Entrevista

JOSEP LLUÍS DOMINGO

Catedràtic de toxicologia

“La mascareta no és que sigui útil: és essencial”

Mantenir la distància social és un dels elements clau per combatre la covid-19. La mascareta ho és tant o més. Així ho explica el toxicòleg Josep Lluís Domingo, que amb un equip internacional ha posat en evidència que la contaminació ajuda a propagar el virus

EL FACTOR CONTAMINACIÓ
“A l’inici de la pandèmia hi havia dos llocs especialment contaminats, la Llombardia i Madrid, que va ser on hi va haver més contagis”
EL TREBALL CIENTÍFIC
“Ara la nostra feina és posar xifres a les evidències. Sabem qui pot ser el lladre i ens cal buscar les proves”
L’ÚS DE LA MASCARETA
“Si demostrem que la contaminació facilita els contagis, no n’hi haurà prou amb el distanciament social”
Ja hi ha evidències que la con­ta­mi­nació ser­veix d’auto­pista per al coro­na­vi­rus i que pot faci­li­tar-ne el con­tagi?
El SARS-CoV-2 té una trans­missió claríssima per­sona a per­sona, per això calen les distàncies, ja siguin 2 metres, 1,5… –la xifra és rela­tiva, quan es tracta de dir-ne una, sem­pre dub­tes–, però hem de tenir en compte altres fac­tors. Hi ha un satèl·lit que fa vol­tes per aquí i que dona dades de con­ta­mi­nació, i al prin­cipi de la pandèmia es va veure que quan hi havia els pics màxims de con­tagi hi havia unes grans con­cen­tra­ci­ons d’òxid de nitro­gen, típic de la con­ta­mi­nació urbana –vaja, dels cot­xes– en diver­ses zones. A Europa hi havia dues àrees espe­ci­al­ment con­ta­mi­na­des, la Llom­bar­dia, a Itàlia, i Madrid, que era on en aquell moment hi havia més con­ta­gis.
Casu­a­li­tat?
En ciència, no n’hi ha, de casu­a­li­tats, però ho has de demos­trar, i ara estem en això, amb un equip inter­na­ci­o­nal en què tre­ba­lla­rem científics d’Europa, Àsia, Austràlia i Amèrica. I tenim en compte no només l’òxid de nitro­gen, sinó sobre­tot les partícules mate­ri­als (PM) que eme­ten també els vehi­cles, l’òxid de sofre i molts altres con­ta­mi­nant ambi­en­tals. Hi ha estu­dis pre­li­mi­nars que indi­quen que és pos­si­ble que el virus es fixi en aques­tes partícules i que després l’aire les trans­porti, no 1,5 o 2 metres, sinó que les pot trans­por­tar lluny i poden estar força temps a l’aire. En aquest cas, ja no faria falta que tinguéssim ningú al cos­tat que ens con­tagiés. Quan inhaléssim aques­tes partícules, estaríem inha­lant també el virus.
L’estudi que han fet des d’Itàlia con­firma que el coro­na­vi­rus s’ha detec­tat en partícules con­ta­mi­nants…
L’han fet des de la Soci­e­tat Ita­li­ana de Medi­cina Ambi­en­tal i sem­bla bas­tant sòlid. El que ve a dir és que la distància social no seria sufi­ci­ent per pre­ve­nir els con­ta­gis. Si aquesta hipòtesi s’acaba demos­trant, i ho veig força via­ble, la mas­ca­reta no és que esti­gui indi­cada, sinó que és impres­cin­di­ble.
Les mas­ca­re­tes quirúrgi­ques o caso­la­nes ser­vei­xen en aquest cas?
Poden dei­xar pas­sar aques­tes partícules tan peti­tes, però tam­poc ens arri­ba­ran a dojo. Dit d’una altra manera, més val por­tar aques­tes mas­ca­re­tes que no por­tar res.
Hi ha hagut molt debat sobre les mas­ca­re­tes, fins i tot ens van dir que no calia que en portéssim.
Al començament, quan es deba­tia, jo em vaig plan­te­jar tres hipòtesis: que por­tar-la fos nega­tiu; que por­tar-la fos com dur una fulla d’enciam al cap, és a dir que no servís per a res, o que la mas­ca­reta pro­tegís en major o menor mesura, que podia oscil·lar, per exem­ple, del 5 al 99%. La pri­mera hipòtesi era un dis­ba­rat, pen­sar que la mas­ca­reta podria atreure el virus era absurd. En cas que no fes res, tam­poc ens per­ju­di­ca­ria, però si ens pro­te­geix encara que sigui un 10 o un 20%, doncs val més això que res. Per tant, la mas­ca­reta està abso­lu­ta­ment reco­ma­nada. Jo la porto des del pri­mer dia.
En què se cen­trarà la inves­ti­gació del seu equip, des de Tar­ra­gona?
Tenim una pri­mera part de l’estudi amb la hipòtesi que les partícules con­ta­mi­nants poden por­tar el virus, i hi ha una segona part, que és tan o més interes­sant que la pri­mera, que és el que estu­diem nosal­tres des de Tar­ra­gona i que té a veure amb si la con­ta­mi­nació pot agreu­jar els efec­tes del coro­na­vi­rus. Par­ti­ci­pem en una xarxa que es diu RES­COP, que la lidera una per­sona que és una autèntica eminència en epi­de­mi­o­lo­gia, John Ioan­ni­dis, direc­tor del Meta-rese­arch Inno­va­tion Cen­ter de la Uni­ver­si­tat de Stand­ford (Califòrnia), que té el currículum més impres­si­o­nant que he vist mai. Doncs aquest home s’hi ha posat, i ja va publi­car un arti­cle fa dos mesos en què deia que els governs havien actuat una mica com en l’edat mit­jana: tots tan­cats. Ell defen­sava que s’hau­rien hagut de que­dar a casa les per­so­nes amb pato­lo­gies prèvies i la gent gran; la resta tots a tre­ba­llar i els nens, a les esco­les. Aquesta era la seva teo­ria, i sem­bla que els resul­tats de la pandèmia li donen la raó: no hi ha gent de menys de 40 anys, o poca, que hagi mort direc­ta­ment pel coro­na­vi­rus.
Mira­ran si els efec­tes són més severs en llocs con­ta­mi­nats?
Dins d’aquest grup d’estudi inter­na­ci­o­nal, ens cen­tra­rem en la demar­cació de Tar­ra­gona, que té unes par­ti­cu­la­ri­tats dife­ren­ci­als molt interes­sants. Les comar­ques del nord estan molt indus­tri­a­lit­za­des, tant que hi ha el com­plex petroquímic més impor­tant del sud d’Europa. Això és una font de con­ta­mi­nació, que és dife­rent de la con­ta­mi­nació urbana; aquí, de vehi­cles no en tenim gai­res, Tar­ra­gona té 150.000 habi­tants i no hi ha una gran con­cen­tració de població, pot­ser per això hem anat més enda­vant amb les fases del des­con­fi­na­ment. I després hi ha les comar­ques de les Ter­res de l’Ebre, que gai­rebé no tenen indústria i que tenen una cin­quena part de població que les comar­ques del nord indus­tri­als. El que hem vist és que a les Ter­res de l’Ebre, la pro­porció de con­ta­gis, de mor­ta­li­tat i de mor­bi­di­tat, les afec­ta­ci­ons greus, ha estat molt infe­rior a la que li cor­res­pon­dria per població si les com­pa­rem amb el camp de Tar­ra­gona. Segons les últi­mes xifres, a Tar­ra­gona ciu­tat par­la­ven d’uns 600 con­ta­gi­ats i a Tor­tosa, d’uns 80, gai­rebé vuit vega­des més con­ta­gis a Tar­ra­gona, men­tre que la població és només cinc vega­des supe­rior a la de Tor­tosa. Per tant, hi ha alguna cosa que se’ns escapa i podria ser la con­ta­mi­nació. Nosal­tres estem tre­ba­llant en un altre pro­jecte que havíem ini­ciat abans de la covid-19, que són els ris­cos per a la salut que com­porta viure a les roda­lies de la petroquímica. La hipòtesi de par­tida és que com­porta uns ris­cos, sobre­tot en afec­ta­ci­ons de malal­ties res­pi­ratòries i d’alguns tipus de càncer. Ara hem ajun­tant els dos estu­dis. Cre­iem que la con­ta­mi­nació ambi­en­tal, bàsica­ment de les partícules mate­ri­als (PM) i de l’òxid de nitro­gen, però també les específiques que hi puguin haver aquí de la indústria petroquímica, podrien afa­vo­rir la trans­missió de la covid-19 i després incre­men­tar la mor­bi­di­tat i la mor­ta­li­tat.
I de qui­nes dades par­tei­xen?
Sovint el més costós és tenir les dades, però en aquest cas ja les han fet públi­ques i sabem la quan­ti­tat de per­so­nes infec­ta­des, les que han mort… El que ara neces­si­tem dels hos­pi­tals de la zona són dades sobre els dies d’ingrés, les esta­des a l’UCI, les seqüeles… I d’altra banda, tenim les dades de qua­li­tat ambi­en­tal: hi ha unes cabi­nes de mesura automàtiques de la Direcció Gene­ral de Qua­li­tat Ambi­en­tal, i el que volem veure és què pas­sava quan hi havia el pic màxim de con­ta­gis i les mesu­res de qua­li­tat ambi­en­tal dels dies pre­vis. Ara podríem mesu­rar quina con­cen­tració hi ha de partícules mate­ri­als (PM), però no té sen­tit perquè ha bai­xat molt, algu­nes empre­ses encara no fun­ci­o­nen a ple ren­di­ment, el trànsit rodat també ha dis­minuït… Per mesu­rar-ho direc­ta­ment hau­rem de dei­xar pas­sar uns mesos, quan torni l’acti­vi­tat.
Cre­ua­ran les dades i un cop torni la “nor­ma­li­tat” tor­na­ran a pren­dre mesu­res...
I com­pa­ra­rem les dades del Camp de Tar­ra­gona i les de les Ter­res de l’Ebre per veure si aquesta diferència que hi ha pot tenir a veure amb la con­ta­mi­nació ambi­en­tal. Això ho ajun­ta­rem amb els resul­tats d’altres països i en sor­ti­ran unes con­clu­si­ons, que farem arri­bar a l’OMS o on cal­gui perquè en pren­guin nota. De cara a la pre­venció, pot ser molt impor­tant, i les mas­ca­re­tes poden arri­bar a ser essen­ci­als.
S’està seguint la pet­jada del coro­na­vi­rus a les prin­ci­pals ciu­tats del món. És clau tenir un estudi a gran escala?
El que cal és posar-hi números. Com dic als alum­nes, la inves­ti­gació és com la feina de la poli­cia: pots estar con­vençut de qui pot ser el lla­dre, però si no tens pro­ves no el pots pre­sen­tar al jutge perquè no el con­dem­narà. Nosal­tres ja tenim clar qui és el lla­dre i ara estem bus­cant les pro­ves.
I ens podran dir a qui­nes distàncies les partícules con­ta­mi­nants podrien trans­por­tar el virus, en quina quan­ti­tat, si només per res­pi­rar ens podríem infec­tar..?
És el que cal inves­ti­gar, no hi ha pre­ce­dents. El que penso és que això no aca­barà aquí, i no crec que sigui a l’únic a qui se li ha acu­dit, però serà interes­sant inves­ti­gar també com pot afec­tar la con­ta­mi­nació, per exem­ple, a la trans­missió de la grip. És pos­si­ble que el virus de la grip també es pugui ajun­tar a les partícules con­ta­mi­nants i que en faci­li­tin el con­tagi. Fa uns dies, em va escriure un col·lega japonès amb qui havia par­lat sovint de la sor­presa que cau­sava veure els turis­tes del seu país amb mas­ca­reta. Ara m’ha escrit i m’ha dit: “Veus per a què ser­vei­xen les mas­ca­re­tes?” Ell, que és metge, està con­vençut que les mas­ca­re­tes han pro­te­git en bona part la població japo­nesa de més con­ta­gis.
Amb coro­na­vi­rus o sense, segons què con­clo­guin, pot­ser ens hau­rem de plan­te­jar con­ti­nuar amb la mas­ca­reta.
Diria que és pos­si­ble, per exem­ple, per pre­venció, amb el tema de la grip. El SARS-CoV2 pot­ser des­a­pa­rei­xerà, com va pas­sar amb el SARS1… però els virus de la grip sem­pre hi són. Si ens surt bé la inves­ti­gació, la con­ti­nu­a­rem també res­pecte a la grip. Pot­ser en grans ciu­tats, com Bar­ce­lona, el fac­tor clau no és només que hi hagi més gent i que vagis api­lo­nat al metro, pot­ser hi ha aquest segon vec­tor de la con­ta­mi­nació.
Creu que pot ser molta o poca la incidència de la con­ta­mi­nació en la pro­pa­gació del virus?
Aquesta és la qüestió. Hem de posar-hi xifres i veure quin per­cen­tatge d’incidència té.
Creu que això expli­ca­ria la menor incidència de la malal­tia a Àfrica?
Aquí hi ha també els fac­tors cli­ma­tològics, que des­co­nec quin paper hi juguen. La majo­ria de virus –excepte l’Ebola o el Zika que per­ta­nyen en una altra lliga i són molt peri­llo­sos–, em refe­reixo a la majo­ria de virus res­pi­ra­to­ris, solen aflui­xar amb tem­pe­ra­tu­res més altes. Ara bé, és cert que a l’Àfrica, de con­ta­mi­nació, poca. Tan­ma­teix, pri­mer caldrà saber quina incidència tenen en el virus els fac­tors de tem­pe­ra­tura i humi­tat.
Amb la deses­ca­lada estem tor­nant a recu­pe­rar una certa nor­ma­li­tat, i segu­ra­ment els nivells de con­ta­mi­nació. Un estudi com el que estan fent creu que pot aju­dar a cons­ci­en­ciar-nos?
Cal­dria can­viar coses i no per un virus en con­cret, sinó per la nos­tra salut, amb virus o sense. Les con­seqüències del canvi climàtic són gai­rebé ine­vi­ta­bles; pot­ser podem tri­gar deu anys a veure grans des­as­tres, però pel que fa a la salut ja té incidència ara mateix, cada dia, i des de fa temps.
Ara totes les cases fan olor de llei­xiu… Tant llei­xiu pot aca­bar tenint efec­tes nocius.
Com sem­pre, hi ha cer­tes con­duc­tes hipo­condríaques… Tot això de la pro­hi­bició de fer ser­vir car­tes de menús als bars, o de tenir-hi revis­tes o dia­ris… He sen­tit dir també que molta gent nete­java les llau­nes i els brics del super­mer­cat… La gent pot­ser no és prou cons­ci­ent del que és un virus. Un virus no té vida pròpia, no té cames, ni ales… El virus neces­sita un hoste; si tu ester­nu­des i va cap a mi, doncs lla­vors arri­barà a les meves cèl·lules, vaja que sem­pre viu de gorra. A l’aire no viu, només es deixa trans­por­tar i si cau a terra allà es queda. Les tele­vi­si­ons ens han bom­bar­de­jat amb infor­ma­ci­ons, amb polítics, guàrdies civils, mili­tars… i, en canvi, no han expli­cat què és i com fun­ci­ona un virus, i no pas perquè la gent hi perdés la por, però sí per veure de què ens hem de pre­o­cu­par i per dedi­car els esforços a allò essen­cial, com ara ren­tar-nos les mans i dur mas­ca­reta. Vaig lle­gir fa uns dies que hi va haver quei­xes a Mataró perquè por­ta­ven a cre­mar a una inci­ne­ra­dora tots els resi­dus sani­ta­ris dels hos­pi­tals de la zona. Es pen­sen que el virus sor­tirà per la xeme­neia d’una inci­ne­ra­dora que crema a 1.000 graus!
Parli’m de l’estudi que va ini­ciar a prin­ci­pis d’aquest any sobre els efec­tes de la petroquímica en la salut.
Arreu del món, allà on hi ha un com­plex petroquímic de gran enver­ga­dura, la població que viu a la zona pateix una sèrie de tras­torns que no patei­xen les pobla­ci­ons con­trol –pobla­ci­ons que no tenen aques­tes indústries i que són sem­blants, homo­lo­ga­bles–. S’ha vist que hi ha més incidència d’alguns tipus de càncer, sobre­tot de sang, i una incidència impor­tant de malal­ties res­pi­ratòries cròniques. El que farem és estu­diar la població del Camp de Tar­ra­gona i com­pa­rar-la amb la de les Ter­res de l’Ebre, i veure si la pro­porció de càncers de sang, de bron­qui­tis cròniques i d’afec­ta­ci­ons res­pi­ratòries diver­ses és sem­blant o és més ele­vada. La hipòtesi és que serà més ele­vada, però evi­dent­ment no té valor si no es demos­tra. I amb quina fina­li­tat ho fem? Doncs perquè es pren­guin les mesu­res que cal­guin. Al final tot acaba sent un pro­blema econòmic, de fer més inversió, per exem­ple, en fil­tres que retin­guin els con­ta­mi­nants. A les inci­ne­ra­do­res, que sem­pre han estat molt cri­mi­na­lit­za­des, es van fer grans inver­si­ons en fil­tres de carbó actiu i ara en sur­ten mol­tes menys dio­xi­nes que les que en sor­tien fa trenta o qua­ranta anys.
Segons els resul­tats, això pot ser una bomba.
Serà una bomba. Si no sur­ten els resul­tats com intuïm, serà perquè no ho hem sabut fer o perquè no hem pogut tenir prou potència estadística per poder-ho demos­trar, o bé perquè no hi ha haurà hagut prou col·labo­ració de la població, o perquè no n’hi haurà hagut, que és el que em fa més por, de les auto­ri­tats, que són les que ens han de faci­li­tar les dades.
Aquest estudi fa anys que l’intenta fer...
Només des del 1987! Va ser arran de l’atemp­tat a l’empresa Enpe­trol, en què no va pas­sar res greu perquè Déu no va voler. Ales­ho­res, em vaig ado­nar que el pro­blema que teníem la gent que vivim aquí no era tant una explosió, que també, sinó el dia a dia. Aquí tenim la per­cepció –una cosa que en ciència no ser­veix de res– que hi ha més càncers que en altres llocs i que els nens tenen més pro­ble­mes res­pi­ra­to­ris, però és cert o no? Només es pot saber estu­di­ant-ho. Fa poc, la patro­nal química ha encar­re­gat un estudi que ha donat uns resul­tats fantàstics, però si jo mateix soc qui passo la ITV del meu cotxe, segur que la pas­saré sense pro­ble­mes.
Però la con­ta­mi­nació de l’aire es mesura...
Es mesu­ren vuit o deu con­ta­mi­nants, i n’hi ha cen­te­nars o milers, i alguns que ni conei­xem, i no es pot mesu­rar allò que no se sap que hi és. A veure, mesu­rar sem­pre és millor que res, però tam­poc és el mateix si en un límit de 10, estem a 9,99 o a 0,99. Pots estar al límit i el semàfor sor­tirà verd, però evi­dent­ment no és el mateix. I un segon pro­blema addi­ci­o­nal és la interacció entre tòxics.
Vostè és edi­tor de dues revis­tes científiques inter­na­ci­o­nals sobre toxi­co­lo­gia. Què pre­o­cupa més la comu­ni­tat científica?
A Envi­ron­men­tal Rese­arch aques­tes set­ma­nes ens arri­ben estu­dis fona­men­tal­ment sobre la covid-19, m’estan entrant vint arti­cles cada dia. Tot rela­ci­o­nat amb reper­cus­si­ons ambi­en­tals, no sobre els temes clínics, que nosal­tres no trac­tem. I a la revista Food and Che­mi­cal Toxi­co­logy, hi ha sobre­tot estu­dis sobre addi­tius ali­men­ta­ris, con­ser­vants, toxi­ci­tat i meca­nis­mes de con­ta­mi­nants químics...
I què és el que més s’inves­tiga?
La con­ta­mi­nació ambi­en­tal pre­o­cupa moltíssim. Hi ha una consciència molt gran que això s’ha d’aca­bar. Hi ha un con­sens científic, ara cal convèncer els polítics.
Com?
Aquesta és la pre­gunta clau. És el debat que hi ara amb la covid: defen­sem la salut o l’eco­no­mia? No sé com s’ha de fer. El científic és molt con­tun­dent en les reco­ma­na­ci­ons perquè no ha de pen­sar en res més. En política, s’han de pon­de­rar mol­tes coses. És un dilema. En el cas del canvi climàtic, no sé si ens en sor­ti­rem. Un col·lega meu nord-ame­ricà ja fa catorze o quinze anys em deia que aquesta era una bata­lla per­duda i que no hi hau­ria reacció fins que veies­sin créixer plàtans a Sibèria.

EL VINCLE ENTRE CONTAMINACIÓ I COVID-19

Josep Lluís Domingo, catedràtic de toxicologia, i el seu equip de recerca TecnATox de la Universitat Rovira i Virgili, participen en el primer treball científic sobre el possible vincle entre la contaminació de l’aire i la covid-19. Científics italians, liderats per Leonardo Setti, de la Societat Italiana de Medicina Ambiental, ja han detectat el coronavirus en partícules contaminants (PM). Ara cal investigar si els nivells més alts de contaminació podrien explicar taxes més altes de contagis i de morbiditat en algunes ciutats. Investigadors d’arreu del món hi treballen per trobar respostes.

OBJECTIU: LA SALUT

TecnATox és el nom del Centre de Tecnologia Ambiental Alimentària i Toxicològica de la URV que dirigeix Josep Lluís Domingo. Un centre de recerca que centra la seva activitat en els contaminants mediambientals i alimentaris, i en els seus possibles riscos sobre la salut de la població i l’ecosistema. Ara aquest equip està immers en una investigació sobre la covid-19, però té en marxa un estudi sobre els efectes de la petroquímica de Tarragona en la salut de la població, a més d’investigacions en el camp tèxtil. Quins contaminants podem trobar als nostres texans? Poden ser nocius? Ells ens ho diran. L’equip de Domingo va crear també fa alguns anys una aplicació que qualsevol usuari pot utilitzar per veure si la seva dieta conté massa tòxics amb l’objectiu de poder-la modular.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.