Entrevista

JOSÉ A. DONAIRE

DOCTOR EN GEOGRAFIA I EXPERT EN TURISME

“Hem d’invertir en el no turisme”

Un país urbà, terciari, industrial i agrícola és molt atractiu. Un país que només és turístic ho és molt poc. Per tant, en temps de canvis, José Antonio Donaire recepta apostar per l’autenticitat del país

MODEL
“S’han accentuat processos anticíclics. Cal perspectiva per saber si acabaran sent estructurals o desapareixeran quan passi la pandèmia”
NOUS TURISTES
“Hi ha turistes cada cop més incòmodes en la seva condició de turistes, i busquen espais i formes alternatives de turisme”
IDENTITAT
“Com més connectes amb les identitats dels llocs, més fàcil és que les experiències siguin més potents i la teva competitivitat, alta”
FUTUR
“Tindrem bons anys turístics perquè hi haurà els feliços vint del segle XXI, i una de les fórmules d’aquesta felicitat seran el turisme i els viatges”
TRANSPORTS
“La gent ha d’arribar a Catalunya essencialment per via ferroviària i mitjançant l’autobús”
CANVIS
“El canvi més important que ha de fer el sector és aconseguir posar en valor els territoris del país que ara no surten a l’agenda turística”

Aquest 2021 ha estat l’any del seu debut lite­rari amb La síndrome del Dr. Stran­ge­love, però si per una cosa és refe­rent aquest doc­tor en geo­gra­fia és pel seu conei­xe­ment del sec­tor turístic, en què s’ha espe­ci­a­lit­zat en estu­dis sobre orde­nació i pla­ni­fi­cació d’espais turístics, amb inves­ti­ga­ci­ons sobre els fac­tors de canvi social i geogràfic del turisme, el turisme als espais metro­po­li­tans i els com­po­nents del turisme cul­tu­ral. Ara, des de la seva residència a Sant Feliu de Guíxols, ana­litza la com­ple­xi­tat en què es troba el sec­tor i els rep­tes de futur.

Què n’hem après, de la pandèmia, i què cal can­viar del model turístic actual?
La pandèmia no ha modi­fi­cat subs­tan­ci­al­ment el model turístic. El que ha fet és acce­le­rar un procés que ja venia d’abans. Ha accen­tuat pro­ces­sos anticíclics, fenòmens que sí que pun­tu­al­ment con­tra­di­uen el que estava pas­sant abans de la pandèmia, i neces­si­tem una mica més de pers­pec­tiva per saber si aquests pro­ces­sos pas­sa­ran a ser estruc­tu­rals o des­a­pa­rei­xe­ran quan passi la pandèmia.
Posi’n exem­ples.
El pri­mer feno­men anticíclic és la crisi de la ciu­tat. Des del 2000 fins al 2019, la major part del crei­xe­ment turístic inter­na­ci­o­nal s’estava donant pel crei­xe­ment del turisme urbà. Les grans ciu­tats s’esta­ven con­ver­tint en el motor del turisme euro­peu i inter­na­ci­o­nal. Com a con­seqüència de la covid, hi ha hagut una crisi de la gran metròpoli; la gent té neces­si­tat de bus­car natura i espais verds, i la con­cen­tració passa a ser un pro­blema. Això està pas­sant també amb els turis­tes, i el sec­tor que més està patint és el del turisme urbà. El segon feno­men és que, abans de la pandèmia, el sec­tor que més crei­xia era el de la llarga distància, els des­plaçaments inter­con­ti­nen­tals; a Bar­ce­lona, per exem­ple, venien molts ame­ri­cans i japo­ne­sos. Ara, la llarga distància s’ha inter­rom­put i s’han dis­pa­rat el turisme domèstic i el de curta distància: els fran­ce­sos venen a Cata­lu­nya i els austríacs van a Itàlia.
Aquests fenòmens pun­tu­als que comenta encai­xen més amb el turisme sos­te­ni­ble que ara tot­hom recepta.
El debat sobre el turisme sos­te­ni­ble ja fa com a mínim quinze anys que està sobre la taula i no està prou rela­ci­o­nat amb la pandèmia, tot i que sí que ha accen­tuat aquesta cons­ci­en­ci­ació dels pro­ble­mes ambi­en­tals de la mobi­li­tat.
I què hem de fer per ser turísti­ca­ment més sos­te­ni­bles?
El turisme sos­te­ni­ble es basa en dos grans fac­tors: la mobi­li­tat i el con­sum energètic. Venim d’un model turístic que es basa en des­plaçaments curts en avió que dei­xen una pet­jada de car­boni enorme i en què l’ús del trans­port pri­vat també està molt esti­mu­lat. Si volem anar cap a un turisme sos­te­ni­ble, hem de pri­vi­le­giar altres for­mes de des­plaçament. El tren ha de ser impres­cin­di­ble i hem de fer que els viat­ges en avió siguin un feno­men molt més pun­tual.
Això no agra­darà al sec­tor turístic.
Una hipòtesi és que volar menys i millor pot millo­rar el model turístic, fent que sigui menys super­fi­cial. Perquè faig unes grans vacan­ces cada cinc o deu anys i les con­ver­teixo en una inversió per­so­nal i pot­ser en lloc de deu dies m’hi estic un mes. El viatge no serà una experiència epidèrmica i banal, sinó que la relació amb el lloc serà més pro­funda, i donaré al destí l’opor­tu­ni­tat que em digui més coses.
I sobre el con­sum energètic tam­poc devem ser un exem­ple.
Aquí sí que cal un canvi de para­digma i una trans­for­mació radi­cal del sec­tor. Tots els estu­dis demos­tren que el turista té un con­sum energètic supe­rior a la mit­jana d’un resi­dent: més aigua, canvi de llençols i tova­llo­les cada dia, més dei­xa­lles... Hem de tro­bar models que acon­se­guei­xin reta­llar aquesta diferència i que, un cop arribi el turista, el sec­tor tin­gui un com­por­ta­ment en ter­mes de gestió ambi­en­tal radi­cal­ment dife­rent. Si no es fa, serà un pro­blema, perquè a Europa el model de gestió sos­te­ni­ble en ori­gen cada vegada és més fort i una des­ti­nació turística s’ha de situar, com a mínim, en el mateix estàndard que el país d’ori­gen, o per sobre. Un danès no pot venir a Cata­lu­nya i tro­bar que el nos­tre sis­tema de gestió és pit­jor que el que té a casa!
Par­lava del tren com a mitjà de trans­port impres­cin­di­ble i aquí el debat és l’ampli­ació de l’aero­port. És el moment de replan­te­jar-se les infra­es­truc­tu­res?
A Europa, hi ha un movi­ment impor­tant que ve del nord i que s’aca­barà impo­sant, ja que la mateixa UE ho ha posat com a fita per al 2050, que és el canvi de la mobi­li­tat i que el model para­digmàtic sigui el tren. És amb aquesta pers­pec­tiva que ens hem de plan­te­jar l’ús de l’avió i fins a quin punt l’ampli­ació de l’aero­port té sen­tit. Una altra cosa es deci­dir què fa el país durant aquesta tran­sició de models i fins on ens hem d’apro­fi­tar del model antic en espera del canvi. Això es un debat no gens fàcil, però el que és clar és que com a país ens hem de plan­te­jar l’horitzó final: la gent ha d’arri­bar a Cata­lu­nya essen­ci­al­ment per via fer­roviària i mit­jançant l’autobús. Ara, el 80% de la gent que entra a l’Estat espa­nyol ho fa amb avió, i les entra­des aèries s’han d’anar reduint. Després, hi ha un altre argu­ment: un cop arriba el turista a casa nos­tra, inten­tem evi­tar la mobi­li­tat interna amb trans­port pri­vat; per a això cal fer una bona xarxa de trans­port públic. La Costa Brava, per exem­ple, no té un tren que con­necti totes les des­ti­na­ci­ons turísti­ques. I ara, a l’estiu, cada cap de set­mana sur­ten de l’àrea de Bar­ce­lona mig milió de turis­mes per anar a la costa amb vehi­cle pri­vat. Pot­ser podem subs­ti­tuir els grans pàrquings que això reque­reix i el col·lapse de les ciu­tats per entra­des fer­roviàries. Que sigui el trans­port públic el que et porti fins al lloc turístic.
Un canvi radi­cal i molta feina per a un sec­tor que ara està en plena crisi, no?
Sí, s’ha de fer un gran canvi, però tenim un bon punt de par­tida. Tenim infra­es­truc­tura i tenim el país pre­pa­rat per a temes turístics, i alguns d’aquests can­vis han de ser para­turístics. El model de mobi­li­tat i de subs­ti­tuir el cotxe pel trans­port públic ha d’arri­bar a tots els àmbits, no només al turístic. El canvi més impor­tant que ha de fer el sec­tor és acon­se­guir posar en valor els ter­ri­to­ris del país que no sur­ten a l’agenda turística. El 2020, vam fer un estudi que cons­tata que qui més va aguan­tar la crisi l’any pas­sat van ser les des­ti­na­ci­ons menys turísti­ques, i això el sec­tor ho ha de veure com una opor­tu­ni­tat. Aquesta, per a mi, és la gran feina.
Però aquesta crisi aca­barà algun dia?
La tendència ja s’intuïa abans de la pandèmia. A Europa, hi ha un movi­ment impor­tant de turis­tes cada cop més incòmodes en la con­dició de turis­tes i que inten­ten bus­car espais i for­mes alter­na­ti­ves de turisme que tin­guin altres impac­tes i gene­rin altres dinàmiques. Un dels fac­tors més impor­tants d’aquest procés és que aquests turis­tes se sen­ten cada cop més incòmodes als llocs molt turístics. La tendència és bus­car llocs de des­con­cen­tració turística. Això és el que ha pas­sat clara­ment el 2020: les zones amb espais natu­rals han tin­gut regis­tres molt simi­lars als que havien tin­gut el 2019, men­tre que a Bar­ce­lona només hi havia un 10% d’ocu­pació res­pecte del 2019. Això és una opor­tu­ni­tat per dis­tri­buir de manera homogènia els bene­fi­cis del turisme.
Què ha d’expli­car Cata­lu­nya a l’exte­rior?
No cal par­lar de Bar­ce­lona en els mer­cats inter­na­ci­o­nals. Has d’expli­car el que no has expli­cat fins ara. S’ha de posar en valor l’altra Cata­lu­nya, la que està ama­gada, la que no surt als mapes inter­na­ci­o­nals però la que pro­ba­ble­ment té més capa­ci­tat d’atraure aquest seg­ment de turis­tes que bus­quen un lloc amb per­so­na­li­tat. Aques­tes són les des­ti­na­ci­ons que tin­dran mer­cat a par­tir d’ara.
Un pro­jecte turístic com el Hard Rock, ara con­ge­lat, té cabuda en aquest model de futur que dibui­xem?
Gens ni mica. Pro­duir models que estan este­sos inter­na­ci­o­nal­ment vol dir que estàs ofe­rint una rèplica més del que es pot tro­bar en qual­se­vol lloc. Com més con­nec­tes amb les iden­ti­tats dels llocs, més fàcil és que les experiències siguin molt més potents i que la teva com­pe­ti­ti­vi­tat sigui més alta, perquè el que tu ofe­rei­xes no ho ofe­reix ningú. Ofe­rir experiències molt vin­cu­la­des amb tra­di­ci­ons del destí és molt difícil­ment des­ter­ri­to­ri­a­lit­za­ble, però si repli­ques un model no dei­xes de ser un més. L’única manera d’enten­dre les falles del Piri­neu és anant-hi i for­mar part d’aque­lla iden­ti­tat; no es poden fer falles als Mone­gros. En canvi, el model Hard Rock que pro­posa Shel­don és un model que és a Sin­ga­pur, a Macau, a Las Vegas i que, pro­ba­ble­ment, aca­barà a Dubai.
I un com­plex pen­sat per al turista asiàtic tam­poc deu encai­xar amb allò de volar i la sos­te­ni­bi­li­tat.
Jo no renun­ci­a­ria al turisme asiàtic, de la mateixa manera que un ame­ricà no renun­ciarà al turisme euro­peu. Mèxic és un país excep­ci­o­nal, el que no té sen­tit és que anem vuit dies a un com­plex de la Ribera Maia i des d’allà fem dues excur­si­ons facul­ta­ti­ves. Aquest és el model equi­vo­cat, pel cost ambi­en­tal que suposa i perquè l’experiència és tan banal que fa impos­si­ble enten­dre la rea­li­tat com­plexa del país. Cata­lu­nya pot estar ben posi­ci­o­nada en el mer­cat asiàtic, però l’hem de convèncer que venir aquí no és anar unes dies a Bar­ce­lona, sinó que és una experiència molt més densa i que reque­reix anar a mol­tes més des­ti­na­ci­ons. Hem d’ofe­rir rutes més com­ple­xes que con­nec­tin amb la iden­ti­tat del país.
Vostè parla d’una ter­cera revo­lució del turisme. Què marca aquesta revo­lució?
Totes les revo­lu­ci­ons turísti­ques neces­si­ten estruc­tu­res tec­nològiques que les facin pos­si­bles, i ara cal una tran­sició tec­nològica per con­nec­tar neces­si­tats múlti­ples amb pro­duc­tes múlti­ples. El turisme for­dista va aparèixer pel desen­vo­lu­pa­ment del vol xàrter, la mas­si­fi­cació del cotxe pri­vat, els sis­te­mes de reserva com­pu­te­rit­zats... Hi va haver una tec­no­lo­gia que va fer pos­si­ble pas­sar d’un model de turisme eli­tista a un turisme de mas­ses. Ara, per pas­sar del for­disme al post­for­disme neces­si­tem la tec­no­lo­gia i aquesta tec­no­lo­gia està basada en les dades mas­si­ves, en la gestió de la infor­mació, que per­meti fàcil­ment con­nec­tar pres­crip­tors amb con­su­mi­dors, oferta amb demanda. A mi m’agrada la bici­cleta extrema, doncs neces­sito una oferta que s’adapti a això i aquesta oferta es diu Pedals de Foc. El que he de tro­bar és la manera que un danès que viu a Copen­ha­guen sàpiga que aquí hi ha aquesta oferta, i això la tec­no­lo­gia de la infor­mació ho per­metrà.
Aquesta tec­no­lo­gia anul·la els inter­me­di­a­ris?
Genera un efecte d’auto­ma­tit­zació dels pro­ces­sos turístics, tant en la gestió interna com en l’externa, que seria la relació entre cli­ent i pres­ta­dor. Aquesta màquina que ara ja et tro­bes en una cadena de men­jar ràpid per fer la comanda ens la tro­ba­rem més sovint del que ens pen­sem. Hi ha mol­tes cade­nes d’hotels que ja han auto­ma­tit­zat els pro­ces­sos d’entrada i sor­tida de l’esta­bli­ment, i amb el mòbil pots acce­dir a l’habi­tació sense pas­sar per recepció, ja hi ha tec­no­lo­gia que per­met fer el ser­vei d’habi­ta­ci­ons amb un robot molt econòmic, ser­veis de vigilància amb infra­ro­jos... Tot això ens porta a un esce­nari que és el de la pro­gres­siva des­a­pa­rició de per­so­nal en el sec­tor ter­ci­ari: els bancs, les gaso­li­ne­res... estan per­dent tre­ba­lla­dors perquè s’han auto­ma­tit­zat els pro­ces­sos, i això també passa en el turisme. Europa, a través dels fons Next Gene­ra­tion, està pro­mo­vent dos grans pro­ces­sos: sos­te­ni­bi­li­tat i tec­no­lo­gia. Això té un impacte molt bo en el turisme, perquè les TIC per­me­tran con­nec­tar oferta i demanda i fer aquest pas cap al post­for­disme. Però també hi ha un procés incòmode, perquè la pro­gres­siva auto­ma­tit­zació de les fei­nes turísti­ques de menys valor afe­git farà que es per­din llocs de tre­ball.
No tot ho deu poder fer una màquina.
Fa deu anys en una con­ferència sobre auto­ma­tit­zació, hau­ria sor­tit el sec­tor dels ser­veis com a sec­tor refugi. Hi havia la idea gene­ra­lit­zada que deter­mi­nats sec­tors mai no s’auto­ma­tit­za­rien, perquè es pen­sa­ven que la relació inter­per­so­nal era impres­cin­di­ble, i es par­lava, per exem­ple, que les boti­gues no s’auto­ma­tit­za­rien mai. Ara, faria riure pen­sar això amb Ama­zon dis­pa­rada gràcies a la pandèmia. Els argu­ments de l’experiència de poder tocar un pro­ducte a la botiga han que­dat des­mun­tats. Tot­hom deia que el turisme era el sec­tor refugi con­tra l’auto­ma­tit­zació, que els turis­tes neces­si­ta­ven el con­tacte i la relació humana, però sem­bla que no.
Això és un debat que supera l’àmbit turístic. Pot­ser caldrà tre­ba­llar menys perquè hi hagi feina per a tot­hom.
El que passa és que si amb l’auto­ma­tit­zació hi ha una reducció d’hores de feina o una modi­fi­cació del temps de jubi­lació, això voldrà dir més dis­po­sició de temps lliure i més pre­dis­po­sició al viatge, que és un dels con­di­ci­o­nants que té el turisme con­tem­po­rani, que es prac­tica en el temps de no feina. Com que tre­ba­llo molt, no puc fer gaire temps de vacan­ces. Qui es pot per­me­tre fer tres mesos de vacan­ces actu­al­ment? Doncs en un horitzó 2050 segu­ra­ment hi haurà més gent que tindrà tres mesos de vacan­ces. L’incre­ment del temps lliure ens refor­mu­larà la idea d’accés al turisme, que poten­ci­a­ment serà més ampli, tot i que també hau­rem de veure qui­nes ren­des tindrà la població per poder pagar aquests des­plaçaments i aques­tes vacan­ces.
Pen­sant en els pro­pers cinc anys, quin és l’esce­nari i la salut del turisme a Cata­lu­nya? Con­ti­nuarà sent un motor econòmic clau?
Crec que tin­drem bons anys turístics, perquè hi haurà els feliços vint del segle XXI, i una de les fórmu­les d’aquesta feli­ci­tat seran el turisme i els viat­ges. Hi ha dues mane­res d’afron­tar aquesta con­jun­tura: que la con­jun­tura ens ajudi a can­viar l’estruc­tura o que la con­jun­tura faci per­pe­tuar la vella estruc­tura. Ara que vin­dran anys bons, podem inver­tir en un canvi amb els recur­sos que tin­drem extres, o podem pen­sar que tor­nem a la case­lla de sor­tida i rein­ver­tim en el model antic. Aquesta és la gran decisió que ara tenim com a país. Deci­dir cap on reo­ri­en­tem aquests recur­sos extres que venen d’Europa: si n’inver­tim una part en el sec­tor turístic perquè tec­nològica­ment i des del punt de vista de la sos­te­ni­bi­li­tat sigui dife­rent, o no. On serem? Doncs depèn d’aquesta decisió.
Quin con­sell dona­ria per estar ben posi­ci­o­nats com a des­ti­nació en aquest nou esce­nari de futur?
La millor inversió que podem fer pel turisme a Cata­lu­nya és inver­tir en el no turisme. Un país que és indus­trial, agrícola, ter­ci­ari, urbà... és molt atrac­tiu. Un país que només és turístic és molt poc atrac­tiu perquè, pre­ci­sa­ment, la gent està defu­gint els espais estric­ta­ment turístics. Això els està pas­sant a les Seyc­he­lles i a Zanzíbar, que ara tenen mol­tes difi­cul­tats per tren­car la seva lògica d’espai turístic. Cata­lu­nya no té mono­cul­tiu turístic, ni de bon tros! Quina és, doncs, una bona estratègia turística? Inver­tir en una tran­sició indus­trial, inver­tir en la Cata­lu­nya buida, inver­tir per recu­pe­rar zones agrícoles amb agri­cul­tura de pro­xi­mi­tat, impul­sar noves tec­no­lo­gies en entorns de ciu­tats mit­ja­nes que gene­rin nous bar­ris cre­a­tius, tenir un país fort en indústries cre­a­ti­ves... Això pro­du­eix una atmos­fera que els visi­tants i els para­tu­ris­tes veuen com a atrac­tiva. En canvi, inver­tir en un espai que té una façana turística molt estan­dar­dit­zada a mitjà ter­mini serà un pro­blema.
Una aposta per la sin­gu­la­ri­tat i l’auten­ti­ci­tat.
Exacte. I que consti que l’auten­ti­ci­tat també és la moder­ni­tat. Hi ha gent que con­fon l’auten­ti­ci­tat amb la mis­ti­fi­cació del pas­sat i pensa que els espais rurals han de ser gai­rebé espais feu­dals. Els països que fun­ci­o­nen són els que tenen pas­sat i futur. Si només tens pas­sat, ets un museu. Si tens pas­sat i futur, ets un lloc atrac­tiu que com­bina dimen­si­ons històriques dife­rents. L’auten­ti­ci­tat d’un ter­ri­tori és la seva capa­ci­tat de res­pec­tar el pas­sat però també de pro­jec­tar el futur.

TOT UN REFERENT EN EL SECTOR turístic

José Antonio Donaire (Salamanca, 1968) és doctor en geografia per la Universitat Autònoma de Barcelona, ha fet estades de recerca a les universitats de Tunis, Montreal i Edmonton. Ha estat director de l’Escola Oficial de Turisme de Catalunya, de l’Institut Superior d’Estudis Turístics i del Laboratori Multidisciplinari de Recerca Turística. És professor titular de la Facultat de Turisme de la Universitat de Girona des del 1997. Ha estat regidor de promoció econòmica de Sant Feliu de Guíxols i diputat al Parlament de Catalunya durant dues legislatures. Actualment, és vicerector de comunicació i relacions exteriors de la UdG.

màquines com a substitutes de persones

Quines feines sobreviuran i quines seran substituïdes per màquines?

Per exemple, ara hi ha un debat sobre les kellis, les dones de la neteja, persones maltractades laboralment amb subcontractacions espantoses. Hi ha un gran debat necessari sobre el treball i la dignitat de les persones que fan aquesta feina, però la realitat és que les kellis no seran substituïdes per persones que cobrin més, seran substituïdes per processos automàtics de neteja. Ja hi ha molts prototips d’habitacions que es netegen soles: rumbes, llits que es fan sols, plats de dutxa que es netegen sols... Per tant, el sistema de neteja dels hotels s’automatitzarà. Aquell cambrer que només reparteix plats també serà substituït. En canvi, Pitu Roca d’El Celler de Can Roca, que m’explica la història d’un vi, és insubstituïble i són les figures com aquesta les que no desapareixeran mai.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor