Entrevista

MARC NOGUERA I JULIAN

DOCTOR EN QUÍMICA TEÒRICA I COMPUTACIONAL

“No tot el que passa és culpa de la variant delta”

Vigilar com va mutant el virus és clau per identificar la progressió de les variants i detectar-ne de noves. El Hub de Seqüenciació de Can Ruti és un dels equips que fa aquesta vigilància genòmica per poder entendre millor el virus i combatre’l

EXPLOSIÓ DE CASOS
“La variant delta, per molt més transmissible que sigui, es para de la mateixa manera que l’alfa, que és evitant interacció social i portant mascareta”
VARIANTS
“A escala mundial hi ha una quinzena de variants, classificades per l’OMS, que preocupen i es vigilen amb més atenció”
FUTURES PANDÈMIES
“L’epidemiologia genòmica és clau per al seguiment dels virus, estaria bé tenir una estructura estable per vigilar els futurs covids”

La irrupció de la vari­ant delta del SARS-CoV-2 en plena deses­ca­lada per Sant Joan, el que s’ha ano­me­nat “la tem­pesta per­fecta”, ha gene­rat la cin­quena onada de la pandèmia i ha posat en tensió el sis­tema de salut. Es podia pre­veure? L’explosió de casos és, sobre­tot, con­seqüència de la vari­ant delta, més trans­mis­si­ble? En par­lem amb el bioin­formàtic Marc Noguera, inves­ti­ga­dor asso­ciat del grup de genòmica micro­bi­ana d’Irsi­Caixa, que des del gener, i en col·labo­ració amb l’Hos­pi­tal Can Ruti, vigi­len el virus. Seqüencien i moni­to­ren l’evo­lució de les vari­ants, una evo­lució que es pot seguir a través del web Covid­Tag, que han creat per com­par­tir amb tot­hom l’evo­lució de la pandèmia.

Com han aca­bat con­ver­tint-se en vigi­lants del virus?
El grup de genòmica micro­bi­ana, que lidera el doc­tor Roger Pare­des, hem dedi­cat els últims anys a estu­diar el micro­bi­oma humà, el paper que té en la pato­lo­gia i en la infecció de la sida, i col·late­ral­ment estu­diem també el paper que té en altres malal­ties com ara el càncer. Tenim molta experiència en l’anàlisi del genoma del VIH per al diagnos­tic clínic i hem adqui­rit una exper­tesa en aquesta tec­no­lo­gia que és la que ens ha ser­vit després per a la covid-19, per això estu­diem les vari­ants del virus.
Des de quan fan seqüenci­ació de les vari­ants?
Quan va començar la pandèmia vam tre­ba­llar per adap­tar el nos­tre labo­ra­tori a l’estudi del coro­na­vi­rus. En un pri­mer moment per donar suport genòmic a la recerca, i a par­tir del gener, quan va aparèixer la vari­ant alfa [la britànica], el fet de moni­to­rar les vari­ants es va con­ver­tir en una cosa de gran rellevància. Ales­ho­res, jun­ta­ment amb l’Hos­pi­tal Ger­mans Trias i Pujol, vam crear el Can Ruti Sequen­cing Hub per auto­ma­tit­zar el procés i seqüenciar mol­tes més mos­tres. El hub seqüencia unes 200 mos­tres a la set­mana per fer un segui­ment de les vari­ants del virus.
Les mos­tres venen de tot Cata­lu­nya?
En el nos­tre cas pro­ve­nen de la regió metro­po­li­tana nord, i algu­nes mos­tres, de Girona. Les d’altres regi­ons se seqüencien en altres hos­pi­tals, hi ha qua­tre cen­tres al ter­ri­tori. A tot Cata­lu­nya s’estan seqüenci­ant unes 600 mos­tres a la set­mana. Estem lluny del Regne Unit, que és el líder en la vigilància del virus i en seqüencia milers al dia; 600 a la set­mana pot sem­blar poc però, mal­grat no ser un per­cen­tatge gaire alt, és repre­sen­ta­tiu, per­met tenir infor­mació per a models matemàtics i per fer pre­visió, és una infor­mació molt valu­osa que abans del desem­bre no teníem.
Qui­nes dades ens per­met tenir la seqüenci­ació del virus per llui­tar con­tra la pandèmia?
Pot ser­vir per a mol­tes coses, però ara l’estem fent ser­vir per fer un segui­ment de les vari­ants. Amb un inter­val d’uns deu dies, des que tenim la mos­tra fins que la seqüenciem, ens per­met saber quina pro­porció de vari­ants hi ha entre la població infec­tada, si pre­do­mina l’alfa o la delta, o si estem en un procés de des­plaçament de l’una per l’altra i això ens per­met veure com de ràpid és aquest procés de subs­ti­tució perquè es puguin pren­dre les deci­si­ons que cal­guin. Amb la seqüenci­ació del genoma com­plet del coro­na­vi­rus, que és el que fem, podem clas­si­fi­car totes les vari­ants que hi ha pre­sents al ter­ri­tori. En l’àmbit de recerca ens podria per­me­tre després veure xar­xes de trans­missió, carac­te­rit­zar brots, etc.
Tenien senyals d’alarma sobre la vari­ant delta abans que hi hagués l’explosió de con­ta­gis?
Diria que hi ha una inter­pre­tació que tot el que ha pas­sat és per culpa de la vari­ant delta…
I no és així?
Hi ha con­tribuït, és clar, però estan pas­sant mol­tes més coses.
El pont de Sant Joan, més la vari­ant delta i la rela­xació de mesu­res, ho explica tot, o no?
Ho explica bas­tant. La vari­ant delta no només s’ha escam­pat aquí, sinó en molts altres llocs, a dife­rents rit­mes, i es con­ti­nuarà escam­pant per tot el món, perquè és una vari­ant que té un avan­tatge sobre les altres i les va subs­ti­tuint, és un procés evo­lu­tiu i era d’espe­rar. La pandèmia, però, no aca­barà amb la vari­ant delta, tin­drem més pro­ces­sos de subs­ti­tució en el futur, i no és res extra­or­di­nari, sinó la con­seqüència lògica que el virus s’està adap­tant a l’ésser humà. El que no sabrem mai és què hau­ria pas­sat si haguéssim man­tin­gut les mesu­res de res­tricció un cop es va impo­sar la vari­ant delta. És més trans­mis­si­ble, és cal­cula que un 50-70% més que la prèvia, que ja ho era un 50% més que l’ante­rior, i més que l’ante­rior… Aquest virus cada cop en va apre­nent, len­ta­ment, però n’aprèn. És difícil quan­ti­fi­car la con­tri­bució de cadas­cun dels fac­tors en l’explosió de casos. La vari­ant delta, per molt més trans­mis­si­ble que sigui, es para de la mateixa manera que l’alfa, que és evi­tant interacció social, por­tant mas­ca­reta... Pen­sar que tot es deu a la vari­ant delta és molt ingenu, o interes­sat.
Està dient que, si per Sant Joan la vari­ant pre­do­mi­nant encara hagués estat la britànica, la situ­ació no seria gaire dife­rent a la d’ara?
Pel que fa a un aug­ment sig­ni­fi­ca­tiu de con­ta­gis, segur, però pro­ba­ble­ment no en la mateixa mag­ni­tud. No és que una vari­ant sigui trans­mis­si­ble i l’altra no, sinó sen­zi­lla­ment que una ho és més que l’altra, però pen­sar que amb una altra vari­ant no hi hau­ria hagut un aug­ment de casos és absurd.
Van poder veure que la delta s’impo­sava i que rela­xar mesu­res podria com­pli­car-ho més?
Des de prin­ci­pis de juny nosal­tres, i altres grups, ja havíem dit que la vari­ant delta havia arri­bat i que s’ani­ria expan­dint. No era un motiu d’alarma exces­siva, perquè ja es veia a venir, pri­mer va pas­sar a l’Índia, després hi va haver la subs­ti­tució a la Gran Bre­ta­nya, i el que passa allà acaba tras­lla­dant-se a bona part d’Europa tard o d’hora. Insis­teixo, amb aquesta vari­ant o amb una altra, si obres, és evi­dent que els casos aug­men­ta­ran.
A Covid­Tag, el lloc web que han creat i on es pot veure el segui­ment de les vari­ants a tot l’Estat, sorprèn que la delta està ins­tal·lada bàsica­ment als Països Cata­lans, però a la resta gai­rebé no hi apa­reix. La pre­visió és que s’estendrà?
Cal dir pri­mer que a Cata­lu­nya s’està seqüenci­ant molt més el virus, i per tant les dades de la resta de l’Estat poden ser menys repre­sen­ta­ti­ves. És cert que el ritme de subs­ti­tució és dife­rent, però la delta s’aca­barà impo­sant també a la resta de l’Estat, no en tinc cap dubte. I pot ser que en algun ter­ri­tori, abans que s’hi acabi impo­sant, hi arribi una altra vari­ant nova i aquesta gua­nyi la delta, això també pot pas­sar.
Amb la seqüenci­ació també poden saber per quina zona entra el virus, com apa­reix… Sabem com va entrar?
Ens pot donar mol­tes dades, saber com va entrar és més com­pli­cat, però saps quan entra, i com més seqüenci­ació fas més infor­mació tens i ho saps abans. Amb el segui­ment que fem podem veure quan hi ha una mínima pre­va­lença d’una vari­ant entre la població i lla­vors la comen­cem a seguir. Si mireu els gràfics de Covid­Tag veu­reu que hi ha mol­tes més vari­ants cir­cu­lant però que no s’han expan­dit tant. En fem un segui­ment per poder pre­veure quan una vari­ant pot aca­bar-se impo­sant. La nos­tra feina és vigi­lar.
Quan­tes vari­ants cir­cu­len?
Al món, cen­te­nars! El virus muta cons­tant­ment, les que sur­ten als mit­jans són les que adqui­rei­xen avan­tatge en la trans­missió i ini­cien aquesta dinàmica de subs­ti­tució. Mol­tes pas­sen per sota el radar perquè no van a més.
En el seu radar hi ha alguna cosa que els pre­o­cupi espe­ci­al­ment en aquest moment?
Ara estem moni­to­rant aquest procés de subs­ti­tució per part de la vari­ant delta i el que obser­vem i pre­ve­iem és que pràcti­ca­ment tot el virus que cir­cu­larà a casa nos­tra serà de la delta. Hi ha altres vari­ants que se seguei­xen, però de moment no gene­ren cap motiu d’alarma.
A escala mun­dial hi ha alguna vari­ant que els pre­o­cupi més i hi esti­guin espe­ci­al­ment atents?
De les vari­ants clas­si­fi­ca­des per l’OMS n’hi ha una quin­zena que es vigi­len amb més atenció. Aquí les que tenim sobre­tot són l’alfa i la delta, n’hi ha d’altres però amb poca incidència.
Ara es parla espe­ci­al­ment de la lambda, detec­tada al Perú. Per què genera més pre­o­cu­pació?
Per ter­ri­to­ris el virus segueix pro­ces­sos d’evo­lució dife­rents, i en un lloc es pot veure que gua­nya ter­reny una deter­mi­nada vari­ant que no és pre­sent en d’altres. Vol dir que aque­lla vari­ant té avan­tat­ges sobre d’altres i cal estar atent. Quan s’imposa una vari­ant en algun ter­ri­tori és per alguna cosa i cal vigi­lar-la.
El següent pas pre­vi­si­ble quin serà, una nova vari­ant?
Vindrà una vari­ant x i subs­ti­tuirà la majo­ritària, d’aquí a un mes, d’aquí a tres o d’aquí a un any, no ho sabem. El virus anirà evo­lu­ci­o­nant i s’ani­ran subs­ti­tuint unes vari­ants per d’altres, el que no sabem encara és si una vari­ant subs­ti­tuirà la prèvia o coe­xis­ti­ran dife­rents vari­ants alhora que més o menys tin­guin els matei­xos avan­tat­ges per anar-se pro­pa­gant. Tenim la sort que aquest virus és una mica lent, genera muta­ci­ons a un ritme baix, un parell de muta­ci­ons al mes; el de la sida, per exem­ple, en genera milers. Això no vol dir que no es mogui, sinó que es mou més len­ta­ment i en un futur és pos­si­ble que les vacu­nes no siguin tan efi­ci­ents con­tra algu­nes de les vari­ants i cal­gui redis­se­nyar-les. El que diuen el sen­tit comú i els con­cep­tes evo­lu­tius és que el virus s’anirà adap­tant. Per això si ara, quan encara falta molta gent per immu­nit­zar amb les vacu­nes, li dei­xem un espai per repli­car-se, li estem donant l’opor­tu­ni­tat de gene­rar muta­ci­ons que li donen avan­tat­ges, li estàs donant números de lote­ria perquè gua­nyi la grossa i acon­se­gueixi muta­ci­ons més avan­tat­jo­ses.
Encara falta molt perquè tota la població mun­dial esti­gui vacu­nada…
Per això s’insis­teix tant a vacu­nar tota la població mun­dial, perquè si no sem­pre tindràs un reducte on la població no estarà immu­nit­zada i on el virus podrà evo­lu­ci­o­nar lliu­re­ment. I el mateix que passa a gran escala passa a petita escala. Pen­sar que ara que el virus està infec­tant gent jove, que majo­ritària­ment passa la malal­tia de forma lleu, no suposa un gran pro­blema és un error, li estàs donant un espai al virus perquè repli­qui i muti, són faves comp­ta­des.
Ens hem de men­ta­lit­zar, doncs, que les res­tric­ci­ons seran impres­cin­di­bles durant molt de temps encara?
Ens hem de men­ta­lit­zar que el virus no mar­xarà. És aquí per que­dar-se, pos­si­ble­ment es con­ver­tirà en un altre virus esta­ci­o­nal com la grip. Quan va aparèixer era un virus nou amb una població verge, sense cap immu­nit­zació, i ha cau­sat des­tros­ses. A través de les infec­ci­ons i les vacu­nes, el sis­tema immu­ni­tari humà aprendrà a conèixer-lo, i les afec­ta­ci­ons en l’àmbit sani­tari seran molt menors amb el temps, però no vol dir que el virus des­a­pa­re­gui. La grip, per exem­ple, evo­lu­ci­ona 10 vega­des més que el coro­na­vi­rus i cada any torna.
El pit­jor esce­nari és una vari­ant que pugui esca­par a les vacu­nes abans no s’hagi vacu­nat a tot el món?
Crec que no ens ado­nem de com n’és, d’impres­si­o­nat, el que s’ha fet per acon­se­guir les vacu­nes. Haver desen­vo­lu­pat una vacuna en menys d’un any és bru­tal. Són vacu­nes molt efi­ca­ces i ho són con­tra les vari­ants que van apa­rei­xent. Però és pos­si­ble que pugui aparèixer alguna vari­ant que faci que la res­posta de la vacuna sigui més feble.
Quin paper ha de jugar l’epi­de­mi­o­lo­gia genòmica en un futur?
La genòmica s’uti­lit­zava poc en epi­de­mi­o­lo­gia i ha aga­fat embran­zida amb el coro­na­vi­rus. La Gran Bre­ta­nya, que tenia un sis­tema força potent, s’hi ha abo­cat en pocs mesos. Aquí ens hi vam posar el mes de desem­bre i espe­rem que tin­gui una con­tinuïtat, seria bo que poguéssim tenir un sis­tema esta­ble d’epi­de­mi­o­lo­gia genòmica per fer el segui­ment no només de virus, sinó també de bac­te­ris. En 10 o 20 anys adqui­ri­ran molta rellevància els pro­ble­mes deri­vats de la resistència d’alguns bac­te­ris als antibiòtics, i la vigilància genòmica hi té un paper i un poten­cial impor­tant. Pots seguir el genoma dels virus i dels micro­bis no en temps real però gai­rebé. Aquesta infor­mació seria útil per a mol­tes coses a banda de la covid-19. El que estem fent demos­tra que la tec­no­lo­gia hi és, i que tenim els conei­xe­ments, però calen, és clar, recur­sos. Encara que un dia no cal­gui per a la covid, esta­ria bé man­te­nir aques­tes eines per vigi­lar els futurs covids.
Hi ha con­sens científic que tard o d’hora apa­rei­xerà un altre virus...
N’han apa­re­gut abans, com ara el pri­mer SARS i el MERS. El VIH en el seu moment també es va des­con­tro­lar, i qual­se­vol eina que ajudi a con­tro­lar els virus i a con­te­nir-los serà impor­tant. Des de fa un temps ha adqui­rit una gran importància el con­cepte one health (una única salut, humana, ani­mal i medi­am­bi­en­tal) perquè molts d’aquests virus que apa­rei­xen pro­ve­nen de reser­vo­ris ani­mals, i fan un salt zoonòtic. Els patògens que ens afec­ten no nei­xen del no-res i sovint pro­ve­nen dels ani­mals, els sal­vat­ges i també els de granja, d’aquí el con­cepte de one health. Que vin­dran nous virus, ja hi podem pujar de peus.
La seqüenci­ació és la que ens per­metrà un dia saber com es va ori­gi­nar la pandèmia?
Sens dubte és clau. Tot i que no sé si en aquest cas ho sabrem mai. La seqüenci­ació et per­met fer la vigilància de les vari­ants, com que el virus va mutant pots com­pa­rar el genoma del virus de diver­sos casos i veure si estan rela­ci­o­nats entre si. A mesura que tens infor­mació pots anar con­cre­tant més la cadena de trans­missió, la genòmica és essen­cial per enten­dre les vies de trans­missió i dels pro­ces­sos zoonòtics. És el que va pas­sar amb el VIH, que força anys després d’aparèixer es va poder enten­dre d’on va venir el virus.

ELS VIGILANTS DEL VIRUS

Saben si ens estem infectant de la variant alfa, delta o de la quinzena que ara mateix són presents al territori, però sobretot estan amatents a les variants que guanyen terreny o a si n’apareixen de noves per poder-ne preveure les conseqüències. El Hub de Seqüenciació del Campus Can Ruti analitza el genoma complet del virus de 200 mostres cada setmana de pacients infectats. Marc Noguera (Manresa, 1976), doctor en química teòrica i computacional, és un dels membres de l’equip i un dels coautors del web CovidTag, on es pot seguir gairebé en temps real l’evolució de la pandèmia.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor