El dossier

La casa dels infants

A Tarragona es detecten molts més casos d’abusos sexuals a menors que a la resta de Catalunya. Això no vol dir que n’hi hagi més, vol dir que el programa pilot per detectar i tractar l’abús ha estat un èxit

JOSEP RAMON JUÁREZ
“A Tarragona hi ha més casos perquè el sistema per detectar-los funciona molt més bé i per això se’n denuncien més”
ESTER CABANES
“Com a administració volem garantir tots els drets del menor víctima d’un abús des d’una òptica i una política de bons tractes”
ISABEL CARRASCO
“Ens costa admetre que això passa i ho acabem negant i pensant que potser el nen s’ha confós”

Una de cada cinc per­so­nes ha patit algun tipus d’abús sexual durant la seva infan­tesa i una de cada dues vícti­mes d’abús sexual és un menor. Les dades les dona Save the Chil­dren i són la cons­ta­tació d’una rea­li­tat encara molt silen­ci­ada: la vul­ne­ra­bi­li­tat pel sim­ple fet de ser menor. La revic­ti­mit­zació o les imper­fec­ci­ons del sis­tema judi­cial fan que la víctima i el seu entorn, un cop detec­tat l’abús, hagin de pas­sar un segon cal­vari i per això massa sovint s’acaba callant.

Des de l’orga­nit­zació que defensa els drets dels infants, posen l’exem­ple fic­tici d’una nena que ano­me­nen Lia per expli­car el llarg peri­ple que ha de viure a par­tir del moment que diu a la mes­tra que pateix abu­sos a casa. La pro­fes­sora ho tras­llada al direc­tor, que es reu­neix amb la nena per saber què passa abans d’avi­sar la seva mare. Quan arriba a casa, la Lia ho ha de tor­nar a expli­car. Després venen els ser­veis soci­als (de nou cal repe­tir la història), que són els que la deri­ven a l’hos­pi­tal perquè l’aten­gui un psicòleg. També toca anar a la comis­sa­ria, on posen la denúncia i cal reviure els fets. Final­ment, el procés judi­cial arrenca quan la denúncia arriba al jut­jat d’ins­trucció i al fis­cal de menors, que obren una fase d’ins­trucció en què la Lia ha de tor­nar a decla­rar per tenir una prova pre­cons­tituïda, ja que si calen mesu­res pre­ven­ti­ves per a la seva pro­tecció, el jutge de guàrdia vol saber de pri­mera mà la història.

El procés judi­cial no és ràpid, i entre la fase d’ins­trucció, l’ela­bo­ració de l’informe tècnic i l’inici del judici oral poden pas­sar tres anys, temps sufi­ci­ent perquè la decla­ració del menor al judici tin­gui ele­ments de dis­cor­dança amb la gra­vació feta en la prova pre­cons­tituïda de pot­ser ja fa tres anys. Així, doncs, per falta de pro­ves, el jutge absol el pre­sumpte agres­sor i la Lia, pel cap baix, ha hagut d’expli­car els fets a vuit per­so­nes de qua­tre depar­ta­ments dife­rents per aca­bar amb el sobreseïment del cas. El menor a dis­po­sició d’un sis­tema que tam­poc l’acaba pro­te­gint.

Canvi de model

L’antítesi d’aquest model és una atenció inte­gral en què es posa el menor al cen­tre i on són tots els depar­ta­ments els que es coor­di­nen entre si amb l’objec­tiu de pres­tar la màxima atenció a la víctima. El menor que ha patit un abús no ha d’expli­car deu vega­des la història, ni s’ha de des­plaçar a cap comis­sa­ria ni a cap hos­pi­tal. Se’l rep a la Bar­na­hus (‘casa dels nens’, en islandès) i allí un binomi inte­grat per un psicòleg i un tre­ba­lla­dor social estan al seu ser­vei del prin­cipi al final de tot el procés. Es tracta d’un model implan­tat als països nòrdics i que ara, de manera pio­nera, també s’aplica a la uni­tat inte­grada d’atenció a infants i ado­les­cents vícti­mes d’abu­sos sexu­als que hi ha a Tar­ra­gona.

La prova pilot fa un parell d’anys que està en marxa, i els resul­tats són tan bons que no només tira enda­vant la cons­trucció d’un edi­fici de nova planta pen­sat expres­sa­ment per ser una Bar­na­hus, sinó que des del Depar­ta­ment de Drets Soci­als s’ha deci­dit començar a implan­tar el model arreu de Cata­lu­nya.

Les claus del canvi

“Amb aquest nou model el que volem és ser molt pre­ven­tius”, explica Ester Caba­nes des de la Direcció Gene­ral d’Atenció a la Infància i l’Ado­lescència (DGAIA). Amb pre­venció, s’acon­se­gueix, d’una banda, que pene­tri soci­al­ment el mis­satge que l’abús sexual no està tole­rat i que s’ha de denun­ciar i, en aquest sen­tit, des d’àmbits com Salut i Edu­cació s’hi està tre­ba­llant inten­sa­ment. “També hi ha una altra part de la pre­venció –el que en diem pre­venció secundària– que con­sis­teix a actuar quan tenim el mínim indici que pot pas­sar alguna cosa i no espe­rar que hi hagi senyals d’alerta més evi­dents”, explica la direc­tora de la DGAIA, que afe­geix: “Actuar ràpid evita que l’abús es per­petuï al llarg del temps i que sigui més greu, amb tots els efec­tes que això pot tenir tant en l’aspecte físic com en l’emo­ci­o­nal per a la cri­a­tura que el pateix.”

A banda de la pre­venció, un altre dels trets que carac­te­rit­zen aquest model és la cre­ació d’espais ama­bles i ami­ga­bles que pro­piciïn que el menor víctima d’un abús se senti segur i pro­te­git. És per això que aquesta uni­tat d’atenció inte­gral s’ha bate­jat amb el nom de casa dels infants en islandès, perquè les dependències que alberga el ser­vei són el més simi­lars pos­si­bles a les d’una casa con­ven­ci­o­nal, sense mobles de des­patx, amb sofàs, mol­tes jogui­nes i fins i tot una cuina. “En el dis­seny d’una Bar­na­hus, la cuina és una peça clau. A les llars pas­sen mol­tes coses a les cui­nes, i és un espai on els nens se sen­ten còmodes, s’obren més i és més fàcil crear vin­cles”, explica Isa­bel Car­rasco, cap del Ser­vei d’Atenció a la Infància i l’Ado­lescència de Tar­ra­gona. “Es tracta de defu­gir al màxim allò que s’assem­bli a una ofi­cina i que es pugui posar una denúncia sense ser a la comis­sa­ria, es pugui fer una prova gine­cològica sense sen­tir-te en un hos­pi­tal i una prova psi­cològica sense pen­sar que s’és en una con­sulta”, afe­geix.

Per acon­se­guir que tot el procés encaixi ha estat clau la coor­di­nació inter­de­par­ta­men­tal de l’admi­nis­tració. Més enllà de Drets Soci­als, els depar­ta­ments de Salut, Edu­cació, Justícia i Inte­rior també hi juguen un paper impor­tant, i tant per pre­pa­rar la posada en marxa del ser­vei com per dur-lo a terme, actu­al­ment cal la coor­di­nació dels seus res­pon­sa­bles. “Cada quinze dies es reu­neix una comissió inter­de­par­ta­men­tal que revisa els expe­di­ents, els actu­a­litza i marca les línies d’actu­ació”, explica Josep Ramon Juárez, el coor­di­na­dor de la uni­tat inte­grada d’atenció a infants i ado­les­cents vícti­mes d’abús sexual de Tar­ra­gona. A aques­tes reu­ni­ons, hi assis­teix un ampli cos tècnic dels dife­rents depar­ta­ments: hi ha mos­sos, un ginecòleg, un pedi­a­tre, un metge i un espe­ci­a­lista en salut men­tal. També repre­sen­tants de la fis­ca­lia, d’atenció a la víctima, foren­ses, del depar­ta­ment de drets soci­als... “Es tracta de com­par­tir casos que ens han arri­bat i de deci­dir com pro­ce­dim i què cal fer”, afe­geix el coor­di­na­dor. A banda del coor­di­na­dor i un admi­nis­tra­tiu, l’equip de pro­fes­si­o­nals de la Bar­na­hus l’inte­gren tres psicòlogues i tres assis­tents soci­als, que tre­ba­llen en equip per aten­dre cada cas de manera psi­co­so­cial. Aquest binomi és l’encar­re­gat d’ava­luar quina és la situ­ació del cas, qui­nes les neces­si­tats i com cal pro­ce­dir des del pri­mer dia fins que el cas queda tan­cat.

El canvi de para­digma en la manera de fun­ci­o­nar que hi havia fins ara no és menor. “Són els pro­fes­si­o­nals els que es coor­di­nen perquè el menor sigui atès des de la uni­tat i no que s’hagi de des­plaçar per acu­dir a tots els ser­veis”, resu­meix Isa­bel Car­rasco. Ho rebla des de la direcció de la DGAIA Ester Caba­nes: “Com a admi­nis­tració volem garan­tir tots els drets d’aquell menor víctima d’un abús des d’una òptica i una política de bons trac­tes.”

Perquè no es tren­qui cap baula de la cadena i, sobre­tot, el cas es pugui detec­tar com més aviat millor s’ha d’acon­se­guir crear una xarxa de radars als dife­rents àmbits impli­cats que davant de qual­se­vol sos­pita ja saben com actuar. “Ara l’escola ja sap que en cas de sos­pita ni ha d’explo­rar ni ha de pre­gun­tar, sim­ple­ment ha de deri­var. Amb això també evi­tem revic­ti­mit­zar, dema­nant massa expli­ca­ci­ons i posant en dubte la seva paraula”, comenta Car­rasco.

l’èxit del pro­jecte de tar­ra­gona

El juliol del 2020, en plena pandèmia, s’inau­gu­rava de manera ofi­cial les ins­tal·laci­ons pro­vi­si­o­nals de la Bar­na­hus ubi­cada al Com­plex Edu­ca­tiu de Tar­ra­gona. El ser­vei ja feia un parell de mesos que estava en marxa i encara feia més temps que l’equip que l’havia de fer fun­ci­o­nar s’havia posat a tre­ba­llar. El fet que les ins­tal·laci­ons pro­vi­si­o­nals s’ins­tal·les­sin al Com­plex Edu­ca­tiu no va ser casual. A pocs metres de l’actual ser­vei, hi havia el ter­reny idoni per cons­truir-hi l’edi­fici defi­ni­tiu, més gran i fun­ci­o­nal, unes obres que ja estan en marxa. Ara, gai­rebé dos anys després, tot­hom coin­ci­deix a dir que el pro­grama ha estat un èxit. I no és només una per­cepció, sinó que ho cor­ro­bo­ren les estadísti­ques.

A Tar­ra­gona en dos anys de fun­ci­o­na­ment del cen­tre s’han tri­pli­cat els casos detec­tats i des de l’ober­tura del ser­vei s’han atès fins a 325 casos d’abús sexual a infants o ado­les­cents. “No és que n’hi hagi més, sinó que se’n detec­ten més de manera pre­ven­tiva”, espe­ci­fica Caba­nes, que també posa èmfasi en el fet que són casos que hau­rien pogut aca­bar sent més greus o fins i tot silen­ci­ats fins que la víctima fos adulta.

En l’àmbit euro­peu hi ha una estadística feta a par­tir de per­so­nes que en un moment o un altre de la seva vida han reco­ne­gut que han patit un abús sexual que xifra en un de cada cinc els menors que n’han patit. El fet que molts casos que­din silen­ci­ats durant anys i que d’altres no es denunciïn fa que sigui difícil comp­ta­bi­lit­zar el nom­bre real de vícti­mes. Amb dades del 2020 faci­li­ta­des per la DGAIA, a Cata­lu­nya per cada 10.000 infants i ado­les­cents de 0 a 17 anys es van detec­tar un 1,7% de casos d’abús sexual. A Tar­ra­gona, amb el cen­tre Bar­na­hus en marxa, se’n van detec­tar un 4,5%. “Això no vol dir que hi hagi més casos –insis­teix també Juárez–, vol dir que fun­ci­ona molt més bé el sis­tema per detec­tar-los i que per això se’n denun­cien més.”

De fet, recorda el coor­di­na­dor del ser­vei, els abu­sos sexu­als a menors sem­pre han exis­tit, però només aflo­rava la punta de l’ice­berg, men­tre que ara està emer­gint més aquesta part invi­si­bi­lit­zada. També hi ha can­vis soci­als que, en el cas dels ado­les­cents, si no hi ha una bona edu­cació sexual, poden induir a l’abús. “És ter­ri­ble que per a molts ado­les­cents el pri­mer con­tacte que tenen amb l’edu­cació sexual sigui a través d’inter­net i You­Tube, de manera que iden­ti­fi­quen les rela­ci­ons ínti­mes a par­tir de la por­no­gra­fia, amb una dis­torsió ter­ri­ble del que són les rela­ci­ons sexu­als”, diu Juárez, que, a banda de coor­di­na­dor del ser­vei, també és psicòleg.

Hi ha abu­sos de tot tipus i de dife­rents graus i, en el cas dels menors, la majo­ria es pro­du­ei­xen en l’àmbit intra­fa­mi­liar. Més del 50% pas­sen en l’àmbit fami­liar –un per­cen­tatge que està crei­xent– i un 85% de les agres­si­ons que patei­xen els menors són per part de per­so­nes que prèvia­ment conei­xien la víctima. En cas d’abús dins l’àmbit fami­liar és on s’ha de pres­tar més atenció perquè és la situ­ació en què l’infant és més vul­ne­ra­ble. “Ens costa adme­tre que això pot pas­sar i ho aca­bem negant, pen­sant que pot­ser el nen s’ha confós. Els adults ten­dim a invi­si­bi­lit­zar que allò pugui estar pas­sant”, explica Car­rasco. És la paraula d’un nen con­tra la paraula d’un adult i molts casos, si s’arri­ben a denun­ciar els fets, aca­ben amb sobreseïment.

Aju­dar i acom­pa­nyar la família en tot aquest procés també forma part d’aquest tre­ball inte­gral que es duu a terme des de la Bar­na­hus. Si el cas ja està judi­ci­a­lit­zat, se’ls asses­sora i se’ls fa un acom­pa­nya­ment, i si es tracta d’una situ­ació de sos­pita que s’acaba con­fir­mant també se’ls asses­sora i se’’ls acom­pa­nya a l’hora de fer la denúncia i la prova pre­cons­tituïda. “El que voldríem és que la ver­ba­lit­zació dels infants ja sigui una prova cons­ti­tu­tiva, de manera que estem tre­ba­llant amb la fis­ca­lia per inten­tar escurçar el procés i que els judi­cis amb infants siguin pri­o­ri­ta­ris”, avança Car­rasco.

Un labo­ra­tori

Més enllà d’una meto­do­lo­gia que estava ava­lada pels bons resul­tats al nord d’Europa, part de l’èxit a Tar­ra­gona s’atri­bu­eix a la moti­vació dels pro­fes­si­o­nals que han tirat enda­vant el pro­jecte. “La impli­cació ha estat màxima, i cada dia tenen idees noves. Ara hem sig­nat un con­veni amb Affi­nity que ens per­met tenir gos­sos per fer l’acom­pa­nya­ment als nens”, explica la direc­tora de la DGAIA. La seva homo­loga al ter­ri­tori ho cor­ro­bora.

En espera de tenir des­ple­gada la xarxa de cases d’infants arreu de Cata­lu­nya, ja s’han implan­tat les polítiques de detecció i pre­venció a tot arreu i, més enllà de les estadísti­ques que diuen que el model fun­ci­ona, l’objec­tiu és tenir una radi­o­gra­fia molt més àmplia de l’impacte real que està tenint el ser­vei, no només en la pre­venció i l’atenció a les vícti­mes, sinó també pel que fa als pro­ce­di­ments i els impac­tes en la duresa de les sentències. “Amb les dades que tenim ara ja queda jus­ti­fi­cat el recurs, però quan sapi­guem l’impacte real en altres parts del procés veu­rem que hi haurà molts altres bene­fi­cis no espe­rats”, con­clou Ester Caba­nes.

eLS PAÏSOS NÒRDICS COM A MODEL

Barnahus (que vol dir ‘casa dels nens’, en islandès) és un model d’atenció als abusos contra la infància promogut per Save the Children i que és habitual als països nòrdics. Per poder ser un centre Barnahus i formar part del projecte europeu Promise, cal seguir una sèrie d’estàndards de qualitat i una metodologia concreta que, entre d’altres, implica treballar de manera multidisciplinària i interdepartamental per aconseguir la màxima coordinació que permeti oferir sota un mateix sostre i en un entorn amigable –es tracta que sigui el més similar a una llar– tots els serveis que requereix un infant que ha patit algun tipus d’abús sexual. També és segell del model intentar reduir les avaluacions i entrevistes a les víctimes gràcies a la coordinació dels equips multidisciplinaris, i disposar de professionals altament formats, amb equips psicosocials per atendre les víctimes.

EXPANSIÓ D’UNITATS ARREU DE cATALUNYA

Dos anys després de l’entrada en funcionament de la unitat de Tarragona, des de la Conselleria de Drets Socials s’ha anunciat el desplegament d’aquest recurs arreu de Catalunya. La intenció és obrir fins a tretze serveis amb edificis de nova construcció que seguiran el model arquitectònic que s’ha dissenyat expressament per a la Barnahus que ja s’ha començat a construir a Tarragona i que estarà enllestida el setembre que ve, quan es deixaran les actuals instal·lacions provisionals. La consellera Violant Cervera ja ha anunciat la propera posada en marxa d’un servei integral per atendre infants i adolescents que han patit abusos sexuals a les Terres de l’Ebre, amb un centre a Tortosa i, al gener, també es va presentar la inversió de 700.000 euros que es farà a Lleida per implementar el servei i edificar aquest equipament en un solar cedit per l’Ajuntament. També està encarrilat el projecte d’una casa per als infants a la Seu d’Urgell i es treballa amb el de Girona i amb altres ciutats de l’àrea metropolitana de Barcelona.

uN SERVEI PIONER QUE GENERA INTERÈS

Tot i que feia uns mesos que estava en marxa, la unitat integrada d’atenció a infants i adolescents víctimes d’abusos sexuals de Tarragona es va inaugurar el juliol del 2020 pel llavors conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, i el també llavors conseller d’Educació, Josep Bargalló, que destacaven el caràcter pioner del programa pilot en l’àmbit estatal. Per dur-lo a terme, explica la directora de la DGAIA, Ester Cabanes, es va comptar amb la complicitat de Save the Children i amb l’equip professional del Barnahus de Naestved (Dinamarca), que més enllà d’obrir les portes del seu centre també es va desplaçar a Tarragona per fer mentoria, formació i compartir experiències amb l’equip de professionals. La implicació del personal i els bons resultats obtinguts han despertat l’interès de regions com el País Basc –amb qui ja s’han fet reunions– Madrid, Andalusia i el País Valencià, que volen conèixer de més a prop el projecte de Tarragona. També ha generat interès en països de l’Amèrica del Sud.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor