Sense - La República

La verema d’enguany es preveu de bona qualitat

La verema d’aquest 2021 es pre­veu de sani­tat molt bona en la major part de les Deno­mi­na­ci­ons d’Ori­gen cata­la­nes. A diferència de la verema 2020, amb una forta afec­tació de míldiu que va fer dis­mi­nuir con­si­de­ra­ble­ment la pro­ducció, enguany les vinyes no han patit aquesta malal­tia.

L’escas­se­tat de pluja d’aquest any a tota Cata­lu­nya ha fet que els page­sos llau­res­sin les vinyes amb més freqüència per apro­fi­tar la saó i, de moment, els ceps tenen un bon desen­vo­lu­pa­ment i s’han equi­li­brat. La pluja enre­gis­trada des de l’1 d’octu­bre 2020 fins a 31 de juliol 2021 ha estat molt infe­rior a la mit­jana i just ha superat els 270 mm en mol­tes esta­ci­ons mete­o­rològiques de zones de vinya (250 mm a l’estació de La Gra­nada). La zona del Penedès ha estat la més seca amb una reducció de la pre­ci­pi­tació del 50 % de la mit­jana (2007-2021), a con­ti­nu­ació l’Empordà (-40 %), Tar­ra­gona i Pri­o­rat (-30 %) i Terra Alta i Conca de Bar­berà (-20 %). El mes de juny només ha estat plujós a les Ter­res de l’Ebre i el mes de juliol bona part de les esta­ci­ons mete­o­rològiques del cen­tre del ter­ri­tori més sec han regis­trat plu­ges infe­ri­ors a 20 mm. A l’inici d’agost única­ment des­ta­quen plu­ges impor­tants a la zona del Baix Empordà.

Per tant, caldrà estar ama­tents als pròxims dies i set­ma­nes per veure com evo­lu­ci­ona la madu­ració final del raïm que, a hores d’ara, es pre­veu de valors simi­lars a la mit­jana excepte a l’Empordà i al Penedès, que pos­si­ble­ment serà una mica infe­rior a causa d’aquesta manca de plu­ges. També, tot i que els ceps tenen un gran nom­bre de raïms, a causa de la sequera el pes mig de raïm i el seu volum és infe­rior a la mit­jana. En gene­ral, s’ha començat a vere­mar uns qua­tre o cinc dies més tard que l’habi­tual i ja s’estan collint vari­e­tats pri­me­ren­ques com pinot noir i char­don­nay en algu­nes zones del Penedès i també a Cos­ters del Segre. En la majo­ria de zones de Cata­lu­nya s’apun­ten retards d’entre cinc i deu dies res­pecte l’any pas­sat, però caldrà veure com pot afec­tar la calor que es pre­veu en els pròxims dies.

Per tal de faci­li­tar més infor­mació i ofe­rir més dades al viti­cul­tor i als tècnics dels cellers a l’hora de deci­dir l’inici de la verema a les seves fin­ques, l’INCAVI recull dades d’esti­mació de collita i segui­ment de la madu­ració del raïm al Penedès. Aquesta tasca es fa en 28 vinyes situ­a­des en dife­rents zones del Penedès i se cen­tra en les vari­e­tats de char­don­nay, maca­beu, xarel·lo i pare­llada. Aques­tes dades s’envien set­ma­nal­ment des de finals de juliol fins a finals de setem­bre a tècnics, ADV i a les DO Penedès, Cava i Cata­lu­nya. Aquesta infor­mació també per­met estu­diar la relació entre el clima i l’evo­lució del raïm al Penedès.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.