Entrevista

JORGE MARTÍNEZ

INVESTIGADOR DEL CEPAP-UAB

“Tenim un passat comú que ens uneix a tots”

L’excepcional troballa de les restes d’una dona Homo sapiens que va viure a la Noguera fa 14.000 anys obre un munt d’interrogants. Qui era i com era la Linya? Ens ho explica un dels descobridors

JACIMENT
“El de la Cova Gran és un dels més excepcionals dins del registre arqueològic del Mediterrani occidental”

Des de l’any 2002, inves­ti­ga­dors del Cen­tre d’Estu­dis del Patri­moni Arqueològic (Ceparq-UAB) tre­ba­llen al jaci­ment de la Cova Gran, a la zona d’Ave­lla­nes-Santa Linya, a la Noguera, un espai que els ha permès recons­truir la vida dels humans els últims 50.000 anys. Les pri­me­res res­tes òssies loca­lit­za­des han permès iden­ti­fi­car una dona Homo sapi­ens, la Linya, que des­can­sava sota terra des de feia uns 14.000 anys.

Qui era la Linya?
Aquesta pre­gunta demana una res­posta com­pleta i tot just estem començant a conèixer qui era la Linya. Després de 14.000 anys, es fa una mica com­pli­cat asse­nya­lar com era aquesta dona de mida petita; hau­rem d’espe­rar una mica per deter­mi­nar-ne l’edat, si era adulta o jove i altres carac­terísti­ques més con­cre­tes. Tot just estem en una fase molt ini­cial i hem d’espe­rar el resul­tat dels estu­dis pale­o­an­tro­pològics específics per obte­nir més infor­mació. Cal temps per dis­po­sar d’un retrat robot de la Linya.
On i com es va tro­bar?
L’estiu del 2020. Pri­mer, es va loca­lit­zar una falange a uns dos metres de pro­fun­di­tat i, a par­tir d’aquí, vam tro­bar altres parts de l’esque­let, com ara alguns frag­ments del crani, ossos de les cames, part de la pel­vis, els braços i algu­nes cos­te­lles. Els ossos esta­ven col·locats en decúbit supí, és a dir, cap per amunt, i en una mena de nínxol natu­ral de la cova que va que­dar sepul­tat poste­ri­or­ment per les roques. La nos­tra pri­mera hipòtesis és que el cos va ser posat allà inten­ci­o­na­da­ment (per tant, seguint algun tipus de ritus fune­rari), però tam­poc des­car­tem altres pos­si­bi­li­tats. Hem de tenir en compte que els col·lec­tius de recol·lec­tors i caçadors de l’època trac­ta­ven els morts de mane­res dife­rents i, ara mateix, no podem des­car­tar ni el cani­ba­lisme ni la mort per acci­dent.
Quins pas­sos s’han de seguir ara?
Un cop tras­lla­dats els ossos al labo­ra­tori, toca trac­tar a fons l’espai on es van tro­bar. Cal inves­ti­gar bé si hi que­den res­tes i micro­re­si­dus que per­me­tin con­fir­mar que van cobrir la Linya amb pells o fibres vege­tals. Un fet que con­fir­ma­ria que el cos va seguir un procés d’enter­ra­ment, perquè no són gens comuns més enllà dels 5.000 anys d’anti­gui­tat. A banda de conèixer-la més a fons, els nous des­co­bri­ments ens per­me­tran avançar en la vida dels seus con­tem­po­ra­nis i en la seva relació amb altres lli­nat­ges euro­peus.
Com?
Estem tre­ba­llant amb un ins­ti­tut genòmic per veure si podem recons­truir la genètica de les res­tes tro­ba­des de l’ADN i esta­blir vin­cles amb altres pobla­ci­ons huma­nes euro­pees del mateix període. De moment, és una línia d’estudi que espe­rem veri­fi­car.
Per què és tan impor­tant haver-la loca­lit­zat?
És una pre­gunta que dona peu a mol­tes vari­ants. A banda del valor inne­ga­ble de la tro­ba­lla, a mi per­so­nal­ment, com a inves­ti­ga­dor, em con­firma l’evidència que d’espècie humana només n’hi ha una i que no hi ha cap raó, ni biològica ni molt menys ideològica, per esta­blir diferències. Els dar­rers trenta anys, a l’Estat s’han creat un seguit d’estruc­tu­res d’inves­ti­gació sobre els orígens humans i la bio­lo­gia evo­lu­tiva que són cap­da­van­te­res inter­na­ci­o­nal­ment. Unes estruc­tu­res de pri­mer ordre que, malau­ra­da­ment, topen amb mis­sat­ges reduc­ci­o­nis­tes que par­len d’éssers supe­ri­ors i infe­ri­ors, que veuen en el racisme l’expli­cació per mos­trar les diferències entre éssers humans. Mis­sat­ges d’odi, de què molts fomen­tats per deter­mi­nats polítics, que no tenen cap base biològica. En aquest àmbit, encara hem d’evo­lu­ci­o­nar. I em pre­o­cupa molt, com a inves­ti­ga­dor i, sobre­tot, com a per­sona.
Els nos­tres avant­pas­sats encara ens han d’ense­nyar molt?
Molt, sens dubte. Sovint posem com a exem­ple els nean­der­tals i els Homo sapi­ens quan volem par­lar de pràcti­ques poc huma­nes, i obli­dem que la nos­tra soci­e­tat actual té un pòsit de malig­ni­tat cada cop més evi­dent. Mani­fes­ta­ci­ons com ara la de Rocío Monas­te­rio, de VOX, acu­sant un dipu­tat de Podem de ser il·legal pel color de pell i fomen­tant la diferència ens fan un ser­vei ben galdós. Tenim un pas­sat comú que ens uneix a tots, i l’hem de rei­vin­di­car. Els espe­ci­a­lis­tes hau­rien de sor­tir en massa a desau­to­rit­zar aquest tipus d’afir­ma­ci­ons, que l’únic que bus­quen és l’enfron­ta­ment.
Resulta molt difícil tro­bar res­tes huma­nes d’aquest període i en la zona on s’està exca­vant?
Més que difícil o no difícil és que a la Linya no l’espe­rava ningú. Tre­ba­llem a la Cova Gran des de fa vint anys, i fins ara no havíem tro­bat cap cos. La zona on va sor­tir era rela­ti­va­ment nova i no hi havia cap evidència del que ama­gava. Una situ­ació que fa bona la dita que, en arque­o­lo­gia, quan menys t’ho espe­res sor­geix la sor­presa, i que encara con­firma més que el jaci­ment de la Cova Gran és dels més excep­ci­o­nals dins del regis­tre arqueològic del Medi­ter­rani occi­den­tal. Un jaci­ment que cobreix 50.000 anys d’ús i d’hàbitat. La Linya és el dar­rer des­co­bri­ment, però estic segur que no serà l’últim.
Podríem par­lar d’un Ata­pu­erca català?
No, en cap cas. Ata­pu­erca és únic i una excepció mun­dial. Hi ha pocs llocs dins del pla­neta que tin­guin la riquesa de fòssils humans i d’ele­ments vin­cu­lats a l’evo­lució humana com aquest jaci­ment. Tot i això, estic molt con­tent d’haver tro­bat unes res­tes que no es tro­ben a Ata­pu­erca [riu].
L’evo­lució humana és un camp encara prou des­co­ne­gut?
Tre­ba­llem per acon­se­guir con­fec­ci­o­nar un volum prou acla­ri­dor sobre el pas de l’home per aquest pla­neta. Però ens tro­bem amb situ­a­ci­ons tan des­con­cer­tants com que conei­xem molt millor la vida dels éssers que van viure fa 300.000 anys i dels matei­xos nean­der­tals que no pas dels que fa pocs milers d’anys que ens van pre­ce­dir. Els humans moderns són molt estranys dins del regis­tre arqueològic.
Per què?
Aquesta és una bona pre­gunta. Sabem que hi ha res­tes en deter­mi­nats llocs, però des­co­nei­xem per què hi són, per què les hi van posar. Un dels grans temes de dis­cussió entre els espe­ci­a­lis­tes és deter­mi­nar com van ser trac­tats en el moment de la mort. Hi ha molta vari­a­bi­li­tat en el trac­ta­ment mor­tu­ori i no sem­pre els ritu­als fune­ra­ris s’adi­uen amb la imatge més clàssica de gent enter­rada en un espai creat expres­sa­ment i envol­ta­des d’aixo­var. S’han tro­bat enter­ra­ments on només hi havia dents. Vui­tanta dents que cor­res­po­nien a catorze indi­vi­dus dife­rents.
Com era el període climàtic de fa 14.000 anys?
La Linya i els seus com­panys van viure en un moment de canvi molt crític. Els Homo sapi­ens van arri­bar a la península Ibèrica fa uns 40.000 anys, en plena gla­ci­ació, que es va man­te­nir fins a 15.000 anys enrere. A par­tir d’aquí i en un període molt curt, cap al 14.700 aC, les con­di­ci­ons es van trans­for­mar en un clima sem­blant a l’actual, amb un aug­ment de la tem­pe­ra­tura, més pluja i un nou pai­satge ecològic. Abans que el nos­tre, ells ja van patir un canvi climàtic que els va cap­gi­rar la rea­li­tat i els cos­tums i els va obli­gar a adap­tar-se i a fer-ho ràpida­ment, perquè les experiències de milers d’anys que havien acu­mu­lat ja no els ser­vien.
Si coneguéssim més a qui ens va pre­ce­dir, els humans seríem millors?
Bona pre­gunta. Ens ha tocat viure un moment gens fàcil, però el pas­sat tam­poc va ser una Arcàdia feliç. Les con­di­ci­ons de super­vivència de la Linya van haver de ser molt dures. La nos­tra pale­o­an­tropòloga va comen­tar que les res­tes mos­tra­ven unes tíbies com­ple­ta­ment pla­nes, fet que implica que durant la seva vida va cami­nar molt, moltíssim. El seu estrès i la seva càrrega segur que eren duríssi­mes. Si ens poguéssim mirar als ulls, estic con­vençut que ens reco­nei­xeríem en ella, encara que no tant en la manera de veure el món. Ella era cons­ci­ent què havia de fer i per què ho havia de fer. Nosal­tres hem per­dut la pers­pec­tiva i mirem el món d’una manera com­ple­ta­ment dis­tor­si­o­nada.
Com a espècie tenim intacte l’ins­tint de super­vivència?
Hi ha molts exem­ples que ens demos­tren que sí. Un dels més impac­tants va ser l’acci­dent d’avió d’aquell equip de rugbi de prin­ci­pis dels setanta, en què els qui van sobre­viure van haver de recórrer al cani­ba­lisme per aguan­tar. En situ­a­ci­ons límit, l’home actua al límit. Però el que crec que és més impor­tant és la capa­ci­tat de mode­latge que tenim com a espècie i que ens per­met adap­tar-nos a tot tipus de regis­tres i eco­sis­te­mes. Això ens fa únics.

TERESA MÁRQUEZ

mtmar­quez@​lrp.​cat

L’EVOLUCIÓ del coneixement

Jorge Martínez-Moreno va obtenir el màster en prehistòria per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) el 1994 i el doctorat en prehistòria el 1998. Del 1994 al 2000, va ser professor adjunt del departament de prehistòria i antropologia social de la mateixa universitat. Des del 1999 fins al 2001, va ser investigador postdoctoral en el departament d’antropologia de la Universitat de Califòrnia, a Santa Cruz (Estats Units), i el 2004, en el departament de prehistòria del CSIC (Madrid). Des del 2005 i fins ara, és investigador postdoctoral adscrit al Centre d’Estudis del Patrimoni Arqueològic de la Prehistòria (UAB). El seu principal interès d’investigació és l’arqueologia de l’evolució humana, en especial les habilitats cognitives dels humans els últims 130.000 anys.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor