Entrevista

JOSEP QUER

VIRÒLEG I INVESTIGADOR DE L'INSTITUT DE RECERCA VALL D'HEBRON

“El virus té una estratègia per atenuar els danys”

Quin és l’àmbit prin­ci­pal de les seves inves­ti­ga­ci­ons en relació amb el nou coro­na­vi­rus?
El que fem és estu­diar el seu genoma. En con­cret, n’inves­ti­guem la vari­a­bi­li­tat, la capa­ci­tat que té de can­viar i d’adap­tar-se. El nos­tre és un grup de recerca en malal­ties hepàtiques que fa més de trenta anys que tre­ba­lla amb el virus de l’hepa­ti­tis C, i el que hem fet ara, arran de la pandèmia, ha estat col·labo­rar amb altres grups de l’Ins­ti­tut de Recerca de la Vall d’Hebron, en con­cret amb el grup que estu­dia els virus res­pi­ra­to­ris –que porta el doc­tor Andrés Antón– i amb el grup de micro­bi­o­lo­gia –que porta el doc­tor Tomàs Puma­rola–. Tre­ba­llem con­jun­ta­ment, apli­cant els conei­xe­ments que havíem desen­vo­lu­pat ante­ri­or­ment amb l’hepa­ti­tis C. Una de les estratègies que hem seguit ha estat seqüenciar el genoma sen­cer del coro­na­vi­rus, de manera que podrem veure com va can­vi­ant al llarg del temps. Fem una recerca d’epi­de­mi­o­lo­gia mole­cu­lar estu­di­ant els virus de paci­ents que han anat arri­bant a l’hos­pi­tal en dife­rents moments. Hem d’esbri­nar què va pas­sar en la pri­mera onada i què estan pas­sant en la segona. Això és una línia de recerca. A més, també estem estu­di­ant algu­nes parts del virus amb molta pro­fun­di­tat. Ens hem cen­trat sobre­tot en l’spike, en el gen que codi­fica i que dona lloc a la proteïna de l’espícula, que pre­ci­sa­ment és la proteïna que dona nom al virus perquè forma la seva corona. Estu­diar-ho en pro­fun­di­tat vol dir que de cada paci­ent estu­diem 200.000 virus con­crets, o fins i tot més. És a dir, que inves­ti­guem l’espícula de tots aquests virus que es tro­ben en una sola per­sona i mirem si hi ha vari­ants.
Per vari­ants es refe­reix a muta­ci­ons?
Sí, estu­diem quina vari­a­bi­li­tat de virus hi pot haver. I el que hem vist és que es tracta d’un virus que varia molt poc, això ja se sap. És un virus molt gran, de 30.000 nucleòtids, podríem dir que està codi­fi­cat amb 30.000 lle­tres. És com tres vega­des més gran que el virus de l’hepa­ti­tis C. A més, és un virus que té un meca­nisme que fa que quan es va copi­ant a si mateix, quan copia el seu propi mate­rial genòmic, té un sis­tema cor­rec­tor al dar­rere que repara els errors. Com una mena de cor­rec­tor ortogràfic que repassa les fal­tes en un text escrit. Hi poden haver errors molt pun­tu­als, però són difícils que es dei­xin pas­sar. Seguint el mateix exem­ple, en el cas d’aquest virus hem vist que per cada milió de lle­tres que uti­litza s’equi­voca una vegada. I això vol dir que can­via molt poc. Per poder-ho com­pa­rar, podem recor­dar que en el cas de l’hepa­ti­tis C, cada cop que aquest altre virus copia el seu genoma apa­rei­xen entre una i deu muta­ci­ons, i això equi­val­dria a una mutació cada 10.000 lle­tres. És a dir, molt més que en el cas del coro­na­vi­rus.
Aquesta poca vari­a­bi­li­tat són bones notícies per poder trac­tar la malal­tia de la covid-19?
En prin­cipi sí, ja que si el virus varia poc podem pen­sar a dis­se­nyar vacu­nes i trac­ta­ments anti­vi­rals per fer que li sigui més difícil esca­par-se. Però s’ha de tenir en compte que aquesta vari­a­bi­li­tat quan còpia el seu propi genoma és un tipus de mutació, i n’hi ha d’altres.
Com ara qui­nes?
En la pri­mera onada vam aga­far divuit paci­ents, deu amb una infecció lleu i vuit amb una infecció més greu. Vam mirar el genoma de l’espícula d’aquests paci­ents per mirar de bus­car algun ele­ment que pogués rela­ci­o­nar-se amb el fet que hagues­sin desen­vo­lu­pat la malal­tia amb més o menys gra­ve­tat. Curi­o­sa­ment, el que vam des­co­brir estu­di­ant les res­pec­ti­ves pobla­ci­ons de virus de cada paci­ent –estem par­lant de tots els virus que pots acon­se­guir en una mos­tra d’aspi­rat naso­faríngic– és que en tots els paci­ents lleus i en la mei­tat dels greus hi ha una part d’aquesta població de virus que pre­senta el que s’ano­mena una delecció, és a dir que han per­dut una part del seu genoma, podríem dir-ne un tros­set molt petit, entre 3 i 34 nucleòtids.
No sem­bla pas un canvi gaire gran si tenim en compte que acaba d’expli­car que el virus té fins a 30.000 nucleòtids...
És cert que d’entrada no sem­bla una vari­ació gaire gran, però el que passa és que en per­dre aquesta part de l’ADN, també can­via la pauta de lec­tura i apa­reix, on no hi hau­ria de ser, un senyal de parada, una mena d’estop. Hem d’enten­dre que el mate­rial genòmic s’ha de tra­duir a proteïna, i la proteïna forma l’espícula. El genoma té la infor­mació, i la proteïna –l’espícula–, fa la feina, que bàsica­ment con­sis­teix a engan­xar el virus a la superfície de la cèl·lula que tin­gui el recep­tor ade­quat per poder-la infec­tar i repli­car-se. Però resulta que en per­dre aquest tros­set i can­viar la pauta de lec­tura, es pro­du­eix aquesta senyal d’atu­rada, i vam des­co­brir que això, en tots els paci­ents que vam estu­diar, sem­pre pas­sava a la mateixa regió, en el mateix frag­ment genòmic, que està rela­ci­o­nat amb la sepa­ració de les dues subu­ni­tats de l’espícula. L’espícula té dues subu­ni­tats, l’S1, que per­met al virus engan­xar-se a la cèl·lula que tin­gui el recep­tor ACE2; i l’S2, que és el peu que enganxa la proteïna a la superfície del virus. Nor­mal­ment, la proteïna se sin­te­titza tota sen­cera de manera que s’enganxa al virus i també es pot engan­xar a la cèl·lula. Però què passa si, com hem des­co­bert, talles pel mig i només se sin­te­titza la part externa, l’S1?
És a dir, el virus s’auto­mu­tila?
Sabem que això ja passa en altres virus, com el de l’hepa­ti­tis B o el virus res­pi­ra­tori sin­ci­tial, que són virus que alli­be­ren part del seu recep­tor a l’exte­rior com si fos un esquer... La nos­tra hipòtesi, que inten­tem demos­trar, és que si el coro­na­vi­rus alli­bera aquesta proteïna trun­cada la pot expor­tar fora de la cèl·lula i lla­vors podria fer diver­ses coses. Una seria fer allò que sap fer millor: engan­xar-se a un recep­tor ACE2, però sense danyar la cèl·lula. En aquest cas, ens tro­baríem que el virus com­pe­teix amb si mateix.
Però aquesta estratègia de què li ser­veix, al virus?
Doncs li ser­veix de molt. Aquesta auto­com­petència seria el que expli­ca­ria que hi hagi tants casos asimp­tomàtics i molts de lleus. Veiem que és un virus amb una gran capa­ci­tat d’engan­xar-se a mol­tes cèl·lules de l’epi­teli, però no sem­pre ho fa. És el que nosal­tres hem ano­me­nat l’estratègia de no cre­mar casa teva. Aquesta estratègia fa que el virus sigui més silenciós.
En quin sen­tit?
L’aju­da­ria a no cau­sar tant de dany sobre l’epi­teli, per tant a pas­sar més des­a­per­ce­but sobre el paci­ent. Això expli­ca­ria per què dos dies abans de tenir símpto­mes la per­sona ja és con­ta­gi­osa. Seria una manera d’auto­con­tro­lar el dany que fa per poder-se escam­par millor. En gene­ral, si els virus són molt i molt viru­lents i maten els paci­ents, lla­vors ja no es trans­me­ten. Un virus molt viru­lent que matés els infec­tats el detec­taríem ràpida­ment, com passa amb l’Ebola. Lla­vors el pots aïllar i evi­tar que es trans­meti. El que solen fer els virus en una pandèmia és anar-se ate­nu­ant amb el temps per pas­sar tan des­a­per­ce­buts com sigui pos­si­ble i poder-se trans­me­tre, que és la seva feina.
Aquesta pos­si­bi­li­tat d’anar-se ate­nu­ant ja s’ha produït en altres casos d’infec­ci­ons per virus?
Va pas­sar amb la grip del 1918. Aque­lla pandèmia va durar dos anys, lla­vors no hi havia ni trac­ta­ments ni vacu­nes, i el que s’ha vist després amb la recerca és que el virus va anar mutant i es va anar ate­nu­ant. En el cas d’aquest coro­na­vi­rus, el que ha pas­sat és que des d’un pri­mer moment s’ha tro­bat una població sense cap memòria immu­nològica. S’ha tro­bat un camp d’infecció net sense cap pressió selec­tiva i s’ha pogut esten­dre ràpida­ment. Evi­dent­ment, sem­pre hi haurà gent, gràcies a la vari­a­bi­li­tat entre les per­so­nes, que no el con­traurà. Però el virus s’ha tro­bat aquest camp de trans­missió enorme. Ara bé, a mesura que la gent es va infec­tant i es va curant, el coro­na­vi­rus comença a tro­bar més bar­re­res. Si acon­se­guim anti­vi­rals i vacu­nes i podem trac­tar millor els paci­ents farem que la pressió encara sigui més gran. Si a les per­so­nes que tin­guin més símpto­mes les podem anar trac­tant i curant, al final el virus que es va selec­ci­o­nant és el que fa menys mal. Això és el que seria nor­mal pen­sar, que s’anirà ate­nu­ant.
És el que va pas­sar amb el SARS-CoV-1 que va sor­gir el 2003 al sud-est asiàtic?
En aquell cas, la situ­ació va ser una mica dife­rent. Aquell coro­na­vi­rus també va pas­sar d’un ani­mal als humans, però el con­tagi entre humans era més difícil perquè infec­tava el tracte res­pi­ra­tori infe­rior. Cau­sava una mor­ta­li­tat del 10%, que és molt alta, però li cos­tava força trans­me­tre’s. Si s’estan infec­tant els pul­mons, per trans­me­tre el virus has de fer una tos molt forta. El MERS, que també és un coro­na­vi­rus zoonòtic –és a dir que el trans­met un ani­mal– també ha tin­gut una evo­lució sem­blant. El trans­me­ten els camells, però costa que després passi d’humà a humà, i per això està con­tin­gut a l’Ori­ent Mitjà i no ha pro­vo­cat una pandèmia com aquesta.
El nou virus, per tant, és dife­rent...
El que ha pas­sat amb aquest coro­na­vi­rus és que ha sal­tat també des d’un ani­mal –encara no sabem exac­ta­ment quin, però tot indica que té el seu ori­gen en un rat­pe­nat– i al mateix temps ha tro­bat una com­bi­nació de muta­ci­ons idònia que faci­liti la infecció al tracte res­pi­ra­tori supe­rior de les per­so­nes, que és el lloc a par­tir d’on resulta més fàcil la trans­missió. Sobre la pro­cedència ani­mal, de vega­des pen­sem que pot haver estat un salt únic, però en rea­li­tat pot haver estat molt anys sal­tant de l’ani­mal a l’humà i de l’humà a l’ani­mal fins que ha tro­bat aquesta com­bi­nació que ara ha cau­sat la pandèmia.
La seve­ri­tat de la infecció en el cas de la covid-19 depèn d’aques­tes muta­ci­ons?
No, en aquesta pandèmia tenim dos fac­tors: els paci­ents i el virus. I el que estem veient fins ara és que el dany és més una qüestió del paci­ent que no pas del virus. Els fac­tors que deter­mi­nen si la malal­tia serà greu o no estan rela­ci­o­nats amb els indi­vi­dus par­ti­cu­lars, amb si tenen altres malal­ties i amb el tipus de res­posta immu­nitària que donarà el seu orga­nisme i si serà una res­posta exa­ge­rada pel que fa a la infla­mació. Les mos­tres que nosal­tres hem estu­diat eren de l’inici de la pandèmia, per tant el virus ja por­tava l’estratègia d’ate­nuar els danys des de l’inici, no és que l’hagi adqui­rit pas­sat el temps. Des del pri­mer moment, el virus ja té aquesta estratègia d’inten­tar fer el mínim dany pos­si­ble en els tei­xits, perquè això l’ajuda a trans­me­tre’s amb més faci­li­tat.
Pel que fa a la com­pa­ració de dife­rents pobla­ci­ons de virus al llarg del temps, què heu des­co­bert?
Estem veient que aques­tes dele­ci­ons són una carac­terística més habi­tual del que pensàvem. Es tracta d’estu­diar-ho amb més pro­fun­di­tat, i això vol dir que de cada paci­ent mirem unes 200.000 espícules sen­ce­res perquè la inves­ti­gació sigui fia­ble. Ho fem a través de la seqüenci­ació mas­siva, amb fil­tres de segu­re­tat per poder asse­gu­rar que aques­tes vari­a­ci­ons són reals. Ara estem estu­di­ant més mos­tres que s’han aga­fat en dife­rents moments per poder-les anar com­pa­rant. I en alguns paci­ents també estem aga­fant mos­tres dels pul­mons. La veri­tat és que estem fent molts estu­dis en paral·lel, però encara no podem avançar els resul­tats, és una recerca molt exhaus­tiva.
Totes aques­tes inves­ti­ga­ci­ons us aju­den a saber quin serà el pronòstic de cada paci­ent?
De moment, no. Estem fent un estudi amb molts més paci­ents com­pa­rant els lleus amb els greus, per mirar si tro­bem alguna mutació o alguna carac­terística que per­meti dife­ren­ciar-los. Però de moment encara no tenim cap infor­mació con­creta en aquest sen­tit, i el que sem­bla és que, com deia, l’evo­lució de cada paci­ent és més una qüestió de la per­sona que no pas del virus. S’estan bus­cant alguns bio­mar­ca­dors de res­posta immune i s’està fent molta recerca en molts equips.
Què pot pas­sar a par­tir d’ara?
El virus muta poc, però té capa­ci­tat de can­viar, per tant el que pot pas­sar a par­tir d’ara no ho podem saber. Quan comen­cem a pres­si­o­nar-lo amb trac­ta­ments o amb vacu­nes veu­rem si el virus és capaç d’adap­tar-se i pro­vo­car noves muta­ci­ons, o bé les seves res­tric­ci­ons li impe­di­ran fer-ho i acon­se­gui­rem eli­mi­nar-lo, que tant de bo fos així.
Tor­nant a les muta­ci­ons del virus, se n’ha par­lat d’algu­nes, entre elles una de recent que indica que hi va haver una mutació a l’estiu a Cata­lu­nya i a Aragó que després s’ha pro­pa­gat per Europa...
Sí, però abans d’aquest cas ja es par­lava de la mutació del virus cone­guda com a D614G i es deia que estava pre­do­mi­nant a tot el món. S’ha de saber que aquesta mutació, que implica el canvi de la D (un àcid aspàrtic) a la G, (una gli­cina), en l’espícula, podria fer que els virus es repliqués una mica millor, però s’ha vist que això no afecta la seve­ri­tat de la infecció. A més, s’ha estu­diat i s’ha vist que els anti­cos­sos que neu­tra­lit­zen el virus amb la D també neu­tra­lit­zen el virus amb la G, i això és una bona notícia. Pel que fa als estu­dis epi­de­miològics que s’han anat fent per seguir les vari­ants i que s’han publi­cat més recent­ment, sem­bla que efec­ti­va­ment n’hi ha una que es va este­nent, i això con­firma que el virus sí que té capa­ci­tat de vari­ació, tot i que de moment no hi ha cap prova que aquesta nova vari­ant sigui més o menys patogènica.

MUTACIONS PER FACILITAR LA TRANSMISSIÓ

El doctor Josep Quer és investigador principal del grup de malalties hepàtiques de l’Institut de Recerca de la Vall d’Hebron (VHIR), un grup que des de l’inici de la pandèmia ha posat la seva experiència al servei de la investigació del nou coronavirus SARS-CoV-2. Les seves recerques investigant genèticament centenars de milers de virus, suggereixen que el causant de la covid-19 és capaç de perdre una part molt petita del seu genoma per atenuar la infecció que provoca i, al mateix temps, fer-se més transmissible.

DEL VIRUS DE L’HEPATITIS C AL NOU SARS-CoV-2

La vida dels científics que es dediquen a la recerca relacionada amb la salut ha canviat radicalment des de l’arribada de la pandèmia, a començaments del mes de març. “En el nostre cas, vam veure que calia anar ràpid, i de seguida vam decidir aprofitar la nostra experiència en l’estudi del virus de l’hepatitis C, bàsicament amb la seqüenciació genòmica i les anàlisis de variants. Afortunadament, no ens ha faltat ni suport ni finançament per poder-nos centrar en el SARS-CoV-2”, assegura Quer.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.