Entrevista

Núria Montserrat

Bioenginyera a l'IBEC

“Volem saber què fa que un pacient empitjori”

Núria Montserrat treballa des de principis de febrer amb un prestigiós equip internacional que ha aconseguit identificar un medicament que bloqueja la covid-19. Els seus organoides de ronyó han estat un element clau per demostrar-ho

LA INVESTIGACIÓ
“El fàrmac que hem provat funciona com un tallafocs que bloqueja el virus”
LES INCÒGNITES
“La covid-19 si t’enganxa malament, t’enganxa molt malament, i hem d’investigar per què passa això”
LA PANDÈMIA
“La combinació de coronovirus i transmissió aèria feia pensar el pitjor. Al febrer ja vaig proveir tota la família de mascaretes”
Con­fi­nada a casa o al labo­ra­tori?
Aquests dies, a casa. Acabo de posar una ren­ta­dora i els nens han anat a pas­se­jar. Tinc tres fills petits, de 3, 5 i 8. Ara és un bon moment per par­lar...
Una con­ci­li­ació com­pli­cada...
Són dis­set hores al dia al límit, sense parar, dor­mint poc, ho fem com podem. Puc fer feina des de casa, però els dies ver­mells, els de més inten­si­tat, no volia que la gent estigués al labo­ra­tori i jo a casa, no em sem­blava ètica­ment cor­recte, i anava al labo­ra­tori. Quan ens comen­cem a des­con­fi­nar, només podrem tre­ba­llar en torns de cinc i, de moment, em quedo a casa, tot i que la moguda aquí és bes­tial, però vaja, com tot­hom.
En quin moment s’afe­geix a inves­ti­gar la covid-19?
Al mes de febrer, el nos­tre ins­ti­tut, l’Ins­ti­tut de Bio­en­gi­nye­ria de Cata­lu­nya (IBEC), jun­ta­ment amb el Labo­ra­tori Euro­peu de Bio­lo­gia Mole­cu­lar (EMBL), vam orga­nit­zar un congrés aquí, a Bar­ce­lona, de bio­en­gi­nye­ria en apli­ca­ci­ons en salut, i vam tenir l’opor­tu­ni­tat de con­vi­dar inves­ti­ga­dors de molt renom. Un d’ells, Josef Pen­nin­ger de la Uni­ver­si­tat de Colum­bia Britànica (UBC), al Canadà, després de sen­tir la meva xer­rada sobre els orga­noi­des de ronyó em va comen­tar que neces­si­tava models cel·lulars per pro­var i for­mu­lar dife­rents qüesti­ons sobre la covid-19, que lla­vors encara estava a Wuhan. Ales­ho­res, es tenia molt conei­xe­ment sobre la bio­lo­gia del virus, però hi havia mol­tes incògni­tes sobre com fun­ci­o­nava quan entrava a les cèl·lules huma­nes, i calia inves­ti­gar amb models cel·lulars per després pro­var un fàrmac. En vam estar par­lant i l’endemà mateix vam enviar des del meu labo­ra­tori orga­noi­des al ter­cer inte­grant d’aquesta inves­ti­gació, l’Ins­ti­tut Karo­linska de Suècia. Vam començar el 9 de febrer.
Què són els orga­noi­des?
Són microòrgans que simu­len un òrgan adult. De manera arti­fi­cial, al labo­ra­tori, podem cons­truir, a par­tir de cèl·lules mare, petits òrgans, que tenen mesu­res mil·limètri­ques i que con­te­nen totes les cèl·lules del ronyó. I per què ens interes­sava el ronyó? Les cèl·lules del ronyó, igual que les del pulmó, el cor i altres tei­xits del nos­tre orga­nisme con­te­nen la via d’entrada del coro­na­vi­rus. De manera que des de Bar­ce­lona vam estar tre­ba­llant tot el mes de febrer per carac­te­rit­zar molt bé aquests microòrgans. Els enviàvem a l’Ins­ti­tut Karo­linska perquè els infec­tes­sin i ens els retor­na­ven per con­ti­nuar amb la nos­tra recerca.
El doc­tor Pen­nin­ger, ja havia tre­ba­llat amb la SARS…
El 2005 va des­co­brir aquesta porta d’entrada del coro­na­vi­rus, l’enzim ACE2, que s’expressa en mol­tes cèl·lules del nos­tre orga­nisme. El virus ha tro­bat en aquest enzim la porta d’entrada i quan entra al nos­tre orga­nisme uti­litza la nos­tra maquinària cel·lular per con­ti­nuar repli­cant-se.
Pen­nin­ger sos­pi­tava que la covid-19 uti­lit­zava la mateixa porta d’entrada?
Sí. I també un dels altres col·labo­ra­dors, Ali Mira­zimi, viròleg de l’equip de bio­lo­gia infec­ci­osa a Suècia, que ha tre­ba­llat amb l’Ebola i la SARS. Tots dos ja van veure fa alguns anys que en la SARS la porta d’entrada era l’ACE2, i com que el SARS-CoV-2 és un cosí germà de la SARS del 2002 van pen­sar que podia ser la mateixa. I, a més, teníem la sort que Josef Pen­nin­ger havia desen­vo­lu­pat una molècula, un com­post terapèutic, l’APN01, que és una proteïna recom­bi­nant que s’assem­bla molt a aquesta porta d’entrada.
Una espe­rança per atu­rar el virus...
El virus uti­litza una porta per entrar a les cèl·lules huma­nes i per repli­car-se, i aquest medi­ca­ment el que ofe­reix és una porta falsa. Quan el virus entra troba una porta que s’assem­bla molt a la que hi ha als pul­mons, als ronyons… i que uti­litza per entrar. I quan troba aquesta porta falsa el virus ja no pot entrar a la cèl·lula, queda com blo­que­jat i no pot seguir infec­tant. Ales­ho­res, vam deci­dir pro­var-ho amb els orga­noi­des i tes­tar el fàrmac, que ja estava en fase 1 i s’estava pro­vant amb població voluntària sana. I Pen­nin­ger tre­ba­lla també en vasos san­gui­nis, que és molt interes­sant, perquè des de fa poc s’han començat a veure casos de nens amb pro­ble­mes, rela­ci­o­nats amb la covid-19, que afec­ten sobre­tot els vasos san­gui­nis. A començaments d’abril ja vam poder demos­trar que el virus infecta els vasos san­gui­nis, que fins lla­vors no s’havia vist, i que el virus es podia blo­que­jar amb aquest medi­ca­ment als orga­noi­des. Aquesta ha estat una mica la història de recerca feta en un temps rècord i que vam publi­car a prin­ci­pis d’abril. I tot va començar amb una malal­tia que ales­ho­res estava loca­lit­zada a la Xina, però tots els que tre­ba­llem amb aquests temes ja dèiem: “Això té mala pinta.”
I després va sal­tar a Itàlia…
Quan va covid-19 va escla­tar a la Llom­bar­dia, que va ser cap al 20 de febrer, jo ja vaig començar a fer torns al labo­ra­tori, i vaig ini­ciar un des­con­fi­na­ment al meu labo­ra­tori. Vaig pen­sar: “Si m’equi­voco m’equi­voco”, i des de lla­vors la idea era anar sepa­rant la gent per pre­caució. Ara, al meu labo­ra­tori, tre­ba­llem exclu­si­va­ment en el coro­na­vi­rus, i de les quinze per­so­nes de l’equip només en tre­ba­llen tres. Sacri­fi­ques la teva recerca, perquè tinc molts altres pro­jec­tes, i m’agra­da­ria poder-los con­ti­nuar. Hem dedi­cat tot l’esforç a la covid-19.
Què li va fer pen­sar que pin­tava mala­ment?
L’any pas­sat vaig estar tres vega­des a la Xina, l’última a Pequín, el desem­bre del 2019. Veure imat­ges de Wuhan total­ment deserta i com de seri­o­sa­ment s’ho pre­nien va fer que em plan­tegés mol­tes coses. Si tens en compte la bio­lo­gia del coro­na­vi­rus i una trans­missió per via aèria pen­ses el pit­jor, m’ho veia a sobre. I anar sen­tint que es podia con­tro­lar i que era com una grip em sem­blava una bar­ba­ri­tat.
I ens vam con­fiar…
Les mesu­res que podia pren­dre jo eren peti­tes. Jo puc con­fi­nar cinc o sis per­so­nes, però quan has de pren­dre la decisió de con­fi­nar tot un país entenc que ha de ser molt com­pli­cat. Quan va escla­tar a la Llom­bar­dia, aquell mateix cap de set­mana vaig anar a la farmàcia i vaig com­prar mas­ca­re­tes per a tota la família. Això era el 18 o el 20 de febrer i quan va arri­bar el 13 de març, que és quan van tan­car les esco­les, ja havia anat fent pro­vi­si­ons a casa. Ara bé, si tens un mis­satge a la tele que et diu el con­trari, que no passa res… és com­pli­cat.
I al labo­ra­tori es van posar a tre­ba­llar a con­tra­re­llotge….
Sí, neces­si­tes que el dia tin­gui qua­ranta-vuit hores, i de vega­des el teu entorn no ho entén, perquè és clar que també has de des­can­sar, però vols anar ràpid… És una situ­ació difícil. I quan m’ima­gino el que fa la gent que està tre­ba­llant al peu del canó amb paci­ents… és increïble. Nosal­tres, com a inves­ti­ga­dors, almenys jo ho veig així, tenim el deure moral d’uti­lit­zar la nos­tra feina per can­viar les coses. Si la meva recerca en algun moment pot millo­rar la vida de les per­so­nes, no em puc que­dar amb els braços ple­gats. I a més, ens ha fun­ci­o­nant, i és fantàstic! El que m’ha donat més satis­facció es veure que hi podia fer alguna cosa, o si més no inten­tar-ho, i et sents útil.
El que estan fent amb la seva inves­ti­gació és com posar una porta de segu­re­tat i enga­nyar el virus?
És com un talla­focs per inten­tar que el virus no passi. I aquí hi ha dife­rents estratègies. Ara estem en la fase 1, és a dir inten­tar que el virus no entri. I després es poden inten­tar altres coses un cop el virus ja ha entrat a les cèl·lules; d’una banda, blo­que­jar més entra­des, perquè hem vist que aquesta covid-19 és mul­ti­orgànica. Al gener, febrer, sem­blava que només fos de vies aèries: pul­mo­nies, pneu­mo­nies bila­te­rals… Al febrer ja teníem dades que un 5% dels malalts pre­sen­ta­ven insu­ficiència renal, i més tard es va començar a veure que afec­tava altres òrgans, una cosa que ja ens temíem quan vam començar la inves­ti­gació, perquè tots els òrgans que tenen la porta de l’ACE2 era pre­vi­si­ble que pogues­sin estar afec­tats per la covid, com així ha estat: el cor, els vasos san­gui­nis, gent amb pro­ble­mes d’ictus cere­brals… perquè és un pro­blema dels vasos san­gui­nis. Per tant, unes inves­ti­ga­ci­ons han anat enca­mi­na­des a crear aquesta porta falsa per atu­rar el virus, i amb d’altres el que s’intenta és atu­rar la repli­cació del virus un cop les cèl·lules ja estan infec­ta­des.
L’APN01 és un medi­ca­ment pre­ven­tiu que s’hau­rien de pren­dre les per­so­nes que encara no estan infec­ta­des per tal d’atu­rar el virus?
Això encara no ho sabem. S’ha d’aca­bar d’estu­diar, però podria ser una bona mesura. També ens agra­da­ria pen­sar que a la llarga es podrà admi­nis­trar amb malal­tia severa. Perquè aquest medi­ca­ment ja s’ha admi­nis­trat amb paci­ents amb pato­lo­gies pul­mo­nars i ha fun­ci­o­nat. El tema és saber si en paci­ents amb insu­ficiència pul­mo­nar deri­vada de la covid-19 també fun­ci­ona. És que amb la covid-19 pas­sen mol­tes coses, hi ha una infla­mació bru­tal… i s’ha d’aca­bar d’inves­ti­gar.
Una gran espe­rança…
L’objec­tiu final d’aquest fàrmac, a banda que pugui ser­vir com a medi­ca­ment pre­ven­tiu, és poder-lo uti­lit­zar en paci­ents en fase crítica S’ha vist amb els estu­dis pre­vis de pato­lo­gies pul­mo­nars, quan encara no exis­tia la covid-19, que aquest medi­ca­ment desin­flama i això seria fantàstic, perquè amb la covid hi ha molts casos de malalts en què apa­reix una infla­mació bru­tal per la res­posta immune, una fibrosi, que si és de llarga durada al pulmó o al ronyó és devas­ta­dora. Si t’enganxa mala­ment, t’enganxa molt mala­ment i és interes­sant inves­ti­gar per què passa això, i poder mirar per què passa amb gent amb pato­lo­gies com dia­be­tis, hiper­tensió… i veure com la covid-19 evo­lu­ci­ona i per què en uns casos pit­jor que en d’altres.
Hi ha gent que no tenia pato­lo­gies i també han aca­bat greus…
I gent amb pato­lo­gies que no han desen­vo­lu­pat la malal­tia d’aquesta manera tan severa. És interes­sant des del punt de vista de la inves­ti­gació, perquè volem enten­dre quins fac­tors agreu­gen i poden ser deter­mi­nats en les pri­me­res fases o durant la malal­tia. En només tres mesos, hem pogut saber moltíssi­mes coses, si bé encara falta molt per conèixer.
Hi ha milers d’equips tre­ba­llant-hi...
La sort que tenim, en la inves­ti­gació bàsica, és que per avançar davant d’un gran des­co­ne­gut pots con­tac­tar amb labo­ra­to­ris de moltíssims llocs del món que tre­ba­llen amb enfo­ca­ments dife­rents per anar més ràpid. Hi ha hagut un canvi de para­digma, i moltíssima gent s’ha posat a inves­ti­gar, com jo ho vaig fer. Ho vaig llançar tot per la fines­tra i vaig deci­dir posar-me a inves­ti­gar això. I la gent, al meu labo­ra­tori, ha dei­xat el que feia i s’hi ha posat encan­tada –tot dones, per cert–, perquè sents que pots fer alguna cosa.
Com fun­ci­ona la col·labo­ració científica? Es com­par­teix el conei­xe­ment?
Si, sí! Jo no he vis­cut mai un moment així. He tre­ba­llat amb equips inter­na­ci­o­nals, i tot i que la meva car­rera no és encara gaire llarga, he pogut publi­car molt ràpid i he pogut fer feina molt bona… Tenim aquest neguit de voler con­tri­buir i inten­tar saber-ho tot de la covid-19.
Això té uns cos­tos. En el cas del seu pro­jecte, d’on sur­ten els diners per inves­ti­gar?
Fins ara jo tenia pro­jec­tes d’inves­ti­gació en orga­noi­des de ronyó i el que he fet ha estat dedi­car-hi recur­sos d’aquests pro­jec­tes, per als quals tenia finançament euro­peu i espa­nyol. Ho vaig fer d’una manera molt intuïtiva, perquè vaig pen­sar que això seria molt llarg, i que l’agència finançadora seria molt fle­xi­ble. I ara que està pas­sant això, ells matei­xos estan adap­tant que la nos­tra recerca i els recur­sos es puguin dedi­car a la covid-19. I he tin­gut també tot el suport de l’IBEC.
Una decisió arris­cada?
Sí, era una mica arris­cat, però estava con­vençuda que fun­ci­o­na­ria. De fet, aques­tes agències han ela­bo­rat una llista de tots els inves­ti­ga­dors a Europa que teníem diners del Con­sell Euro­peu per a la recerca i estem tre­ba­llant en la covid-19. I ho estan supor­tant econòmica­ment, perquè si no ens tra­iem això de sobre no ens podrem tor­nar a posar a tre­ba­llar amb el càncer, el Parkin­son…
A banda de l’APN01 han pro­vat altres fàrmacs?
Ara estem en la segona fase, inten­tant pro­var altres fàrmacs. Pri­mer ens hem cen­trat en aquesta porta falsa i a inten­tar blo­que­jar el virus, i ara estem interes­sats a explo­tar aquests orga­noi­des de ronyó i també a pro­var-ho amb orga­noi­des de cor, de pulmó… per veure què s’activa quan el virus entra. Fa el mateix al cor, que al ronyó, o no? Si sabem què toca el virus, podrem anar pro­vant medi­ca­ments ja exis­tents que es fan ser­vir per a altres malal­ties, però que estan tocant les matei­xes vies que toca la covid. Són fàrmacs que ja exis­tei­xen i que estan apro­vats i això ajuda a gua­nyar temps. Amb els orga­noi­des pots fer un bon cri­bratge de molècules terapèuti­ques entre el que hi ha al mer­cat, perquè la idea és actuar ràpida­ment.
Solu­ci­ons per espe­rar la vacuna...
Hi ha molts labo­ra­to­ris al món que estan fent apro­xi­ma­ci­ons de nous medi­ca­ments i vacu­nes, aquesta és una via, però necessària­ment més lenta; i després, un altre grup de gent, com nosal­tres, que el que inten­tem és tro­bar medi­ca­ments que ja exis­tei­xen i que puguin ser efec­tius i gua­nyar temps.
El fàrmac s’està pro­vant en 200 malalts de covid-19. Com està anant?
S’està pro­vant en hos­pi­tals d’Àustria, Dina­marca i Ale­ma­nya, però estan bai­xant molt els casos d’ingres­sos, i pot­ser l’assaig clínic no es podrà con­cloure fins que no hi hagi un nou repunt. Cal fer l’estudi amb molts malalts, perquè sigui con­clo­ent, però des­co­nec més coses sobre l’assaig, en aquesta part no hi par­ti­cipo.
Orga­noi­des, bioim­pressió 3D… Sona a ciència-ficció.
En aquest cas, els orga­noi­des no els hem fet amb impressió 3D, els hem fet amb un pro­to­col que ens per­met fer milers d’orga­noi­des a la set­mana sense la neces­si­tat de la impres­sora 3D. Hem hagut de fer una bona feina d’engi­nye­ria per poder fer-los via­bles i que pogues­sin viat­jar. I ho hem sim­pli­fi­cat molt tot perquè els altres labo­ra­to­ris hi pogues­sin tre­ba­llar a Suècia. És cert, però, que quan ho comu­ni­quem sem­bla tot ple­gat una mar­ci­a­nada i els expe­ri­ments de Frankes­tein, però m’agra­da­ria ser més pio­nera i fer coses que encara s’enten­gues­sin menys. Hi ha molta gent que està fent coses amb micro­or­ga­noi­des impres­si­o­nants.
Podem pen­sar que un dia es podran impri­mir òrgans en 3D per a tras­plan­ta­ments?
Per a això encara ens queda una estona, una estona llarga. De moment, no podem pen­sar a fer tot un òrgan, però sí estruc­tu­res con­cre­tes d’un òrgan. Podem pen­sar a impri­mir tendó, per exem­ple, que no és tan sexi com fer tot un ronyó, però que pot ser molt útil i fun­ci­o­nal... Ima­gina’t una per­sona que té una dis­funció de cartílag i que no pot cami­nar bé, si amb impressió 3D li pots fer un cons­tructe que li puguis implan­tar al genoll!
Fer recan­vis….
Seria fantàstic! Aques­tes peces de recanvi es podran veure de manera més o menys ràpida, però una peça, per exem­ple, que sigui irri­gada, una peça vas­cu­la­rit­zada, és més difícil. I per això el nos­tre plan­te­ja­ment ha estat fer peces de lego: no fem un ronyó sen­cer, però fem aquell tros que està com­promès en la malal­tia renal.
Men­tre no tin­guem vacuna i medi­ca­ments, com pensa que serà la vida en els pro­pers mesos?
Ens hem de cons­ci­en­ciar que ha de ser dife­rent, i els mis­sat­ges sobre les mesu­res de pre­venció que ens donin han de ser cohe­rents. La distància social haurà de ser-hi tant sí com no, i amb bones mesu­res d’higi­ene… Hem de fer un reset men­tal molt gran. Fins que no hi hagi un per­cen­tatge prou alt de població immu­nit­zada no podrem tor­nar a fer una vida nor­mal.

L’APN01, UN FÀRMAC QUE BLOQUEJA EL VIRUS

La bioenginyera Núria Montserrat, en col·laboració amb un equip internacional, ha identificat un fàrmac, l’APN01, que és capaç de bloquejar la covid-19. De moment, se n’ha pogut demostrar l’eficàcia en organoides de ronyó, microòrgans creats amb cèl·lules mare

al laboratori per la doctora Montserrat. Una esperança per fer front a la pandèmia que l’assaig clínic amb pacients haurà de confirmar. Ara, amb prestigiosos investigadors com Josef

Penninger i Ali Mirazimi, que van treballar en la SARS i l’Ebola, se centren a buscar les causes que agreugen la covid-19

UN DIA DE FELICITAT AMARGA

El 2 d’abril, la prestigiosa revista científica Cell publicava l’estudi que la doctora Montserrat i un equip internacional havien fet en un temps rècord i que identificava un fàrmac capaç de bloquejar la covid-19. El que va sentir en aquell moment no és fàcil de descriure, una barreja de sensacions, diu, una mena de felicitat amarga. “Quan vam veure que el fàrmac funcionava als minironyons vaig sentir molta felicitat, estàvem tots emocionats. I volíem tornar al laboratori i fer més coses, córrer…” Però hi havia l’alttra cara: “Em feia com por estar contenta, pensava: «S’està morint tanta gent... Tant de bo no hagués passat res d’això.» Em van fer la primera entrevista en una ràdio, i quan vaig penjar el telèfon em vaig posar a plorar. M’estaven felicitant en relació amb una cosa que és un desastre mundial. Una sensació estranya.”

MINIÒRGANS, IMPRESSIÓ 3D DE TEIXITS...

Núria Montserrat (Barcelona, 1978) recorda com la va marcar, als 17 anys, la lectura de Mas grandes que el amor, una història del francès Dominique Lapierre sobre els inicis d’aquella malaltia desconeguda anomenada sida. Aleshores, però, ja sabia que volia ser biòloga. Des de fa una dècada, treballa en cèl·lules mare i ha estat pionera en la generació d’organoides de ronyó, un treball que va ser seleccionat per la revista Science com un dels deu descobriments de l’any 2003. Abans d’aparcar-ho tot per investigar la covid-19 havia iniciat un projecte europeu per fer teixit cardíac. Treballa amb un equip bàsicament femení, dotze dels quinze components del seu equip de l’IBEC són dones, i sempre que pot acosta la ciència a tots els públics, ja sigui en una escola o al fòrum econòmic mundial.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor