Entrevista

ANDREAS MALM

PROFESSOR D'ECOLOGIA HUMANA

“L’extrema dreta encara nega el canvi climàtic”

Andreas Malm és professor universitari i activista. És una de les veus més rellevants en el debat sobre el canvi climàtic.

CAPITAL FÓSIL Editorial: Capitán Swing Pàgines: 622 Preu: 26 euros
PERCEPCIÓ
“L’energia solar és la més barata de la història de la humanitat però a les grans companyies és evident que no els interessa perquè no hi guanyen prou”
TENDÈNCIA
“En els discursos de la dreta encara hi ha una defensa aferrissada dels combustibles fòssils”
FENOMEN
“Al sud d’Àsia, les poblacions de ratpenats migren a causa de l’escalfament global, i això té a veure amb la pandèmia”

Andreas Malm (Mölndal, Suècia, 1977) és un acti­vista con­tra el canvi climàtic i autor del lli­bre Capi­tal fósil (Capitán Swing), en què explica que el canvi energètic que es va pro­duir a l’Angla­terra indus­trial en ple segle XIX (de la força de l’aigua a la crema del carbó) no es va dur a terme per aug­men­tar la pro­ducció, sinó per poder tenir més con­tro­lats els tre­ba­lla­dors. Malm ho desen­vo­lupa en aquesta entre­vista a La República durant la seva visita a Bar­ce­lona per pre­sen­tar aquest volum. És una de les veus més res­pec­ta­des en con­tra del canvi climàtic.

Hi ha algun tipus de relació entre la pandèmia que s’ha ori­gi­nat i el canvi climàtic?
Sí, hi ha dife­rents tipus de relació. Una és la des­fo­res­tació. Quan estàs tallant arbres i bos­cos, par­ti­cu­lar­ment als tròpics, entres en con­tacte amb els patògens, els virus que cir­cu­len de manera natu­ral. La des­fo­res­tació és la segona causa d’emissió de CO2 després de la com­bustió de com­bus­ti­bles fòssils. La des­fo­res­tació s’està acce­le­rant als tròpics. L’any pas­sat, el 2020, enmig de la pandèmia, es va acce­le­rar de manera dramàtica sobre­tot a l’Amazònia a causa de la política del pre­si­dent del país, Jair Bol­so­naro. A banda de l’Amazònia, s’estan expan­dint les plan­ta­ci­ons d’oli de palma, pro­jec­tes de mine­ria, noves car­re­te­res que s’estan cons­truint... Tot això el que pro­voca és que s’esti­guin esta­blint noves rela­ci­ons en què els humans entren en con­tacte amb virus com el coro­na­vi­rus. Una altra relació és l’avi­ació. Aquesta és una de les raons per les quals el virus s’ha escam­pat ràpida­ment per tot el pla­neta. A més, l’escal­fa­ment glo­bal aug­menta el risc que hi hagi malal­ties zoonòtiques, perquè quan la tem­pe­ra­tura creix, la tendència dels ani­mals és la de migrar i van cap a llocs on les tem­pe­ra­tu­res no són tan càlides. Per exem­ple, al sud d’Àsia les pobla­ci­ons de rat­pe­nats estan migrant a causa de l’escal­fa­ment glo­bal, i això té a veure amb la pandèmia. Es tracta d’una tendència que ha anat en aug­ment en les últi­mes dècades i que s’espera que vagi a més en el futur.
Els governs actuen de manera ade­quada?
Els governs no han res­post a aquesta pandèmia amb cap ini­ci­a­tiva ni han fet res per atu­rar-ne l’expansió. A la Xina, a l’inici de la pandèmia, es van pro­mul­gar noves lleis i es van pren­dre mesu­res dràsti­ques. Un altre cas fla­grant va suc­ceir a Dina­marca, en un moment de pànic amb la indústria dels visons: els van haver de sacri­fi­car tots per culpa d’una mutació del virus [en total van ser sacri­fi­cats 17 mili­ons de visons]. És una de les indústries més impor­tants del país i és injus­ti­fi­ca­ble. A Suècia també tenim indústria de visons. Des dels par­tits d’esquerra se n’ha dema­nat el tan­ca­ment, però encara seguei­xen allà. I a banda de la Xina i de Dina­marca, no conec cap intent de cap altre govern per inten­tar tallar les for­mes de pro­ducció que engen­dren els virus.
No hi ha la mateixa urgència per atu­rar el canvi climàtic que l’expansió de la pandèmia?
Per exem­ple, Austràlia va patir uns incen­dis viru­lents el 2019 i un any després van tenir unes inun­da­ci­ons extre­mes després d’unes plu­ges tor­ren­ci­als a la zona de Nova Gal·les del Sud. Les auto­ri­tats aus­tra­li­a­nes van res­pon­dre a les inun­da­ci­ons dient a la gent que marxés de casa, tan­cant els car­rers, eva­cu­ant els ciu­ta­dans..., però són unes mesu­res que ser­vei­xen per llui­tar con­tra els símpto­mes, no per trac­tar les cau­ses. I després veus que el govern aus­tralià està aug­men­tant la pro­ducció de gas i de carbó. I és que Austràlia és un dels màxims expor­ta­dors de carbó i gas del món.
Vostè és molt crític amb els com­bus­ti­bles fòssils. La pro­ducció no s’atura. Quin és el futur del pla­neta?
No hi ha futur si no atu­rem tot això! Des­a­for­tu­na­da­ment, aquesta és la qüestió.
Pre­ci­sa­ment en el seu lli­bre aporta una nova teo­ria. Que el canvi no s’explica perquè el vapor generés ener­gia més barata, sinó per l’afany de con­tro­lar els tre­ba­lla­dors. És així?
No van can­viar l’ener­gia perquè fos més barata. És interes­sant veure els paral·lelis­mes actu­als, perquè al final qui deci­deix són les grans com­pa­nyies i els seus bene­fi­cis. Per exem­ple, l’ener­gia solar i l’eòlica són infi­ni­ta­ment més bara­tes que els com­bus­ti­bles fòssils. L’ener­gia solar és la més barata de la història de la huma­ni­tat, però a les grans com­pa­nyies és evi­dent que no els interessa perquè no hi gua­nyen prou. Això s’explica bàsica­ment per tot el capi­tal enter­rat en cano­na­des, ter­mi­nals de gas i tota la resta d’infra­es­truc­tura basada en el petroli i el gas. Per a com­pa­nyies com Total, Shell i BP, si deci­dei­xen si han d’inver­tir en ener­gia solar o eòlica o en carbó i gas, el que bus­quen és el màxim bene­fici perquè això és el que fan les empre­ses pri­va­des! Aques­tes com­pa­nyies tenen més per­cen­tatge d’inver­si­ons en petroli i gas i con­ti­nu­a­ran en aquesta direcció. No hi ha solució si dei­xes que aques­tes com­pa­nyies siguin les que deci­dei­xen! En aquest cas, se les haurà de forçar o naci­o­na­lit­zar per acon­se­guir la tran­sició energètica.
Hi ha certa tendència per part d’alguns països, sobre­tot d’alguns dels seus governs, a negar el canvi climàtic. Com afecta aquest dis­curs?
És cert. Pre­ci­sa­ment, en el dar­rer lli­bre que he publi­cat més recent­ment, White skin, black fuel: On the Dan­ger of Fos­sil Fas­cism parlo de l’aug­ment de les posi­ci­ons més de dreta en con­tra del canvi climàtic. És un estudi que hem fet de tretze països euro­peus, més els Estats Units i el Bra­sil. I el que queda clar és que en aquests dis­cur­sos de la dreta encara hi ha una negació total del canvi climàtic. Hi ha una defensa afer­ris­sada dels com­bus­ti­bles fòssils. És la línia que han aga­fat par­tits com Alter­na­tiva per Ale­ma­nya, Suècia Democràtica i Vox a Espa­nya. I és la línia que té el Par­tit Repu­blicà als Estats Units i Bol­so­naro al Bra­sil. Encara hi ha una altra posició, que és la que ha adop­tat el Front Naci­o­nal de Marine Le Pen, que ofi­ci­al­ment no nega la crisi climàtica, és a dir que diu que la crisi ecològica és real i que la solució és la nació, i que per aquest motiu el que s’ha de fer és tan­car les fron­te­res, atu­rar la immi­gració abans de sal­var la natura. Aquest feno­men també és molt perillós.
Vostè també parla de fei­xisme fòssil. Què sig­ni­fica?
Per dir-ho clara­ment, és la defensa agres­siva que se’n fa per part de l’extrema dreta. No diem que hi hagi algun país on aquest fei­xisme s’esti­gui pro­duint, però sí que hem obser­vat que és una tendència. La crisi climàtica empit­jo­rarà, i l’extrema dreta serà una figura política impor­tant en aquesta crisi. Per exem­ple, les posi­ci­ons d’Alter­na­tiva per Ale­ma­nya són molt agres­si­ves, defen­sant l’ús del carbó en con­tra de qual­se­vol tipus de limi­tació. I això es pot inten­si­fi­car.
És pos­si­ble atu­rar el canvi climàtic sense que hi hagi un canvi en el sis­tema econòmic?
No crec que sigui pos­si­ble reduir l’escal­fa­ment glo­bal sense can­viar aspec­tes fona­men­tals del capi­ta­lisme. El que és neces­sari és que s’aturi l’extracció de car­bu­rants fòssils. Això sí que s’ha d’atu­rar.
Ha paten­tat l’expressió “leni­nisme ecològic”. Què sig­ni­fica aquest terme?
La idea és només un esbós, però estic con­tent perquè sé que hi ha altra gent que pensa en ter­mes de leni­nisme ecològic. L’ori­en­tació estratègica de Lenin, o de Rosa de Luxem­burg, després del 1914 era con­ver­tir la Pri­mera Guerra Mun­dial en un cop mor­tal en con­tra del capi­ta­lisme. Aquesta és la mateixa ori­en­tació que hem de seguir avui, i a això és al que em refe­reixo quan parlo de leni­nisme eco­lo­gista. El que es neces­sita és apar­tar del poder tota aquesta gent que con­ti­nua extra­ient com­bus­ti­bles fòssils, que des­fo­res­ten els bos­cos dels tròpics. Hem de tro­bar una manera de con­ver­tir la crisi medi­am­bi­en­tal en una crisi del mateix capi­ta­lisme fòssil. El terme leni­nisme ecològic és una mena de pro­vo­cació, per crear con­trovèrsia. El que és impor­tant per a mi és que ens hem d’ado­nar que no ens podem enfron­tar a aquests pro­ble­mes sense exer­cir els poders de l’estat. I per això diria que l’anar­quisme és insu­fi­ci­ent, perquè si vols atu­rar les emis­si­ons de gasos i partícules con­ta­mi­nants neces­si­tes cen­tra­lit­zar el poder de l’estat per tal de fer-ho.

Un activista d’acció directa

Andreas Malm és professor d’ecologia humana a la Universitat de Lund (Suècia). Defensa l’acció directa en contra de les instal·lacions de les companyies que produeixen carburants fòssils. Ha format part de grups ecologistes com Klimax, que fa accions de sabotatge com a lluita contra el canvi climàtic. Entre les seves publicacions també hi ha Com volar un oleoducte, en què sosté que ha arribat el moment de considerar tàctiques d’acció més directa.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.