Entrevista

ARBEN MERKOÇI

Director del grup de nanobioelèctronica i sensors de l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2)

“Ens cal un test ràpid i barat que arribi a tothom”

Tenir una vacuna és ara una de les prioritats, però hi ha molts científics, entre ells el professor Arben Merkoçi, que treballen en una altra batalla: la d’aconseguir tests de diagnòstic ràpids i barats, una eina imprescindible per a aquesta i per a futures pandèmies

RESPOSTA GLOBAL
“Davant d’una pandèmia no hi pot haver interessos de grups, o interessos polítics”
UN TEST SENZILL I BARAT
“Dissenyem un test que amb una tira de paper i una petita gota de sang ens pugui dir si estem infectats”
CONTROLAR L’EPIDÈMIA
“Fins i tot en el millor escenari, el d’una vacuna, caldrà temps per distribuir-la i ens faran falta tests per fer diagnòstics”
Des de fa anys tre­ba­lla en bio­sen­sors de paper, d’ús sim­ple i baix cost. Quina funció poden jugar en el diagnòstic de la covid-19?
Fa molts anys que tre­ba­llem amb bio­sen­sors, i els de paper són una de les tec­no­lo­gies que desen­vo­lu­pem, però també tre­ba­llem amb altres tipus de sen­sors. Li puc expli­car quins són...
Enda­vant…
Per posar-li un exem­ple, els que desen­vo­lu­pem són sem­blants a dos dels que la gent més coneix: un és com el bio­sen­sor de glu­cosa i l’altre, el de paper, és com el test d’embaràs, que també tot­hom coneix. Tre­ba­llem amb una tec­no­lo­gia sem­blant, però per a altres apli­ca­ci­ons. Poso aquests exem­ples perquè són dos dels bio­sen­sors que han tin­gut més èxit, ja que són tec­no­lo­gies rela­ti­va­ment sim­ples i a un cost rao­na­ble. La nos­tra idea és fer ser­vir una tec­no­lo­gia sem­blant i que pugui ser útil per a altres apli­ca­ci­ons. En el cas del test de glu­cosa, el que detecta és el nivell de glu­cosa a la sang, i en el de l’embaràs, una hor­mona amb uns nivells força alts. Però què passa si el que volem detec­tar és una cèl·lula de càncer, o un virus quan els nivells són molt més bai­xos? Aquí és on cen­trem el nos­tre esforç de recerca, perquè aques­tes tec­no­lo­gies tin­guin una sen­si­bi­li­tat ade­quada.
Quina tec­no­lo­gia volen desen­vo­lu­par per a la detecció de la covid-19?
En el tema de la covid tre­ba­llem amb les dues tec­no­lo­gies amb la idea d’acon­se­guir que amb els matei­xos dis­po­si­tius barats, com ara els tests d’embaràs, i a ull, sense neces­si­tat d’un labo­ra­tori, o amb un ins­tru­ment sim­ple com el test de glu­cosa, puguem detec­tar el virus. De moment, per detec­tar el virus ens calen ins­tru­ments com­ple­xos i la tec­no­lo­gia de les PCR, que ampli­fica l’ADN després de l’extracció de l’RNA del virus. Tot això fa que aques­tes pro­ves neces­si­tin temps i siguin cos­to­ses. Nosal­tres tre­ba­llem en un sen­sor, en el cas del de paper, que pot cos­tar un euro o menys.
I com avan­cen les inves­ti­ga­ci­ons?
Per detec­tar el virus, els paràmetres són diver­sos. D’una banda, hi ha la neces­si­tat de detec­tar el virus sen­cer per mirar si en un moment deter­mi­nat una per­sona està infec­tada, però també es pot detec­tar d’altres mane­res, per exem­ple, mit­jançant algu­nes proteïnes que hi ha al vol­tant del virus –n’hi ha nor­mal­ment unes qua­tre–, el que se’n diu antígens. Cadas­cun d’aquests antígens té una abundància i res­pos­tes víriques dife­rents, i aquesta és una altra manera de detec­tar el virus.
Aquest seria el test d’antígens; l’altre, que ser­vi­ria per detec­tar anti­cos­sos, seria com aquests tests serològics que s’uti­lit­zen?
La detecció dels anti­cos­sos que es for­men quan una per­sona està infec­tada és l’altra via, però aquí hem de tenir en compte que des del moment de la infecció apa­rei­xen anti­cos­sos dife­rents amb una con­cen­tració que can­via durant el temps. Els pri­mers dies de la infecció, o set dies o dues set­ma­nes després, la presència d’anti­cos­sos can­via de nivells, i fins i tot can­vien els tipus d’anti­cos­sos. I per tant, quan es fa una anàlisi és molt impor­tant ser molt cons­ci­ent què estàs detec­tant, estem al davant d’una situ­ació molt com­plexa per poder fer la detecció del virus. Per exem­ple, si et fan un test serològic d’aquests que s’estan fent ara, pot­ser et surt nega­tiu, i es podria donar el cas que fos un fals nega­tiu perquè en rea­li­tat el test busca un deter­mi­nat anticòs, que no troba, però és pos­si­ble que n’hi hagi d’altres. És pro­ba­ble que en el moment en què s’ha fet la prova el que calia era bus­car un anticòs dife­rent, perquè els tipus d’anti­cos­sos que tro­ba­rem depe­nen del temps de con­tagi. Per tant, ens cal un test mul­ti­pa­ramètric, que pugui detec­tar dife­rents tipus d’anti­cos­sos al mateix temps. Nosal­tres inten­tem acon­se­guir un test d’aquest tipus que ens per­meti un resul­tat cor­recte i útil, i evi­tar errors.
Aga­fant com a referència els tests que ja ens són fami­li­ars, podem dir que bus­quen, d’una banda, una alter­na­tiva barata a la PCR i de l’altra, un test més fia­ble que els tests serològics?
Tre­ba­llem en les dues tec­no­lo­gies. D’una banda, detec­tar el virus, com les PCR, que seria un test del tipus del de glu­cosa, i de l’altra, un test de paper, simi­lar al test d’embaràs, per detec­tar els anti­cos­sos. Són dues tec­no­lo­gies com­ple­mentàries. Ara tenim una ajuda per part del CSIC per poder con­ti­nuar inves­ti­gant.
Si això sortís bé, amb una tira de paper, i no sé si una mos­tra de sang, saliva… podríem saber si ens hem infec­tat?
La idea és que amb aquesta tira de paper i una gota de sang, molt poca, es puguin detec­tar els dife­rents anti­cos­sos, com a mínim dos. L’altra tec­no­lo­gia, l’alter­na­tiva a la PCR, es podria fer amb una mos­tra de saliva, o amb l’alè. En cas que fun­ci­o­nes­sin al labo­ra­tori, ens cal­dria una empresa interes­sada a inver­tir-hi. El pri­mer pas és com­pro­var al labo­ra­tori que la tec­no­lo­gia fun­ci­ona, vali­dar-ho amb pro­ves clíniques, i després inten­tar fer la trans­ferència tec­nològica per por­tar-ho al mer­cat.
Hi ha alguna empresa interes­sada?
Paper­Drop Diagnos­tics, una spin-off del nos­tre grup a l’ICN2 també hi està tre­ba­llant i estem oberts a altres empre­ses que hi puguin col·labo­rar.
Els temps en ciència són els que són, però davant d’aquesta pandèmia, la pre­gunta sem­pre és: i quan podrien estar dis­po­ni­bles aquests tests?
Aquí més que mai estem al davant d’una situ­ació que reque­reix col·labo­ració i menys com­petència entre els grups de recerca, perquè la soci­e­tat neces­sita aquests dis­po­si­tius i detec­tar el virus no és una cosa de rics o de pobres. És de tots.
Però podem posar-hi un temps…
Neces­si­tem almenys un any per pro­var els sen­sors, el pro­jecte va començar a finals de maig i en un any podríem tenir aquests tests en cas que acon­seguíssim un finançament apro­piat.
Si ales­ho­res ja tenim vacuna, ens faran falta?
Tenir aquests dis­po­si­tius és molt impor­tant perquè, a més de ser de baix cost, serien fàcils de dis­tri­buir i es podrien adap­tar fàcil­ment, després, a altres apli­ca­ci­ons, per exem­ple a altres virus. Hem d’estar pre­pa­rats per a altres pandèmies i per a nous esce­na­ris. S’ha demos­trat que no estàvem pre­pa­rats, i amb aquests tests i només can­vi­ant el recep­tor, en un futur tindríem eines per actuar davant la presència de nous virus.
L’esce­nari d’una vacuna que arribi a tota la població sem­bla encara lluny. Fins a quin punt els test ràpids i barats seran la clau per evi­tar que la pandèmia esti­gui des­con­tro­lada?
Fins i tot pen­sant en el millor esce­nari, el de tenir una vacuna, caldrà temps per a la seva dis­tri­bució i durant aquest temps ens faran falta els tests.
A l’ICN2, la doc­tora Lec­huga també tre­ba­lla en un sen­sor ràpid per detec­tar el virus. En què es dife­ren­cia de la seva tec­no­lo­gia?
La pro­fes­sora Lec­huga tre­ba­lla amb sen­sors òptics, una tec­no­lo­gia dife­rent de la que nosal­tres fem ser­vir. Ella tre­ba­lla amb una tec­no­lo­gia molt avançada, que té una sen­si­bi­li­tat molt alta. Són tec­no­lo­gies com­ple­mentàries, molt necessàries pel que fa a la pandèmia. La nos­tra tec­no­lo­gia, la dels sen­sors de paper i la del test sem­blant al de glu­cosa, té un cost molt baix, per poder ser uti­lit­zada com a mesura ràpida de diagnòstic, fora del labo­ra­tori, i fins i tot per poder uti­lit­zar-la des de casa.
És impor­tant, doncs, diver­si­fi­car les inves­ti­ga­ci­ons, més que unir els grups per tre­ba­llar en una sola línia?
És impor­tant diver­si­fi­car-les, perquè són tec­no­lo­gies dife­rents. És evi­dent que estem en con­tacte, tre­ba­llem al mateix ins­ti­tut i col·labo­rem. La col·labo­ració en aquest tema és impor­tantíssima.
En els ini­cis de la pandèmia ja van sor­tir alguns tests d’antígens que no van fun­ci­o­nar. Ara, Madrid ha tor­nat a anun­ciar la com­pra d’uns tests ràpids per fer un diagnòstic en 15 minuts. Què en sap, d’aquests tests?
Els pri­mers es van fer molt ràpid i, o bé no es van fer bé o no es van vali­dar, i cal sem­pre una vali­dació. Tot reque­reix el seu temps. Sobre aquests dar­rers, no en tinc infor­mació.
Quan par­lem de nano­tec­no­lo­gia, es fa difícil d’ima­gi­nar el que vostès fan i com es mani­pu­len ele­ments de dimen­si­ons tan dimi­nu­tes.
Aquesta tec­no­lo­gia reque­reix ins­tru­men­tació sofis­ti­cada. Estem par­lant de dimen­si­ons molt peti­tes, un nanòmetre equi­val a la milionèsima part del mil·límetre. Tre­ba­llem amb nano­partícules d’or, o amb pla­que­tes de grafè… de dimen­si­ons de pocs nanòmetres, però hi ha tec­no­lo­gies i mètodes per pre­pa­rar aques­tes partícules. Nosal­tres fem ser­vir tècni­ques químiques amb les quals pre­pa­rem les nano­partícules d’or a par­tir de tècni­ques de síntesi. És una tec­no­lo­gia molt com­plexa i sofis­ti­cada, però després el pro­ducte resul­tant és molt sim­ple, de baix cost. Ara bé, la infra­es­truc­tura, la tec­no­lo­gia i els ins­tru­ments que uti­lit­zem reque­rei­xen un cost molt alt.
Estem en l’era del nanolític?
La nano­tec­no­lo­gia és la tec­no­lo­gia del segle i està donant fruits. En l’àmbit de la salut, per exem­ple, hi ha nous fàrmacs que fun­ci­o­nen amb nano­partícules que con­te­nen els medi­ca­ments al seu inte­rior, i per­me­ten l’envi­a­ment i alli­be­ra­ment con­tro­lat per evi­tar els efec­tes secun­da­ris i aug­men­tar l’eficàcia de la teràpia. Aquesta tec­no­lo­gia és també la que es fa ser­vir per als tests de la covid, tot i que alguns encara no fun­ci­o­nin gaire bé, estan fets a base de nano­partícules d’or. I hi ha molts altres exem­ples. Podríem dir que estem en l’era de la nano­tec­no­lo­gia.
El seu grup tre­ba­lla sobre­tot en el camp mèdic?
El nos­tre enfo­ca­ment prin­ci­pal és el desen­vo­lu­pa­ment d’aquesta tec­no­lo­gia, que té apli­ca­ci­ons tant en el camp mèdic com en altres camps. Ara estem tre­ba­llant en el tema del virus, però també par­ti­ci­pem en un gran pro­jecte euro­peu sobre l’estudi del micro­bi­oma en relació amb la malal­tia de la cir­rosi, i la nos­tra funció és inten­tar desen­vo­lu­par tècni­ques de diagnòstic amb sen­sors en paper, de baix cost. També tre­ba­llem en el camp del medi ambi­ent i en altres camps de la indústria com el de l’ali­men­tació.
Fa una dècada va anun­ciar que desen­vo­lu­pa­ven un sen­sor capaç de detec­tar el càncer. Què ha pas­sat?
Tenim, fins i tot paten­tada, una tec­no­lo­gia per a la detecció de cèl·lules de càncer, i en l’àmbit de labo­ra­tori vam poder demos­trar la capa­ci­tat per poder fer mesu­res i la detecció del càncer. Arri­bats a aquest punt, neces­sitàvem ajuda i empre­ses interes­sa­des per desen­vo­lu­par-la, però no vam tro­bar finançament. Aquests tipus de sen­sors podrien ser molt útils, per exem­ple, per fer el segui­ment dels malalts i veure com evo­lu­ci­o­nen i com can­via la presència de les cèl·lules can­cerígenes. No hem avançat més, perquè no hi hagut demanda ni interès per trans­fe­rir aquesta tec­no­lo­gia.
Tenen una tec­no­lo­gia que podria detec­tar en pocs minuts si tenim càncer i ningú s’hi ha interes­sat?
El que tenim és una com­pro­vació al labo­ra­tori, amb mos­tres sintètiques, però que això sigui final­ment útil per desen­vo­lu­par una tec­no­lo­gia i demos­trar que fun­ci­ona també amb mos­tres reals és una altra cosa i reque­reix encara molta inves­ti­gació i, per tant, finançament. La demos­tració a labo­ra­tori amb mos­tres sintètiques és el pas ini­cial, un camí. Hi ha un paràmetre que defi­neix la madu­resa d’una tec­no­lo­gia amb uns valors de l’1 al 9, i en aquest cas par­lem que estaríem en el nivell 1. Perquè això esde­vin­gui una tècnica robusta i pugui arri­bar al mer­cat hem d’avançar fins al nivell 9, i per arri­bar-hi cal molta inversió.
L’ha dece­but no poder con­ti­nuar inves­ti­gant en aquesta línia?
Nosal­tres ja hi estem acos­tu­mats. Molta de la recerca que es fa es queda en l’àmbit del labo­ra­tori si no hi ha inversió per poder con­ti­nuar-la. Sap greu, però també estem acos­tu­mats a fer recerca bàsica, demos­tra­ci­ons molt interes­sants que després es que­den al labo­ra­tori.
Com a científic, què li han sem­blant les mesu­res pre­ses davant la covid-19?
Ha estat una situ­ació com­pli­cada, el virus ens ha engan­xat sense gaire pre­pa­ració: un virus nou, sense tècni­ques de detecció i sense vacuna, que al prin­cipi gene­rava mol­tes infor­ma­ci­ons con­tra­dictòries, per exem­ple sobre la trans­missió, si calia o no l’ús de mas­ca­reta, tipus de medi­ca­ments… Per a nosal­tres, com a científics, res­pon­dre a segons qui­nes pre­gun­tes és com­pli­cat si abans no has pogut fer demos­tra­ci­ons i com­pro­va­ci­ons al labo­ra­tori. Davant d’aquesta situ­ació, el mis­satge, la reflexió que faria, és que el més impor­tant, la clau, és escol­tar la veu dels espe­ci­a­lis­tes en el tema i, d’altra banda, el que ens cal és una res­posta glo­bal i coor­di­nació. En alguns moments ha fal­tat coor­di­nació entre actors polítics. Hi ha hagut res­pos­tes dife­rents entre dife­rents països, com si no es tractés del mateix virus. És cert que les situ­a­ci­ons de cada país con­di­ci­o­nen, però hi ha cer­tes res­pos­tes que han de ser glo­bals. Davant d’una pandèmia no hi pot haver interes­sos de grups, o interes­sos polítics.
Hi ha hagut moments que alguns països menys­te­nien el paper de l’OMS.
No soc expert en epi­de­mi­o­lo­gia, però el rol de l’OMS és i ha de ser impor­tant per posar ordre i lide­rar aquesta coor­di­nació de què par­lava. Una orga­nit­zació d’aquest tipus hau­ria de tenir més influència. El més impor­tant no és donar reco­ma­na­ci­ons, sinó que siguin les més ade­qua­des i que després siguin res­pec­ta­des per tot­hom. Hi ha hagut un cert caos. Espero que també hagi ser­vit com a lliçó.
Com intu­eix els mesos que venen?
Hem de ser cons­ci­ents que el virus és aquí i que cal res­pec­tar les nor­mes bàsiques de dis­tan­ci­a­ment fins que hi hagi una vacu­nació mas­siva. Espero que una de les lliçons que n’hàgim après és que ens hem de pre­pa­rar per a futu­res pandèmies.

RECERCA GRAN EN UN MÓN NAN

Arben Merkoçi (Tirana, 1961) és professor de recerca ICREA i capitaneja el grup de nanobioelectrònica i biosensors de l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia de Catalunya (ICN2). Treballa amb la voluntat de dissenyar eines senzilles i barates per a aplicacions de gran transcendència com el diagnòstic de malalties. Va venir a Catalunya a fer estudis postdoctorals i després d’una estada als EUA va tornar per quedar-se. “Vaig gaudir de les beques postdoctorals del ministeri, i en tornar dels EUA va sortir la possibilitat d’accedir a beques d’investigadors com la Ramón i Cajal i vaig decidir continuar aquí. Era una posició de recerca de prestigi. Vaig anar fent i estic molt content d’estar aquí”, explica. Manté, això sí, una estreta vinculació amb el seu “primer país”, és membre de l’Acadèmia de Ciències d’Albània, i hi coordina un centre virtual de nanotecnologia. Ha centrat la seva investigació en el disseny de nous biosensors basats en nanomaterials, camp en què imparteix cursos de doctorat, i és coeditor de Biosensors and Bioelectronics, la principal revista internacional sobre aquesta matèria.

UN TEST SENZILL COM EL D’EMBARÀS

L’OMS ha advertit que no serà fàcil que l’esperada vacuna contra la covid-19 pugui arribar a tota la població abans del 2024. Davant d’aquest escenari, tenir eines per a un diagnòstic ràpid de la covid-19 serà un element clau per evitar la propagació de la pandèmia. Des de l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2), diversos grups experts en biosensors, com el que lidera Arben Merkoçi, treballen en aquesta línia. Una de les eines que volen desenvolupar és un test senzill i barat, amb un sensor de paper, similar a un test d’embaràs, per poder diagnosticar, fins i tot des de casa, si ens hem infectat.

NANOPAPER PER A GRANS OBJECTIUS

Arben Merkoçi i el seu equip treballen des de fa dècades en el desenvolupament de nanomaterials per a biosensors per mesurar des de la presència d’un contaminant fins a arribar a poder diagnosticar una malaltia. I ha liderat una revolució en aquest camp a partir de l’ús del nanopaper com a plataforma per a aquests sensors. Un camí que ha obert noves possibilitats en el desenvolupament de biosensors. Una diminuta i simple tira de paper, versàtil, fàcil de produir i barata, que conté una gran complexitat tecnològica i que pot facilitar el diagnòstic mèdic. Ara, com molts dels seus col·legues, treballa en la covid-19, però en la seva llista d’objectius hi ha malalties com el càncer, l’ictus i la cirrosi, un dels seus darrers projectes, en què col·labora amb un equip liderat per col·legues alemanys. Un projecte gran, de cinc anys –explica–, que té com a objectiu determinar com el microbioma afecta el desenvolupament d’aquesta malaltia del fetge i com es pot utilitzar per fer-ne un diagnòstic precoç. “Es tracta de veure quins són els paràmetres que hi poden estar relacionats per després poder desenvolupar uns sensors que permetin detectar aquests paràmetres del microbioma i poder diagnosticar de manera precoç la malaltia.”

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.