Entrevista

TONI COMÍN, LLUÍS PUIG, MERITXELL SERRET

CONSELLERS DEL GOVERN A L'EXILI

Consellers a Brussel·les

Amb el front judicial personal molt avançat de manera favorable, els tres consellers exiliats a Bèlgica garanteixen el funcionament de la Casa de la República a Waterloo en absència del president Puigdemont. Es reuneixen cada dimarts i mantenen una agenda intensa de trobades. Són optimistes quant a l’evolució de la internacionalització dels seus processos judicials i confien que un cop fet govern a Catalunya es pugui impulsar el Consell de la República

Toni Comín: Conseller de Salut. Meritxell Serret: Exconsellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. Lluís Puig: Conseller de Cultura
TONI COMÍN “Hem exercit a l’exili amb la consciència històrica de continuïtat. Aquesta institució no és nostra”
LLUÍS PUIG “El Consell de la República ha de fer partícip tothom, ningú té un manual d’instruccions, cal anar consensuant”
MERITXELL SERRET “En l’àmbit judicial, se’ns ha refermat l’optimisme i la confiança, però no abandonem la cautela ”
TONI COMÍN “Sense Junts pel Sí la situació no és tan diferent. No ha canviat la cohesió, ha canviat el context, més dramàtic”
LLUÍS PUIG “Estiguem o no al govern, de Quim Torra podem dir que creiem que tenim un president d’una gran talla”
MERITXELL SERRET “Cal fer més evident la naturalesa dels líders de Ciutadans. No tot l’electorat de Ciutadans és com els seus líders”
TONI COMÍN “A Espanya no hi va haver procés de desfranquització. I qui va ser el responsable de no fer això? El PSOE”
TONI COMÍN “El món veu la deriva turca d’Espanya. A qui més ha perjudicat el 155 és a la imatge espanyola”
TONI COMÍN “Les nostres victòries judicials estan al servei dels companys empresonats a Espanya”
LLUÍS PUIG “El suport econòmic al Consell de la República cal que s’expliqui bé: què es recull, a què es destina”
TONI COMÍN “D’aquí a deu anys, el desig és que siguem a Catalunya i que la República per a tots sigui una realitat ”
MERITXELL SERRET “Com ens veiem d’aquí a deu anys? S’haurà fet un tomb important i serem ciutadans lliures ”

Els mem­bres de l’equip de La República hem arri­bat a Water­loo per fer l’entre­vista en una set­mana espe­ci­al­ment moguda en l’aspecte infor­ma­tiu, amb nove­tats sobre el futur judi­cial del pre­si­dent Puig­de­mont, l’acci­den­tada con­fecció del govern Torra, les tur­bulències polítiques espa­nyo­les per l’apro­vació del pres­su­post i més nove­tats sobre la cor­rupció del par­tit espa­nyol al govern. La con­se­llera Merit­xell Ser­ret i els con­se­llers Lluís Puig i Toni Comín ens reben a la Casa de la República després de la seva reunió habi­tual dels dimarts, man­te­nint la rutina política de quan exer­cien els seus càrrecs a Bar­ce­lona.

Des que el pre­si­dent Puig­de­mont no és a Bèlgica, quina és la seva acti­vi­tat com a govern a Water­loo?
M.S.: Hem notat l’absència del pre­si­dent, però tot i això hem vol­gut man­te­nir la reunió set­ma­nal que fem des del pri­mer moment de l’exili. Per mit­jans telemàtics inten­tem man­te­nir el con­tacte amb els que són física­ment aquí, per tal de donar una certa esta­bi­li­tat a la nos­tra acti­vi­tat. Aques­tes set­ma­nes també s’estan inten­si­fi­cant els con­tac­tes i les visi­tes de per­so­nes i enti­tats de Cata­lu­nya.
T.C.: Hi ha una car­peta que ens ocupa molt temps, que és la judi­cial. Totes aques­tes victòries no venen del no-res. Ens les gua­nyem, els advo­cats tre­ba­llant molt i nosal­tres tre­ba­llant amb ells. Fins que no t’hi tro­bes no saps la quan­ti­tat de temps que has d’esmerçar per acon­se­guir gua­nyar aques­tes bata­lles. Nosal­tres, a més, les vivim amb molta passió, perquè som cons­ci­ents que són bata­lles polítiques. I també hi ha una part que és la feina amb els mit­jans de comu­ni­cació. I el con­tacte amb el país. Des de par­ti­ci­par en els actes d’allà, i això ho estem fent molt per mit­jans telemàtics, fins a rebre la gent i enti­tats que ens venen a veure.
El nom­bre de visi­tants es manté, tot i l’absència del pre­si­dent?
L.P.: Es va atu­rar els pri­mers dies de la detenció i empre­so­na­ment del pre­si­dent Puig­de­mont, però tot­hom que ja havia con­cer­tat una data, la va voler man­te­nir. I ens hem repar­tit entre tots tres alguns com­pro­mi­sos que tenia el pre­si­dent Puig­de­mont, i val a dir que les per­so­nes que hau­rien pre­fe­rit que les rebés el pre­si­dent també han valo­rat que siguem un o diver­sos con­se­llers que els rebem aquí. El valor que ha adqui­rit aquesta casa de Water­loo com a Casa de la República el segueix man­te­nint.
T.C.: El resum és que al final les nos­tres agen­des no estan gaire menys ple­nes que quan exercíem a Cata­lu­nya.
El suport que tenien vostès a la con­se­lle­ria era molt més gran que ara.
T.C.: Sí, ara tot és una mica més artesà, perquè tenim un equip més reduït.
M.S.: Apre­cies més la feina de les per­so­nes que ens donen suport i ens aju­den a tran­si­tar en aquest dia a dia des de la distància. Gràcies també a totes les acti­vi­tats que es fan a Cata­lu­nya, on ens dema­nen la col·labo­ració amb vídeos o vide­o­con­ferències, ens sen­tim tant o més pre­sents que quan érem física­ment al ter­ri­tori. Ens sen­tim encara molt con­nec­tats i apre­ci­ats.
En el marc de la coor­di­nació judi­cial i política, tenen con­tacte amb tots els exi­li­ats, a més del pre­si­dent?
M.S.: Hi ha con­tacte amb la con­se­llera Pon­satí, i també amb Marta Rovira i Anna Gabriel. Ara estan en el seu tram judi­cial i des d’aquí ho res­pec­tem molt. Quan elles poden, hi ha con­ver­ses, con­tac­tes i inter­canvi d’impres­si­ons, sobre­tot per l’estratègia judi­cial.
T.C.: Des del pri­mer minut que estàvem a l’exili, els cinc mem­bres del govern, hi incloc la con­se­llera Pon­satí, hem tin­gut molta consciència de repre­sen­tar la ins­ti­tució. Ha estat com un deure: repre­sen­tem la Gene­ra­li­tat, neguem la legi­ti­mi­tat del 155 i, per tant, ens con­si­de­rem govern legítim a l’exili. Fèiem les reu­ni­ons els dimarts, el mateix dia que feia les reu­ni­ons el con­sell exe­cu­tiu a Cata­lu­nya. Hem estat exer­cint com a govern a l’exili, amb la consciència històrica de la con­tinuïtat de la ins­ti­tució. Aquesta ins­ti­tució no és nos­tra. Tenim obli­ga­ci­ons, i garan­tir la con­tinuïtat és una d’aques­tes obli­ga­ci­ons. Per fer debat polític era impor­tant pren­dre deci­si­ons en aquesta fase tan com­pli­cada que hem hagut de pas­sar. I l’hem man­tin­gut amb la con­se­llera Pon­satí, perquè un cop es rein­cor­pora a les seves acti­vi­tats acadèmiques es manté com a per­sona con­vi­dada en aquest govern a l’exili. Ara pas­sa­rem de govern a l’exili a Con­sell de la República pro­vi­si­o­nal fins que es pugui ins­ti­tuir de manera for­mal i ofi­cial el con­sell. Quan a Cata­lu­nya hi hagi un govern ope­ra­tiu pas­sa­rem a ser el Con­sell de la República.
Com va la ges­tació del Con­sell de la República?
L.P.: Tot està molt pen­sat, tre­ba­llat i par­ti­ci­pat. Espe­ci­a­lis­tes a ges­ti­o­nar la par­ti­ci­pació de per­so­nes i tècnics en suports informàtics que per­me­tin la vida molt activa del con­sell. Hi haurà grups de tre­ball més reduïts o exe­cu­tius. Aquests cinc mesos hem tin­gut un suport, una xarxa de per­so­nes que ens han aju­dat amb tra­duc­ci­ons, que ens han aju­dat en l’aspecte informàtic. De volun­ta­riat, n’hem anat tenint. Ara això s’ha d’obrir i s’ha de fer partícip tot­hom que vul­gui sen­tir-se part d’aquest procés cons­ti­tu­ent, ja que ningú té un manual d’ins­truc­ci­ons. Aquí no hi ha cap manual i, per tant, l’hem d’anar con­sen­su­ant, l’hem d’anar par­lant, l’hem d’anar expli­cant i anar escam­pant i que tot­hom s’hi senti lli­gat.
Per impul­sar el Con­sell de la República cal que el pre­si­dent Puig­de­mont pugui tor­nar a Water­loo?
M.S.: És desit­ja­ble i man­te­nim aquest opti­misme. Vam venir aquí per bus­car la justícia que intuíem i pensàvem que a Espa­nya ens cos­ta­ria més de tro­bar. I l’opti­misme és que el pre­si­dent Puig­de­mont torni cap aquí i poder fer d’una vegada el dis­seny de con­sens amb tot­hom qui ha de par­ti­ci­par en aquest con­sell.
L.P.: Aquest dimarts el fis­cal d’Ale­ma­nya ha tor­nat a dema­nar l’extra­dició del pre­si­dent Puig­de­mont per rebel·lió i el jutge ha tor­nat a dir que no. Espe­rem que, en pocs dies o en poques set­ma­nes, es resol­gui l’expe­di­ent del pre­si­dent Puig­de­mont a Ale­ma­nya.
T.C.: L’esce­nari és fer l’acte cons­ti­tu­tiu del Con­sell de la República amb el pre­si­dent, i fer-lo a Bèlgica; per tant volem espe­rar que ell hagi tor­nat. És impor­tant dei­xar clar el que ja podem expli­car des d’ara, que és d’on neix el con­sell. Neix del fet que l’1 d’octu­bre els ciu­ta­dans de Cata­lu­nya van donar un man­dat a les ins­ti­tu­ci­ons cata­la­nes. I hem d’acla­rir molt bé una cosa: aquest man­dat exis­teix. Una altra cosa és que aquest man­dat no es pugui fer efec­tiu perquè la repressió de l’Estat espa­nyol no ho per­met, però el man­dat hi és, que no sigui efec­tiu no vol dir que no hi sigui. Què vull dir amb això? Que en els pro­pers temps la nos­tra feina com a repu­bli­cans és fer que un man­dat que exis­teix es faci efec­tiu. El Con­sell de la República és un dels ins­tru­ments. Pot­ser és el més impor­tant, però segu­ra­ment no és l’únic. Lla­vors, qui­nes són les fun­ci­ons del Con­sell de la República? És un parai­gua dins del qual caben moltíssi­mes coses. La inter­na­ci­o­na­lit­zació té un front mediàtic, un front ins­ti­tu­ci­o­nal, un front acadèmic, un de think tank. Per tant la inter­na­ci­o­na­lit­zació és un gran parai­gua. Una altra funció del Con­sell de la República és exer­cir un lide­ratge polític, també, en el procés cons­ti­tu­ent que es pro­du­eixi a Cata­lu­nya. I encara hi ha una altra funció, que és exer­cir un lide­ratge polític sobre el con­junt d’actors ins­ti­tu­ci­o­nals. La missió és inter­na­ci­o­na­lit­zació, lide­ratge polític del procés cons­ti­tu­ent.
L’estruc­tura d’aquest con­sell té un cost. Com es finançarà?
T.C.: Això ho diu l’acord d’inves­ti­dura. És una ins­ti­tució que té una funció pública, però que des del punt de vista de la car­cassa jurídica tindrà la forma d’una ins­ti­tució pri­vada, i com a tota ins­ti­tució pri­vada, el finançament és pri­vat. No té més secret, això.
S’hi ha començat a tre­ba­llar?
L.P.: Sí, ja s’hi ha començat a tre­ba­llar, i està a punt. Per des­comp­tat, si no ens ho cre­iem i ho paguem entre tots, par­ti­cu­lar­ment i indi­vi­du­al­ment, poca cosa podrem fer. Som un país que des de mit­jan del segle XIX sem­pre ens ho hem fet. Des de les pri­me­res coo­pe­ra­ti­ves, els pri­mers molins man­co­mu­nats, tre­balls asso­ci­a­tius... sem­pre s’ha fet allò que la soci­e­tat tenia ganes de fer. I sabem que hi ha molts cata­lans amb ganes de ser-hi.
T.C.: Des d’un punt de vista més teòric tren­ca­rem una fron­tera que de vega­des tenim molt mar­cada: la fron­tera entre soci­e­tat civil i ins­ti­tució pública. Inno­va­rem ins­ti­tu­ci­o­nal­ment. Hem d’inven­tar un tipus d’ins­ti­tu­ci­ons molt dife­rents a les que estem acos­tu­mats, i això està a cavall entre el que seria una ins­ti­tució de la soci­e­tat civil i una ins­ti­tució pública. Qui es faci soci, per dir-ho així, d’alguna manera s’estarà dient a ell mateix que vol ser ciu­tadà de la República que va néixer l’1 d’octu­bre. Per tant, és aquesta doble con­dició: jo con­tri­bu­eixo al Con­sell de la República en la mesura que em sento ciu­tadà de la República. Per tant, no serà una quota, serà col·labo­ració, el meu impost per República, que jo lliuro voluntària­ment i lliu­ra­ment, la meva manera d’aju­dar que neixi el con­sell.
Una ciu­ta­da­nia que ja està col·labo­rant de manera sos­tin­guda en el man­te­ni­ment de les estruc­tu­res a l’exili, amb sopars grocs, amb col·lec­tes...
L.P.: És increïble el suport i l’escalf que rebem i que se’ns fa arri­bar. I sobre­tot, l’ajuda econòmica de la soci­e­tat civil a la caixa de resistència, adreçada a les fian­ces i a les mul­tes; a l’Asso­ci­ació Cata­lana de Drets Civils, que és qui recull els diners i aju­des per als viat­ges dels fami­li­ars d’empre­so­nats i empre­so­na­des i exi­li­ats i exi­li­a­des, i també per als que tenen fills menors d’edat. Per al Con­sell de la República el suport que es dema­na­ria seria una ajuda molt dife­ren­ci­ada, enca­mi­nada a aquest procés cons­ti­tu­ent. És bo que s’expli­qui bé què es recull en cada lloc, a què es des­tina i com s’aplica.
M.S.: És molt el reflex d’aquesta pròpia cul­tura política que fa anys que la soci­e­tat cata­lana va cul­ti­vant i tei­xint, des de l’asso­ci­a­ci­o­nisme, el coo­pe­ra­ti­visme, de molt de sen­tit de soli­da­ri­tat, i que en el fons és la bona base a par­tir de la qual cons­truïm república. República també és una manera, una cul­tura política de posar al cen­tre les per­so­nes, de gover­nança par­ti­ci­pada, de tenir trans­parència, de pen­sar en el bé comú, i això és el que anem cul­ti­vant. Emo­ci­ona molt veure com, en aques­tes set­ma­nes i amb tot el que s’ha vis­cut, con­ti­nuem amb una ciu­ta­da­nia majo­ritària­ment res­pon­sa­ble dels seus drets, dels seus deu­res i amb aquesta capa­ci­tat de con­ti­nuar cons­truint aquest pro­jecte comú.
La seva logística fami­liar deu seu molt com­pli­cada. S’ha creat alguna rutina, dins de l’excep­ci­o­na­li­tat?
T.C.: Amb els que tenim fills petits, com és el meu cas, és impres­cin­di­ble man­te­nir el vin­cle de manera per­ma­nent i, si pogués ser, quo­ti­di­ana. La meva filla petita està venint de manera regu­lar i rutinària. De vega­des fa esta­des de qua­tre dies, de vega­des de deu dies. Ho hem pac­tat amb l’escola i quan ve aquí deu dies l’ajudo jo a fer els deu­res. Té cinc anys i no en té gai­res, de deu­res, però les fei­nes que faria a l’escola aque­lla set­mana les fem aquí. És impres­cin­di­ble. Faig una mica de broma i en el meu cas, en ser dos pares som dos papes mames i amb més motiu el vin­cle s’ha de man­te­nir de manera per­ma­nent.
L.P.: També s’ha de fer una reflexió: venir aquí son dues hores d’avió, i anar de Bar­ce­lona a la Vall d’Aran en són qua­tre. O sigui que tam­poc no és un gran tras­bals. No és exces­si­va­ment pesat ni trenca cap dinàmica. I no cal dir que quan estem acom­pa­nyats de fami­li­ars o d’amis­tats per­so­nals, les hores es pas­sen més ale­gres.
Vostès tres tenen el tema judi­cial una mica més resolt que el pre­si­dent Puig­de­mont i que la con­se­llera Pon­satí. Això els dona una certa esta­bi­li­tat a curt ter­mini. Com s’ho plan­te­gen?
M.S.: Sí que se’ns ha refer­mat l’opti­misme i la con­fiança, però no aban­do­nem la cau­tela. Som molts cons­ci­ents que encara estem en aquest curt­ter­mi­nisme perquè segu­ra­ment hi haurà una ter­cera euro­or­dre i perquè estem molt pen­dents del que pas­sarà amb el cas del pre­si­dent a Ale­ma­nya, o el cas de la Clara Pon­satí a Escòcia, i també és impor­tant el que acabi pas­sant a Suïssa. Som cons­ci­ents que som a Bèlgica, que no ens mou­rem de Bèlgica, i con­ti­nuem avançant dia a dia, man­te­nint tota la sere­ni­tat dins d’aquesta incer­tesa sense poder fer pla­ni­fi­ca­ci­ons gaire clares. Política­ment, també estem pen­dents de com s’acaba con­cre­tant el govern, el Con­sell de la República... per tant, dia a dia.
T.C.: Ens hem con­ver­tit, perquè ens hi ha obli­gat la situ­ació, ens en uns experts a ges­ti­o­nar la incer­tesa. La incer­tesa judi­cial, la incer­tesa política, fins i tot en l’aspecte per­so­nal i fami­liar. I ara la incer­tesa judi­cial s’ha reduït una mica, però no prou. La incer­tesa política s’ha reduït una mica, però no del tot, tam­poc, perquè hem de veure com es pot cons­ti­tuir el govern. I el Con­sell de la República és, per defi­nició, un procés obert que s’haurà d’anar con­cre­tant. El que tenim ganes és que el tema judi­cial esti­gui resolt per poder-nos lliu­rar en cos i ànima a la tasca ins­ti­tu­ci­o­nal.
Vostès van arri­bar aquí for­mant part d’un govern d’una sola for­mació, que era Junts pel Sí, i entre­mig hi ha hagut unes elec­ci­ons, una inves­ti­dura i està pen­dent una for­mació de govern que serà de coa­lició. No serà exac­ta­ment el mateix, tot i que els par­tits invo­lu­crats són els matei­xos. Com han vis­cut aquest canvi? Hi ha més cohesió a l’exili que a Bar­ce­lona?
M.S.: Ho hem por­tat bas­tant bé, des d’aquí. Evi­dent­ment, hi ha diferències i cadascú té la seva manera d’enten­dre-ho, de pen­sar-ho. Hi ha dos par­tits dife­rents, però hem tin­gut molt clar des del pri­mer moment que la part per­so­nal i humana pre­val i, per tant, podem man­te­nir, mal­grat les diferències, unes rela­ci­ons molt cor­di­als, uns nivells de con­fiança, crec, molt alts. Això, evi­dent­ment, ens ajuda. Pot­ser aquesta incer­tesa en la part gene­ral i que afecta, i molt, la part per­so­nal fa que fins hi tot les divergències polítiques les puguem por­tar com jo crec que s’han de por­tar, amb molta natu­ra­li­tat i amb molt res­pecte.
L.P.: Jo ho reforçaria amb la imatge que tots tenim aquí gra­vada al cap del 21 de desem­bre a altes hores de la nit elec­to­ral, la volun­tat del pre­si­dent Puig­de­mont que sortíssim tots cinc i que parléssim del que sumàvem tots cinc, que volia dir que seguíem sumant una victòria, en defi­ni­tiva. No vam com­parèixer Junts per Cata­lu­nya per una banda i ERC per l’altra, sinó que vam com­parèixer com a govern donant resul­tats que sumàvem i que dona­ven ener­gia i força i ànims per tirar enda­vant. El procés és trans­ver­sal des de la CUP fins a Junts per Cata­lu­nya pas­sant per ERC. Evi­dent­ment, sem­pre hi ha hagut pen­sa­ments dife­rents, però sem­pre hem dit que aquesta és una de les prin­ci­pals vir­tuts.
No em refe­ria només a les rela­ci­ons entre Junts per Cata­lu­nya i ERC. Dins de Junts per Cata­lu­nya hi ha les rela­ci­ons amb el PDe­CAT, dins del PDe­CAT hi ha visi­ons diver­ses, i la relació de tots amb la CUP… La com­ple­xi­tat de la política cata­lana és molt gran.
T.C.: La situ­ació tam­poc és tan tan dife­rent del man­dat ante­rior. Hi havia una marca única, però hi havia dues for­ces polítiques dins d’aque­lla marca, amb la seva diver­si­tat interna. Per tant, no ha can­viat el grau de cohesió o de divergència entre les for­ces inde­pen­den­tis­tes. El que ha can­viat és el con­text, que és molt més dramàtic, i en aquest sen­tit ens esfor­cem molt per inten­tar con­so­li­dar la cohesió, perquè neces­si­tem més que mai que la cohesió sigui tan gran com sigui pos­si­ble. S’ha d’assu­mir la diver­si­tat com un valor, per això no podem pres­cin­dir de ningú, ni de la CUP, ni d’Esquerra, ni de Junts per Cata­lu­nya, ni del PDe­CAT, ni de Demòcra­tes, ni de MÉS. No hi sobra ningú, per defi­nició. M.S.: En tot aquest procés de república, un dels ele­ments que ens ha d’aju­dar a con­ti­nuar seguint enda­vant és accep­tar la diver­si­tat com un valor i accep­tar les crítiques i les divergències com un enri­qui­ment i com una manera de gene­rar dinàmica de progrés i d’avançar. T.C.: A nosal­tres ens ha com­pla­gut molt quan la nos­tra cohesió aquí ha estat útil per faci­li­tar la cohesió a Bar­ce­lona. És veri­tat que les cir­cumstàncies per­so­nals, huma­nes, ho han faci­li­tat. De vega­des faig la metàfora de les cinc per­so­nes en barca al mig d’un oceà amb tem­pesta: és clar que tenen unes lle­ial­tats molt for­tes! Hem inten­tat fer de pont com bona­ment hem pogut quan hi ha hagut dis­crepàncies entre els actors polítics a Bar­ce­lona. El nos­tre paper sem­pre ha ser­vit per lli­mar diferències i faci­li­tar con­sen­sos.
Això ha inclòs la tria de Quim Torra per inves­tir-lo pre­si­dent?
T.C.: Tots teníem clar que aquesta era una decisió per­so­nalíssima del pre­si­dent Puig­de­mont.
Amb el pre­si­dent Torra hi haurà una fluïdesa com la que hi havia amb el pre­si­dent Puig­de­mont? Serà una bicefàlia, o com s’ho estan plan­te­jant?
L.P.: Esti­guem o no al govern, tenim un pre­si­dent d’una gran talla.
Aquesta no és la impressió que en tenen a l’Estat espa­nyol.
T.C.: És una cam­pa­nya gro­llera, pobra, lamen­ta­ble, feta a corre-cuita. Com que els va aga­far per sor­presa, s’han hagut d’inven­tar, com un publi­cista de quarta divisió, una mena de per­so­natge que no té res a veure amb la rea­li­tat, i la rea­li­tat s’aca­barà impo­sant.
L’agres­si­vi­tat, per exem­ple, és espe­ci­al­ment sor­pre­nent en Pedro Sánchez. Vostè, senyor Comín, que ve de l’entorn soci­a­lista, com s’ho explica?
T.C.: És ini­ma­gi­na­ble el que ha pas­sat aquests dar­rers mesos, però ja fa temps que, per desgràcia, cons­ta­tem el paper total­ment impropi d’un par­tit demòcrata, del par­tit soci­a­lista. Pot­ser el que hem des­co­bert aquests dar­rers mesos és que a Espa­nya no hi va haver una veri­ta­ble tran­sició. No es va demo­cra­tit­zar el poder judi­cial, no es va demo­cra­tit­zar una part impor­tant de l’apa­rell dels mit­jans de comu­ni­cació, que van seguir en mans dels que venien de l’antic règim, no es va demo­cra­tit­zar una part de les for­ces de segu­re­tat. És a dir, res del que sí que es va fer a Ale­ma­nya després del nazisme, del que sí que es va fer a Itàlia després del fei­xisme, a Espa­nya hem entès que el procés de des­fran­quit­zació no es va fer. I qui va ser el res­pon­sa­ble de no fer això? Qui és el res­pon­sa­ble del pecat per omissió? El PSOE. Per tant, no és només el trist paper de Pedro Sánchez, és la ver­go­nya de la dimissió històrica del PSOE de la seva funció, que era demo­cra­tit­zar l’Estat espa­nyol. Van moder­nit­zar l’eco­no­mia espa­nyola, van obrir Espa­nya a la lli­ber­tat cul­tu­ral euro­pea, però la demo­cra­tit­zació d’un estat que venia de qua­ranta anys de fran­quisme no la van fer. I això té uns res­pon­sa­bles que es diuen Felipe González i Alfonso Guerra. Si el PSOE ja ve d’aquí, d’haver permès que el fran­quisme seguís allà, latent, i de no fer aquesta neteja de l’ànima auto­ritària de l’Estat espa­nyol, ens estra­nyem que ara Pedro Sánchez faci el que està fent?
Quan el pre­si­dent Torra demana diàleg i demana asseure’s, es cons­tata que tots els actors pos­si­bles es van des­car­tant a si matei­xos. El pri­mer va ser el rei, que hau­ria de ser qui tingués aquest paper de mit­jan­cer en una monar­quia cons­ti­tu­ci­o­nal. El PSOE, que seria un par­tit que podria jugar aquest paper, també s’eli­mina. No ni ha ningú a l’altre cos­tat? Com cre­uen que es pot ini­ciar un diàleg amb l’Estat espa­nyol?
M.S.: El que estan man­te­nint encara, per desgràcia, és aquesta estratègia que va ver­ba­lit­zar Soraya Sáenz de San­ta­maría, que con­sis­teix a deca­pi­tar. Ells con­ti­nuen volent deca­pi­tar els líders inde­pen­den­tis­tes, i per això ara estan demo­nit­zant i menys­te­nint el pre­si­dent Torra, i per això cada vegada que hi ha algú que s’eri­geix com a líder comença un altre embat. És evi­dent que men­tre la gent per­sis­teixi i men­tre ens man­tin­guem en la constància i en aques­tes con­vic­ci­ons fer­mes això no tra­bo­carà. Aques­tes acti­tuds no aju­den a crear aquest clima neces­sari de diàleg. Des de la part que defen­sem la cons­trucció de la República ja fa molts mesos que recla­mem aquest diàleg. De fet, fa anys que recla­mem aquest diàleg. Sobre la base del res­pecte, par­lant de tu a tu. I ens con­ti­nuem ado­nant que no volen reconèixer aquest res­pecte, que no volen trac­tar de tu a tu. Ha d’arri­bar algun punt que faci de des­llo­ri­ga­dor. No que­darà més remei, a mesura que pas­sin les set­ma­nes i que el pre­si­dent Torra es man­tin­gui com a pre­si­dent i que hi hagi un govern que fun­ci­oni i que, a més, judi­ci­al­ment, espe­rem que es pugui anar avançant posi­ti­va­ment.
Hi ha pocs ele­ments que a curt ter­mini por­tin a una fines­tra d’opor­tu­ni­tat.
T.C.: Deixa’m fer una reflexió històrica. Aquest pro­blema català només té dues mane­res de ser ges­ti­o­nat: o per la repressió o pel diàleg. Mirem-nos el segle XX. Sem­pre que Espa­nya ha optat per la repressió, no se n’ha sor­tit. Durant el fran­quisme van inten­tar exter­mi­nar el cata­la­nisme. I no se’n van sor­tir. Hau­rem d’espe­rar més o menys. Però què pas­sarà? Que es tor­narà a cons­ta­tar a ulls d’Europa i del món que la via repres­siva fra­cassa. I quan fra­cassa la via repres­siva només en queda una altra: la que fan els països nor­mals: el Canadà amb el Que­bec, el Regne Unit amb Escòcia. I el que falta en el cas d’Espa­nya és que es demos­tri que la repressió no ser­veix, que ja s’està demos­trant.
Hi ha la sentència del cas Gürtel, noves deten­ci­ons de gent del PP, la situ­ació espa­nyola està molt embo­li­cada. Pot­ser la clau és gua­nyar temps perquè la degra­dació de la política espa­nyola per­meti una sor­tida? S’ha d’inten­tar gua­nyar temps perquè surti aquest nou inter­lo­cu­tor que ara mateix no se sap d’on pot sor­tir?
M.S.: És com una par­tida d’escacs, una estratègia de des­gast. Ens interessa que es vagi des­gas­tant, que acabi d’aflo­rar el cas Gürtel i que cada vegada es faci més evi­dent quina és la natu­ra­lesa real dels líders de Ciu­ta­dans, perquè jo penso que no tot el seu elec­to­rat és com els seus líders. I que es vegi també cap a on va el PSOE, i que veiem quin són els valors democràtics que hi ha i no hi ha dins el PSOE, quina volun­tat tenen de resol­dre-ho d’una manera dia­lo­gada. Tot això s’ha d’anar fent evi­dent. Ho hem d’anar veient set­mana a set­mana, dia a dia veient com pas­sen els esde­ve­ni­ments. Això men­tre nosal­tres man­tin­guem una coherència política de no renun­ciar al pro­jecte. I també en el sen­tit de la manera com con­ti­nuem en aquest pro­jecte, que és pacífica­ment i per vies democràtiques, i amb aquesta per­sistència de la ciu­ta­da­nia.
T.C.: El que és evi­dent és que la repressió ha ensor­rat la repu­tació de l’Estat espa­nyol, la repu­tació de la justícia espa­nyola, i mira que n’hi ha, de jut­ges que ho fan bé, però la repu­tació de la judi­ca­tura espa­nyola està molt tocada per com actua el Suprem. En els fòrums ins­ti­tu­ci­o­nals i mediàtics inter­na­ci­o­nals ja és assu­mida la deriva turca d’Espa­nya. Això hi és, la gent ho ha vist, és una rea­li­tat, la gent té ulls a la cara. De moment, els sis mesos del 155 a qui ha supo­sat un cost immens és al govern espa­nyol. Aquest és el balanç.
M.S.: Des de l’1 d’octu­bre, penso que és molt evi­dent i que s’ha fet molt evi­dent per a molta gent. Par­lant amb la gent del car­rer pot­ser ho ente­nen o no ho ente­nen, estan a favor o no estan a favor de l’opció política de la inde­pendència, de la república, però sí que tenen molt clar que la repressió poli­cial i que la repressió judi­cial no són la via. Això ho tenen claríssim.
Com es veuen d’aquí a un any?
L.P.: D’aquí a un any em sem­bla que encara esta­rem llui­tant judi­ci­al­ment. Espero, tant de bo, que ja en instàncies euro­pees. Estem con­vençudíssims que s’haurà d’aca­bar reso­lent en instàncies euro­pees.
M.S.: D’aquí a un any em veig encara pro­ba­ble­ment a Brus­sel·les, a Bèlgica, tre­ba­llant amb els com­panys per aques­tes estratègies d’inter­na­ci­o­na­lit­zació, podent fer molt de com­ple­ment de tots els com­panys i com­pa­nyes de Cata­lu­nya, que puguin estar tre­ba­llant i avançant en aques­tes pos­si­bi­li­tats i vies de diàleg, però sobre­tot, tre­ba­llant i avançant perquè aquests valors repu­bli­cans i aquesta idea de república pene­trin cada vegada més en més ciu­ta­dans i man­te­nint aquest opti­misme i aques­tes ganes de defen­sar un pro­jecte polític.
T.C.: Em veig a Bèlgica, és el més pro­ba­ble. Espe­rem que d’aquí a un any la ter­cera euro­or­dre s’hagi resolt satis­factòria­ment. I si és així, d’aquí a un any esta­rem posant les nos­tres victòries judi­ci­als al ser­vei de la defensa dels com­panys que encara estan a Espa­nya empre­so­nats. El segon capítol de la nos­tra estratègia judi­cial és aquest, tre­ba­llar en totes les instàncies pos­si­bles perquè els nos­tres èxits judi­ci­als siguin útils també per a ells, per als de dins. Per a nosal­tres és tan impor­tant com gua­nyar aquí. D’altra banda, espe­rem estar amb el pre­si­dent Puig­de­mont havent posat dem­peus el Con­sell de la República, i com que la gent ja l’haurà vist actuar, que l’enten­gui millor, que s’expli­qui pels seus fets.
Fem una pro­jecció una mica més llarga. D’aquí a deu anys, com es veuen?
L.P.: D’aquí a deu anys espero que ja en faci tres o qua­tre que hàgim tor­nat a Cata­lu­nya, amb la cara molt alta, havent gua­nyat a Europa tots els embats judi­ci­als que hem sofert. En el meu cas, con­fio estar jubi­lat...[riu] si no ha des­a­pa­re­gut el sis­tema de pen­si­ons! Tinc 58 anys i m’ima­gino seguint tre­ba­llant per la cul­tura, però des d’una nova situ­ació, però veig que hau­rem tor­nat al nos­tre país, i que serà més lliure i més democràtic.
M.S.: Se’m fa molt difícil par­lar tant a llarg ter­mini, també perquè jo no soc de pla­ni­fi­car. No he pla­ni­fi­cat gaire la meva vida... Per això estic on estic, ara! [riuen] Però vull man­te­nir aquest espe­rit opti­mista i, igual que el con­se­ller Puig, crec que d’aquí a deu anys s’haurà fet un tomb impor­tant a la situ­ació i serem ciu­ta­dans lliu­res i esta­rem vivint en plena lli­ber­tat en el nos­tre con­text diari, desen­vo­lu­pant-nos pro­fes­si­o­nal­ment. I amb mol­tes pos­si­bi­li­tats que el pro­jecte polític, si no és una rea­li­tat, ja sigui una opció molt assu­mida per una part molt impor­tant de la ciu­ta­da­nia.
T.C.: Una cer­tesa, un pronòstic i un desig. La cer­tesa és que d’aquí a deu anys la meva filla en tindrà 15 i suposo que patiré molt, diguem [riu], com tots els pares que tenen fills ado­les­cents. I la meva filla té molt caràcter, molt! I, per tant, suposo que estaré inten­tant ges­ti­o­nar la situ­ació. Ja dema­naré con­sell al con­se­ller Puig, que ja ha pas­sat per aquesta etapa [riuen]. Després el pronòstic. Espero poder pas­se­jar-me pel país veient aca­ba­des algu­nes de les refor­mes que vam començar a impul­sar des del Depar­ta­ment de Salut ara fa dos anys i que estan a mit­ges, algu­nes de les quals neces­si­ten més temps. M’encan­ta­ria d’aquí a deu anys, a Cata­lu­nya, mirar-me la feina feta, que és una feina de tot l’equip, no només meva. I, final­ment, vull pen­sar que d’aquí a deu anys –això ja és el desig, però és el desig pel qual tre­ba­llem cada dia, i un desig que veiem pos­si­ble– la República serà una rea­li­tat. Que, per tant, hau­rem tor­nat, entre altres motius, perquè ja hau­rem acon­se­guit que hi hagi la República, que és bona per a tots. Que és bona per als que la volen i per als que avui no la volen, també. I això és la nos­tra tran­quil·litat, saber que és un pro­jecte que bene­fi­cia tots els cata­lans. Que la nos­tra tor­nada sigui un símbol de la nos­tra victòria, de la victòria dels repu­bli­cans. Perquè és una victòria del país. Jo vull posar la nos­tra tor­nada al ser­vei d’aquest esclat d’ale­gria col·lec­tiva. De dir que hem gua­nyat i farem un país millor.

El vídeo amb la con­versa sen­cera està dis­po­ni­ble en el web d’aquesta revista, www.​lrp.​cat, només per als subs­crip­tors de La República.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a

[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor