Entrevista

JÚLIA VERGARA-ALERT

VETERINÀRIA i INVESTIGADORA DE L’IRTA-creSA, ASSESSORA DE L’OMS EN LA RECERCA D’UNA VACUNA CONTRA EL CORONAVIRUS

“La salut humana va lligada a la salut animal i al medi ambient”

Experta en malalties que es transmeten d’animals a humans, la veterinària Júlia Vergara-Alert participa en la recerca d’una vacuna per al coronavirus i ha estat escollida per formar part d’un equip de treball de l’OMS. Creu que a finals d’any hi haurà un candidat vacunal

REINFECCIONS
“Hem de saber si la gent que es reinfecta tenia més o menys anticossos, hem de conèixer millor la resposta de la immunitat cel·lular...”
LES CANDIDATES
“Es calcula que les vacunes que arribin a les últimes fases seran només una de cada cinc”
L’ADMINISTRACIÓ
“No tindrem milions de vacunes d’un dia per l’altre i, per tant, s’haurà de vacunar primer la gent més vulnerable”
Alguns res­pon­sa­bles vete­ri­na­ris s’han quei­xat que no se’ls ha tin­gut prou en compte per llui­tar con­tra el coro­na­vi­rus, mal­grat l’experiència en aquest camp i el fet que el virus pro­vin­gui d’un ani­mal...
Se’ns ha tin­gut més en compte ara que en altres cri­sis. Fa molt de temps que es parla del con­cepte d’una sola salut, que per­meti a met­ges, biòlegs, vete­ri­na­ris, res­pon­sa­bles de medi ambi­ent... tre­ba­llar d’una manera més col·labo­ra­tiva. S’ha de tenir en compte que el 75% de les malal­ties infec­ci­o­ses que patei­xen els humans pro­ve­nen dels ani­mals, són el que s’ano­mena malal­ties zoonòtiques. A la pràctica, però, passa que tot­hom tre­ba­lla per la seva banda. Ha estat pre­ci­sa­ment ara, amb aquesta pandèmia, quan s’ha vist que és més necessària aquesta col·labo­ració i ens hem posat a tre­ba­llar junts de manera més estreta.
Ja feia temps que els científics adver­tien que una pandèmia podia pas­sar...
De coro­na­vi­rus d’aquest tipus, encara que no tan trans­mis­si­bles, n’hem tin­gut dos abans, els MERS i el SARS-CoV-1. S’estava adver­tint que d’aquests nous coro­na­vi­rus en tindríem un cada dècada, segons els estu­dis dels epi­demiòlegs. El pri­mer va ser el 2002/03, amb l’epi­sodi de la SARS [que va infec­tar més 8.000 per­so­nes en 37 països amb una taxa de mor­ta­li­tat del 10%]. Després, el 2012/13, va aparèixer el coro­na­vi­rus cau­sant de la MERS [aquest va sor­gir a l’Aràbia Sau­dita, va infec­tar unes 2.500 per­so­nes i va tenir una mor­ta­li­tat del 30%]. I final­ment aquest 2020 tenim el coro­na­vi­rus SARS-CoV-2, que està cau­sant la malal­tia de la covid-19. S’ha avançat una mica en relació amb la pre­visió d’un nou coro­na­vi­rus cada dècada. Sí que és veri­tat que com a coro­na­vi­rus alta­ment pato­gen, no esperàvem que fos tan trans­mis­si­ble. Però el que és clar és que cada cop tin­drem més malal­ties d’aquest tipus, tant pro­vo­ca­des per coro­na­vi­rus, com trans­me­ses per mos­quits. La salut està direc­ta­ment rela­ci­o­nada amb el medi ambi­ent i els can­vis soci­als. Anem des­truint eco­sis­te­mes, ens apro­pem més als ani­mals sal­vat­ges... Tot això afa­vo­reix que hi hagi un salt d’espècies, amb virus que sal­ten d’una espècie a una altra.
Quants coro­na­vi­rus exis­tei­xen?
N’hi ha moltíssims, i nor­mal­ment són específics de cada espècie. Els que afec­ten humans només afec­ten humans, els que afec­ten vaques només afec­ten vaques, i els de gos­sos són només de gos­sos, per enten­dre’ns. Però com hem vist, amb aquests últims tres que comentàvem, també és pos­si­ble que sal­tin d’espècie. Pel que fa als coro­na­vi­rus que afec­ten les per­so­nes en tenim set de cone­guts, qua­tre que els hem pogut tenir durant els hiverns i que cau­sen refre­dats comuns, i aquests tres últims, els SARS-CoV-1, els MERS-CoV i els SARS-CoV-2, que pro­vo­quen aques­tes noves malal­ties que poden ser més seve­res.
Des de l’IRTA-CReSA esteu par­ti­ci­pant en la recerca d’una vacuna. En què con­sis­teix exac­ta­ment la vos­tra tasca?
Un dels pro­jec­tes més impor­tants que tenim, jun­ta­ment amb l’Irsi­Caixa, el Bar­ce­lona Super­com­pu­ting Cen­ter i el finançament de Grífols, és estu­diar el desen­vo­lu­pa­ment d’una vacuna i també pos­si­bles trac­ta­ments. Hem pro­vat en l’àmbit in vitro, és a dir en l’aspecte cel·lular, fins a setanta fàrmacs dife­rents, i ara estem a punt de publi­car-ne els resul­tats. Pel que fa a la vacuna, hem pro­vat la seva res­posta en ani­mals sans i ara començarem a pro­var quina és la res­posta davant del virus. És a dir, que l’hem de pro­var en ani­mals que esti­guin malalts. També estem fent estu­dis de res­posta d’anti­cos­sos dels paci­ents, i tenim con­trac­tes amb dife­rents empre­ses per inves­ti­gar si hi ha deter­mi­nats com­pos­tos que s’han uti­lit­zat per trac­tar altres malal­ties i que poden tenir acti­vi­tat anti­vi­ral. L’avan­tatge prin­ci­pal que tenim és que el nos­tre cen­tre té un labo­ra­tori amb un nivell de bio­con­tenció 3. Això ens per­met tre­ba­llar amb el virus viu. Al final, la major part de la recerca s’ha d’aca­bar fent en aquest tipus de labo­ra­to­ris, i per això estem duent a terme tan­tes col·labo­ra­ci­ons en molts àmbits dife­rents.
Es podria dir que les altres vacu­nes de les quals es parla tant –la d’Oxford, la de Moderna, la russa...– són com­petència directa vos­tra o és impor­tant que hi hagi diver­ses opci­ons?
Una mica les dues coses. Sí que pots pen­sar que estem com­pe­tint, però en l’àmbit científic és impor­tant que s’esti­guin inves­ti­gant mol­tes vacu­nes. Es cal­cula que les que arri­bin a les últi­mes fases seran només una de cada cinc. A més, actu­al­ment, en el mer­cat, per a les dife­rents malal­ties, no hi ha només una sola vacuna, convé que n’hi hagi diver­ses. Algu­nes cobri­ran un tipus de població, d’altres un altre... Pro­duir una vacuna no és tan sen­zill, és pro­ba­ble que la vacuna que s’admi­nis­tri als Estats Units, per exem­ple, no sigui la mateixa que tin­guem aquí. I real­ment aquesta és la pre­gunta estre­lla, si hi ha més com­petència o col·labo­ració... A mi m’agrada més cen­trar-me en la part col·labo­ra­tiva, i això és molt evi­dent en el grup de tre­ball de l’OMS.
En quin sen­tit?
Nor­mal­ment, els inves­ti­ga­dors ens assa­ben­tem del que fan els nos­tres col·legues quan publi­quen els resul­tats de les seves inves­ti­ga­ci­ons. En canvi, ara, cada set­mana sabem en l’àmbit mun­dial tot allò que s’està inves­ti­gant. Això ens per­met deci­dir millor cap a on hem d’avançar, perquè com­par­tim molta més infor­mació i ho podem comen­tar tot ober­ta­ment.
En qual­se­vol cas, és rea­lista pen­sar en una vacuna cap a finals d’any?
Aquesta pre­gunta ja me la van fer quan Astra­Ze­neca va haver d’atu­rar els assa­jos. Hem de pen­sar que això és nor­mal. El que passa és que hem de dis­tin­gir entre vacuna i can­di­dat vacu­nal. Jo, per­so­nal­ment, sí que crec que tin­drem un can­di­dat vacu­nal cap a finals d’any, però per tenir vacuna hau­ran de pas­sar mesos i pot­ser anys. Un can­di­dat que fun­ci­oni i sigui segur ha de pas­sar per la fase 3, quan es prova en per­so­nes sanes. Aquesta és la fase que va haver d’atu­rar Astra­Ze­neca i que després s’ha reprès. Sovint es diu que la fase 3 és l’última, però en rea­li­tat és la penúltima. Hi ha la fase 4, que farà que s’avaluï la vacuna a llarg ter­mini, tenint en compte els pos­si­bles efec­tes adver­sos. A par­tir d’aquí, ja és quan es pot par­lar real­ment de vacuna.
Quan s’acon­se­gueixi una vacuna eficaç i segura com s’admi­nis­trarà? Es començarà pels grups de risc?
Encara queda força temps fins que s’hagi de pen­sar en l’admi­nis­tració, però sí que hi haurà grups que segu­ra­ment seran dels pri­mers, pro­ba­ble­ment els adults amb més risc. Per desgràcia, no tin­drem mili­ons de vacu­nes d’un dia per l’altre i, per tant, s’haurà de vacu­nar pri­mer la gent més vul­ne­ra­ble.
Exac­ta­ment quin és el vos­tre paper en tota aquesta recerca i per què l’OMS ha dema­nat la vos­tra col·labo­ració?
Evi­dent­ment, hi ha diver­sos grups de tre­ball. En el nos­tre cas –i per això és impor­tant la presència de vete­ri­na­ris– estem bus­cant el model ani­mal que fun­ci­oni millor. És a dir, estem bus­cant l’espècie ani­mal –i no és neces­sari que sigui només una– que ens per­meti pro­var amb més garan­ties aquests com­pos­tos que s’estan inves­ti­gant, ja siguin fàrmacs i trac­ta­ments com vacu­nes.
I quins són aquests ani­mals?
S’estan uti­lit­zant molt els hàmsters, perquè la malal­tia en aquesta espècie segueix un curs sem­blant al que segueix en els humans. Desen­vo­lu­pen una malal­tia de gra­ve­tat mit­jana. S’infec­ten amb el virus, tenen pato­lo­gia pul­mo­nar... En canvi, els rato­lins transgènics que se solen uti­lit­zar pre­sen­ten una pato­lo­gia més greu i els virus els afec­ten més el cer­vell i els pro­vo­quen malal­ties neu­rològiques, cosa que no és tan habi­tual que passi en els humans. Però també es fan ser­vir, ja que és interes­sant tenir més d’un model ani­mal. Si els com­pos­tos fun­ci­o­nen en més d’un model, el resul­tat és més robust. En altres cen­tres s’uti­lit­zen pri­mats no humans, que nor­mal­ment desen­vo­lu­pen pneumònies, però aquest no és el nos­tre cas. Ens cen­trem bàsica­ment en hàmsters i en rato­lins.
Els labo­ra­to­ris de nivell 3 com el vos­tre són els de més con­tenció biològica?
El màxim nivell és el 4, que és el que tenen els labo­ra­to­ris pre­pa­rats per tre­ba­llar amb virus tipus Ebola o Mar­burg, és a dir que cau­sen hemorràgies. De labo­ra­to­ris de nivell 3, n’hi ha de diver­sos tipus. Per exem­ple, en aquest nivell també es tre­ba­lla amb el VIH, però aquest virus reque­reix unes pre­cau­ci­ons que són dife­rents, per exem­ple, a les que hem de tenir amb els coro­na­vi­rus i els virus que són de trans­missió res­pi­ratòria. En aquests casos, par­lem de labo­ra­to­ris 3+. Molt sovint, també fem ser­vir els ves­tits que sem­blen d’astro­nauta, tot i que no arri­bem a ser nivell 4.
Amb tanta pro­tecció deveu tenir empa­tia amb els tre­ba­lla­dors sani­ta­ris que de cop i volta s’han hagut de pro­te­gir d’aquest virus...
Sí, de fet, nosal­tres ja fa anys que tre­ba­llem amb res­pi­ra­dors, mas­ca­re­tes, doble mono espe­cial, tri­ple guant... Són jor­na­des llar­gues... i des del febrer, encara més. Es pot dir que pràcti­ca­ment hem dupli­cat hores, hem pas­sat de les set hores i mitja de feina a catorze, i gai­rebé cada dia de la set­mana...
Teniu prou recur­sos?
Amb la pandèmia han aug­men­tat molt. Com que això afecta tot­hom a tot el món, tot­hom hi ha vol­gut posar de la seva part. Però també he de dir que nosal­tres, pel que fa al cen­tre, encara que ara sí que hem rebut diners públics de la Gene­ra­li­tat, en un pri­mer moment només dis­posàvem de recur­sos pri­vats.
En l’aspecte gene­ral, com valo­ra­ria la gestió de la crisi?
És fàcil valo­rar-ho ara que ja ha pas­sat, però en rea­li­tat no m’agra­da­ria tro­bar-m’hi. Si mirem enrere i veiem tot el que sabíem de la Xina, després el que va pas­sar a Itàlia... pot­ser sí que s’hau­ria pogut reac­ci­o­nar més de presa. I en el moment actual, el fet que hi hagi tants casos d’alguna manera és bo, perquè vol dir que se n’estan diagnos­ti­cant molts i que s’estan evi­tant casos més greus. Una altra qüestió va ser la deses­ca­lada, que pot­ser es va fer massa ràpida­ment. I sobre­tot la traçabi­li­tat, ja que s’hau­rien hagut de posar més recur­sos per seguir els casos. Per atu­rar una malal­tia, els diagnòstics són bàsics. Si no som capaços de diagnos­ti­car amb certa cele­ri­tat i de ges­ti­o­nar l’atenció, tot es com­plica. Però, com deia, no em vol­dria tro­bar en aquesta situ­ació de pren­dre deci­si­ons, és molt com­pli­cat.
Qui­nes són les grans incògni­tes en relació amb el coro­na­vi­rus?
Encara n’hi ha mol­tes. A la gent en gene­ral li sem­bla que ja fa molt de temps que tot això dura, però per a un virus aquests mesos són en rea­li­tat molt poca cosa. Fa molts anys que estem estu­di­ant els virus i encara hi ha mol­tes coses que no sabem. En el cas d’aquest coro­na­vi­rus, una de les qüesti­ons clau són les rein­fec­ci­ons. Estem veient que n’hi ha i hem d’anar esbri­nant si n’hi ha amb més o menys freqüència i això de què depèn. Hem de saber si la gent que es rein­fecta tenia més o menys anti­cos­sos, hem de conèixer millor la res­posta de la immu­ni­tat cel·lular, s’han de cre­uar his­to­ri­als per saber si els rein­fec­tats com­par­tei­xen algun tipus de malal­tia que afecti la immu­ni­tat...
La res­posta immu­nitària és bàsica per tenir la vacuna?
És clar, saber com fun­ci­ona aquesta res­posta és molt impor­tant. Ara, amb les rein­fec­ci­ons, ha sor­tit gent dient que les vacu­nes no ser­vi­ran per res, però això no és ben bé així. I ha per­so­nes que es poden haver rein­fec­tat perquè han gene­rat molt pocs anti­cos­sos, o bé perquè han tin­gut una res­posta cel·lular que no ha estat gaire bona... Tot això amb la vacuna es pot per­fi­lar millor. De la mateixa manera, també és molt impor­tant poder tenir tests per fer diagnòstics ràpids. Que no són els matei­xos tests que es feien ser­vir al començament per detec­tar anti­cos­sos. Els tests ràpids actu­als el que han de detec­tar és el virus per saber si estàs pas­sant la infecció en aquest mateix moment. Ara ens tro­bem ava­lu­ant aquests nous tests i la seva sen­si­bi­li­tat. Pot ser que per­din una mica l’efec­ti­vi­tat que poden tenir les pro­ves PCR o de labo­ra­tori, però es tracta de millo­rar-los per gua­nyar en rapi­desa.
Podem estar tran­quils els pro­pi­e­ta­ris de mas­co­tes?
Ja fa uns mesos que vam detec­tar el pri­mer cas posi­tiu d’un gat a l’Estat espa­nyol. L’ani­mal va morir, però no de coro­na­vi­rus. No hi ha evidències científiques per poder afir­mar que els ani­mals de com­pa­nyia puguin actuar com a trans­mis­sors de la malal­tia. De fet, l’únic cas que es coneix és en una granja de visons als Països Bai­xos, on els ani­mals malalts van con­ta­giar un tre­ba­lla­dor. Però aquest és l’únic cas cone­gut.
Ens hem de pre­o­cu­par per les malal­ties emer­gents cau­sa­des pel canvi climàtic?
El més impor­tant és que puguem fer diagnòstics a temps. Ho hem vist ara amb el virus del Nil occi­den­tal i els cavalls. Sem­bla que només ens recor­dem de la importància de la vigilància quan pas­sen coses com aquesta, però la vigilància i el diagnòstic són bàsics perquè les situ­a­ci­ons no es des­con­tro­lin. El mateix passa amb la inves­ti­gació, s’ha de con­ti­nuar fent sem­pre, encara que no hi hagi pandèmies. Ara bé, no sem­pre hi ha recur­sos. De fet, abans de tot això, el Minis­teri ens havia tom­bat tres pro­jec­tes que teníem pre­ci­sa­ment per pre­pa­rar-nos per a un coro­na­vi­rus. Hem de tenir clar que con­vi­vim amb virus i que ens con­ti­nu­a­ran donant pro­ble­mes. Hauríem de can­viar hàbits, ser més sos­te­ni­bles i sobre­tot ser-ne cons­ci­ents.

TRETZE ANYS ESTUDIANT MALALTIES ZOONÒTIQUES

Júlia Vergara-Alert (Olesa de Montserrat, 1984) és doctora en medicina veterinària i investigadora del Centre de Recerca en Sanitat Animal IRTA-CReSA, situat al campus de Bellaterra. Fa tretze anys que estudia malalties zoonòtiques emergents com la grip aviària, la grip porcina, diferents coronavirus... El maig passat, i juntament amb el catedràtic Joaquim Segalés, que també és investigador de l’IRTA-CReSA, es va incorporar a un grup de treball de l’equip de malalties prioritàries de l’Organització Mundial de la Salut. Es tracta d’un grup internacional que es reuneix de manera virtual cada setmana per compartir tot allò que es va aprenent sobre el coronavirus.

LES ALERTES DE L'OMS

L’any 2018, l’Organització Mundial de la Salut va remarcar vuit malalties que considerava com les més perilloses per a la salut mundial. Set eren conegudes i la vuitena la va anomenar “malaltia X”, que podria ser provocada per un patogen desconegut. Ara hi ha qui afirma que la covid-19 és aquesta malaltia (tot i que altres experts assenyalen que encara ha d’arribar i que serà pitjor). En qualsevol cas, totes aquestes malalties les provoquen animals: febre hemorràgica Crimea-Congo (paparres i bestiar), Ebola (animals salvatges), febre de la Vall de Rift (bestiar i mosquits), virus del Zika (mosquits), MERS (dromedaris), virus Nipah (ratpenats) i finalment la covid-19, que podria haver tingut el seu origen també en un ratpenat, amb un altre animal “intermediari” que hauria afavorit el seu salt als humans.

MODELS ANIMALS PER PODER FER PROVES

El Centre de Recerca en Sanitat Animal de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA-CReSA) forma part d’un consorci creat expressament per buscar fàrmacs

i una possible vacuna contra el coronavirus. També en formen part l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa i el Barcelona Supercomputing Center, amb el finançament de la farmacèutica Grífols. Les tres institucions implicades posen els respectius coneixements en comú per aconseguir aquesta fita. En el cas de l’IRTA-CReSA, desenvolupar els models d’infecció en animals que permetin provar els compostos més prometedors.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.