Entrevista

ÀLEX ARENAS

Doctor en física de la URV

“Urgeix treballar i estudiar en línia”

El físic Àlex Arenas reclama una nova perspectiva sobre la pandèmia. Canviar la queixa per les solucions, un canvi urgent en la manera de viure i una estratègia sostenible. La seva recepta: teletreball i educació en línia

ELS PICS
“Les accions contundents no són sostenibles, són un fre de mà que s’utilitza quan la situació està fora de control”
LA RECEPTA
“Passar del 8% de teletreball al 25% i l’educació en línia són les mesures que poden funcionar a llarg termini”
UNA VIDA DIFERENT
“Queden molts mesos de pandèmia i la solució no és anar tancant i obrint segons quins serveis. Hem de canviar la manera de viure”

Par­lem amb Àlex Are­nas, doc­tor en física de la Uni­ver­si­tat Rovira i Vir­gili de Tar­ra­gona (URV), que des dels ini­cis de la pandèmia intenta avançar-se, a través de l’anàlisi de dades, a allò que ens espera. Una entre­vista telefònica feta dilluns pas­sat, a l’inici d’una set­mana en què s’han acti­vat totes les alar­mes.

Segons les seves dades, quin és el futur pro­per que ens espera? Li puc pre­gun­tar per una set­mana vista o podem anar més enllà?
Podem anar més enllà. Fem ser­vir un model meca­ni­cista en què posem en les equa­ci­ons com es com­porta el virus, com es trans­met, qui­nes són les estruc­tu­res soci­als que tenim… i el que veiem a mitjà i llarg ter­mini és que man­tin­drem aquest pro­blema de les ona­des, de crei­xe­ments des­con­tro­lats. Aquesta segona onada que veiem ara, en rea­li­tat l’estem patint des de fa temps, des del juliol i l’agost que estem pre­o­cu­pats pels brots. I ens hem de pro­te­gir, perquè si no, el sis­tema sani­tari es col·lap­sarà. A mitjà i llarg ter­mini, neces­si­tem una estratègia sos­te­ni­ble.
Res­tric­ci­ons a més llarg ter­mini?
La taxa de con­tagi que tenim quan tota la mobi­li­tat està en marxa ens plan­teja un esce­nari pre­o­cu­pant, perquè és gai­rebé impos­si­ble atu­rar la pro­pa­gació del virus si no fem acci­ons con­tun­dents, com les que s’han impo­sat ara. Ara bé, aques­tes acci­ons con­tun­dents no són sos­te­ni­bles, són un fre de mà que s’uti­litza quan la situ­ació està fora de con­trol. Anem fent fre­na­des per evi­tar arri­bar al con­fi­na­ment total, que és l’última mesura que tenim. Abans d’això, però, es poden fer mol­tes coses, no podem anar obrint i tan­cant ser­veis cada dos per tres. Després d’aquests quinze dies, si tor­nem a l’esce­nari de mobi­li­tat ante­rior, l’onada tor­narà a pujar. Ens hem de pre­pa­rar perquè ens queda molt camí per recórrer, encara ens que­den molts mesos de pandèmia. Men­tre no tin­guem mesu­res far­ma­cològiques, trac­ta­ments i vacu­nes, només podem optar per la res­tricció de la mobi­li­tat i de la soci­a­lit­zació.
Si no s’impo­sen pro­hi­bi­ci­ons no es fa cas…
El que nosal­tres veiem és que si incre­mentéssim el tele­tre­ball fins als valors màxims que es poden asso­lir al país, que podrien estar entre el 25 i el 30% en lloc d’un 8% com ara, tindríem una bona eina perquè reduiríem la mobi­li­tat. Però això encara no seria sufi­ci­ent. L’altra acti­vi­tat en què podríem inci­dir, sense afec­tar el tei­xit pro­duc­tiu, seria actuar en l’àmbit de l’ense­nya­ment, i en les edats que cor­res­pon­gui, per exem­ple a par­tir dels últims cur­sos de secundària, i fer tele­e­du­cació. Són mesu­res difícils, però entre les mesu­res no far­ma­cològiques, aques­tes dues serien les que farien menys mal a l’entra­mat econòmic i social. És cert que gene­ra­ria unes pèrdues de soci­a­lit­zació, i en el cas dels joves serien impor­tants, però estem en un estat d’emergència i hem de posar sobre la taula estratègies que ens puguin fun­ci­o­nar a llarg ter­mini. I no són les d’anar tan­cant i obrint segons quins ser­veis.
S’han tan­cat els bars i la gent s’ha amun­te­gat als cen­tres comer­ci­als…
Es tracta de fer enten­dre a la gent la situ­ació en què estem. Em poso molt trist quan veig que davant d’una res­tricció, la con­ducta és allò de feta la llei feta la trampa: si no puc anar a dinar a Cata­lu­nya, me’n vaig a l’Aragó; si no puc anar al bar, vaig al cen­tre comer­cial… No hem entès res! Hi ha gent que està patint, ni els bars ni els res­tau­ra­dors en tenen cap culpa. Es tan­quen per evi­tar la pro­pa­gació del virus, però si la gent can­via el bar per un altre lloc no anem bé.
Vostè ha dit que cal “treure de cir­cu­lació” 1,5 mili­ons de per­so­nes.
El que vull dir és que neces­si­tem que una gran part de la població no hagi de fer des­plaçaments dia­ris i ruti­na­ris. La mobi­li­tat que tenim ara al país és exces­siva per poder pas­sar els pro­pers mesos sense que el nivell de con­ta­gis vagi en aug­ment peri­llo­sa­ment, com està pas­sant ara. I d’altra banda, hem d’inten­tar soci­a­lit­zar menys, sobre­tot en aque­lles situ­a­ci­ons en què abai­xem la guàrdia, amb la família i els amics, on tenim una sen­sació de falsa segu­re­tat i ens tra­iem la mas­ca­reta, dinem, xer­rem… Si no ho inte­ri­o­rit­zem, l’única solució serà aug­men­tar les res­tric­ci­ons per pro­te­gir el sis­tema sani­tari, perquè quan es col·lapsi voldrà dir que qual­se­vol per­sona que tin­gui un pro­blema de salut es tro­barà sense pos­si­bi­li­tat d’atenció. És assu­mir que et pots morir perquè no hi haurà lite­ral­ment pos­si­bi­li­tat que t’aten­guin.
D’altra banda, és com­pli­cat dir-li algú que no pot tre­ba­llar si no s’esta­blei­xen aju­des perquè pugui sobre­viure.
S’està posant de mani­fest la debi­li­tat de la nos­tra soci­e­tat. És clar que es reque­rei­xen recur­sos econòmics per afron­tar situ­a­ci­ons com aquesta, però diria que hem d’anar un pas més enllà. No hem de tan­car bars i res­tau­rants, no hem d’arri­bar a aquí. Un bar no pot tele­tre­ba­llar. No cal que els bars posin més mesu­res, el que cal és que nosal­tres ens com­por­tem dife­rent quan hi anem. Per això parlo d’aug­men­tar el tele­tre­ball i la tele­e­du­cació. Un 30% de gent tele­tre­ba­llant seria moltíssim, i això per­me­tria que pogues­sin tre­ba­llar altres sec­tors, com el de la res­tau­ració. Entre tots hem de can­viar la manera d’enten­dre la nos­tra soci­e­tat en aquest con­text nou de pandèmia. No podem pen­sar només en la pro­blemàtica que ens genera la pandèmia, hem de pen­sar en solu­ci­ons, i la queixa cons­tant no ser­veix.
Espa­nya és on s’han pres mesu­res més dràsti­ques però, en canvi, lidera la mor­ta­li­tat en covid-19. Hi ha una expli­cació per a això?
Diria que tot­hom coin­ci­deix que la pri­mera vegada ens va aga­far per sor­presa, vam reac­ci­o­nar tard; tot i que teníem infor­mació científica per poder haver pres deci­si­ons con­tun­dents abans, no es van pren­dre i vam patir el que vam patir. Vam acon­se­guir atu­rar la pri­mera onada amb el con­fi­na­ment total massa tard, però després va ser molt pit­jor: la deses­ca­lada es va fer massa ràpid i mala­ment, sobre­tot en ciu­tats impor­tants, que poden ser les més peri­llo­ses en aquest con­text, com Madrid i Bar­ce­lona. Això va com­por­tar que els nivells d’incidència rema­nents del virus no fos­sin prou bai­xos, i després va venir la soci­a­lit­zació a l’estiu… És cert que molta gent s’ha con­tin­gut, però no neces­si­tem molta gent, neces­si­tem tot­hom. Un 20% d’infec­tats gene­ren més del 80% dels con­ta­gis que obser­vem, això vol dir que amb unes poques acti­tuds inso­lidàries o nega­ci­o­nis­tes n’hi ha prou per fer-la molt grossa, per dir-ho ben pla­ner.
El que tenim ara és culpa d’aque­lla deses­ca­lada mal feta?
És con­seqüència de mol­tes coses que hem fet mala­ment. Després d’atu­rar aque­lla pri­mera onada tan bru­tal, ens hauríem hagut de pre­pa­rar, perquè no s’havia aca­bat. Vam fre­nar d’una manera con­tun­dent la trans­missió perquè tots érem a casa, però en el moment de sor­tir a fora, la trans­missió va tor­nar a començar. I el que ens calia era pre­pa­rar un sis­tema de ras­treig molt impor­tant per detec­tar els infec­tats, aïllar-los i així poder man­te­nir la trans­missió a uns nivells con­tro­la­bles. Això no es va fer, en mol­tes auto­no­mies el nom­bre de ras­tre­ja­dors era ridícul. I a l’estiu ens vam pen­sar que això s’havia aca­bat i es van anar apa­gant petits focs fins al setem­bre, quan tot­hom va tor­nar de vacan­ces i ens vam posar en plena acti­vi­tat, amb una nor­ma­li­tat que s’assem­blava massa a la que teníem abans de la pandèmia i que el virus ens ha dit que no ens podem per­me­tre. I aquí estem, amb una trans­missió gene­ra­lit­zada, tor­nant a pren­dre mesu­res con­tun­dents que afec­ten l’eco­no­mia i la soci­e­tat d’una manera dràstica. I sense que ens plan­te­gem com a soci­e­tat un pla de futur. Si pen­sem que pas­sats aquests quinze dies de res­tric­ci­ons tor­na­rem a obrir els bars i no pas­sarà res, doncs és fals, no és pos­si­ble. Tri­ga­rem només dues set­ma­nes a tor­nar a estar com abans de les res­tric­ci­ons.
La seva recepta és tele­tre­ball i edu­cació en línia. Amb això en fem prou?
L’admi­nis­tració ha d’ento­mar la idea que hem de can­viar d’una manera molt ràpida i a llarg ter­mini la nos­tra manera de fun­ci­o­nar com a soci­e­tat. I el tele­tre­ball i la tele­e­du­cació hau­ran de ser una rea­li­tat, no tenim un altre meca­nisme sos­te­ni­ble a llarg ter­mini fins que no arribi un trac­ta­ment. L’altra recepta és inten­tar pro­te­gir els més vul­ne­ra­bles, no podem per­me­tre que les infec­ci­ons tor­nin a entrar a les residències d’avis, no podem per­me­tre que una escola es com­pli­qui amb con­ta­gis d’una manera des­me­su­rada, no podem per­me­tre que la gent al seu lloc de tre­ball no pugui man­te­nir les distàncies de segu­re­tat i una ven­ti­lació ade­quada i, per tant, tots aquests deu­res s’han de fer i tenim aquests dies per esme­nar una mica tot allò que es va fer mala­ment. També és cert que arri­ba­ran els cri­brat­ges amb tests d’antígens, tests ràpids, i arri­barà un moment que se’n podran fer d’una manera freqüent, que aquest és el quid de la qüestió, fer-se una prova cada cert temps, cada set­mana per exem­ple, per veure si estàs infec­tat o no.
Una mesura de xoc podria ser el que faran a Eslovàquia, tes­tar tota la població, uns 5 mili­ons de per­so­nes?
Tes­tar tota la població no és una mala idea, però compte, perquè un tes­tatge com aquest té sen­tit quan la incidència epidèmica és molt baixa, perquè pots aïllar tots els posi­tius, que seran pocs, i podràs supri­mir la trans­missió. Si les incidències d’infecció són molt altes, no ser­veix de gaire res, perquè tro­baràs els infec­tats en aquell moment, però l’endemà, o al cap de pocs dies, molts dels que hagin tin­gut la PCR nega­tiva ja esta­ran infec­tats, i al cap de deu dies, n’hi haurà uns altres.
I aquest tes­tatge freqüent el veu pos­si­ble a curt ter­mini?
Ho veig fac­ti­ble, tot depèn de la dis­po­ni­bi­li­tat de tests i del preu, i de fet seria par­ti­dari que la recerca en aquesta direcció es potenciés molt perquè serà una de les pos­si­bles solu­ci­ons per poder fer una vida una mica més nor­mal. Els pri­mers tests d’antígens s’han de posar a dis­po­sició de la gent més vul­ne­ra­ble, anar a les residències, als hos­pi­tals, a les esco­les... També sé que es posa­ran en marxa els cri­brat­ges amb el sis­tema de poo­ling, que per­metrà fer mol­tes PCR en paral·lel, per grups, i això aju­darà a poder-ne fer més. Pel que fa al diagnòstic, em sem­bla que el govern té volun­tat d’aug­men­tar-lo i crec que és fac­ti­ble fer-ho, en això soc molt opti­mista, però, insis­teixo, l’epidèmia no ens dona des­cans, bé d’un dia de pren­dre una mesura o no pren­dre-la, si es va tard la situ­ació es com­plica extra­or­dinària­ment. Això ens imposa una velo­ci­tat i una fle­xi­bi­li­tat d’actu­ació mai vista. No tenim sis­te­mes que siguin capaços d’aguan­tar aquesta pressió que ens està impo­sant l’epidèmia, per tant l’hem de reduir mit­jançant aque­lles tècni­ques que conei­xem que fun­ci­o­nen: que la gent es mogui i soci­a­litzi menys, i que tin­guem tests ràpids i que es pugui fer un crib­tatge de manera mas­siva, perquè que­den molts mesos de pandèmia i pati­rem molt.
Els mis­sat­ges són prou clars i con­tun­dents? D’una banda se’ns diu que la situ­ació és greu i, de l’altra, que en breu arri­barà la vacuna, per mini­mit­zar l’alarma.
Soc un científic i penso que hem de trac­tar la població adulta com a tal, i que ha d’enten­dre la crua rea­li­tat que vivim sense edul­co­rants, perquè la gent té la tendència a pen­sar: “Això no va amb mi”, “a mi no m’ha pas­sat res”, sobre­tot si cap dels fami­li­ars direc­tes, afor­tu­na­da­ment, no s’ha infec­tat. I si a aquesta falsa segu­re­tat hi afe­gei­xes els mis­sat­ges que això s’acaba o dius que tin­drem la vacuna abans de final d’any, tot ple­gat no ajuda, no fa cap bé. És aquesta idea de la imme­di­a­tesa que hem impo­sat a la nos­tra soci­e­tat, de la pas­ti­lla màgica que ens ha de treure d’aquest pro­blema, i no hi ha res d’això. No es tracta de crear alarma, però sí d’expli­car el que hi ha de manera clara. Si no, apa­rei­xen els dub­tes i es comença a qüesti­o­nar tot.
Ens cal un mis­satge més directe?
Cal expli­car de manera clara, directa i sim­ple quin és el pro­blema i com ens en podem sor­tir de la millor manera i pen­sant en un any vista a par­tir d’ara.
Un tema que des­con­certa és que cada país pren­gui mesu­res dife­rents. Seria d’ajuda, en l’àmbit euro­peu, un cert con­sens en les mesu­res? Pot­ser el que neces­si­tem són algu­nes cer­te­ses.
Penso que uns mínims, sí; ara bé, cal tenir en compte cada ter­ri­tori i els recur­sos que té. Ale­ma­nya, per exem­ple, ha man­tin­gut un mis­satge sem­pre molt rea­lista, perquè el seu llin­dar d’actu­ació és molt baix, actuen quan hi ha 80 casos d’incidència acu­mu­lada per cada 100.000 habi­tants, i amb acci­ons con­tun­dents. Nosal­tres, amb més de 100 casos, hem obert totes les esco­les.
I per què ho fem això? És pel nos­tre caràcter o per no reconèixer que no tenim deter­mi­nats recur­sos?
És una mica de tot, tenim una soci­e­tat que pot­ser no estava pre­pa­rada, una classe política que s’ha vist des­bor­dada, i si ajun­tes que no se sap com donar el mis­satge, que la gent està con­fosa, que es veuen llui­tes par­ti­dis­tes que no venen al cas amb un tema sani­tari... si ho sumes tot, el resul­tat és Espa­nya.
A Cata­lu­nya, s’està fent millor, pit­jor, dife­rent?
No m’agrada com­pa­rar Cata­lu­nya amb res. Hem de veure què hem de fer nosal­tres en funció dels nos­tres recur­sos. I s’ha de dir que des que el doc­tor Argi­mon és al cap­da­vant de Salut Pública, les mane­res han can­viat subs­tan­ci­al­ment cap a unes de més pro­ac­ti­ves de reacció a l’impacte epidèmic.
Hi ha hagut un canvi de rumb amb Josep Maria Argi­mon?
Sí, és una per­sona que coneix molt bé el sis­tema sani­tari i els seus recur­sos, s’asses­sora amb molts científics i pren deci­si­ons mal­grat la difi­cul­tat que suposa. S’està actu­ant bé, però la situ­ació con­ti­nua sent crítica. El doc­tor Argi­mon es va incor­po­rar a finals de juliol, i durant tota la deses­ca­lada vam estar per­duts. Vam denun­ciar la falta de ras­tre­ja­dors que hi havia, però com que sem­blava que tot anava prou bé perquè veníem d’una situ­ació tan dolenta, no es va fer la feina per pre­pa­rar-nos per al que havia de venir. Lla­vors va arri­bar Argi­mon i va començar a cor­re­gir tot el tema dels ras­tre­jos, per anar a bus­car el virus de manera pro­ac­tiva, però ens enfrontàvem al que ja intuïem que podia venir a la tar­dor, quan recu­peréssim els nivells de mobi­li­tat, una situ­ació que des del nos­tre grup de recerca ja vam adver­tir. I ens ha superat, a nosal­tres i a tot Europa. Ara s’està inten­tant recon­duir la situ­ació, però insis­teixo que ens cal pen­sar en una estratègia a més llarg ter­mini.
Diria que ara la pre­o­cu­pació és què pas­sarà amb el Nadal?
Sin­ce­ra­ment, no ho sé. Dependrà molt de qui­nes mesu­res es pren­guin i de com fun­ci­o­nin. Com dèiem al prin­cipi, hem tan­cat els bars i la gent s’ha abo­cat als cen­tres comer­ci­als. Així no! A veure, no s’entén que han tan­cat els bars i res­tau­rants perquè no soci­a­lit­zem? Si no se n’és cons­ci­ent no fun­ci­o­narà. Si som capaços de con­tro­lar aquest brot i, insis­teixo, si tenim un nivell de tele­tre­ball ele­vat i de tele­e­du­cació, penso que podem esta­bi­lit­zar la situ­ació i estar amb un valor de R per sota d’1, que sigui esta­ble i pas­sar una cam­pa­nya de Nadal rela­ti­va­ment bé. Ara mateix és una incer­tesa total i dependrà del que faci la ciu­ta­da­nia men­tre durin aques­tes res­tric­ci­ons. I aques­tes res­tric­ci­ons no van només per a bars, res­tau­rants i cen­tres d’estètica, van per a tot­hom, cadascú de nosal­tres té res­tric­ci­ons i les hem d’assu­mir I si no ens ho fiquem al cap, aquests mesos seran molt difícils.
El toc de queda es comença a escam­par per Europa; serà el pro­per pas?
Es tracta d’acon­se­guir que a par­tir d’unes cer­tes hores la limi­tació de la mobi­li­tat sigui total. El toc de queda pot aju­dar a limi­tar les reu­ni­ons de joves, és una manera indi­recta d’inten­tar que la soci­a­lit­zació dis­mi­nu­eixi. Ara mateix no hi ha res des­car­ta­ble, però la ciu­ta­da­nia no ha d’estar pen­sant en què ens faran, sinó en què fem cadascú de nosal­tres, aquest és el punt clau.
Insis­teix en l’edu­cació en línia, però s’ha asse­gu­rat que les esco­les no es tan­ca­ran.
No dic que s’hagin de tan­car esco­les, dic que cal pas­sar de la pre­sen­ci­a­li­tat a l’edu­cació vir­tual. Ningú vol que es tan­quin esco­les, l’edu­cació és un dret que no es pot atu­rar, dic que l’edu­cació con­tinuï de manera telemàtica perquè ho neces­si­tem. Qui­nes per­so­nes podem treure de la mobi­li­tat diària afec­tant el mínim el seu apre­nen­tatge, o de l’àmbit labo­ral? Això és el que tenim per inten­tar con­te­nir el virus, no ho podem fer amb altres col·lec­tius d’una manera sos­tin­guda. Si una cosa ens ha ense­nyat aquesta pandèmia és que hi ha mol­tes coses que dèiem que no podíem o no sabíem fer i les hem fet quan no hem tin­gut més remei que fer-les. Ara mateix hi comença a haver brots en esco­les, i algu­nes hau­ran d’aca­bar tan­cant, lla­vors serà pit­jor perquè no hau­rem pre­pa­rat les coses per poder tre­ba­llar a distància. Estem negant la rea­li­tat, el mis­satge ha estat que es man­tindrà tant sí com no l’escola pre­sen­cial, i és un error.

MATEMÀTIQUES PER ATRAPAR EL VIRUS

Àlex Arenas lidera un dels primers grups que, a casa nostra, van començar a fer anàlisi de dades, a través de sistemes complexos, per fer front a la pandèmia i a un futur més incert que mai. S’hi van posar quan van saltar les alarmes a Wuhan, per fer càlculs de com, a través de la xarxa aèria, aquella epidèmia podia arribar a altres indrets. Aleshores, ja feia deu anys que treballaven amb models molt sofisticats per predir els processos epidèmics, i els van complementar per buscar el model més realista possible perquè fos útil a l’hora de predir escenaris i pogués ser utilitzat per prendre decisions.

ENTRE ALGORITMES I DIVULGACIÓ

Àlex Arenas (Barcelona, 1969) és investigador ICREA, doctor en física i professor del Departament d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques de la URV. Viu entre algoritmes, i la idea que cal divulgar que la ciència està al servei de la gent. Dirigeix, amb aquest objectiu la càtedra de Ciència i Humanisme de la URV, dedicada a difondre els valors de la ciència, socialitzar el coneixement científic i, de retruc, lluitar contra les fake news. És membre de la Societat Americana de Física, editor associat de la prestigiosa publicació en física Physical Review de l’American Pysical Society i director del grup de recerca ALEPHSYS (Algorithms embedded in Physical Systems) a la URV.

I D’AQUÍ A QUINZE DIES, QUÈ?

Hem interioritzat la xifra del risc de rebrot, com anys enrere vam interioritzar la prima de risc, una dada clau a l’hora de prendre decisions, però Àlex Arenas reclama també una previsió a més llarg termini. “Ens preocupem molt de l’avui i el demà, però poc dels propers mesos. Quina és la proposta un cop passats aquests quinze dies de tancament de bars i restaurants? No podem mantenir-los tancats fins a l’estiu vinent! L’índex de risc és una bona mesura, però s’ha de posar en context amb els recursos. Tenim una limitació, que fins ara s’ha calculat en termes de llits hospitalaris i llits d’UCI. Ara bé, quan has d’actuar a partir d’aquests índexs, ja vas tard. Fixar aquests paràmetres com a llindar és un error. Tenim un primer escut de control que es diu atenció primària, que no vam utilitzar en la primera onada perquè no hi va haver ni temps. Ara el control de l’epidèmia depèn de la primària, i té un límit que hem de conèixer. Aquesta setmana he proposat al Departament de Salut tenir com a descriptor quin és aquest límit, perquè si es col·lapsa té moltes conseqüències: la primera que els rastrejos quedaran limitats i la transmissió seguirà.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.