Entrevista

JULIÀ BLANCO

DOCTOR EN BIOQUÍMICA, CAP DEL GRUP DE VIROLOGIA I IMMUNOLOGIA CEL·LULAR DE L’IRSICAIXA

“Com més contagis, més perill que el virus muti”

Amb l’experiència de vint-i-cinc anys de lluita contra la sida, el grup d’IrsiCaixa s’ha abocat a la investigació de la covid-19. Treballen des de l’inici de la pandèmia en tots els fronts per combatre el virus. En parlem amb el cap del grup de virologia, Julià Blanco

CONTAGIS
“Si el virus ens guanya en velocitat, l’any vinent estarem igual que ara”
VARIANTS DEL VIRUS
“El perill no és tant si la resposta immune dura més o menys, sinó com canvia el virus i la possibilitat que es faci resistent a les vacunes”
VACUNA
“Treballem en una vacuna que ens pugui protegir dels coronavirus que puguin aparèixer en un futur. Ens hem d’avançar al virus”
L’equip de l’Irsi­Caixa s’ha abo­cat a la inves­ti­gació de la covid-19. Quanta gent hi està tre­ba­llant i en quants pro­jec­tes estan immer­sos?
De l’Irsi­Caixa som més de cent per­so­nes tre­ba­llant en VIH, que no l’hem aban­do­nat, i com­bi­nem aquesta recerca amb el SARS-CoV-2. Aques­tes cent per­so­nes fem cent per cent tre­ball de labo­ra­tori. Nosal­tres no fem clínica, no ate­nem paci­ents, no fem epi­de­mi­o­lo­gia, només fem recerca al labo­ra­tori. Som una peça de l’engra­natge de la recerca en covid-19, que implica també recerca clínica i epe­di­miològica. Dins el cam­pus Can Ruti, el nom­bre de per­so­nes que tre­ba­llen en covid-19 és molt més gran.
Fa vint-i-cinc anys que inves­ti­guen un altre virus, el de la sida, cau­sant d’una altra pandèmia. Quins avan­tat­ges els ha pro­por­ci­o­nat ser cap­da­van­ters en aquesta inves­ti­gació per poder afron­tar ara la de la covid?
Sobre­tot el fet que les ins­tal·laci­ons que tenim, per a la inves­ti­gació del VIH, ens per­me­ten tre­ba­llar amb un virus infecciós o amb pre­pa­ra­ci­ons d’aquest virus, i això és molt impor­tant. Tota la mani­pu­lació de les mos­tres de virus s’han de fer en con­di­ci­ons de segu­re­tat, i a l’Irsi­Caixa ja les teníem, és un pri­mer actiu molt impor­tant. És molt com­pli­cat crear un labo­ra­tori de bio­se­gu­re­tat del no res. D’altra banda, també teníem les eines per ava­luar infec­ti­vi­tat viral, anti­cos­sos con­tra virus, res­posta immune... que les aplicàvem al VIH i que les hem adap­tat al SARS-CoV-2. Tot això ens ha permès res­pon­dre d’una manera ràpida a aquesta pandèmia. Només hem hagut de can­viar el model expe­ri­men­tal i el virus que fem ser­vir. Això ens ha permès fer el segui­ment, per exem­ple, de quant duren els anti­cos­sos de paci­ents infec­tats per SARS-CoV-2.
Han conclòs que aquesta immu­ni­tat dura, com a mínim, sis mesos…
En aquest camp estem fent un tre­ball con­tinu. Som dels pocs que podem mesu­rar la capa­ci­tat neu­tra­lit­zant d’anti­cos­sos i estem col·labo­rant amb molts labo­ra­to­ris. Això ens ha permès fer el segui­ment de paci­ents infec­tats, i en un estudi recent demos­trem que la res­posta d’anti­cos­sos en paci­ents que han pas­sat la malal­tia és esta­ble almenys durant sis mesos. És una bona notícia, sabem que no hi ha una des­a­pa­ració ràpida de la immu­ni­tat. Però no hem arri­bat encara a un any de les pri­me­res infec­ci­ons i el que encara no sabem és si aquesta immu­ni­tat es man­tindrà. Contínua­ment ens arri­ben les mos­tres dels paci­ents que tenim en segui­ment i ho ana­lit­zem. I ara farem el mateix amb les per­so­nes vacu­na­des, perquè és una pre­gunta relle­vant, saber quant dura­ran els anti­cos­sos en les per­so­nes vacu­na­des. I estu­diar l’impacte de les altres vari­ants del virus, saber si els anti­cos­sos són també capaços de blo­que­jar-les.
Qui­nes vari­ants pre­o­cu­pen més, ara mateix.
La iden­ti­fi­cada a Angla­terra no em pre­o­cupa tant, però la de Sud-àfrica i la del Bra­sil són bas­tant pre­o­cu­pants.
Algun estudi indica que la vacuna no seria gaire eficaç con­tra la vari­ant sud-afri­cana...
Les vacu­nes per­den entre sis i deu vega­des la seva eficàcia con­tra aquesta vari­ant i això encara no sabem quin impacte tindrà en la capa­ci­tat pro­tec­tora de les vacu­nes. Podem intuir que serà més baixa. De fet, aca­bem de saber el resul­tat d’una nova vacuna, la de Nova­vax, que esta en fase 3; els resul­tats són molt pre­li­mi­nars, però amb la vari­ant britànica està tenint una eficàcia del 90% i en la sud-afri­cana és del 60%. El que no sabem és si la reducció de l’eficàcia és degut al fet que a Sud-àfrica s’estan inclo­ent paci­ents infec­tats de VIH en l’estudi, i els paci­ents VIH posi­tius tenen un sis­tema immune dete­ri­o­rat i tenen una pit­jor res­posta. Les dades són molt pre­li­mi­nars i encara no es coneix la raó d’aquest des­cens de l’eficàcia, per tant encara és molt pre­ma­tur dir que aquesta nova vari­ant és resis­tent a les vacu­nes.
Aques­tes vari­ants ja les han estu­diat al seu labo­ra­tori?
La britànica ja la tenim aquí i l’estem pro­vant, i ara estem espe­rant les altres dues. Quan les tin­guem totes podrem ava­luar l’impacte real d’aques­tes vari­a­ci­ons del virus sobre la res­posta immune.
Al marge de les vari­ants, les inves­ti­ga­ci­ons els per­me­ten intuir si la immu­ni­tat pot ser per­du­ra­ble, o estem en un esce­nari que reque­rirà reva­cu­na­ci­ons periòdiques?
És molt difícil de pre­veure. Per les dades que tenim, sabem que al cap de sis mesos encara es manté la pro­tecció i que té una tendència esta­ble, per tant la meva pre­dicció és que més enllà d’un any encara esta­rem pro­te­gits, però no deixa de ser una pre­dicció i ho hau­rem de cor­ro­bo­rar. Això pel que fa a la infecció natu­ral, pel que fa a les vacu­nes la meva pre­dicció, basada en el que conei­xem, és que la pro­tecció serà, com a mínim, igual a la de la pro­tecció natu­ral i pro­ba­ble­ment supe­rior, per tant no pre­veig un esce­nari de reva­cu­na­ci­ons anu­als, com és el cas de la grip. Pro­ba­ble­ment podrem allar­gar el període de reva­cu­nació si és que és neces­sari. Aquí el perill no és tant la duració de la res­posta immune sinó com can­via el virus.
I el perill que les vacu­nes ja no ser­vei­xin…
Si real­ment el virus es con­ti­nua repli­cant, com ho està fent a tot el món, té més pos­si­bi­li­tats de mutar, i això és donar avan­tatge al virus, li estem donant opor­tu­ni­tats per esca­par del sis­tema immu­ni­tari. Per tant, si el virus s’acaba fent resis­tent a les vacu­nes, ales­ho­res sí que hau­rem de reva­cu­nar segur amb una nova vacuna. En aquests moments, tot just comen­cem a vacu­nar, i el virus con­ti­nua cir­cu­lant i pot ser que canviï en el moment en què aca­bem de vacu­nar. Si fos així, la vacuna dei­xa­ria de ser eficaç i les per­so­nes vacu­na­des dei­xa­rien d’estar pro­te­gi­des i s’hau­rien de reva­cu­nar. De fet, Moderna i Pfi­zer ja estan fabri­cant noves vacu­nes con­tra les noves vari­ants, per això és molt impor­tant que es vacuni la població tan ràpid com sigui pos­si­ble, i no només als països rics, ja que si no esta­rem en risc que el virus con­tinuï evo­lu­ci­o­nant.
Tor­naríem a estar a la case­lla de sor­tida i, per tant, immer­sos en una pandèmia que no s’acaba…
Hauríem de pro­duir una nova vacuna, l’hauríem de tor­nar a dis­tri­buir, etc.
Uns quants anys com el 2020?
Tot depèn de com evo­lu­ci­oni el virus, aquest és el pit­jor temor. I està vin­cu­lat direc­ta­ment al nom­bre d’infec­ci­ons que hi hagi al món: com més infec­ci­ons, més pos­si­bi­li­tats té el virus de mutar, per tant si con­tro­lem la repli­cació del virus, ja sigui amb la vacuna o amb mesu­res de res­tricció de movi­ments, mas­ca­reta, etc. ho podrem atu­rar i ens aju­darà que les vacu­nes fun­ci­o­nin millor.
Amb la guerra de vacu­nes s’intu­eix que s’està fent negoci amb la pandèmia, res a veure amb les pro­me­ses que la vacuna arri­ba­ria a tot el món.
Hi ha ini­ci­a­ti­ves en l’àmbit mun­dial per fer arri­bar les vacu­nes als països pobres, però clara­ment en aquests moments el mapa de vacu­na­ci­ons no ens diu això. A l’Àfrica, el nivell de vacu­nació és zero, i això és un risc.
Quins esce­na­ris hem de pre­veure en els pro­pers anys… No sé de quins ter­mini hauríem de par­lar.
Clara­ment con­ti­nu­a­rem amb res­tric­ci­ons de con­tac­tes soci­als i ús de mas­ca­re­tes fins que no tin­guem un nivell de pro­tecció sufi­ci­ent. La vacuna és una eina més, però no és l’única. Pel fet de tenir la vacuna no podem pen­sar que ja podem fer vida nor­mal, això no. Por­ta­rem mas­ca­reta durant més d’un any i espe­rem que la vacu­nació sigui prou ràpida, que nosal­tres siguem més ràpids que el virus, perquè si el virus ens gua­nya en velo­ci­tat, si con­ti­nua evo­lu­ci­o­nant, l’any que ve esta­rem igual.
A banda dels estu­dis sobre la immu­ni­tat, el ven­tall de pro­jec­tes de l’Irsi­Caixa és molt més ampli, inclosa una vacuna.
El pri­mer que vam fer va ser inten­tar gene­rar un grup de tre­ball molt potent sobre el coro­na­vi­rus; nosal­tres teníem experiència en VIH, però neces­sitàvem per­so­nes exper­tes en coro­na­vi­rus, i per això vam fer un con­sorci amb l’IRTA-CRESA, el cen­tre de recerca de salut ani­mal de la UAB, on hi ha el grup del Quim Segalés i la Júlia Ver­gara, que havien tre­ba­llat molt amb coro­na­vi­rus humans, i vam esta­blir la pri­mera col·labo­ració. Després vam veure que si el que volíem era desen­vo­lu­par vacu­nes, neces­sitàvem també un equip que fos molt potent estu­di­ant estruc­tu­res de proteïnes, i per això es va unir al con­sorci el Bar­ce­lona Super­com­pu­ting Cen­ter. Aquest era el pri­mer pas, i encara no he par­lat dels pro­jec­tes, però tot això és essen­cial, perquè la ciència ha de ser molt col·labo­ra­tiva, i vam bus­car l’exper­tesa en els ter­renys en què nosal­tres no la teníem.
I a par­tir d’aquí…
Després vam començar a defi­nir un pro­jecte d’inves­ti­gació molt ampli con­tra el coro­na­vi­rus que incloïa: l’anàlisi de proteïnes virals, el desen­vo­lu­pa­ment de models ani­mals d’infecció per pro­var nous fàrmacs, el desen­vo­lu­pa­ment d’anti­cos­sos con­tra aquest virus que també ser­vis­sin com a teràpia i el desen­vo­lu­pa­ment de vacu­nes. Aquesta va ser la pri­mera idea per gene­rar les eines per poder llui­tar con­tra el virus en l’aspecte far­ma­cològic i immu­nològic.
Un pro­jecte que abraça gai­rebé tots els fronts.
Sí, el volum de per­so­nes que tenim i la seva exper­tesa ens per­me­tia ser ambi­ci­o­sos, i cal pen­sar que tota la recerca en anti­cos­sos i en estruc­tu­res virals és molt com­ple­mentària i clau per al desen­vo­lu­pa­ment de la vacuna. I l’altra part de la inves­ti­gació era la de les teràpies, que era abso­lu­ta­ment urgent. Aquesta va ser la pri­mera etapa, però el ven­tall es va anar ampli­ant, perquè vam veure que també neces­sitàvem enten­dre quina era la relació entre el virus i el sis­tema immune i per què unes per­so­nes pas­sa­ven la malal­tia de manera asimp­tomàtica i d’altres de manera molt severa. I en una segona fase, vam enge­gar tota una sèrie d’estu­dis per enten­dre la res­posta immu­nitària con­tra el virus, la res­posta d’anti­cos­sos i la res­posta cel·lular, i hi con­ti­nuem tre­ba­llant. Estu­diem més de 200 per­so­nes infec­ta­des a qui anem seguint periòdica­ment per veure el nivell de les seves defen­ses con­tra el virus. I per aca­bar, hem entrat en el tema de noves teràpies amb anti­cos­sos, en col·labo­ració amb dife­rents empre­ses.
I també inves­ti­guen en tests…
Estem desen­vo­lu­pa­ment nous tests d’antígens, és una de les eines que pot aju­dar molt al con­trol epi­de­miològic de la malal­tia. Tenim les eines i col·labo­rem amb dife­rents empre­ses i sobre­tot amb l’ICFO (Ins­ti­tut de Ciències Fotòniques). Volem desen­vo­lu­par un test d’antígens que sigui tan sen­si­ble com la PCR a par­tir de la tec­no­lo­gia fotònica.
De totes les inves­ti­ga­ci­ons, quina veuen més pro­me­te­dora a curt ter­mini?
Totes han avançat prou posi­ti­va­ment. En model ani­mal, hem gene­rat i ja estan fun­ci­o­nant dos models ani­mals d’infecció, un és un ratolí i l’altre un hàmster. El ratolí el tenim al labo­ra­tori de Can Ruti, n’hi ha un cen­te­nar, i el podem uti­lit­zar per pro­var noves teràpies, i el hàmster s’està duent a terme al CRESA i també l’uti­lit­zem per a les teràpies i les vacu­nes. És un gran èxit que en sis mesos haguem tin­gut un labo­ra­tori per poder fer expe­ri­men­tació ani­mal i per­me­tre el tes­tatge de vacu­nes i fàrmacs, ens hem de feli­ci­tar.
Parla d’haver acon­se­guit unes ins­tal·laci­ons ade­qua­des o d’haver iden­ti­fi­cat els ani­mals més adi­ents per fer-les?
Les dues coses, de fet. El CRESA ja tenia una ins­tal·lació de bio­se­gu­re­tat per tre­ba­llar amb ani­mals, però es va veure que ràpida­ment es col·lap­sa­ria si fèiem ser­vir un sol labo­ra­tori i vam deci­dir fer ser­vir el de Can Ruti, que es va haver d’adap­tar de manera molt ràpida per aco­llir els ani­mals. Al juliol van arri­bar els pri­mers rato­lins i ja hem pogut expan­dir la colònia i els hem uti­lit­zat per pro­var vacu­nes, anti­cos­sos i fàrmacs.
Quin tipus de vacuna desen­vo­lu­pen?
Pel que fa a les vacu­nes, un tema que porta més direc­ta­ment el Jorge Car­ri­llo, estem tre­ba­llant amb el con­sorci amb el CRESA i el BSC i el suport de Grífols i el #Joem­co­rono; sense aquest suport econòmic seria impos­si­ble dur a terme tots aquests pro­jec­tes. Amb les vacu­nes cap labo­ra­tori del món pot com­pe­tir amb les far­macèuti­ques, per això ja tenim les grans com­pa­nyies que ho han fet molt bé. La nos­tra idea era mirar a llarg ter­mini, i gene­rar una vacuna que sigui pan­co­ro­na­vi­rus, que intenti blo­que­jar la majo­ria dels poten­ci­als virus que ens podrien ata­car. De moment, tenim un can­di­dat a vacuna, una proteïna Spike modi­fi­cada que hem pro­vat en ani­mals i que ofe­reix pro­tecció.
Amb aquest can­di­dat a vacuna quina és la fase següent?
Ja podríem començar a pen­sar en una fase 1, que ja són pro­ves en humans. S’ha de pro­duir en grans quan­ti­tats, i aquesta és una de les grans limi­ta­ci­ons. Quan vacu­nem un ratolí la quan­ti­tat de proteïna que neces­si­tem és molt petita, però quan pen­sem a vacu­nar humans, aquí ja par­lem de quan­ti­tats més grans i de pro­ces­sos de pro­ducció de proteïnes que estan molt més regu­lats.
Això depèn d’acords amb far­macèuti­ques?
Depèn d’això i també de l’Agència Espa­nyola del Medi­ca­ment.
Quan creu que podran tenir la vacuna?
La nos­tra idea és que pugui entrar en la fase 1 a finals d’aquest any. És el nos­tre objec­tiu, però no sabem si aquest can­di­dat serà el defi­ni­tiu, perquè con­ti­nuem tre­ba­llant en la seva millora, i poden aparèixer noves vari­ants del virus i pot­ser hau­rem de can­viar de can­di­dat. És una inves­ti­gació dinàmica, el nos­tre objec­tiu és tenir la millor vacuna pos­si­ble. El pro­blema no és només dis­se­nyar una vacuna sinó pro­duir-la. Ara la cober­tura vacu­nal es podrà ampliar, però no arri­ba­rem ni de bon tros al 70% de la població vacu­nada a l’estiu, com deia el minis­tre, però en algun moment tin­drem la població vacu­nada. Ara bé, el que nosal­tres volem fer és avançar-nos al virus pen­sant sobre­tot en les noves vari­ants per poder blo­que­jar-les amb aquesta nova vacuna pan­con­ro­na­vi­rus.
És una vacuna mRNA?
La nos­tra és una vacuna basada en proteïnes, les que hi ha ara, les d’mRNA han estat més ràpides perquè la tec­no­lo­gia de pro­ducció d’mRNA és més fàcil de pro­duir que la d’una proteïna.
Ha sig­ni­fi­cat un canvi en els models tra­di­ci­o­nals de vacu­nes.
La car­rera de vacu­nes con­tra el SARS-CoV-2 el que ha permès és que les vacu­nes d’mRNA facin el salt de la petita escala al mer­cat de vacu­nes. La tec­no­lo­gia de l’RNA és fàcil de pro­duir, però també és rela­ti­va­ment cara, i no havien arri­bat mai a tro­bar un lloc en el mer­cat; les clàssi­ques, que fun­ci­o­na­ven molt bé, eren més bara­tes.
Gene­ren recels, però.
Els recels són infun­dats. Hi ha gent que diu que modi­fi­quen l’ADN, cosa que és impos­si­ble! Són argu­ments sense fona­ments. Les dades que tenim d’aques­tes vacu­nes és que són vacu­nes abso­lu­ta­ment segu­res. L’únic pro­blema són alguns casos d’al·lèrgia, i de manera molt esporàdica, i que no s’asso­cien a l’RNA, sinó a altres ele­ments de la vacuna. Hi ha molta gent que és al·lèrgica a la peni­cil·lina i ningú diu que la peni­cil·lina mata! Les dades que tenim ara sobre les vacu­nes de la covid és que són abso­lu­ta­ment segu­res, molt efi­ca­ces i, a més, molt ràpides de pro­duir, per això en aquesta pandèmia han gua­nyat el ter­reny a les vacu­nes clàssi­ques.
Com és que s’ha acon­se­guit abans una vacuna que fàrmacs?
El desen­vo­lu­pa­ment d’un fàrmac nou triga molt i el que s’ha fet durant aquest any és inten­tar uti­lit­zar fàrmacs que ja coneixíem i gua­nyar temps, però el per­cen­tatge d’èxit és molt baix. El desen­vo­lu­pa­ment d’una teràpia con­tra el coro­na­vi­rus serà un procés lent, perquè no hi havia hagut un tre­ball previ, ningú fins ara trac­tava els coro­na­vi­rus amb fàrmacs. El coro­na­vi­rus genera el refre­dat comú, i ningú el tracta amb un fàrmac. En canvi, sí que s’havia fet una feina molt impor­tant en el desen­vo­lu­pa­ment de vacu­nes, s’havia tre­ba­llat con­tra la SARS i la MERS, con­tra altres coro­na­vi­rus humans, i ja s’havia iden­ti­fi­cat que la proteïna Spike era la millor per fer vacu­nes.

UNA VACUNA PANCORONAVIRUS

L’experiència acumulada al llarg de vint-i-cinc anys en virologia i en l’estudi del sistema immunitari ha permès als investigadors de l’IrsiCaixa engegar des del primer moment projectes de recerca contra el SARS-CoV-2 i estar en primera línia en la lluita contra el virus.

En col·laboració amb altres institucions, amb la voluntat d’unir l’expertesa en diferents camps, treballen per buscar una vacuna i fàrmacs contra el virus i participen en un assaig clínic per reduir el nombre de transmissions.

La vacuna va més enllà del SARS-CoV-2, amb l’objectiu que serveixi per tractar coronavirus que puguin aparèixer en un futur.

IRSICAIXA, UNA HISTÒRIA ENTRE PANDÈMIES

De la sida a la covid-19, l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, impulsat per la Fundació La Caixa i la Generalitat de Catalunya, es va inaugurar l’any 1995 per fer front a la pandèmia de la sida. Ha celebrat els seus primers vint-i-cinc anys convertit en un centre de referència internacional sobre malalties infeccioses, afeccions del sistema immunitari, virus emergents i desenvolupament de vacunes. I treballa, des dels inicis, des de les instal·lacions de Can Ruti, a Badalona. Julià Blanco, doctor en bioquímica per la Universitat de Barcelona, lidera el grup de Virologia i Immunologia Cel·lular de l’IrsiCaixa. Fa més de deu anys que treballa en la recerca d’una vacuna contra el VIH, en altres malalties infeccioses i en el càncer. El seu equip ha desenvolupat models experimentals per a l’anàlisi de la transmissió del VIH. El doctor Blanco és cofundador d’AlbaJuna Therapeutics, SL, una spin-off de l’IrsiCaixa destinada al desenvolupament d’anticossos sintètics contra el VIH.

LA TROBALLA DE L’APLIDINA

Als laboratoris de l’IrsiCixa han provat més d’una setantena de fàrmacs des de l’inici de la pandèmia. Fa pocs dies es van anunciar els bons resultats de l’aplidina per pal·liar els efectes de la covid. “Ell primer test in vitro de l’aplidina es va fer a les nostres instal·lacions i és el que ha donat peu a aquests estudis clínics que s’estan fent ara”, explica satisfet Julià Blanco. La recerca de fàrmacs arreu del món ha tingut pocs èxits. De moment, se sap que l’aplidina té unes cent

vegades més activitat que la hidroxicloroquina, l’altra fàrmac que va donar bons resultats in vitro però no en l’assaig clínic. La colquicina, diu Blanco, sembla que també podria ser útil.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor