Entrevista

Luis Serrano

Director del Centre de Regulació Genòmica de Barcelona (CRG)

“Les PCR també serviran per estudiar el virus”

Les sigles PCR ja ens són familiars. Però què és una PCR? Què cal per fer-les? Ens ho explica Luis Serrano, director del CRG, un dels centres de recerca catalans que amplificaran la feina dels hospitals i faran des d’aquesta setmana 7.000 testos diaris

ELS TESTOS
Logísticament i econòmicament és impossible fer proves PCR a 40 milions de persones
DESCONFINAMENT
Si comencem a fer festes, això anirà malament; fins a final d’any, ens haurem d’acostumar a una vida diferent
Aquesta set­mana, final­ment, s’ha enge­gat el Pro­grama Orfeu. En què con­sis­teix?
La idea la va pro­po­sar la Gene­ra­li­tat en veure que la capa­ci­tat que hi havia als hos­pi­tals no era sufi­ci­ent per poder fer prou tes­tos de la covid-19 per deter­mi­nar els casos asimp­tomàtics, veure la gent con­ta­gi­ada i poder pren­dre mesu­res de con­fi­na­ment. Ales­ho­res, es va pen­sar en els cen­tres d’inves­ti­gació de Bar­ce­lona per poder aug­men­tar el nom­bre de tes­tos que es feien i es va posar en marxa aquest pro­jecte, al qual s’ha des­ti­nat un fons d’1,3 mili­ons d’euros. Hi ha dos nodes, un al Parc Científic de Bar­ce­lona (PCB) i un altre al Cen­tre de Regu­lació Genòmica (CRG). El pro­jecte ha de per­me­tre fer 170.000 tes­tos en qua­tre o cinc set­ma­nes, i després hi ha una segona fase pre­vista en què entra­rien les uni­ver­si­tats per fer 120.000 tes­tos més.
Per què s’han endar­re­rit les pro­ves PCR?
En aques­tes últi­mes qua­tre set­ma­nes, des que es va anun­ciar el pro­jecte, s’ha posat en marxa tot el procés i la logística, que no és fàcil. No n’hi ha prou amb tenir una màquina de PCR, sinó que par­lem de fer, entre els dos nodes, uns 6.000 o 7.000 tes­tos dia­ris, i implica posar en marxa diver­sos robots en cada lloc, entre­nar el per­so­nal, demos­trar que el que fem és cor­recte i fun­ci­ona..., ja que nosal­tres no fem el diagnòstic, sinó que tra­me­tem les dades als viròlegs. I després, s’ha hagut de desen­vo­lu­par tot el pro­grama informàtic perquè els viròlegs puguin acce­dir als resul­tats de les PCR i, al mateix temps, bol­car els diagnòstics als orde­na­dors de Cat­Sa­lut per després infor­mar els paci­ents sobre si estan infec­tats o no. Tot això es va aca­bar de posar a punt diven­dres de la set­mana pas­sada.
Aques­tes set­ma­nes prèvies, no s’han pogut fer tes­tos, doncs?
Ja havíem ana­lit­zat [fins a la set­mana pas­sada] 1.300 mos­tres de per­so­nal sani­tari per com­pro­var que tot el procés fun­ci­ona. Un con­trol de qua­li­tat per asse­gu­rar que no hi ha errors en els diagnòstics i que el diagnòstic cor­recte arriba al paci­ent, que és una res­pon­sa­bi­li­tat enorme.
I d’aquests pri­mers tes­tos, n’han sor­tit con­clu­si­ons relle­vants?
Hem tro­bat posi­tius de gent asimp­tomàtica, gent que estava infec­tada i no ho sabia.
La seva missió és ana­lit­zar les mos­tres, o també les han de fer?
El procés és el següent: nosal­tres aga­fem un tub, l’omplim amb un líquid, l’enviem a les residències, als hos­pi­tals, o allà on toqui i els pro­fes­si­o­nals sani­ta­ris, aga­fen, amb uns esco­vi­llons, una mos­tra del nas del paci­ent, el posen dins del tub durant uns segons i el tan­quen. Després hi posen un codi de bar­res i el tub se’ns retorna a nosal­tres amb aquest codi que iden­ti­fica el paci­ent. Un cop arri­ben les mos­tres es posen a pro­ces­sar en un robot que el que fa és tren­car el virus i extreure’n el mate­rial genètic i d’aquí passa a un altre robot on les mos­tres es posen en pla­ques i se sot­me­ten a un reac­tiu; després, aquesta placa passa a la PCR, on es fa la reacció i final­ment tenim la infor­mació que ens diu si hi ha virus o no. És la que després enviem als viròlegs dels hos­pi­tals perquè en facin el diagnòstic.
A qui es fan les pro­ves ara?
Ara mateix s’estan fent pro­ves a residències de tot Cata­lu­nya. S’intenta que no pas­sin més de vint-i-qua­tre hores des que s’aga­fen les mos­tres i s’envien als cen­tres de recerca per pro­ces­sar-les, i en vint-i-qua­tre hores donem els resul­tats.
I després de les residències, quins col·lec­tius seran pri­o­ri­ta­ris?
El pla de Salut ha començat per les residències, els cen­tres de salut men­tal, els cen­tres peni­ten­ci­a­ris, els pro­fes­si­o­nals sani­ta­ris i després els pro­fes­si­o­nals essen­ci­als no sani­ta­ris, entre els quals s’ha inclòs els Mos­sos.
I la resta de la població?
Hi ha pro­ves que es fan a través dels hos­pi­tals, però les que nosal­tres pro­ces­sa­rem en aquesta fase seran les d’aquests col·lec­tius que he comen­tat, que estan més expo­sats al virus i entre els quals hi ha més pos­si­bi­li­tats de con­tagi. En l’àmbit esta­tal, s’estan fent ara els tes­tos serològics per fer un mos­treig de la gent que ja té anti­cos­sos, però des­co­nec si amb les pro­ves PCR hi ha algun pla per tes­tar la població en gene­ral.
Ens hem fami­li­a­rit­zat amb con­cep­tes com PCR, tes­tos serològics…, però em pot expli­car si la PCR és una tècnica, una màquina…
És una tècnica que el que fa és extreure el mate­rial genètic del virus i que per­met detec­tar fins a una sola molècula del virus en la mos­tra del paci­ent. És la tècnica, per exem­ple, que s’ha uti­lit­zat per seqüenciar el nean­der­tal a par­tir d’ossos de fa cent mil anys, o bus­car ADN en óssos de dino­saure que sem­blen pedres. És tan sen­si­ble que per­met, a par­tir d’una sola molècula, i fent cicles d’ampli­fi­cació, veure si hi ha virus o no.
A què es refe­rien, doncs, quan ens deien que no teníem prou tes­tos per fer un cri­bratge de la població?
La PCR com a tècnica sí que la tenim, però has de tenir els robots a dis­po­sició, les màqui­nes per fer aques­tes ampli­fi­ca­ci­ons tan sen­si­bles i, sobre­tot, has de tenir els reac­tius, els tubs, o una cosa tan sim­ple com els esco­vi­llons. Tenir els reac­tius no és tan fàcil; al començament, quan els vam dema­nar, van tri­gar deu dies a arri­bar, perquè n’hi ha demanda a tot el món. I d’esco­vi­llons per aga­far les mos­tres, tam­poc n’hi havia.
Tinc entès que a Bar­ce­lona s’uti­lit­zen robots de tec­no­lo­gia cap­da­van­tera, dels quals n’hi ha pocs a tot Europa.
Fem ser­vir tres robots, un dels quals per­met una sen­si­bi­li­tat molt gran per detec­tar el mate­rial genètic del virus, i com aquest només n’hi ha qua­tre a tot Europa. Però per ana­lit­zar milers de mos­tres al dia es neces­si­ten diver­sos robots i per­so­nal espe­ci­a­lit­zat, no n’hi ha prou amb tenir una màquina. Si les fas manu­al­ment, no en pots fer més de 200 al dia.
Hem sen­tit que alguns països fan moltíssi­mes més pro­ves a la set­mana. Els números qua­dren?
Un dels cen­tres més grans d’Angla­terra, per exem­ple, en fa menys que nosal­tres. Segu­ra­ment també hi deu haver molta pro­pa­ganda. És cert que en altres països s’estan fent més pro­ves que aquí, pro­ba­ble­ment perquè els hos­pi­tals ja esta­ven més ben pre­pa­rats, o es van avançar a l’hora de com­prar els reac­tius, o han com­prat més robots o dis­po­sen de molts més cen­tres per fer les pro­ves.
Fer una mapa de la població infec­tada o immu­nit­zada no serà, doncs, una cosa fàcil.
És impos­si­ble fer tes­tos a 40 mili­ons de per­so­nes. Logísti­ca­ment i econòmica­ment és difícil, el que és interes­sant és que un cop es detecti algú amb símpto­mes es puguin fer tes­tos als seus con­tac­tes, per poder iden­ti­fi­car posi­tius i aïllar-los més ràpida­ment.
Quanta gent s’ha mobi­lit­zat per a aquest Pro­grama Orfeu?
Al CRG hi havia 120 volun­ta­ris i al PCB, més o menys, els matei­xos, però al final, un cop ho hem tin­gut tot mun­tat, hem cal­cu­lat que tenint qua­tre o cinc equips amb sis per­so­nes en cada un es poden fer les pro­ves pre­vis­tes. Ara bé, tota aquesta feina es pot fer amb volun­ta­ris unes set­ma­nes, però després aquesta gent ha de con­ti­nuar amb les seves tesis i les seves inves­ti­ga­ci­ons, i si es con­ti­nuen fent pro­ves caldrà con­trac­tar per­so­nal. De moment, es faran aquests 170.000 tes­tos i després s’ava­luarà si se’n fan més. Si, com tot­hom diu hi ha un rebrot a la tar­dor, caldrà pen­sar si els cen­tres d’inves­ti­gació hem de con­ti­nuar, o si els hos­pi­tals ja ho poden assu­mir.
Es tre­ba­lla amb la hipòtesi d’un rebrot?
Que n’hi ha haurà sem­bla que és clar, el tema és com serà de gran. Segur que els hos­pi­tals esta­ran més ben pre­pa­rats.
El con­fi­na­ment i les inves­ti­ga­ci­ons sobre la covid-19, com han can­viat la vida del CRG?
Vam pas­sar de tenir 500 per­so­nes al cam­pus a tenir-ne 60, amb els ser­veis essen­ci­als de man­te­ni­ment i els expe­ri­ments crítics que no es podien atu­rar. Molta gent ha pogut tre­ba­llar des de casa, però a mesura que pas­sen les set­ma­nes han de tor­nar al labo­ra­tori. Ara ens estem des­con­fi­nant a poc a poc.
Qui­nes inves­ti­ga­ci­ons, a banda d’aquest Pro­grama Orfeu, fan al CRG?
Hi ha grups que s’han posat a fer inves­ti­gació sobre el coro­na­vi­rus, estu­dis de genòmica per veure com muta el virus i com varia, o per bus­car molècules que puguin evi­tar la seva repli­cació, per exem­ple.
Hi ha constància que el virus hagi mutat?
Com qual­se­vol virus que té mate­rial genètic ARN (àcid ribo­nu­cleic) té una taxa alta de mutació, i n’hi haurà. La idea és que les mos­tres que tenim a través del pro­jecte Orfeu es pas­sa­ran a bio­bancs i se seqüenci­a­ran per veure si hi ha vari­e­tats del virus més agres­si­ves que d’altres. Es guar­da­ran les mos­tres posi­ti­ves perquè amb temps puguem seqüenciar el virus, conèixer si ha mutat i saber-ne més coses.
Vostè diri­geix també una inves­ti­gació per tro­bar un xassís bac­terià per poder pre­ve­nir o evi­tar la pro­pa­gació del virus. En què con­sis­teix?
Són inves­ti­ga­ci­ons en marxa. S’han dis­se­nyat proteïnes que puguin blo­que­jar l’entrada del virus a la cèl·lula, però encara no hi ha resul­tats. Pri­mer iden­ti­fi­ques la proteïna que vols fer ser­vir, després dis­se­nyes muta­ci­ons perquè es puguin unir a la del virus i final­ment s’han de fer expe­ri­ments del virus en cèl·lules… Tot això porta temps. Cal­culo que d’aquí a un mes podrem tenir resul­tats.
Un mes és poc!
Però en inves­ti­gació una cosa és tenir resul­tats i una altra, poder-los tras­lla­dar al paci­ent. Ens hem de men­ta­lit­zar que s’està anant molt ràpid, però que aquests pro­ces­sos no són d’un dia per l’altre. De vacuna, fins a final d’any o prin­ci­pis del vinent, segu­ra­ment no n’hi podrà haver, i que arribi a tot­hom reque­rirà més temps. En inves­ti­gació, un cosa és que puguem fer alguna des­co­berta, tenir resul­tats i publi­car-los, i una altra és que després cal pas­sar uns con­trols sani­ta­ris, assa­jos clínics, etc. En con­di­ci­ons nor­mals, des que un científic troba una molècula interes­sant per a una teràpia fins que arriba al mer­cat són set anys de mit­jana. En aquest cas s’acce­le­rarà, però és clar que no és d’un dia per l’altre. El que diria a la gent és que tin­gui paciència, que hi haurà vacuna, que els trac­ta­ments millo­ra­ran. Tinc la impressió que començarem a tenir coses interes­sants a finals d’any.
Fins a final d’any, com a mínim, hau­rem de seguir un des­con­fi­na­ment amb mol­tes pre­cau­ci­ons.
Tot­hom ha d’assu­mir que no es podrà por­tar una vida nor­mal com a mínim fins a finals d’any. S’ani­ran obrint a poc a poc les coses que podrem fer, però la gent s’haurà d’acos­tu­mar que cal evi­tar fer-se petons i abraçades i aquest tipus de coses. Higi­ene, mas­ca­reta i no apro­par-nos gaire els uns als altres. Això és vital. Si comen­cem a fer fes­tes, la cosa anirà mala­ment. I, sobre­tot, quan hi hagi un posi­tiu, caldrà aïllar tots els con­tac­tes. És impos­si­ble que aquest virus des­a­pa­re­gui, està aquí per que­dar-se amb nosal­tres.
Hi hau­rem de con­viure…
Eli­mi­nar com­ple­ta­ment un virus és molt difícil, però n’ani­rem adqui­rint immu­ni­tat, com amb la grip. Ens hem de fer a la idea que pri­mer cal abai­xar la corba de con­ta­gis, desen­vo­lu­par una vacuna, que molts de nosal­tres el pas­sem, i molts de manera asimp­tomàtica, i anar-nos immu­nit­zant.
La ciència havia tin­gut fins ara moments com­ple­xos d’enfron­tar-se a un virus des­co­ne­gut. No sé si el de la sida és com­pa­ra­ble...
Ens hem obli­dat total­ment de la sida, i va ser una mica el mateix, un virus des­co­ne­gut que al prin­cipi ni tan sols se sabia com es trans­me­tia, i que va ser una pandèmia. Ens hem obli­dat dels molts morts que va cau­sar i de com va can­viar els cos­tums sexu­als, de com va por­tar a esten­dre la idea de la neces­si­tat d’uti­lit­zar el pre­ser­va­tiu… Aquell virus va can­viar molts dels nos­tres cos­tums.
Entre la comu­ni­tat científica, com és la col·labo­ració? Es com­par­teix el conei­xe­ment per com­ba­tre la covid-19?
Ha pas­sat com amb la sida, que d’un dia per l’altre, cen­te­nars i milers de científics es van posar a tre­ba­llar en el virus. I real­ment és espec­ta­cu­lar, perquè en pocs anys van sor­tir medi­ca­ments. Al prin­cipi, es morira molta gent de sida i ara pràcti­ca­ment no s’hi mor ningú. Amb el coro­na­vi­rus, si ara mateix vols publi­car alguna inves­ti­gació en qual­se­vol revista científica és obli­ga­tori fer-ho en obert i públic. Jo, per exem­ple, tinc un arti­cle en revisió a Nature i m’han dit que l’he de fer en obert per a l’Orga­nit­zació Mun­dial de la Salut. Hi ha la cons­ci­en­ci­ació de fer públi­ques totes les dades que anem des­co­brint.
Quina inves­ti­gació publi­carà a Nature?
És un tre­ball en què demos­trem que els virus humans estan adap­tats al tei­xit que infec­ten, és a dir que si infec­ten pulmó és perquè el seu codi genètic està adap­tat al pulmó i no al fetge, per exem­ple. I el coro­na­vi­rus és un virus que té una adap­tació boníssima en pulmó i en humans, com­pa­rat amb altres ani­mals i tei­xits. En la nos­tra inves­ti­gació, hem vist que també està molt ben adap­tat a l’intestí i al cer­vell.
Aquesta inves­ti­gació en què pot aju­dar a ata­car el virus?
En aquest cas, ens pot aju­dar a fer vacu­nes ate­nu­a­des can­vi­ant el codi genètic del virus perquè sigui menys efec­tiu. També pot per­me­tre l’ús d’ade­no­vi­rus, que s’uti­lit­zen per a teràpia gènica… perquè els virus tenen un cos­tat bo. Els uti­lit­zem en medi­cina per a altres apli­ca­ci­ons que són posi­ti­ves. Per exem­ple, els ade­no­vi­rus s’uti­lit­zen per cor­re­gir muta­ci­ons en nens amb malal­ties rares. I és curiós que sovint ens obli­dem que, apro­xi­ma­da­ment, el 30 o 40% del nos­tre mate­rial genètic són virus fòssils. Fa mili­ons d’anys que con­vi­vim amb virus i for­men part del nos­tre mate­rial genètic.
En el cas de la covid-19 sem­bla que hi ha molta gent que es posa molt greu per la res­posta immu­nològica del cos. Una vacuna ho evi­tarà, això?
El que farà la vacuna és evi­tar que el virus es repro­du­eixi ràpida­ment i afecti diver­sos tei­xits. És cert que la gent no se sol morir del virus, sinó de la res­posta mul­ti­orgànica davant del virus, d’una res­posta immune exces­siva, i si la vacuna impe­deix que es repro­du­eixi mas­si­va­ment evi­tarà també aquesta sobre­re­acció immu­nològica.
Quant tot va escla­tar a Wuhan, va tenir la per­cepció que era impa­ra­ble?
En el moment que va sal­tar a Itàlia, es va fer evi­dent que s’esten­dria per tot el món. Per evi­tar-ho hau­ria estat neces­sari blo­que­jar els vols, cosa que es va fer més tard.
Vam anar tard...
Amb vols i molta gent asimp­tomàtica… era impa­ra­ble.
Com creu que can­viarà aquesta pandèmia el sec­tor de la ciència?
No crec que en el món de la ciència les coses canviïn gaire, perquè quan això passi els científics con­ti­nu­a­ran fent les inves­ti­ga­ci­ons que tenien en marxa, però en la soci­e­tat, segu­ra­ment sí. El que em pre­o­cupa més, a banda és clar de les desgràcies huma­nes i de les morts que ha com­por­tat, és com afec­tarà l’eco­no­mia i com esta­rem d’aquí a un any. I tot i que ara els polítics diuen que cal donar més suport a la ciència i a la medi­cina, d’aquí a un any ja se n’hau­ran obli­dat. Ara tot­hom diu que cal fer recerca, però en els últims pres­su­pos­tos del Par­la­ment català la par­tida de ciència és ridícula, i en els del govern espa­nyol, crec que la pujada era d’un 4%. És clar que hi ha mol­tes altres neces­si­tats, però ens hem de plan­te­jar com volem que sigui Cata­lu­nya i Espa­nya d’aquí a vint anys i si volem un país tec­nològic o con­ti­nuar vivint del turisme, i aquest virus ens ha mos­trat la fra­gi­li­tat d’aquest model.
Hem de can­viar de pri­o­ri­tats…
Si apos­tem per la recerca,d’aquí a vint anys pot­ser podrem tenir millors pen­si­ons i pres­ta­ci­ons, perquè pot­ser podrem ven­dre altres coses i no només turisme.

PLANTANT CARA A LA COVID-19

No estan a primera línia com el personal sanitari, però treballen a contrarellotge per plantar cara a la covid-19 i trobar solucions terapèutiques per combatre aquest nou coronavirus que ha aturat el món. Amb la que li hem fet al director del Centre de Regulació Genòmica de Barcelona (CRG), Luis Serrano, iniciem una sèrie d’entrevistes per conèixer la recerca que es fa des de Catalunya.

Parlem amb Serrano del Programa Orfeu, que des d’aquesta setmana preveu processar, des dels centres d’investigacions catalans, entre 6.000 i 7.000 proves PCR diàries fins a arribar a les 170.000.

L’HOME DE LES PROTEÏNES

Luis Serrano (Madrid, 1959) té un currículum tan extens com desconegut per a la majoria de la població. Doctor en bioquímica i biologia cel·lular, ha centrat la seves investigacions en el plegament i el disseny de proteïnes, enginyeria cel·lular al servei de la medicina. Ha estat professor del CSIC, i durant més d’una dècada va dirigir diversos grups d’investigació del Laboratori Europeu de Biologia Molecular (EMBL) a la ciutat alemanya de Heidelberg, fins que el 2006 es va incorporar al Centre de Regulació Genòmica de Barcelona, que dirigeix des del 2011. Molt conscient de la necessitat de transferir a la societat els resultats de les investigacions, va participar en la creació d’una de les primeres empreses espanyoles de biotecnologia, el 1999. Després en van venir moltes més.

LA PÍNDOLA INTEL·LIGENT

Pulmobiotics SL és l’última empresa que ha fundat Luis Serrano, juntament amb Maria Lluch. Una empresa de biologia sintètica per desenvolupar nous tractaments i vacunes per a diversos tipus de malalties pulmonars. De moment, compten amb 2 milions d’euros de capital inicial i hi treballen quatre persones. “El que hem fet és modificar un bacteri que hi ha al pulmó humà per combatre altres infeccions bacterianes, i s’ha dirigit inicialment a la pneumònia associada a intubacions de pacients en hospitals.” Hi ha moltes aplicacions i l’avantatge respecte a una molècula química, explica Serrano, és que en un bacteri hi pots posar sensors, expressar més d’un compost actiu…: “És el que en dic una píndola intel·ligent.”

Tan fàcil com prendre’s una píndola?

“Sí, tan fàcil com prendre una píndola però intel·ligent, ja que li pots dir on ha d’actuar i què ha de fer.”

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor