ALEJANDRO GARCÍA Activista
“Em jutjaran per les meves idees”
. MIQUEL MARTÍ FREIXAS
@mmfreixas
Fa un temps vaig rebre un correu a través d’una associació de cineastes del documental. Era d’un noi que viu a Madrid, de 24 anys, Alejandro García. Explicava que havia anat a declarar a l’Audiencia Nacional per uns vídeos que tenia a YouTube. Estava acusat d’enaltiment de terrorisme, i la fiscalia li demanava dos anys de presó. Ens deia que els dies 12 i 13 de novembre d’enguany hi hauria el judici.
No per ser freqüents deixen de ser desconcertants casos com aquest, si donem per fet que vivim en un estat democràtic. En un informe d’Amnistia Internacional titulat Tuitea... si te atreves, publicat el març passat, es destaca un increment de les acusacions per “enaltiment del terrorisme” i “humiliació de les víctimes del terrorisme” a l’Estat espanyol, i s’afirma que s’està atacant la llibertat d’expressió. S’analitzen diversitat de casos, com el de Pablo Hasel, els rapers de La Insurgencia, el periodista Boro, l’estudiant Cassandra Vera, l’advocat Arkaitz Terrón i el de l’Alejandro. Aprofito un viatge a Madrid per conèixer-lo i escoltar les seves opinions a escasses setmanes del judici.
Ens trobem davant d’un museu de nom monàrquic. Em comença explicant el xoc que va suposar rebre l’acusació: “Va ser una trucada el 25 de juliol del 2017, en què em van dir que havia d’anar a declarar dos dies després. Durant els primers minuts de la conversa creia que era un amic fent-me una broma.” Però no era cap broma. Van començar els maldecaps i les sorpreses judicials. “Per telèfon no em van especificar els motius. Quan vam arribar amb l’advocat a buscar el sumari vam descobrir que era una investigació del meu canal de YouTube. Mil pàgines. Un informe amb els vídeos transcrits, captures de pantalla i comentaris de la policia. No ens ho vam poder endur, ho vam haver de llegir allà. No vam tenir gaire temps per preparar la defensa.”
L’Alejandro havia obert un canal en aquesta plataforma d’internet el 2014. En aquella època era estudiant de comunicació audiovisual i volia posar en pràctica els seus coneixements. Com a activista social que és, rondava pel 15-M filmant actes i xerrades. “Vaig obrir el canal sense una idea gaire concreta. Era un racó per anar pujant coses a la xarxa, des de treballs meus fins a pel·lícules soviètiques.” La fiscalia considera, però, que el seu canal de nom Resistencia Films té des de l’inici la voluntat d’enaltir el terrorisme.
denúncia de LA fiscalia
“La denúncia me la va posar la fiscalia d’ofici. Són investigacions que es duen a terme des de la policia. Cap particular m’ha denunciat, ningú s’ha sentit ofès pels meus vídeos.” L’acusació llista una vintena de vídeos: “Un documental que vaig fer titulat La represión, una arma de doble filo; un vídeo creat a partir d’un poema d’un pres polític; diverses xerrades que vaig gravar a Madrid i que eren públiques... És absurd. Unes xerrades que eren obertes i que jo només vaig filmar, no hi vaig parlar. Com és que soc l’únic acusat si el delicte és, teòricament, el contingut del que es va dir?”
Quan va anar a declarar a l’Audiencia Nacional es va trobar amb més situacions inesperades. “Ni el jutge ni la fiscalia em van preguntar pel contingut dels vídeos. Totes les preguntes eren sobre les meves opinions personals. Què opino sobre el terrorisme, per què considero que una determinada persona és un pres polític, quina és la meva ideologia... Em vaig quedar una mica bloquejat. Al final vaig dir que no volia respondre aquelles preguntes. Si em jutjaven pels vídeos respondria, però si m’estaven jutjant per les meves idees que ho diguessin clarament. Semblava persecució ideològica.”
Aquest jove activista coneix l’entorn de persones que han xocat amb l’Estat i per aquest motiu no tot el va agafar a contrapeu. “El meu treball s’ha basat en la repressió a Espanya, així que aquest món el coneixia i pensava que tard o d’hora em tocaria a mi. El que no m’esperava és que passés en aquell moment. El dia abans de la trucada m’acabava de comprar un bitllet per anar a Anglaterra.” Des de l’àmbit familiar, però, no ha estat fàcil d’encaixar. “Cap mare vol que el seu fill vagi a la presó. Durant aquests mesos han anat comprenent-me més i veuen que no he fet res dolent, però ho estant patint.” En la seva opinió, l’estratègia de fons és crear por. “Hi ha amics i coneguts que em diuen: «Quina putada el que t’ha passat», però afegeixen: «Em fa por compartir-ho a Facebook».”
Intento portar la conversa cap a perspectives més àmplies, ubicar el seu cas en relació amb els sismes polítics que estem vivint a Espanya en els darrers temps, i em trobo amb una persona que, a pesar de la seva joventut, té unes idees polítiques ben fonamentades. “Actualment, l’Estat (em refereixo a les grans empreses, als bancs, a la monarquia, a l’Església, no a les cares visibles que ens governen) torna a atacar amb força el debat polític i el qüestionament de l’statu quo, com ja va fer durant la Transició. En aquella època d’activisme polític i conflicte obrer, es va reprimir la llibertat. Es van perseguir grups musicals, artistes... La censura del documental Rocío de Fernando Ruiz Vergara, ja en democràcia, per exemple. Bastant més endavant hi va haver un període de relaxació del conflicte social, però quan va sorgir el 15-M, de nou van augmentar les represàlies. Per mi, és una repressió continuada que ve del 1939, de la dictadura amb què no hem acabat de trencar.”
També li comparo el seu cas amb les diverses persecucions viscudes a Catalunya darrerament i amb el fet que grups que fins fa poc estaven als antípodes polítics, com són una classe política oficial i uns col·lectius alternatius fora del sistema, ara es troben en casos similars i uneixen forces. “Sembla una paradoxa, però té explicació si entenem quina és l’essència de l’Estat espanyol. Per mi, és un estat feixista, sense llibertats democràtiques ni polítiques. Un sector de la burgesia catalana reclama actualment un rol democràtic, l’autodeterminació, i d’aquesta manera s’hi enfronta. I la classe obrera porta a terme una lluita democràtica per generar canvis socials i també topa amb aquest Estat. Em recorda el Front Popular durant la Guerra Civil, en què es van trobar comunistes, anarquistes, republicans, demòcrates...”
activista de barri
En diferents moments de la història s’ha donat el cas que aquells que d’entrada són outsiders polítics posteriorment acaben entrant i transformant la política. Em pregunto si aquesta llista de gent afectada, sovint políticament molt activa, es planteja en algun moment aquesta possibilitat. “Una pregunta complicada. Vaig ser al Parlament Europeu parlant de la meva situació al maig i va anar bé, però tota aquella parafernàlia... Soc un activista de barri i d’assemblees. Per mi la política es fa dia a dia a peu de carrer, aturant un desnonament, ajudant els de la meva classe social. Entrar en un partit polític... Crec en les eleccions, però no en la democràcia espanyola, la llei de partits que pot il·legalitzar formacions polítiques. No voto perquè considero que les eleccions d’aquí són un frau. Amb altres estructures més lliures i més democràtiques votaria i, per què no, potser hi participaria.”
Tornant al seu cas li comento que fins ara no se n’ha parlat gaire. “Els mitjans generalistes són sensacionalistes, potser en parlaran si hi ha condemna.” Es queixa també d’una mala praxis periodística. “Es confonen amb la llei mordassa, que són sancions administratives. No té res a veure, jo vaig pel Codi Penal i l’Audiencia Nacional. De vegades sembla que alguns mitjans ho facin per culpar només el PP quan la majoria d’aquests casos són previs a la llei mordassa.” Ha començat un compte enrere a les xarxes socials per anotar els dies que falten per al judici. S’hi juga entrar a la presó. A part, li demanen deu anys d’inhabilitació. “No podria exercir cap funció pública ni rebre ajudes. Un dels meus plans és fer oposicions i treballar de professor. Amb això al davant, t’ho replanteges tot.”
JUDICI
“Els dies 12 i 13 de novembre he d’anar a judici per enaltiment del terrorisme per uns vídeos a YouTube”
ELS VÍDEOS
“Vaig obrir el canal Resistencia Films quan estudiava cinema per pujar des de treballs meus fins a pel·lícules soviètiques”
L’INTERROGATORI
“Ni el jutge ni el fiscal em van preguntar pels meus vídeos, només m’interrogaven sobre les meves idees”
PETICIÓ DE PRESÓ
“L’estratègia de fons és crear por. Em demanen dos anys de presó i deu d’inhabilitació”
EN DETALL
MIQUEL MARTÍEm comentava que ha estat un any fora del país.
Vaig estar una temporada a Anglaterra, sobretot per desencallar el meu anglès, que era fluix. També necessitava tenir experiències fora i vaig anar a Leeds. Vaig estar treballant un any de cuiner en una escola. Vaig estudiar cinema, però sempre havia cuinat molt a casa i vaig trobar aquesta feina.
És molt diferent la cuina allà?
I va ser bona l’experiència després d’un any?
Positiva. Perceps que és un país diferent a Espanya en molts sentits. En l’àmbit social, per exemple, als ciutadans que es queden sense recursos no els poden tallar els subministraments bàsics. O quan els explicava la meva situació jurídica i d’altres casos ocorreguts aquí, flipaven... Al Regne Unit no han posat mai ningú a la presó per insultar la reina. M’he trobat també amb condicions laborals més acceptables. A pesar, però, que la meva situació era millor a Leeds que a Madrid, tenia ganes de tornar. Em podria haver quedat perquè tenia feina, però crec que he de ser aquí. Vull ajudar a canviar el meu país. Si tots marxem al final això mai canviarà.
I ara s’ha instal·lat a Vallecas?
Sí, hi he arribat fa unes setmanes. I estic de nou implicat en diversos col·lectius. Amb la PAH de Vallekas, amb el MAR (Movimiento Antirrepresivo de Madrid) i amb el Sindicato de Inquilinas. En general, però, tampoc faig gaires plans de futur, ja que sé que em puc passar dos anys a la presó.