Entrevista

JANA SELENT

Investigadora de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM)

“Soc optimista, trobarem un fàrmac eficaç”

L’equip de Selent estudia i compara medicaments que ja existeixen per buscar-ne un que pugui ajudar a evitar que el coronavirus s’estengui per l’organisme

RAPIDESA
“Hem escollit investigar medicaments que ja existeixen, perquè això accelerarà el procés per poder arribar aviat als pacients”
L’equip que lidera està inves­ti­gant fàrmacs que puguin aju­dar en la lluita con­tra la Covid-19. Es tracta de tro­bar una cura o de pre­ve­nir la malal­tia?
Estem fent recerca de fàrmacs que es puguin fer ser­vir quan la infecció tot just arrenca, per evi­tar que el virus s’esten­gui per l’orga­nisme i que ho faci amb rapi­desa.
Tre­ba­llen a par­tir de fàrmacs que ja es conei­xen?
Sí, són fàrmacs que ja exis­tei­xen, que estan apro­vats per les agències dels Estats Units i de la Unió Euro­pea. Així sabem que aques­tes molècules tenen un per­fil de segu­re­tat, perquè ja s’han pro­vat abans en humans. D’aquesta manera és molt més fàcil que puguin arri­bar amb rapi­desa als paci­ents que ho neces­si­tin. Es tracta de poder reac­ci­o­nar ràpid, perquè, encara que s’està inves­ti­gant una vacuna, aquesta inves­ti­gació és més com­plexa i per això en prin­cipi més lenta, pri­mer perquè s’ha de saber si real­ment la vacuna és efec­tiva i després perquè s’hau­ran de fer totes les pro­ves de segu­re­tat. Si tenim medi­ca­ments que ja sabem que tenen un per­fil terapèutic segur podem actuar abans.
Per dur a terme aquest pro­jecte s’ha de trac­tar una gran quan­ti­tat d’infor­mació?
Sí, efec­ti­va­ment, tenim infor­mació de milers de fàrmacs en una base de dades. Tenim la des­cripció de les dife­rents molècules i podem inves­ti­gar si són capa­ces de con­tri­buir a evi­tar l’atac del virus. Volem loca­lit­zar aque­lles que inhi­bei­xen la interfície, la relació que es pro­du­eix entre el virus i les cèl·lules del nos­tre orga­nisme. El virus té a la seva coberta una proteïna ano­me­nada spike (S) que li per­met aco­blar-se a un recep­tor de les cèl·lules huma­nes que s’ano­mena ACE2. Aquesta reunió és el que volen inhi­bir. El recep­tor humà tam­poc és que reco­ne­gui mol­tes altres proteïnes, per tant podríem fer la com­pa­ració entre una clau (la proteïna S del virus) i un pany (el recep­tor humà). Volem evi­tar que encai­xin i que s’obri la porta al virus.
Hi ha algun tipus de medi­ca­ment que ja sos­pi­tin que pugui ser­vir en aquesta funció?
El camp és molt ampli i la recerca és com­pli­cada. Podrien ser medi­ca­ments que no fos­sin estric­ta­ment anti­vi­rals, sinó tenir altres usos. Nosal­tres ja hem fet un esca­neig i hem tro­bat una molècula que sem­bla que podria ser útil. És un anti­pa­ra­si­tari, la iver­mec­tina. I el més interes­sant és que també hi ha altres grups de recerca que l’han loca­lit­zat, fet que ens fa pen­sar que pot ser un bon can­di­dat. De moment estem en aquesta fase d’esca­neig i encara no n’hem publi­cat els resul­tats, però sem­bla que podem anar per bon camí.
Sou opti­mis­tes quant a resul­tats?
Per­so­nal­ment, sí, crec que tro­ba­rem un fàrmac que fun­ci­oni bé. Ara que ja tenim alguns can­di­dats, hem d’anar a una segona fase, els expe­ri­ments amb cèl·lules. I segu­ra­ment només en que­da­ran dos o tres que final­ment resul­tin ser eficaços en el trac­ta­ment d’humans. Ens falta fer aquest pas dels expe­ri­ments en cèl·lules a les pro­ves en humans. Estic con­vençuda que podem tro­bar fàrmacs ade­quats, per això hem tirat enda­vant aquest pro­jecte.
Nor­mal­ment la recerca és una tasca que reque­reix temps, però amb aquesta crisi hem vist la neces­si­tat d’actuar amb rapi­desa. Com ha can­viat la feina dels inves­ti­ga­dors?
Ara estem tre­ba­llant moltíssi­mes hores cada dia per inten­tar ser més ràpids. Estem en un moment molt crític. Encara que hem millo­rat molt i hi ha menys morts, podria haver-hi un rebrot en qual­se­vol moment. Per poder pro­te­gir millor les per­so­nes és neces­sari i urgent que puguem dis­po­sar de fàrmacs que fun­ci­o­nin. Per tant estem tre­ba­llant moltíssim bus­cant solu­ci­ons ràpides. Per això pre­ci­sa­ment hem esco­llit inves­ti­gar medi­ca­ments que ja exis­tei­xen, perquè això acce­le­rarà el procés per poder arri­bar aviat als paci­ents. A més, ens han faci­li­tat els pas­sos burocràtics que a vega­des fan que les coses siguin més len­tes, per exem­ple acon­se­guir el mate­rial neces­sari per fer expe­ri­ments. Això ens treu pes de sobre i gua­nyem temps.
Els inves­ti­ga­dors que us esteu esforçant tant, quan veieu acti­tuds irres­pon­sa­bles entre els ciu­ta­dans, què en pen­seu?
D’una banda podem arri­bar a enten­dre que la gent esti­gui farta i que vul­gui tenir més lli­ber­tat. Hem estat immer­sos en unes con­di­ci­ons molt dures i fins i tot la gent que nor­mal­ment té molta paciència la pot haver per­dut. Però, per des­comp­tat, és indis­pen­sa­ble que no es rela­xin les mesu­res de segu­re­tat. El que passa és que els ciu­ta­dans també es tro­ben amb situ­a­ci­ons con­tra­dictòries. A Bar­ce­lona, per exem­ple, pots veure al mateix lloc gent junta asse­guda en una ter­rassa sense distància de segu­re­tat ni mas­ca­reta, i ningú els diu res, però en canvi si algú seu en un banc es pot tro­bar un poli­cia que li digui que està pro­hi­bit i que al car­rer només es pot pas­se­jar. I això no té gaire sen­tit. Les nor­mes que ens han posat a vega­des no s’aca­ben d’enten­dre, segur que en aquest sen­tit podem millo­rar. Al mateix temps també crec que, encara que hi hagi pro­hi­bi­ci­ons clares, s’hau­ria de poder con­fiar més en la pròpia res­pon­sa­bi­li­tat de cada per­sona, però en això no sé com s’ha de fer per millo­rar...
Tor­nant al tema de la inves­ti­gació, heu plan­te­jat aquesta estratègia con­creta perquè ja teniu experiència com­pa­rant medi­ca­ments?
En el nos­tre àmbit uti­lit­zem la tècnica que s’ano­mena drug re-pro­fi­ling, que bàsica­ment con­sis­teix a bus­car medi­ca­ments i reas­sig­nar-los. És una feina que ja estàvem fent ante­ri­or­ment, per això tenim experiència. Els nos­tres conei­xe­ments es basen en la bio­lo­gia estruc­tu­ral. Estu­diem i conei­xem les proteïnes en l’àmbit atòmic, això és molt impor­tant per poder bus­car fàrmacs que modu­lin aques­tes proteïnes. I, com que es tracta d’un volum d’infor­mació molt impor­tant, neces­si­tem la bioin­formàtica per poder tre­ba­llar amb aques­tes dades.
Neces­si­teu fer ús d’algun tipus d’intel·ligència arti­fi­cial?
En aquest pro­jecte en rea­li­tat no ho neces­si­tem, perquè els fàrmacs que estan apro­vats per les dife­rents agències són milers, no són mili­ons. Aquest fet ja redu­eix molt les alter­na­ti­ves de molècules entre les quals estem bus­cant. Si no fos així, sí que neces­si­taríem IA.
Quan es des­co­brei­xin fàrmacs que fun­ci­o­nin, quin serà el procés? Com se’n bene­fi­ci­a­ran les far­macèuti­ques?
Aques­tes molècules que estem inves­ti­gant ja per­ta­nyen a alguna empresa i dependrà de si la seva patent ha aca­bat o no. Repa­ten­tar un fàrmac per a una altra funció és molt com­pli­cat. És de supo­sar que, si el fàrmac que fun­ci­oni con­ti­nua tenint la patent vigent, la com­pa­nyia que el dis­tri­bu­eixi a tot arreu evi­dent­ment gua­nyarà molts diners. Si la patent ja ha aca­bat i es tracta d’un medi­ca­ment genèric, dels quals ja n’hi ha molts, els bene­fi­cis es repar­ti­ran més perquè hi haurà més empre­ses que ja l’esti­guin comer­ci­a­lit­zant.
Creu que a par­tir d’ara es valo­rarà més la recerca i els científics tin­dran més recur­sos? O quan passi la pandèmia la ciència tor­narà a ser obli­dada?
És una bona pre­gunta. De moment s’estan inver­tint molts diners a inten­tar tro­bar una solució a aquesta crisi sanitària. Però tenim molts dub­tes de si després hi haurà recur­sos per inves­ti­gar altres malal­ties que també són molt impor­tants. Què pas­sarà d’aquí a un o dos anys? Sobre­tot tenint en compte els pro­ble­mes econòmics. La crisi ante­rior ja havia reta­llat molt la inves­ti­gació i no estàvem en el millor moment quan més neces­sari ha estat. Hauríem d’apren­dre que cal inver­tir en inves­ti­gació per poder-nos pre­pa­rar per a casos com aquest.

L’ESPERANÇA D’UN MEDICAMENT ANTIPARÀSITS

El projecte ‘Doble estratègia per inhibir el cicle infecciós de SARS-CoV-2’ utilitza models 3D computacionals i assajos cel·lulars per trobar un fàrmac que impedeixi l’entrada del virus en la cèl·lula humana. El grup GPCR Drug Discovery utilitza l’estratègia de ‘drug re-profiling’, que permet reassignar medicaments ja existents, i per tant segurs, al tractament d’aquesta nova malaltia. El projecte té un enfocament multidisciplinari i ja inclou alguns candidats prometedors, com ara la ivermectina, un fàrmac que funciona contra determinats paràsits i que també podria ser un bon antiviral.

Experiència de laboratori i computacional

La doctora Jana Selent és alemanya, té 46 anys i en fa 10 que es dedica a la recerca a l’Estat espanyol. És farmacèutica i bioinformàtica i lidera un grup de l’IMIM, el GPCR Drug Discovery, que investiga el desenvolupament de fàrmacs i les seves alternatives terapèutiques. Té experiència tant al laboratori com en l’àmbit computacional i això li facilita molt la feina. Creu que la clau per poder fer front a crisis com la del coronavirus és la rapidesa i que la societat s’hauria de preparar millor i abocar més recursos a la investigació, “però sense que això vagi en detriment de la investigació d’altres malalties que també afecten moltes persones però que no són pandèmies, com ara l’Alzheimer i el càncer”.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.