Entrevista

GONZALO BOYE

ADVOCAT

“Hem introduït el VAR a la justícia espanyola”

Gonzalo Boye documenta en un nou llibre, el tercer, els èxits en la defensa dels exiliats. Uns èxits que ara li fan pagar amb l’amenaça de la presó

¿CLOACAS? SÍ, CLARO Editorial: Roca Pàgines: 284 Preu: 17,90 euros
ACUSACIÓ FALSA
“L’acusació en contra meva és un muntatge. Sembla que a l’Audiencia Nacional hi ha una jutgessa per als assumptes Boye”
ÈXITS A EUROPA
“Hem tingut èxit en la defensa dels exiliats i alguns estan molt i molt emprenyats”
PEGASUS
“Pegasus va més enllà de l’espionatge. Hi ha una operació paraestatal i l’objectiu és Puigdemont”
CONFLICTE POLÍTIC
“Això és un conflicte polític i, al marge de la batalla jurídica, ja fa temps que s’hauria d’estar parlant i negociant”
SUPLICATORI
“El suplicatori no permetrà jutjar els exiliats; el jutge Llarena es va equivocar”
SENTÈNCIA PUIG
“El proper pas és que la sentència belga que refusa l’euroordre contra Puig valgui a tota la UE, fins i tot a Espanya”
Tres lli­bres en tres anys. Per què ha vol­gut docu­men­tar la feina d’aquests anys en defensa dels exi­li­ats?
Quan un té el pri­vi­legi de ser un lloc històric i en un moment històric té l’obli­gació també de dei­xar-ho per escrit. Una tia meva, molt esti­mada, fa molts anys em va dir: “Anota-ho tot perquè la memòria és dèbil.” M’ho va dir quan vaig entrar a la presó [va estar pres set anys, onze mesos i vint-i-tres dies] i cada any que vaig estar pres em feia arri­bar una agenda i allà ho ano­tava tot.
Calla mol­tes coses?
Sí, és clar. Sem­pre dic que valc més pel que callo que pel que explico. Hi ha coses que ja s’expli­ca­ran quan toqui.
El títol del seu últim lli­bre és molt explícit: ¿Clo­cas?, Sí Claro. En una de les pri­me­res entre­vis­tes que li vaig fer, ja va anun­ciar que la guerra bruta segui­ria con­tra els advo­cats. Com està?
Estic pre­o­cu­pat, i empre­nyat. Sem­pre vaig dir que en el cas català apli­ca­rien un model de per­se­cució que inclou­ria també els advo­cats, sobre­tot a mesura que les coses anes­sin sor­tint bé. La defensa dels exi­li­ats és evi­dent que ha empre­nyat molta gent.
Ha pas­sat de la pre­o­cu­pació a la ràbia, diu al lli­bre.
Quan tens una visió com­pleta del que està pas­sant, t’ado­nes que tot ple­gat no és res més que una cla­ve­guera. Hi són, i apa­rei­xen si no estàs dis­po­sat a callar.
Davant la impos­si­bi­li­tat d’empre­so­nar el pre­si­dent Puig­de­mont, vostè s’ha con­ver­tit en l’objec­tiu?
D’alguns, sí. D’altres em veuen com un pro­fes­si­o­nal de l’advo­ca­cia, que és el que soc. Però hi ha gent que es pensa que això és una final de fut­bol i que també val esta­bor­nir el por­ter amb un cop d’ampo­lla.
L’aca­ben de pro­ces­sar per fal­si­fi­cació i blan­queig de capi­tal, abans li havien exi­git una indem­nit­zació pel cas Revi­lla, després una que­re­lla, ins­pec­ci­ons fis­cals, roba­to­ris al seu des­patx…
Pel tema del segrest d’Emi­li­ano Revi­lla, pel qual em van con­dem­nar tot i que no hi vaig inter­ve­nir, ara em recla­men una indem­nit­zació que estava i està pres­crita, però s’han tret de la màniga una nova doc­trina, la doc­trina Boye, per poder acti­var coses que en un estat democràtic no hau­rien de pas­sar.
I una que­re­lla, que final­ment no va pros­pe­rar, per l’afer Lla­rena…
Aquesta la por­tava també la jut­gessa María Tardón, la mateixa que m’ha pro­ces­sat. Sem­bla que a l’Audi­en­cia Naci­o­nal hi ha una jut­gessa encar­re­gada dels assump­tes Boye… Pel que fa als roba­to­ris al meu des­patx, em fan pen­sar molt en l’ope­ració Kitc­hen. Sin­ce­ra­ment, no crec que entrés cap lla­dre al nos­tre des­patx; algun dia se sabrà qui va ser i per ordre de qui.
Sem­bla que té una idea força clara de qui ho va orga­nit­zar…
Sí, ho tinc clar. Però no hi ha res més perillós que acu­sar sense pro­ves. Estem reco­pi­lant les pro­ves i quan les tin­guem ho posa­rem sobre la taula.
Veu ine­vi­ta­ble aca­bar al banc dels acu­sats?
No ho sé. Dependrà de com de bé fun­ci­oni el sis­tema i dels meca­nis­mes de pro­tecció d’un estat democràtic. Hi ha gent que té l’obli­gació cons­ti­tu­ci­o­nal de donar infor­mació veraç i l’estant silen­ciat, i això és molt greu, perquè és el començament de mol­tes impu­ni­tats. S’han comès mol­tes irre­gu­la­ri­tats per acon­se­guir uns tes­ti­mo­nis que m’incri­mi­nes­sin [Manuel Puen­tes Saa­ve­dra i Manuel González Rubio]. Uns tes­ti­mo­nis que han estat pre­mi­ats: a un se li ha per­do­nat un assas­si­nat i a l’altre se li està pro­te­gint el patri­moni a canvi d’incri­mi­nar-me.
Tot ple­gat ho atri­bu­eix a la que­re­lla que van pre­sen­tar con­tra Pablo Lla­rena a Bèlgica? Hi ha un moment, al lli­bre, que diu: “Hem tocat un dels seus, i a ells no els toca ningú.”
Pro­ba­ble­ment és una de la cau­ses, però la causa prin­ci­pal és que hem tin­gut èxits en la defensa dels exi­li­ats, una línia de defensa que par­teix d’una com­prensió del dret que és una mica més àmplia que la del dret esta­tal. El que s’ha fet a l’Estat espa­nyol és incom­pa­ti­ble amb el dret de la Unió Euro­pea, és el que hem demos­trat. I alguns estan molt i molt empre­nyats.
No sé si el lli­bre és més un al·legat de defensa o té més d’un “jo acuso”.
Em defen­saré expo­sant tot el que hi ha dar­rere d’aquesta causa que han mun­tat con­tra mi. I com no he d’acu­sar, si el que s’està fent és un mun­tatge! És com si vas a 120 km per hora i t’acu­sen d’anar a 200 perquè han mani­pu­lat el radar.
A banda de la guerra bruta que denun­cia con­tra vostè, una bona part del lli­bre està dedi­cada a altres epi­so­dis de les cla­ve­gue­res. Cita l’ús de Pega­sus o l’ope­ració Vol­hov. Tam­poc té cap dubte que l’objec­tiu final era el pre­si­dent Puig­de­mont.
Sense cap mena de dubte. Van en con­tra del pre­si­dent Puig­de­mont, i per això no tenen límits. L’objec­tiu de tot és ell, que s’ha trans­for­mat en l’ene­mic públic número 1. Ara bé, si hi ha un pro­blema per aga­far el número u, doncs ja s’inven­ta­ran el número dos, que, de fet, per a algu­nes per­so­nes soc jo, perquè coor­dino la seva defensa.
Atri­bu­eix Pega­sus, la llicència d’espi­o­natge mas­siu, a un nom­bre reduït de fun­ci­o­na­ris. Qui són?
L’empresa isra­e­li­ana NSO Group només ven les llicències de Pega­sus a estats, siguin els estats com a tals o siguin ins­ti­tu­ci­ons esta­tals. Tinc molts dub­tes que l’ús de Pega­sus hagi estat cosa de l’Estat, com a tal, però sí que crec que ha estat obra d’un grup de gent amb molt poder dins l’Estat.
Una com­pra de llicències com aques­tes, deu neces­si­tar l’aval del govern o d’un minis­teri, o del CNI…
Depèn. Amb la causa de l’ope­ració Kitc­hen estem veient com els fons reser­vats s’usa­ven frau­du­len­ta­ment per part de per­so­nes que hi tenien accés. No és la pri­mera vegada que veiem a Espa­nya un mal ús dels fons reser­vats. Encara no estem en con­di­ci­ons de donar noms, però sí que cre­iem fer­ma­ment que això és una ope­ració para­es­ta­tal. El CNI té els meca­nis­mes per fer escol­tes i espiar, només hau­ria hagut de pre­sen­tar la sol·lici­tud a l’ano­me­nat jutge del CNI del Tri­bu­nal Suprem i li hau­rien auto­rit­zat. Això de Pega­sus va més enllà, molt més enllà. Per què el CNI s’hau­ria d’embran­car en un ope­ració il·legal si la pot fer legal­ment? No té sen­tit. Qui ho ha fet és algú que no tenia els meca­nis­mes per poder-ho fer legal­ment.
Caldrà bus­car qui és el senyor X, en aquesta ope­ració?
Se sabrà tot. A mi no m’agrada que m’acu­sin fal­sa­ment i, per tant, fins que no tin­guem totes les pro­ves no acu­sa­rem ningú. Ara bé, quan les tin­guem, farem el que cal­gui, no en tin­gui cap dubte. Fa molt temps que hi estem tre­ba­llant, perquè ha estat una acció il·legal, una intro­missió tre­menda i sobre­tot mas­siva, estem par­lant de més de cent per­so­nes espi­a­des. Acabo de veure el docu­men­tal El disi­dente, sobre la mort del peri­o­dista sau­dita Jamal Khas­hoggi, i hi ha un moment del film que seria interes­sant que veiés tot­hom perquè s’enten­gui la bes­ti­a­li­tat que és Pega­sus. És a través de l’ús de Pega­sus com s’obté la infor­mació que els porta a pren­dre la dedició de matar Khas­hoggi. Pega­sus no el mata, però entrega la infor­mació que con­du­eix a l’assas­si­nat. La pre­gunta és: pas­sarà això aquí també?
Què ha vol­gut dir amb això?
El que he dit. Que per a què s’ha uti­lit­zat Pega­sus, aquí? Per què i per fer què?
No creu que només sigui per espiar i tenir infor­mació...
La gent espia per alguna cosa. Si la infor­mació la volia el CNI tenia els seus mètodes per acon­se­guir-la, tots els estats uti­lit­zen els ser­veis d’intel·ligència, però Pega­sus no sem­bla que tin­gui a veure amb els ser­veis d’intel·ligència, sinó amb ope­ra­ci­ons força més bru­tes.
Està dient que la segu­re­tat del pre­si­dent Puig­de­mont pot estar en perill?
La segu­re­tat de totes les per­so­nes espi­a­des pot estar en perill. I el que segur que està en perill són els mínims estàndars democràtics. Que s’hagin adqui­rit les llicències Pega­sus i que s’hagin uti­lit­zat fons públics és de jut­jat de guàrdia i s’hau­ria d’haver inves­ti­gat d’ofici per un jutge.
Ara s’ha reac­ti­vat la causa que sobre Pega­sus se segueix a Califòrnia. Hi esteu per­so­nats?
S’ha anat avançant i d’aquí par­teix la infor­mació ini­cial sobre aquest espi­o­natge mas­siu, però després s’ha fet una llarga inves­ti­gació per veure el que ha pas­sat a l’Estat espa­nyol. No li puc dir, però, en quins llocs o cau­ses estem per­so­nats.
I l’ope­ració Vol­hov? També és fruit de les cla­ve­gue­res? Explica al lli­bre que es va ges­tar en un sopar.
Quan es fa una ope­ració poli­cial i judi­cial d’aquesta enver­ga­dura [31 regis­tres i 21 detin­guts el 28 d’octu­bre del 2020] el que un espera és que hi hagi una mínima anàlisi jurídica del que es fa i es diu, i resulta que ens tro­bem amb entra­des i regis­tres que se sus­ten­ten en indi­cis com la pos­si­ble arri­bada a Cata­lu­nya de 10.000 sol­dats rus­sos! S’han gas­tat quan­ti­tats ingents de diners públics i tot per poder acce­dir als telèfons mòbils dels encau­sats, com van fer amb meu cli­ent Josep Lluís Alay. Va estar una hora detin­gut amb una ordre judi­cial per comis­sar-li el telèfon. Avui endur-te el telèfon d’una per­sona és endur-te la seva vida, la seva feina i el secret pro­fes­si­o­nal. A mi també se me’n van endur el telèfon, era l’únic objec­tiu del regis­tre a casa meva i al meu des­patx. Una intro­missió d’aques­tes carac­terísti­ques és inad­mis­si­ble.
Expli­qui això del sopar. Dona a enten­dre que no és una inves­ti­gació poli­cial i judi­cial. Hi ha qui ho orga­nitza.
Sí, és clar. El que dic al lli­bre ho man­tinc.
I també té clar qui són aques­tes per­so­nes i on es va fer el sopar?
Sí. Com li he dit abans, valc més pel que callo que pel que dic.
Hi ha impli­ca­ci­ons polítiques?
Sense cap mena de dubte. El més greu no és que hi hagués aquest sopar, el més greu és que no sapi­guem res d’altres sopars que segur que s’han produït.
El sopar va ser a Cata­lu­nya?
Aquí, a Bar­ce­lona.
Data?
[Silenci.]
I en tenen pro­ves?
Sí, tot al seu temps. Les coses s’han de fer bé, amb el cap fred i en el moment ade­quat. Que un grup de per­so­nes s’asse­guin a sopar i que tots siguin uns fat­xes no vol dir que esti­guin cons­pi­rant per come­tre irre­gu­la­ri­tats, cal tenir altres cer­te­ses, que en aquest cas les tenim, però cal tenir la cer­tesa del que esta­ven fent i poder-ho acre­di­tar.
Després de tants enig­mes, anem a les cer­te­ses d’aquests últims tres anys. El pri­mer any, la victòria de Sch­leswig-Hols­tein...
Un moment, cal afe­gir-ne alguna més. El fet que els exi­li­ats no entres­sin a presó a Bèlgica el 2017, que és molt impor­tant, i el rebuig a entre­gar-los per part de Bèlgica.
El segon lli­bre, acaba amb Puig­de­mont i Comín entrant al Par­la­ment Euro­peu; i aquest dar­rer any tenim la victòria sobre l’euro­or­dre de Lluís Puig.
I aquest dar­rer any, també hi ha hagut la repressió per les victòries ante­ri­ors. A grosso modo, les victòries són totes aques­tes.
El quart lli­bre, serà el final?
Espero que hi hagi un quart lli­bre i que sigui l’últim. No ens hem posat dates per con­cloure tot aquest procés jurídic, però crec que no és sa per a cap estat la con­fron­tació per­ma­nent. En algun moment caldrà que s’ado­nin que això no és un tema judi­cial, que és un tema polític i que els actors s’han d’asseure i par­lar, aquí, en una illa del Pacífic o en un armari on no els puguem veure! El que importa és que bus­quin una solució política.
Quan acabi la bata­lla judi­cial, i s’acla­reixi la situ­ació dels exi­li­ats, serà el moment per a la nego­ci­ació política? Costa veure que pugui ser abans.
La relació que he tin­gut amb els exi­li­ats em per­met asse­gu­rar que ells no han estat mai pre­o­cu­pats per la seva situ­ació per­so­nal, estan pre­o­cu­pats per bus­car una solució política per a un con­flicte polític que es va tras­lla­dar als tri­bu­nals. Par­lar, nego­ciar, o sim­ple­ment recu­pe­rar la con­fiança entre les parts del con­flicte, és una cosa que ja s’hau­ria d’estar fent. Veig molt difícil, par­tint de tècni­ques de reso­lució de con­flic­tes, pas­sar a una nego­ci­ació sense abans haver recons­truït la con­fiança, que depèn del diàleg, un diàleg de veri­tat.
Creu que es mourà fitxa si abans no per­den defi­ni­ti­va­ment la bata­lla per jut­jar Puig­de­mont?
Això pas­sarà d’aquí a no gaire. La qüestió és si s’accep­ta­ran els resul­tats. La bata­lla que s’està diri­mint des del punt de vista jurídic és una bata­lla entre dife­rents inter­pre­ta­ci­ons del dret, la que fa el Tri­bu­nal Suprem i la que fem nosal­tres. Però al marge d’això hau­rien d’estar par­lant des de fa temps. Algú es pensa que a De Klerk no li va cos­tar con­vo­car un referèndum per des­mun­tar l’apart­heid a Sud-àfrica? Però va tenir la visió històrica i democràtica que era neces­sari.
En això és tan opti­mista, com ho és en l’àmbit jurídic?
Soc opti­mista amb allò que jo puc fer, en política no m’hi poso.
Sorprèn quan, en el lli­bre, diu que el dret d’auto­de­ter­mi­nació no és pos­si­ble a Europa, que el que cal plan­te­jar és el dret de les mino­ries naci­o­nals. No par­lem del mateix?
Són dues cares de la mateixa moneda. El dret d’auto­de­ter­mi­nació és una ins­ti­tució reco­ne­guda en el dret inter­na­ci­o­nal, però entre els estats mem­bres de la Unió Euro­pea no és pos­si­ble plan­te­jar-lo perquè el que s’ha creat és un espai comú. Posem un exem­ple: en un con­flicte entre Múrcia i el País Valencià, no es podrien recla­mar ins­ti­tu­ci­ons del dret inter­na­ci­o­nal perquè és un con­flicte entre mem­bres d’una mateixa col·lec­ti­vi­tat. La UE és una col·lec­ti­vi­tat en què totes les ins­ti­tu­ci­ons del dret inter­na­ci­o­nal hi són reco­lli­des amb un altre nom. I el dret d’auto­de­ter­mi­nació en dret euro­peu s’ano­mena dret de les mino­ries.
I sobre aquest dret de les mino­ries naci­o­nals qui haurà de deci­dir, el TJUE?
En certa manera, sí, quan hi ha vul­ne­ra­ci­ons sobre el dret de les mino­ries naci­o­nals qui n’ha d’acla­rir l’espec­tre i l’ampli­tud és el TJUE. Ara bé, l’ideal seria que no hagués de ser un jutge qui s’hi hagués de pro­nun­ciar. L’arrel del pro­blema, insis­teixo, és política, i la solució, també. Una altra cosa és que de vega­des sigui neces­sari que als polítics se’ls hagi d’aju­dar a desem­ba­ras­sar el ter­reny. Un altre exem­ple: hi va haver un moment que deter­mi­na­des auto­ri­tats insis­tien que si no es pas­sava per Madrid a jurar la Cons­ti­tució, no es podia ser euro­di­pu­tat; al final amb una sentència del TJUE se’ls va demos­trar que no calia aquest jura­ment. Són coses que anem acla­rint perquè no hi hagi més excu­ses per arri­bar al lloc que toca, el del diàleg i la nego­ci­ació. La inde­pendència no s’acon­se­guirà en un tri­bu­nal.
Però el reco­nei­xe­ment per plan­te­jar aquest dret a la inde­pendència sem­bla que no serà si no l’avala abans un tri­bu­nal…
Això, sí. Però no seria neces­sari si hi hagués res­pecte. Arri­barà un moment que no es podrà viure d’esquena al reco­nei­xe­ment de les mino­ries naci­o­nals.
Hi ha molts fronts oberts: euro­or­dres, recur­sos al TC, el supli­ca­tori, les ordres de detenció a Espa­nya dels exi­li­ats… Costa veure on con­fluirà tot ple­gat.
I si l’estratègia és aquesta? Hi ha un puzle que és com­plex, i alguns el tenim al cap, men­tre que d’altres neces­si­ten la foto per poder anar mun­tant les peces. Hi ha una imatge con­creta que hem de cons­truir i que s’ha de fer amb múlti­ples peces, que en un moment deter­mi­nat es posa­ran totes jun­tes i es com­ple­tarà el puzle. Lla­vors s’entendrà tot.
Cal anar acon­se­guint una a una aques­tes peces…
Si no tens peces no tens puzle. I arri­barà un moment que ofe­ri­rem a les per­so­nes que hagin de mun­tar el puzle totes les peces per fer-ho.
En el cas del supli­ca­tori, ha dit que és paper mullat, que el jutge Lla­rena es va equi­vo­car.
Lla­rena va dema­nar un supli­ca­tori molt específic. L’aixe­ca­ment de la immu­ni­tat per con­ti­nuar el pro­ce­di­ment d’euro­or­dre que havia cur­sat per al pre­si­dent Puig­de­mont, el 14 d’octu­bre del 2019 [el mateix dia que es va dic­tar la sentència del Suprem con­tra els pre­sos], i en el cas de Toni Comín i Clara Pon­satí, l’euro­or­dre del 4 de novem­bre del 2019. Només va dema­nar el supli­ca­tori per a això, per res més. Però aquest pro­ce­di­ment d’euro­or­dre no esgota el que ell vol fer, que és que els jut­gin, els con­dem­nin i els fiquin a la presó. Per això neces­si­tava un supli­ca­tori força més ampli que no va saber, o no va voler, dema­nar.
Va dema­nar un supli­ca­tori per tra­mi­tar una euro­or­dre quan en rea­li­tat havia de dema­nar-lo per jut­jar-los?
Per cur­sar l’euro­or­dre, pro­ce­dir a la seva exe­cució, jut­jar-los i, arri­bat el cas, fer-los com­plir la sentència.
Una euro­or­dre no ser­veix pre­ci­sa­ment per a això?
No. Només és una ordre euro­pea de detenció i entrega.
Si s’entre­guen se suposa que és per jut­jar-los, no?
En dret les coses no es poden supo­sar. En dret, la lle­tra petita sem­pre importa. I nosal­tres vam adver­tir a la Comissió d’Afers Jurídics del Par­la­ment l’error d’aquest supli­ca­tori, però com que esta­ven tan cap­fi­cats a no fer-nos cas en res, ni tan sols ens van fer cas en una cosa que era essen­cial per als que volien ava­lar el supli­ca­tori.
Posem que Bèlgica auto­ritza l’entrega. Serien detin­guts, entre­gats a Espa­nya i lla­vors no els podrien jut­jar?
Heu de pen­sar que ells tenen immu­ni­tat res­pecte a un pos­si­ble judici, el supli­ca­tori, insis­teixo, no s’ha dema­nat per poder-los jut­jar. La immu­ni­tat que s’aixeca amb el supli­ca­tori, ho diu el mateix Lla­rena, és a efec­tes de tra­mi­tar l’euro­or­dre. I con­cre­ta­ment l’euro­or­dre de Bèlgica, ni tan sols una altra pos­si­ble euro­or­dre d’un altre país.
Tenen, doncs, lli­ber­tat de movi­ments per Europa?
En aquest moment no farem cap movi­ment, perquè encara falta que el jutge Lla­rena informi les auto­ri­tats bel­gues sobre què vol fer amb les euro­or­dres i, de moment, no ha dit res.
Men­tre tot­hom estava pen­dent del supli­ca­tori, segu­ra­ment ningú es va ado­nar que la par­tida més impor­tant es jugava en un jut­jat de Bèlgica amb l’euro­or­dre de Lluís Puig.
Com que la caça major és Puig­de­mont, tot­hom mirava cap al Par­la­ment Euro­peu, men­tre que nosal­tres estàvem reso­lent l’euro­or­dre de Lluís Puig.
Fins a quin punt és tan impor­tant aquesta sentència?
Ho és, i molt, perquè esta­bleix amb cri­te­ris euro­peus dues coses que són essen­ci­als: que el Tri­bu­nal Suprem no és com­pe­tent per jut­jar-los i que hi ha un risc evi­dent de vul­ne­ració del dret de la pre­sumpció d’innocència. I això afecta no només els exi­li­ats, sinó també els pre­sos.
Però ara Lluís Puig està “pre­so­ner” a Bèlgica. Un dels relats que s’imposa és que pot­ser no es podrà jut­jar els exi­li­ats, però que que­da­ran atra­pats a Bèlgica durant molt de temps.
Madrid viu de relats. El novem­bre del 2017 deien que Bèlgica en trenta dies els entre­ga­ria; el març del 2018, que Ale­ma­nya posa­ria fi a la “fugida” de Puig­de­mont; més tard, que no podrien ser euro­di­pu­tats si no pas­sa­ven per Madrid, i ara diuen que es podri­ran a Bèlgica… No tinc temps de dis­cu­tir els relats, perquè es des­mun­ten sols.
Però com es podrà resol­dre el cas Puig? A Espa­nya hi con­ti­nua havent una ordre de detenció.
Ara tre­ba­lla­rem en allò que teníem pre­vist de fer un cop la sentència fos ferma, i és que aquest tipus de sentències han de tenir força perquè cap altre estat el pugui entre­gar. És un tràmit que hem de resol­dre en els pro­pers mesos.
La sentència de Puig ha de valer en qual­se­vol país de la UE, és això?
Sí, hau­ria de valer fins i tot a Espa­nya. Però no avançaré ara com ho farem.
En dret les for­mes són tan impor­tants com el fons, i a Europa heu bata­llat per aques­tes for­mes: els errors de Lla­rena, polítics i jut­ges que xer­ren massa i vul­ne­ren la direc­tiva euro­pea de pre­sumpció d’innocència… La victòria arri­barà per aquest poc res­pecte de les for­mes?
Entre altres coses, però és que no tenen raó ni en les for­mes ni el fons. En algun moment s’ado­na­ran que gran part de la nos­tra feina ser­virà per demo­cra­tit­zar la justícia a Espa­nya, no només per defen­sar el dret dels cata­lans, sinó per mar­car un camí demo­cra­tit­za­dor de la inter­pre­tació del dret a Espa­nya, que és una cosa que fa molta falta.
Tot ple­gat ha pas­sat perquè fins ara els tri­bu­nals espa­nyols han estat poc fis­ca­lit­zats des d’Europa i tot es reso­lia de por­tes endins?
La fis­ca­lit­zació de les reso­lu­ci­ons dels tri­bu­nals espa­nyols arri­bava sem­pre tard i mala­ment. A Espa­nya es recorre molt poc al Tri­bu­nal Euro­peu de Drets Humans i quan s’hi arriba i s’acon­se­gueix un èxit han pas­sat cinc o sis anys i no acaba tenint prou reper­cussió. Si em per­met un símil fut­bolístic, nosal­tres el que hem fet ha estat intro­duir el VAR, hem anant veient les juga­des en directe i les hem anat revi­sant una a una. L’exem­ple més clar és que men­tre el 2 de novem­bre del 2017 la jut­gessa Lamela va enviar part del govern a la presó, tres dies més tard, el 5 de novem­bre, Bèlgica va dei­xar tots els exi­li­ats en lli­ber­tat pro­vi­si­o­nal. Nosal­tres estàvem con­vençuts que seria així, però tot­hom ens trac­tava de bojos. Com a estratègia de defensa, pot­ser la gran apor­tació que hem fet ha estat això, intro­duir el VAR i de manera imme­di­ata con­tras­tar les deci­si­ons dels tri­bu­nals espa­nyols, i això ha estat molt dur per a alguns.

“no faig plans a llarg termini”

Gonzalo Boye inclou en l’epíleg del seu llibre un extracte dels documents que posen en qüestió l’acusació contra ell i que denuncien el muntatge d’una causa judicial per processar-lo per blanqueig de capitals i falsificació. El 18 de gener passat entrava a l’Audiencia Nacional i compareixia davant la jutgessa María Tardón, regidora del PP a Madrid entre el 1999 i el 2003. “Avui, en condició de què ve?”, li va preguntar el policia de la porta de l’AN. ”Com a processat”, va ser la resposta de Boye mentre recollia la credencial corresponent. L’optimisme a què l’advocat té acostumada l’audiència, la seva ironia i l’expectativa de futures victòries simbolitzades sovint amb una capsa de crispetes, es transforma en preocupació i ràbia quan parla de la causa que s’ha obert contra ell. “En el meu cas, la veritat és que no vull fer plans a llarg termini, perquè el meu futur depèn de la capacitat que tingui de revertir els atacs de les clavegueres i de sortir airós de tot plegat... Aquí només hi ha dues sortides: o me’n surto o acabo pres.”

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.