Entrevista

MANOLIS KOGEVINAS

EPIDEMIÒLEG AMBIENTAL I INVESTIGADOR DE L’ISGLOBAL

“Es calcula que tot el món estarà vacunat el 2023”

Des d’ISGlobal coordina un ambiciós estudi que segueix 15.000 catalans per veure els efectes de la pandèmia. Mira, però, més enllà d’aquesta epidèmia, perquè en vindran més i ens hem de preguntar per què

EFECTES DEL CONFINAMENT
“Hem vist que el confinament va generar entre un 5 i un 10% de casos nous d’ansietat i depressió”
INFECTATS
“En l’estudi hem constatat que hi ha molta més gent infectada de la que es creia, molt més el 10% que s’havia calculat”
SALUT GLOBAL
“Hem d’anar a una governança global de salut pública si volem evitar noves epidèmies”
Des del mes de juny ava­luen l’impacte de la covid en 15.000 cata­lans. Quin és el propòsit de l’estudi Covi­cat?
Són un grup de 15.000 cata­lans, però ara hi inclou­rem més gent de la resta de l’Estat espa­nyol. Són gent que havíem ava­luat en estu­dis ante­ri­ors sobre afec­ci­ons res­pi­ratòries, medi ambi­ent, tre­ball del cicle cir­ca­di­ari, càncer... Tot just va aca­bar el con­fi­na­ment, vam con­tac­tar amb ells, els vam fer un qüesti­o­nari i els vam pren­dre mos­tres de sang a tots. El propòsit és ava­luar els efec­tes de la covid-19 en aquest grup de gent, però també els efec­tes de les mesu­res que pre­nem per con­tro­lar l’epidèmia, com ara els con­fi­na­ments.
Quin tipus de coses ava­lu­a­ran?
No hem anat a fer un estudi entre els malalts de covid, ens interessa la població gene­ral. Volem veure, d’una banda, quina és la freqüència de la infecció en la població gene­ral. Les estadísti­ques donen dades de la gent diagnos­ti­cada, però amb l’estudi ara sabem que almenys el 50% de la gent infec­tada que no té símpto­mes no s’iden­ti­fica. Com que tenim una mos­tra de sang d’aquest grup d’estudi, podem fer aquesta esti­mació. Estu­diem també els efec­tes soci­o­e­conòmics, els efec­tes en el com­por­ta­ment de la gent… Evi­dent­ment, hi ha un canvi bru­tal en la nos­tra vida, i volem veure quins efec­tes té en l’estil de vida que està rela­ci­o­nat amb la salut, com ara l’acti­vi­tat física, el taba­quisme, l’obe­si­tat… És un estudi molt ampli, i en breu publi­ca­rem uns pri­mers resul­tats.
Cap a on apun­ten aquests resul­tats?
En el tema de la immu­ni­tat, per exem­ple, hem uti­lit­zat un test molt més sen­si­ble que el que van uti­lit­zar en l’assaig de l’Ins­ti­tuto de Salud Car­los III, que ha fet aquest gran estudi a tot Espa­nya per esti­mar la freqüència de la malal­tia. Hem conclòs que hi ha molta més gent infec­tada que el que va deter­mi­nar aquell estudi serològic, que ho xifrava entre un 9 i un 10% de la població cata­lana. Cre­iem que és molt més. De moment, ja sabem, que hi ha molts més asimp­tomàtics dels que es creia. És impor­tant, perquè amb les anàlisis que fem al grup d’estudi podrem veure quanta gent està immu­nit­zada i quant dura la immu­ni­tat. Aquest és un objec­tiu cen­tral de l’estudi.
Alguns estu­dis han conclòs que la immu­ni­tat, com a mínim, dura uns sis mesos. Els seus estu­dis ava­len també aques­tes dades?
Ho sabrem en breu; quan fem un segon con­tacte amb la gent de l’estudi, veu­rem com han evo­lu­ci­o­nat els nivells d’anti­cos­sos entre la gent que vam con­tac­tar al juliol i que estava infec­tada, veu­rem com han evo­lu­ci­o­nat els seus anti­cos­sos i si seguei­xen en nivells alts. Cre­iem que la immu­ni­tat anirà més enllà dels sis mesos. Interessa molt també saber què passa quan inter­ve­nen les dife­rents vari­ants del virus. Per això és impor­tant seguir aquest grup d’estudi i veure els afec­tes que poden tenir les noves vari­ants.
Entre la gent que con­forma la mos­tra hi ha gent que ha desen­vo­lu­pat de manera greu la malal­tia?
Sí, és una mos­tra pobla­ci­o­nal i hi ha gent que no ha estat infec­tada, gent asimp­tomàtica, gent que ha tin­gut efec­tes greus… No hem anat a bus­car paci­ents covid, aquesta és la carac­terística de l’estudi, veure què passa en la població gene­ral i poder fer extra­po­la­ci­ons de les dades.
Amb el tema de la salut men­tal, qui­nes con­seqüències han vist?
Aquest és un tema a tenir molt en compte, i no només entre la gent malalta, sinó en la població gene­ral. Fa uns dies escol­tava la xer­rada d’un psi­quia­tra anglès que deia que hi ha un paral·lelisme amb el Lon­dres de la Segona Guerra Mun­dial, quan la ciu­tat era bom­bar­de­jada pels nazis. Expli­cava que en aque­lla època la ciu­tat estava oberta, i tot i els bom­bar­de­jos i el perill, la gent anava a la feina, els nens a l’escola… i deia que això va man­te­nir la població amb un nivell de moti­vació alt, de resistència i d’ànim de sor­tir-se’n. Avui, com hem cons­ta­tat tots amb la nos­tra vida, ha estat una difi­cul­tat viure cada dia igual que l’ante­rior, con­fi­nats. A l’estudi hem vist que just després del con­fi­na­ment, gent que no tenien pro­ble­mes psi­cològics pre­vis, han desen­vo­lu­pat pro­ble­mes men­tals, són de l’ordre d’entre un 5 i un 10%, casos nous d’ansi­e­tat i depressió asso­ci­ats a pro­ble­mes intra­fa­mi­li­ars i a pro­ble­mes econòmics, sobre­tot. Hi ha altres fac­tors, però aquests són els dos més impor­tants. Ens interessa molt veure com evo­lu­ci­ona això en un futur i què podem fer.
Inclou­ran pro­pos­tes?
Una part impor­tant de l’estudi, que ens ha finançat la Fun­dació ”La Caixa” amb una beca, anirà dedi­cat a ava­luar amb la soci­e­tat civil –empre­sa­ris, sin­di­cats, ONG, paci­ents, governs...– els resul­tats de l’estudi i a pro­po­sar solu­ci­ons. Ho volem fer aviat, aquesta pri­ma­vera, començar aquests con­tac­tes, pre­sen­tar els resul­tats i ini­ciar un estudi per veure qui­nes solu­ci­ons es poden arti­cu­lar per a aquests pro­ble­mes deri­vats de la pandèmia. Queda clar que veu­rem que hi ha més incidència de pro­ble­mes men­tals, i el que és impor­tant és veure què fem. Cal poder iden­ti­fi­car els pro­ble­mes, però ens interes­sen molt les solu­ci­ons. És clar que l’aïlla­ment, ara, és neces­sari per llui­tar con­tra la pandèmia, pot ser neces­sari tan­car esco­les, nego­cis… i totes aques­tes mesu­res tenen una con­tra­par­tida. No vol dir que no les haguem de pren­dre, però hem de veure’n els efec­tes i com els afron­tem. Volem donar més pis­tes i ori­en­tació sobre aquests temes perquè això va per llarg.
Quant de temps creu que esta­rem en aquesta situ­ació de pandèmia i res­tric­ci­ons.
Les esti­ma­ci­ons és que durarà força temps. Ens hem equi­vo­cat molt amb aquest coro­na­vi­rus, és un virus nou que no coneixíem i segu­ra­ment con­ti­nu­a­rem força temps amb les res­tric­ci­ons. Ara bé, com que ani­rem vacu­nant, els casos bai­xa­ran, això ja ho hem vist a Israel, i les res­tric­ci­ons podran dis­mi­nuir. De tota manera, con­ti­nu­a­rem amb mas­ca­re­tes molt de temps, n’estic con­vençut, i de tant en tant amb la neces­si­tat de fer res­tric­ci­ons. Si tenim vari­ants molt difícils tin­drem un pro­blema, perquè hau­rem de reva­cu­nar, i això assu­mint que puguem vacu­nar el 80% de la nos­tra població abans de final d’any.
Com s’ha reclu­tat la gent per a la mos­tra de població?
Vam deci­dir que no volíem fer una crida per inter­net, perquè aca­ben sent mos­tres molt esbi­ai­xa­des, la gent que res­pon a una crida no és una mos­tra aleatòria. La nos­tra mos­tra està basada en estu­dis que ja exis­tien i que esta­ven fets a par­tir de mos­tres aleatòries. Mal­grat tot, no cobrim bé totes les àrees de Cata­lu­nya, com algu­nes àrees rurals, però vaja, cobrim força bé el ter­ri­tori. I com que sabem molt bé les carac­terísti­ques de la nos­tra població de mos­tra i tenim també dades de la població de Cata­lu­nya: edat, sexe, nivell soci­o­e­conòmic, edu­cació, hàbits, per­cepció de la salut… podem fer extra­po­la­ci­ons. Al nos­tre estudi, per exem­ple, hem tro­bat que tenim una freqüència d’ansi­e­tat severa del 10% i podem fer una esti­mació del que sig­ni­fi­ca­ria a tot Cata­lu­nya. Si inten­tes fer-ho a través d’una crida per inter­net, la mos­tra és molt selec­ci­o­nada i no es poden fer tan fàcil­ment extra­po­la­ci­ons.
A banda del tema de la immu­ni­tat i la salut men­tal, quins altres aspec­tes relle­vants ens des­co­brirà l’estudi?
Els refe­rents als hàbits de vida i als hàbits labo­rals. Hem vist que la gent ha reduït l’acti­vi­tat física, nor­mal si estàs tan­cat a casa, i això és impor­tant perquè l’acti­vi­tat física és un fac­tor superim­por­tant per a la salut, però no hem tro­bat, per exem­ple, que hagin aug­men­tat hàbits com el taba­quisme o l’alco­ho­lisme. També volem veure com la gent s’adapta al tele­tre­ball, perquè això ha can­viat per sem­pre. Estu­diar quin efecte pot tenir, en un futur. Els estu­dis de salut labo­ral que teníem fins ara no es feien entre gent que tre­ba­llava a casa, sinó a les indústries i a les ofi­ci­nes.
L’impacte de la pandèmia estarà en relació, sobre­tot, amb el nivell soci­o­e­conòmic?
Això ho hem vist en diver­sos països, on l’epidèmia ha impac­tat més en pobla­ci­ons més vul­ne­ra­bles, per nivell soci­o­ecoòmic, i en alguns casos vin­cu­lat a temes raci­als, com als EUA. I a banda que la malal­tia hagi pogut impac­tar més en població més pobra, el pro­blema es veurà també en el futur pels efec­tes de la crisi econòmica, que s’agreu­jarà entre la gent més des­fa­vo­rida. Uns efec­tes molt pre­o­cu­pants. Tot i que nosal­tres hem tin­gut pro­ble­mes a l’hora d’afron­tar l’epidèmia, estem encara amb molt d’avan­tatge res­pecte de bona part de la població mun­dial. Tenim un bon sis­tema d’assistència primària, mesu­res com els ERTO, mal­grat que no hagin fun­ci­o­nat del tot bé, hi ha un suport social que no exis­teix en mol­tes parts del món.
Com a epi­demiòleg, com defi­ni­ria la situ­ació mun­dial ara, què és el que més el pre­o­cupa.
Ara la pri­o­ri­tat número u és vacu­nar. Però per no per­dre la bata­lla hem de tenir una visió més a llarg ter­mini, més àmplia, i ens hem d’inten­tar res­pon­dre per què tenim més epidèmies els últims anys. La majo­ria de les malal­ties noves, en les últi­mes dècades són de trans­missió d’ani­mals a humans. Ha pas­sat sem­pre, és cert, i els virus hi han sigut sem­pre, les esti­ma­ci­ons és que n’hi ha al vol­tant de 800.000 que podrien afec­tar els humans. Però en les últi­mes dècades tenim més situ­a­ci­ons en què aquesta trans­missió de virus no es con­trola, i tenim més epidèmies: SARS, Ebola, MERS… i el fet que en tin­guem més s’asso­cia a la des­trucció de la natura, la des­fo­res­tació i el des­plaçament d’ani­mals dels seus hàbitats. Això com­bi­nat amb el mer­cat d’ani­mals vius, la glo­ba­lit­zació i la falta de mesu­res de salut pública en l’àmbit glo­bal, genera més pos­si­bi­li­tats per a les pandèmies. Si per­dem aquesta visió, no podrem evi­tar les pròximes epidèmies que segur que tin­drem en un futur. Ara la pre­o­cu­pació és atu­rar aquesta pandèmia amb mas­ca­re­tes, vacu­nes… sí, d’acord, però hem de fer més. El mis­satge és que la pandèmia no s’acaba només amb les vacu­nes, hem de tenir una visió a més llarg ter­mini, estar molt més pre­pa­rats, no és només un tema mèdic, sinó molt més ampli, és un dels pro­ble­mes per al futur.
Hau­rem de començar a pren­dre més consciència de la salut pública, en el sen­tit d’una salut pública glo­bal?
Tenim un pro­blema en l’àmbit glo­bal no només per a la salut pública, també per a l’eco­lo­gia, i és que no tenim un govern de salut pública glo­bal. L’OMS i l’ONU no fan aquesta feina. En l’àmbit del canvi climàtic, hi ha l’Acord de París, que no l’ha fet les Naci­ons Uni­des, sinó un grup de governs, però els pro­ble­mes són glo­bals i hem d’anar a una gover­nança glo­bal per a aquests pro­ble­mes. Hi ha ini­ci­a­ti­ves impor­tants i potents, com ara COVAX, que cerca diners per vacu­nar els països pobres, i en la qual han par­ti­ci­pat dife­rents països rics i algu­nes ONG com la de Bill Gates. La gent s’adona que no té sen­tit només vacu­nar els països més rics, a banda de les raons morals, perquè no pots con­te­nir una pandèmia si no vacu­nes tot el món, és així de clar.
La solució no pot ser dei­xar que ho resol­gui sem­pre alguna ONG…
No sé si algun orga­nisme com l’OMS podria fer aquesta funció i tenir un poder real d’actu­ació. És cert que cal­dria fer-ho, però no sé com, i al final aca­bem amb ini­ci­a­ti­ves com aquesta de COVAX. L’OMS té un rol molt impor­tant i posi­tiu a tot el món però no té la capa­ci­tat per poder fer això.
En el cas de les vacu­nes, podria haver estat d’ajuda eli­mi­nar les patents?
Seria interes­sant, però és com­plex. És evi­dent que en una situ­ació de pandèmia, i en la qual està en perill tota la huma­ni­tat, hauríem de tenir mesu­res molt més trans­cen­dents. Ara bé, també s’ha de dir que les vacu­nes no les venen a un preu molt més alt del cost real, segu­ra­ment les far­macèuti­ques tin­dran bene­fi­cis però s’estan com­por­tant, en aquest cas, força bé. I res­pecte als pro­ble­mes de dis­tri­bució, tam­poc ens han de sor­pren­dre, pen­sem que els estem dema­nant de pro­duir cen­te­nars de mili­ons de vacu­nes en un temps rècord.
Això es podia pre­veure, però, en canvi, es con­ti­nua insis­tint que a l’estiu estarà vacu­nada un 70% de la població.
De vega­des es donen mis­sat­ges posi­tius perquè la gent no es desa­nimi, però és molt difícil, bé impos­si­ble, vacu­nar el 70% de la gent abans de l’estiu. Serà dins d’aquest any, però no abans de l’estiu.
Amb la guerra de les vacu­nes hem vist allò de “pri­mer sal­vem els nos­tres”, que diu poc del con­cepte d’huma­ni­tat.
Hem de tenir una mirada més àmplia. Va ser reve­la­dor quan el doc­tor Tedros, el direc­tor gene­ral de l’OMS, va sor­tir a l’Assem­blea el 18 de gener i va dir: “Avui tenim 39 mili­ons de vacu­nats en els 49 països rics i 25 als països pobres, no 25 mili­ons, no 25.000, 25 vacu­nats.” Ara es podrà arre­glar una mica perquè s’envi­a­ran als països més pobres vacu­nes d’Astra­Ze­neca, i l’Índia, que és un gran pro­duc­tor de vacu­nes, en pro­duirà. Per cert, la d’Astra­Ze­neca és la vacuna de la Uni­ver­si­tat d’Oxford que ha estat produïda amb diners públics. Cal tenir clar també que les far­macèuti­ques s’estan bene­fi­ci­ant de la inversió pública. L’esti­mació, tot i que pot can­viar, és que tin­drem vacu­nat tot el món el 2023, una esti­mació que crec que és força rea­lista.
En aquest temps poden jugar un paper impor­tant i perillós les vari­ants del virus que puguin aparèixer.
Sí, i hi juguen molt fac­tors, i és pos­si­ble que al 2023 ens hàgim de reva­cu­nar tots. No té sen­tit pen­sar que vacu­nant la Unió Euro­pea, els Estats Units i el Canadà solu­ci­o­nem el tema, perquè si tenim una infecció activa entre el 50 o el 60% de la població mun­dial vol dir que tin­drem més muta­ci­ons, i no ens podem aïllar ni tan­car-ho tot per sem­pre. El món està inter­co­mu­ni­cat i si no vacu­nem tot­hom ens afec­tarà a nosal­tres.
Pel que fa a la manera d’abor­dar la pandèmia, hi ha països que han optat per l’estratègia de covid zero, res­tric­ci­ons dures i breus. Ens hem equi­vo­cat, a Europa?
No ho sé, no sé si aquí era fac­ti­ble. Aquí s’ha deci­dit, per exem­ple, que per Nadal hi hagués una mica més de lli­ber­tat, i això ha anat vin­cu­lat a un aug­ment de casos, no vull ser crític perquè aquest balanç és difícil. És molt clar que si encara hi ha molta cir­cu­lació del virus aug­men­ta­ran els con­tac­tes, això és així. Ara bé quan­tes res­tric­ci­ons podem posar? És com­pli­cat perquè tenen un cost. Tre­ba­llo amb com­panys de la costa oest dels Estats Units, i els seus fills no han anat a l’escola des del març pas­sat, i això també té un cost.
Vostè que és asses­sor de l’OMS, com valora el paper que ha tin­gut en aquesta pandèmia?
L’OMS està en una fase difícil. Diria que, en gene­ral, ha tin­gut un paper posi­tiu, tot i que en els ini­cis es va equi­vo­car amb el tema de les mas­ca­re­tes, després amb el tema dels aero­sols en inte­ri­ors, quan ja hi havia molta evidència i va tri­gar molt a accep­tar-ho. L’OMS està en una situ­ació difícil, no té prou finançament, però és un orga­nisme impor­tant. Els països occi­den­tals tenim els nos­tres comitès científics i pot­ser no neces­si­tem l’OMS, però el 70% de països del món sí que la neces­si­ten. Mal­grat que no tin­gui el poder per impo­sar res, i només pugui fer reco­ma­na­ci­ons, en l’àmbit glo­bal és molt impor­tant. El que va fer Trump de sor­tir de l’OMS en plena pandèmia és inac­cep­ta­ble, pots ser crític amb l’OMS, però no en pots sor­tir en plena pandèmia i debi­li­tar un orga­nisme que té un paper molt impor­tant en gran part del món.
Recent­ment, a l’IsGlo­bal han pre­sen­tat un estudi molt ampli sobre les ciu­tats més con­ta­mi­na­des d’Europa. Com valora els estu­dis que han rela­ci­o­nat la con­ta­mi­nació amb una pos­si­ble major trans­missió del virus?
És un tema de debat; és pro­ba­ble, però encara és con­tro­ver­tit. La pandèmia es va pro­pa­gar ini­ci­al­ment en zones urba­nes, que són evi­dent­ment les que tenen més con­ta­mi­nació atmosfèrica, però això no vol dir que necessària­ment la con­ta­mi­nació pro­voqués la pro­pa­gació de la pandèmia. Pot ser que hi ajudés, sem­bla pro­ba­ble, però els pri­mers estu­dis han estat qüesti­o­nats per part de la comu­ni­tat científica, i és un tema encara obert.
Ha dedi­cat bona part de la seva car­rera a la inves­ti­gació del càncer. Quins efec­tes pot tenir la pandèmia en aquesta malal­tia?
L’efecte més impor­tant són els diagnòstics que s’hau­ran dei­xat de fer. El càncer no és una de les malal­ties més afec­ta­des en si mateixa per la covid-19, però ha que­dat afec­tat indi­rec­ta­ment, pel retard en els trac­ta­ments, espe­ci­al­ment en els pri­mers mesos de la pandèmia. El cri­bratge dels càncers ha bai­xat, i això evi­dent­ment tindrà els seus efec­tes. No és que el virus pugui afec­tar més les per­so­nes amb càncer, sinó que el virus afecta el fun­ci­o­na­ment dels hos­pi­tals i això té con­seqüències en altres malal­ties, com el càncer.

UN ESTUDI AMBICIÓS SOBRE ELS EFECTES DE LA PANDÈMIA

Covicat és el nom de l’estudi que des de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) van engegar just després del confinament per seguir de prop, i durant un any, un grup de 15.000 catalans i avaluar els efectes de la pandèmia en tots nivells. Manolis Kogevinas (Atenes, 1956) coordina l’estudi que permetrà veure la incidència de la malaltia en la població, estudiar la immunitat i el temps que dura, i veure d’altra banda quins efectes tenen en la població les mesures per lluitar contra la covid-19. De moment, ja han constatat una major incidència de problemes en la salut mental.

DE CORFÚ A BARCELONA PASSANT PER JAKARTA

Manolis Kogevinas (Atenes, 1956), és un reconegut epidemiòleg ambiental que a mitjans dels noranta es va instal·lar a Barcelona. És un dels fundadors de l’antic Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL), que el 2015 es va fusionar amb ISGlobal (Institut de Salut Global de Barcelona). Prové d’una família de l’illa grega de Corfú que a finals dels cinquanta es va traslladar a viure a Jakarta, a la Indonèsia de Sukarno. En van marxar abans de la intervenció militar de Suharto (1965) i la depuració de prop d’un milió i mig de comunistes. De retorn a la seva Grècia natal, va acabar els estudis a Atenes i es va llicenciar en medicina. Després va anar Londres i es va doctorar en salut pública i a Lió va treballar al centre de càncer de l’OMS. Casat amb una catalana, quan va néixer el seu fill es van plantejar un canvi. “Jo, al meu fill, li parlava en grec; la meva dona, la Sílvia, en català; entre nosaltres parlàvem anglès i el nen anava a una escola francesa. Allò semblava les Nacions Unides.” Entre les opcions hi havia Atenes i Barcelona, i finalment va guanyar l’opció catalana.

MÀXIMA DISTINCIÓ EN EPIDEMIOLOGIA AMBIENTAL

Manolis Kogevinas, investigador i director científic a l’ISGlobal, centre impulsat per la Fundació ”La Caixa”, estudia els efectes ambientals en la nostra salut, i és un dels més reconeguts epidemiòlegs ambientals. El mes d’agost passat va rebre el premi John Goldsmith 2020, la màxima distinció en aquest camp, un reconeixement en paraules de Kogevinas “al vincle essencial entre la investigació i les polítiques de prevenció, especialment en aquest moment de crisi de la pandèmia de la covid-19”. Ha treballat a l’Agència Internacional d’Investigació sobre el Càncer (IARC/OMS), és assessor en diferents comitès d’experts de l’OMS, ha estat president de la Societat Internacional d’Epidemiologia Ambiental (2016-2017) i és director del Programa Educatiu Europeu en Epidemiologia (EEPE), a Florència.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor