Entrevista

MARTÍ BOADA

GEÒGRAF I CIENTÍFIC AMBIENTAL

“La lluita ambiental també és una lluita social i política”

Referent en l’àmbit de l’educació ambiental i prestigiós expert que forma part del Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient, Boada reclama compromís i esperit crític per poder arribar a subvertir les formes de relació dels humans amb el planeta

DESCARBONITZAR
“El problema més important que tenim, i que aquí es tradueix en focs forestals però també en víctimes de la contaminació, és la carbonització de l’atmosfera”
MEDI AMBIENT I SALUT
“Hi ha una relació lineal entre la protecció del medi ambient i la salut humana, una relació que està científicament comprovada”
La pandèmia de la covid-19 s’ha con­ver­tit en el gran pro­blema mun­dial. Pot arri­bar a eclip­sar l’amenaça del canvi climàtic?
Ara mateix no podem obviar el tema de la pandèmia, que encara que no sigui un tema fron­tal­ment ambi­en­tal sí que hi té a veure. En cap dimensió de l’anàlisi ambi­en­tal pots dei­xar de tenir en compte aquest fac­tor per­tor­ba­dor. No hi ha cap àrea de la gestió ambi­en­tal que no tin­gui una gran d’afec­tació del tema pandèmic. I segons ens diuen els inves­ti­ga­dors, és clar que la gènesi de la pandèmia està asso­ci­ada, com a mínim en part, a l’alte­ració d’eco­sis­te­mes tro­pi­cals i bos­co­sos, on hi ha les pobla­ci­ons més impor­tants de quiròpters [rat­pe­nats], que tenen allot­jat el coro­na­vi­rus. Una vegada des­ple­gada, la pandèmia té un caràcter tan uni­ver­sal i tan per­tor­ba­dor que afecta totes les àrees. Tam­poc es pot dei­xar de banda que les Naci­ons Uni­des ha decre­tat una situ­ació d’emergència climàtica a escala de tot el pla­neta. Això no havia pas­sat mai. Veiem que la tem­pe­ra­tura del pla­neta ja fa anys que va aug­men­tant i que malau­ra­da­ment aquest aug­ment no s’atura.
Tot indica que ens espera un futur molt com­pli­cat...
Estem en un con­text sin­gu­lar, l’emergència, con­cep­tu­al­ment, és més intensa que la urgència. Ens indica una situ­ació de des­con­trol molt ser­ver. És un aspecte molt alar­mant i, per tant, s’han de fer efec­tius els acords a què es va arri­bar en la Cimera pel Clima que es va cele­brar a Madrid a finals de l’any pas­sat. Per desgràcia, hi van pas­sar tots els països menys els Estats Units. L’únic país que sem­pre té reticències a subs­criure els acords és els Estats Units. Sem­pre hi ha països, com la Xina, l’Índia i Rússia, que fan el ronso, però al final aca­ben sig­nant com a mínim part dels acords. Però els Estats Units ni tan sols es pre­sen­ten als espais de dis­cussió.
En qual­se­vol cas, perquè es pugui avançar en aquests acords pel clima, caldrà un canvi radi­cal del model de soci­e­tat actual. Cal tenir-ho més pre­sent?
S’han de pren­dre una sèrie de mesu­res que sabem que si no les pre­nem arri­ba­rem a una situ­ació de col·lapse. No per al pla­neta. El pla­neta no ens el car­re­ga­rem pas, el que ens car­re­ga­rem, de manera inequívoca, són les con­di­ci­ons perquè els humans hi puguem viure. L’agenda 2030 que ha estat impul­sada per les Naci­ons Uni­des marca quins són els dis­set objec­tius de desen­vo­lu­pa­ment sos­te­ni­ble que s’han d’inten­tar acon­se­guir en aquesta dècada i tots tenen relació amb el medi ambi­ent, ja que no podem des­lli­gar les qüesti­ons ambi­en­tals de les soci­als i polítiques. Això queda molt clar quan es parla de posar fi a la pobresa i la fam al món. I és espe­ci­al­ment evi­dent en l’objec­tiu que fa referència a la salut, ja que esta­bleix una relació lineal entre la pro­tecció del medi ambi­ent i la salut humana, una relació que està científica­ment com­pro­vada.
Quins altres objec­tius de desen­vo­lu­pa­ment sos­te­ni­ble són relle­vants des del punt de vista ambi­en­tal?
Com deia, tots ho són. El número sis, per exem­ple, ens parla de l’accés a l’aigua neta i sane­jada. Milers de per­so­nes moren cada dia perquè no tenen aigua neta i en con­di­ci­ons de salu­bri­tat. També és necessària l’ener­gia neta per a tot­hom, i això vol dir des­car­bo­nit­zar la nos­tra atmos­fera, que la tenim plena de gasos amb efecte d’hiver­na­cle. Cal, igual­ment, que hi hagi feina per a tot­hom, una feina basada ja en l’eco­no­mia verda, en sis­te­mes de pro­ducció que no pro­vo­quin resi­dus ni con­ta­mi­nació, amb una indústria inno­vada que ho faci pos­si­ble. Això és molt impor­tant: un indus­trial que con­ta­mini ha de ser con­si­de­rat un indus­trial inso­li­dari amb la soci­e­tat, perquè al dar­rere hi van els nos­tres impos­tos, els diners que paguem entre tots per poder des­con­ta­mi­nar el que ell con­ta­mina. A part, també se l’ha de con­si­de­rar un mal indus­trial, perquè llença una part d’exce­dent al qual no treu ren­di­bi­li­tat. Un bon indus­trial ha de saber recu­pe­rar aques­tes cues de la pro­ducció i fer-les ren­di­bles. Ha de saber fer una pro­ducció neta.
És pos­si­ble que el crei­xe­ment econòmic sigui sos­te­ni­ble?
El que cal fer és tre­ba­llar soci­al­ment per la igual­tat, i això vol dir posar fi a les elits mun­di­als que con­tro­len tota l’eco­no­mia. Al mateix temps, les ciu­tats i les comu­ni­tats habi­ta­des han de ser sos­te­ni­bles, i per tant també s’han de pren­dre mesu­res en la mobi­li­tat urbana i en les noves cons­truc­ci­ons. Hi ha d’haver un esforç molt impor­tant en els models cons­truc­tius. Un altre punt des­ta­cat és el de la pro­ducció i el con­sum res­pon­sa­ble. S’ha d’ori­en­tar la pro­ducció agrícola, hortícola i d’arbres frui­ters cap a l’slow food i el quilòmetre zero. La gent ha d’enten­dre que quan com­pra un kiwi a Nova Zelanda o una poma gol­den a Xile es pro­du­eix un fet clara­ment insos­te­ni­ble. Al nos­tre cos el kiwi ens deixa 50 qui­lo­ca­lo­ries i n’hem gas­tat 300 en el trans­port, en el seu des­plaçament en vai­xell o en avió. Per tant, allò que ens deixa metabòlica­ment és molt infe­rior a la des­pesa energètica que hem pro­vo­cat i que s’acaba con­ver­tint en emis­si­ons de diòxid de car­boni a l’atmos­fera. El con­sum res­pon­sa­ble ens ha d’ori­en­tar cap al con­sum local, no per loca­lisme sinó pel com­promís amb aquest canvi neces­sari que s’ha d’haver asso­lit el 2030.
Fins a quin punt són impor­tants les mobi­lit­za­ci­ons pel clima?
El movi­ment dels joves i ado­les­cents que es mobi­lit­zen els diven­dres en aquesta ini­ci­a­tiva de Greta Thun­berg és molt impor­tant. Per desgràcia, té molts detrac­tors entre els líders mun­di­als, que els acu­sen de ser joves insa­tis­fets, però no és així. Aquest ado­les­cents nos­tres tenen por pel seu futur físic. És un feno­men com­ple­ta­ment nou, no és que tin­guin por pel seu futur labo­ral o social, és que tenen por per la seva pròpia super­vivència, perquè no tenen el seu futur biològic asse­gu­rat.
Pre­ci­sa­ment, l’Agenda 2030 també parla de pro­te­gir els eco­sis­te­mes.
Efec­ti­va­ment, en l’apar­tat de la qua­li­tat dels eco­sis­te­mes marins és evi­dent que s’ha de posar fi a la pesca abu­siva, als abo­ca­ments des­con­tro­lats i a la cons­trucció a les àrees peri­llo­ses. Ja hem vist que els tsu­na­mis cau­sen mol­tes pèrdues de vides huma­nes, però a més aquest tipus de cons­truc­ci­ons tenen un gran impacte ambi­en­tal. També hem d’asse­gu­rar els nos­tres eco­sis­te­mes ter­res­tres, que en defi­ni­tiva són el nos­tre esce­nari exis­ten­cial, en depe­nem com­ple­ta­ment. A Cata­lu­nya, en el cas dels bos­cos, en tenim molts i no són tots iguals. La mit­jana, a l’engròs, és que pro­du­ei­xen unes deu tones d’oxi­gen per hectàrea i any. I al mateix temps fixen una quan­ti­tat sem­blant de diòxid de car­boni, per tant sense aquests bos­cos no podríem tirar enda­vant.
Tor­nant a la pandèmia, aquesta crisi pot ser posi­tiva en el sen­tit que la gent pren­gui també consciència dels ris­cos ambi­en­tals?
És neces­sari que la gent esti­gui ben infor­mada, però sense espan­tar-la. Aquest és un prin­cipi bàsic de la comu­ni­cació: si espan­tem, si hi posem un matís catas­tro­fista, el des­ti­na­tari s’estima més mirar cap a una altra banda. És el que es coneix com a efecte fogue­rada. Si de cop la gent rep una fogue­rada d’infor­mació catas­tro­fista el que s’acon­se­gueix és que s’espanti. Encara que ho vul­guis comu­ni­car de bona fe, fas que posin en marxa un meca­nisme etològic de defensa i que no assu­mei­xin el que els estan expli­cant. Ens hem de basar més en la capa­ci­tació, a fer que les per­so­nes siguin capa­ces de com­pren­dre. Ja ho deia el gran mes­tre Ramon Mar­ga­lef, que com a bon savi era molt modest i sen­zill: una per­sona ben infor­mada sem­pre mul­ti­plica la seva capa­ci­tat d’anàlisi i de pren­dre deci­si­ons; en canvi, una per­sona mal infor­mada no mul­ti­plica, sinó que resta.
Per tant, s’ha de fer peda­go­gia en posi­tiu.
La pandèmia ha tin­gut poques coses bones, però aquesta n’és una: el fet de parar-nos i ado­nar-nos que els humans no som els reis del mambo. Estar con­fi­nats i pas­sar tant temps sense mobi­li­tat i fent d’alguna manera una reca­pi­tu­lació a casa ens ha permès fer refle­xi­ons que, per l’estil de vida tan acce­le­rat que portàvem, no havíem fet abans. La gent s’ha fet pre­gun­tes, ha vist la neces­si­tat de ser més modes­tos, hem vist els perills de l’arrogància, d’aquesta mena de dret de cuixa sobre el pla­neta. Aquest parèntesi és un pun­tet posi­tiu dins del con­text tan nega­tiu de la pandèmia. Ara el que cal és que la gent es com­pro­meti i sigui crítica. Aquest és un prin­cipi ja esta­blert per Bacon: la soci­e­tat ha de ser crítica i els polítics eixe­rits l’han de voler, la crítica. No han de tenir la pell fina. Només conei­xent la crítica, objec­tiva i ben feta, es pot impul­sar el motor del canvi per avançar posi­ti­va­ment. I en els temes ambi­en­tals és molt impor­tant. La capa­ci­tat de mobi­lit­zar-nos quan les coses no es fan bé, quan hi ha agres­si­ons i per­tor­ba­ci­ons en l’àmbit econòmic o pro­duc­ti­ves, és molt impor­tant, cal que la soci­e­tat reac­ci­oni.
És necessària més consciència ambi­en­tal per part de la ciu­ta­da­nia?
És molt impor­tant invo­car pro­ces­sos par­ti­ci­pa­tius per superar aquesta crisi ambi­en­tal, la gent hi ha de poder par­ti­ci­par. La par­ti­ci­pació no és només votar cada qua­tre anys. Ja ho deia també Mar­ga­lef: el drama dels nos­tres pai­sat­ges i dels nos­tres eco­sis­te­mes és que no seguei­xen els rit­mes elec­to­rals de qua­tre anys. Els pro­gra­mes elec­to­rals nor­mal­ment són de cicle curt: millo­res en els equi­pa­ments, millo­res en les infra­es­truc­tu­res... Però els pla­ne­ja­ments i les estratègies a llarg ter­mini no hi apa­rei­xen.
En el cas con­cret de Cata­lu­nya, el prin­ci­pal pro­blema asso­ciat al canvi climàtic és l’aug­ment de la massa fores­tal?
Fins fa poc, a les esco­les i a les uni­ver­si­tats encara s’expli­cava que s’esta­ven per­dent bos­cos per culpa dels incen­dis, però no és així. Des dels anys sei­xanta fins ara, a Cata­lu­nya hem pas­sat de tenir apro­xi­ma­da­ment un 40% de superfície fores­tal a gai­rebé un 70%. Cada família de page­sos, sobre­tot a la Cata­lu­nya Vella, que no con­ti­nua l’acti­vi­tat rural perquè els fills han aban­do­nat aquesta feina, fa que creixi el bosc. Cada hectàrea de con­reu o de pas­tura aban­do­nada esdevé bosc. Això no ho con­tro­lem els humans, no depèn de cap admi­nis­tració. Els bos­cos crei­xen en funció de l’ener­gia lumínica i de la mete­o­ro­lo­gia, que són fac­tors que els humans no podem con­tro­lar. Els bos­cos van crei­xent en alçària i horit­zon­tal­ment. Cada vegada en tenim més i cada vegada tenen més arbres. Tra­di­ci­o­nal­ment, al bosc hi havia entre 1.500 i 2.000 arbres per hectàrea, i ara hi ha llocs de Cata­lu­nya on n’hi ha 15.000. Com que no hi ha gestió, la massa fores­tal va aug­men­tant. I una part molt impor­tant d’aquesta bio­massa és com­bus­ti­ble, és fusta morta, és sota­bosc de gran den­si­tat, això vol dir que la càrrega com­bus­ti­ble aug­menta.
I això implica més risc de grans incen­dis fores­tals...
Amb l’aug­ment de la tem­pe­ra­tura, que de mit­jana ha estat d’un grau i mig en els últims anys, aug­menta la igni­bi­li­tat, que és un con­cepte dife­rent. La com­bus­ti­bi­li­tat és la quan­ti­tat de matèria que es pot cre­mar, i la igni­bi­li­tat és la capa­ci­tat d’encen­dre’s. Per fer una com­pa­ració a casa, la com­bus­ti­bi­li­tat seria la quan­ti­tat de gas que tenim a la bom­bona i la igni­bi­li­tat seria la quan­ti­tat de llu­mins per encen­dre’l. L’aug­ment de tem­pe­ra­tura a l’estiu aug­menta la quan­ti­tat de substàncies volàtils al bosc. Els arbres pro­du­ei­xen mol­tes substàncies químiques. Quan es pro­du­eix un aug­ment de la tem­pe­ra­tura aug­men­ten els hidro­car­burs volàtils. Si entres en una pineda al mes de juliol ja es nota que fa una olor benzènica. Lla­vors, una petita gus­pira pot cau­sar un incendi, perquè hi ha una gran ing­ni­bi­li­tat, una gran capa­ci­tat d’encen­dre’s.
Com s’hau­ria de fer front a aquesta pro­blemàtica?
En aquest tema hi ha molta soci­o­lo­gia de barra de bar. Tot­hom es veu amb cor de dir com ho arre­gla­ria. Uns cre­uen que els bos­cos no es poden tocar, els altres diuen que només es poden dei­xar deter­mi­nats metres cúbics... A Cata­lu­nya tenim gent amb una for­mació molt bona que ens explica que els focs que tin­drem ara són de sisena gene­ració, que són huma­na­ment impa­ra­bles. Quan es pro­du­ei­xen, la inten­si­tat és tan gran i la càrrega de com­bus­ti­ble és tan enorme que no s’hi pot inter­ve­nir, no hi poden actuar ni els bom­bers, ni els agents de pro­tecció civil, ni les asso­ci­a­ci­ons de defensa fores­tal, ni ningú. Les pre­dic­ci­ons res­pecte a Cata­lu­nya són molt dolen­tes, els focs fores­tals ani­ran a més, segur. A part que els bos­cos han can­viat i tenen unes estruc­tu­res dife­rents també hem fet una cosa que els humans no havíem fet mai, que és cons­truir-hi urba­nit­za­ci­ons a dins. Per tant, quan hi ha un incendi fores­tal, no és només que crema el bosc, és que es posa en risc les per­so­nes i els llocs on viuen. Això és un feno­men nou. En l’aspecte ambi­en­tal, aquest és el risc més greu i impor­tant que tenim a Cata­lu­nya, els incen­dis fores­tals a l’estiu.
La gestió fores­tal és la solució?
Hi ha d’haver gestió, la qüestió és quina. Si no hi ha gestió anem cap a un estat de ruïna no econòmica, sinó estruc­tu­ral. El que passa és que els humans som capaços de veure quan no hi ha gestió en un edi­fici, en un monu­ment o en una infra­es­truc­tura, però no ho sabem detec­tar quan es tracta del bosc. La idea de la into­ca­bi­li­tat està impul­sada des d’un punt de vista de vega­des molt botànic, però ara, en el segle XXI, aquest és un dis­curs que s’ha de revi­sar. Hi ha d’haver una gestió sos­te­ni­ble, hi ha models que pot­ser no fan mira­cles però que són una via.
La pandèmia, amb les res­tric­ci­ons de mobi­li­tat i d’opci­ons d’oci, ha fet que molta gent s’apropi a la natura. Vostè que en va ser pio­ner, creu que hi ha prou edu­cació ambi­en­tal?
Jo vaig començar a orga­nit­zar, a l’esce­nari del parc natu­ral del Mont­seny, la pri­mera Escola de Natura, a Can Lle­o­nart. Vam començar de zero, no hi havia ni tex­tos, ni lli­bres, ni res... Vam començar una ciència nova que es va anar este­nent d’una manera gene­ra­lit­zada i uni­ver­sal. Ara estem veient que hi ha un grau de consciència entre els ado­les­cents, estan pre­o­cu­pats. Alguns polítics, també, però les for­mes de pro­ducció i publi­ci­tat no tant. Hi ha una acce­le­ració dels pro­ces­sos, tot va molt de pressa, tot va tan ràpid que la capa­ci­tat de cor­re­gir aquests models tan agres­sius es redu­eix. La metàfora dels ger­mans Marx fun­ci­ona. Un tren tra­vessa un país molt gran i desèrtic i s’acaba el carbó. L’única manera de con­ti­nuar avançant és començar a cre­mar la fusta de l’últim vagó. El maqui­nista va cri­dant “més fusta!”, i van cre­mant tots els vagons fins que queda només la loco­mo­tora sola enmig del desert. En el món ambi­en­tal estem tre­men­da­ment pre­o­cu­pats, però estic segur que ens en sor­ti­rem. Si ens ins­tal·lem en el pes­si­misme no farem res. La qüestió ambi­en­tal no és una qüestió de qua­tre flo­re­tes i un parell d’ossos panda, aquesta és una visió molt bur­gesa. La causa del medi ambi­ent té una dimensió social i política molt impor­tant. S’han de sub­ver­tir les for­mes de relació dels humans amb el pla­neta.
Un pas impor­tant és la tran­sició energètica?
Com deia, el pro­blema més impor­tant que tenim, i que aquí es tra­du­eix en focs fores­tals però també en vícti­mes de la con­ta­mi­nació, és la car­bo­nit­zació de l’atmos­fera. Tenim l’aire ple de diòxid de car­boni, i aquest és un pro­blema que passa a tot arreu, no és local sinó uni­ver­sal. Hi ha un tre­ball molt interes­sant de l’inves­ti­ga­dor català Josep Peñuelas, fet a par­tir d’un her­bari del segle XIX que per­ta­nyia a un far­macèutic i on hi havia, entre d’altres, una branca d’alzina. Estu­di­ant els esto­mes d’aquesta branca, que és per on trans­pi­ren els arbres, va poder quan­ti­fi­car la quan­ti­tat de diòxid de car­boni en aque­lla època, que va resul­tar ser de 280 uni­tats per milió per metres cúbics, men­tre que ara estem en 430 uni­tats. Aques­tes emis­si­ons estan a l’atmos­fera, el diòxid de car­boni no té olor ni color i pro­voca l’efecte d’hiver­na­cle, està modi­fi­cant la radi­ació del sol i és una de les cau­ses prin­ci­pals de l’aug­ment de tem­pe­ra­tura. I tot té una relació directa amb l’ús dels hidro­car­burs. Sabem que si no es fa la tran­sició energètica això ens porta a uns incre­ments espec­ta­cu­lars de tem­pe­ra­tura, incre­ments de tres o qua­tre graus en pocs anys. Aquesta és la raó de l’emergència i la neces­si­tat de canvi. La gent s’ha de moure molt més a peu, no pot ser que per anar a com­prar mig quilo de mon­ge­tes aga­fem el cotxe, s’ha de reduir la mobi­li­tat dels cot­xes, hi ha d’haver més trans­port públic, i la ciència i la tec­no­lo­gia han d’anar avançant en sis­te­mes de mobi­li­tat no agres­siva.
josep losada
Tor­nant a la pandèmia, aquesta crisi pot ser posi­tiva en el sen­tit que la gent pren­gui també consciència dels ris­cos ambi­en­tals?
És neces­sari que la gent esti­gui ben infor­mada, però sense espan­tar-la. Aquest és un prin­cipi bàsic de la comu­ni­cació: si espan­tem, si hi posem un matís catas­tro­fista, el des­ti­na­tari s’estima més mirar cap a una altra banda. És el que es coneix com a efecte fogue­rada. Si de cop la gent rep una fogue­rada d’infor­mació catas­tro­fista el que s’acon­se­gueix és que s’espanti. Encara que ho vul­guis comu­ni­car de bona fe, fas que posin en marxa un meca­nisme etològic de defensa i que no assu­mei­xin el que els estan expli­cant. Ens hem de basar més en la capa­ci­tació, a fer que les per­so­nes siguin capa­ces de com­pren­dre. Ja ho deia el gran mes­tre Ramon Mar­ga­lef, que com a bon savi era molt modest i sen­zill: una per­sona ben infor­mada sem­pre mul­ti­plica la seva capa­ci­tat d’anàlisi i de pren­dre deci­si­ons; en canvi, una per­sona mal infor­mada no mul­ti­plica, sinó que resta.
Per tant, s’ha de fer peda­go­gia en posi­tiu.
La pandèmia ha tin­gut poques coses bones, però aquesta n’és una: el fet de parar-nos i ado­nar-nos que els humans no som els reis del mambo. Estar con­fi­nats i pas­sar tant temps sense mobi­li­tat i fent d’alguna manera una reca­pi­tu­lació a casa ens ha permès fer refle­xi­ons que, per l’estil de vida tan acce­le­rat que portàvem, no havíem fet abans. La gent s’ha fet pre­gun­tes, ha vist la neces­si­tat de ser més modes­tos, hem vist els perills de l’arrogància, d’aquesta mena de dret de cuixa sobre el pla­neta. Aquest parèntesi és un pun­tet posi­tiu dins del con­text tan nega­tiu de la pandèmia. Ara el que cal és que la gent es com­pro­meti i sigui crítica. Aquest és un prin­cipi ja esta­blert per Bacon: la soci­e­tat ha de ser crítica i els polítics eixe­rits l’han de voler, la crítica. No han de tenir la pell fina. Només conei­xent la crítica, objec­tiva i ben feta, es pot impul­sar el motor del canvi per avançar posi­ti­va­ment. I en els temes ambi­en­tals és molt impor­tant. La capa­ci­tat de mobi­lit­zar-nos quan les coses no es fan bé, quan hi ha agres­si­ons i per­tor­ba­ci­ons en l’àmbit econòmic o pro­duc­ti­ves, és molt impor­tant, cal que la soci­e­tat reac­ci­oni.
És necessària més consciència ambi­en­tal per part de la ciu­ta­da­nia?
És molt impor­tant invo­car pro­ces­sos par­ti­ci­pa­tius per superar aquesta crisi ambi­en­tal, la gent hi ha de poder par­ti­ci­par. La par­ti­ci­pació no és només votar cada qua­tre anys. Ja ho deia també Mar­ga­lef: el drama dels nos­tres pai­sat­ges i dels nos­tres eco­sis­te­mes és que no seguei­xen els rit­mes elec­to­rals de qua­tre anys. Els pro­gra­mes elec­to­rals nor­mal­ment són de cicle curt: millo­res en els equi­pa­ments, millo­res en les infra­es­truc­tu­res... Però els pla­ne­ja­ments i les estratègies a llarg ter­mini no hi apa­rei­xen.
En el cas con­cret de Cata­lu­nya, el prin­ci­pal pro­blema asso­ciat al canvi climàtic és l’aug­ment de la massa fores­tal?
Fins fa poc, a les esco­les i a les uni­ver­si­tats encara s’expli­cava que s’esta­ven per­dent bos­cos per culpa dels incen­dis, però no és així. Des dels anys sei­xanta fins ara, a Cata­lu­nya hem pas­sat de tenir apro­xi­ma­da­ment un 40% de superfície fores­tal a gai­rebé un 70%. Cada família de page­sos, sobre­tot a la Cata­lu­nya Vella, que no con­ti­nua l’acti­vi­tat rural perquè els fills han aban­do­nat aquesta feina, fa que creixi el bosc. Cada hectàrea de con­reu o de pas­tura aban­do­nada esdevé bosc. Això no ho con­tro­lem els humans, no depèn de cap admi­nis­tració. Els bos­cos crei­xen en funció de l’ener­gia lumínica i de la mete­o­ro­lo­gia, que són fac­tors que els humans no podem con­tro­lar. Els bos­cos van crei­xent en alçària i horit­zon­tal­ment. Cada vegada en tenim més i cada vegada tenen més arbres. Tra­di­ci­o­nal­ment, al bosc hi havia entre 1.500 i 2.000 arbres per hectàrea, i ara hi ha llocs de Cata­lu­nya on n’hi ha 15.000. Com que no hi ha gestió, la massa fores­tal va aug­men­tant. I una part molt impor­tant d’aquesta bio­massa és com­bus­ti­ble, és fusta morta, és sota­bosc de gran den­si­tat, això vol dir que la càrrega com­bus­ti­ble aug­menta.
I això implica més risc de grans incen­dis fores­tals...
Amb l’aug­ment de la tem­pe­ra­tura, que de mit­jana ha estat d’un grau i mig en els últims anys, aug­menta la igni­bi­li­tat, que és un con­cepte dife­rent. La com­bus­ti­bi­li­tat és la quan­ti­tat de matèria que es pot cre­mar, i la igni­bi­li­tat és la capa­ci­tat d’encen­dre’s. Per fer una com­pa­ració a casa, la com­bus­ti­bi­li­tat seria la quan­ti­tat de gas que tenim a la bom­bona i la igni­bi­li­tat seria la quan­ti­tat de llu­mins per encen­dre’l. L’aug­ment de tem­pe­ra­tura a l’estiu aug­menta la quan­ti­tat de substàncies volàtils al bosc. Els arbres pro­du­ei­xen mol­tes substàncies químiques. Quan es pro­du­eix un aug­ment de la tem­pe­ra­tura aug­men­ten els hidro­car­burs volàtils. Si entres en una pineda al mes de juliol ja es nota que fa una olor benzènica. Lla­vors, una petita gus­pira pot cau­sar un incendi, perquè hi ha una gran ing­ni­bi­li­tat, una gran capa­ci­tat d’encen­dre’s.
Com s’hau­ria de fer front a aquesta pro­blemàtica?
En aquest tema hi ha molta soci­o­lo­gia de barra de bar. Tot­hom es veu amb cor de dir com ho arre­gla­ria. Uns cre­uen que els bos­cos no es poden tocar, els altres diuen que només es poden dei­xar deter­mi­nats metres cúbics... A Cata­lu­nya tenim gent amb una for­mació molt bona que ens explica que els focs que tin­drem ara són de sisena gene­ració, que són huma­na­ment impa­ra­bles. Quan es pro­du­ei­xen, la inten­si­tat és tan gran i la càrrega de com­bus­ti­ble és tan enorme que no s’hi pot inter­ve­nir, no hi poden actuar ni els bom­bers, ni els agents de pro­tecció civil, ni les asso­ci­a­ci­ons de defensa fores­tal, ni ningú. Les pre­dic­ci­ons res­pecte a Cata­lu­nya són molt dolen­tes, els focs fores­tals ani­ran a més, segur. A part que els bos­cos han can­viat i tenen unes estruc­tu­res dife­rents també hem fet una cosa que els humans no havíem fet mai, que és cons­truir-hi urba­nit­za­ci­ons a dins. Per tant, quan hi ha un incendi fores­tal, no és només que crema el bosc, és que es posa en risc les per­so­nes i els llocs on viuen. Això és un feno­men nou. En l’aspecte ambi­en­tal, aquest és el risc més greu i impor­tant que tenim a Cata­lu­nya, els incen­dis fores­tals a l’estiu.
La gestió fores­tal és la solució?
Hi ha d’haver gestió, la qüestió és quina. Si no hi ha gestió anem cap a un estat de ruïna no econòmica, sinó estruc­tu­ral. El que passa és que els humans som capaços de veure quan no hi ha gestió en un edi­fici, en un monu­ment o en una infra­es­truc­tura, però no ho sabem detec­tar quan es tracta del bosc. La idea de la into­ca­bi­li­tat està impul­sada des d’un punt de vista de vega­des molt botànic, però ara, en el segle XXI, aquest és un dis­curs que s’ha de revi­sar. Hi ha d’haver una gestió sos­te­ni­ble, hi ha models que pot­ser no fan mira­cles però que són una via.
La pandèmia, amb les res­tric­ci­ons de mobi­li­tat i d’opci­ons d’oci, ha fet que molta gent s’apropi a la natura. Vostè que en va ser pio­ner, creu que hi ha prou edu­cació ambi­en­tal?
Jo vaig començar a orga­nit­zar, a l’esce­nari del parc natu­ral del Mont­seny, la pri­mera Escola de Natura, a Can Lle­o­nart. Vam començar de zero, no hi havia ni tex­tos, ni lli­bres, ni res... Vam començar una ciència nova que es va anar este­nent d’una manera gene­ra­lit­zada i uni­ver­sal. Ara estem veient que hi ha un grau de consciència entre els ado­les­cents, estan pre­o­cu­pats. Alguns polítics, també, però les for­mes de pro­ducció i publi­ci­tat no tant. Hi ha una acce­le­ració dels pro­ces­sos, tot va molt de pressa, tot va tan ràpid que la capa­ci­tat de cor­re­gir aquests models tan agres­sius es redu­eix. La metàfora dels ger­mans Marx fun­ci­ona. Un tren tra­vessa un país molt gran i desèrtic i s’acaba el carbó. L’única manera de con­ti­nuar avançant és començar a cre­mar la fusta de l’últim vagó. El maqui­nista va cri­dant “més fusta!”, i van cre­mant tots els vagons fins que queda només la loco­mo­tora sola enmig del desert. En el món ambi­en­tal estem tre­men­da­ment pre­o­cu­pats, però estic segur que ens en sor­ti­rem. Si ens ins­tal·lem en el pes­si­misme no farem res. La qüestió ambi­en­tal no és una qüestió de qua­tre flo­re­tes i un parell d’ossos panda, aquesta és una visió molt bur­gesa. La causa del medi ambi­ent té una dimensió social i política molt impor­tant. S’han de sub­ver­tir les for­mes de relació dels humans amb el pla­neta.
Un pas impor­tant és la tran­sició energètica?
Com deia, el pro­blema més impor­tant que tenim, i que aquí es tra­du­eix en focs fores­tals però també en vícti­mes de la con­ta­mi­nació, és la car­bo­nit­zació de l’atmos­fera. Tenim l’aire ple de diòxid de car­boni, i aquest és un pro­blema que passa a tot arreu, no és local sinó uni­ver­sal. Hi ha un tre­ball molt interes­sant de l’inves­ti­ga­dor català Josep Peñuelas, fet a par­tir d’un her­bari del segle XIX que per­ta­nyia a un far­macèutic i on hi havia, entre d’altres, una branca d’alzina. Estu­di­ant els esto­mes d’aquesta branca, que és per on trans­pi­ren els arbres, va poder quan­ti­fi­car la quan­ti­tat de diòxid de car­boni en aque­lla època, que va resul­tar ser de 280 uni­tats per milió per metres cúbics, men­tre que ara estem en 430 uni­tats. Aques­tes emis­si­ons estan a l’atmos­fera, el diòxid de car­boni no té olor ni color i pro­voca l’efecte d’hiver­na­cle, està modi­fi­cant la radi­ació del sol i és una de les cau­ses prin­ci­pals de l’aug­ment de tem­pe­ra­tura. I tot té una relació directa amb l’ús dels hidro­car­burs. Sabem que si no es fa la tran­sició energètica això ens porta a uns incre­ments espec­ta­cu­lars de tem­pe­ra­tura, incre­ments de tres o qua­tre graus en pocs anys. Aquesta és la raó de l’emergència i la neces­si­tat de canvi. La gent s’ha de moure molt més a peu, no pot ser que per anar a com­prar mig quilo de mon­ge­tes aga­fem el cotxe, s’ha de reduir la mobi­li­tat dels cot­xes, hi ha d’haver més trans­port públic, i la ciència i la tec­no­lo­gia han d’anar avançant en sis­te­mes de mobi­li­tat no agres­siva.

LES PARAULES DE NELSON MANDELA

Martí Boada (Sant Celoni, 1949) ha estat professor durant més de tres dècades a la UAB, ha participat en nombroses expedicions científiques arreu del planeta, és coautor de més de seixanta llibres de divulgació ambiental, forma part de diversos organismes internacionals i ha rebut un bon grapat de premis i reconeixements. Un dels moments més importants de la seva llarga carrera va ser quan va rebre el guardó Global 500 de les Nacions Unides el 1995, que li va entregar personalment Nelson Mandela. Té molt present les paraules que el líder sud-africà va dir als guardonats: “No oblideu mai que la gran causa de la lluita per la humanitat és la causa del medi ambient, heu de subvertir el model econòmic i el model energètic.” Boada defensa el treball de les ONG i de les entitats locals en defensa del medi ambient, també la necessitat de crear aliances, tal com demana l’ONU en els seus Objectius de Desenvolupament Sostenible. “Aquesta lluita no és una lluita d’un únic sector, no són només els ecòlegs, sinó que requereix aliances inequívoques entre la política, el món acadèmic i les institucions de l’activitat econòmica, els empresaris, els sindicats... Sens dubte hi ha d’haver una transversalitat per poder desplegar l’Agenda 2030 i fer-ne l’avaluació del seguiment en les trobades anuals, sota el lideratge de les Nacions Unides”, insisteix Boada.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor