Entrevista

Gaspar Hernàndez

Escriptor i periodista

“Sovint faig dejuni de notícies”

No som els budells que fan soroll, ni els pensaments que genera a tota hora la ment. Gaspar Hernàndez parla d’un espai sense pensament, per saber qui som: lliures per essència

La llibertat interior Editorial: Columna, en català, i Diana (Planeta), en castellà Pàgines: 192 (català) i 176 (castellà)
ESPONTANIS
“No anem amb prejudicis, ni amb esquemes previs, que ens fan pensar i actuar d’una determinada manera. [...] Millor fluir espontàniament”
MIRA LA MENT
“La ment racional està preparada per sobreviure, no pas per fer-nos feliços. Si no en prenem distància i no l’estudiem, ens fa ser esclaus”
DESENVOLUPAR
“El treball d’autoconeixement va en aquesta direcció: connectar amb el nostre potencial i que es pugui desplegar. El sentit de la vida és aquest”

Gas­par Hernàndez diri­geix i pre­senta L’ofici de viure, a Cata­lu­nya Ràdio i també a TV3. Aquest mes de maig, va sor­tir d’impremta La liber­tad inte­rior, amb el segell Diana, de l’edi­to­rial Pla­neta. Abans, al febrer, va sor­tir en català, amb Columna. Tenim a les mans un exem­plar petit, com per por­tar a la bossa, molt a mà. De tapa dura, amb una cinta que ser­veix per saber per on anem, on ens hem que­dat men­tre rumiem les parau­les de l’autor. Parla de la lli­ber­tat més radi­cal, i ho fa pre­ci­sa­ment en un moment històric, nou, que exi­geix renúncies, pel bé de la salut, pròpia i dels altres. Ens neguem el desig d’abraçar i hem estat capaços d’ajor­nar les ànsies de lli­ber­tat de movi­ment. La cinta del lli­bre que dèiem podria que­dar-se dies a la pri­mera pàgina, a la pri­mera frase, del mes­tre espi­ri­tual Nisar­ga­datta, men­tre rumiem: “Som lliu­res aquí i ara, però la ment ima­gina el cap­ti­veri.” Què és, la lli­ber­tat inte­rior?

Per mi, la lli­ber­tat inte­rior és una experiència i, per tant, s’ha de viure. El que faig en el lli­bre és expli­car-ho, però a través també de la meva experiència i del que he après dels savis al llarg de la història. La lli­ber­tat inte­rior és una experiència que és a l’abast de tot­hom, i és l’única lli­ber­tat que ningú no et pot pren­dre. D’altra banda, la lli­ber­tat inte­rior és la més pro­funda, la més autèntica. I sem­pre és sinònim de goig. Una pin­ze­llada del que és la lli­ber­tat inte­rior: al cap i a la fi, es tracta de con­nec­tar amb aquell goig intern i pro­fund que teníem quan érem petits, nens i nenes.

No importa l’exte­rior

En el lli­bre, dedica temps a comen­tar quins són els entre­bancs que se’ns pre­sen­ten per ser lliu­res inte­ri­or­ment.
Començo par­lant de com ens afec­ten la ment raci­o­nal, els pen­sa­ments... i poso un exem­ple que tots hem vis­cut, d’una manera o una altra. Segur que podem fer pre­sent aquell moment, en unes vacan­ces, de tenir al vol­tant un pai­satge idíl·lic. Davant de la bellesa, teòrica­ment, ens hauríem de sen­tir lliu­res del tot, però, en canvi, estem pre­o­cu­pats pel futur, per la feina... tenim pors. La lli­ber­tat inte­rior, com a experiència, ens con­necta amb alguna cosa molt pro­funda, que tots sabem què és, però que ens és molt difícil d’expres­sar amb parau­les. Això fa que escriure aquest lli­bre també m’hagi supo­sat un repte.
La lli­ber­tat inte­rior és una lli­ber­tat que no té a veure amb el con­text?
Al nos­tre país, durant molt temps, mol­tes per­so­nes han asso­ciat la lli­ber­tat a la inde­pendència política. També ens passa, per exem­ple, que la lli­ber­tat s’asso­cia a moments de la vida, com ara les vacan­ces o la jubi­lació. En el lli­bre, pre­ci­sa­ment, he vol­gut par­lar d’una lli­ber­tat que no té res a veure amb l’exte­rior i que es pot viure fins i tot dins d’una presó, com explico al pròleg.
Els nens tenen capa­ci­tats il·limi­ta­des, fins que es fan grans. Els suposa anar renun­ci­ant a ser ells matei­xos, a la seva lli­ber­tat, per encai­xar i ser esti­mats?
El gran refe­rent del lli­bre és el psicòleg Antoni Blay Font­cu­berta, que ja fa anys que ens va dei­xar. Ell deia que la cri­a­tura comença a per­dre aquesta lli­ber­tat per l’acció dels adults, a par­tir dels tres o qua­tre anys. “Això no es fa, això està bé, això està mala­ment...”, se li diu. I la cri­a­tura s’adapta a nosal­tres per tal de ser esti­mada; però quan fa això està renun­ci­ant, sense voler-ho, a una bona part de la seva lli­ber­tat.
D’acord, però, a vega­des, tot i voler estar des­pre­sos d’allò que facin o diguin els altres, en les rela­ci­ons de pare­lla o amb els fills, bé s’hi ha d’actuar, perquè objec­ti­va­ment hi ha com­por­ta­ments que afec­ten nega­ti­va­ment, o no?
La lli­ber­tat inte­rior s’entén sem­pre en el moment pre­sent. El que rei­vin­dico és no actuar segons els meca­ni­cis­mes a què fas referència: “Com que tinc aquesta mena de relació amb aquesta per­sona, ales­ho­res acos­tumo a actuar així.” És un meca­ni­cisme que ens fa ser molt reac­tius. L’autor Blay Font­cu­berta ho com­pa­rava amb la màquina de tabac: si tens unes mone­des, tens tabac, si prems un botó, tens el tabac d’una deter­mi­nada marca...
No ens fa feliços, actuar així. Però el cas és que repe­tim el mateix com­por­ta­ment, tot i que no ens fun­ci­oni, una vegada i una altra.
Et con­ver­tei­xes en una mena d’autòmat; no ets lliure d’esco­llir com vols actuar. Hi ha un exem­ple cla­ri­fi­ca­dor, sobre l’almoina, la cari­tat. Si pre­gun­tes algú si fa cari­tat, hi ha per­so­nes que diuen que sí i n’hi ha que diuen que no. La res­posta ideal, per mi, seria: “Ho sabré quan m’hi trobi.” És a dir, en aque­lla cir­cumstància ho sabré, perquè cada cir­cumstància ens demana un tipus d’acti­tud i la meva opció és viure-ho moment a moment.
Viure en pre­sent?
Sí, fluint amb allò que la situ­ació em demana, i això, per mi, és ser cohe­rent amb la nos­tra auten­ti­ci­tat. Per mi, és molt impor­tant l’auten­ti­ci­tat i viure-ho tot des del moment pre­sent. Per tant, no anem amb pre­ju­di­cis, ni amb esque­mes pre­vis, que ens fan pen­sar a actuar d’una deter­mi­nada manera davant d’un tipus de situ­ació. és molt impor­tant Millor fluir espontània­ment. És el que Antoni Blay Font­cu­berta ano­me­nava el “jo experiència”. Ja no estem en la idea de com hau­ria de ser una situ­ació, sinó que la vivim des del jo experiència, cosa que des­col·loca molt les per­so­nes del nos­tre entorn, que ens conei­xen, perquè pas­sem a ser impre­vi­si­bles. Ben­vin­gut, el fet de ser impre­vi­si­bles, si va lli­gat a l’auten­ti­ci­tat! Ales­ho­res, som autènti­ca­ment lliu­res.

Hi ha mol­tes pre­sons

Suposo que dei­xar-nos por­tar pel que va pas­sant no és el mateix que fluir. En tot cas, tenim mol­tes pre­sons men­tals. Com des­fer-nos-en?
Con­vido tot­hom a pen­sar: “Què és el que m’empre­sona?” I, a poc a poc, anar des­mun­tant, anar tra­ient allò que cre­iem que som i que no som en rea­li­tat. Per exem­ple: som els nos­tres noms? El país on vam néixer? La nos­tra pro­fessió? Ja veiem que no, no ho som. Si anem tra­ient aques­tes capes, com les d’una ceba, arri­ba­rem al nos­tre nucli, i des d’allí podrem actuar amb coherència, per ser lliu­res.
Déu n’hi do. Per més que ens ho expli­quin, no deixa de sor­pren­dre com la ment ens fa la guitza.
És que no som la nos­tra ment. En parlo, en el lli­bre. Dic que de la mateixa manera que no som els sorolls del nos­tre estómac, tam­poc som els pen­sa­ments que ens ron­den pel cap. Si puc obser­var els meus pen­sa­ments és perquè no soc els meus pen­sa­ments. Hem nas­cut i cres­cut en una soci­e­tat que dona molta importància a la ment raci­o­nal, que està pre­pa­rada per sobre­viure, no pas per fer-nos feliços. Si no en pre­nem distància i no l’estu­diem i ana­lit­zem al llarg del dia, ens fa ser esclaus. Per mi, és la pri­mera causa de falta de lli­ber­tat inte­rior. La ment raci­o­nal és un tre­sor, la joia de la corona de l’espècie humana, però ben uti­lit­zada. Gràcies a ella podem tenir aquesta entre­vista, o pre­pa­rar les vacan­ces, però no ser feliços.
Pren­dre consciència és el pri­mer pas cap a la lli­ber­tat?
El tre­ball ini­cial con­sis­teix a pren­dre consciència al llarg del dia. No cal res més que ado­nar-nos de quina mena de pen­sa­ments pas­sen pel nos­tre cap en deter­mi­na­des situ­a­ci­ons, què en diem a nosal­tres matei­xos... El sol fet d’ado­nar-nos-en ja ens fa molt més lliu­res.
I després?
Hi ha un següent pas, que és el que prac­tico i que m’ha fet gua­nyar cotes de lli­ber­tat extra­or­dinàries: escol­tar la meva ment com qui escolta de fons la veu d’un locu­tor de ràdio, pesat, que no calla, que xerra les 24 hores del dia. Per mi, el secret és sen­tir-lo com si sen­tis­sis ploure. A poc a poc, t’hi vas fixant més i et vas ins­tal·lant en l’espai que hi ha entre pen­sa­ment i pen­sa­ment, en un nivell molt pro­fund de consciència.
Un estat medi­ta­tiu.
Sí. Et vas fixant en l’espai entre pen­sa­ments, encara que sigui per uns segons. A poc a poc et vas ado­nant que aquests espais entre pen­sa­ments es poden fer més grans. Per exem­ple, quan riem som feliços, perquè no pen­sem, i aquest és un moment, un espai, entre pen­sa­ments. Quan alguna cosa ens mera­ve­lla i ens que­dem sense parau­les és un altre espai sense pen­sa­ments.
En aquest espai hi ha pau?
Sí, perquè els pen­sa­ments vin­drien a ser els núvols que tapen el cel. Hi ha pau, però no sola­ment una pau que és sinònim de tran­quil·litat. Hi ha una pau ale­gre que con­necta amb allò que dèiem al començament, el goig. És una pau feliç.
Una pau cre­a­tiva, doncs. Fa falta, per viure sense apar­tar-se del món, amb plena consciència i a ple ren­di­ment.
Exacte. La medi­tació és només una eina per acce­dir a l’essència del que som de debò i té molt a veure amb la pau i l’ale­gria; per tant, no té res a veure amb l’avor­ri­ment, ni és enso­pit. Al con­trari! És ener­gia, és amor, intel·ligència. Poten­ci­a­li­tats que Antoni Blay Font­cu­berta ens con­vi­dava a desen­vo­lu­par.
És una sort que la pro­fessió periodística l’hagi por­tat a conèixer, de pri­mera mà, tan­tes per­so­nes sàvies, a tots nivells.
M’ho prenc com un gran regal de la vida, tenir accés a mol­tes per­so­nes que m’interes­sen per­so­nal­ment, a través del vin­cle pro­fes­si­o­nal. Em sento pri­vi­le­giat i molt agraït. Suposo, també, que si hagués estat crític musi­cal, gràcies al peri­o­disme tin­dria la sort de conèixer grans can­tants!
En el lli­bre, fa referència a la importància de no dei­xar que els nos­tres sen­tits s’embru­tin amb alguns con­tin­guts que ens ofe­rei­xen els mit­jans de comu­ni­cació. És reco­ma­na­ble fer una mica de dejuni d’infor­mació?
Sí, sens dubte, i ara més que mai. Ho hem vist aquests mesos de crisi sanitària, que hi havia molta por pre­ci­sa­ment per un con­sum exces­siu de mit­jans de comu­ni­cació. Els mit­jans hem fet la nos­tra feina, és clar. Ara bé, els usu­a­ris, oients, lec­tors i espec­ta­dors hem de fer la feina de posar fil­tres. Si no és així, les con­seqüències ja les sabem. Hi ha hagut una por que en algu­nes per­so­nes ha arri­bat a ser malal­tissa. Ben­vin­guda sigui la por, perquè gràcies a ella no vam col·lap­sar els ser­veis d’urgències. Però els qui han vis­cut tota la crisi des de la por... En bona part, es pot evi­tar fent un con­sum selec­tiu dels mit­jans de comu­ni­cació. Sovint, faig dejuni de notícies.
Amb la pandèmia han emer­git molts que es pre­sen­ten a si matei­xos com a pro­fes­si­o­nals del benes­tar inte­rior i ofe­rei­xen els seus ser­veis. Com podem des­triar el gra de la palla?
Hi ha com un super­mer­cat de l’espi­ri­tu­a­li­tat. A través d’aquest lli­bre [La lli­ber­tat inte­rior] i del pro­grama L’ofici de viure (a TV3 i Cata­lu­nya Ràdio), pro­curo donar a conèixer els noms dels que tre­ba­llen amb rigor. Com saber des­triar el gra de la palla? No puc donar con­sells gene­rals, però sí que puc expli­car com ho faig jo: aplico el mateix cri­teri dels peri­o­dis­tes quan esco­llim les fonts que merei­xen con­fiança, cre­di­bi­li­tat. És el mateix. Entenc que costa, perquè en aquest mer­cat espi­ri­tual hi ha qui comença a fer cur­sos quan tot just ha rebut una for­mació de cap de set­mana. La manera de des­triar també és anar a les edi­to­ri­als de pres­tigi, les bones, on hi ha autors sòlids.
Com aju­dar els nens perquè des­co­brei­xin el camí de la lli­ber­tat inte­rior?
Sobre el camí amb els nens, a través dels meus mes­tres, he après que els pri­mers que l’hem de fer som els adults. Els nens faran el que vegin fer als pares. Dit això, he de dir que trobo a fal­tar més ago­sa­ra­ment en el nos­tre sis­tema edu­ca­tiu per edu­car des del ser, en majúscu­les, i no des del tenir. Per edu­car la mai­nada perquè tin­guin més con­nexió amb allò que real­ment són i no omplir-los de con­tin­guts estèrils. És cert que cada vegada hi ha més mes­tres que estan en aquest camí, que també valo­ren l’edu­cació emo­ci­o­nal.
Parla i em fa pen­sar que tot ple­gat és difícil de viure quan estem plens de soroll al vol­tant i al propi inte­rior.
S’està pro­duint un canvi de para­digma i, cada vegada, hi ha més gent que vol viure d’una altra manera, encara que no sàpiga exac­ta­ment com. Hi ha d’haver una altra manera de viure. I és cap aquí, cap a aquesta altra manera de viure que apun­ten mol­tes de les qüesti­ons de què estem par­lant. Hi ha qui aquesta altra manera de viure la troba a través del ioga o de la medi­tació, can­vi­ant de lec­tu­res, modi­fi­cant els seus hàbits... El que és clar és que tenim al davant un sis­tema que s’està esfon­drant, lite­ral­ment, des de molts àmbits i molt dife­rents. I la nova manera de viure no pot sor­gir de la repe­tició o d’un canvi apa­rent, com de pas­sada, del que ja hem vis­cut. Ha d’anar al fons, a l’arrel. Per anar a l’arrel hem de des­co­brir qui som autènti­ca­ment i, com explico en el lli­bre, aquest és el mis­satge de la lli­ber­tat inte­rior: no som les per­so­nes que ens pen­sem que som. Hi ha alguna cosa més de fons. I si no ho des­co­brim, aca­bem vivint com en una mena de somni, una mena d’il·lusió, total­ment des­con­nec­tats.
Sovint tenim plans, pro­jec­tes o, si més no, volem dei­xar de viure en certs espais, físics o no. Però apa­reix la por de fer can­vis, de per­dre les per­so­nes, el con­trol de cer­tes situ­a­ci­ons, l’apa­rent segu­re­tat que tenim... Per què, tanta por?
La pandèmia ha con­tribuït a accen­tuar aquesta por. La meva invi­tació és en la línia que comentàvem: saber dis­cer­nir en quin moment la por ens està sent útil i en quin moment ja ens impe­deix volar. Quan passa això, cal fer un tre­ball d’auto­co­nei­xe­ment per veure quina és la por necessària, impres­cin­di­ble, per no pren­dre mal, i quina és la por que m’està impe­dint con­nec­tar amb aquesta autèntica lli­ber­tat inte­rior, amb l’essència del que soc, per desen­vo­lu­par les meves poten­ci­a­li­tats. En el lli­bre explico que hem vin­gut aquí, al món, a desen­vo­lu­par les poten­ci­a­li­tats, de la mateixa manera que la flor flo­reix, igual que un ani­mal té clara quina és la seva poten­ci­a­li­tat i la desen­vo­lupa i no té cap dubte. El pomer no té cap dubte que els seus fruits seran pomes i es desen­vo­lupa tot el que pot, i més, amb molta abundància i cre­a­ti­vi­tat. En el nos­tre cas, el tre­ball d’auto­co­nei­xe­ment –a què al·ludeixo en el lli­bre i en els pro­gra­mes de tele­visió i ràdio–, va en aquesta direcció: con­nec­tar amb el nos­tre poten­cial i que es pugui des­ple­gar. El sen­tit de la vida és aquest.
Una vida pro­fi­tosa.
El psi­quia­tre xilè Clau­dio Naranjo deia que el sen­tit de la vida d’una toma­quera era fer tomàquets. Es tracta dels seus fruits. I es tracta dels nos­tres fruits. Per això és tan impor­tant fer el tre­ball d’auto­co­nei­xe­ment, i per això s’hau­ria d’ense­nyar a fer-lo a les esco­les. Si no hi és, aquest tre­ball, les per­so­nes fan el con­trari del que hau­ria de ser i mol­tes pas­sen per aquesta vida sense haver des­ple­gat els seus poten­ci­als, que no tenen a veure necessària­ment amb grans fites, ni molt menys. Però, malau­ra­da­ment, hi ha qui pas­sarà per aquesta vida com­ple­ta­ment des­con­nec­tat de si mateix o fent el con­trari del que estava des­ti­nat a fer. Per això insis­teixo tant en la neces­si­tat d’aquesta recerca per­so­nal i en el paper que han de jugar les esco­les, perquè aquest tre­ball és el més impor­tant.

L’ofici més important: viure

Hernàndez, nascut a comarques de Girona el 1971, és periodista i escriptor. L’any 2009, va guanyar el premi Josep Pla de narrativa amb la novel·la El silenci (Destino) i el premi Ciutat de Barcelona pel programa L’ofici de viure de Catalunya Ràdio, segons el parer del jurat, per la seva “innovació i rigor”. Ha escrit les novel·les La terapeuta (Columna, 2014) i La dona que no sabia plorar (Columna, 2018), el llibre d’assaig L’ofici de viure bé (Columna, 2009) i el dietari espiritual No soc d’aquest món (2016). Al llarg dels anys, Gaspar Hernàndez s’ha convertit en un divulgador de referència en matèria de psicologia i nova espiritualitat. Un divulgador de capçalera per a milers de persones. El programa L’ofici de viure, a Catalunya Ràdio, té la seva correspondència, en la versió televisiva, a TV3. Sent com és la vida la protagonista, Hernàndez ha parlat, darrerament, de temes complexos, amb uns programes especials sota el títol genèric de L’ofici de (sobre)viure. Ha abordat qüestions tan punyents com ara els dols que no s’han pogut fer en el confinament i la necessitat del comiat.

Hernàndez, nascut a comarques de Girona el 1971, és periodista i escriptor. L’any 2009, va guanyar el premi Josep Pla de narrativa amb la novel·la El silenci (Destino) i el premi Ciutat de Barcelona pel programa L’ofici de viure de Catalunya Ràdio, segons el parer del jurat, per la seva “innovació i rigor”. Ha escrit les novel·les La terapeuta (Columna, 2014) i La dona que no sabia plorar (Columna, 2018), el llibre d’assaig L’ofici de viure bé (Columna, 2009) i el dietari espiritual No soc d’aquest món (2016). Al llarg dels anys, Gaspar Hernàndez s’ha convertit en un divulgador de referència en matèria de psicologia i nova espiritualitat. Un divulgador de capçalera per a milers de persones. El programa L’ofici de viure, a Catalunya Ràdio, té la seva correspondència, en la versió televisiva, a TV3. Sent com és la vida la protagonista, Hernàndez ha parlat, darrerament, de temes complexos, amb uns programes especials sota el títol genèric de L’ofici de (sobre)viure. Ha abordat qüestions tan punyents com ara els dols que no s’han pogut fer en el confinament i la necessitat del comiat.

Coratge de ser

La introducció al seu llibre, Hernàndez la titula “El coratge de ser lliures”. I allí explica que el seu és un text que no es pot encasellar: té molt de diari personal i molt d’assaig. I s’hi veu el periodista i l’home vol practicar allò que predica. Expressa la seva profunda admiració pel psicòleg Antoni Blay Fontcuberta, però també pel mestre Jiddu Krishnamurti i per Viktor Frankl. Aquest últim, psiquiatra i presoner dels nazis, va afirmar que, fins i tot als camps de concentració, més enllà dels límits del que es pot suportar, es podia mantenir encara la capacitat d’elecció, “un reducte de llibertat, d’independència mental”. És la llibertat radical, interior, de decidir com afrontar el que la vida ens presenta.

La introducció al seu llibre, Hernàndez la titula “El coratge de ser lliures”. I allí explica que el seu és un text que no es pot encasellar: té molt de diari personal i molt d’assaig. I s’hi veu el periodista i l’home vol practicar allò que predica. Expressa la seva profunda admiració pel psicòleg Antoni Blay Fontcuberta, però també pel mestre Jiddu Krishnamurti i per Viktor Frankl. Aquest últim, psiquiatra i presoner dels nazis, va afirmar que, fins i tot als camps de concentració, més enllà dels límits del que es pot suportar, es podia mantenir encara la capacitat d’elecció, “un reducte de llibertat, d’independència mental”. És la llibertat radical, interior, de decidir com afrontar el que la vida ens presenta.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor