Article de Gonzalo Boye sobre els quatre anys de l’estratègia judicial a l’exili
L’advocat Gonzalo Boye va assumir fa just quatre anys la defensa del conseller Toni Comín quan una part del govern va decidir anar a l’exili. Poc després es responsabilitzaria de la coordinació de la defensa del president Puigdemont i la resta d’exiliats i es convertiria en el pitjor entrebanc per al Tribunal Suprem espanyol i la causa que s’havia engegat contra l’independentisme català a partir de la querella per rebel·lió del fiscal general José Manuel Maza. I per allò que s’havia anomenat “un afer intern” espanyol. La matinada del 29 d’octubre, de retorn d’un viatge a Calculta, va escriure, a la cuina de casa seva a Madrid, el primer document sobre l’estratègia jurídica a seguir davant els tribunal europeus. Va batejar-lo com “efecte dominó”. L’estratègia pretenia confrontar les decisions judicials espanyoles amb les del tribunals europeus per acabar posant en qüestió tota la causa i demostrar, amb altres decisions judicials, que naixia de la persecució política.
Gonzalo Boye, articulista de La República, analitza aquesta setmana en un extens article aquests quatre anys de vertigen i d’èxits, amb el convenciment que, aviat, tots els exiliats podran tornar com a persones lliures. “És un bon moment -escriu Boye- per resumir allò que s’ha aconseguit i reflexionar sobre allò que queda pendent”.
L’advocat, que ha patit també els efectes de la repressió arran de la seva defensa, assegura a l’article que probablement un dels més gran èxits aconseguits ha estat desmuntar el relat que situava els exiliats com “uns colpistes fugits” de la justícia i aconseguir que quedessin en llibertat mentre a Madrid es decretaven ordres de presó i més tard llargues condemnes. La primera euroordre, Schleswig-Holstein, la doctrina Bod-Dogi, els escons al parlament europeu, el suplicatori, la victòria de Lluís Puig, Sàsser…, un relat detallat de cadascuna de les batalles que donen la dimensió del complex camí recorregut en aquests quatre anys. Un camí que ha portat directament al Tribunal de Justícia Europeu, on els propers mesos es dirimirà la batalla jurídica final.
De les fronteres judicial a les espacials