El dossier

begoña odriozola

psicóloga del SEM

“Els sanitaris se sentien culpables”

La nit del 17 d’agost va prestar atenció psicològica a uns cinquanta professionals del SEM que havien intervingut a la Rambla

TREBALLAR AMB POR
“El 17d’agost va ser molt impactant, però la feina es fa tan bé com es pot”
CULPABILITAT
“És obvi que els sanitaris van fer tot el que podien, però això no consola”
LLIÇÓ APRESA
“Vam aprendre molt arran dels atemptats de París”
Fins a quin punt és essen­cial l’atenció psi­cològica després d’una tragèdia?
Ofe­rir atenció en el pri­mer moment és molt impor­tant perquè redu­eix les pos­si­bi­li­tats que aque­lla per­sona desen­vo­lupi, en el futur, algun tras­torn psi­cològic. Les pri­me­res hores també és impor­tant aten­dre la família i veure qui­nes per­so­nes són de risc i han de ser deri­va­des al metge o a salut men­tal.
Què se’ls pot dir en una pri­mera inter­venció?
De vega­des, ni par­lem. El pri­mer és acon­se­guir l’esta­bi­lit­zació psi­cològica, fer que recu­peri l’ori­en­tació perquè torni a tenir la sen­sació de con­trol. Hi ha gent que pot tri­gar vint minuts a mar­car el 112 perquè no troba els números. Nosal­tres tre­ba­llem des d’un model rela­ci­o­nat amb la resiliència. Les per­so­nes ja tenen habi­li­tats, però les hem de reac­ti­var perquè, en aquell moment, les tenen boque­ja­des. I aquí tot­hom pot ser dife­rent: un neces­sita par­lar; l’altre, callar, l’altre, plo­rar; l’altre, estar en grup; l’altre, estar sol… Dei­xem triar a la gent. I, per últim, vet­llem per la con­nexió amb la seva xarxa de suport social, que bàsica­ment és la família, o amb la xarxa de suport sani­tari si la neces­sita.
Trac­ten igual qual­se­vol tipus de tragèdia?
Exac­ta­ment igual, perquè el que tenim davant són per­so­nes amb reac­ci­ons nor­mals d’estrès agut.
Com afecta als sani­ta­ris tre­ba­llar amb por, com és el cas d’un atemp­tat?
El 17 d’agost, per pri­mer cop, els sani­ta­ris van tre­ba­llar amb por, perquè se sen­tien molt des­pro­te­gits. Veien els Mos­sos encap­su­lats i ells ana­ven amb la roba habi­tual. Dues uni­tats es van haver de tirar a terra perquè els Mos­sos tin­gues­sin via lliure per dis­pa­rar si calia. Que els Mos­sos et diguin de cop “amaga’t, que això no és zona segura” va ser molt impac­tant. Però la feina es fa tan bé com es pot.
Els psicòlegs del SEM van aten­dre el per­so­nal sani­tari que va actuar a la Ram­bla. Què es van tro­bar?
Vam aten­dre totes les uni­tats a mesura que aca­ba­ven la feina. I vam fer segui­ment poste­rior. Hi havia ele­ments de més risc, com ara el fet de ser un espai on tot­hom té records, haver tre­ba­llat amb por, tenir fills d’edat simi­lar a algu­nes vícti­mes (perquè és difícil no pen­sar que podria ser el teu)... Les reac­ci­ons que pas­sen pel cos i la ment del per­so­nal sani­tari són les matei­xes de qui va donar refugi en un esta­bli­ment. Les ganes de sor­tir cor­rents les té tot­hom. La diferència és que notes el teu cos amb ganes de sor­tir cor­rents perquè vols arri­bar viu a casa, però seguei­xes cor­rent o cami­nant cap al lloc on et neces­si­ten. És la diferència entre fugir cap enda­vant o cap enrere.
Com­par­tien alguna sen­sació?
Tots van tor­nar amb sen­sació de culpa per les ganes de sor­tir cor­rents o per haver tin­gut por. Els vam haver de recor­dar que això és natu­ral i que es van que­dar. Aque­lla nit, vaig par­lar amb 50 per­so­nes. Si una cosa tenien en comú, que em va sor­pren­dre, va ser el punt d’auto­e­xigència. Tot­hom se sen­tia cul­pa­ble de no haver pogut fer més. Em vaig pas­sant la nit repe­tint: “Tu no ets el ter­ro­rista. No has gene­rat aquesta ferida. No depèn de tu que la per­sona no pugui superar les feri­des. Depèn de tu fer el màxim.” I és obvi que van fer tot el que podien, però això no con­sola.
Què van apren­dre del 17 d’agost?
Al SEM feia tres anys que ens reuníem, pen­sant en pro­to­cols. Per sort i lamen­ta­ble­ment alhora, anem millo­rant els pro­ce­di­ments a mesura que es van pro­duint atemp­tats. El de París ens va donar una gran embran­zida. Vam con­vi­dar les per­so­nes que havien actuat allà i vam apren­dre’n molt. A Bar­ce­lona, tots els cos­sos inter­vi­nents hem fet reu­ni­ons con­jun­tes i estem millo­rant en coses tècni­ques. No neces­si­tem armi­lles anti­trauma, sinó tenir més clar que els sani­ta­ris no hem d’entrar en zona no segura. Això és molt dolorós per a ells. Els pro­fes­si­o­nals de París ens expli­ca­ven que els qui havien actuat al Bata­clan, hi havien arri­bat molt d’hora, veien els ferits i no podien actuar. El més dur per a un sani­tari és pen­sar que vol­dries aju­dar però no pots.

Tenir cura d’un mateix

Els psicòlegs del SEM tenen formació en psicologia d’emergència i reben formació continuada. «Ens les apanyem bé en situacions agudes», diu Odriozola. Per gestionar l’estrès, és important menjar i dormir bé, fer esport, descansar... a banda de seguir els protocols tècnics que donen seguretat.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor