Entrevista

MONTSE GIRONÈS

SECRETÀRIA DEL CONSELL DE COL·LEGIS FARMACÈUTICS DE CATALUNYA

“La farmàcia és un agent de salut a peu de carrer”

Des del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, Montse Gironès remarca que les farmàcies són l’únic servei sanitari disponible per a l’usuari en tot moment i sense cita prèvia, i aposta per una integració més estreta en el sistema de salut, per poder continuar amb programes impulsats durant la pandèmia

TESTS D’ANTÍGENS
“Estem pendents de si el Ministeri de Sanitat en regularà el preu. Fa temps que estem demanant poder-los dispensar i quan ho puguem fer no ens agafarà per sorpresa”
INTEGRACIÓ I COMUNICACIÓ
“Coneixem molt bé les problemàtiques dels usuaris, per això és molt important que ens puguem comunicar tant amb els metges d’atenció primària com amb les farmàcies hospitalàries i els serveis socials”
Amb la pandèmia s’ha vist que les farmàcies són molt més que un sim­ple dis­pen­sa­dor de medi­ca­ments. Se les té prou en compte com un agent relle­vant en l’àmbit sani­tari?
És cert, les farmàcies som un ser­vei sani­tari assis­ten­cial, no ens dedi­quem exclu­si­va­ment a la dis­pen­sació de fàrmacs. La meva feina no és només aga­far una cai­xeta, dis­pen­sar-la i cobrar. Hi ha tota una interacció que fem amb els nos­tres usu­a­ris, des de la con­ci­li­ació de la medi­cació fins a adver­tir de pos­si­bles efec­tes secun­da­ris. Ara amb la recepta electrònica és una mica més fàcil detec­tar incidències, ja que veiem tot el pla de medi­cació, però això no pas­sava quan les recep­tes eren en paper. Un altre exem­ple: quan es van impul­sar els medi­ca­ments genèrics, hi havia per­so­nes que ens venien amb dues recep­tes que en rea­li­tat eren del mateix prin­cipi actiu. En qual­se­vol cas, amb la pandèmia s’ha vist que som l’únic ser­vei sani­tari a peu de car­rer dis­po­ni­ble per a l’usu­ari en qual­se­vol moment i sense cita prèvia. Com a ser­vei essen­cial, les farmàcies hem estat sem­pre ober­tes, com­plint els nos­tres hora­ris i les guàrdies que toca­ven. En el meu cas con­cret, amb una farmàcia a Ciu­tat Vella, a Bar­ce­lona, puc dir que tinc molts cli­ents del barri i que he hagut de fer molta tasca assis­ten­cial. En gene­ral, les farmàcies, a part de dis­pen­sar i de fer el segui­ment far­ma­co­te­rapèutic dels usu­a­ris, també han fet sovint una tasca de suport psi­cològic. S’ha de tenir en compte que tenim per­fils de gent gran que viu sola i que ha patit molt l’aïlla­ment.
Vostè diu que els cli­ents tenen molta con­fiança en els far­macèutics. Aquesta valo­ració posi­tiva també arriba des de l’admi­nis­tració?
Les farmàcies sem­pre hem col·labo­rat amb l’admi­nis­tració i, de fet, tenim ser­veis con­cer­tats, com ara el cri­bratge del càncer de còlon. La pandèmia, però, ha estat un punt d’inflexió i s’ha vist més clara­ment la neces­si­tat d’inte­grar les farmàcies –que no dei­xem de ser autònoms– al sis­tema sani­tari. El mes de febrer, el Con­sell de Col·legis Far­macèutics va sig­nar un acord amb Cat­Sa­lut, amb el qual ini­ciem una línia de tre­ball con­junta per dur a terme una sèrie de pro­jec­tes, alguns dels quals sor­gits arran de la pandèmia. Ha que­dat palesa la neces­si­tat de comu­ni­car-nos de manera estreta amb el sis­tema sani­tari. És una inte­gració necessària del món de la farmàcia comu­nitària amb els cen­tres d’atenció primària, amb la farmàcia hos­pi­talària i amb una quarta pota que és molt impor­tant, la dels ser­veis soci­als. Aquesta és fona­men­tal, espe­ci­al­ment en bar­ris amb pocs recur­sos, on els tre­ba­lla­dors soci­als estan fent molta feina.
Què poden apor­tar, les farmàcies, en aquest àmbit?
Les farmàcies tenim un con­tacte molt directe amb les per­so­nes. Hi ha cli­ents que venen cada dia. Els fem segui­ment i sabem mol­tes de les pro­blemàtiques que tenen, per això és molt impor­tant que puguem par­lar i comu­ni­car-nos direc­ta­ment amb els altres agents de salut i ser­veis soci­als. Sobre­tot perquè tenim usu­a­ris que són per­so­nes grans, i estem veient que s’ha de poten­ciar un enve­lli­ment actiu. La població cada vegada viu més anys, les per­so­nes es jubi­len als 65 i els que­den dècades al davant. S’ha de ges­ti­o­nar que tin­guin una vida activa i amb bona qua­li­tat.
Par­lava de pro­gra­mes que s’han impul­sat durant la pandèmia. Quins són?
Pri­mer de tot cal dir que la pandèmia va ser un xoc per a tot­hom, però ens hi vam haver d’adap­tar. Una de les coses que vam fer va ser orga­nit­zar una xarxa d’estu­di­ants de farmàcia volun­ta­ris, coor­di­nada des dels Col·legis, per apro­par la medi­cació a per­so­nes grans que vivien soles i que no podien sor­tir de casa. Van ser uns moments molt durs. Ara anem millo­rant amb les vacu­nes i tot allò sem­bla que va que­dant enrere, però real­ment van ser moments molt com­pli­cats. Aquesta xarxa va fer una tasca molt impor­tant; encara que sem­bli sen­zi­lla, no ho era tant. D’altra banda, també es va orga­nit­zar un cir­cuit per fer entrega, des de les farmàcies, de la medi­cació hos­pi­talària de dis­pen­sació ambu­latòria. Estem par­lant de medi­ca­ments oncològics, retro­vi­rals o d’altres tipus de medi­cació que nor­mal­ment els paci­ents van a bus­car direc­ta­ment a l’hos­pi­tal. Són paci­ents que es con­si­de­ren població de risc, i s’havia d’evi­tar que anes­sin als hos­pi­tals, que en els pri­mers moments era pre­ci­sa­ment on hi havia més risc de con­tagi. Per tant, es va orga­nit­zar aquest cir­cuit amb les farmàcies dels hos­pi­tals, de manera que els paci­ents no s’hi hagues­sin de des­plaçar i pogues­sin reco­llir les medi­ci­nes a la farmàcia més pro­pera. Són medi­ci­nes molt cares, que sovint s’han de man­te­nir en con­di­ci­ons con­cre­tes de refri­ge­ració i, per tant, s’ha de fer tot amb molta cura i traçabi­li­tat. La dis­tri­bució també ha estat clau i també ha estat molt impor­tant l’accés als plans de medi­cació, una nove­tat que sem­bla que es man­tindrà.
Què sig­ni­fica aquest accés als plans de medi­cació?
Quan tu vas al CAP et fan una recepta amb paper, lla­vors vas a la farmàcia i reculls la medi­cació. En els plans de medi­cació dels malalts crònics de vega­des hi ha can­vis, hi ha ter­mi­nis de cadu­ci­tat, i els paci­ents han de tor­nar a l’ambu­la­tori perquè els posin al dia. Amb la pandèmia i els ambu­la­to­ris col·lap­sats, les farmàcies van poder tenir accés a aquests plans de medi­cació sem­pre que els usu­a­ris vin­gues­sin amb la tar­geta sanitària. D’aquesta manera, qual­se­vol incidència es ges­ti­o­nava també a través de la farmàcia, i amb això vam acon­se­guir des­con­ges­ti­o­nar els ambu­la­to­ris. Per això diem que durant la pandèmia hem estat una mica el refe­rent de l’usu­ari, sense menys­te­nir la tasca de l’atenció primària, que ha fet moltíssima feina. El que hem fet ha estat inten­tar solu­ci­o­nar tot allò que no era greu, per des­con­ges­ti­o­nar els CAP.
Sabeu si com a col·lec­tiu heu tin­gut més con­ta­gis?
Malau­ra­da­ment hem tin­gut con­ta­gis i també algu­nes defun­ci­ons, però des del pri­mer moment les farmàcies ens vam afa­nyar a bus­car sis­te­mes de pro­tecció, com mam­pa­res i pan­ta­lles, a més, evi­dent­ment, de les mas­ca­re­tes i la higi­ene de mans. La majo­ria de farmàcies ens vam orga­nit­zar amb torns i hora­ris inten­sius. Així, si algun tre­ba­lla­dor donava posi­tiu no ens havíem de con­fi­nar tots i podíem seguir donant el ser­vei. Tot i això, hi va haver algu­nes farmàcies més peti­tes que sí que van haver d’abai­xar la per­si­ana tem­po­ral­ment per culpa del virus.
També deu haver estat dur psi­cològica­ment...
En aquesta pandèmia cadascú ha aguan­tat com ha pogut. T’havies de sobre­po­sar per aten­dre els usu­a­ris cada dia i aju­dar-los amb els seus pro­ble­mes. Els pri­mers dies, la gent patia molt pel tema sani­tari i per veure què pas­sa­ria; després, també es va anar agreu­jant la pre­o­cu­pació pel tema econòmic. Psi­cològica­ment, la pandèmia ens ha tocat a tots, hi ha pocs àmbits que no n’hagin que­dat afec­tats.
Com valo­reu la cam­pa­nya de vacu­nació?
Amb el tema de les vacu­nes s’ha de tenir en compte que ens tro­bem en una situ­ació sense pre­ce­dents i que pot­ser si haguéssim tin­gut experiència prèvia tot això s’hau­ria ges­ti­o­nat d’una altra manera. El pro­blema prin­ci­pal, en un pri­mer moment, va ser la falta de vacu­nes. Des del Con­sell hem estat en con­tacte directe amb el Depar­ta­ment de Salut i hem pogut cons­ta­tar la difi­cul­tat de pla­ni­fi­car una pro­gra­mació quan no saps exac­ta­ment quan­tes vacu­nes t’arri­ba­ran. Per sort, ara sem­bla que ja estem en la fase de vacu­nació mas­siva i que les vacu­nes fun­ci­o­nen.
I específica­ment en la vacu­nació dels far­macèutics?
Els far­macèutics comu­ni­ta­ris formàvem part del grup del per­so­nal essen­cial, com els mes­tres, els poli­cies, els bom­bers... El pro­blema més impor­tant el vam tenir quan es va atu­rar la vacu­nació amb Astra­Ze­neca i el per­so­nal de les farmàcies d’entre 55 i 59 anys va que­dar sense vacu­nar. Per tant, hem tin­gut una població de risc i essen­cial que no s’ha vacu­nat quan tocava, sinó que al final s’ha hagut de vacu­nar amb la resta de població de la seva edat. També hem hagut d’estar pen­dents del que pas­sava amb els que havien rebut la pri­mera dosi d’aquesta mateixa vacuna. Des del Con­sell vam dema­nar que se’ls admi­nistrés la segona dosi, ja que l’Orga­nit­zació Mun­dial de la Salut reco­ma­nava posar-la, perquè el bene­fici supera qual­se­vol pos­si­ble risc. [Final­ment, el Minis­teri de Sani­tat va apos­tar per Pfi­zer, però donant l’opció de posar-se Astra­Ze­neca amb un con­sen­ti­ment infor­mat.]
D’altra banda, l’admi­nis­tració ha fet cas de les rei­vin­di­ca­ci­ons dels far­macèutics i es podran ven­dre tests d’antígens a les farmàcies...
Efec­ti­va­ment, s’ha començat a tra­mi­tar el reial decret que esta­bleix que els tests d’antígens són pro­duc­tes sani­ta­ris amb mar­catge CE i que podran ser dis­pen­sats a les farmàcies. Des de l’inici de la pandèmia, la xarxa de farmàcies cata­la­nes ens hem ofert a les auto­ri­tats sanitàries per aju­dar en el con­trol de la covid-19 i, alhora, hem insis­tit en la neces­si­tat de regu­lar i pro­moure l’ús de tests d’antígens per tallar ràpida­ment les cade­nes de con­tagi. Tenint en compte això, valo­rem molt posi­ti­va­ment que es tin­gui en compte la dis­pen­sació de tests d’antígens a través d’un entorn sani­tari, segur i d’asses­so­ra­ment pro­fes­si­o­nal com són les farmàcies, i espe­rem que la mesura entri en vigor al més aviat pos­si­ble. Pel que fa al preu, ara estem pen­dents de si el Minis­teri de Sani­tat el regu­larà.
L’objec­tiu és que no passi com amb les mas­ca­re­tes al començament de la pandèmia?
A mi em van arri­bar a ofe­rir una mas­ca­reta higiènica a 2,50 euros –preu de cost!–. Em feia ver­go­nya, al final en vaig com­prar algu­nes, però les vaig ven­dre a 1 euro i en alguns casos fins i tot les vaig rega­lar. Quan final­ment se’n va regu­lar el preu, vam res­pi­rar una mica, perquè real­ment estem par­lant d’uns pro­duc­tes neces­sa­ris en una emergència sanitària, que han de ser per a tot­hom i que han d’aju­dar tot­hom. Els tests d’antígens per­me­tran a la població un auto­con­trol. Ja s’han fet experiències com la d’Obrir Girona, o un cri­bratge al barri de les Corts, a Bar­ce­lona, i cre­iem que pot ser una eina molt bona per con­tro­lar la pandèmia.
Pot pas­sar que hi hagi una allau de per­so­nes com­prant aquests tests? S’hau­ran de limi­tar a una deter­mi­nada quan­ti­tat per per­sona, com es va haver de fer amb les mas­ca­re­tes?
Ja gai­rebé no recor­dava la cam­pa­nya de les mas­ca­re­tes! Han pas­sat tan­tes coses... Inten­tem anar girant full. Aque­lla va ser una bona mesura per impe­dir que hi hagués gent que aca­parés les mas­ca­re­tes, però en el cas dels tests d’antígens no pas­sarà el mateix, n’hi ha molts al mer­cat, i a les farmàcies ja ens els estan ofe­rint. Ja fa molt de temps que des del sec­tor estem dema­nant poder-los dis­pen­sar i quan ho puguem fer no ens aga­farà per sor­presa. A més, s’ha de tenir en compte que en diver­sos països euro­peus ja s’estan venent i, per exem­ple, ja podem tenir alguna referència pel que fa a preus.
Les farmàcies també han patit l’impacte de la pandèmia en l’àmbit econòmic? M’ima­gino que les que es tro­ben en indrets turístics hau­ran vist bai­xar con­si­de­ra­ble­ment les ven­des.
Jo tinc una farmàcia Ciu­tat Vella i et puc dir, en pri­mera per­sona, que sí que ho he pas­sat mala­ment, i que em consta que la majo­ria de com­panys, també. Com a esta­bli­ment essen­cial, les farmàcies hem hagut d’estar sem­pre ober­tes i, per tant, no hem tin­gut aju­des, tot i que hem hagut d’aguan­tar i supor­tar tota la des­pesa fixa que tenim. Pensa que a l’hivern, a les sis de la tarda ja és de nit i ja no hi havia ningú pel car­rer, però s’havia de man­te­nir la per­si­ana aixe­cada. Es passa mala­ment perquè saps que tens una estruc­tura que has de man­te­nir, a més de la incer­tesa de no saber quant de temps durarà. Ens plan­tejàvem, un, dos, tres mesos... però al final por­tem més d’un any i la situ­ació és gai­rebé la mateixa. En tot cas, tenim la satis­facció de poder estar a la pri­mera línia d’actu­ació, aju­dant i ate­nent les per­so­nes en un moment tan difícil com l’actual. Com a pro­fes­si­o­nals sani­ta­ris, hem estat tre­ba­llant dia a dia per asse­gu­rar la medi­cació als paci­ents, evi­tar des­plaçaments inne­ces­sa­ris als cen­tres sani­ta­ris i pro­te­gir la població.
Un altre efecte de la pandèmia és que aquest any no hi ha hagut casos de grip. Com ha afec­tat, això, el sec­tor? Teniu estocs de medi­ca­ments que no heu pogut ven­dre?
És evi­dent que aquest any hi ha hagut menys incidència, ja que les mesu­res de pro­tecció con­tra el coro­na­vi­rus han fet que es reduís la trans­missió del virus de la grip. La gent porta la mas­ca­reta i va amb compte i, per tant, no hi ha hagut con­ta­gis. Això fa que ens tro­bem amb medi­ca­ments que no neces­si­ten pres­cripció mèdica, com anti­gri­pals o xarops de la tos, que no han tin­gut les ven­des pre­vis­tes. Però aquesta és una situ­ació en què s’han tro­bat molts altres nego­cis, i ho hau­rem d’assu­mir i ges­ti­o­nar nosal­tres matei­xos. És una situ­ació com­pli­cada, però hem d’enten­dre que també hi ha altres sec­tors afec­tats i que, més o menys, tot­hom s’ho ha pas­sat mala­ment. Per­so­nal­ment, pel fet de tenir la farmàcia a Ciu­tat Vella, he vist tots els pro­ble­mes a l’hos­ta­le­ria i als ser­veis turístics, i soc cons­ci­ent que al barri estem vivint una situ­ació que tindrà impli­ca­ci­ons greus. Al cap i a la fi, nosal­tres hem pogut con­ti­nuar tre­ba­llant i ara és qüestió de rea­jus­tar-se. Com a repre­sen­tant del Con­sell de Col·legis Far­macèutics de Cata­lu­nya i mem­bre de Junta del COFB, repre­sento el Col·legi i formo part del Con­sell Asses­sor de Gent Gran de l’Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona, i també del Con­sell de Salut, i he pogut veure i tenir conei­xe­ment de situ­a­ci­ons extre­ma­da­ment com­pli­ca­des. Per exem­ple, al començament molts nens en situ­ació vul­ne­ra­ble per­dien l’opor­tu­ni­tat de dinar a l’escola. Per a mol­tes famílies, assu­mir aques­tes des­pe­ses era impos­si­ble i es va acor­dar un sis­tema de tar­ge­tes perquè aquests nens i nenes pogues­sin acce­dir a ali­ments. Per tant, i un altre cop en l’àmbit per­so­nal, quan veus de prop aquests pro­ble­mes pot­ser fins i tot arri­bes a la con­clusió que ets un pri­vi­le­giat.
Des del món sani­tari se’ns està adver­tint que la pandèmia dei­xarà un fort impacte també en la salut men­tal. Des de les farmàcies s’està notant?
Les pri­me­res pors que es van pro­duir van ser pel virus, perquè ana­ves veient que la gent es con­ta­gi­ava i moria, amb la incer­tesa de no saber què pas­sa­ria. Després va venir la fase de tot el pro­blema econòmic, que també angoixa moltíssim. S’ha de tenir en compte que el con­fi­na­ment va agreu­jar molts pro­ble­mes, per exem­ple, la violència de gènere. Des de l’admi­nis­tració s’ha de seguir inten­tant millo­rar els ser­veis de salut men­tal, s’ha de tre­ba­llar en aquesta línia perquè real­ment hi ha molta afec­tació. Els efec­tes d’aquesta pandèmia no els solu­ci­o­na­rem en tres dies, tot i que amb les vacu­nes haguem millo­rat molt i que ara s’esti­gui reac­ti­vant l’eco­no­mia. Es neces­si­tarà molt més temps. Nosal­tres no podem donar dades sobre si ha aug­men­tat la venda d’ansiolítics, però sí que puc dir que aquesta pri­ma­vera ha estat dura. La pri­ma­vera sem­pre és una època de l’any com­pli­cada que afecta molt les per­so­nes. A més, estem en aquesta situ­ació d’inter­val, de no saber exac­ta­ment si estem sor­tint o no de la pandèmia ni de si es podrà reac­ti­var tot un altre cop. De tota manera, en la qüestió de la salut men­tal, s’ha de tenir en compte que, quan hi ha un impacte molt impor­tant, les con­seqüències no són imme­di­a­tes. Ho vam veure amb l’atemp­tat de la Ram­bla: un o dos mesos després van sor­tir tots els trau­mes, tota la gent que ho con­ti­nu­ava revi­vint, que ho recor­dava i que patia. Amb el tema de la pandèmia també hi haurà con­seqüències emo­ci­o­nals a llarg ter­mini que s’hau­ran de ges­ti­o­nar.

UNA FARMACÈUTICA A CIUTAT VELLA

Montse Gironès fa més de vint anys que és la responsable d’una farmàcia a Ciutat Vella, al cor de Barcelona. Explica que segurament va ser de les primeres persones que va patir la covid-19, perquè just abans que esclatés la pandèmia va tenir una pulmonia amb els mateixos símptomes. “Llavors ja estàvem venent moltes mascaretes a turistes asiàtics i no sabíem per què. Intuíem que passava alguna cosa, perquè, de mascaretes, normalment no en veníem tantes.” Recorda els moments més durs amb tristesa: “Al meu carrer no hi havia cap altra llum oberta, a les sis de la tarda ja no es veia ni una ànima per enlloc.” Explica que va atendre moltes consultes de persones molt espantades, de vegades per problemes no estrictament sanitaris. “Al barri la gent té molta confiança en els farmacèutics i ens agraeix molt que estiguem allà”, insisteix.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.