La conversa

ANNA SANITJAS

DIRECTORA GENERAL D’ECOSISTEMES FORESTALS I GESTIÓ DEL MEDI

“Hem de fer els boscos més resistents al foc”

Anna Sanitjas recorda que el canvi climàtic portarà grans incendis, que cal invertir en prevenció, i que la millor estratègia és aconseguir que la gestió forestal torni a ser rendible

REPOBLAR PER PREVENIR
“Apostem per un paisatge en mosaic, un paisatge forestal que estigui esquitxat de camps i de pastures, només fent-ho així quan hi hagi un gran incendi hi haurà les oportunitats per parar-lo”
Els focs que hi ha hagut les últi­mes set­ma­nes han fet que tot­hom es fixi en l’estat dels bos­cos. Quina és la situ­ació actual?
Els bos­cos de Cata­lu­nya estan patint molt els efec­tes del canvi climàtic. Aquesta sequera agreu­jada que estem vivint aquest últim any, però que ja ve de temps enrere, i els epi­so­dis de molta calor estan cas­ti­gant els bos­cos. I tot això es veu agreu­jat per la manca de gestió fores­tal. Vivim en un país en què s’havien tre­ba­llat molt els bos­cos, s’havien apro­fi­tat i s’havien ges­ti­o­nat. Però va arri­bar un moment en què es va aban­do­nar aquesta gestió fores­tal i cada cop hi ha més sota­bosc. Hi ha més matolls, apa­rei­xen més arbres i per tant cada vegada tens més com­bus­ti­ble al bosc. Més pos­si­bi­li­tats de cre­mar, sobre­tot tenint en compte que els arbres són més vul­ne­ra­bles. Amb l’emergència climàtica veiem que estan menys pre­pa­rats per resis­tir un foc, perquè estan com­pe­tint més entre ells per l’aigua i els recur­sos.
Aquest estiu és espe­ci­al­ment pre­o­cu­pant?
Aquest any en con­cret venim d’un hivern que ha estat molt sec, seguit d’una pri­ma­vera molt calo­rosa. Lla­vors arri­bem a l’estiu amb unes dades màximes de tem­pe­ra­tura, amb ona­des de calor extra­or­dinàries, que fan que la vege­tació esti­gui molt més res­seca del que seria habi­tual. Si, a tota aquesta seque­dat, hi afe­gei­xes que tenim els bos­cos molt espes­sos, amb molts arbres que mal­vi­uen, la situ­ació es torna molt com­pli­cada.
Per tant, la solució és millo­rar la gestió fores­tal. Però de qui són els bos­cos, a Cata­lu­nya?
El 75% dels bos­cos cata­lans són de pro­pi­e­tat pri­vada i el prin­ci­pal pro­blema és que la gestió fores­tal cada vegada és menys ren­di­ble. Els cos­tos dels tre­balls i els sous han anat aug­men­tant però en canvi el preu de la fusta o bé es manté sem­pre igual o bé va a la baixa. El repte que tenim com a país és enten­dre-ho i assu­mir que els bos­cos, tot i que majo­ritària­ment són de pro­pi­e­tat pri­vada, ens apor­ten molts bene­fi­cis a tots, són molt impor­tants en l’àmbit de soci­e­tat. Hem d’enten­dre que totes les polítiques de pre­venció d’incen­dis han de ser una res­pon­sa­bi­li­tat com­par­tida.
Com ha de ser aquesta res­pon­sa­bi­li­tat com­par­tida?
Hi ha dife­rents línies en l’àmbit de pre­venció d’incen­dis. El que és impor­tant és que actuem en aque­lles zones de bosc on és estratègic fer-ho. Tenim el conei­xe­ment, hem estu­diat els mas­sis­sos fores­tals més impor­tants de Cata­lu­nya i hem pre­pa­rat un pro­jecte que iden­ti­fica, en funció de quin tipus d’incendi podria ser més perillós, qui­nes són les actu­a­ci­ons que hem de fer. Ho puc expli­car amb un exem­ple. A l’Empordà sabem que la tra­mun­tana bufa, i amb el conei­xe­ment fores­tal que tenim sabem que, si hi ha un incendi i el vent bufa d’una deter­mi­nada manera, ens podem anti­ci­par. Tre­ba­llem amb els bom­bers i amb els agents fores­tals per pre­veure en quin indret els bom­bers podrien apa­gar el foc, on podrien anco­rar les seves mani­o­bres –com ara els con­tra­focs– i qui­nes pis­tes fores­tals es neces­si­ta­rien per poder arri­bar a l’incendi. També deci­dim qui­nes són les zones crítiques perquè, si l’incendi es fa més gran, puguem evi­tar que s’esten­gui i es cre­min més hectàrees. És a dir, que en una zona con­creta el foc es trobi amb un bosc menys espès, on s’hagi pogut fer una pri­mera inter­venció. D’aquesta manera esta­rem pre­pa­rant-nos per als incen­dis. Ho podem com­pa­rar amb els països que tenen ter­ratrèmols i on es cons­tru­ei­xen els edi­fi­cis perquè puguin aguan­tar les sac­se­ja­des. Nosal­tres hem de fer bos­cos que esti­guin pre­pa­rats per a aquests incen­dis, perquè els focs no pren­guin aquesta gran inten­si­tat, i els bom­bers puguin fer la seva feina. I tot això, evi­dent­ment, lli­gat amb la gestió fores­tal. A part de totes aques­tes eines de pre­venció, la millor manera de pro­te­gir-nos dels incen­dis és que tin­guem uns bos­cos ben ges­ti­o­nats.
I aquesta millora de la gestió com s’acon­se­gueix?
Per exem­ple, amb bos­cos on no hi hagi gai­res arbres. És molt millor que n’hi hagi pocs i que els que hi hagi siguin molt més forts. Que tin­guem bos­cos amb arbres de dife­rents edats i també de dife­rents espècies. Arbres joves que neces­si­ten créixer i que d’aquesta manera aju­den a fixar CO2, i arbres més vells que tenen molta bio­di­ver­si­tat. Tot això reque­reix una pla­ni­fi­cació i un tre­ball con­junt de les admi­nis­tra­ci­ons, ente­nent que par­lem sobre­tot de bos­cos de pro­pi­e­tat pri­vada. Hem de tenir les eines perquè, si els cri­te­ris ho jus­ti­fi­quen, puguem donar sub­ven­ci­ons i aju­des. I la millor solució de totes seria apos­tar perquè el mer­cat de la fusta tingués un valor propi. Per això també s’ha estat tre­ba­llant en dife­rents línies, com ara valo­rit­zar la bio­massa fores­tal, i valo­rit­zar la fusta de serra per a la cons­trucció, per fer bigues.
Es tracta de tenir cura del bosc, apro­fi­tant-lo?
Si acon­se­guim que el que surt del bosc, de manera sos­te­ni­ble i res­pec­tant la bio­di­ver­si­tat, tin­gui un valor, els bos­cos esta­ran més tre­ba­llats i cui­dats. El bosc és un recurs que tenim aquí mateix, és un recurs de quilòmetre zero, com l’agri­cul­tura de pro­xi­mi­tat, com el ramat i la pas­tura. Hem de ser capaços de ges­ti­o­nar-lo i d’apro­fi­tar-lo de manera sos­te­ni­ble perquè tin­gui via­bi­li­tat per si sol.
És cert que a Cata­lu­nya hi ha massa bosc?
Els últims 60 anys hem pas­sat de tenir el 40% de la superfície fores­tal a tenir-ne més del 60%. Amb el des­po­bla­ment rural, molts camps i pas­tu­res han que­dat aban­do­nats i el bosc ha repo­blat aquest ter­reny. Això com­porta tenir una massa fores­tal contínua, tot un bosc con­tinu, de manera que si es pro­du­eix un gran incendi exis­teix el risc que no es pugui atu­rar.
Podríem tenir, com passa a llocs com ara Califòrnia, grans incen­dis que duren set­ma­nes i no es poden apa­gar?
L’emergència climàtica ens porta les con­di­ci­ons de baixa humi­tat, d’alta tem­pe­ra­tura i de vent, que seria l’ali­ne­ació de tres fac­tors clau per tenir grans incen­dis, amb quilòmetres i quilòmetres de bosc con­tinu que podria cre­mar. Tots els ana­lis­tes ens indi­quen que sí, que podríem tenir aquests enor­mes incen­dis fores­tals. Ara bé, tenim molta feina feta, tenim molta superfície de Cata­lu­nya pla­ni­fi­cada. Dis­po­sem del conei­xe­ment i sabem què hem de fer. Però és cert que ens falta una aposta econòmica forta per poder exe­cu­tar tot això. De fet, la con­se­llera Teresa Jordà ha dema­nat al Depar­ta­ment d’Eco­no­mia 60 mili­ons d’euros per poder apli­car totes aques­tes mesu­res en els pro­pers qua­tre anys. La meva reflexió és que en el moment d’un incendi hem d’abo­car tots els recur­sos per apa­gar-lo. Tenim els millors bom­bers i els espe­ci­a­lis­tes del GRAF, que també són molt bons. Les tas­ques d’extinció són fona­men­tals, però també ho és la pre­venció. I actu­al­ment s’estan des­ti­nant cinc vega­des més recur­sos a l’extinció que a la pre­venció. Si fóssim capaços d’aug­men­tar aquest per­cen­tatge de pre­venció podríem garan­tir que no se’ns cre­mes­sin els bos­cos, gene­raríem riquesa i llui­taríem con­tra el des­po­bla­ment rural, que també és un pro­blema que tenim com a país. Apos­tem per un pai­satge en mosaic, un pai­satge fores­tal que esti­gui esquit­xat de camps i de pas­tu­res, només fent-ho així quan hi hagi un gran incendi hi haurà les opor­tu­ni­tats per parar-lo.
Veu­rem grans focs al Piri­neu?
Els ana­lis­tes ens diuen que el risc hi serà, tant al Piri­neu com al Pre­pi­ri­neu. Amb el canvi climàtic, els bos­cos que tra­di­ci­o­nal­ment eren fres­cos perquè tenien aigua ara s’estan estres­sant amb la sequera i n’estan patint les con­seqüències. També s’ha de tenir en compte que la cam­pa­nya d’incen­dis abans començava el 15 de juny i aca­bava el 15 de setem­bre, i ara aquests ter­mi­nis ja no ser­vei­xen, tenim fenòmens de seque­res acu­sa­des i de calor fora d’aquest període.
Tots els focs fores­tals fan mal però, al marge de les dimen­si­ons, n’hi ha alguns de més greus que d’altres en funció del tipus de bosc que s’hagi cre­mat?
Hi ha zones que d’alguna manera poden assu­mir millor els efec­tes d’un incendi. Per exem­ple, aquest estiu hem tin­gut el del cap de Creus, una zona on hi ha molta recurrència d’incen­dis i on no hi ha grans bos­cos. Hi ha molt de mato­llar i mol­tes aus que viuen en aquests espais oberts. Que es cremi és, rela­ti­va­ment, una dinàmica natu­ral. Ara bé, en altres zones, per exem­ple el Mont­seny, o bé en el cas d’aquest últim incendi a la zona de Santa Coloma de Que­ralt, allà hi ha un impacte més impor­tant en l’àmbit econòmic, perquè es crema la fusta i també es cre­men bos­cos que són un atrac­tiu turístic. A més, es gene­ren mol­tes emis­si­ons de CO2 a l’atmos­fera, s’agreuja l’erosió del sòl i hi ha una gran pèrdua de bio­di­ver­si­tat. Hem d’enten­dre que estem en un país medi­ter­rani, sem­pre tin­drem incen­dis, perquè el risc zero no l’acon­se­gui­rem. Però hem de tre­ba­llar per acon­se­guir que, en aques­tes zones d’alt valor fores­tal, quan hi hagi un incendi, aquest tin­gui el mínim impacte pos­si­ble. I no par­lem només de les zones fores­tals: un incendi a Coll­se­rola posa­ria en risc la segu­re­tat de mol­tes per­so­nes i seria un pro­blema gravíssim.

FRANGES DE SEGURETAT

Tal com recorda Anna Sanitja, cal ser prudents sempre, ja que més del 40% dels focs són fruit de negligències. L’altre element clau en la lluita contra els incendis són les franges d’autoprotecció a les urbanitzacions. “La manera de protegir les nostres cases i les nostres vides és fent que el foc no pugui arribar a les nostres finestres. I l’única manera és desbrossant els 25 metres al voltant de la casa. Que els arbres estiguin espaiats i que no hi hagi continuïtat de capçades. Així, encara que el foc vingui amb molta intensitat, allà afluixarà. Al cap de Creus, ja hem vist que aquestes franges van funcionar molt bé. Van protegir les cases i allà els bombers hi van ancorar les seves maniobres. No pot ser que hi hagi cases on els pins toquin les teulades.”

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor