Entrevista

PATRICIA POZO ROSICH

NEURÒLOGA

“El mal de cap fa d’escut amb la covid”

Patricia Pozo i el seu equip van seguir durant mesos un grup de malalts de covid-19. L’estudi els ha permès saber que el mal de cap evita en molts casos que la malaltia evolucioni a estadis més greus

PROTECCIÓ
“El mal de cap és una reacció inflamatòria que ens pot indicar que s’està bloquejant el virus a la porta d’entrada”
SEQÜELES
“Hi ha casos en què el mal de cap persisteix ben bé sis mesos”
FALSOS RUMORS
“Els malalts de covid-19 poden prendre tranquil·lament ibuprofèn per al mal de cap, excepte si s’allarga mesos”
INCOMPRENSIÓ
“La gent no s’inventa el dolor; m’he passat la vida lluitant contra això. Les migranyes encara no s’entenen”
LES ALARMES
“Al febrer, els meus pacients em van alertar que tenien migranyes estranyes i vaig sospitar que tenia a veure amb la covid-19”
El mal de cap és sovint un dels símpto­mes dels malalts de covid-19. Per què?
Soc neuròloga i espe­ci­a­lista en cefa­lees i migra­nyes, i em vaig ado­nar, ja al mes de febrer, que alguna cosa estra­nya pas­sava perquè hi havia molts paci­ents meus que em tru­ca­ven i em deien que tenien unes cefa­lees tre­men­des i molt dife­rents de les habi­tu­als. Això em va cri­dar l’atenció, i ja des d’aquell moment em va que­dar clar que el mal de cap era un símptoma de covid. El pri­mer que vaig fer va ser anar a mirar si els xine­sos havien repor­tat i regis­trat les cefa­lees com a símptoma de la malal­tia. A finals de febrer, van publi­car una pri­mera sèrie de dades en què dei­xa­ven constància que les cefa­lees apa­rei­xien apro­xi­ma­da­ment en un 14% dels malalts de covid-19. Això em va cri­dar l’atenció, perquè no era una xifra gaire alta, i ho vaig atri­buir a un tema biològic, a un fet que la genètica asiàtica no doni tanta cefa­lea res­pecte de la nos­tra, però era evi­dent que el que estava pas­sant als meus paci­ents tenia a veure amb la covid i amb una incidència molt supe­rior a les xifres de la Xina.
I tot això quan encara no s’havia decla­rat la pandèmia…
No. I en aquell moment no es feien PCR en sèrie. En alguns casos intuïes que algu­nes d’algu­nes d’aques­tes per­so­nes, que a més de les cefa­lees tenien altres símpto­mes, podien tenir la covid. Però n’hi havia que només des­cri­vien el mal de cap com a símptoma i era difícil saber el que estava pas­sant. Però era massa casu­a­li­tat que allò que em deien els paci­ents, i després de vint anys dedi­cant-me a l’estudi de les migra­nyes, no m’hagués cri­dat l’atenció abans, per tant sem­blava clar que pas­sava alguna cosa dife­rent. Ales­ho­res, vam deci­dir fer el que s’ano­mena un estudi pros­pec­tiu, amb la fina­li­tat de defi­nir els símpto­mes neu­rològics amb covid-19, i en con­cret de les cefa­lees asso­ci­a­des a la malal­tia per enten­dre millor què estava pas­sant. La meva idea ini­cial era fer l’estudi a par­tir dels paci­ents que arri­bes­sin a la meva con­sulta, però men­tre estàvem ges­ti­o­nant amb al comitè ètic tots els tràmits, va escla­tar la pandèmia, va venir el con­fi­na­ment i el nos­tre hos­pi­tal, el Vall d’Hebron, es va satu­rar de casos de covid. L’hos­pi­tal va pas­sar gai­rebé a trac­tar només covid, i això va fer que mol­tes espe­ci­a­li­tats, com la nos­tra, la de neu­ro­lo­gia, haguéssim d’aten­dre aquests paci­ents.
Ja tenien tots els paci­ents allà…
Davant d’aquesta situ­ació, la millor manera d’enten­dre el que pas­sava era que nosal­tres poguéssim pre­gun­tar direc­ta­ment als paci­ents sobre les seves cefa­lees. Com a espe­ci­a­lis­tes, podíem pre­gun­tar i his­to­riar els símpto­mes d’una manera molt més pre­cisa i deta­llada que un altre metge que ha de pre­gun­tar per mol­tes més altres coses. Ales­ho­res vaig con­vi­dar els resi­dents adjunts a fer aquesta inves­ti­gació i s’hi van apun­tar tots. La idea era que alguna cosa pas­sava i que era impor­tant esbri­nar el per què. I tots els resi­dents de neu­ro­lo­gia quan esta­ven de guàrdia ate­nien cada paci­ent de covid que entrava per urgències, per això no és un estudi amb milers de paci­ents, sinó que és com un ves­tit fet a mà. No és un estudi pobla­ci­o­nal o retros­pec­tiu.
Era en temps real.
Sí, era així, a mesura que ana­ven arri­bant els paci­ents s’estu­di­ava quins tenien mal de cap i com era aquest mal de cap. I per això, perquè nosal­tres érem allà en el moment que entra­ven els paci­ents, crec que la pre­va­lença de mal de cap en covid que hem tro­bat amb l’estudi és molt alta, perquè en gene­ral és un símptoma sobre el qual no es pre­gunta i si el paci­ent te l’explica, sovint els met­ges l’igno­ren. I en aquells moments bàsica­ment es tenia en compte si hi havia tos, afo­ga­ment, o febre.
Eren els tres símpto­mes que en un prin­cipi defi­nien un malalt de covid.
No dic que aquests no fos­sin els símpto­mes car­di­nals, però el mal de cap també és un símptoma molt pre­va­lent i, a més, és molt dis­ca­pa­ci­tant. I quan un metge està al davant d’una infecció, la tendència és pen­sar que la cefa­lea té poca importància.
Segons l’estudi, quin per­cen­tatge de paci­ents de covid tenen mal de cap?
Entre les paci­ents que vam aten­dre a la Vall d’Hebron, la pre­va­lença va ser d’un 74% amb cefa­lees de dife­rent inten­si­tat. En un 25-30% dels casos, aques­tes cefa­lees eren molt i molt inten­ses i des­ca­pa­ci­tants, men­tre que la resta tenien una cefa­lea més mode­rada. Aquest és un estudi petit i no el podem extra­po­lar, perquè en ciència això no es pot fer, però sí que ens aporta uns senyals molt potents estadísti­ca­ment, i aquests senyals ens diuen que hi ha molta cefa­lea en els malalts de covid. I és un símptoma que fun­ci­ona com una mena de pro­tecció: els malalts que tenen cefa­lees tenen la covid-19 d’una manera menys greu i més curta.
El mal de cap fun­ci­ona com una mena d’escut?
Aquest és un virus res­pi­ra­tori i, per tant, la porta d’entrada és a la cara, ja siguin les foses nas­sals, els ulls o la boca. La hipòtesi és que el mal de cap fun­ci­ona com a escut. Quan hi ha un gran mal de cap sig­ni­fica que hi ha una neu­roin­fla­mació, és un atac al sis­tema tri­ge­mi­nal, que és el nervi prin­ci­pal que dona sen­si­bi­li­tat a la cara. I si s’ataca aquest nervi genera tota una reacció infla­matòria, i si et fa molt i molt mal el cap vol dir que aquesta infla­mació és exa­ge­rada. Això ens pot indi­car que aquesta reacció pot estar blo­que­jant d’alguna manera el virus a la porta d’entrada i que això faci que quan arriba al pulmó ja hi arribi amb menys força o que es com­pensi la neu­roin­fla­mació davant la infla­mació sistèmica, gene­rant una mena de com­pen­sació.
Per saber que molts dels paci­ents amb cefa­lees impor­tants no aca­ba­rien desen­vo­lu­pant la malal­tia d’una manera tan greu havíeu de fer un segui­ment de cadas­cun d’ells. Quan dura­ven aquests segui­ments?
Vam fer un segui­ment de 150 paci­ents. Un cop arri­ba­ven a urgències, uns, els menys greus, podien tor­nar a casa, i els altres es que­da­ven ingres­sats. A la nos­tra sèrie hi ha paci­ents de tots els tipus i fèiem segui­ments gai­rebé dia­ris als que esta­ven ingres­sats. Als que es recu­pe­ra­ven a casa, els fèiem un segui­ment telefònic perquè volíem saber quant temps dura­ven els símpto­mes del mal de cap i també de l’anòsmia, la pèrdua de l’olfacte, per saber si era un símptoma ini­cial, si apa­rei­xia al cap d’una set­mana, o al final de la malal­tia… En gene­ral, vam veure que les cefa­lees més inten­ses eren ini­ci­als i que aquests paci­ents sobre­vi­vien millor, i també vam poder cons­ta­tar que en un grup de per­so­nes quan la covid ja s’havia resolt, ja esta­ven curats, els que­dava el mal de cap com a seqüela.
Quant temps duren aques­tes cefa­lees?
Vam fer un segui­ment dels paci­ents durant dos mesos, i al vol­tant d’un 40% encara con­ti­nu­a­ven tenint les cefa­lees. La meva sen­sació, ara, és que en alguns casos arriba a durar fins a sis mesos. Tinc la per­cepció que es pro­du­eix una lesió del sis­tema tri­ge­min, i que el sis­tema nerviós triga a recu­pe­rar-se més que altres sis­te­mes. El que és segur és que no és psi­cològic, la gent no s’inventa el dolor; m’he pas­sat la vida llui­tant con­tra això. Les migra­nyes encara ara no s’ente­nen.
No és una cama tren­cada que es veu…
No, i jo sem­pre dic als meus paci­ents que jo, com a metge, em sento igual que ells, perquè a mi tam­poc m’escol­ten. La migra­nya és una malal­tia que està obli­dada pel sis­tema.
Entre la gent que té migra­nyes, la covid-19 es com­porta dife­rent?
El que hem vist és que entre els paci­ents de covid hi havia més o menys el mateix per­cen­tatge de migra­nyo­sos que en la població gene­ral, apro­xi­ma­da­ment un 20%, però hi havia molta gent que tenia unes cefa­lees molt inten­ses i mai abans havien tin­gut migra­nya. Per tant, la infor­mació que ens dona l’estudi és que segons com el virus ataca el sis­tema tri­ge­min vas­cu­lar pot pro­vo­car migra­nyes a gent que no n’ha patit mai. I paci­ents meus, migra­nyo­sos, que han pas­sat la covid-19 expli­quen que el dolor era més intens que les seves migra­nyes habi­tu­als. Pot­ser no es tracta d’un tema estric­ta­ment d’inten­si­tat, sinó que la migra­nya de la covid no res­po­nia a cap dels trac­ta­ments habi­tu­als i, per tant, era el dolor d’una migra­nya a l’antiga, sense trac­tar. Ara recordo aque­lla bola que va córrer al prin­cipi sobre que no es podia pren­dre ibu­profèn si tenies la covid, i et deien que havies de pren­dre para­ce­ta­mol, que amb una migra­nya no et fa res, no te la treu. Per tant, al prin­cipi, també hi va haver una falta de trac­ta­ments ade­quats.
Així, doncs, l’ibu­profèn no és un pro­blema amb la covid-19?
Per al mal de cap, que és una reacció infla­matòria, és més ade­quat un antiin­fla­ma­tori, sigui l’ibur­profèn o algun altre. I els malalts de covid el poden pren­dre tran­quil·lament. Formo part de l’asso­ci­ació inter­na­ci­o­nal i de l’euro­pea de cefa­lees i davant d’aque­lla hipòtesi sobre l’ibu­profèn ens vam pre­o­cu­par de revi­sar tot allò que s’estava dient i la con­clusió, que es va publi­car, és que és segur pren­dre’n. Ho vam mirar a consciència, perquè era com una mena de cru­el­tat dei­xar la gent que estava patint tant sense un medi­ca­ment que els podia aju­dar.
Aquesta supo­sada con­train­di­cació ha que­dat i molts malalts l’evi­ten.
I ara als met­ges els agrada recep­tar el tra­ma­dol, i em sem­bla un hor­ror! El tra­ma­dol és un opi­aci que crea addicció, dona nàusees…. El que és impor­tant és que la gent sàpiga que si passa la covid-19 es pot pren­dre antiin­fla­ma­to­ris si hi ha mal de cap. Ara bé, si el mal de cap queda com a seqüela, cal visi­tar un neuròleg perquè ales­ho­res, si el mal de cap per­sis­teix, no es pot con­ti­nuar pre­nent antiin­fla­ma­to­ris i cal pas­sar a altres trac­ta­ments. Els antiin­fla­ma­to­ris van bé en una pri­mera fase, però si el dolor s’allarga en el temps poden ser con­tra­pro­du­ents i un excés pot aca­bar empit­jo­rant el dolor.
Per què, també entre els met­ges, hi ha de vega­des aquesta incom­prensió sobre l’impacte de les migra­nyes?
És una bar­reja de dife­rents coses. La pri­mera és que com­pren­dre per què fa mal el cap és com­plex, i no es pot expli­car en una frase. I, en segon lloc, no hi ha una analítica, una res­sonància o qual­se­vol altra prova que ho faci visi­ble i cons­ta­ta­ble. Sem­pre poso com a exem­ple que tenir una migra­nya és com por­tar el teu cer­vell en una cadira de rodes, per poder fer visi­ble amb una imatge el que sig­ni­fica. Habi­tu­al­ment el pro­blema és que no hi ha una empa­tia cap al malalt perquè no hi ha una prova que pugui tra­duir aquest dolor en un índex. De fet, de bio­mar­ca­dors n’hi ha, però s’uti­lit­zen bàsica­ment en l’àmbit de la inves­ti­gació. Arri­ba­ran, però; els teus nets segur que ja els podran tenir, en un futur hi seran, però encara no els tenim a tocar. I en últim lloc, perquè aquesta malal­tia té a veure amb la qua­li­tat de vida. La cefa­lea es mesura en anys de dis­ca­pa­ci­tat, et treu anys de vida. I la medi­cina moderna encara és jove, no té més d’un segle. Va començar amb els anestèsics i va seguir amb el trac­ta­ment de les infec­ci­ons. L’era moderna va començar amb Fle­ming i la peni­cil·lina, i a par­tir d’aquí va con­ti­nuar amb l’objec­tiu de poder allar­gar la super­vivència: quan ja sabíem sobre­viure a les infec­ci­ons, vam con­ti­nuar allar­gant la super­vivència amb la medi­cina del cor, a finals del segle pas­sat va des­pun­tar el càncer i ara ja estem pre­pa­rats per enten­dre el cer­vell, tenim més eines per poder mesu­rar una cosa que no podem tocar. Ara que hem acon­se­guit que la gent pugui viure molt més temps, ens hem d’ocu­par de la qua­li­tat d’aquesta vida. Em sem­bla que és per tot això que ha cos­tat tant que s’enten­gui què sig­ni­fica aquesta malal­tia.
Vostè fa molts anys que inves­tiga sobre les migra­nyes. Se sap per què el mal de cap afecta unes per­so­nes i d’altres no?
La causa prin­ci­pal és genètica. Avui sabem quins gens pre­dis­po­sen a tenir migra­nya, i això ens ajuda a saber qui­nes fun­ci­ons es veuen alte­ra­des; bé jo pre­fe­reixo dir que són dife­rents. El sis­tema migranyós és dife­rent, hi ha qui té un fórmula 1 i qui té un Seat Panda, tenen motors dife­rents, amb cir­cuits, fun­ci­o­na­ments i neces­si­tats dife­rents. En gene­ral la gent que té migra­nya pro­cessa de manera dife­rent la infor­mació que ens arriba des de la part sen­so­rial (tot allò que et comu­nica amb el teu entorn, intern o extern). La gent que té migra­nya podem dir que entén la vida d’una manera dife­rent, perquè la noten més i de manera més intensa. El cer­vell s’activa quan hi ha aler­tes, i les aler­tes s’acti­ven amb els can­vis, i els migra­nyo­sos davant d’una alerta, reac­ci­o­nen més efu­si­va­ment. El seu sis­tema inhi­bi­tori és una mica defi­ci­tari i fa que els estímuls acti­vin el sis­tema de manera cons­tant, la qual cosa genera una situ­ació d’hipera­tenció i això con­su­meix molta ener­gia i el sis­tema es cansa.
La migra­nya és la manera de parar?
L’atac és la manera de parar. La migra­nya ets tu, si tens un cer­vell migranyós. Vol dir que ets hiper­sen­si­ble a mol­tes més coses que altra gent. Segur que un migranyós et diu que hi sent molt millor, saps per què? Es queixa de la fressa, del volum, i els altres ni s’han immu­tat perquè són capaços de fil­trar i des­blo­que­jar estímuls inne­ces­sa­ris. El migranyós, no.
I com es poden curt­cir­cui­tar aques­tes reac­ci­ons des­me­su­ra­des?
La migra­nya és una de les malal­ties amb menys inversió, tot i que en el nos­tre cas he de dir que La Caixa ha con­si­de­rat impor­tant inver­tir en la migra­nya. Ja sabem força coses de la malal­tia, però encara en que­den mol­tes per poder enten­dre com es pot modu­lar el sis­tema, com es poden pre­veure atacs, quins són els senyals que ens poden dir que el sis­tema està arri­bant al seu dèficit energètic i com es pot acon­se­guir que el sis­tema faci un reset sense neces­si­tat de tenir un atac.
Quins són els des­co­bri­ments més recents sobre la migra­nya?
Fa poc que sabem que un dels gens impli­cats en la migra­nya és un dels gens que ens ha permès sobre­viure com a espècie. L’evo­lució de l’Homo sapi­ens té a veure amb la seva capa­ci­tat d’adap­tació als can­vis, que és el que l’ha permès sobre­viure, i un dels gens més impor­tants impli­cats en aquesta adap­tació és un gen que codi­fica un canal del fred. Quan l’homo sapi­ens es des­plaça cap a lati­tuds del nord, aquest gen és el que li per­met sobre­viure al fred, adap­tar-s’hi, i és el mateix gen que pro­voca la migra­nya. Això ens indica que pot­ser la migra­nya és un avenç evo­lu­tiu. I també sabem, per exem­ple, que la població asiàtica té més remi­niscències del nean­der­tal i se sap que, sobre­tot, al sud-est asiàtic hi ha menys pre­va­lença de migra­nya que a Europa. Recordo que quan estu­di­ava es deia que la menor pre­va­lença de cefa­lees a Àsia i Àfrica tenia a veure amb què esta­ven menys estres­sats, i em sem­bla un argu­ment ridícul. Igual que els que diuen que la migra­nya la pro­vo­quen deter­mi­nats ali­ments… Amb el des­co­nei­xe­ment es creen teo­ries i s’abona la paraciència.
Tor­nem a la covid. Estem en un moment en què es van des­co­brint peces d’un gran puzle: la pro­tecció de la cefa­lea, la incidència que pot tenir el grup san­guini, la major pro­tecció en nens… Però com s’encai­xen aques­tes peces i qui s’ocupa de veure quina cor­re­lació tenen les unes amb les altres?
Nosal­tres aca­bem de fer pre­ci­sa­ment un arti­cle, que hem enviat a publi­car, en què s’intenta pre­ci­sa­ment això, anar col·locant les peces del puzle. Tenim una teo­ria.
Ens la pot avançar?
Encara falta que ens la revi­sin, però té a veure amb l’evo­lució de l’ésser humà i amb la seva reacció per a la super­vivència davant dels virus res­pi­ra­to­ris. Les res­pos­tes que cada per­sona té davant d’un pato­gen ens estan indi­cant bio­lo­gies sub­ja­cents dife­rents. Bàsica­ment, és enten­dre que no tots els virus són iguals i que no sem­pre tots res­po­nem de la mateixa manera a un mateix virus. Espero que obri camp per enten­dre les dife­rents res­pos­tes davant dels virus que tenim els humans.

