Lletres

Crítica literària

VILADOT, UN GENI QUE TRENCA ESQUEMES

Innocència i lucidesa contra opressió i acceptació. Aquest és el gran lema existencial de Viladot
El seu centenari ja va començar amb l’exclusió de la llista de les commemoracions oficials

Gui­llem Vila­dot (1922-1999) va ser un cre­a­dor des­co­mu­nal, poli­facètic, però con­ti­nua sent un autor inclas­si­fi­ca­ble. A part de les obres com­ple­tes de poe­sia (actu­al­ment des­ca­ta­lo­ga­des, a excepció del volum V), i dels objec­tes visu­als expo­sats a la Fun­dació Lo Par­dal d’Agra­munt, va escriure més de vint lli­bres de nar­ra­tiva (la majo­ria, també des­ca­ta­lo­gats), un fet que demos­tra la mag­ni­tud de tota la seva obra poètica, literària i artística. Al web de la Càtedra Màrius Tor­res de la Uni­ver­si­tat de Lleida s’aplega tot el seu cor­pus en for­mat digi­tal. El seu cen­te­nari ja va començar amb l’oblit de la Gene­ra­li­tat, que el va excloure de la llista de les com­me­mo­ra­ci­ons ofi­ci­als. Tot i publi­car en cer­tes edi­to­ri­als de pres­tigi, va tenir mol­tes difi­cul­tats i també mala sort (Edi­ci­ons del Mall va fer fallida després de publi­car les seves obres com­ple­tes), i aques­tes difi­cul­tats ja deter­mi­nen la els pro­ble­mes per poder-lo lle­gir i poder-lo valo­rar, una de les claus per enten­dre el perquè de tot ple­gat.

Va ser un dels pio­ners de la poe­sia visual a Cata­lu­nya, ja que va publi­car el pri­mer lli­bre de poe­sia expe­ri­men­tal: Estrips (1964). A con­ti­nu­ació, va edi­tar Nou plast poe­mes (1965), un altre tre­ball avant­guar­dista, antològic, amb l’escul­tor Cristòfol Lean­dre. Al lli­bre 5+1 lais a Antoni Tàpies (1969) indi­cava els motius per qüesti­o­nar el llen­guatge: “Hi ha alguna cosa més per ser dita més enllà del llen­guatge del sobirà, fos­si­lit­zat de tan repe­tit.” Vila­dot va par­ti­ci­par en la pri­mera expo­sició de poe­sia visual a Cata­lu­nya, amb Joan Brossa i Josep Iglésias del Mar­quet (1971, Petite Gale­rie de Lleida).

La deri­vació per tren­car amb el dis­curs va començar de forma clara en el lli­bre de poe­sia Els meta­plas­mes (1959), publi­cat en les Obres com­ple­tes d’Edi­ci­ons del Mall (1986), uns poe­mes sonors que ja tren­ca­ven esque­mes. A Urim Tum­mim (1959) tots els poe­mes comen­cen amb el mateix vers: “Arri­ba­rem a l’estació a les 4.15.” Ia-Urt (1960) ja és una demos­tració plena de talent visual, una obra que també es va publi­car en les Obres com­ple­tes d’Edi­ci­ons del Mall i després a Columna (1991, Poe­sia Com­pleta I, 1952-1965).

El silenci de l’angle (Fonoll, 2022), de l’escrip­tora Teresa Ibars, és una extra­or­dinària intro­ducció al cos­mos de Vila­dot. Els retrats lite­ra­ris es poden lle­gir de dues mane­res: com una manera d’entrar en l’obra o com una forma per enten­dre-la millor. El lli­bre de Teresa Ibars assu­meix aques­tes dues fun­ci­ons. I si Vila­dot és un cre­a­dor inclas­si­fi­ca­ble, aquest lli­bre se suma a la geni­a­li­tat de l’autor. Vila­dot va ser un nen sen­si­ble d’una família benes­tant, rica, d’apo­te­ca­ris d’Agra­munt. El seu pare ja escri­via poe­sia i arti­cles a la premsa, com a intel·lec­tual de l’època. Vila­dot es va anar cre­ant un món. Una de les apor­ta­ci­ons extra­or­dinàries del lli­bre són les car­tes de l’edi­tor Joan Sales a Gui­llem Vila­dot, les nega­ti­ves de no publi­car-li algu­nes de les seves obres més sig­ni­fi­ca­ti­ves per con­si­de­rar-les anti­cris­ti­a­nes. Altres parts des­ta­ca­des són les dedi­ca­des a la relació que va man­te­nir amb Lean­dre Cristòfol (1908-1998), un dels pio­ners de l’escul­tura sur­re­a­lista a Cata­lu­nya, i per­sona clau que va influir en l’evo­lució poètica i artística de Vila­dot.

Un dels lli­bres estel·lars de Vila­dot és Temps d’estrena (1959, Selecta), que més tard es va aple­gar en un volum pecu­liar, Memòria de Rie­lla (1974 i 2022, Pagès Edi­tors). Temps d’estrena és un monu­ment lite­rari que s’hau­ria de publi­car de forma sepa­rada. És la història d’un nen en un entorn rural, hos­til, vio­lent i estrany. Vila­dot tracta el nai­xe­ment d’un infant com una expulsió del paradís. Amb totes les seves diferències, sem­bla un lli­bre paral·lel a Em van fer Joan Brossa (1950). Si els poe­mes de Brossa són ple­na­ment avant­guar­dis­tes, els frag­ments poètics i nar­ra­tius de Vila­dot tenen una mirada inno­cent, des­co­mu­nal. De fet, és igual la forma que tenen les emo­ci­ons, ja que les emo­ci­ons són bàsica­ment emo­ci­ons. L’obra és un aplec de cent frag­ments breus, pro­di­gi­o­sos. La fron­tera entre poe­sia i nar­ra­tiva es pot per­ce­bre en aquesta pri­mera obra vila­do­tina. De fet, va ser el pri­mer lli­bre reco­llit a la Poe­sia Com­pleta I (1952-1965, Columna, 1991). El lli­bre és un retrat d’època. “Déu és com un pare que sem­pre està enfa­dat.” L’obediència fami­liar és extrema, com si hagués sor­git del conte La carta al pare de Kafka. L’exa­ge­ració era una manera de ser lliure. Innocència i luci­desa con­tra opressió i accep­tació. Aquest és el gran lema exis­ten­cial de Vila­dot. “Fins i tot el meu cos sem­blava que m’havia aban­do­nat.” S’enca­de­nen les des­crip­ci­ons de la natura, dels com­panys d’escola, de l’ambi­ent del poble, de les fes­tes, de les ses­si­ons de cinema, de les cele­bra­ci­ons reli­gi­o­ses, amb refle­xi­ons de gran fondària. Hi ha frag­ments que tenen una deli­ca­desa extrema. “La culpa recau sem­pre damunt els més dèbils.” És com un àlbum de seqüències, com un lli­bre de la història emo­ci­o­nal d’una època. El nen Vila­dot des­co­breix la poe­sia visual en l’abric d’un senyor que en girar-lo tenia cosida la indi­cació: “Pro­pi­e­tari.” L’analítica del pen­sa­ment popu­lar és llu­mi­nosa, i la des­cripció sobre la vida sexual dels seus con­vi­la­tans és antològica: “Fins a l’estiu vinent, l’esposa vivia amb el cos des­ha­bi­tat i ple de silenci.” Escri­via a bran­ca­des, com si li nai­xes­sin bran­ques per tot el cos.

La cen­dra (1972, ree­di­tat per Fonoll, 2019) és un altre dels lli­bres fona­men­tals i màgics de Vila­dot. És el monòleg d’una nena que va des­cri­vint el seu pas cap a l’ado­lescència, al mig de la Guerra Civil i de la victòria fei­xista, amb l’aval fanàtic i per­vers de l’Església. La rea­li­tat és molt forta i la Filo­mena acaba sent con­ta­mi­nada, sot­mesa als can­vis col·lec­tius. Es podria lle­gir com un lli­bre d’història. “Sem­pre tenen raó els altres.” Aquesta és la força poètica-inno­cent-màgica de Vila­dot. De la bre­ve­tat en va fer una obra categòrica. Va ser un cons­truc­tor d’ini­cis, dels ini­cis de la vida, dels ini­cis de la infància, dels ini­cis de l’ado­lescència, dels ini­cis romàntics, dels ini­cis d’un con­flicte, dels ini­cis d’una iden­ti­tat sexual. Va trans­cen­dir en aquesta fron­tera de la lite­ra­tura. En això, també es va avançar a mol­tes qüesti­ons. Per exem­ple, denun­cia abu­sos sexu­als que va patir la pro­ta­go­nista, per­pe­trats per una monja. El tema del pecat recorre el lli­bre com un gran mirall. Vila­dot és un espe­ci­a­lista en monòlegs, en dis­cur­sos pro­pis que es mul­ti­pli­quen. Tenia una mirada emo­ci­o­nal, dis­tant, però pot­ser era una mirada molt més humana i menys vio­lenta. “De vega­des penso que és la tris­tesa la que ha des­en­ca­de­nat aquesta guerra.” Escriu fra­ses cur­tes demo­li­do­res. “Que bella és la veri­tat.”

Amb el cen­te­nari s’han publi­cat dues obres fona­men­tals de la seva poe­sia visual. Can­ta­tes, fugues i colls de la bara­lla (Pagès Edi­tors, 2022), és una cre­ació artística del 1972 que va que­dar en un calaix. Està feta a par­tir de les guies de telèfon, en què s’estam­pen símbols, dibui­xos, lle­tres o car­tes. Hi ha sèries memo­ra­bles com Fuga de vocals, en què les vocals de Cata­lu­nya des­a­pa­rei­xen; la pet­jada d’una sabata damunt una guia de telèfon o un as de bas­tos damunt els telèfons del poble d’Oli­ana en el poema Dic­ta­dura. Poema de l’home (Pagès Edi­tors, 2022) és un lli­bre objecte, com­post el 1973, per tres sepa­ra­tes. El pri­mer és un lli­bret que incor­pora un gran des­ple­ga­ble amb les lle­tres de l’alfa­bet, una autèntica obra d’art dins d’un lli­bre. El segon, amb un altre for­mat, està con­fi­gu­rat per dotze pàgines, domi­na­des per una rat­lla horit­zon­tal amb parau­les seri­a­des (home, por, déu, pare, cul­tura, poder), cre­ant tot un dis­curs sense ser dis­curs. El ter­cer lli­bret és un des­ple­ga­ble horit­zon­tal, de parau­les envol­ta­des amb unes lle­tres grans que con­fi­gu­ren la paraula tot. Pro­vi­den­cial! En l’obra visual de Vila­dot no hi ha ambi­valència, però hi ha deta­llisme, i, aquesta, pot­ser és la seva carac­terística prin­ci­pal.

Somni d’un apo­te­cari d’estiu, una novel·la inèdita del 1983, ha estat publi­cada al cap de qua­ranta anys per Coma­ne­gra. És una novel·la amb una ima­gi­nació des­bor­dant, amb unes tècni­ques que podrien obrir nous camins. Tot i tenir moments irre­gu­lars, em mera­ve­lla la cre­ació d’uns per­so­nat­ges entra­nya­bles. Uti­litza un llen­guatge telegràfic, lliure de retòrica. Busca la síntesi de les esce­nes. El tren que somia l’apo­te­cari, com si fos una arca de Noé, és una història acci­den­tada, sur­re­a­lista, molt diver­tida. La mirada poètica de Vila­dot ho tras­passa tot. Acaba tras­pas­sant el mateix lli­bre. “Les galli­nes s’admi­ren dels ous que han post.” Sem­bla una pel·lícula de Ber­langa o de Fellini. És memo­ra­ble l’escena de l’inter­ro­ga­tori del jutge. Els dos pro­ta­go­nis­tes de la història s’aca­ben tro­bant i s’aca­ben con­fo­nent entre el somni i la rea­li­tat. I sem­bla que t’esti­gui asses­tant la ima­gi­nació per­duda d’un infant. Aquesta és la mirada de Vila­dot, una mirada poètica i pro­di­gi­osa.

SOMNI D’UN APOTECARI D’ESTIU Autor: Guillem Viladot Editorial: Comanegra Pàgines: 136
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor