Entrevista

ROSA CENDÓN

COORDINADORA DE RELACIONS INSTITUCIONALS I INCIDÈNCIA DE SICAR.CAT, PROJECTE D’ADORATRIUS

“Els esclaus d’ara ja no duen cadenes

El tràfic de persones ocupa el segon lloc entre els negocis més lucratius de tot el món. L’entitat Adoratrius treballa per erradicar-lo amb un programa d’acompanyament i suport a les víctimes

DEURES PENDENTS
“L’obligació dels estats és prevenir, protegir i reparar les víctimes i perseguir els explotadors”
PERCEPCIÓ
“Amb una política tan neoliberal com la nostra, cada cop més veiem les persones com a mercaderia”
RESPONSABILITAT
“Tots els països han de ser conscients que, tant si són origen, trànsit o destí, aquesta xacra social els afecta d’una manera o d’una altra”
RESPONSABILITAT
“Quan deixem de qüestionar-nos que hi ha al darrere de les samarretes a 3 euros, afavorim que la situació del tràfic de persones es mantingui”

L’any 2002 es va posar en marxa el pro­grama Sicar.​cat, ges­ti­o­nant per l’enti­tat reli­gi­osa sense ànim de lucre Ado­ra­trius. El seu objec­tiu, donar aixo­pluc a les vícti­mes del tràfic d’éssers humans. L’escla­vi­tud moderna es manté molt activa i genera grans bene­fi­cis econòmics i una xarxa de com­pli­ci­tats i interes­sos que la fan encara més difícil d’erra­di­car. La tèbia res­posta dels governs a l’hora d’afron­tar la situ­ació tam­poc hi ajuda.

Com una enti­tat reli­gi­osa es va invo­lu­crar en la lluita con­tra el tràfic de per­so­nes?
A través d’una pri­mera petició de la Policía Naci­o­nal a Bar­ce­lona que ens va expli­car el seu pro­jecte Espe­ranza, que fun­ci­ona a Madrid i que dona res­posta a les neces­si­tats de les vícti­mes de tràfic de per­so­nes que es tro­ben després d’un ope­ra­tiu. Un cop la poli­cia alli­be­rava aques­tes per­so­nes es tro­ba­ven amb el pro­blema de què fer amb elles i es van ado­nar que la res­posta no encai­xava en cap dels ser­veis públics que exis­tien en aquell temps. Ens ho vam plan­te­jar com un repte i vam començar a tre­ba­llar-hi, perquè, de fet, els objec­tius s’ali­ne­a­ven molt amb la nos­tra funció ins­ti­tu­ci­o­nal, perquè la fun­da­dora de les Ado­ra­trius ja llui­tava con­tra tot tipus d’explo­tació en el segle XIX.
I com fun­ci­ona?
La tasca ha anat evo­lu­ci­o­nant amb el temps i no només pel fet que des de l’enti­tat hem apro­fun­dit en el conei­xe­ment del pro­blema, sinó també perquè hem acon­se­guit començar a posar en les agen­des polítiques la neces­si­tat d’afron­tar la situ­ació no només amb l’enfo­ca­ment poli­cial de posar fi a les xar­xes de tràfic de per­so­nes, de cen­trar tots els esforços a posar fi al crim, sinó que hem incor­po­rat la víctima en la reso­lució de la situ­ació. Hem cres­cut i actu­al­ment tre­ba­llem en tres àrees: inter­venció inte­gral, rela­ci­ons ins­ti­tu­ci­o­nals i incidències i gestió.
Un tre­ball en xarxa?
És impres­cin­di­ble i essen­cial, perquè ento­mar-ho de forma aïllada redu­eix moltíssim els resul­tats i s’ha de garan­tir la par­ti­ci­pació de tots els actors impli­cats per donar una res­posta adi­ent.
El marc nor­ma­tiu també ha evo­lu­ci­o­nat satis­factòria­ment?
Quan vam començar el 2002 l’únic ins­tru­ment jurídic inter­na­ci­o­nal que exis­tia era la Con­venció Con­tra el Crim Orga­nit­zat Trans­na­ci­o­nal de l’ONU. Aquesta con­venció va que­dar com­ple­tada per tres pro­to­cols, un dels quals el de Palerm, en què s’asse­nyala explícita­ment la neces­si­tat de pro­te­gir les vícti­mes i posa l’accent en el gènere, en con­cret en les dones i en els infants. Poste­ri­or­ment, es va apro­var en l’àmbit euro­peu el Con­veni de Varsòvia, i el 2011 una nova direc­tiva de la Unió Euro­pea. Aquest avenç en la cre­ació d’ins­tru­ments jurídics també ens ha donat més cober­tura per al des­ple­ga­ment del nos­tre pro­jecte. La mateixa ONU equi­para el tràfic de per­so­nes a una forma moderna d’escla­vi­tud.
L’Estat res­pon?
L’Estat ha sig­nat el pro­to­col i forma part de la direc­tiva, però ens hem ado­nat que no hi ha una aposta ferma i deci­dida a l’hora de tenir uns ser­veis públics que res­pon­guin davant del com­pli­ment dels drets que han de garan­tir. Durant molts anys s’ha dele­gat aquesta feina a enti­tats com la nos­tra.
I quins són aquests drets?
El de la infor­mació, perquè sovint aques­tes per­so­nes no són cons­ci­ents que han estat vícti­mes d’un delicte. També tenen el dret a l’asses­so­ra­ment jurídic i admi­nis­tra­tiu, perquè espe­ci­al­ment mol­tes de les dones que ens arri­ben estan en situ­ació irre­gu­lar i no poden ser expul­sa­des. I també tenen un ter­cer dret, que és el de dis­po­sar d’un temps perquè es puguin recu­pe­rar i refle­xi­o­nar sobre si volen o no denun­ciar els fets. Un cop iden­ti­fi­ca­des com a vícti­mes, cosa que només pot fer la poli­cia, poden acce­dir a un permís de residència i de tre­ball pel fet d’haver col·labo­rat. Les que no denun­cien també poden obte­nir la regu­la­rit­zació per una altra via. Nosal­tres els acom­pa­nyem tant en el procés judi­cial com en la decisió de que­dar-se o no a Cata­lu­nya, i en el cas que vul­guin mar­xar, els garan­tim un retorn segur. Els apli­quem un pla indi­vi­dual de millora perquè cadas­cuna de les per­so­nes que arriba ho fa amb una mot­xi­lla per­so­nal molt plena.
El per­fil de les vícti­mes de tràfic ha can­viat?
Sí. Si ens cen­trem en les dones, que són la majo­ria, amb els anys hem hagut d’adap­tar-nos a noves tipo­lo­gies, com ara les que venen amb cri­a­tu­res, perquè el seu tra­jecte fins a arri­bar a Cata­lu­nya pot haver durat anys i en el camí han estat vio­la­des i han que­dat emba­ras­sa­des; ara també ens tro­bem amb noies menors que han de ser tute­la­des per l’admi­nis­tració, perquè han viat­jat soles i no dis­po­sen de cap refe­rent adult.
Costa de creure que en ple segle XXI l’escla­vi­tud no s’hagi abo­lit en el món civi­lit­zat.
Costa, perquè fins i tot a mi, que fa tants anys que hi tre­ba­llo, se m’ha fet difícil incor­po­rar la paraula al dis­curs. Sem­bla una qüestió caduca, que no és gaire pedagògica perquè ens aboca a la imatge d’una per­sona de raça negra amb cade­nes. Els esclaus d’avui ja no duen cade­nes, però la pre­gunta que cal fer-se és: aque­lles per­so­nes eren esclaus perquè les por­ta­ven o perquè se’ls havien vul­ne­rat els matei­xos drets que a les per­so­nes que ens arri­ben avui a nosal­tres? S’ha atemp­tat con­tra la vida de la gent que ate­nem avui, per exem­ple fent-los viat­jar en pas­tera; s’ha atemp­tat con­tra la seva inte­gri­tat i dig­ni­tat; con­tra la lli­ber­tat de movi­ment i perquè han rebut un tracte inhumà i degra­dant que es pot com­pa­rar amb la tor­tura. Mol­tes de les dones han vist com també s’atemp­tava con­tra els seus drets sexu­als, obli­ga­des a avor­tar o a pros­ti­tuir-se. Per tant, és des d’aquesta visió de vul­ne­ració de drets fona­men­tals des d’on hem de lle­gir la paraula escla­vi­tud. Ara és més difícil iden­ti­fi­car els esclaus i és un dels grans rep­tes que ens toca resol­dre, perquè sovint ens que­dem amb el relat del fet delic­tiu i es deixa en segon terme la vio­lació dels seus drets. Se’ls ha d’aju­dar sense excu­ses, pre­ci­sa­ment perquè es tro­ben en aquesta situ­ació perquè han fallat els meca­nis­mes per evi­tar que l’escla­vi­tud es man­tin­gui.
Un toc d’atenció als estats.
Nosal­tres, com a enti­tat, estem fent aquesta feina, però l’obli­gació és dels estats. Són els estats els que han de pre­ve­nir, pro­te­gir i repa­rar les vícti­mes i per­se­guir els explo­ta­dors. Cal recor­dar-ho contínua­ment a les admi­nis­tra­ci­ons, perquè els per­tany i hi hau­rien de donar una res­posta en clau de país.
Com arri­ben les vícti­mes de tràfic de per­so­nes? Qui­nes rutes es fan ser­vir?
La majo­ria són cap­ta­des des dels països d’ori­gen, però en els dar­rers temps hem anat veient noves rea­li­tats. El feno­men dels refu­gi­ats, amb la seva neces­si­tat i urgència per fugir, acaba sent carn de canó per a les xar­xes tant de tràfic com de con­tra­ban de per­so­nes. També fa temps que estem aler­tant d’un esce­nari que la pandèmia no ha fet res més que agreu­jar, que les vícti­mes són cap­ta­des direc­ta­ment al país on han arri­bat i on hau­rien d’estar segu­res. Les rutes són molt diver­ses i depe­nen de la capa­ci­tat del tra­fi­cant, que no deixa de ser un empre­sari que intenta treure el màxim bene­fici pos­si­ble del que con­si­dera que és la seva mer­ca­de­ria. N’hi ha que són més garan­tis­tes i cui­den tot el procés, i n’hi ha que se’n desen­te­nen del tot i no els importa córrer el risc de per­dre-la. No donen cap valor a la vida dels altres.
Inci­deix en la diferència entre tràfic de per­so­nes i con­tra­ban de per­so­nes.
Sí, i ens ha cos­tat moltíssim dife­ren­ciar aquests dos delic­tes. El tràfic de per­so­nes té a veure amb la cap­tació i el tras­llat d’aques­tes per­so­nes a través de mit­jans il·lícits com poden ser el frau, el segrest o l’abús de la seva vul­ne­ra­bi­li­tat per aca­bar explo­tant-les sexu­al­ment, labo­ral­ment o fent-les exer­cir la men­di­ci­tat, entre d’altres. Ara mateix, a més, ens tro­bem amb noves tipo­lo­gies de vícti­mes que són explo­ta­des de més d’una manera. El parai­gua és molt ampli, encara que sem­bla que només ens escan­da­litza l’explo­tació sexual. El con­tra­ban és un delicte con­tra l’estat, té a veure amb el fet de faci­li­tar l’entrada de migrants de manera irre­gu­lar. Hem confós massa vega­des per­se­guir la immi­gració irre­gu­lar amb per­se­guir el tràfic de per­so­nes, que és un atemp­tat con­tra els drets humans i no pas con­tra l’estat. Crec que aquesta con­fusió ha aju­dat a obte­nir uns resul­tats molt pobres.
Per què el tràfic d’éssers humans no ocupa els pri­mers llocs a les agen­des polítiques?
Quan vaig començar el 2002 ocu­pava el ter­cer lloc en el rànquing de nego­cis més lucra­tius del món. Ara ja és el segon, superant les armes. Mou diners i interes­sos. Amb una política tan neo­li­be­ral com la nos­tra, cada cop més veiem les per­so­nes com a mer­ca­de­ria. Quan comen­cem a dei­xar d’enten­dre que la Decla­ració dels Drets Humans com­porta, evi­dent­ment, uns drets, però també uns deu­res i obli­dem que per bene­fi­ciar-nos a nosal­tres no ens importa per­ju­di­car d’altres que estan en una situ­ació pit­jor, comen­cem a nor­ma­lit­zar allò que no ho és. Quan dei­xem de qüesti­o­nar-nos que hi ha al dar­rere de les samar­re­tes a 3 euros, afa­vo­rim que la situ­ació del tràfic de per­so­nes es man­tin­gui. També és cert, però, que com a mínim ara els polítics ja conei­xen el con­cepte de tràfic de per­so­nes, que abans ni això.
Les xar­xes de tra­fi­cants no fun­ci­o­na­rien sense la impu­ni­tat garan­tida per algu­nes admi­nis­tra­ci­ons.
És cert. Es mouen tants diners que són capaços de com­prar fun­ci­o­na­ris, jut­ges, polítics... De fet a Europa ja li va bé haver posat l’accent en l’explo­tació sexual, perquè si el posa en la labo­ral hau­ria de fer molts més esforços per fer com­plir la llei, per exem­ple, a grans mar­ques i empre­ses que pro­du­ei­xen en països del Ter­cer Món amb unes con­di­ci­ons labo­rals inac­cep­ta­bles. Parlàvem de molts interes­sos en joc i això és el que més com­plica l’abor­datge inte­gral del pro­blema, perquè no és gens ama­ble, tre­pitja molts ulls de poll i és incòmode per al poder, que en deter­mi­nats moments pre­fe­reix mirar cap a una altra banda.
El fet que el 70% de les vícti­mes siguin dones expli­ca­ria aquesta las­si­tud dels governs per posar-hi fi?
S’emmar­ca­ria en la situ­ació gene­ral que patei­xen dones i nenes, amb una major incidència en la pobresa, en la violència, en la dis­cri­mi­nació, en la desi­gual­tat... Tots són fac­tors que ens fan més vul­ne­ra­bles davant del tràfic de per­so­nes. Hem de tenir en compte que en el tràfic de per­so­nes no sem­pre hi estan pre­sents les fron­te­res, perquè quan una nena és cap­tada a Bar­ce­lona i obli­gada a pros­ti­tuir-se a Man­resa, això també és tràfic. De vega­des, fem unes lec­tu­res molt mini­ma­lis­tes de la situ­ació, com si el fet de ser euro­peus ens pro­tegís de deter­mi­na­des pràcti­ques. En aquest con­ti­nent tenim un pro­blema greu de tràfic intern que, malau­ra­da­ment, tam­poc ocupa els pri­mers llocs en les agen­des polítiques. La pandèmia i la crisi econòmica ho agreu­ja­ran tot i can­vi­a­ran els per­fils. Hem esta­blert uns marcs, unes nor­ma­ti­ves, però no les hem adap­tat a les neces­si­tats reals d’aquests col·lec­tius.
La gent que és explo­tada sovint no veu cap sor­tida perquè creu que si parla serà expul­sada del país.
L’amenaça és un dels pri­mers punts amb què els tra­fi­cants con­tro­len les vícti­mes, i si a això s’hi afe­geix la falta de con­fiança d’aques­tes per­so­nes cap als fun­ci­o­na­ris poli­ci­als, perquè al seu país d’ori­gen han com­pro­vat que també par­ti­ci­pa­ven en el negoci, difi­culta que puguin tro­bar una sor­tida a la seva situ­ació. Les uni­tats d’inves­ti­gació que tre­ba­llen en la matèria en són cons­ci­ents i, com a mínim, en el cas de Cata­lu­nya, podem pre­su­mir que en les entre­vis­tes d’iden­ti­fi­cació, en què ofi­ci­al­ment només hi han de ser pre­sents els agents, ens dei­xin par­ti­ci­par a nosal­tres. La nos­tra presència ens per­met fer una tasca amb les vícti­mes, perquè els podem expli­car que la poli­cia d’aquí sí que hi és per pro­te­gir-les i els donem una certa garan­tia de segu­re­tat. Una entre­vista d’iden­ti­fi­cació no és una entre­vista ama­ble i això ho tras­lla­dem a les per­so­nes que con­tac­ten amb nosal­tres, perquè hau­ran d’entrar al detall per poder ser ava­lu­a­des cor­rec­ta­ment. Però amb la feina que fem des de les enti­tats i amb la bona coor­di­nació que hi ha amb les uni­tats poli­ci­als cre­iem que l’experiència pot ser menys traumàtica. És cert que durant molt de temps, la por sor­gia habi­tu­al­ment durant els ope­ra­tius poli­ci­als i el pri­mer que se’ls havia d’expli­car un cop a comis­sa­ria, en el cas per exem­ple de les dones obli­ga­des a pros­ti­tuir-se, és que no esta­ven detin­gu­des. Amb el temps hem anat avançant perquè en les ope­ra­ci­ons, sem­pre que es pugui, hi hagi un asses­sor nos­tre que ajudi a defi­nir el rol de cadascú. Estem tre­ba­llant perquè aquesta situ­ació se sis­te­ma­titzi arreu de Cata­lu­nya i, en el cas dels cos­sos poli­ci­als, des del 2012 ho apli­quem amb els Mos­sos d’Esqua­dra en una experiència que ha estat reco­ne­guda fins i tot a Europa.
Quins són els prin­ci­pals països de cap­tació de tràfic d’éssers humans?
Pel que fa a mit­jans de comu­ni­cació, sem­pre sur­ten els matei­xos i jo sem­pre dic que això és una mica perillós. Par­len, en l’àmbit euro­peu, de Roma­nia; en el d’Àfrica, de Nigèria; en el de l’Amèrica Lla­tina, de Colòmbia i Veneçuela, i en el d’Àsia, de la Xina i el Viet­nam. Això és tot? Rotun­da­ment, no. Al pro­grama Sicart ens arri­ben per­so­nes pro­vi­nents de trenta naci­o­na­li­tats cada any i crec que això s’ha de reflec­tir. Tots els països han de ser cons­ci­ents que, tant si són ori­gen, trànsit o destí, aquesta xacra social els afecta d’una manera o d’una altra.
Quan­tes per­so­nes aju­den des de Sicar?
En els últims temps estem ate­nent unes dues-cen­tes per­so­nes cada any, sumant els casos nous que ens arri­ben i aquells que encara es tro­ben en procés de segui­ment i que reben tots els ser­veis que posem a la seva dis­po­sició, des de l’econòmic fins a l’asses­so­ra­ment jurídic.
Quin hau­ria de ser el pri­mer gran pas per cap­gi­rar la situ­ació actual?
Són dos punts essen­ci­als. D’una banda, Cata­lu­nya neces­sita una estratègia con­junta per com­ba­tre el tràfic de per­so­nes i l’hau­ria d’apli­car dins els objec­tius de desen­vo­lu­pa­ment sos­te­ni­ble (ODS) inclo­sos en el pacte de l’Agenda 2030. En segon lloc, cal dis­po­sar d’un meca­nisme català de referència. Què vol dir? Acon­se­guir una estruc­tura ope­ra­tiva àgil i reso­lu­tiva que sàpiga actuar davant de qual­se­vol situ­ació de tràfic de per­so­nes.

ELS MENORS VÍCTIMES ES TRIPLIQUEN

L’Oficina de les Nacions Unides contra la Droga i el Delicte (UNODC) va fer públiques a principis de mes les darreres dades sobre el tràfic de persones arreu del món, corresponents a l’any 2018. El nombre d’infants que han estat víctimes s’ha triplicat en els darrers quinze anys. Elles són destinades majoritàriament a l’explotació sexual i ells, als treballs forçats. De cada deu víctimes detectades, aproximadament cinc són dones adultes i dues, nenes. Un 20% són homes adults i un 15%, nens petits. Una de les maneres més habituals que tenen els traficants d’apropar-se a la canalla és a través de les xarxes socials. En un extens informe, es confirma que un total de 148 països van denunciar el 2018 al voltant de 50.000 casos, però el fet que es tracti d’un delicte ocult fa afirmar als responsables del treball que el nombre és molt més elevat. La crisi sanitària mundial també es preveu que empitjori encara més l’escenari. “Milions de dones, nens i homes de tot el món no tenen feina, estan sense escolaritzar i sense suport social per culpa de la covid-19, un fet que els deixa amb un major risc davant el tràfic de persones. Necessitem accions específiques per evitar que els traficants criminals s’aprofitin de la pandèmia per explotar els més vulnerables”, va dir la directora executiva de la UNODC, Ghada Waly.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor