La conversa

MAGDA GREGORI

PERIODISTA I POLITÒLOGA

“He volgut visibilitzar les dones en l’àmbit de la salut”

QUALITAT HUMANA
“La importància de totes aquestes dones és la seva qualitat humana, i això és el que farà que les seves professions continuïn”
ACOMPANYAMENT
“No són superheroïnes, sinó persones que per la seva professió intenten gestionar la incertesa i, sobretot, acompanyar”
Salut! La vida amb elles recull tretze con­ver­ses amb tretze pro­fes­si­o­nals de la sani­tat cata­lana. Per què només dones? Per visi­bi­lit­zar-les en un món, el sani­tari, que encara està molt mas­cu­li­nit­zat?
Sí, és evi­dent que aquesta tria és per visi­bi­lit­zar-les a elles, però també perquè l’estudi de la medi­cina sem­pre ha tin­gut l’home com a cen­tre. Molts pro­ble­mes que ens afec­ten a les dones no s’han tin­gut en compte. Ho diu molt bé una de les entre­vis­ta­des, la Lluïsa Gar­cia-Esteve, que és psi­quia­tra, quan explica que una de cada deu dones patirà depressió post­part. Ella s’hi dedica des de fa tres dècades, però quan va començar gai­rebé no hi havia ni bibli­o­gra­fia. I com aquest hi ha molts altres exem­ples, com el de l’endo­me­tri­osi [una malal­tia infla­matòria que també afecta una de cada deu dones i que sovint és menys­tin­guda]. En defi­ni­tiva no només les he vol­gut visi­bi­lit­zar a elles, també deter­mi­na­des malal­ties que afec­ten les dones i que han que­dat rele­ga­des perquè l’objecte d’estudi sem­pre ha estat l’home.
El lli­bre és un cir­cuit vital i s’hi expli­quen mol­tes situ­a­ci­ons amb què ens podem veure iden­ti­fi­ca­des, com l’embaràs, el part o l’atenció pediàtrica. Però no és un lli­bre només per a dones...
He inten­tat fer un recor­re­gut per la vida, i tots, un dia o altre, ens tro­bem amb aques­tes pro­fes­si­o­nals. Inten­tem no tre­pit­jar un hos­pi­tal o un cen­tre sani­tari i lla­vors vol dir que tot va bé. Però la nos­tra salut, fins i tot quan no hi ha cap malal­tia, l’hem d’acom­pa­nyar, i elles són les que ho fan. Hi pot haver capítols amb què les dones se sen­ti­ran més iden­ti­fi­ca­des, com quan parla la ginecòloga. Però, per exem­ple, la lle­va­dora també ens explica que es fan cur­sos sobre l’embaràs per a mares i pares, perquè al pare també li can­via la vida. Tot­hom, al llarg de tots els capítols, s’hi pot sen­tir iden­ti­fi­cat o haurà vis­cut alguna situ­ació sem­blant.
Lle­gint el tes­ti­moni d’aques­tes pro­fes­si­o­nals també veiem que la salut va molt més enllà de l’atenció mèdica. Que elles són una xarxa que tenim al dar­rere, però que nosal­tres hem de ser pro­ac­tius tenint cura de la nos­tra pròpia salut.
I no només això, sinó que elles cada cop comp­ten més amb nosal­tres a l’hora de pren­dre deter­mi­na­des deci­si­ons. D’alguna manera, ens hem d’empo­de­rar nosal­tres matei­xos per pren­dre deci­si­ons sobre allò que afecta la nos­tra salut. El lli­bre també intenta mos­trar la tasca d’acom­pa­nya­ment, que sem­pre hi és. En aquests mesos de pandèmia, s’ha demos­trat que tots som molt vul­ne­ra­bles. Elles ho són, i elles matei­xes ens diuen que inten­ten aju­dar, diagnos­ti­car i curar, però també tenen dub­tes, no són infal·libles. Tal com diu una de les met­ges­ses que entre­visto, no són super­heroïnes, sinó per­so­nes que per la seva pro­fessió inten­ten ges­ti­o­nar la incer­tesa, pren­dre deci­si­ons, comu­ni­car males notícies... poden tenir dub­tes, però sem­pre t’acom­pa­nyen. No es tracta de des­mi­ti­fi­car la pro­fessió, però aques­tes dones repe­tei­xen sovint que no són àngels de la guarda, sinó pro­fes­si­o­nals. Aquests mesos que se les ha aplau­dit tant, elles s’ho han mirat amb una certa distància, saben que no poden fer mira­cles.
De fet, al lli­bre apa­rei­xen i par­len com a pro­fes­si­o­nals, però també se’ls des­criu el caràcter. D’aquesta manera es vol tren­car la distància que imposa la bata blanca?
Al final, la pro­fes­si­o­nal no deixa de ser la com­bi­nació entre la per­sona i el seu conei­xe­ment tècnic i científic. Per expli­car la seva pro­fes­si­o­na­li­tat has de conèixer una mica els dos ves­sants. La met­gessa de família també ho diu molt clara­ment, que ella és experta a ges­ti­o­nar la incer­tesa, que de vega­des s’equi­voca i que ha de dema­nar dis­cul­pes, que no els hem de posar en un pedes­tal, que el que ense­nya la ciència és que contínua­ment cal posar-se en dubte un mateix. En defi­ni­tiva, la importància de totes aques­tes dones és la seva qua­li­tat humana, i això és el que farà que les seves pro­fes­si­ons con­tinuïn. Pot­ser en el futur els diagnòstics i les ope­ra­ci­ons els podran fer els robots, però elles hi seran per cui­dar, per acom­pa­nyar i en oca­si­ons també per curar. Mos­trar la seva visió més directa i imper­tor­ba­ble, que és la que veus quan arri­bes a una con­sulta, no és del tot rea­lista, la seva feina va molt més enllà de la imatge que de vega­des pro­jec­ten.
Aquest és un recull d’entre­vis­tes molt trans­ver­sal, tant pel que fa a les dife­rents pro­fes­si­ons com en l’àmbit ter­ri­to­rial. Vol ser un reflex del nos­tre sis­tema de salut?
És impor­tant dir que aquest lli­bre està plan­te­jat abans de la pandèmia, i des del començament jo tenia dues coses molt clares. D’una banda, havia de ser repre­sen­ta­tiu de l’àmbit ter­ri­to­rial, perquè des d’un CAP petit com el de Sant Vicenç de Cas­te­llet, fins a un hos­pi­tal gran com el de la Vall d’Hebron, les moti­va­ci­ons que mouen totes aques­tes dones són les matei­xes. Els recur­sos i les infra­es­truc­tu­res pot­ser són dife­rents, però els objec­tius que les mouen en l’aspecte pro­fes­si­o­nal són els matei­xos. Per tant, vaig mirar que hi hagués certa repre­sen­tació ter­ri­to­rial. D’altra banda, també volia mos­trar que la salut no depèn només de met­ges i infer­me­res, i que hi ha molts altres pro­fes­si­o­nals, com la psicòloga, la fisi­o­te­ra­peuta, la tera­peuta ocu­pa­ci­o­nal... Hi ha molts altres per­fils que aju­den a fer un retrat més real dels pro­fes­si­o­nals de la salut. Com a soci­e­tat hem clas­si­fi­cat el món de la salut com el metge, home, i la infer­mera, dona, i hem obli­dat els altres pro­fes­si­o­nals que també hi són. Segur que si par­les amb algú que hagi patit una paràlisi cere­bral, una de les pri­me­res per­so­nes de qui es recor­darà serà el tera­peuta ocu­pa­ci­o­nal, perquè és qui l’haurà aju­dat real­ment a recu­pe­rar l’auto­no­mia. Era impor­tant que el lli­bre també fos repre­sen­ta­tiu en aquest sen­tit.
Com ha afec­tat la pandèmia el procés d’escriure el lli­bre?
El vaig començar a tre­ba­llar a finals del 2019. L’última entre­vista que vaig fer abans de la pandèmia va ser el 25 de febrer de l’any pas­sat, el mateix dia que es detec­tava el pri­mer cas de coro­na­vi­rus a Cata­lu­nya. A par­tir d’aquell dia, ja no hi vaig poder tre­ba­llar més fins al setem­bre, quan vaig tor­nar a entrar als hos­pi­tals. El que ha fet la pandèmia és que ens ado­nem que tots som vul­ne­ra­bles, un fet que elles, aques­tes dones, ja saben per­fec­ta­ment. Un hos­pi­tal és un lloc de con­tras­tos: pots rebre la millor notícia i també la pit­jor. Pots veure néixer i pots veure morir. Aques­tes dones ens recor­den que la invul­ne­ra­bi­li­tat no exis­teix i que les coses poden can­viar radi­cal­ment d’un moment a un altre, sense que puguem con­tro­lar gai­rebé res. Per auto­pro­te­gir-nos inten­tem man­te­nir aques­tes rea­li­tats molt llu­nya­nes i que no ens con­di­ci­o­nin, però al final la rea­li­tat és la que és. I aques­tes dones sem­pre hi són per acom­pa­nyar, hi hagi o no un virus fent la guitza. Durant la pandèmia, hi han con­ti­nuat havent nai­xe­ments, pro­ble­mes cardíacs, depres­si­ons... al marge del coro­na­vi­rus. Elles con­ti­nuen fent la seva feina amb dife­rents pro­to­cols i més pro­tec­ci­ons. I també ens des­co­brei­xen que hi ha rea­li­tats que no volem veure.
Com qui­nes?
La pedi­a­tra oncològica, per exem­ple, ens parla de la mort infan­til. No és un tema del qual es parli perquè no segueix el cicle natu­ral de la vida, però el fet que no se’n parli, que sigui tabú, no vol dir que no exis­teixi. Per això, al final, amb aques­tes dones el que inten­tes és enten­dre què és essen­cial, què és acci­den­tal i que és inne­ces­sari.
Els últims capítols estan ori­en­tats clara­ment a la mort. Com es tracta aquest tema sense caure en la mor­bo­si­tat?
Aques­tes han estat les entre­vis­tes més difícils, no estem acos­tu­mats que ens par­lin de la mort tan ober­ta­ment. Però un lli­bre que fa aquest recor­re­gut vital no podia aca­bar de cap altra manera. La infer­mera de pal·lia­tius ens ho explica i ens diu que encara que la pandèmia ara hagi fet que la mort agafi una embran­zida inhu­mana, ella con­si­dera que la seva feina és molt agraïda, perquè intenta que el temps que quedi fins al moment de la mort sigui el més digne pos­si­ble. Que hi hagi sere­ni­tat, que aque­lla per­sona es pugui aco­mi­a­dar... La mor­fina pot alleu­jar el dolor físic, però l’acom­pa­nya­ment humà és molt impor­tant. Són capítols difícils, perquè són temes dels quals no par­lem mai, però fer-ho amb aques­tes pro­fes­si­o­nals que s’hi tro­ben cada dia i que ho tre­ba­llen amb sere­ni­tat, d’alguna manera ajuda a pair-ho. Hi ha un exem­ple que posa la psicòloga quan explica que en la soci­e­tat actual si a un nen se li mor la mas­cota de seguida se’n com­pra una altra per subs­ti­tuir-la i que no se n’adoni. Apar­tem la qüestió de la mort quan, durant la vida, tots per­drem algú i ens hau­rem d’acos­tu­mar a viure amb l’absència. De la mateixa manera que fa uns anys a les esco­les no es par­lava de sexe i ara sí que se’n parla, hauríem d’intro­duir la mort com un ele­ment més de la vida. Elles ho expli­quen d’una manera tan natu­ral i sense dra­ma­tis­mes que ens fan més fàcil enten­dre-ho.

.

UN CIRCUiT VITAL

Metgesses, infermeres, psicòlogues, fisioterapeutes i terapeutes ocupacionals són les protagonistes de Salut! La vida amb elles, (Editorial Fonoll), l’últim llibre de la periodista Magda Gregori. Es tracta d’un recull de tretze converses en què aquestes professionals expliquen com és el seu dia a dia, els reptes de tenir cura i acompanyar pacients en diferents fases de la vida, des del naixement fins a la mort. Un circuit vital en què s’expliquen experiències complicades i també grans alegries, il·lustrat amb fotografies de Jordi Borràs i amb pròleg d’Alba Vergés.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor