Entrevista

DAVID BUENO

NEUROCIENTÍFIC I DIVULGADOR

“La pandèmia podria crear una societat més autoritària”

En èpoques de canvis i incerteses, i ara en vivim una de grossa, resistir és el millor que podem fer? David Bueno diu que no n’hi ha prou: cal persistir. I estar alerta perquè hi ha societats que amb les crisi esdevenen més autoritàries

L’ART DE PERSISTIR Editorial: Ara Llibres Pàgines: 183 Preu: 17,90 euros
CERVELL I IDEOLOGIA
“Tenir unes zones més potenciades dins del cervell o unes altres influeix en el fet que tinguem comportaments més progressistes o més conservadors”

Podem res­pon­dre de dife­rents mane­res davant dels can­vis i les incer­te­ses, però sem­pre cal per­sis­tir. El neu­ro­ci­entífic David Bueno explora les opci­ons que tenim per ges­ti­o­nar els can­vis, i com reac­ci­ona el nos­tre cer­vell, en l’assaig L’art de per­sis­tir. Un viatge a les pro­fun­di­tats del cer­vell per apren­dre a ges­ti­o­nar el canvi i la incer­tesa (Ara Lli­bres). En par­lem telefònica­ment, perquè la d’avui dia és època de can­vis, també, en les rela­ci­ons inter­per­so­nals.

Deixa molt clar que aquest no és un lli­bre d’auto­a­juda.
No ho és! Ho deixo clar des del prin­cipi, perquè les refle­xi­ons sem­pre ens aju­den, però em feia por que algú s’ho prengués com un d’aquests lli­bres d’auto­a­juda mira­cu­lo­sos que no fun­ci­o­nen. El lli­bre fa refle­xi­o­nar, però no és cap mira­cle con­tra res.
La seva tesi és que quan van mal dades no n’hi ha prou només resis­tint i que cal fer un pas més enllà: per­sis­tir.
Això no vol dir que resis­tir no pugui ser útil, però només resis­tir no ens per­met con­ti­nuar avançant. Per­sis­tir sí: és molt més pro­ac­tiu i esti­mula pro­ces­sos de moti­vació i d’opti­misme i, per tant, fa que et tro­bis més a gust amb el teu entorn. Ara bé, de vega­des per per­sis­tir també cal resis­tir una mica. No ho plan­tejo com una dis­jun­tiva, sinó que no et que­dis només resis­tint.
Per­sis­tir ens suposa més esforç.
Sí, perquè és un procés cog­ni­ti­va­ment molt més com­plex per al cer­vell. El cer­vell és l’òrgan que con­su­meix més ener­gia de tot el nos­tre cos: con­su­meix un 30% de l’ener­gia mal­grat que només sigui el 3% del nos­tre cos. Qual­se­vol acti­vi­tat que reque­reixi molt esforç men­tal, con­su­meix tanta ener­gia que ens esgota, per això pen­sar cansa. Anava a dir que pen­sar aprima, però ens can­sem molt abans que no pas ens apri­mem! Però pen­sar cansa molt. Tots els nos­tres com­por­ta­ments sor­gei­xen de l’acti­vi­tat del cer­vell, de les neu­ro­nes que té amb interacció amb l’ambi­ent. I una de les seves prin­ci­pals fun­ci­ons és estar a l’aguait del que està pas­sant per anti­ci­par-se.
En el lli­bre indica que no tot­hom res­pon igual davant dels can­vis. Uns ho fan moguts per la por i d’altres per la curi­o­si­tat. Molt millor la segona opció?
Sí. Davant d’una nove­tat hi ha gent que ten­deix a reac­ci­o­nar amb por, i la por és una emoció bàsica que ens porta a ama­gar-nos i a fugir; per tant, a no con­ti­nuar avançant, sinó a que­dar-nos com estem. En canvi, hi ha per­so­nes que ten­dei­xen a res­pon­dre amb curi­o­si­tat, i la curi­o­si­tat sem­pre és refle­xiva perquè implica una pre­gunta: “I això què és?” Si això és una amenaça ja va bé que fugim, però si és una opor­tu­ni­tat, aquí és on hi ha tota la pro­ac­ti­vi­tat de per­sis­tir: si és una opor­tu­ni­tat, inten­tem apro­fi­tar-la.
L’opti­misme és una de les claus?
Sí, l’opti­misme és clau per avançar i és clau per ser feliç. Hi ha tests psi­cològics que mesu­ren el grau de benes­tar, i les per­so­nes opti­mis­tes pun­tuen molt més alt que les pes­si­mis­tes. Jo soc dels que veig el got mig ple encara que només tin­gui un dit d’aigua. Sense opti­misme és molt com­pli­cat con­ti­nuar avançant, perquè veus més els aspec­tes nega­tius dels can­vis que no pas els posi­tius. I si veus els nega­tius, la tendència és pen­sar: “Em quedo com estic”; per tant, resis­teixo, no per­sis­teixo.
Explica que viure amb sen­sació d’amenaça, com ara la pandèmia, pro­voca un desig d’auto­ri­ta­risme, i que hi ha soci­e­tats que davant de la incer­tesa esde­ve­nen més auto­ritàries. Per què?
Això passa segons com es ges­ti­oni la sen­sació d’amenaça. Si es ges­ti­ona a través de la por, com que la por no ens per­met con­ti­nuar avançant també blo­queja els pro­ces­sos refle­xius. Hi ha una tendència gene­ral (que no tot­hom té igual, per sort), a pre­fe­rir que algú et digui què has de fer, i així si no l’encerta, és culpa de l’altre, ja no és culpa meva. I aquest que algú et digui què has de fer, sense que això sigui refle­xiu, en el fons és una tendència cap a l’auto­ri­ta­risme; algú mana i jo obe­eixo. Això es veu reforçat pels mis­sat­ges que ens arri­ben. Per exem­ple, els mis­sat­ges de tipus bel·licista que es van donar al prin­cipi de la pandèmia, i que són els que em va sug­ge­rir aquest lli­bre. No aju­da­ven gens, perquè incre­men­ta­ven la sen­sació d’amenaça. Veure per­so­nes uni­for­ma­des, mili­tars, par­lant d’una malal­tia, pot fer que les per­so­nes que ja de natu­ral ten­dei­xen cap a la por pre­fe­rei­xin un incre­ment d’auto­ri­ta­risme. La sen­sació d’amenaça, com pot ser la pandèmia, ens pot por­tar cap a una soci­e­tat més auto­ritària De fet, això es nota en les últi­mes enques­tes, que diuen que hi ha més de la mei­tat de la població a l’Estat que volia que hi hagués més res­tric­ci­ons i que l’Estat es posés més dur amb el com­pli­ment de les res­tric­ci­ons. Això és auto­ri­ta­risme; no és que pren­guem consciència del nos­tre deure cívic amb els nos­tres con­ciu­ta­dans, sinó que manem una cosa i per la força fem que es com­pleixi.
Això és un perill.
Sí, perquè després d’una cosa en pot venir una altra. És un biaix que alguns polítics o alguns movi­ments soci­als poden inten­tar apro­fi­tar per anar arros­se­gant-t’ho tot cap aquí; per exem­ple, els par­tits d’extrema dreta.
Ales­ho­res, la pandèmia i la crisi que com­porta ens podrien con­duir cap a una soci­e­tat amb més tints auto­ri­ta­ris?
Sí, és un perill i hi hem d’estar alerta. No hem de resis­tir i pen­sar que quan arribi el moment ja els plan­ta­rem cara, sinó que hem de per­sis­tir perquè això no arribi. Si resis­tim, arri­ba­ran, però si per­sis­tim ho podem evi­tar.
Els mis­sat­ges dels gover­nants són deter­mi­nants per al nos­tre com­por­ta­ment?
Sí, és claríssim. El poder del llen­guatge sobre els nos­tres pen­sa­ments és impres­si­o­nant. En el lli­bre poso alguns dels exem­ples. No és el mateix que et diguin que “junts ven­ce­rem” o altres mis­sat­ges de tipus mili­ta­rista, que no pas dir que “amb seny i amb cura les coses poden anar a millor”; no que ani­ran millor –perquè no ho sabem–, sinó que poden anar millor. I davant d’aquells mis­sat­ges del govern cen­tral del maig i del juny que deien que tot anava bé i que tot anirà bé, els ente­sos en epi­de­mi­o­lo­gia no sabien on ama­gar-se; perquè ningú, ni els epi­demiòlegs, no ho sabien. Pre­ve­ien que no hi ani­ria gaire, de bé, però no ho podien saber del cert. Són mis­sat­ges que van calant i, quan t’ado­nes que no està anant bé, hi ha un xoc cog­ni­tiu, que si l’inter­pre­tes amb por et pot por­tar cap a un major desig d’auto­ri­ta­risme.
La vacuna és el pen­sa­ment crític?
Sí, el pen­sa­ment crític sor­geix sem­pre d’una curi­o­si­tat. Les per­so­nes que no són curi­o­ses tenen molt menys pen­sa­ment crític. El pen­sa­ment crític et pot por­tar a veure les coses d’una altra manera, et pot por­tar cap a nove­tats. I si ets d’aque­lles per­so­nes a qui les nove­tats li fan més aviat por, més val no tenir pen­sa­ment crític. Per per­sis­tir, per ser curiós, necessària­ment cal ser crític. Pri­mer hem de ser crítics amb nosal­tres matei­xos per ado­nar-nos de com som, perquè hi ha per­so­nes que cre­uen que no són auto­ritàries, però que sí que tenen tics auto­ri­ta­ris al seu entorn. I també hem de ser crítics amb l’entorn. Crítics no vol dir tro­bar-ho tot mala­ment, sinó ser capaços de refle­xi­o­nar i tenir opinió pròpia.
És curiós que els nivells de supers­tició aug­men­tin en els moments històrics en què hi ha més angoixa, com en l’actual. Per què?
Perquè la supers­tició està lli­gada a la capa­ci­tat irre­fle­xiva. Una de les com­pa­ra­ci­ons que indico és el dog­ma­tisme res­pecte al pen­sa­ment refle­xiu. El dog­ma­tisme és molt més fàcil, més des­can­sat per al cer­vell, perquè no has de pen­sar, et ve donat: tu t’ho creus i ho inter­pre­tes sem­pre d’aque­lla manera. I totes les supers­ti­ci­ons són dogmàtiques, perquè si les ana­lit­zes no tenen cap sen­tit. Per això hi ha una tendència cap al dog­ma­tisme o les supers­ti­ci­ons. Per exem­ple, qui du la mas­ca­reta amb la ban­dera del país, què vol dir? Que la ban­dera el pro­te­geix més con­tra el virus? Això és una supers­tició: et creus que pel fet d’estar en comunió amb altres per­so­nes que pen­sen com tu estàs més pro­te­git, i és clar que no. El cer­vell se sent més pro­te­git, i això és una supers­tició.
En el lli­bre també parla dels uni­for­mes, de com con­di­ci­o­nen la per­sona que el du i de com els per­ce­bem la resta.
Ens és molt més fàcil posar-nos en un paper, el que sigui, si anem ves­tits de la manera que se suposa que hem d’anar per fer aquell paper. I la reacció de la gent també depèn molt de com per­cebi aquell uni­forme. No és el mateix veure un uni­forme de bom­ber que un de mili­tar. Segons qui­nes experiències prèvies o quins dog­mes pre­vis tin­guis sobre uns i altres, els veuràs de manera radi­cal­ment dife­rent.
Per què a mesura que ens fem grans ens acos­tem a posi­ci­ons més con­ser­va­do­res?
Són can­vis que es pro­du­ei­xen de forma natu­ral dins del cer­vell. Bàsica­ment, perquè com que ja hem tin­gut mol­tes experiències, a mesura que una experiència es va repe­tint sem­pre de la mateixa manera, per como­di­tat cere­bral dei­xem de refle­xi­o­nar-hi i, quan ja no hi refle­xi­o­nem i ens la cre­iem, passa a ser un dogma. I els dog­mes són la base de les posi­ci­ons con­ser­va­do­res: que res no canviï, que ja està bé així. No hi ha la reflexió que et pot por­tar cap a nous can­vis. No tot­hom és de la mateixa manera; n’hi ha que ho mani­fes­ten de manera molt acu­sada i d’altres a qui gai­rebé no se’ls nota, tot i que sí que hi ha aquesta tendència.
En el lli­bre explica que les per­so­nes pro­gres­sis­tes tenen més matèria grisa a la zona del cer­vell que ges­ti­ona els con­flic­tes. I les per­so­nes con­ser­va­do­res en tenen més a a la zona de l’amígdala, que ges­ti­ona emo­ci­ons com la por i la ira, que són les que afa­vo­rei­xen el desig d’auto­ri­ta­risme.
Com que les nos­tres acti­vi­tats, els nos­tres pen­sa­ments i com­por­ta­ments sor­gei­xen del fun­ci­o­na­ment del cer­vell, hi ha d’haver un cert reflex. El que no queda clar és si pel fet de tenir el cer­vell d’una deter­mi­nada manera ets més con­ser­va­dor o més pro­gres­sista. O si el fet d’haver tin­gut una edu­cació i unes idees més con­ser­va­do­res o més pro­gres­sis­tes són les que aca­ben can­vi­ant el teu cer­vell. El que sí que és clar és que tenir unes zones més poten­ci­a­des dins del cer­vell o unes altres influ­eix en aquests com­por­ta­ments; sigui causa o con­seqüència.
També parla dels ado­les­cents i del fet que sem­pre solen reac­ci­o­nar de manera sobre­di­men­si­o­nada. Per què?
L’ado­lescència és una època fantàstica per al cer­vell, perquè hi ha molts can­vis i reor­de­na­ci­ons en les con­ne­xi­ons. Això pro­voca que tota la part emo­ci­o­nal del cer­vell sigui hiper­re­ac­tiva. Reac­ci­o­nen molt més ràpid a qual­se­vol aspecte emo­ci­o­nal, i aquests aspec­tes emo­ci­o­nals sem­pre són impul­sius. En canvi, la part del cer­vell que es dedica a ges­ti­o­nar refle­xi­va­ment les emo­ci­ons, que està en una altra zona, perd eficiència durant l’ado­lescència; no és que es des­con­necti, per sort, però sí que perd eficiència. Com­bi­nant aquests dos fets, tens els com­por­ta­ments típics dels ado­les­cents, que, d’altra banda, han de ser així. És a dir, biològica­ment ja està bé que siguin així, una altra cosa és que soci­al­ment ens puguin inco­mo­dar. Però biològica­ment està molt bé que siguin així.
Per què?
Perquè ells venen d’una infan­tesa on depe­nien del tot dels seus pares o dels adults, i van cap a una edat adulta en què depen­dran només d’ells matei­xos. Això implica, pri­mer, que s’hagin de qüesti­o­nar tots els límits que els van impo­sar durant la infan­tesa, perquè molts no es poden man­te­nir durant l’edat adulta. I qüesti­o­nar-los vol dir cre­uar aquests límits. A més, com que comen­cen a anar sols pel món neces­si­ten tenir aques­tes reac­ci­ons impul­si­ves, les emo­ci­o­nals, molt més acti­ves, per pro­te­gir-se si hi ha una amenaça. Després, quan ets adult, ja tens una experiència i veus venir més les ame­na­ces, però quan ets ado­les­cent és el pri­mer cop que t’hi enfron­tes tu sol. Per tant, aquesta hiper­re­ac­ti­vi­tat et per­met una major pro­tecció davant de qual­se­vol amenaça de l’entorn. I la bai­xada d’eficiència de la zona del cer­vell que ges­ti­ona les emo­ci­ons el que per­met és jus­ta­ment aques­tes dues coses: que s’arris­quin a tren­car límits, per tant, que siguin inno­va­dors, i que tin­guin les res­pos­tes impul­si­ves molt ràpida­ment con­nec­ta­des. De fet, molts dels grans avenços científics i tec­nològics els han fet per­so­nes joves, perquè ja han començat a acu­mu­lar experiència, però encara tenen una part d’aquesta maquinària ado­les­cent con­nec­tada. Com­bi­nes aquest tren­car límits amb una certa experiència, i això porta els grans avenços. Després, l’única cosa que fas la resta de la teva vida és per­fec­ci­o­nar i con­so­li­dar els avenços que has fet de jove.
Quina soci­e­tat ens que­darà després de la pandèmia?
Dependrà molt de com enca­rem tot aquest any. No m’atre­vi­ria a dir com serà. No serà exac­ta­ment igual, això segur, perquè mai no és igual quan va pas­sant el temps. Quan hi ha un atzu­cac com aquest, lògica­ment es noten molts més can­vis. Jo penso, i no és que em faci cap gràcia, que hi haurà una major pola­rit­zació pel que fa a la visió del món. D’una banda, les per­so­nes que ho estan vivint amb por, perquè accen­tu­a­ran molt aquests tipus de res­pos­tes. I de l’altra, les per­so­nes que s’ho pre­nen amb un major opti­misme, perquè quan tot això acabi, podran con­ti­nuar fent la seva vida. Aquests hau­ran con­ti­nuat pro­gres­sant.

CIÈNCIA I COMPORTAMENT HUMÀ

David Bueno (Barcelona, 1965) és doctor en biologia i professor i investigador de la Secció de Genètica Biomèdica, Evolutiva i del Desenvolupament de la Universitat de Barcelona. Des de fa un any, dirigeix la Càtedra de Neuroeducació UB-EDU1st, la primera a tot el món que es dedica exclusivament a aquesta temàtica. La seva trajectòria professional i acadèmica s’ha centrat principalment en la genètica del desenvolupament i la neurociència, i la seva relació amb el comportament humà, especialment durant els processos d’aprenentatge. En l’àmbit de la divulgació científica, ha publicat una vintena de llibres de divulgació i assaig, així com diversos llibres de text. També és col·laborador de La República.

MILLOR TXARANGO QUE DÚO DINÁMICO

Va ser al començament de la pandèmia, quan sentíem gent pels balcons i finestres cantant la cançó Resistiré, popularitzada pel Dúo Dinàmico, que l’investigador David Bueno es va decidir a escriure el llibre L’art de resistir: “Gràcies a coses que ja havia llegit abans, em preguntava si havíem de resistir o havíem de persistir. I d’aquí em va venir la idea del llibre; es pot ampliar a qualsevol situació, però la pandèmia actual, com que tots l’hem viscuda, m’anava molt bé com a

exemple”, explica l’autor. I deixa clar que es queda amb la cançó Esperança, de Txarango, més que no pas amb Resistiré, malgrat que ja s’ha convertit en una mena d’himne contra el coronavirus: “No hem de resistir, hem de persistir”, diu. I la lletra de Txarango – “Esperança. / Tornarem a començar. / Som un riu que sempre avança.[...]– “és molt més adequada per mantenir actituds proactives i transformadores que no pas l’altra cançó”: “Repetir fins a la sacietat la paraula resistiré pot comminar el nostre estat mental cap a aquesta actitud, amb tot el que això comporta”, assenyala.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor