Entrevista

LAURA BORRÀS

PRESIDENTA DEL PARLAMENT

“Obeiré els ciutadans de Catalunya”

Presidenta del Parlament més paritari de la història, en defensa la inviolabilitat i la sobirania, promet adaptar-lo al segle XXI i manté que no permetrà que es converteixi en un plató de televisió

POSICIÓ
“Cada vegada que jo em pronuncio contra la justícia espanyola, sé que seré jutjada per aquesta justícia que també sap què en penso, d’ella”
ROL
“Aquells que hem d’assumir les responsabilitats polítiques hem de ser els polítics, no els funcionaris”
VOT TELEMÀTIC
“Un Parlament no es pot aturar sota cap circumstància i estem obligats a dotar-nos d’instruments que així ens ho permetin”
FUNCIONS
“El reglament no deixa de ser un conjunt de normes que s’han d’anar adequant en funció de les necessitats”
INDULTS
“Quan arribes a retaló, a empentes i rodolons i sota pressió això indica que, de magnanimitat i concòrdia, més aviat poca
TAULA DE DIÀLEG
“Conec els que s’hi han d’asseure, perquè hi vaig treballar amb ells dos anys, i el meu escepticisme està basat en una evidència contrastada”
VISUALITZACIÓ
“Crec fermament que, si hi hagués més dones en els àmbits de presa de decisions, les coses anirien d’una manera diferent”
CRISI SANITÀRIA
“No poder disposar ni dels recursos ni de tota la capacitat de decisió ens ha impedit respondre com hauríem volgut”
LA CUP
“Cada vegada que jo em pronuncio contra la justícia espanyola, sé que seré jutjada per aquesta justícia que també sap què en penso, d’ella”
UNITAT
“Estem units en la repressió perquè ens reprimeixen, doncs hauríem d’aprendre a estar units per assolir la independència”

Laura Borràs va ser nome­nada pre­si­denta del Par­la­ment el 12 de març. És la ter­cera dona a ocu­par el càrrec des del 1980 –la van pre­ce­dir Carme For­ca­dell i Núria de Gis­pert–, quan es va res­ta­blir la ins­ti­tució i davant els set homes que ho han fet fins ara. Borràs, que va ser esco­llida amb els vots d’ERC però no de la CUP, en el seu dis­curs d’inves­ti­dura va defen­sar la inde­pendència del Par­la­ment davant les ingerències tant de la justícia com de l’exe­cu­tiu espa­nyol i va asse­gu­rar que durant el seu man­dat els dipu­tats només tin­dran les limi­ta­ci­ons pròpies dels prin­ci­pis democràtics.

Es nota que la pre­sidència del Par­la­ment torna a estar en mans d’una dona?
Doncs mira, crec que això s’hau­ria de pre­gun­tar més a qui ho pot veure des de fora. Jo per­so­nal­ment crec que sí, en la mesura que tinc una manera de fer que vol tenir sem­pre cura de les per­so­nes, que escolta molt, que té una deter­mi­nada sen­si­bi­li­tat, que actua en allò que habi­tu­al­ment s’ha con­si­de­rat més mane­res de fer de les dones. En aquests casos, suposo que sí que es nota. També és cert que algu­nes veus m’arri­ben en aquest sen­tit, com també en altres aspec­tes com ara que s’han tro­bat amb més ale­gria, més ener­gia, més vita­li­tat... sobre­tot pel que fa als tre­ba­lla­dors del Par­la­ment, més que no pas amb els dipu­tats. En qual­se­vol cas, sem­bla que sí que s’ha per­ce­but soci­al­ment que hi ha hagut un canvi en la pre­sidència del Par­la­ment.
Sei­xanta-cinc dones de cent trenta-cinc dipu­tats és una bona notícia cap a la pari­tat. Això can­viarà les coses?
Crec que sí. Quan par­lem de la femi­nit­zació de la política o de qual­se­vol altre àmbit o quan ho fem de l’accés de les dones amb igual­tat d’opor­tu­ni­tats que els homes en les seves res­pon­sa­bi­li­tats, té con­seqüències. En el fons, no dei­xen de ser mane­res de ser, mira­des que pot­ser fins ara no hi eren pre­sents. O sí que hi eren, però tan infra­re­pre­sen­ta­des que no per­me­tia que hi hagués una visu­a­lit­zació del que això com­por­tava. Crec fer­ma­ment que si hi hagués més dones en els àmbits de presa de deci­si­ons les coses ani­rien d’una manera dife­rent. Crec que, per exem­ple, en el nos­tre entorn més imme­diat, l’excés de tes­tos­te­rona no ha afa­vo­rit com s’han dut les coses en els dar­rers anys.
Creu que hi haurà més pressió i es posarà en dubte la seva neu­tra­li­tat ins­ti­tu­ci­o­nal pel seu per­fil inde­pen­den­tista?
Sí, és així. És a dir, quan algú parla des d’una posició hegemònica, i això ser­veix tant per als homes com per a l’uni­o­nisme, ten­deix a negli­gir aquells aspec­tes que han for­mat part de la manera de fer habi­tual sem­pre. Per tant, un naci­o­na­lista espa­nyol ultra­ex­clo­ent es pot per­me­tre el luxe de dir-te a tu que ets naci­o­na­lista, perquè el seu és un naci­o­na­lisme hegemònic. És a dir, forma part de la nor­ma­li­tat. En el meu cas estic encara més en el punt de mira pro­ba­ble­ment perquè repre­sento un Par­la­ment que és el més inde­pen­den­tista de la història, si més no en per­cen­tat­ges i en nom­bre d’escons. Per això ja es pres­su­posa, o els interessa des­ta­car-ho a alguns, que hi haurà un biaix de no neu­tra­li­tat, i no impar­ci­a­li­tat. Està estu­diat sociològica­ment i en el camp de les con­duc­tes que s’obren pas fora de l’hege­mo­nia.
I pel fet de ser dona?
Encara més.
Ja s’ha pogut com­pro­var que en algu­nes ses­si­ons hi ha hagut certa tensió amb deter­mi­na­des inter­ven­ci­ons de grups polítics. Hi ha perill que el Par­la­ment es con­ver­teixi en un mer­cat?
Si hi havia perill, crec que ara ja no. Soc una per­sona que miro de fer la feina tan bé com puc, com sé i com em dei­xen. Un tri­an­gle com­pli­cat, aquest. No havia fet mai de pre­si­denta i, per tant, el pri­mer que vaig fer va ser, natu­ral­ment, apren­dre’m el regla­ment de la cam­bra, saber qui­nes eren les meves atri­bu­ci­ons i com havia de desen­vo­lu­par la meva feina. Tot i això, s’ha de dir que es basa en el més abso­lut dels direc­tes, perquè no és res pre­vi­si­ble i tot passa en dècimes de segon. Has d’estar molt atent a què es diu i a com es diu. És evi­dent que s’havien permès una sèrie de con­duc­tes que havien degra­dat, segu­ra­ment en la per­cepció del ciu­tadà, que és el que nosal­tres repre­sen­tem, el que era el Par­la­ment, el debat par­la­men­tari i en espe­cial les for­mes de com s’ha de pro­duir aquest debat. El des­co­bri­ment de tot­hom que ara ja no hi ha qüesti­ons d’ordre és la con­seqüència d’haver-me lle­git el regla­ment. No hi ha qüesti­ons d’ordre, hi ha arti­cles del regla­ment. Es pot fer ús de la paraula i no cal que se sàpiga el nom­bre de l’arti­cle de memòria, només el perquè es vol fer ús de la paraula i amb quina fina­li­tat. En aquest sen­tit el que intento és pres­ti­giar, pre­ci­sa­ment, el que repre­senta la nos­tra ins­ti­tució, que és on resi­deix la sobi­ra­nia del poble de Cata­lu­nya. Tot s’ha de pro­duir d’acord amb unes for­mes i unes con­ven­ci­ons que ja venen mar­ca­des i que hau­rien de fer sen­tir orgullós el ciu­tadà que escolta els seus repre­sen­tants. Hem d’evi­tar alguns epi­so­dis ante­ri­ors que han fet sen­tir ver­go­nya ali­ena.
Con­fia que no haurà de fer de poli­cia durant tot el man­dat?
Espero, desitjo i con­fio que sigui així. Tinc atribuïda la facul­tat d’orde­nar i con­duir els debats i espero poder-ho fer per qüesti­ons pròpia­ment dites de la nos­tra feina política, i no per qüesti­ons que res­po­nen només a gau­dir d’una noto­ri­e­tat o gene­rar una pica­ba­ra­lla. Men­tre jo sigui al cap­da­vant no per­metré que el Par­la­ment s’acabi con­ver­tint en un plató de tele­visió o en una taverna. Par­lem de la segona ins­ti­tució del país i no cal recor­dar que mereix un res­pecte.
Durant la legis­la­tura pas­sada vostè ha repe­tit en més d’una ocasió que no es va pre­ser­var la invi­o­la­bi­li­tat del Par­la­ment. Com ho farà quan arri­bin ordres exte­ri­ors que con­si­deri que no s’han d’aca­tar? Com pro­te­girà els par­la­men­ta­ris del que con­si­deri ingerències?
Jo he de pro­te­gir els par­la­men­ta­ris i allò que ells repre­sen­ten. Som aquí, ells i jo, perquè repre­sen­tem la ciu­ta­da­nia de Cata­lu­nya i, per tant, pro­te­gint els seus drets estic pro­te­gint els dels cata­lans i cata­la­nes. Això, ho he de fer, per exem­ple, quan es tracta de pro­te­gir el dret a vot d’un par­la­men­tari, perquè no és el seu, és el que repre­senta, que és la veu de la ciu­ta­da­nia. En el Par­la­ment hem vist, en els dar­rers anys, que ha estat en el punt de mira dels atacs de l’Estat espa­nyol per impe­dir un debat radi­cal­ment democràtic i fruit de les majo­ries dona­des pels resul­tats elec­to­rals. En aquests casos és trist haver de recor­dar qüesti­ons que són molt bàsiques, molt essen­ci­als i molt pri­mor­di­als. Però cal fer-ho. El Par­la­ment és sobirà i s’hi ha de poder par­lar política­ment de tot allò que deci­dei­xin par­lar els seus dipu­tats. I jo estic deci­dida a fer-ho pos­si­ble, tot i que ja he arren­cat la legis­la­tura amb dues que­re­lles, qua­tre repro­va­ci­ons, una denúncia al Tri­bu­nal Suprem, una queixa a la Junta Elec­to­ral... És el moment en què ens tro­bem, el de judi­ci­a­lit­zació de la política. I això és una ano­ma­lia.
Deso­beirà?
Sé que la pre­gunta es fa així, però el verb deso­beir l’hauríem de decli­nar en funció dels con­tex­tos que s’uti­litza. A vega­des deso­beir no depèn només d’allò que vul­gui fer o pugui fer. Jo pro­te­giré els drets dels dipu­tats, com a repre­sen­tants dels ciu­ta­dans, però també els dels tre­ba­lla­dors de la ins­ti­tució, perquè no han de ser en cap cas per­so­nes a les quals se’ls derivi una res­pon­sa­bi­li­tat d’aquesta absur­di­tat en la qual ens tro­bem des del punt de vista polític. Les acci­ons indi­vi­du­als tenen con­seqüències col·lec­ti­ves o no en funció de com actuï la resta de la gent i no única­ment una per­sona. Tinc clar, claríssim, allò que vull fer. I allò que vull fer és el que faré. Més que deso­beir, jo obeiré els ciu­ta­dans de Cata­lu­nya. Després ja veu­rem quina és l’actu­ació de la resta del col·lec­tiu, perquè també això és relle­vant en ter­mes de deso­bediència.
És en aquest marc de defen­sar la invi­o­la­bi­li­tat par­la­mentària on s’han de lle­gir els can­vis fets a la secre­ta­ria gene­ral de la cam­bra?
Per fer la feina per la qual he estat esco­llida he de dotar-me de les eines que m’ofe­reix el mateix Par­la­ment i el càrrec de con­fiança del secre­tari gene­ral res­pecte a la pre­sidència està fixat pel regla­ment. No estem par­lant d’un càrrec de con­fiança política, sinó d’un cos de per­so­nes que han pas­sat per unes opo­si­ci­ons a lle­trat, d’una assistència tècnica espe­ci­a­lit­zada des del punt de vista jurídic. Que el secre­tari gene­ral posi a dis­po­sició el càrrec quan entra un nou pre­si­dent entra dins d’aquesta lògica de com­plir amb el que diu el Par­la­ment. Per tant, tu tries entre un grup de per­so­nes que for­men part d’aquest equip tècnic. La meva manera d’actuar quina ha estat? Conèixer els topants, par­lar amb la gent, escol­tar la gent i fer-me una idea de la situ­ació en la qual ens trobàvem. Creia i crec que feien falta can­vis, perquè veníem d’una legis­la­tura en què aques­tes figu­res, les dels tècnics, havien tin­gut una rellevància política que no els per­to­cava. Aquells que hem d’assu­mir les res­pon­sa­bi­li­tats polítiques i els que hem de mar­car la direc­triu política hem de ser els polítics, no els fun­ci­o­na­ris. Per tant, jo ja havia ver­ba­lit­zat la meva intenció de fer can­vis i també perquè crec que en les ins­ti­tu­ci­ons és neces­sari que hi hagi, per higi­ene i per salut democràtica, un cert relleu en posi­ci­ons de certa rellevància en el dia a dia dels tre­ba­lla­dors.
I hi va posar una dona.
Només hi havia hagut una secretària gene­ral i vaig creure que en l’esce­nari actual, amb un Par­la­ment amb més dones que mai i amb una mesa del Par­la­ment amb més presència feme­nina en els espais més relle­vants com són la pre­sidència i les vice­pre­sidències, també una secretària gene­ral havia de ser una mos­tra d’igual­tat en la història de la democràcia. Com que els homes quan gover­nen sovint no ho recor­den, doncs crec que les dones hem de pre­di­car amb l’exem­ple.
Par­lant de can­vis. N’hi haurà de pro­funds?
Això només ho poden deci­dir els grups par­la­men­ta­ris. La comissió del regla­ment es con­voca pre­ci­sa­ment quan hi ha volun­tat d’aquests grups de fer-ne. El regla­ment no deixa de ser un con­junt de nor­mes que s’han d’anar ade­quant en funció de les neces­si­tats. No són com la Cons­ti­tució Espa­nyola, que sem­bla més ina­mo­vi­ble que les Tau­les de la Llei. El regla­ment ens ajuda a orga­nit­zar el dia a dia. Per exem­ple, es va apro­var un pla d’igual­tat en aquest Par­la­ment, el febrer del 2020, i diu que els grups par­la­men­ta­ris han d’ubi­car dones en càrrecs de res­pon­sa­bi­li­tat i equi­pa­rar-los amb els dels homes. Veiem que alguns grups par­la­men­ta­ris no ho seguei­xen perquè no apa­reix en el regla­ment i, per tant, hem de fer els pos­si­bles per incor­po­rar l’obli­gat com­pli­ment del pla.
L’adap­tació del fun­ci­o­na­ment par­la­men­tari a les noves tec­no­lo­gies també hi entra­ria?
Les vota­ci­ons telemàtiques han arri­bat per que­dar-se, i els mesos de pandèmia han acce­le­rat tot el procés. Un Par­la­ment no es pot atu­rar sota cap cir­cumstància i estem obli­gats a dotar-nos d’ins­tru­ments que així ens ho per­me­tin. Han cal­gut regu­la­ci­ons i decrets llei per aten­dre una urgència com la que teníem. El vot telemàtic s’haurà d’incor­po­rar en el regla­ment perquè estem duent a terme pràcti­ques que no que­den cober­tes pel mateix regla­ment. Per tant, seran els grups par­la­men­ta­ris els que deci­di­ran en quina mesura i en quins aspec­tes s’ha de modi­fi­car el regla­ment si esti­men oportú fer-ho.
Els últims ges­tos del govern Sánchez fan pre­veure la des­ju­di­ci­a­lit­zació de la política?
Crec que no. Els indults són un procés que des d’un punt de vista d’acció política arren­quen en el moment en què jo faig una pre­gunta al Congrés dels Dipu­tats i em res­pon el minis­tre de Justícia. Una res­posta que arriba en el segon torn, quan jo ja no tinc pos­si­bi­li­tat de rèplica, i en què em diu: “Aquests indults que li pre­o­cu­pen tant, la set­mana vinent els començarem a tra­mi­tar.” I aquesta set­mana s’ha con­ver­tit en nou mesos. Nou. Simbòlica­ment és com un embaràs i un part el que ha hagut de patir el govern de l’Estat espa­nyol per aca­bar sig­nant i per­me­tent aquests indults. Embol­ca­llats amb un dis­curs més propi del màrque­ting i de la publi­ci­tat amb allò de la concòrdia, la mag­na­ni­mi­tat i el gest de gràcia, sabem que, en rea­li­tat, el procés dura nou mesos perquè hi ha un debat intern i intens dins el PSOE. Sabem que els mem­bres del par­tit no són de manera voluntària i cons­ci­ent pro­clius a l’indult, però amb la pressió que ve d’Europa es veuen obli­gats a fer tot l’attrezzo del Liceu per anun­ciar la sig­na­tura. Quan arri­bes a retaló, a empen­tes i rodo­lons i sota pressió això indica que, de mag­na­ni­mi­tat i concòrdia, més aviat poca. Si a més a més veiem què se n’ha tret, de la reforma de govern, amb un minis­tre català, del PSC, com Miquel Iceta i amb una car­tera ini­cial de Política Ter­ri­to­rial i Funció Pública que es lle­gia com un gest cap a Cata­lu­nya i que ha esde­vin­gut un miratge que ha durat sis mesos. Que facis un canvi després de tan poc temps demos­tra en certa manera que quan el vas anun­ciar for­mava part d’aquest màrque­ting gene­ra­lit­zat al qual Pedro Sánchez ja ens té acos­tu­mats. És allò que tinc uns argu­ments i si no li agra­den en tinc uns altres. És Pedro Marx, més que Pedro Sánchez.
Després de par­lar-ne tant a tot arreu, li mereix més con­fiança la taula de diàleg?
No, gens. Crec que també és una estratègia i es parla tant de la taula perquè par­lant-ne algú pugui pen­sar que hi ha taula o que hi ha diàleg. De moment no n’hi ha. És com una al·luci­nació col·lec­tiva que hem tin­gut perquè vam veure un pas­seig a La Mon­cloa i una taula de vidre. De vidre, a més a més! Tota una lec­tura metafòrica. De vidre perquè era trans­pa­rent, no es veia. Hem tin­gut una foto­gra­fia que parla de diàleg i un any i mig després sem­bla que ara sí que s’ha con­vo­cat, quan hau­ria d’haver estat un mes després de les elec­ci­ons. Conec els que s’hi han d’asseure, perquè hi vaig tre­ba­llar amb ells dos anys, i el meu escep­ti­cisme està basat en una evidència con­tras­tada.
Va patir per la for­mació de govern? Hi va haver algun moment en què va pen­sar que no seria pos­si­ble?
Vaig patir molt, però no per creure que no podríem arri­bar a una entesa entre Juntsx­Cat i ERC, perquè aquesta era una inves­ti­dura matemàtica. No, vaig patir perquè quan tu et pre­sen­tes a les elec­ci­ons amb un deter­mi­nat pro­jecte polític i amb el resul­tat ajus­tat de les elec­ci­ons bus­ques que l’acord final sigui el més sem­blant pos­si­ble a allò que havies defen­sat en cam­pa­nya. I és en aquest sen­tit que es va nego­ciar moltíssim.
Després d’una pri­mera legis­la­tura en què es van fer evi­dents les dis­crepàncies entre els dos socis, què fa pen­sar que ara serà dife­rent?
L’he de veure amb més espe­rança perquè hi ha hagut la volun­tat de fer un acord de govern i la volun­tat que aquest acord es res­pecti. Tots teníem molt pre­sent la mala experiència pas­sada i, per tant, les ganes i l’esforç que aquest cop sortís millor hi són per les dues parts.
I com veu el PSC, prin­ci­pal grup de l’opo­sició amb cares noves?
Bé, els can­vis s’han de veure com una opor­tu­ni­tat i s’ha de donar marge perquè ho siguin. De fet, amb Sal­va­dor Illa ja teníem con­tacte durant els pri­mers temps de pandèmia i era a ell a qui m’adreçava com a minis­tre de Sani­tat. A ell i a Pedro Sánchez. El diàleg, ja l’hem tin­gut en un altre con­text i també la conei­xença. Espe­rem que aquest canvi de tarannà es vegi reflec­tit quan es plan­tegi la reno­vació de càrrecs i altres qüesti­ons que neces­si­ten l’acord de les dues ter­ce­res parts de la cam­bra.
I les des­con­fi­an­ces amb la CUP ja s’han superat?
Jo sem­pre he estat una per­sona amb mirada de bas­tir ponts, de tran­si­tar-los i per tant que hi hagi movi­ment d’apro­xi­mació més que no pas de llu­nya­nia. De fet, ha estat sem­pre la meva manera de fer política i per tant con­ti­nuo amb la mateixa volun­tat. Estic con­vençuda que l’inde­pen­den­tisme ha d’anar unit per acon­se­guir la inde­pendència. Després, un cop siguem inde­pen­dents, cadascú ja s’encar­re­garà de bus­car les seves posi­ci­ons i ja hi seran aquells que hi vol­dran ser. Els que som i tre­ba­llem només per acon­se­guir la inde­pendència, quan aquesta sigui una rea­li­tat com­pleta, mar­xa­rem a casa nos­tra per cele­brar que final­ment ja l’hem acon­se­guida. Per tant, no vull veure aques­tes des­con­fi­an­ces en gene­ral i sí que vull tre­ba­llar perquè no es pro­du­ei­xin com he fet des del pri­mer moment que he entrat en política.
Amb un 52% del vot i amb un Par­la­ment amb majo­ria inde­pen­den­tista, el camí cap a l’auto­de­ter­mi­nació és més pla­ner o encara fa pujada?
El camí cap a la inde­pendència, perquè l’auto­de­ter­mi­nació és un dret que ja vam exer­cir en la forma d’un referèndum l’1-O i ens falta imple­men­tar el dar­rer tram d’aquest tra­jecte que és la inde­pendència. Que és difícil, ho hem vist tots. Fa tres anys i mig que patim les con­seqüències per haver exer­cit el nos­tre dret: presó, exili, repressió gene­ra­lit­zada, la mort política via inha­bi­li­tació, la mort econòmica a través de la ruïna via Tri­bu­nal de Comp­tes... És evi­dent que la manera viru­lenta i vio­lenta amb què va reac­ci­o­nar l’Estat demos­tra que ens ho posa­ran difícil. També demos­tra aquesta reacció que l’1-O vam estar molt més a prop del que pro­ba­ble­ment pen­sem per acon­se­guir el nos­tre objec­tiu. Per tant, la fórmula, la tenim; la uni­tat per acon­se­guir-ho, també, i el que falta és man­te­nir aquesta uni­tat i fer­mesa a l’hora de ser capaços d’imple­men­tar aquest tram final. Per tant, les difi­cul­tats hi són, però jus­ta­ment perquè les conei­xem hem de poder blin­dar-nos i fer-nos forts, i sobre­tot estar units per superar-les. Estem units en la repressió, perquè ens repri­mei­xen, doncs hauríem d’apren­dre a ser capaços d’estar units per acon­se­guir la inde­pendència. Perquè sense inde­pendència la repressió no s’atura.
Com pot afec­tar la pandèmia a tot el procés? Poden can­viar les pri­o­ri­tats?
Jo he dit sem­pre que la pandèmia, si de cas, a mi m’ha fet més inde­pen­den­tista que no era. Perquè, davant d’una emergència sanitària com la que hem tin­gut, no poder dis­po­sar ni dels recur­sos ni de la capa­ci­tat de decisió ens ha impe­dit res­pon­dre com hauríem vol­gut. El pre­si­dent Torra dema­nant acci­ons 15 dies abans que les prengués el govern espa­nyol és un exem­ple. Un altre és que fa rela­ti­va­ment poc que el govern espa­nyol ha permès a les farmàcies poder fer tests d’antígens. Jo vaig pre­sen­tar una pro­po­sició de llei el mes de desem­bre. Fa set mesos! La gestió eficaç d’aquesta crisi ens ha demos­trat encara més què repre­senta ser o no ser inde­pen­dents i, per tant, ara la pri­o­ri­tat és res­pon­dre a la crisi sanitària, econòmica i social, però sense que això ens allu­nyi o ens impe­deixi tre­ba­llar per asso­lir la solució a aquesta crisi i a qual­se­vol altra que pugui venir. Has de poder deci­dir com inver­tei­xes els teus pro­pis recur­sos per ges­ti­o­nar les teves pro­blemàtiques i acon­se­guir que la teva ciu­ta­da­nia tin­gui una millor qua­li­tat de vida.
Té oberta una causa judi­cial. Sent que el seu càrrec peri­lla? Con­di­ci­ona la seva feina?
Si et digués que no em con­di­ci­ona que els matei­xos jut­ges i fis­cals que van ser a la causa de l’1-O siguin els que estan a la meva causa, men­ti­ria. Una causa que no hau­ria de ser, perquè jo no he comès cap delicte. Tinc com­panys que han estat tres anys i mig a la presó, tinc com­panys que fa més de tres anys i mig que patei­xen exili, hi ha més de 3.300 repre­sa­li­ats per aquesta acció de l’Estat espa­nyol... Per tant, és evi­dent que forma part del meu dia a dia i no hi ha cap entre­vista en què no se’m recordi o acte públic en què els mit­jans no en facin esment. Però, jus­ta­ment per res­pon­sa­bi­li­tat amb mi mateixa i amb la feina que faig i amb la con­fiança que m’han donat els ciu­ta­dans, és evi­dent que jo he de fer la meva feina com si fos lliure, perquè no ho soc. Totes i cadas­cuna de les meves acci­ons poden por­tar un seguit de con­seqüències que a altres per­so­nes d’altres àmbits polítics i d’altres àmbits geogràfics no els com­por­ten. Cada vegada que jo em pro­nun­cio con­tra la justícia espa­nyola dient que és més espa­nyola que justícia jo sé que seré jut­jada per aquesta justícia que també sap què en penso, d’ella. Per tant, podria dei­xar de dir-ho, però crec que he d’inten­tar ser cohe­rent amb mi mateixa i poder ser lliure fins al punt que depèn de mi. Jo que vinc dels clàssics m’agafo molt a la tragèdia grega, com és el cas d’Antígona. Sòfocles ens explica el xoc entre la ger­mana que enterra els seus dos ger­mans, encara que el rei de la ciu­tat hagi dit que un pot ser enter­rat però l’altre no. El rei posa al davant la llei de la ciu­tat, i ella, la llei de la sang. El rei diu a Antígona que qui enterri el germà que no pot enter­rar morirà, Antígona li res­pon que ell faci el que cre­gui que ha de fer, que ella farà el mateix assu­mint-ne les con­seqüències.
El seu pas per Madrid l’ha pre­pa­rada per a tot?
Per a tot no ho sé! El cert és que sí que he fet un màster inten­siu en la presència de l’extrema dreta o la dreta extrema en un hemi­ci­cle, en veure els jocs de poder, en com­pro­var que allò que es diu als mit­jans no té res a veure amb allò que es fa real­ment, en mirar d’enga­nyar la gent par­lant de diàleg en públic men­tre que en pri­vat les matei­xes per­so­nes que han fet les decla­ra­ci­ons t’ho des­men­tei­xen. He estat en l’ull de l’huracà en un moment de moltíssima bel·ligerància política i jurídica i vivint moments trans­cen­den­tals des d’un punt de vista històric. Han estat unes vivències dures, però d’un apre­nen­tatge molt sig­ni­fi­ca­tiu.
Aquesta set­mana ha estat notícia la nega­tiva del govern espa­nyol a donar permís perquè hidro­a­vi­ons fran­ce­sos entres­sin a Cata­lu­nya per donar suport a l’extinció del foc de l’Empordà. Com ho valora?
Els pro­fes­si­o­nals que llui­ten con­tra el foc, d’una banda, i el sen­tit comú, d’una altra banda, dema­nen que es puguin uti­lit­zar els hidro­a­vi­ons que esti­guin més a prop del foc, en aquest cas a la Cata­lu­nya del Nord, a l’Estat francès, però l’Estat espa­nyol ho des­carta. És a dir, que els mit­jans són a pocs quilòmetres, però el permís i el cri­teri estan a 600 quilòmetres, que és una manera simbòlica de dir que qui pren les deci­si­ons per nosal­tres és a Madrid. Quan par­lem de la neces­si­tat de ser un país inde­pen­dent també par­lem de qüesti­ons com aquesta.
Ha sal­tat un nou cas de cibe­res­pi­o­natge després de l’escàndol del 2019 quan es va saber que el lla­vors pre­si­dent del Par­la­ment, Roger Tor­rent, i altres polítics inde­pen­den­tis­tes havien estat espi­ats per una empresa isra­e­li­ana que només ven aquests pro­gra­mes a estats. En aquest cas és Micro­soft qui denun­cia atacs con­tra un cen­te­nar de per­so­nes arreu del món, i pre­cisa que també n’hi ha a Cata­lu­nya.
Quan la minis­tra (de Política Ter­ri­to­rial, Isa­bel Rodríguez) adver­teix que els inde­pen­den­tis­tes hau­rien d’haver après la lliçó segu­ra­ment també es refe­reix a això. La lliçó és que la fi de la uni­tat d’Espa­nya jus­ti­fica tots els mit­jans. El cibe­res­pi­o­natge n’és una mos­tra més. Però, un cop més, s’obli­den d’una majo­ria social i política que no res­po­nem a les seves ame­na­ces sinó al nos­tre com­promís amb el man­dat de l’1-O per fer efec­tiva la inde­pendència de Cata­lu­nya.

EL PAS A LA POLÍTICA ACTIVA

El gener del 2018 va deixar el càrrec com a directora de la Institució de les Lletres Catalanes, després de cinc anys, per accedir a les eleccions al Parlament com a independent en la llista de Junts per Catalunya. El 29 de maig fou designada consellera de Cultura després que Lluís Puig no pogués assumir el càrrec per la negació del govern de l’Estat espanyol a publicar-ho al DOGC. El juliol del 2018 es va iniciar una investigació de la policia amb relació a la seva etapa com a directora de Lletres. Es van obrir diligències per presumptes delictes de prevaricació, frau, malversació i falsedat documental per l’adjudicació de 18 contractes. Actualment el cas està en mans del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per la seva condició d’aforada com a presidenta del Parlament. El març del 2019 es va presentar com a número 2 de Junts per Catalunya per anar al Congrés dels Diputats. Va dimitir com a consellera de Cultura i va ser substituïda per Mariàngela Vilallonga. El 2020 va participar en el procés de primàries del partit per aspirar a la presidència de la Generalitat durant les eleccions del 14 de febrer del 2021. Es va imposar per gairebé el 80% dels vots als seus contrincants, Damià Calvet i Jordi Ferrés. El 12 de març d’aquest any es va convertir en la setzena presidenta del Parlament de Catalunya.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor