Sense - La República

Esmena catalana al Congrés per recuperar els ateneus espoliats

Els grups par­la­men­ta­ris cata­lans del Congrés ERC-Sobi­ra­nis­tes, Junts per Cata­lu­nya, el PDE­Cat i la CUP, jun­ta­ment amb EH Bildu i el BNG, han pre­sen­tat una esmena d’addició a la Llei de Memòria Democràtica espa­nyola, esmena impul­sada per la Fede­ració d’Ate­neus de Cata­lu­nya (FAC) per tal de recla­mar la devo­lució dels béns i drets con­fis­cats als ate­neus pel fran­quisme.

La dis­po­sició XX sobre Béns i drets con­fis­cats als Ate­neus, Coo­pe­ra­ti­ves i Asso­ci­a­ci­ons diu que “L’Estat res­ti­tuirà en els ter­mes esta­blerts per la pre­sent llei els béns immo­bles i drets de con­tin­gut patri­mo­nial dels quals fos­sin titu­lars els ate­neus, coo­pe­ra­ti­ves i ens assi­mi­lats que els van ser con­fis­cats en apli­cació del decret del 13 de setem­bre del 1936, de la llei del 9 de febrer del 1939 de Res­pon­sa­bi­li­tats Polítiques i la llei del 23 de setem­bre del 1939 sobre béns dels antics sin­di­cats mar­xis­tes i anar­quis­tes”.

L’esmena demana que l’Estat també res­ti­tu­eixi o com­pensi els ate­neus els béns de caràcter històric-artístic inven­ta­ri­a­bles dels que van ser pri­vats, com són obres d’art -pin­tu­res i escul­tu­res- o els docu­ments dels seus arxius. I afe­geix que, si els béns o drets espo­li­ats no pogues­sin ser retor­nats total­ment o par­ci­al­ment per no haver que­dat sufi­ci­ent­ment iden­ti­fi­cats, l’Estat com­pen­sarà pecuniària­ment el seu valor, degu­da­ment actu­a­lit­zat.

LLARGA REI­VIN­DI­CACIÓ

L’ori­gen d’aquesta esmena es troba en el mani­fest sig­nat l’any 2014 a l’Ate­neu Bar­ce­lonès per enti­tats cul­tu­rals, cíviques, soci­als i comu­nitàries afec­ta­des pel règim fran­quista. Els impul­sors defen­sen que, abans de l’espoli fran­quista, el movi­ment asso­ci­a­tiu català va ser garant de l’ense­nya­ment popu­lar, del fet de pro­tecció social i labo­ral, i del fet humanístic i lliu­re­pen­sa­dor. Aquell movi­ment asso­ci­a­tiu, ante­rior fins i tot a la República, va arti­cu­lar, a través dels ate­neus i altres enti­tats, un con­junt d’acti­vi­tat política i social, de pro­moció de la cul­tura, la salut i l’esport, que el règim dic­ta­to­rial va ani­qui­lar seguint una estratègia de tan­ca­ment, con­fis­cació i depu­ració de les enti­tats, apo­de­rant-se d’un patri­moni de gran valor cul­tu­ral i econòmic.

291 pro­pi­e­tats

La doc­tora en Història Con­tem­porània i comissària de l’expo­sició Quan s’enduen el país: l’espoli fran­quista als ate­neus de Cata­lu­nya, Neus Moran, ha iden­ti­fi­cat, fins avui, 291 pro­pi­e­tats a Cata­lu­nya cor­res­po­nents a 232 enti­tats que van patir l’espoli un cop fina­lit­zada la guerra civil. Segons l’experta, “la requisa patri­mo­nial fou un meca­nisme repres­siu que el fran­quisme uti­litzà de manera indis­cri­mi­nada i gene­ral, inten­tant aba­tre els vin­cles ordits per la soci­e­tat civil del nos­tre país en un entra­mat extra­or­dinària­ment potent que ente­nia l’edu­cació, la cul­tura, la soli­da­ri­tat i la coo­pe­ració, com les eines per acon­se­guir les millo­res soci­als, cul­tu­rals i labo­rals”.

Per la seva part, el pre­si­dent de la FAC, Pep More­lla, adver­teix que “la nova Llei de Memòria Democràtica té el deure de faci­li­tar ins­tru­ments perquè fina­litzi el càstig col·lec­tiu que ha repre­sen­tat pri­var els ate­neus de les seus i recur­sos” i afe­geix: “recon­ci­liar aquest país amb el seu pas­sat és crear l’opor­tu­ni­tat de retro­bar-se amb la seva rica vida ate­ne­ista i el que han sig­ni­fi­cat aques­tes asso­ci­a­ci­ons per al seu progrés econòmic i social”.

Els impul­sos de l’esmena recor­den que, des de la pri­mera llei ale­ma­nya de res­ti­tució de béns espo­li­ats pel naci­o­nal­so­ci­a­lisme el 1953, són nom­bro­ses les experiències de res­ti­tució patri­mo­nial desen­vo­lu­pa­des als països euro­peus que van patir règims auto­ri­ta­ris i ocu­pa­ci­ons i, actu­al­ment, països com Xile i Argen­tina estan adop­tant ini­ci­a­ti­ves per desen­vo­lu­par els seus pro­pis pro­ces­sos de repa­ració. “Espa­nya mereix entrar en aquest club de països si vol ser un exem­ple ètic als ulls de la comu­ni­tat inter­na­ci­o­nal”, asse­nyala More­lla.

Entre els ante­ce­dents esgri­mits a l’hora d’impul­sar l’esmena, hi ha el fet que, amb la reins­tau­ració de la democràcia, s’ha res­tituït el patri­moni con­fis­cat a sin­di­cats i a par­tits, i també es pren com a referència la Reso­lució 60/147 de 16 de desem­bre de l’any 2005 de l’Assem­blea Gene­ral de les Naci­ons Uni­des -subs­crita per l’Estat espa­nyol-, que asse­nyala que la res­ti­tució de béns i drets és una forma de repa­rar els danys per les vícti­mes de vio­la­ci­ons dels drets humans, i espe­ci­fica que les vícti­mes i super­vi­vents tenen dret a inter­po­sar recur­sos per obte­nir el res­ca­ba­la­ment del seu patri­moni.

Segons la citada reso­lució de l’ONU, “la res­ti­tució, sem­pre que sigui pos­si­ble, ha de tor­nar la víctima a la situ­ació ante­rior a la vio­lació mani­festa de les nor­mes inter­na­ci­o­nals de drets humans o la vio­lació greu del dret inter­na­ci­o­nal huma­ni­tari” i adver­teix que la devo­lució ha de ser inte­gral (“Res­ti­tu­tio in Inte­grum”). En el mateix sen­tit, l’Esta­tut de Roma de la Cort Penal Inter­na­ci­o­nal reque­reix l’esta­bli­ment de “prin­ci­pis apli­ca­bles a la repa­ració”, inclo­ses la res­ti­tució, la indem­nit­zació i la reha­bi­li­tació.

La Fede­ració d’Ate­neus de Cata­lu­nya aplega a 180 enti­tats soci­o­cul­tu­rals pre­sents a 35 comar­ques del país. El seu pre­si­dent con­fia en què l’esmena pros­peri i adver­teix que “no és casual que, mal­grat tot, molts ate­neus hagin sobre­vis­cut a la dic­ta­dura, perquè tenim una capa­ci­tat de resistència i adap­tació extre­ma­da­ment alta, i és per això que segui­rem llui­tant perquè totes aque­lles enti­tats que van ser espo­li­a­des recu­pe­rin el seu patri­moni”.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.