La conversa

ANDREU MAS

Cofundador d’Amazcat

“El comerç digital també és una eina de país”

CONSCIÈNCIA SOCIAL
“Un 1% de tot el volum de negoci que es generi quan s’engegui la plataforma anirà destinat a crear un fons que contribueixi a la creació de llocs de treball”
DE CASA
“Amb la covid-19, el procés lògic del comerç digital s’ha avançat cinc anys, i ha beneficiat una plataforma que ni tan sol tributa aquí”
La nova pla­ta­forma de comerç en línia Amaz­cat que esteu impul­sant s’acaba de donar a conèixer. És la res­posta cata­lana a Ama­zon?
Aquest pro­jecte fa temps que s’ha anat ges­tant. Som un grup de per­so­nes rela­ci­o­na­des amb el món de la comu­ni­cació, el màrque­ting i les ven­des que pen­sem que, efec­ti­va­ment, hem de donar una res­posta a Ama­zon, però no només a aquesta pla­ta­forma, sinó també a altres com Ali­Ex­press i Wish, encara que Ama­zon és la que regna ara mateix a Europa. Amaz­cat és la nos­tra res­posta –digues-li cata­lana, espa­nyola o euro­pea– a aquest gegant ame­ricà. Volem crear una estruc­tura que doni cober­tura a pro­duc­tors, boti­guers... fins i tot a la cul­tura que es fa al país. N’anàvem par­lant, però l’arri­bada del con­fi­na­ment va fer que ens plan­tegéssim acce­le­rar-ho. Ens vam aple­gar un grup d’impul­sors, alguns dels quals ja no for­men part del pro­jecte, perquè és una ini­ci­a­tiva molt ambi­ci­osa i no tot­hom hi ha pogut ser. Actu­al­ment, som una vin­tena de per­so­nes tre­ba­llant-hi i finançant-lo única­ment i exclu­si­va­ment de les nos­tres but­xa­ques. La idea és poder ofe­rir aquesta gran pla­ta­forma de ven­des que per­meti donar ser­vei a la pro­ducció de pro­xi­mi­tat, però en un sen­tit molt ampli.
Va adreçada a pro­duc­tes locals?
No necessària­ment. Si hi ha una botiga d’aquí que ven Ipho­nes i que està a la nos­tra pla­ta­forma, el cli­ent podrà com­prar un Iphone. Podràs com­prar un per­nil de Jabugo? Sí, també ho podràs fer. I al cos­tat d’això podràs com­prar mel d’Espo­nellà... Volem fomen­tar tant el pro­ducte com el comerç de pro­xi­mi­tat, i fer enten­dre a la gent que molts pro­duc­tes que aca­ben com­prant pro­ve­nen de la Xina, quan tenen opci­ons d’aquí que són millors i també molt com­pe­ti­ti­ves en preu. Com que con­nec­tem direc­ta­ment els pro­duc­tors amb el con­su­mi­dor, podem pagar més al pro­duc­tor perquè eli­mi­nem inter­me­di­a­ris.
La pla­ta­forma està pen­sada per a tot tipus de pro­duc­tes i ser­veis?
De moment, tenim cate­go­rit­za­des més de 700 bran­ques dife­rents de pro­duc­tes i sub­pro­duc­tes i està oberta a ofe­rir tota mena de ser­veis: asse­gu­ran­ces, llum, aigua, gas... D’altra banda, hi haurà tota una branca de cul­tura. Hem arri­bat a un acord amb una pla­ta­forma que tre­ba­lla en la venda d’entra­des i que fa màrque­ting directe amb per­so­nes que uti­lit­zen eines cul­tu­rals per poder ofe­rir, per exem­ple, con­certs en stre­a­ming. Anem sumant el màxim de siner­gies pos­si­bles, perquè pen­sem que hi ha d’haver alter­na­ti­ves a aques­tes pla­ta­for­mes i boti­gues que han apa­re­gut com a reacció al tema de la covid-19 i el con­fi­na­ment, i que tenen una vida com­pli­cada perquè el més car de tot aquest procés és el tema logístic. No obs­tant això, si tre­ba­lles per a molta gent, aquest preu agafa eco­no­mia d’escala i s’aba­ra­teix.
Quan espe­reu que esti­gui a punt la pla­ta­forma?
Estem tre­ba­llant amb les dates de finals d’any o començaments del vinent. El que hem fet ara ha estat un web infor­ma­tiu i de cap­tació de fons, ja que el pro­jecte l’estem tirant enda­vant sense l’ajuda de cap ins­ti­tució i sense cap ajuda bancària. I el que volem és obrir-lo a la par­ti­ci­pació de la soci­e­tat cata­lana. Som per­so­nes molt nor­mals i cor­rents que volem que tot­hom s’hi sumi, perquè cre­iem que pot donar una mica d’il·lusió al país en aquests moments com­pli­cats.
Per tant, la pla­ta­forma la plan­te­geu com una eina de país? Es tracta de crear comu­ni­tat?
L’empresa que hem creat té aquest objec­tiu. Cre­iem que al vol­tant d’aquesta idea hem d’aglu­ti­nar una comu­ni­tat tan potent com sigui pos­si­ble. Si vols llui­tar con­tra un gegant, si vols llui­tar con­tra les mul­ti­na­ci­o­nals, tu mateix has de tenir la vocació de ser un gegant. Sem­pre amb la màxima modèstia, però inten­tant fer plan­te­ja­ments de gegant. Si par­tim de plan­te­ja­ments limi­tats, mai podrem llui­tar. El que tenim molt clar és que si hi hagués un nou con­fi­na­ment, Ama­zon s’aca­ba­ria d’endur pel davant tot el que trobés. El comerç digi­tal ha fet un pas de gegant; arran de la covid-19, el procés lògic que hau­ria d’haver tin­gut s’ha avançat cinc anys. I bàsica­ment això ha bene­fi­ciat a una pla­ta­forma que no tri­buta aquí.
Amaz­cat ges­ti­o­narà direc­ta­ment la dis­tri­bució dels pro­duc­tes o es limi­tarà a posar en con­tacte vene­dors i com­pra­dors?
El que nosal­tres volem és que tots els boti­guers i pro­duc­tors tin­guin la seva botiga digi­tal a la nos­tra pla­ta­forma. Per això el que cal és impul­sar molt la digi­ta­lit­zació de les empre­ses, les boti­gues i els comerços. Ells matei­xos puja­ran a la pla­ta­forma tots els seus pro­duc­tes. El com­pra­dor podrà fil­trar per pro­xi­mi­tat, a través del codi postal, i evi­dent­ment per preu, com en qual­se­vol altra pla­ta­forma. O bé podrà com­prar direc­ta­ment en una botiga digi­tal. Al boti­guer o al pro­duc­tor li arri­barà la infor­mació que alguna per­sona ha com­prat un pro­ducte seu, i ales­ho­res l’haurà de pre­pa­rar perquè nosal­tres, que ens encar­re­ga­rem de la logística, el pas­sa­rem a bus­car per por­tar-lo al cli­ent. Tenim acords amb les empre­ses logísti­ques més impor­tants de l’Estat espa­nyol, que faran les entre­gues.
Amb una oferta tan gran, teniu alguna pre­visió sobre quin tipus de pro­duc­tes seran els que tin­dran més demanda?
Cre­iem que en un pri­mer moment el que tindrà més ressò serà el pro­ducte agro­a­li­men­tari, el de con­sum de pri­mera neces­si­tat. Ara bé, nosal­tres el que volem és ofe­rir de tot, de manera que si algú vol com­prar tres litres de llet però també vol com­prar un ordi­na­dor o un telèfon mòbil, ho pugui fer. L’objec­tiu és que el cli­ent pugui com­prar-hi abso­lu­ta­ment tot el que pot tro­bar en qual­se­vol altre lloc.
Heu enge­gat una cam­pa­nya per cap­tar socis i acon­se­guir finançament. Això vol dir que per com­prar a Amaz­cat s’haurà de pagar alguna quota, o bé serà d’accés lliure?
Per com­prar a Amaz­cat no caldrà pagar res. Això sí, hi ha l’opció de fer-se soci prèmium pagant 36 euros a l’any. Això com­porta una sèrie d’avan­tat­ges per un preu molt barat, de 9 cèntims d’euro al dia. Estem ofe­rint aquesta pos­si­bi­li­tat ja d’entrada perquè les per­so­nes que es facin sòcies ara tin­dran una sor­presa en el moment que es posi en marxa la pla­ta­forma. També estem dema­nant als pro­duc­tors que s’apun­tin amb el que seria una mena de quota zero, i a canvi tin­dran tota una sèrie de con­tra­pres­ta­ci­ons. El nos­tre objec­tiu és sor­tir ja amb un miler de pro­duc­tors apun­tats a la pla­ta­forma. Si, pel cap baix, comp­tem uns 10 pro­duc­tes per cada pro­duc­tor, vol dir que en el moment de sor­tir ja podrem ofe­rir uns 10.000 pro­duc­tes. Estem inten­tant tan­car acords amb empre­ses grans que tenen molts cli­ents que poden ser usu­a­ris, per poder tenir una massa crítica en el moment de posar en marxa la pla­ta­forma.
El nom d’Amaz­cat és una referència a Ama­zon?
En rea­li­tat és la con­tracció d’Ama­zing Cata­lu­nya, perquè en aquest país es fan coses real­ment sor­pre­nents. Per exem­ple, a Cata­lu­nya s’ha fet una màquina que per­met este­ri­lit­zar ambi­ents i eli­mi­nar el coro­na­vi­rus. És cert que és una màquina caríssima, però nosal­tres espe­rem tenir-la al nos­tre catàleg... El que és clar és que a casa nos­tra hi ha un nivell molt gran d’inno­vació, i ens faríem creus si coneguéssim totes les coses que s’estan fent bé, men­tre con­ti­nuem com­prant veri­ta­bles xim­ple­ries a la Xina. L’exem­ple de la màquina este­ri­lit­za­dora és a la banda molt alta, però també hi ha molts altres pro­duc­tes fabri­cats aquí molt com­pe­ti­tius.
També heu anun­ciat que la pla­ta­forma té consciència social...
Sí, un 1% de tot el volum de negoci que es generi quan s’enge­gui la pla­ta­forma anirà des­ti­nat a crear un fons que con­tri­bu­eixi a la cre­ació de llocs de tre­ball, que tant poden estar vin­cu­lats a Amaz­cat com no. Això vol dir que si hi ha algú que té un pro­jecte interes­sant que tin­gui com a resul­tat la cre­ació de llocs de tre­ball, a par­tir dels guanys que sur­tin de la pla­ta­forma, nosal­tres el finançarem. Cre­iem que el que cal fer és que la roda del mer­cat giri i no apos­tem per sub­ven­ci­ons. Apos­tem per donar direc­ta­ment diners a pro­jec­tes. Quan es tracta d’empre­ses pri­va­des, les admi­nis­tra­ci­ons no ho poden fer, això, perquè estan sot­me­ses a una sèrie de res­tric­ci­ons legals, però nosal­tres sí que tenim aquesta pos­si­bi­li­tat.

.

AMAZCAT, LA PLATAFORMA CATALANA DE VENDES DE PROXIMITAT

El projecte és ambiciós: posar ordre en el món del comerç digital català, que ha viscut un esclat imprevist arran de la pandèmia. Amazcat.cat vol ser la plataforma que aglutini productors i fabricants catalans, però també comerciants, professionals liberals, creadors culturals i empreses que vulguin fer arribar els seus productes i serveis als clients a través d’internet d’una manera senzilla i segura. Es tracta d’una eina de país que ha de permetre posar en valor els productes locals i també aquells que potser no s’han fabricat aquí, però que sí que es venen en comerços locals. Per als responsables del projecte, és necessari tenir una plataforma d’aquestes característiques, per fer de contrapès als gegants de les vendes en línia i per dinamitzar l’economia local ara que estem immersos en aquesta crisi provocada pel coronavirus, sobretot tenint en compte que el comerç digital és una realitat imparable que ha arribat per quedar-se.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.