ELS EFECTES DEL MAL DE CAP EN LA COVID-19

La neuròloga Patricia Pozo Rosich dirigeix el Laboratori d’Investigació en Cefalea i Dolor Neurològic de l’Hospital Vall d’Hebron, un centre pioner per a l’assistència i la investigació de la migranya. Setmanes abans que esclatés la pandèmia, els seus pacients la van advertir d’atacs de migranya diferents als habituals, i això la va posar en alerta. Mentre iniciava els tràmits per engegar una investigació entre els seus pacients, el Vall d’Hebron es va col·lapsar de malalts de covid. El seu equip, des de la porta d’urgències, els va seguir per entendre quin paper jugava el mal de cap en la malaltia de la covid-19.

LA LLUITA PER FER VISIBLE LA MIGRANYA

Desestigmatitzar i conscienciar de l’impacte i la discapacitat que genera la migranya és una lluita, sovint infructuosa, que manté des de fa dues dècades la neuròloga Patricia Pozo, una de les més prestigioses especialistes en aquesta malaltia, encara massa desconeguda i poc considerada, fins i tot per la professió mèdica. Des fa un any dirigeix, a l’Hospital Vall d’Hebron, un centre pioner a l’Estat en el tractament i la investigació sobre la migranya, i un dels pocs que hi ha a Europa. “L’únic que conec dedicat, com el nostre, exclusivament a les cefalees és danès i està als afores de Copenhaguen”, explica.

Fer visible aquesta malaltia i que els malalts se sentin compresos és un dels objectius del Laboratori d’Investigació en Cefalea i Dolor Neurològic que dirigeix; l’altre és avançar en la investigació per millorar els tractaments i entendre com funciona el cervell. Comprendre del tot les causes de la migranya, explica, ens permetrà descobrir les estratègies adaptatives del cervell. Ha desenvolupat el programa d’investigació Migraine Adaptive Brain, que se centra en el cervell neurosensorial, i per al qual ha comptat amb l’ajuda de la Fundació La Caixa. I és la fundadora i impulsora de www.midolordecabeza.org, que té més de 6.400 usuaris registrats

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor