Entrevista

JOAN SALICRÚ

PERIODISTA

“Els que van provocar la guerra han guanyat el relat”

Joan Salicrú és periodista i un apassionat de Bòsnia i Hercegovina. Explica que les diferències ètniques es van amplificar per justificar el conflicte

Bòsnia. La guerra que no ens van explicar Editorial: ’APOSTROPH Pàgines: 140 Preu: 16 euros
SITUACIÓ
“En el transcurs de la guerra, s’acaben creant tres exèrcits més o menys homogenis: un de musulmà, a Sarajevo, un de croat, a Mostar, i el serbobosnià, que ocupa la resta del territori”
TENSIÓ
“El gros de policies serbobosnians que eren allà quan es produïa la matança de Srebrenica segueixen sent policies”
LLUITES
“La religió era l’únic element objectiu que donava diferenciació entre aquestes comunitats, tot i que l’índex de religiositat era molt més baix”
REALITAT
“Si avui vas a Bòsnia, la tesi que t’explicaven s’ha acabat complint. I ho ha fet a força d’inflar-ho durant els darrers 25 anys ”
Per què no ens van expli­car aquesta guerra?
Sé que la tesi té un punt de pro­vo­cació. Si avui vas a Bòsnia, la tesi que t’expli­ca­ven real­ment s’ha aca­bat com­plint, però ho ha fet a força d’inflar-ho, d’insis­tir. Si et dedi­ques durant 25 anys a escam­par aquest mis­sat­ges d’odi i con­fron­tació, i si a les comu­ni­tats afec­ta­des ja els va bé, ho aca­ben com­prant i real­ment hi acaba havent una divisió total. En els fons, és com es cons­tru­ei­xen les iden­ti­tats. Hi ha una pel·lícula, i també obra de tea­tre, L’onada, que mos­tra un expe­ri­ment que fa un pro­fes­sor d’ins­ti­tut dels Estats Units. Hi ha dues clas­ses: a una part de l’alum­nat els dona una iden­ti­tat, un logo, una estètica... Es crea una iden­ti­tat. L’expe­ri­ment acaba mala­ment perquè se li’n va de les mans. La metàfora de la pel·lícula alerta que la iden­ti­tat es pot crear. Et fa sen­tir d’alguna cosa, una per­ti­nença. I si s’extrema molt pot aca­bar en violència en con­tra de l’altre.
I com era la vida a Bòsnia abans de la guerra?
Hi ha una altra lec­tura, que no és la que faig jo, que asse­gura que hi havia un tap (la dic­ta­dura de Tito) i que tots aquests sen­ti­ments naci­o­nals esta­ven repri­mits. En el moment que obres l’olla, explota. Hi ha el tes­ti­moni d’una noia que vivia a Sara­jevo i quan comença la guerra no entén què passa, no sap a quin bàndol per­tany. Ima­gina si havia calat la idea que eren bos­ni­ans, d’una forma ciu­ta­dana, sense vin­cu­lar-se a una ètnia con­creta, que hi havia nens que havien nas­cut en aquest cos­mos que no sabien iden­ti­fi­car de quina ètnia venien ells matei­xos, perquè, en aquest cas, això volia dir pre­gun­tar-se quina era la religió de la família, quan la majo­ria de famílies no eren reli­gi­o­ses. És un detall con­no­ta­tiu, perquè és evi­dent que no només li pas­sava a aquesta noia, que era sèrbia, orto­doxa. Per tant, hi va haver un moment que es van ado­nar que eren al lloc equi­vo­cat i que havien de mar­xar perquè ja no casa­ven en aquesta nova com­po­sició. Si algú és incapaç de tenir clara la seva iden­ti­tat, com es pot argu­men­tar que ens hem de matar perquè som dife­rents? Allà esta­ven tan fusi­o­nats, almenys a les ciu­tats, que havien dei­xat la traçabi­li­tat ètnica tan enrere que s’havia esvaït i només per­sis­tia en les fes­tes tra­di­ci­o­nals, vis­cu­des com la gent no cre­ient viu el Nadal aquí. La per­ti­nença era molt feble, difu­mi­nada. Fins a quin punt això s’havia gene­ra­lit­zat, estava tapat i en el moment que hi ha el canvi de règim es des­tapa? És el debat que plan­tejo. Per exem­ple, els matri­mo­nis mix­tos en ciu­tats com ara Sara­jevo par­len molt bé d’això: gai­rebé eren el 50%. Hi havia una gran bar­reja entre la gent.
Asse­gura que la guerra de Bòsnia con­ti­nua sense expli­car-se bé.
Ara es com­plei­xen els 30 anys de l’inici de les guer­res iugos­la­ves, la de Croàcia i la d’Eslovènia. Just l’altre dia, feien un repor­tatge a La Sexta i deien que l’exèrcit ser­bo­bosnià estava for­mat per para­mi­li­tars, gent sonada, vin­guda de Sèrbia, de Roma­nia, de Grècia... Això no és veri­tat. En el pri­mer moment, el que passa és que l’exèrcit iugos­lau ocupa unes parts del ter­ri­tori de Bòsnia i Her­ce­go­vina majo­ritària­ment pobla­des per ser­bis amb sol­dats que majo­ritària­ment són ser­bis. És una invasió estran­gera, perquè el nou estat ha estat reco­ne­gut per l’ONU. Des del 6 d’abril fins el 12 de maig, el que hi ha és la invasió d’un país ter­cer, perquè Bòsnia s’ha inde­pen­dit­zat. Bel­grad això no ho pot per­me­tre i ocupa tot el ter­ri­tori on viuen els ser­bis per impe­dir que aquesta república se separi (o que, almenys, els ser­bis es que­din en una Iugoslàvia més petita). Al cap d’un mes, la comu­ni­tat inter­na­ci­o­nal els alerta i el que fan és can­viar els uni­for­mes, el nom, tre­uen els ofi­ci­als no ser­bis... Així que només es que­den ofi­ci­als ser­bis a coman­dar aquest exèrcit. Però no deixa de ser l’exèrcit iugos­lau, l’exèrcit de Bel­grad. Al prin­cipi, el que hi ha és el món de Sara­jevo i de les ciu­tats que han decla­rat la inde­pendència, sense el suport de la majo­ria dels ser­bis (de Bòsnia), que lluita per man­te­nir aquesta inde­pendència.
Qui s’hi oposa?
L’exèrcit iugos­lau, que al cap de qua­tre dies es can­via el nom i es diu exèrcit de la República Srpska, perquè no sem­bli que és una inter­venció estran­gera. Pas­sen a ser ano­me­nats com un exèrcit propi, però allò és un tros de l’exèrcit iugos­lau que es queda a Bòsnia.
I qui són els que estan a favor de la inde­pendència de Bòsnia?
Bàsica­ment, els musul­mans i els cro­ats, perquè els ser­bis, majo­ritària­ment, des del pri­mer moment boi­co­te­gen el referèndum.
Són el 33% que no van a votar.
Tot i que també hi ha molts ser­bis que es que­den a Sara­jevo. Hi havia 40.000 ser­bis, de 430.000 habi­tants. Molts també es van que­dar. L’exèrcit iugos­lau entra i ocupa el 70% del ter­ri­tori i ho fa amb un exèrcit com qual­se­vol dels que hem cone­gut. El govern de Sara­jevo no vol entrar en aquesta lògica bèl·lica, però, des del moment que l’exèrcit iugos­lau ataca, es comença a gene­rar infor­mal­ment un exèrcit. És aque­lla imatge d’un home ves­tit de car­rer amb un kalàixnikov als car­rers de Sara­jevo dis­pa­rant con­tra els franc­ti­ra­dors. Però no hi ha un exèrcit pròpia­ment cons­tituït. Aquest, l’Armija, s’anirà cons­truint durant els pri­mers mesos de la guerra.
Qui són i com s’armen?
Bàsica­ment, són musul­mans. Iugoslàvia tenia un sis­tema de defensa en què hi havia un exèrcit fede­ral, que és el que acaba ocu­pant una part de Bòsnia, però també tenia una estruc­tura que es deia de la defensa ter­ri­to­rial, el que volia dir que cada república tenia unes bases d’arma­ment i un cos que podia mobi­lit­zar per ata­car, i això lli­gava amb el soci­a­lisme auto­ges­ti­o­nari. Si hi ha una invasió de l’URSS, que és el que els pre­o­cu­pava, hi havia l’exèrcit fede­ral i tot un altre cos més inse­rit en cadas­cuna de les comu­ni­tats locals que podia res­pon­dre. Aquesta defensa ter­ri­to­rial sí que havia que­dat a Sara­jevo. Per tant, no hi havia un exèrcit propi del govern, però sí que hi havia armes, fàbri­ques amb arma­ment i un per­so­nal que van aga­far i van fer seu. Van des­man­te­llar una estruc­tura de l’època iugos­lava i la van con­ver­tir en l’embrió de l’exèrcit. Tot això, sumant-hi volun­ta­ris i la poli­cia, va aca­bar fun­dant un exèrcit, però que era molt limi­tat. Aquí din­tre, i aquesta és també la gràcia, hi ha ser­bis, cro­ats i musul­mans. És veri­tat que sobre­tot són musul­mans, però qui lide­rava la defensa de Sara­jevo, en Jovan Div­jak, que es va morir fa poc, era un serbi nas­cut a Bel­grad.
És impac­tant, si més no.
Fixat’t la para­doxa. Defensa Sara­jevo i la Bòsnia multiètnica. El líder que defensa això és un senyor que ha nas­cut a Bel­grad i enfront seu, a les mun­ta­nyes, té l’exèrcit de què forma part (perquè ell havia anat a Sara­jevo perquè for­mava part de l’exèrcit iugos­lau); davant té el antics com­panys d’armes. Hi havia, doncs, una divisió ideològica, no ètnica. És d’ori­gen serbi, però defensa que una cosa és el seu ori­gen i l’altra és que ell viu a Bòsnia i que el seu país ha deci­dit inde­pen­dit­zar-se, i es queda llui­tant amb els seus com­pa­tri­o­tes. L’exèrcit fede­ral, per tant, passa de ser de tots els iugos­laus a ser un exèrcit pro­serbi.
I què acaba pas­sant?
El tros d’aquest exèrcit que es rea­no­mena i acaba sent de la República Srpska té enfront l’Armija, aquest exèrcit multiètnic que és sobre­tot a Sara­jevo i a les ciu­tats. Però aquest exèrcit també s’acaba divi­dint, perquè cauen en aquesta pen­dent del naci­o­na­lisme: els cro­ats n’aca­ben mar­xant. Lla­vors, ja comen­cem a tenir una con­fron­tació de tres, perquè efec­ti­va­ment hi ha l’exèrcit ser­bo­bosnià que pro­ce­deix de l’exèrcit iugos­lau, l’Armija, en què que­den sobre­tot musul­mans, i, final­ment a la zona de Mos­tar, l’exèrcit, ara sí, pròpia­ment croat. Aquí sí que ja és quan es va con­fi­gu­rant aquest esce­nari de tres comu­ni­tats. És veri­tat que, en el trans­curs de la guerra, s’aca­ben cre­ant tres exèrcits més o menys homo­ge­nis: un de musulmà, a Sara­jevo, un de croat, a Mos­tar, i un de ser­bo­bosnià, que ocupa la resta del ter­ri­tori. Això porta a tres rea­li­tats polítiques. L’agost del 1995, quan hi ha hagut la mas­sa­cre d’Sre­bre­nica per part de l’exèrcit ser­bo­bosnià, tot i que això se sap més tard, la pressió inter­na­ci­o­nal ja és molt forta i l’OTAN acaba bom­bar­de­jant els ser­bo­bo­ni­ans, els fa reduir les seves posi­ci­ons i això acaba por­tant una mena d’equi­li­bri, una mena de tau­les, que és com ha que­dat el país ara. El 51% per a la fede­ració, que és la zona de musul­mans i cro­ats, i el 49% de la República Srpska, que és el mateix que hi havia el 1995. Ara, han jux­ta­po­sat els exèrcits i, fins i tot, han inter­vin­gut a l’Iraq com a exèrcit de Bòsnia i Her­ce­go­vina; però és una jux­ta­po­sició dels tres que hi havia.
I com s’orga­nit­zen política­ment?
Hi ha aques­tes dues comu­ni­tats que for­men una mena de con­fe­de­ració. Quan par­lem de política inter­na­ci­o­nal, ara mateix al món, Bòsnia i Her­ce­go­vina és l’únic que té aquest model, perquè Suïssa, encara que tin­gui el nom, no ho és. Hi ha dos ens total­ment sepa­rats; el govern cen­tral comú que hi ha té molt poques atri­bu­ci­ons. En té en el tema de migra­ci­ons, que ara és un gran embo­lic, perquè Bòsnia és la porta d’entrada a la Unió Euro­pea. Per tant, entre la fron­tera cro­ata i Bòsnia, és el lloc on arri­ben molts immi­grants. Jus­ta­ment, aquesta com­petència, que és una patata calenta, la té el govern cen­tral. Però bé, per a quasi tota la resta, les dues enti­tats fun­ci­o­nen sepa­ra­da­ment. Cadascú fa la seva.
És a dir que cro­ats i musul­mans viuen per una banda i els ser­bis viuen per una altra?
La gent ha aca­bat com­prant aquest dis­curs de les tres comu­ni­tats i tot­hom s’ha anat reple­gant a la seva zona. Sobre­tot els ser­bis (crec que són el 92%) viuen a la República Srpska. Hi ha molt pocs musul­mans. A Sre­bre­nica, els qui van que­dar. L’altra zona del país no és tan homogènia, però està divi­dida en can­tons, de manera que també tenen uns altíssims poders; perquè, en rea­li­tat, els cro­ats i els musul­mans no volen com­par­tir el poder. Cadascú té la seva poli­cia. Les com­petències en edu­cació, que és un aspecte molt sen­si­ble, es deci­dei­xen també en aquests can­tons. A les grans ciu­tats, hi ha més diver­si­fi­cació, però molt enrere res­pecte del que hi havia abans. Mos­tar és una ciu­tat que segueix divi­dida, perquè un tros és de musul­mans i l’altre és dels cro­ats; de ser­bis també n’hi havia i ara no hi són. Hi ha alguns llocs on les comu­ni­tats han des­a­pa­re­gut del mapa. Hi ha inter­can­vis de casa. Els qui van pro­moure la guerra s’han sor­tit amb la seva. No hi ha matri­mo­nis mix­tes. Fins fa qua­tre dies, encara hi havia situ­a­ci­ons bru­tals, com ara que, a Mos­tar, les ambulàncies d’un cos­tat no ana­ven a reco­llir paci­ents de l’altre. No sé si dir que la situ­ació és tensa, però viuen total­ment segre­gats.
I per on passa la solució?
A diferència de la Guerra Civil, allà només fa 25 anys d’això. Una cosa són els cri­mi­nals de guerra que s’han jut­jat; molts, a la vora de 120. S’ha fet una bona feina. Però el gros de poli­cies ser­bo­bos­ni­ans que eren allà quan es produïa la matança de Sre­bre­nica (això ens ho van expli­car l’agost pas­sat) seguei­xen sent poli­cies. Els fills, o els des­cen­dents, o els fami­li­ars de gent que ha per­dut éssers esti­mats en la mas­sa­cre es tro­ben per­so­nes que sabien que eren allà i que van fer veure que no veien el que estava pas­sant, o que direc­ta­ment hi van par­ti­ci­par. És molt bèstia. La solució que han tro­bat és que tot­hom esti­gui una mica segre­gat, que cadascú vagi a la seva. És una mala solució, però és una solució. I amb l’edu­cació també passa el mateix.
Què ha pas­sat?
Cadascú explica la seva pel·lícula. Explica la història des del seu punt de vista. I amb la llen­gua, el mateix. Tor­nant a L’onada, la pel·lícula del prin­cipi, què és el que genera iden­ti­tat? La religió era l’únic ele­ment objec­tiu que donava dife­ren­ci­ació entre aques­tes comu­ni­tats, tot i que l’índex de reli­gi­o­si­tat era molt més baix, encara que ara ha aug­men­tat moltíssim. Per exem­ple, en el cas musulmà, els únics que han posat diners per recons­truir han estat els països islàmics; per tant, van tots a la mes­quita a pre­gar, perquè els n’han cons­truïdes mol­tes! Tota aquesta zona de la península aràbiga (l’Aràbia Sau­dita i els Emi­rats Àrabs Units) hi ha apos­tat molt fort. Han com­prat mol­tes pro­pi­e­tats allà perquè per a ells també és una mena d’entrada a Europa, de tenir una casa a Europa, en un lloc molt barat.
I amb la llen­gua?
S’ha arti­fi­ci­a­lit­zat, perquè és la mateixa llen­gua. Si poses en el Goo­gle Trans­late un text que t’han dit que està en serbi, el tra­duc­tor mol­tes vega­des et diu que és croat. Vaja, que és evi­dent que no hi ha gran dife­ren­ci­ació. El que han fet en aquest cas, sobre­tot els cro­ats, ha estat bus­car nous voca­bles i arti­fi­ci­a­lit­zar la llen­gua. Tot això amb el suport del govern de Croàcia. A més, hi ha un ele­ment de deses­ta­bi­lit­zació raríssim: tots els cro­ats que viuen a Bòsnia tenen ciu­ta­da­nia euro­pea. Són habi­tants de Bòsnia i Her­ce­go­vina, però tenen pas­sa­port croat. Poden votar en les elec­ci­ons euro­pees i tenen la doble naci­o­na­li­tat.
I ara quin és el futur d’aquest país?
El futur és acon­se­guir que no entrin un altre cop en con­flicte i que ingres­sin a la Unió Euro­pea, que és l’únic ens que els pot dir que està bé que tin­guin el poder des­cen­tra­lit­zat però que hi ha d’haver polítiques que es facin con­jun­ta­ment. Ara mateix, no com­plei­xen la majo­ria dels estàndards que els dema­nen. La meva opinió és que, al final, la Unió Euro­pea els dei­xarà entrar pel sim­ple fet de gestió migratòria, perquè allà té un forat negre, entre Grècia, que és UE, i Croàcia, que també ho és, que Brus­sel·les pre­fe­rirà aca­bar engo­lint.

Dues escoles, una teulada

El sistema educatiu “és una guerra amb altres armes”, explica Salicrú. Hi ha tres currículums educatius en funció de l’ètnia a què pertany cada infant. Aquest sistema rep la denominació anglosaxona Two schools, one roof (‘Dues escoles, una teulada’). “Nens de dues ètnies diferents que van a a la mateixa escola però que són separats i que estudien un currículum educatiu diferent”, assegura el periodista, que explica que, fins i tot, estan separats a l’hora del pati. “També hi ha escoles multiètniques, com és el cas del districte Brcko, al nord, que a la pràctica funciona com un ens independent (no és ni Federació ni República Srpska) i on els infants van a la classe junts, però no és el més habitual al país”, assenyala Salicrú.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.