Entrevista

FRANCESC TORRES

RECTOR DE LA UNIVERSITAT POLITÈCNICA DE CATALUNYA (UPC)

“El llegat de la UPC són els 150.000 estudiants titulats”

Amb motiu de la celebració del cinquantè aniversari de la Universitat Politècnica de Catalunya, el rector fa un repàs del passat i el present d’aquesta prestigiosa institució

JOANA PEÑA

jpe­nya@​lrp.​cat

Quin lle­gat creu que ha dei­xat la UPC en aquests cin­quanta anys d’història?
En aquest temps hem titu­lat uns 150.000 estu­di­ants, majo­ritària­ment engi­nyers, i aquest és el nos­tre prin­ci­pal lle­gat. De ben segur que ells són els que han trans­for­mat Cata­lu­nya des de del 1971 fins a l’actu­a­li­tat, en l’espec­ta­cu­lar avenç en infra­es­truc­tu­res, comu­ni­ca­ci­ons, mobi­li­tat, en l’admi­nis­tració, la indústria, la millora del medi natu­ral... Han con­tribuït a millo­rar la vida de les per­so­nes i el món on vivim. Al final, el progrés dels països es basa en el talent de la seva gent. I la UPC ha dei­xat una empremta ins­ti­tu­ci­o­nal d’exigència i feina ben feta.
Cele­bren l’ani­ver­sari en un dels cur­sos més atípics...
En el con­text actual, amb la crisi de la covid-19, ens podem sen­tir satis­fets de com la UPC i tot el sis­tema uni­ver­si­tari català hem sabut donar res­posta al repte pro­fund que se’ns ha pre­sen­tat. Volíem cele­brar un gran acte d’ani­ver­sari, però ens hem hagut d’adap­tar i optar per pro­pos­tes més semi­pre­sen­ci­als o en línia. Però també ens ha apor­tat un fet molt posi­tiu: dis­tri­buir la cele­bració per tots els nos­tres cam­pus. La UPC és una uni­ver­si­tat ter­ri­to­rial, té nou cen­tres, i cada un l’està cele­brant al vol­tant d’un dels Objec­tius de Desen­vo­lu­pa­ment Sos­te­ni­ble. Aquesta dimensió més social i de coo­pe­ració que tenim es posa de mani­fest en el pro­grama fes­tiu. Per això el lema del nos­tre 50è ani­ver­sari és Una UPC sense límits. Com a uni­ver­si­tat és clau el nos­tre paper en la for­mació dels pro­fes­si­o­nals i de les pro­fes­si­o­nals com­pe­tents, però també ciu­ta­dans i ciu­ta­da­nes com­pro­me­sos amb els valors de la con­vivència i la democràcia.
Com sin­te­tit­za­ria aquests anys?
La nos­tra aven­tura com a uni­ver­si­tat es pot sin­te­tit­zar en la volun­tat d’apor­tar el conei­xe­ment i el suport perquè les per­so­nes esde­vin­guin el que són capa­ces de ser. Ens con­si­de­rem la uni­ver­si­tat tec­nològica de referència del nos­tre país. El 70% de la for­mació en engi­nyers i arqui­tec­tes l’ofe­rim nosal­tres i, per tant, som uns agents clau per seguir man­te­nint l’ocu­pació i la com­pa­ti­bi­li­tat amb les empre­ses. I més ara, quan es parla de la recons­trucció econòmica i social del país. Hem de mirar cap al futur man­te­nint aquest espe­rit de res­pon­sa­bi­li­tat i impli­cació amb la nos­tra soci­e­tat.
Què queda de l’espe­rit ori­gi­nal?
Tot i que ens hem anat adap­tant, man­te­nim el mateix espe­rit ori­gi­nal de la con­cepció fede­ral de la uni­ver­si­tat. Tenim un parai­gua glo­bal que ens per­met una eco­no­mia d’escala, una marca comuna, però després cada cam­pus té la seva manera de fer i de poten­ciar la seva dis­ci­plina. Tots som UPC, però uns són informàtics, d’altres arqui­tec­tes o bé químics, engi­nyers indus­tri­als... La suma de tots aquests àmbits és el que con­forma l’espe­rit de la uni­ver­si­tat. Un altre tret dife­ren­cial és la recerca i la inno­vació. Som una uni­ver­si­tat tec­nològica i la nos­tra oferta dife­ren­cial és aquesta: la recerca i la trans­ferència del conei­xe­ment i la inno­vació, són trets que seguim man­te­nint jun­ta­ment amb la cen­tra­li­tat de l’estu­di­ant. Sense estu­di­ants no hi ha uni­ver­si­tat. I totes les nos­tres deci­si­ons el final poten­cien la seva for­mació en les dife­rents eta­pes. Des de la cap­tació i l’adap­tació a la uni­ver­si­tat, la vida uni­ver­sitària (la pandèmia ha posat de mani­fest que als cam­pus pre­sen­ci­als no només s’hi apre­nen conei­xe­ments sinó que són espais de crei­xe­ment per­so­nal i pro­fes­si­o­nal) fins a faci­li­tar la tran­sició cap al món labo­ral. Tenim la sort de tenir pràcti­ca­ment el 100% d’ocu­pació. I així ho demos­tren les enques­tes de l’Agència de Qua­li­tat Uni­ver­sitària de Cata­lu­nya. Tenim uns indi­ca­dors excel·lents: el 96% dels titu­lats tenen feina als tres anys, el 66% con­tracte inde­fi­nit, un sou d’entrada per sobre dels 30.000 euros... És a dir, són uns estu­dis molt voca­ci­o­nals, els nos­tres estu­di­ants aca­ben tre­ba­llant d’allò que els agrada.
Quins són els can­vis més sig­ni­fi­ca­tius que ha tin­gut la UPC en aquest temps?
La uni­ver­si­tat ha estat objecte d’una trans­for­mació molt gran en tots els punts de vista i molt més en una uni­ver­si­tat tec­nològica. Sem­pre hem estat cap­da­van­ters en aquesta trans­for­mació tec­nològica: tenim més de dos-cents grups de recerca que sem­pre han estat al cap­da­vant de tots els avenços, pri­mer en recerca i després a l’hora de tras­lla­dar-los a la for­mació dels nos­tres titu­lats i també a les empre­ses que ens envol­ten. Aquest és el nos­tre paper. En rànquings de pres­tigi com és el de Xan­gai o el QS estem entre els cent pri­mers del món en una desena d’àmbits.
La pandèmia també els ha fet fer un gran esforç.
La UPC ha sor­tit reforçada de la pandèmia. Gai­rebé vam pas­sar d’una set­mana a l’altra d’ofe­rir una for­mació pre­sen­cial a una de no pre­sen­cial, i el gran esforç que ha fet la comu­ni­tat de pro­fes­sors, admi­nis­tració i estu­di­ants ha estat excep­ci­o­nal. Hem fet un salt de cinc o deu anys en un parell de mesos i la nos­tra auto­es­tima ha aug­men­tat en ser capaços d’estar a l’altura en moments difícils. També hem fet inver­si­ons d’entre 2 i 3 mili­ons d’euros en equi­pa­ments per poder fer clas­ses no pre­sen­ci­als i hem inver­tit moltíssim en la for­mació del pro­fes­so­rat en noves meto­do­lo­gies. Un altre tret posi­tiu que ha dei­xat la pandèmia és posar de mani­fest que la ciència, la tec­no­lo­gia, l’arqui­tec­tura i l’engi­nye­ria són essen­ci­als per afron­tar els pro­ble­mes del país. L’aposta pel conei­xe­ment, la inno­vació i la tec­no­lo­gia s’ha evi­den­ciat com a essen­cial per al futur de Cata­lu­nya i no defa­lli­rem.
Si hagués d’esco­llir un moment propi de tots els vis­cuts a la UPC, amb quin es que­da­ria?
Jus­ta­ment amb el que parlàvem. El moment més intens que recordo i que encara ara em fa posar la pell de gallina és el 14 de març pas­sat, quan ens van dir que tots havíem d’anar cap a casa però que calia con­ti­nuar. Tot­hom va dedi­car vint-i-qua­tre hores al dia a tirar enda­vant la uni­ver­si­tat; aquest espe­rit col·lec­tiu en un moment de neces­si­tat és una sen­sació difícil d’obli­dar.
Què repre­senta la UPC per al nos­tre país?
Som un agent abso­lu­ta­ment clau. El 70% de la for­mació en engi­nye­ria, ciències i arqui­tec­tura surt de la UPC. Tenim una repu­tació naci­o­nal i inter­na­ci­o­nal ben gua­nyada i actu­al­ment, per estar al mapa tec­nològic de la inno­vació del món, la posició dels rànquings uni­ver­si­ta­ris és essen­cial. Aquesta posició d’excel·lència en totes les nos­tres dis­ci­pli­nes con­ver­teix Bar­ce­lona, la seva àrea metro­po­li­tana, en un hub d’inno­vació i tec­no­lo­gia cap­da­van­ter de pri­mer ordre. És una garan­tia de futur que hem de cui­dar.
Quin seria el repte per als pro­pers anys?
Poder reno­var els equi­pa­ments i infra­es­truc­tu­res per seguir fent una recerca cap­da­van­tera i, també, fer un pla de relleu gene­ra­ci­o­nal. Cap­tar talent jove que d’alguna manera recu­lli el tes­ti­moni del pro­fes­so­rat més gran i que es va jubi­lant per poder man­te­nir el conei­xe­ment i totes aques­tes xar­xes de repu­tació que ens ha cos­tat anys d’acon­se­guir.
Què dema­na­ria al nou govern?
Si hem de tirar enda­vant el país, que aposti per la for­mació en gene­ral i per la recerca, les uni­ver­si­tats i la for­mació d’alt nivell dels seus ciu­ta­dans. El sis­tema públic català és excep­ci­o­nal tenint en compte que tenim un finançament baix. Per posar un exem­ple, Aalto, una uni­ver­si­tat tec­nològica de Hel­sinki, té 10.000 estu­di­ants i 350 mili­ons d’euros de pres­su­post. La UPC té 30.000 estu­di­ants i 300 mili­ons en pres­su­post. Queda tot dit.
I què pensa de l’avant­pro­jecte que vol uni­fi­car la majo­ria de graus uni­ver­si­ta­ris en qua­tre anys?
Des de la UP4, l’asso­ci­ació que tenim amb les politècni­ques de Car­ta­gena, Madrid i València, sem­pre hem rei­vin­di­cat que els graus de qua­tre anys eren essen­ci­als per a les engi­nye­ries, però si hi ha altres estu­dis més específics o trans­ver­sals de tres anys, també ens sem­bla cor­recte.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor