Entrevista

Martí Català

Enginyer físic

“Calculem que s’han infectat 650.000 catalans”

Cada dia tenim, en xifres, un retrat de la pandèmia. Poder-se avançar a aquestes dades amb models matemàtics ha estat clau per controlar-la. En parlem amb el jove investigador Martí Català

LA PANDÈMIA A EUROPA
“La situació a Europa és bona, la majoria de països van en la bona direcció; ara toca estar alerta de qualsevol petit rebrot i actuar”
SENYALS D’ALARMA
“L’indicador principal és el nombre de casos; si augmenten, cal activar les alarmes i després veure si el brot és significatiu”
LA MILLOR GESTIÓ
“Alemanya i Àustria són dos dels països que estan fent més bé les coses; el model del Regne Unit i Suècia no m’agrada tant ”
Quan vau començar a fer segui­ment i anàlisi de la pandèmia?
Som un equip plu­ri­dis­ci­pli­nari for­mat per un grup de met­ges i un grup de físics, una bar­reja pecu­liar però que fun­ci­ona molt bé, del Cen­tre de Medi­cina Com­pa­ra­tiva i Bioi­matge de l’Ins­ti­tut Ger­mans Trias i Pujol (IGTP) i del grup de Bio­lo­gia Com­pu­ta­ci­o­nal i Sis­te­mes Com­ple­xos de la UPC (BIO­COM) que inves­ti­guem en tuber­cu­losi. Quan va començar la pandèmia, i una mica per curi­o­si­tat, vam començar a ana­lit­zar les dades de la Xina i quan aquí es va com­pli­car la cosa ens hi vam posar més seri­o­sa­ment. Després vam saber que la Comissió Euro­pea estava orga­nit­zant un grup de tre­ball en diver­sos països i que bus­ca­ven algú d’aquí que volgués sumar-se al pro­jecte, i ens hi vam ofe­rir. Des del 15 de març, enviem un report diari a la Comissió Euro­pea amb el segui­ment de la pandèmia a Europa.
Feu anàlisi no només d’aquí, sinó de diver­sos països euro­peus.
Ana­lit­zem la pandèmia en trenta països, tots els de la UE més Noru­ega, el Regne Unit i Suïssa, i en els últims infor­mes estem començant a intro­duir dades en l’àmbit inter­na­ci­o­nal, perquè aquí a Europa la covid-19 està de baixa. Incloem dades del Bra­sil i dels Estats Units, països que estan patint força, estan de pujada i no hi ha manera que l’acon­se­guei­xin con­tro­lar.
Amb qui­nes dades tre­ba­lleu en l’àmbit euro­peu?
Tre­ba­llem amb les dades que publica l’Agència Euro­pea de Con­trol de Malal­ties Infec­ci­o­ses (ECDC) i les que faci­lita l’Orga­nit­zació Mun­dial de la Salut (OMS). Cada país ha de repor­tar a l’OMS el nom­bre de casos. Pel que fa als països euro­peus més afec­tats, que són Espa­nya i Itàlia, tre­ba­llem també amb dades a més baix nivell, de regi­ons i comu­ni­tats autònomes… Ana­lit­zem dades de casos, hos­pi­ta­lit­za­ci­ons, morts, ingres­sos a l’UCI… Ho mirem tot.
Quina és la radi­o­gra­fia actual de la pandèmia a Europa?
A Europa vam començar amb un crei­xe­ment des­con­tro­lat, bàsica­ment perquè no s’esta­ven bus­cant els casos posi­tius i quan es van començar a bus­car, l’epidèmia ja s’havia estès massa i la majo­ria de països van haver d’optar pel con­fi­na­ment per poder con­tro­lar la infecció. Ara tots els països han pas­sat el pic i gai­rebé tots estan en bona dinàmica, només Suècia ha que­dat més enrere. Estem en aquest moment com­pli­cat d’anar des­con­fi­nant i hem d’estar molt atents als nous casos que puguin aparèixer, i els sis­te­mes sani­ta­ris han d’estar vigi­lant contínua­ment els casos i els pos­si­bles con­tac­tes per no haver de tor­nar a con­fi­nar.
Pen­dents de qual­se­vol senyal d’alerta…
Abans era un nivell com­pli­cat, perquè hi havia molts casos, els hos­pi­tals esta­ven col·lap­sats, hi havia limi­ta­ci­ons per poder fer tests i tot era molt com­plex en l’àmbit sani­tari; ara s’ha d’estar alerta. La situ­ació és bona, el nom­bre de con­ta­gis i de morts va a la baixa a tot arreu i en la bona direcció, però hem d’estar molt a l’aguait per no tor­nar enrere, cal estar pre­pa­rats perquè si hi ha un rebrot sigui al més petit pos­si­ble.
Quins són aquests senyals d’alarma que vigi­leu a través dels vos­tres models matemàtics?
L’indi­ca­dor més impor­tant és el nom­bre de casos nous que apa­rei­xen, i si es detecta un aug­ment res­pecte als últims dies, han de sonar les alar­mes. Lla­vors cal mirar si aquest aug­ment és sig­ni­fi­ca­tiu o no, cal revi­sar altres fac­tors. De vega­des, sen­zi­lla­ment, és perquè es fan més tests, però no vol dir que hi hagi més gent infec­tada, sinó que en detec­tes més, però si estàs fent els matei­xos tests i de cop aug­menta el nom­bre de posi­tius, lla­vors cal veure què passa. Per tant, la dada bàsica és el nom­bre de casos, però després cal tenir en compte altres indi­ca­dors com la tendència que estem seguint, el nom­bre de casos actius en els últims catorze o set dies, i el nom­bre de tests que s’estan fent, perquè ens pugui dir si estem al davant d’un senyal d’alarma.
A banda dels rebrots de Lleida i d’aquests dar­rers de Seròs i Reus, se n’han detec­tat d’altres a Cata­lu­nya o a la resta d’Europa que hagin acti­vat l’alarma?
De moment, els que s’han detec­tat, i se n’han detec­tat alguns, s’han con­tro­lat tots ràpida­ment. Hi ha hagut rebrots en dife­rents, llocs tant aquí com a Europa. L’impor­tant és actuar ràpida­ment, i si pots tan­car un barri, millor que si has de tan­car tot un poble, tota una comarca o un país sen­cer. Com abans es detecti el focus de la infecció, abans es pot actuar i més petita és la regió afec­tada.
Els mesos que venen seran una mica això. Estar molt alerta i, si cal, fer con­fi­na­ments par­ci­als?
Aquesta és la idea, de moment, a no ser que hi hagi un canvi dràstic i es demostrés, per exem­ple, que la tem­pe­ra­tura té efec­tes de desac­ti­vació del virus, que això encara es des­co­neix, o que es trobés una vacuna… Si no hi ha un canvi dràstic en el para­digma actual, caldrà estar molt atents als petits rebrots i actuar. S’ha vist que la immu­ni­tat de grup és molt reduïda, i un 95% de la població és sus­cep­ti­ble de con­ta­giar-se i, per tant, aquesta pri­mera onada no ens ha fet immu­nes, l’hem con­tro­lat, però si no s’actua bé i no s’està molt atent i es come­ten els matei­xos errors que al prin­cipi podem tor­nar a tenir la mateixa situ­ació que vam viure fa dos mesos.
Quins han estat els prin­ci­pals errors?
Bàsica­ment el pro­blema va ser no bus­car i detec­tar els casos ràpida­ment. Quan van començar a aparèixer els pri­mers malalts als hos­pi­tals i els pri­mers morts amb símpto­mes com­pa­ti­bles amb la covid-19, la infecció ja estava molt estesa. Després, no tenir tests per poder detec­tar posi­tius va ser un pro­blema. Ningú s’ho espe­rava i no s’estava pre­pa­rat. Si això passés ara, sí que seria greu, perquè ara ja sabem què és i sabem que hem de tenir tests a punt i estar pre­pa­rats per si es detec­ten casos ser capaços de con­tro­lar-los.
La dife­rent incidència en uns països i d’altres, penso en Ale­ma­nya, amb una incidència menor, té a veure amb aquest ras­treig de posi­tius, segons el que us diuen les vos­tres anàlisis?
Una de les coses que hem vist és que de vega­des tenir més casos no vol dir estar en una situ­ació pit­jor. Seria, per exem­ple, el cas d’Ale­ma­nya, que té molts casos per nom­bre d’habi­tants, tot i que allà la covid no ha cau­sat tan­tes morts. A Ale­ma­nya es detec­ten molts més infec­tats. Cal­cu­lem que allà es detec­ten entre el 20 i el 25% dels casos, aquí estaríem més o menys en el 10%.
Una cosa són els casos que es detec­ten i una altra el nom­bre de morts, i aquí n’hi ha molts més...
Les morts per covid-19 s’estima que són apro­xi­ma­da­ment un 1% dels casos d’infec­tats, i en l’àmbit euro­peu les dades són força homogènies.
Per tant, hem de con­cloure que aquí tenim molts casos no detec­tats.
És això, hi ha molts més casos dels que s’han pogut con­fir­mar. El que s’està veient és que es detec­ten els casos greus, que són entre un 5 i un 10%, nor­mal­ment als hos­pi­tals. Entre un 30 i un 50% de gent passa la malal­tia de manera asimp­tomàtica, i aquests només els podries detec­tar tes­tant tota la població. De la resta, hi ha gent que pot tenir símpto­mes molt lleus, i si es fes­sin tests de forma més extensa puja­rien els casos detec­tats, com ha pas­sat a Ale­ma­nya o a Corea del Sud, on es fan tests gai­rebé a peu de car­rer. Això el que et per­met és fer una radi­o­gra­fia més exacta del que està pas­sant. El nom­bre de morts és ara la dada més indi­ca­tiva que tenim per saber el que està pas­sant en un país i tenir una idea de com s’ha estès l’epidèmia. I el nom­bre de casos que es repor­ten el que ens diu és el nom­bre de casos que s’estan detec­tant.
Quin per­cen­tatge de detecció de casos seria neces­sari?
No és tan impor­tant el per­cen­tatge de gent que es detecta, sinó el com­por­ta­ment; és a dir, si algú té símpto­mes i es queda a casa con­fi­nat durant els catorze dies, és igual si el pots diagnos­ti­car o no, el que és impor­tant és que es con­fini per evi­tar nous con­ta­gis. Per tant, si hi ha símpto­mes sos­pi­to­sos, el més impor­tant és que­dar-se a casa, un exer­cici de res­pon­sa­bi­li­tat de cadascú, per evi­tar més con­ta­gis.
Veient algu­nes imat­ges del des­con­fi­na­ment sem­bla que hi hagi la per­cepció que això s’ha aca­bat. Fins i tot, alguns met­ges han dit que el virus és gai­rebé resi­dual. Què en pensa?
És una mica arris­cat. Jo no dic que no tin­guin raó, però no es pot afir­mar amb rotun­di­tat que s’està aca­bant. És cert que una de les pos­si­bi­li­tats que es té en compte és que després d’aquesta pri­mera onada la cosa ja esti­gui con­tro­lada i que d’aquí a un temps ja no ens en recor­dem. Però aquesta és una situ­ació molt opti­mista i no tenim cap evidència científica que serà així, per tant cal ser pru­dents. Òbvi­a­ment, estem millo­rant, anem des­con­fi­nant i no s’estant pro­duint rebrots grans, però hem d’estar molt atents a l’evo­lució. Seria fantàstic que no n’hi hagués cap més cas i que la covid des­a­pa­regués, però hem d’estar pen­dents de les aler­tes. S’ha de ser molt pru­dent, mal­grat que tot indica que anem pel bon camí.
En aquests gai­rebé tres mesos, quins han estat els moments més com­pli­cats?
Quan vèiem que no para­ven de pujar els casos, els ingres­sos a l’UCI, els morts... Quan les xifres només puja­ven i puja­ven van ser els moments més durs. Nosal­tres només ana­lit­zem dades, no teníem cap incidència directa en el que pas­sava, ni hi podíem fer res.
Només podíeu obser­var… Quan fèieu les pre­vi­si­ons a set dies vista, a més, podíeu veure que anàvem a pit­jor.
Sí, ho veiem. Confiàvem en les nos­tres dades, en el nos­tre model matemàtic, però pensàvem: “Tant de bo que ens equi­vo­quem.” Hauríem pre­fe­rit que els models falles­sin.
En aquells moments, a banda de pas­sar les dades a la Comissió Euro­pea teníeu algun sis­tema de col·labo­ració amb els governs català i espa­nyol?
Amb el govern català, i a través Agència de Qua­li­tat i Ava­lu­ació Sanitàries de Cata­lu­nya (AquAS), hi vam començar a col·labo­rar pels volts de Set­mana Santa i, en els pit­jors moments, hi havia reu­ni­ons diàries; ara les fem cada dos o tres dies, ela­bo­rem uns dia­gra­mes de risc i l’anàlisi diària.
La vos­tra eina són les dades, i hi ha hagut un bati­bull de xifres, de can­vis… Com us ha afec­tat tot això?
Al prin­cipi ho vivíem molt mala­ment. En una situ­ació tan nova com aquesta, gai­rebé cap govern estava pre­pa­rat per poder tenir un sis­tema d’infor­mació diari de dades, ni els d’aquí ni els de la resta de països euro­peus, ni de cap país del món. Ha estat una epidèmia mediàtica, s’ha vol­gut seguir dia a dia, però els sis­te­mes no esta­ven pre­pa­rats i s’han hagut d’anar ges­ti­o­nant, i abans tots els països no han començat a comp­ta­bi­lit­zar les dades de la mateixa manera s’ha hagut de fer molta feina. De fet, a Espa­nya fa dues set­ma­nes que no actu­a­lit­zen la sèrie històrica perquè l’estan arre­glant. Al llarg de la pandèmia, hi ha hagut pro­ble­mes amb les dades a tot arreu, però en aquests moments s’ha millo­rat molt pel que fa al recull i la dis­tri­bució.
Diu que ha estat una epidèmia mediàtica perquè neces­sitàvem el segui­ment dia a dia... Calia?
Segu­ra­ment les dades que són més fia­bles són les de tres o qua­tre dies enrere, voler tenir-les cada dia pot­ser és el que ha pogut gene­rar aquests pro­ble­mes, però d’altra banda, les dades dia a dia et per­me­ten valo­rar millor l’efecte de les mesu­res que es van pre­nent.
Quin ha estat el vos­tre repte més impor­tant a l’hora de fer aquest segui­ment de la pandèmia?
Segu­ra­ment els can­vis en el recull de dades. Cada cop que hi havia una revisió dels pro­to­cols et tren­ca­ven tota la sèrie històrica, i havies de mirar com la podies de refer. Cada canvi ha por­tat mal­de­caps per poder adap­tar les pre­dic­ci­ons i veure com ens afec­ta­ven.
Fins quan fareu aquest segui­ment?
L’acord que tenim amb la Comissió Euro­pea és que farem aquesta ava­lu­ació diària fins al mes d’agost; després, suposo que dependrà de com evo­lu­ci­o­nin els esde­ve­ni­ments. I amb el Depar­ta­ment de Salut hi con­ti­nu­a­rem col·labo­rant men­tre vul­guin la nos­tra ajuda.
Pre­dic­ci­ons diàries i a una set­mana...
Pri­mer les fèiem a tres dies vista, i després ens van dema­nar que les féssim a set dies, per veure quan seria el pic… Ens hem anat adap­tat. Al prin­cipi, quan la cosa era més com­pli­cada, les fèiem a més curt ter­mini, perquè el que ens interes­sava era veure si els dies següents la situ­ació empit­jo­ra­ria o millo­ra­ria. I quan hi va haver una tendència més clara, ens vam dedi­car a fer ava­lu­a­ci­ons del risc de cara al des­con­fi­na­ment, veure qui­nes regi­ons esta­ven millor o pit­jor, detec­tar els països que tenien més pro­ble­mes. I ara ens cen­tra­rem a tre­ba­llar en el con­trol dels pos­si­bles brots.
La pre­visió per a d’aquí a set dies ara mateix és bona?
Les coses estan esta­bles i en els pro­pers dies hauríem de seguir amb una mit­jana de casos sem­blants, que són entre uns 100 i 200 dia­ris a Cata­lu­nya; si hi ha un aug­ment és quan hem de veure a què és degut, però en prin­cipi la pre­visió és aquesta tendència.
La vos­tra anàlisi us ha permès veure com ha fun­ci­o­nat la gestió de la covid-19 als dife­rents països euro­peus. On s’ha fet millor?
Crec que Ale­ma­nya i Àustria són dos dels països, en l’àmbit euro­peu, que estan fent bé les coses, perquè veiem que tenen un per­cen­tatge de detecció de casos gran, que han pogut con­tro­lar més ràpida­ment l’epidèmia i que són els pri­mers que estan acon­se­guint obrir. No m’agrada tant el model del Regne Unit i Suècia, perquè bus­ca­ven la immu­ni­tat de grup i han rece­lat més del con­fi­na­ment i després s’ha vist que la immu­ni­tat de grup té un preu molt ele­vat, hau­ries de sacri­fi­car apro­xi­ma­da­ment un 0,5% de la població i això són mol­tes vides. És millor l’opció de que­dar-nos dos mesos tan­cats a casa. Pot­ser d’aquí a uns anys, ho veu­rem dife­rent, però ara mateix em quedo amb el model d’Àustria o Ale­ma­nya, que també estan acon­se­guint des­con­fi­nar sense que aug­men­tin els casos.
La clau esta­ria, doncs, en la detecció ràpida dels casos.
Diria que sí, en aquests països van poder detec­tar un per­cen­tatge impor­tant de la població afec­tada. Aquí i a Itàlia, dos dels països més afec­tats, hem tin­gut en con­tra també la nos­tra manera de ser: som molt més afec­tu­o­sos, tenim una via social més extensa...
Hem par­lat dels pit­jors moments, però els millors quins han estat?
Vam fer unes esti­ma­ci­ons de sero­pre­va­lença i n’estem molt con­tents perquè les vam encer­tar bas­tant. A par­tir del nom­bre de morts, vam fer una esti­mació de quin seria el nom­bre real de casos d’infec­tats, i els resul­tats de l’estudi de sero­pre­va­lença que va fer el govern espa­nyol qua­dra­ven amb les nos­tres esti­ma­ci­ons. Vol dir que els nos­tres models fun­ci­o­nen.
Pot­ser no ens cal, doncs, fer estu­dis de sero­pre­va­lença...
Al final la rea­li­tat te la donarà el test, que és incon­tes­ta­ble. Amb el model matemàtic fem una esti­mació, però ara que sabem que són bones, el que es fer pot és un segui­ment amb els models matemàtics, que no té el cost ni la logística dels tests, perquè només cal prémer una tecla i fer un càlcul.
Segons els càlculs, quanta gent con­ta­gi­ada tindríem ara a Cata­lu­nya?
El pro­blema que tenim és que les esti­ma­ci­ons són dife­rents si les fem a través de les dades del Minis­teri, o de les xifres que dona la Gene­ra­li­tat. També cal dis­tin­gir la mor­ta­li­tat per covid i la mor­ta­li­tat amb covid, és a dir, si algú que té un càncer ter­mi­nal agafa la covid i mor, s’ha de comp­ta­bi­lit­zar? A Cata­lu­nya, tal com es comp­ten les morts, estaríem en un índex de mor­ta­li­tat del 2%, perquè fins i tot s’hi sumen els sos­pi­to­sos; amb les dades del Minis­teri, en un 1%. Fet l’acla­ri­ment, estaríem par­lant, apli­cant les últi­mes dades del Minis­teri, que ara hi hau­ria actius –que ara tenen la malal­tia– uns 124.000 casos en l’àmbit espa­nyol i uns 34.000 a Cata­lu­nya. Si par­lem de gent que ha pas­sat la covid-19, serien uns 2,7 mili­ons a Espa­nya, i uns 650.000 a Cata­lu­nya.

SEGUINT LA PANDÈMIA DIA A DIA

Martí Català és un dels investigadors més joves del grup de recerca de la UPC i l’Institut d’Investigació Germans Trias i Pujol que avaluen dia a dia l’evolució de la pandèmia i l’eficàcia de les mesures de control mitjançant models matemàtics. Hi treballen vuit investigadors amb el suport de quinze estudiants d’enginyeria física de la UPC. Fan el seguiment de trenta països europeus amb l’objectiu de proporcionar una imatge completa de la situació de la pandèmia de la covid-19 a tot Europa, i faciliten diàriament totes les dades de control a la Comissió Europea.

QUAN ES COMPLEIXEN ELS PITJORS PRONÒSTICS

El model matemàtic utilitzat per aquest equip català ha permès ajustar amb una gran precisió les prediccions del que passava dia a dia amb l’epidèmia. El 17 de març, el seu pronòstic per a l’endemà a Catalunya va ser de 1.830 casos positius. Les dades oficials facilitades el 18 de març els van quantificar en 1.866 casos. És només una mostra del que aquest equip, liderat per Clara Prats, veia amb antelació. Uns pronòstics que a l’inici de l’epidèmia espantaven quan feien prediccions a set dies vista i que feien també que l’equip es debatés entre la satisfacció per la feina feta (i pels seus models matemàtics) i les ganes que els pronòstics fossin erronis preveient tantes morts. Han posat les seves eines a l’abast de tots els equips del món que les han volgut fer servir per avaluar i ajudar a combatre la pandèmia. I una de les millors coses que els ha passat durant aquests gairebé tres mesos és que els han reconegut la seva feina. “Un dia et truca algú del Brasil i et diu que està fent servir els nostres models, un altre dia, la trucada ve d’Alemanya i et dona les gràcies... Això impressiona”, explica Català, que valora especialment el fet que hagin pogut teixir una xarxa de col·laboració amb investigadors de tots els continents.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor