Entrevista

JORDI TURULL

EXCONSELLER DE PRESIDÈNCIA I PRES POLÍTIC

“Tots hem d’escoltar més la gent”

Parlem amb Jordi Turull a la presó de Lledoners. Més de tres anys entre reixes i no veu el dia en què podrà viure en llibertat. Repassem les negociacions per formar govern, el seu procés judicial...

SENSE ACORD DE GOVERN
“No arribar a un acord seria la història d’un fracàs de tots plegats. L’acord depèn de la generositat de tothom”
RECUPERAR CONFIANCES
“Hem demostrat que si anem a l’una, amb confiança i lleialtat entre totes les parts, som capaços de guanyar tot un estat”
EN MANS DEL TEDH
“La suma de tots els recursos farà veure al TEDH l’acarnissament que hi ha hagut per part del TS i els drets i les llibertats vulnerats”
UN NOU REFERÈNDUM
“Ho hem de parlar i decidir entre tots. Per a mi, el referèndum el vam fer l’1-O. A partir d’aquí, ens hem de poder posar d’acord”

Aquesta entre­vista es va fer dime­cres pas­sat, 12 de maig, a la presó de Lle­do­ners, on Jordi Turull com­pleix una con­demna de dotze anys. L’excon­se­ller segueix amb pre­o­cu­pació l’estat de les nego­ci­a­ci­ons entre ERC i Junts i amb l’espe­rança que els dos par­tits encara són a temps de superar les diferències.

Quins dies més com­pli­cats.
Els estic vivint amb tris­tesa. El camí és difícil, però de vega­des som nosal­tres els que el fem encara més com­pli­cat. Intento pre­gun­tar en què puc aju­dar jo, apli­car l’auto­e­xigència i dei­xar de banda els retrets, i crec que tots ho hauríem de fer. També és cert que hi ha tota una onada mediàtica que tre­ba­lla per divi­dir l’inde­pen­den­tisme, però no podem caure en la trampa.
Però la rea­li­tat és que després de les elec­ci­ons Cata­lu­nya segueix sense govern. Entén les difi­cul­tats?
Con­ci­liar en una cruïlla com la que ens tro­bem dues mane­res dife­rents d’enten­dre com es pot arri­bar a l’objec­tiu final no és sen­zill. D’altra banda, no ens enga­nyem, venim de tres anys en què la repressió ha tin­gut greus efec­tes deses­ta­bi­lit­za­dors per a l’inde­pen­den­tisme ins­ti­tu­ci­o­nal que tris­ta­ment han gene­rat retrets i grans des­con­fi­an­ces. Dic tris­ta­ment perquè en cap cas es cor­res­po­nen en com ha anat a l’una la gent al car­rer.
Encara con­fia en l’acord?
Tinc l’espe­rança que l’acord és pos­si­ble i no la perdré. Crec que el que hem de fer tots és posar més l’ore­lla en el que diu la gent, escol­tar-la més, i posar menys els ulls en els titu­lars i els tuits. La gent del car­rer segueix impli­cada i com­pro­mesa amb el procés, que no vol dir amb els par­tits. Però amb tanta con­fron­tació entre els par­tits, molta gent ens està dient “ja us ho fareu”.
Si final­ment no hi ha acord per for­mar govern, Junts ha de faci­li­tar un exe­cu­tiu d’ERC o forçar unes noves elec­ci­ons?
En aquest país som espe­ci­a­lis­tes a sal­tar pan­ta­lles, però ara el que toca és con­cen­trar les ener­gies a aju­dar que es pro­du­eixi aquest acord. El con­trari, seria la història d’un fracàs de tots ple­gats. L’acord depèn de la gene­ro­si­tat de tot­hom.
Valen la pena els anys de presó veient la dis­puta de fora?
Quan sents mol­tes coses t’ho arri­bes a pre­gun­tar, però la tris­tesa que tinc per la sen­sació que estem fallant a la gent és més gran que no pas la tris­tesa per estar tan­cat. Sabem que la gent hi és, que res­pon, i des dels par­tits els hem de cor­res­pon­dre.
Quins errors detecta en l’estratègia de Junts i ERC?
Sem­pre he pre­fe­rit con­cen­trar-me en les solu­ci­ons que recrear-me en els errors o pro­ble­mes. I vull ser cohe­rent amb això i aju­dar en tot allò que des de l’auto­e­xigència per­so­nal ser­veixi per dedi­car totes les ener­gies a reco­sir com­pli­ci­tats i con­fi­an­ces i a apar­car retrets. Hem demos­trat que si anem a l’una, amb con­fiança i lle­ial­tat entre totes les parts, som capaços de gua­nyar tot un estat. Doncs si aquest ha estat el gran actiu sobre el qual tot es fa més fort i via­ble, refor­cem-lo d’una vegada, i gas a fondo!, que diria aquell. La resta, retrets, des­con­fi­an­ces i egos per­so­nals i par­ti­dis­tes, només debi­lita i des­mo­bi­litza.
Unes noves elec­ci­ons podrien ser un cor­rec­tiu per a l’inde­pen­den­tisme?
Si la gent ens va donar una opor­tu­ni­tat el 14-F i no la sabem apro­fi­tar, serà nor­mal que alguns es que­din a casa si hi ha repe­tició elec­to­ral. Però jo con­fio en l’acord. Abans de l’1 d’octu­bre vam pas­sar moments molt com­pli­cats, però vam situar un objec­tiu al davant de tot. Després, el nivell de con­fiança i la lle­ial­tat el van fer impa­ra­ble i tots ho sabem.
El Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal ha ava­lat el judici i la sentència dels pre­sos polítics. Era la notícia espe­rada?
Del tot. Fa molt de temps que en tot allò refe­rit al procés català, el TC es dedica sim­ple­ment a deco­rar jurídica­ment una estratègia política per anul·lar d’arrel un clam i una volun­tat política expres­sada majo­ritària­ment a les urnes. Un TC que ha fet de major­do­mia jurídica al ser­vei d’aquesta estratègia, per­fec­ta­ment coor­di­nat amb els tem­pos i els interes­sos de La Mon­cloa durant molt de temps i del deep state d’un temps cap aquí. El que no esperàvem era dos vots par­ti­cu­lars tan con­tun­dents en con­tra de la sentència, perquè la una­ni­mi­tat era el que per a ells donava soli­desa a aquest des­propòsit de per­se­cució de l’inde­pen­den­tisme.
Els dos vots par­ti­cu­lars que qua­li­fi­quen de des­pro­por­ci­o­nada la con­demna repre­sen­ten una victòria de cara a Europa?
Aquests dos vots par­ti­cu­lars diuen amb rotun­di­tat que se m’han vul­ne­rat drets fona­men­tals i no quals­se­vol. El dret a la lli­ber­tat per­so­nal, a la lli­ber­tat ideològica, o que l’1 d’octu­bre els fets als quals el TS dona caràcter gene­ral van ser aïllats i que va ser un exer­cici per part dels ciu­ta­dans de drets fona­men­tals. També que la con­demna és injusta i que la sentència no té en compte i ignora del tot la juris­prudència del TEDH. Sens dubte, aquesta esquerda al cor de la més alta magis­tra­tura de l’Estat se suma al que en relació amb això ja han dit des d’altres tri­bu­nals de països d’Europa. Tot això, evi­dent­ment, ens bene­fi­cia més que no pas ens per­ju­dica.
Podria ser un ren­tat de cara de la justícia espa­nyola per mos­trar a Europa una bona imatge?
Crec que per part de la cúpula judi­cial l’han anat fent tan grossa i de manera tan acu­mu­lada en con­tra de l’inde­pen­den­tisme que al final hi ha per­so­nes que deuen voler man­te­nir el seu pres­tigi pro­fes­si­o­nal i que han dit prou davant d’aquest enorme i con­ti­nuat aval al dete­ri­o­ra­ment i el trin­xa­ment de drets i lli­ber­tats fona­men­tals al ser­vei de man­te­nir l’exal­tació i la defensa de la uni­tat d’Espa­nya.
Vostè ja pot recórrer al Tri­bu­nal Euro­peu de Drets Humans. Hi arri­ba­ran esgla­o­na­da­ment segons el TC es vagi posi­ci­o­nant?
Sí, perquè hi ha una qüestió de ter­mi­nis. En el meu cas tinc qua­tre mesos. Digueu-me mal pen­sat, però l’experiència em diu que si el TC sabés que ens espe­rem tots a anar al TEDH m’ima­gino que juga­ria amb els tem­pos com ha fet tants cops, i quan sortís la dar­rera reso­lució els altres ja estaríem fora de ter­mini. Una altra cosa serà si el TEDH ho vol anar acu­mu­lant per ser una mateixa causa. Això ja no ho sé. Per sort, al TEDH no hi ha fil­tra­ci­ons en cap sen­tit. Ells són pro­fes­si­o­nals seri­o­sos, i no com aquí, que qual­se­vol causa judi­cial la pots seguir pels mit­jans abans que pels advo­cats i els matei­xos afec­tats.
Veu­rem una estratègia unitària a Europa? Inci­di­ran en la defensa dels drets de les mino­ries?
Sens dubte les defen­ses, la de tots els pre­sos i pre­ses polítiques van coor­di­na­des en tot aquest camí. Dit això, cadas­cun tenim pecu­li­a­ri­tats dife­rents i drets que se’ns han vul­ne­rat durant el judici i amb la sentència, amb major o amb menor accent. La suma de tots els recur­sos farà veure al TEDH l’acar­nis­sa­ment que el Suprem ha tin­gut amb nosal­tres i l’enorme llista de drets i lli­ber­tats que sumant els de tots s’han vul­ne­rat. I sobre aquests drets i sobre aquest fet és en el que s’inci­dirà, perquè és sobre tot això que pots anar al TEDH.
De què ser­vi­ria gua­nyar al TEDH, més enllà de la victòria moral?
Depèn en quina mesura gua­nyis. Si la victòria és clara pot tenir con­seqüències jurídiques bene­fi­ci­o­ses per a nosal­tres, que seguim i segui­rem tot aquest recor­re­gut encara a la presó si abans no hi ha una solució política per a tots els repre­sa­li­ats. I sobre­tot la juris­prudència del TEDH ser­virà per reforçar drets i lli­ber­tats per a tot­hom, en el sen­tit que el Suprem abans de tor­nar a come­tre segons qui­nes atro­ci­tats jurídiques de vul­ne­ració de drets i lli­ber­tats fona­men­tals s’ho pensi dues vega­des per haver estat cor­re­git i esme­nat.
Per què l’inde­pen­den­tisme ha per­dut 700.000 vots en qua­tre anys?
Hi ha molts motius. No diré que tots són per culpa de la pandèmia i per la data de les elec­ci­ons, perquè seria fer-nos tram­pes al soli­tari. Hi té molt a veure el que deia abans dels efec­tes polítics ins­ti­tu­ci­o­nals de la repressió cap a l’inde­pen­den­tisme i de la falta d’un full de ruta clar sumat a tants retrets i enfron­ta­ments públics, que han deso­ri­en­tat, entris­tit i des­mo­bi­lit­zat molta gent que sem­pre que se li ha dema­nat hi ha estat i que no s’ho merei­xien. Això a molta gent els ha pro­vo­cat un “ja s’ho faran”. Però hi con­ti­nuen sent, com­pro­me­sos amb la causa més que amb els par­tits. Jus­ta­ment ara tenim una opor­tu­ni­tat per reforçar els actius i mino­rar els pas­sius, donar una nova embran­zida, pas­sar a la ini­ci­a­tiva amb pas ferm, perquè la gent hi és i no ha fallat mai. Ells sí que no. Sem­pre hem de tenir al fron­tis­pici que serem inde­pen­dents per la gent i per com de moti­vada i mobi­lit­zada esti­gui, i no pas per com de forta esti­gui aquesta o aque­lla altra sigla o per un o altre polític.
Quan cal­cu­len que podran viure en semi­lli­ber­tat sense que ningú els pugui tom­bar aquest dret? I en lli­ber­tat?
Ni idea, sin­ce­ra­ment, veient com ha anat i com va tot. Fa temps que he dei­xat les espe­cu­la­ci­ons, perquè només gene­ren tris­tesa a fami­li­ars i gent esti­mada quan no es com­plei­xen. Sé que em que­den quasi nou anys de con­demna i no m’hi vull obses­si­o­nar. Al cos­tat d’això, visc cada dia, pel que fa a com­promís i con­vic­ci­ons, com si pogués ser lliure l’endemà i resis­tint-me a pen­sar que haurà estat en va. Em sento més com­promès ara que el pri­mer dia de presó.
Per què triga tant l’indult?
Per dos grans motius. D’una banda, perquè assis­tim a un epi­sodi més de com a nosal­tres el Suprem ens aplica el “dret de l’ene­mic”, ja sigui penal, pro­ces­sal, peni­ten­ci­ari, admi­nis­tra­tiu... Ara només fal­tava aquesta pan­to­mima del Suprem de dema­nar-nos l’opinió. I de l’altra, perquè el govern de Pedro Sánchez, en tot el que es refe­reix a Cata­lu­nya, fa bona i a l’extrem aque­lla frase que el més sem­blant a un espa­nyol de dre­tes és un espa­nyol d’esquer­res.
De l’amnis­tia, el govern espa­nyol no en vol ni sen­tir a par­lar. La donen per impos­si­ble?
Els grans temes de la política no s’acon­se­guei­xen mai a la pri­mera, ni tan sols quan sem­blen molt pos­si­bles. Amb l’Estat espa­nyol no hi ha res a fer, així que els inde­pen­den­tis­tes ens hem de posar d’acord sobre què cal fer d’ara en enda­vant. Amb qui comp­tem? Quin calçat estem dis­po­sats a posar-nos? Fins on estem dis­po­sats a arri­bar? I s’ha de res­pon­dre molt hones­ta­ment. Estem veient la per­se­cució del Tri­bu­nal de Comp­tes per fre­nar la política exte­rior. Per tant, la Con­se­lle­ria d’Afers Exte­ri­ors ha de ser una mena de ges­to­ria, o qui s’hi posi al davant ha de tenir molt clar el que li pot pas­sar?
Veient el resul­tat de Madrid, creu que el PSOE virarà cap a la dreta o tor­narà als acords de la inves­ti­dura?
Això de tor­nar als acords de la inves­ti­dura no és garan­tia de res, perquè fins ara el seu nivell de com­pli­ment és indes­crip­ti­ble. Tant de bo m’equi­vo­qui.
Els resul­tats de Madrid tin­dran incidència en el procés i en el futur dels pre­sos i els repre­sa­li­ats?
És el que deia abans. L’experiència ens diu que Pedro Sánchez sem­pre posa al davant allò que de cara a ell queda bé i no pas allò que pot anar bé i amb sen­tit d’estat. Això em fa ser poc opti­mista que en aquest nou con­text hi hagi un gir coper­nicà del per­so­natge.
Els par­tits inde­pen­den­tis­tes sem­blen dis­po­sats a donar dos anys de marge a la taula de diàleg. Què ha de venir després?
Més que el que ha de venir després, és saber, des d’ara, con­tes­tar-nos hones­ta­ment a què estem dis­po­sats els polítics per asso­lir l’objec­tiu de la inde­pendència. A par­tir d’aquí, sabrem amb què comp­tem, i lla­vors actu­a­rem. Per a mi, com a nació, no podem des­car­tar ni renun­ciar a abso­lu­ta­ment res que sigui pacífic, democràtic i ple­na­ment res­pectuós amb els drets i les lli­ber­tats fona­men­tals de tot­hom.
Toca fer un nou referèndum aquesta legis­la­tura?
Ho hem de par­lar i deci­dir entre tots. Les coses les hem de valo­rar pel que es pro­posa, no per qui les pro­posa. Per a mi el referèndum el vam fer l’1 d’octu­bre. Tinc clar que no hem de renun­ciar a res que es faci per la via pacífica i democràtica. A par­tir d’aquí, ens hem de poder posar d’acord.
Ha cal­cu­lat com seria ara la seva situ­ació si el 2018 hagués estat esco­llit pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat?
El tema no era, i per tant no és, la meva situ­ació per­so­nal. El tema era la força i la sac­se­jada que hau­ria sig­ni­fi­cat desem­mas­ca­rar inter­na­ment i inter­na­ci­o­nal­ment la per­se­cució de l’Estat a l’inde­pen­den­tisme amb un pre­si­dent a l’exili i un altre a les por­tes de la presó per ser lle­ial al man­dat de les urnes i actuar de manera pacífica, esco­llits per un par­la­ment. Però això és aigua pas­sada i per ser cohe­rent amb el que deia en una altra res­posta, con­cen­trem-nos a mirar enda­vant, apar­quem retrets, reco­sim com­pli­ci­tats i anem de cara a bar­raca amb con­fiança, lle­ial­tat i fer­mesa.
En una entre­vista en aquest mateix set­ma­nari, Josep Rull va afir­mar que les ten­si­ons entre ERC i Junts havien per­ju­di­cat la relació entre els pre­sos. Ho com­par­teix?
El con­se­ller Rull es refe­ria que era impos­si­ble abs­treure’s de les ten­si­ons i retrets de fora, i és cert. I feia la reflexió que com més lluny érem (Soto o Estre­mera), menys afec­tava. Tot i això, la relació i el suport humà entre nosal­tres des del pri­mer dia sem­pre hi ha estat, i amb el temps ja saps de què pots par­lar i de què no per no pren­dre mal... En con­tra­par­tida, he de dir que curi­o­sa­ment ara estem en una de les millors tem­po­ra­des de relació entre tots nosal­tres, tot i que a fora hi ha el soroll de les nego­ci­a­ci­ons per for­mar govern.
Veient que acu­mu­len més de tres anys de presó i els 3.000 repre­sa­li­ats, pensa que l’1-O va ser una victòria?
I tant! I jus­ta­ment per això hi ha tanta repressió per terra, mar i aire per part de l’Estat, que es va veure der­ro­tat ell i el seu orgu­llo patrio.
Els man­te­nen a la presó bus­cant que tot­hom s’ho pensi bé abans de pro­vo­car un nou embat amb l’Estat?
Sens dubte! Ho fan per això, i perquè, a més, han vist i cons­ta­tat que no ens han doble­gat i que el com­promís i la volun­tat de poder cul­mi­nar el que va començar l’1 d’octu­bre seguei­xen intac­tes.
D’on treu els ànims per supor­tar aquest cal­vari?
Per la suma de dues coses. Pri­mer, perquè són més sòlides les con­vic­ci­ons i el com­promís que les seves injustícies; i segon, perquè el suport, l’afecte i el com­promís de tan­tes i tan­tes per­so­nes esde­ve­nen el motor del nos­tre coratge, de la nos­tra for­ta­lesa i espe­rança dins d’aquest cau.
Com es viu ara la pandèmia a la presó?
Millor que abans, perquè almenys ara els pre­sos estem vacu­nats i no hem de pas­sar vint-i-tres hores tan­cats a la cel·la, tret que hagis tin­gut con­tacte amb un posi­tiu, com li ha pas­sat recent­ment a en Quim Forn.
S’empor­tarà cap apre­nen­tatge dels pre­sos con­ven­ci­o­nals que ha cone­gut?
Sí, molts. Hem con­vis­cut amb rea­li­tats i experiències vitals de per­so­nes increïbles, per bé o per mal, i amb alguns sub­mons que des­co­neixíem per com­plet.

A LA PRESÓ SENSE ULLERES

Conversem amb Jordi Turull en una cabina del centre penitenciari de Lledoners, separats pel maleït vidre. Als locutoris del costat, Josep Rull i Quim Forn reben visites. Tots els presos ja estan vacunats i el virus dona una mica de treva, un fet que els permet abandonar el malson d’estar tancats vint-i-tres hores al dia en una cel·la. Turull apareix sense ulleres, un fet que crida l’atenció perquè la imatge és inusual. Ell mateix s’encarrega d’explicar-ho: “Les porto només per veure-hi de lluny. De prop hi veig perfectament. I a la presó no existeixen les distàncies llargues. Només pots mirar de prop.” Són més de tres anys tancats entre reixes, amb permisos puntuals i un tercer grau que es resisteix. L’exconseller de Presidència admet que des de la presó es viuen amb molta tristesa les disputes entre els partits independentistes, que des del rol que li ha tocat viure són molt difícils de pair i d’entendre. Malgrat tot, de la seva boca no surt ni un retret. Cap a ningú. Té l’esperança que les negociacions acabaran duent el país a bon port i que l’acord aflorarà.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor