Entrevista

ROGER TORRENT

EXPRESIDENT DEL PARLAMENT, DIPUTAT D’ERC

“L’Estat espia mani qui mani”

L’expresident del Parlament relata l’episodi d’espionatge del qual ha estat víctima en un llibre que evidencia amb cruesa la vulneració de la privacitat dels líders independentistes

PEGASUS. L’ESTAT QUE ENS ESPIA Editorial: Ara Llibres Pàgines: 216
FER DE POLÍTIC
“Estar al capdavant de qualsevol institució avui no és cap regal, és una responsabilitat amb una càrrega personal molt grossa”
ESPIONATGE I DIÀLEG?
“Durant un procés de negociació hi ha moltes coses que posen la paciència de les parts a prova, però cal aguantar”

Roger Tor­rent (Sarrià de Ter, 1979) va ser aler­tat el 6 de juliol de l’any pas­sat per un grup de peri­o­dis­tes d’inves­ti­gació inter­na­ci­o­nal, quan era pre­si­dent del Par­la­ment, que havia estat víctima de cibe­res­pi­o­natge al més alt nivell. El malware, que li ha entrat pel telèfon mòbil, ha estat un pro­grama ano­me­nat Pega­sus, comer­ci­a­lit­zat per una empresa isra­e­li­ana que només el sub­mi­nis­tra a estats. Ernest Mara­gall i per­so­na­li­tats inter­na­ci­o­nals com el mag­nat d’Ama­zon, Jeff Bezos, figu­ren entre els pro­pi­e­ta­ris dels 1.400 mòbils espi­ats amb aquest atac.

Nor­mal­ment enre­gis­tro les entre­vis­tes amb el mòbil. Amb vostè em fa cosa.
Cap pro­blema a enre­gis­trar con­ver­ses auto­rit­za­des [som­riu].
Fa un mes i mig que no és pre­si­dent. Com porta la des­com­pressió?
Quan estàs acos­tu­mat a un ritme labo­ral i vital tan intens can­viar-lo de cop no és fàcil, t’has de res­si­tuar. No m’he des­con­nec­tat, con­ti­nuo sent dipu­tat.
El pre­si­dent del Par­la­ment és la segona auto­ri­tat del país. Fins fa pocs anys era com un premi de final de car­rera política, rela­ti­va­ment rela­xat.
Va començar a can­viar de manera molt evi­dent amb la pre­si­denta For­ca­dell, amb les con­seqüències en l’àmbit per­so­nal que ha impli­cat per a ella, que ver­go­nyo­sa­ment encara és a la presó. En la legis­la­tura pas­sada, aquesta tensió es va man­te­nir i sem­bla que en aquesta també.
La història que explica a Pega­sus fa posar els pèls de punta fins i tot als que ja som cons­ci­ents de fins on poden arri­bar les cla­ve­gue­res de l’Estat. Com l’ha afec­tat per­so­nal­ment?
Ja sos­pitàvem que es podia donar aquesta situ­ació i sem­pre hem estat força pru­dents i força cauts, però sí que és veri­tat que en l’aspecte emo­ci­o­nal hi ha un cert xoc. Per més que t’ima­gi­nis que pot pas­sar, una cosa és que t’ho ima­gi­nis i l’altra que et passi. El que fas és començar a repas­sar tota la teva vida, com a mínim durant el període que saps amb cer­tesa que has estat espiat, per saber què saben de la teva inti­mi­tat. Fins on han entrat. Han vio­lat la teva vida pri­vada i això genera molta frus­tració i molta ràbia, que s’ha de saber cana­lit­zar política­ment.
Política­ment, com l’ha afec­tat?
Com a polític, m’ha rea­fir­mat en les meves con­vic­ci­ons, també des d’un punt de vista meto­dològic sobre com penso que s’ha de resol­dre el con­flicte polític que viu aquest país amb l’Estat espa­nyol. Per­so­nal­ment, l’espi­o­natge repre­senta un xoc, però política­ment no ha can­viat gens el guió.
Ha can­viat la relació amb el mòbil?
No. Al final jo soc un ciu­tadà del segle XXI, com tot­hom, i la meva vida passa en bona part pel telèfon mòbil.
Ha can­viat la seva relació amb la gent amb qui manté con­tacte per mòbil?
Ja seguíem alguns com­por­ta­ments per estar segurs que no s’inter­cep­ta­ven les nos­tres comu­ni­ca­ci­ons. I arri­bes a la con­clusió que, com que tam­poc tenim res a ama­gar, hem de man­te­nir la nos­tra vida com era. A més, seria con­tra­cul­tu­ral. En el lli­bre explico que espies d’arreu d’Europa han optat per comu­ni­car-se al marge de les tec­no­lo­gies actu­als. En el nos­tre cas, tor­nar a la tinta invi­si­ble, a les màqui­nes d’escriure o als coloms mis­sat­gers seria un com­por­ta­ment retrògrad. Al cap­da­vall, les noves tec­no­lo­gies ens faci­li­ten la vida i no hi hem de renun­ciar, però sí ser cons­ci­ents dels ris­cos, com que t’espiïn.
La pri­mera sen­sació quan se sap espiat, quina és?
És una cosa que intuïem, però quan en tens la cer­tesa és com una llosa que et cau. Va ser molt intens i la infor­mació l’anàvem rebent a molta velo­ci­tat. Aquest procés per­so­nal el feia en paral·lel, amb poc temps per refle­xi­o­nar.
El lli­bre comença amb una dedi­catòria en què men­ci­ona les seves filles. Aquest detall m’ha fet reve­nir l’amenaça de Pablo Casado el gener de 2018, quan li va recor­dar que vostè tenia dues filles. No era una amenaça buida.
Efec­ti­va­ment. A més, a banda de l’afer Pega­sus, estic sotmès a un procés judi­cial acu­sat de deso­bediència, hem tin­gut unes quan­tes que­re­lles... Tot aquest com­po­nent de per­se­cució de la dis­sidència i tot el que com­porta, que hem vist amb tots els nos­tres com­panys, amb el pre­si­dent Puig­de­mont, amb tot el nos­tre entorn polític i de manera molt més crua, fa que ja ho tin­guis lamen­ta­ble­ment molt assu­mit. I sobre­tot, aquells que hem estat inde­pen­den­tis­tes tota la vida hem for­mat part d’un movi­ment polític en con­tra de l’statu quo, que vol superar el règim del 78 i que en major o menor mesura sem­pre ha estat per­se­guit política­ment. La per­se­cució, lamen­ta­ble­ment, forma part de la nos­tra cul­tura política. Però, insis­teixo, quan et passa a tu per­so­nal­ment, i sobre­tot a la segona ins­ti­tució del país, és molt relle­vant. I en el lli­bre pre­tenc denun­ciar la situ­ació, no perquè m’hagi afec­tat a mi, sinó perquè he estat el pre­si­dent del Par­la­ment, i des d’un punt de vista democràtic si és inac­cep­ta­ble que hi hagi espi­o­natge polític en gene­ral, ho és espe­ci­al­ment en ins­ti­tu­ci­ons d’alt nivell.
No té la sen­sació que tot el que puguin fer-los des de les cla­ve­gue­res queda impune. Per enten­dre’ns, que poden fer el que vul­guin que no pas­sarà res?
El que puguin fer els apa­rells de l’Estat òbvi­a­ment em pre­o­cupa, però encara em pre­o­cupa més la falta de reacció política. El que marca la qua­li­tat d’una democràcia és com es reac­ci­ona política­ment i democràtica­ment a fets com aquest de l’espi­o­natge. És extre­ma­da­ment pre­o­cu­pant que el Congrés dels Dipu­tats encara no hagi posat en marxa la comissió d’inves­ti­gació. Hi ha un procés judi­cial que ja veu­rem com acaba, entre el que hem enge­gat aquí i les que­re­lles que estan ober­tes en altres països per altres casos, com els Estats Units. Però, a més, hau­ria de pre­o­cu­par els demòcra­tes i s’hau­ria d’inves­ti­gar. És inqui­e­tant que no hi hagi volun­tat de saber què ha pas­sat ni qui hi ha al dar­rere.
Per temes com el de Fernández Díaz en la legis­la­tura ante­rior i l’espi­o­natge a vostè en aquesta última, en qual­se­vol democràcia del món com a mínim hau­ria cai­gut el govern, ja no el minis­tre del ram, sinó el govern sen­cer. A Espa­nya no ha pas­sat res, ni amb el govern del PP, ni amb el del PSOE.
Ernest Mara­gall, que també ha estat espiat, ho ha bate­jat com el Cata­lan­gate, evo­cant el Water­gate. Aquell cas d’espi­o­natge va com­por­tar la cai­guda de tot un pre­si­dent dels Estats Units. Aquí també s’hau­rien d’aca­bar depu­rant totes les res­pon­sa­bi­li­tats.
Vostè repro­du­eix una con­versa amb la minis­tra Mar­ga­rita Robles, que us asse­gura rei­te­ra­da­ment que l’espi­o­natge no és obra del CNI fins que al final de la con­versa afirma: “Hasta donde yo sé, no ha sido el CNI.” Aquest “hasta dónde yo séés la clau?
Hi ha una citació en el lli­bre d’un expert en el món de l’espi­o­natge com és l’isra­elià Dov Alfon que diu que de vega­des els apa­rells de l’estat actuen sense que els matei­xos líders polítics ho sàpiguen. Ara bé, una cosa és que pugui ser així i l’altra és que quan els líders polítics ho saben, no actuïn per saber què ha pas­sat. La pri­mera interes­sada a saber si hi ha fun­ci­o­na­ris públics que han actuat al marge hau­ria de ser la mateixa minis­tra. És extre­ma­da­ment pre­o­cu­pant. Les cla­ve­gue­res de l’Estat tenen arrels molt pro­fun­des que no saps mai fins on arri­ben, però un estat democràtic hau­ria de voler arri­bar fins al final per acla­rir-ho.
Quan es pro­du­eix l’atac con­tra vostè, ja gover­nava el PSOE.
En el cas Pega­sus l’atac es pro­du­eix l’abril i el maig del 2019, amb el govern del PSOE i el mateix direc­tor del CNI que venia del govern del PP, però hi ha casos mani qui mani.
Amb aquesta pressió tan bru­tal de les cla­ve­gue­res de l’Estat i dels entorns mediàtics con­tra l’inde­pen­den­tisme català en l’àmbit polític i humà, què sent quan escolta aquests dis­cur­sos anti­polítics que els acu­sen de voler viure de la pagueta i de ser uns pri­vi­le­gi­ats?
Sap greu. Estar al cap­da­vant de qual­se­vol ins­ti­tució avui no és cap regal, és una res­pon­sa­bi­li­tat amb una càrrega per­so­nal molt grossa, per als inde­pen­den­tis­tes per la repressió, però també en aquests moments que cal afron­tar la pandèmia. Pot­ser no ho hem sabut tras­lla­dar prou bé. Hi ha un com­po­nent clàssic i tra­di­ci­o­nal de dis­tan­ci­a­ment entre deter­mi­na­des posi­ci­ons soci­als i les ins­ti­tu­ci­ons, i això és el que hauríem de mirar de resol­dre.
Les nego­ci­a­ci­ons per for­mar govern no aju­den gaire a millo­rar l’opinió de la ciu­ta­da­nia sobre vostès.
Entenc la frus­tració. Neces­si­tem tenir un govern tan fort com sigui pos­si­ble, des d’un punt de vista exe­cu­tiu, que comenci a pren­dre deci­si­ons, però també en aquests moments d’incer­tesa, hau­ria de ser recon­for­tant veure que hi ha un govern esta­ble que es posa a tre­ba­llar. Per tant, si aquesta situ­ació d’interi­natge dura tan poc com sigui pos­si­ble, molt millor per al país. Algú pot pen­sar que és una lec­tura par­ti­dista, però sin­ce­ra­ment crec que el país neces­sita un govern que es posi a tre­ba­llar.
Un dels obs­ta­cles és l’estratègia res­pecte a la taula de diàleg amb Madrid. En el lli­bre vostè fa una defensa de la neces­si­tat d’asseure’s a nego­ciar mal­grat tots els con­tra­temps i la indig­nació que pugui com­por­tar la cons­ta­tació d’aquesta guerra bruta. No veig que l’Estat espa­nyol ara mateix neces­siti asseure’s a nego­ciar res, perquè va pas­sant la pico­na­dora i no passa res. No ho veu així, vostè?
És evi­dent que l’Estat té la temp­tació de cro­ni­fi­car el con­flicte. La nos­tra feina és gene­rar unes con­di­ci­ons objec­ti­ves dife­rents, una cor­re­lació de for­ces més favo­ra­ble. Qual­se­vol con­flicte polític acaba en una taula de nego­ci­ació. La qüestió és com ho fem pos­si­ble. Hem de ser capaços de forçar l’Estat a asseure-s’hi. Que els incen­tius de nego­ciar siguin molt més alts que els incen­tius de no fer res. Per això, en aquest cas des d’Esquerra Repu­bli­cana, diem que anem a aquest cicle polític, a gene­rar a aques­tes con­di­ci­ons que ens per­me­tin arri­bar al referèndum ine­vi­ta­ble.
Després de ser espiat deu cos­tar con­ti­nuar defen­sant el diàleg?
Al lli­bre relato el que em va dir un altre expert en con­flic­tes, Jonat­han Powell, que explica que durant un procés de nego­ci­ació hi ha mol­tes coses que posen la paciència de les parts a prova. S’entén que sigui difícil aguan­tar aquesta pulsió, però cada vegada que t’aixe­ques d’una taula de nego­ci­ació, quan hi tor­nes has per­dut força. No nego­ciem amb els amics, sinó amb l’adver­sari, però ho hem de fer.
Pre­ci­sa­ment en el lli­bre vostè també refle­xi­ona sobre el fet que sovint amb qui costa més d’arri­bar a un acord és amb els teus. És la situ­ació actual?
En un procés de nego­ci­ació amb una altra part has de ser molt trans­pa­rent amb la teva part, si no, no fun­ci­ona. Si arri­bes a uns acords que després no són com­par­tits per la majo­ria social i política que repre­sen­tes, pots des­le­gi­ti­mar el mètode. Pri­mer de tot has d’estar d’acord amb els teus.
Dins dels “teus” hi entra Junts?
Sí, és clar! Són els com­panys de viatge, com­par­tim objec­tius polítics. Ideològica­ment, repre­sen­tem mons dife­rents, però aquesta és una part de la riquesa de l’inde­pen­den­tisme, i és evi­dent que la nego­ci­ació entre nosal­tres ha d’estar molt ben afi­nada perquè no es pro­du­ei­xin les pica­ba­ra­lles de l’última legis­la­tura, que no ens han aju­dat gens.
Fins i tot quan la pre­si­denta del Par­la­ment l’ignora a vostè en el dis­curs de presa de pos­sessió, con­ti­nua con­si­de­rant Junts per Cata­lu­nya dels seus?
És irre­lle­vant com ens sen­tim per­so­nal­ment. El que és impor­tant és que política­ment siguem capaços d’avançar. Estic a dis­po­sició de la pre­si­denta Borràs, perquè més enllà de nosal­tres hi ha les ins­ti­tu­ci­ons.
En la relació entre ERC i Junts hi ha la tensió que mos­tren les xar­xes soci­als? Fora de Twit­ter no deu ser tan greu, o és que soc una mica ingenu?
El pro­blema és quan les xar­xes soci­als con­di­ci­o­nen massa les deci­si­ons polítiques, quan només aga­fes com a referència deter­mi­na­des opi­ni­ons d’una deter­mi­nada bom­bo­lla. En aquest cas cor­rem el risc de pren­dre deci­si­ons que no res­pon­guin al que vol una immensa majo­ria, que sovint no està prou repre­sen­tada a les xar­xes soci­als.
Vostè con­fessa al lli­bre que si bé té per­fil a Twit­ter, no té l’apli­cació d’aquesta xarxa social ins­tal·lada al seu mòbil. Deu ser un des­cans.
Em fa la vida una mica més fàcil. El que volia evi­tar quan era pre­si­dent és que les deci­si­ons que havia de pren­dre esti­gues­sin massa con­di­ci­o­na­des per deter­mi­na­des opi­ni­ons, que són legítimes, que són necessàries, però que tenen la repre­sen­ta­ti­vi­tat que tenen.
Entén la decisió de l’alcal­dessa de Bar­ce­lona de dei­xar Twit­ter?
Puc com­par­tir part de les refle­xi­ons de fons de l’alcal­dessa Colau. El que no sé és si la solució és sor­tir-ne. Si ets cons­ci­ent que és una xarxa social i prens una distància crítica, crec que és una eina interes­sant i impor­tant que ser­veix per cop­sar l’estat d’opinió d’una part de la població. Si la solució és mar­xar pot sem­blar que no accep­tes la crítica. La crítica és necessària.
Tor­nant al tema de l’espi­o­natge, en quin punt està el procés judi­cial?
Vam pre­sen­tar la que­re­lla con­jun­ta­ment amb l’Ernest Mara­gall con­tra el direc­tor del CNI, es va adme­tre a tràmit a prin­ci­pis i segueix enda­vant. D’altra banda, hi ha les que­re­lles inter­po­sa­des als Estats Units, en les quals no par­ti­ci­pem direc­ta­ment, però que ens ani­ran molt bé per tenir deter­mi­nada infor­mació. Men­tres­tant, la inves­ti­gació política dorm en un calaix al Congrés dels Dipu­tats.
Això pel que fa a la inves­ti­gació. I sap segur que avui ja no l’espien?
No ho sé. El que és molt inqui­e­tant d’aquests sis­te­mes és que no dei­xen ras­tre. I quan ho saps nor­mal­ment és a poste­ri­ori. Jo ho vaig saber al cap d’un any i després lli­gues caps retro­ac­ti­va­ment i recor­des detalls com aquesta des­pesa sob­tada de dades del mòbil, que va ser per exem­ple el que va aler­tar Jeff Bezos que l’esta­ven espi­ant. Un no sap mai quan està sent espiat.
El fet que Bezos i altres per­so­na­li­tats de l’àmbit inter­na­ci­o­nal esti­guin afec­ta­des, ajuda?
Per des­comp­tat. Ajuda a donar-hi relleu i que se’n parli. Com a mínim ajuda que en l’àmbit periodístic tin­gui recor­re­gut. Jo sé que soc espiat perquè hi ha una inves­ti­gació periodística que enceta The Guar­dian a escala mun­dial, aquests 1.400 mòbils a tot el món, i a par­tir d’aquí arri­bem al meu. L’interès periodístic ini­cial no era pels líders inde­pen­den­tis­tes cata­lans, sinó que hem estat vícti­mes de tota una trama d’espi­o­natge glo­bal.

UN RELAT TREPIDANT

El llibre del president Torrent seria un thriller de ficció amè i imaginatiu si no fos que el que s’hi explica és veritat i afecta personalitats tan pròximes com ell mateix i el seu equip. Aquest fet provoca un calfred creixent a l’espinada dels lectors, que poden comprovar, amb aquest relat en format de diari, el preu que paga l’independentisme per defensar el seu projecte polític.

EXPRESIDENT DE 41 ANYS

Tot i el desgast emocional que deu generar el fet d’haver estat espiat, com enfoca la resta de la seva carrera política algú que ja ha sigut president del Parlament però que només té 41 anys?
Si ets futbolista, amb 41 anys ets massa gran. Si ets polític, ets molt jove. Considero que tinc una edat i prou energies per aportar el que em demani el meu partit. Dos dies abans de ser el president del Parlament, no sabia que seria president del Parlament. M’ho prenc amb la mateixa filosofia de saber que tot canvia molt ràpidament i que ves a saber què passa.
Passarà que li proposin ser conseller?
Sempre dic que he tingut l’orgull i l’honor de ser alcalde del meu poble, diputat, president del Parlament i que sempre estic a disposició. No faig cap altre tipus de plantejament, entre altres coses perquè he après que tot és molt ràpid i canvia molt de pressa. El partit decidirà, i més concretament el president Aragonès, que espero que ho sigui aviat.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor