fil­mada. Tot, per aca­bar con­fluint en un final antològic, en què el club dels cinc sur­ten, ara sí, fent pinya men­tre sona el cèlebre tema Don’t You (For­get about me) de Sim­ple Minds, i amb Brian reci­tant la carta que han deci­dit adreçar al mes­tre en nom de tots: una pura rebel·lió en què es des­mar­quen dels cinc este­re­o­tips eti­que­tes amb què el Sr. Ver­non els va assig­nar. Que a l’últim pla es con­geli la imatge amb l’anti­so­cial i deses­truc­tu­rat John Ben­der aixe­cant el puny, mal­grat que sem­bli una traïció al relat fins ales­ho­res coral, s’entén com un tri­omf de l’espe­rança, un crit de rea­fir­mació d’uns joves a qui no queda res més que un llarg futur al davant.

Té mala llet saber que la nefasta relació durant el rodatge amb l’actor que encarna pre­ci­sa­ment Ben­der fos la causa perquè se n’anés en orris el pro­jecte ini­cial de Hug­hes de repren­dre els per­so­nat­ges cada deu anys. Per sort nos­tra, un altre rea­lit­za­dor talentós, Ric­hard Link­la­ter, va adap­tar aquesta idea genial a l’hora de por­tar a terme la tri­lo­gia que par­teix amb Abans de l’alba i, ja amb tot fil­mat i abo­cat en un sol film, Boy­hood. Cinema gene­ra­ci­o­nal en majúscu­les.

The Breakfast Club Direcció: John Hughes Producció: John Hughes Guió: John Hughes País: Estats Units Any: 1985
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.