Entrevista

Salvador Domènech

Pedagog i escriptor

“Malament, si un mestre ja ho sap tot”

El feixisme va ofegar un corrent que hauria fet de l’educació pública catalana una dels més innovadores: la renovació pedagògica. Salvador Domènech n’és un expert

ENSENYAMENT PÚBLIC
“Educació pública i privada, però no concertada. Hem de mantenir els que tenen diners i els que separen nens i nenes?”
FEIXISME
“Els falangistes eren ignorants rígids i, sobretot, estaven ressentits amb tot allò que no eren les seves idees feixistes”
PROTAGONISTES
“A l’Institut-Escola, els nois i noies anaven a classe contents, perquè tenien protagonisme, perquè no hi havia verbalisme, no hi havia llibre de text”
AUTOESTIMA
“Durant el franquisme et deien: “«¡No sirves para nada!»”, “«Mira a fulanito, qué bien lo hace...»” L’escola de l’Angeleta i d’altres no penalitzava l’errada”
Sal­va­dor Domènech, doc­tor en peda­go­gia, signa Ange­leta Fer­rer. La força de la reno­vació pedagògica (Dsto­ria Edi­ci­ons, 2020). Domènech és espe­ci­a­lista en història de l’edu­cació a Cata­lu­nya i, molt específica­ment, en el període de la Segona República. Ha escrit una obra plena de mate­rial inèdit –bona part, tes­ti­mo­nis d’alum­nes–, que rei­vin­dica la tasca d’una inno­va­dora, Ange­leta Fer­rer (1904-1992). Va encar­nar una manera dife­rent de fer peda­go­gia, holística, arre­lada en les ciències natu­rals, amb un clar pro­ta­go­nista: l’alumne. Si l’experiència de Ins­ti­tut-Escola del Parc de la Ciu­ta­de­lla no hagués estat escapçada pel fei­xisme espa­nyol, Fer­rer, amb d’altres, hau­ria revo­lu­ci­o­nat l’ense­nya­ment secun­dari. Fer­rer va conèixer ben d’hora l’escola activa, com alumna de l’Escola del Bosc, que diri­gia la seva mare, Rosa Sen­sat (1873-1961).
Conei­xem tan poc Ange­leta Fer­rer per la força que va tenir la figura de la seva mare?
Sí. A més, hi ha una enti­tat potent, que es diu Asso­ci­ació de Mes­tres Rosa Sen­sat, i amb un bon nom­bre de socis. És clar que a la gent li sonarà el nom de Rosa Sen­sat. Els sonarà a mes­tra, i encara que no cone­guin la seva vida sabran de qui s’està par­lant. L’Ange­leta Fer­rer, pre­ci­sa­ment, al cap d’uns anys de la mort de la seva mare es va quei­xar que ningú n’hagués par­lat, del seu traspàs, ni de la seva obra. I de fet, era molt fort. Ales­ho­res, Antoni Riera, docent i amic, exi­liat a Suïssa, li va dedi­car un arti­cle excel·lent a la revista Serra d’Or.
És espe­ci­a­lista, en tot això que anem par­lant.
M’ho diuen. He fet una vin­tena de lli­bre i molts arti­cles. El cas és, però, que si mires l’iti­ne­rari de l’Ange­leta Fer­rer, és tant o més impor­tant que el de la Rosa Sen­sat, i sobre­tot, pel que va repre­sen­tar l’Ins­ti­tut-Escola de la Gene­ra­li­tat, a la Ciu­ta­de­lla. Ara bé, també cal dir que si l’Ange­leta no hagués tin­gut la mare que va tenir no sé si hagués estat tan bona pro­fes­si­o­nal, tan bona pro­fes­sora, amb tan­tes dots per a la ciències natu­rals. Ella, l’Ange­leta, va anar a l’Escola del Bosc, a Montjuïc. I la Rosa Sen­sat era una per­so­na­li­tat molt cone­guda i reco­ne­guda com a reno­va­dora de l’edu­cació activa.
Però el fei­xisme va reben­tar el pro­jecte edu­ca­tiu.
Sí, el fei­xisme va posar fi a tot. És una gran desgràcia. L’Ange­leta tenia trenta pocs anys, quan va escla­tar la Guerra Civil. Una gran per­so­na­li­tat, amb una mare que la va influir deci­si­va­ment.
D’aque­lla escola activa, què ens n’ha arri­bat?
Pensa que es trac­tava de cen­tres públics. No hem acon­se­guit el nivell d’aque­lla època, en ter­mes gene­rals, és clar. Ara bé, també cal dir-ho: cada dia que passa l’escola pública és millor. Pandèmies, a part, i amb neces­si­tat de més recur­sos, però millor. Durant el fran­quisme, en el sec­tor pri­vat hi havia esco­les on sí que s’apli­cava la peda­go­gia activa; sota l’ombra del cato­li­cisme podien fer. És el cas de les esco­les Virtèlia, per exem­ple, o Isa­bel de Villena. Eren catòliques i aquest parai­gua que dèiem els donava l’opor­tu­ni­tat de con­ti­nuar i/o de posar en marxa un pro­jecte.
Com­pli­cat, que no els enxam­pes­sin.
Una anècdota. Quan venia la ins­pecció, els avi­sa­ven abans, però podia ser que no. Si els avi­sa­ven ja sabien, per exem­ple, que havien de sepa­rar els nois i les noies, perquè ho feien mixt. Si tenien alguna cosa pen­jada ho tre­ien i posa­ven la imatge d’en Franco i les altres, i a córrer. I si hi ana­ven per sor­presa, algú hàbil­ment feia espe­rar l’ins­pec­tor a baix, l’entre­te­nia ofe­rint-li un cafè; tenien un codi, unes parau­les clau, per comu­ni­car-se.
Es va posar fi a una nova secundària, pública, a Cata­lu­nya.
També es van car­re­gar les esco­les muni­ci­pals i el Patro­nat Esco­lar de l’Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona, com l’Escola del Bosc, entre d’altres. Al Grup Esco­lar Pere Vila, a l’Arc de Tri­omf, hi havia, per exem­ple, Fèlix Martí i Alpera, el millor peda­gog a nivell de l’Estat dels anys vint del segle pas­sat.
En va que­dar, doncs, poca cosa, més aviat tes­ti­mo­nial.
Tes­ti­mo­nial en el sen­tit que el règim fran­quista no ho sabia. Perquè fins i tot alguna escola, com la del Parc del Gui­nardó, van con­ti­nuar tre­ba­llant igual, de por­tes endins. Que­dava a la mun­ta­nya i tot­hom va callar. Més enda­vant, des de l’Ajun­ta­ment van enviar per­so­nal falan­gista, i bé…
Una llàstima...
Doncs sí. Però l’Ange­leta Fer­rer era una per­sona vita­lista i intel·ligent i això va fer que les veiés a venir; no la van convèncer, com no ens con­ven­ce­ran a nosal­tres. Hi ha una història poc cone­guda i és que va ser la per­sona que va posar el nom del poeta mossèn Cinto Ver­da­guer a l’actual Ins­ti­tut Ver­da­guer, a la Ciu­ta­de­lla. Ella, que era ràpida i lúcida, va pen­sar que no es podia dei­xar que els fei­xis­tes hi poses­sin el nom que vol­gues­sin, i va pren­dre la ini­ci­a­tiva. I com que Ver­da­guer era capellà, ho van accep­tar! Tots aquells peda­gogs, els que no esta­ven per­se­guits –tot i que després l’Ange­leta també va tenir el seu plec de càrrecs cor­res­po­nent–, es van poder que­dar, amb altres com­panys, fins a finals de juny del 1939. Després, a ella la van obli­gar a anar a Madrid, la van cas­ti­gar dos anys allí, tra­ient-li la càtedra…
L’argu­ment?
Per for­mar part de l’Ins­ti­tut-Escola, també per ser segui­dora del seu direc­tor, el doc­tor Josep Esta­le­lla… Tot ple­gat és la para­noia de l’anal­fa­bet, de la per­sona que té odi.
I després de la purga?
Va estar setze anys a l’Ins­ti­tut de Reus, que ara es diu Sal­va­dor Vila­seca. Més tard a Mataró, aca­bant la seva vida labo­ral a l’Ins­ti­tut Infanta Isa­bel de la Ver­neda. Tot­hom en deia excel·lències, d’ella. És clar, si era una per­sona reno­va­dora pedagògica­ment ho seria tant en una època favo­ra­ble com en una que no ho era, abans de la guerra i amb el fei­xisme. No ho podia fer de la mateixa manera, és lògic. No podia sor­tir al parc com era habi­tual, o d’excursió; fer aque­lles sor­ti­des que ella uti­lit­zava per ense­nyar, d’aque­lla manera tan pedagògica, amb la impli­cació de l’alum­nat.
Doncs sí, llàstima d’ignorància…
Els falan­gis­tes eren igno­rants rígids i, sobre­tot, esta­ven res­sen­tits amb tot allò que no eren les seves idees fei­xis­tes. Sabem que Franco no tenia pressa per aca­bar la guerra, per aixa­far més el poble…
Fer­rer era una dona d’empenta, amb les seves pròpies con­vic­ci­ons. I no es va casar jove, per l’època.
Tenia molta empenta. Era una dona inde­pen­dent, però en aque­lla època estar casada li donava més faci­li­tats per a segons qui­nes acti­vi­tats. Curi­o­sa­ment, no era reli­gi­osa, però després s’hi va tor­nar, en casar-se amb Ale­xan­dre Sator­ras. Ja ho veus, es va adap­tar a allò que tenia al vol­tant, sense renun­ciar a les seves idees.
El pri­mer lli­bre que recordo era Un rètol per a Curtó. Estava ple de l’espe­rit de la reno­vació pedagògica. Fa pen­sar que ens hem per­dut mol­tes coses.
Era un sis­tema que fun­ci­o­nava!
Què en queda, d’aquesta lli­ber­tat de fer, per part del mes­tre, i de deci­dir, de l’alumne? Cal un entorn amb una impli­cació impor­tant, voca­ci­o­nal, diríem.
És que era així. De debò. De vega­des m’he tro­bat gent que em diu que si en faig panegírics, d’aque­lla època, i no, no faig en panegírics ni m’invento res. M’he docu­men­tat de fonts direc­tes, escri­tes i orals.
Doncs reque­ria molta entrega.
Ima­gi­nem què pot cobrar un mes­tre que acaba de començar, posem per cas que siguin 2.000 euros... La Gene­ra­li­tat o el Patro­nat Esco­lar, l’Ajun­ta­ment, els pagava el doble, ales­ho­res. On s’ha de sig­nar? Seria com cobrar uns 50.000 euros ara.
Reconèixer el paper dels mes­tres per la via dels fets, començant pel sou.
Als països del nord d’Europa són els més ben pagats. Per què? Si algú s’ho pre­gunta, l’argu­ment és ben fàcil: aquest nen o aquesta nena que estem ense­nyant demà serà polític, metge... Aquests futurs pro­fes­si­o­nals sor­ti­ran dels seus mes­tres.
La res­pon­sa­bi­li­tat és enorme.
En l’època de l’Ins­ti­tut-Escola, els nois i noies ana­ven a classe con­tents, perquè tenien pro­ta­go­nisme, perquè no hi havia ver­ba­lisme, no hi havia lli­bre de text. Hi era, però per con­sul­tar-lo, com una enci­clopèdia. No es posa­ven notes, aspecte que es comença a rei­vin­di­car per alguns docents.
Però no per apren­dre’l com un lloro.
Això mateix! Jo vaig des­a­pren­dre com un lloro, fins i tot la lle­tra petita dels lli­bres de text. I a l’Ins­ti­tut-Escola hi podia anar tot­hom, és clar que sí. Els que no hi entra­ven es quei­xa­ven, i els mes­tres que no hi podien ser, se sen­tien moles­tos. És lògic. La idea era que l’experiència s’escampés per tot arreu, però el fei­xisme ho va tallar.
Fa l’efecte que cada vegada es car­rega els docents amb més res­pon­sa­bi­li­tats. Però no sem­bla que es cor­res­pon­gui amb més pres­tigi social.
A l’escola fran­quista, l’auto­ri­tat s’obte­nia per la via auto­ritària, pel càstig: tots callats, qui­ets al pupi­tre, que ningú es giri. Ara hau­ria de ser que el pres­tigi es guanyés per la mateixa hon­ra­desa, pel saber fer, per la mateixa dinàmica del tre­ball com­par­tit. Per a l’alum­nat de la reno­vació pedagògica no anar a l’escola era un càstig.
Com s’ho feien, per engres­car-los?
Els feien sen­tir part activa del seu propi pro­jecte i els mes­tres esde­ve­nien una mena de pri­mus inter pares, ‘els pri­mers entre iguals’. L’auto­ri­tat se la gua­nya­ven per l’ascendència edu­ca­tiva.
I la idea era que els recur­sos públics anes­sin a l’escola pública.
De fet, ara, a Ale­ma­nya, el 95% dels cen­tres d’ense­nya­ment obli­ga­tori de primària i secundària són públics. I en el cas de Suècia, ho són el 98%. Edu­cació pública i pri­vada, però no con­cer­tada. Hem de man­te­nir els que tenen diners i els que sepa­ren nens i nenes?
L’escola no es pot fer càrrec de tot: els pares sabem, en el fons, que als fills, els hem d’acom­pa­nyar. I que els crits no ser­vei­xen de gaire.
El sen­tit comú és la millor guia per edu­car. És el que et fa pen­sar: “La mas­ca­reta me la puc treure perquè estic asse­gut men­jant, si no, me l’he de posar.” El sen­tit comú és el que et diu que pas­sis quan està verd el semàfor. I acom­pa­nyes els fills i els dius: “Pas­seu per aquí, i tot i així, encara que esti­gui verd, vigi­leu que els cot­xes fre­nin.” Tot s’acon­se­gueix acom­pa­nyant-los.
Una altra cosa que se’ns oblida és dir-los com estem de con­tents quan acon­se­guei­xen peti­tes fites.
L’auto­es­tima...
L’Ange­leta Fer­rer ho sabria fer.
El que no feien era com­pa­rar. Durant el fran­quisme, et deien: “¡No sir­ves para nada!”, “Mira a fula­nito, qué bien lo hace...” L’escola de l’Ange­leta i d’altres no pena­lit­zava l’errada, perquè és la millor manera d’enfo­car la via científica, la de l’assaig-error. Intel·ligent és aquell que sap on ha d’anar i més intel·ligent encara és el que sap on no ha de tor­nar. Ells ho sabien. Expli­caré el meu cas de família tre­ba­lla­dora. El meu germà va deci­dir estu­diar medi­cina. I la mare, amb tota la bona fe, em deia si jo no volia ser metge, també. El cas és que jo, de petit, xocava con­tra el memo­risme i vaig patir molt, molt. Aque­lles poe­sies que ens feien apren­dre! Era hor­rorós, un mal­son. I pen­sar que hau­ria de saber-me tota l’ana­to­mia, els medi­ca­ments... No. Saps quan vaig tenir una auto­es­tima cor­recta? Quan em vaig poder riure de mi mateix. Quan vaig acon­se­guir ser doc­tor. Amb 37 anys. Si no hagués acon­se­guit ser doc­tor, sem­pre hau­ria tin­gut allò a dins. En el moment que vaig obte­nir el doc­to­rat, vaig saber que, acadèmica­ment, no em podien pas­sar la mà per la cara.
L’escola mai hau­ria de des­truir l’auto­es­tima!
Els que ser­vien, cap amunt i aquells a qui els cos­tava, més enfon­sats. Era així, jo ho he sen­tit a classe: “Eres una mierda, no sir­ves para nada, serás basu­rero.” I pobret, el que que­que­java. Recordo un com­pany, que li deien: “No sabes hablar, no sir­ves ni para leer.” Tot allò ho tinc molt pre­sent.
Nova­ment, ben dife­rent de Fer­rer.
En aque­lles clas­ses tot­hom apre­nia. Els pri­mers que apre­nien eren els mes­tres, amb la interacció amb els alum­nes. Mala­ment, si un mes­tre ja ho sap tot, creu que ho sap tot. En aque­lla interacció es feia veure als nens com acon­se­guir els con­cep­tes per ells matei­xos, no perquè ho digués un lli­bre. Com? Fent, dibui­xant, anant al bosc, tocant una planta, expe­ri­men­tant... Per què aprèn el mes­tre? Perquè entre ells va sor­gint allò que es diu pluja d’idees. Els infants apor­ten idees sor­pre­nents, en les quals ni hi havies pen­sat. Era una lla­vor que llançaves al terra i allò fluïa i flo­ria. De l’altra manera, era a cops de bastó i el que se’n sor­tia, se’n sor­tia.
En la represa democràtica, es podria haver recu­pe­rat el model de l’escola activa, però no es va fer.
No. Havien pas­sat qua­ranta anys, d’aquells pro­jec­tes pedagògics; els va sem­blar d’una altra època. El pre­si­dent, Jordi Pujol, i d’altres, van anar a esco­les de reno­vació pedagògica, a l’escola Isa­bel de Villena, per exem­ple. La va crear la Carme Ser­ra­llonga, que era pro­fes­sora de l’Ins­ti­tut-Escola. Eren elits. Pot­ser havien anat al Pere Vergés, de Bada­lona. En Pujol va pen­sar, sobre­tot, en la llen­gua cata­lana, i per això va començar la immersió lingüística, no ho obli­dem. Però què passa amb l’ense­nya­ment? No n’hi ha prou amb la immersió. I la meto­do­lo­gia? De fet, si tens un sis­tema pedagògic interes­sant, desen­vo­lu­par-lo en català encara serà més atra­ient per a l’alumne, perquè els no cata­la­no­par­lants apren­dran allò que fins ara no han cone­gut en la seva llen­gua materna.

ANTIFEIXISTA A MORT

Doctor en pedagogia i màster en Assessorament Psicopedagògic per la UB. A part d’escriure, fer conferències i formar formadors, Salvador Domènech (Barcelona, 1955) ha exercit trenta anys com a psicopedagog a l’EAP (equip d’assessorament i orientació psicopedagògica) de Sabadell, dedicant hores i hores d’atenció a les necessitats dels alumnes i les seves famílies. És pare de tres filles i un escriptor empedreït: La nena del no a la guerra (Dstoria Edicions, 2019); La guerra amb ulls d’infant (Editorial Gregal, 2017); Tres memòries i un naixement (amb la seva filla Ona) (Pagès Editors, 2014)... Coneixedor al detall del present i del passat de la pedagogia, no se li escapa tot allò que el franquisme ens va prendre, però mira cap endavant. No s’enreda amb frases del tipus “si no fos...” “Vaig estar a la clandestinitat, per tant, seré antifeixista fins a la mort. I abans de morir-me voldria veure l’Estat català. Tot això que parlem seria realitat si tinguéssim els recursos per a l’escola pública, per a la sanitat... Em nego a pensar que ens comportaríem tan gasivament com Madrid.”

CUIDAR DEL PROPI JARDÍ

Mentre xerrem –també llegint el llibre dedicat a l’Angeleta Ferrer–, coincidim que l’escola i la família han d’anar bracet, si es vol que els fruits siguin saborosos. L’ensenyament i la paternitat/maternitat són una feina –amorosa segur–, però feina. Requereixen estratègia, disciplina per aplicar-les, coherència. Una perseverança per posar límits que els fills potser no valoraran fins que siguin pares... I paciència empàtica quan sembla que els alumnes/fills ens porten al límit. A cadascú, però, li toquen unes competències. Tot i les dificultats de la societat actual, de la falta d’ajut per a la conciliació, Domènech comenta: “Si tenim fills, hem de ser conseqüents.” Per exemple, si es parla de valors –una paraula que de tant fer-la servir sembla que perdi significat–, la font principal hauria de ser la família. “L’escola educa, però la família forma. Ho sabem, hi ha pares que diuen: «És que a l’escola fan el que volen!» I no. Jo, quan tenia entrevistes amb pares m’hi estava hora i mitja, dues hores, amb cada cas, si calia. Deien això, «fan el que volen a l’escola», i potser després descobries que aquells nens veien pornografia a casa. Els pares en veien i es pensaven que els fills eren a l’habitació... i no, estaven ben atents al que passava!”

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor