Entrevista

SUSANA DE LA CRUZ

ACTIVISTA I DEFENSORA DE DRETS HUMANS

“A Chiapas la justícia és simulada”

Susana de la Cruz és una lluitadora incansable. El seu activisme comença quan el seu germà és empresonat sota tortura. Des de llavors, denuncia la persecució que viuen els indígenes a Mèxic

CÀSTIG
“El meu germà va entrar a la presó amb 22 anys i en va sortir als 40 per un crim que no havia comès. La seva declaració es va fer sota tortura”
ACCIÓ
“Sis presos van iniciar una vaga de fam que va durar 135 dies, però no van rebre cap resposta del govern”
REALITAT
“Hi ha zones cafeteres on els agricultors han de treballar de nit per culpa de la violència”

Susana de la Cruz és una defen­sora dels drets humans mexi­cana. La seva lluita s’ini­cia el 2007, després que el seu germà fos tor­tu­rat i empre­so­nat de manera arbitrària durant tretze anys. Ara impulsa acci­ons de defensa jurídica i política per la lli­ber­tat de per­so­nes indígenes empre­so­na­des injus­ta­ment. És ori­ginària de San Cristóbal de las Casas, Chi­a­pas. Rep La República al Cai­xa­Fo­rum Macaya de Bar­ce­lona, on va par­ti­ci­par en un acte per conèixer el pro­jecte “Ciu­tats cata­la­nes defen­so­res dels drets humans”, que cada any acull acti­vis­tes.

En què se cen­tra la seva tasca?
Soc mem­bre d’un col·lec­tiu de pre­sos en lluita. Acom­pa­nyem sis casos, tres dels quals són perquè la fis­ca­lia fabrica delic­tes a través de l’ús de la tor­tura. Una tor­tura va des d’ofe­ga­ments, asfíxia amb aigua, amb bos­ses de plàstic o amb cor­rents elèctrics en dife­rents parts del cos. També poden ser cops. És el meca­nisme que uti­lit­zen les auto­ri­tats per a la fabri­cació de cul­pa­bles. El que fan és amenaçar la víctima, els diuen que tenen loca­lit­zada la seva família, que els mata­ran si ells no assu­mei­xen una res­pon­sa­bi­li­tat. Els fan fir­mar un full en blanc o els dema­nen certa quan­ti­tat de diners de la qual no dis­po­sen, així que l’única opció que els queda és fir­mar. Es fan decla­ra­ci­ons fal­ses amb delic­tes que ells no van come­tre. Pas­sen molts anys entre rei­xes. Aquests són els casos que acom­pa­nyem, per exem­ple, el de dos ger­mans de San Cristóbal de las Casas. Són indígenes, estan acu­sats d’un homi­cidi qua­li­fi­cat i detin­guts des del 2011. L’altre cas és el de Mar­celo Ruiz Gómez. També està acu­sat d’homi­cidi, té una sentència de trenta-tres anys i en fa dinou que està pres i sepa­rat de la família.
Aques­tes deten­ci­ons i con­dem­nes tan dures que explica quin objec­tiu tenen?
A Chi­a­pas, la fis­ca­lia fun­ci­ona de dues mane­res. D’una banda, dete­nen per­so­nes inno­cents, vul­ne­ra­bles, per­so­nes que som indígenes perquè no tenim accés a la justícia. Els nos­tres drets són vio­len­tats i tre­pit­jats. Després, no tenim recur­sos econòmics per pagar una defensa ade­quada. Tam­poc conei­xem la llen­gua amb què se’ns parla. Nosal­tres, la majo­ria de població indígena, par­lem tzot­zil o tzel­tal, i a l’hora de les deten­ci­ons tot és en cas­tellà. Molts no l’ente­nen i no els posen un tra­duc­tor, com aquests com­panys, que no en van tenir un.
I què acaba pas­sant?
Per a les auto­ri­tats, la població indígena són les per­so­nes més vul­ne­ra­bles, les que no tenen accés a la justícia, i per això les dete­nen. S’apro­fi­ten d’aquesta con­dició i al final el que fan és una neteja social. La justícia és simu­lada, perquè no exis­teix. No la com­plei­xen com ha de ser. I també hi ha la detenció de les per­so­nes que nosal­tres ano­me­nem pre­sos polítics, que són per­so­nes que defen­sen el ter­ri­tori, la terra. Defen­sen els drets humans a les pobla­ci­ons. Aquest és el cas del senyor Cristóbal, que està detin­gut, no sen­ten­ciat, des del 2019. Està a la presó acu­sat d’homi­cidi. Entre els pobles d’Aldama i Che­nalhó hi ha un enfron­ta­ment per un ter­ri­tori des de fa molts anys, i el govern no aplica mesu­res perquè hi hagi pau en aquest ter­ri­tori de Chi­a­pas. A Aldama hi ha molta violència, i el govern el que fa és implan­tar bases para­mi­li­tars. Hi ha molts trets, és una de les zones amb més violència del país, i això ha pro­vo­cat des­plaçaments forçats. Hi ha grups armats, enfron­ta­ments i el que fa la població és mar­xar de casa seva perquè no s’hi pot viure. Se’n van cap a les mun­ta­nyes, cap a zones on tenen fami­li­ars. Hi ha mesu­res cau­te­lars dic­ta­des pel Tri­bu­nal Intera­me­ricà de Drets Humans, com ara la pro­tecció de la vida o de la salut i garan­ties de segu­re­tat.
Són bases para­mi­li­tars del govern...
Sí, és el govern el que les imposa. Això fa que hi hagi enfron­ta­ments cons­tants. Des que ha començat l’any són dotze els defen­sors del ter­ri­tori que han estat assas­si­nats. Van segres­tar dues per­so­nes, que han estat vuit dies des­a­pa­re­gu­des, i els que come­ten aques­tes acci­ons són per­so­nes de per­fil para­mi­li­tar, paga­des per l’estat. A més, com que tot és a través del govern, el que fa és no com­plir. Aques­tes mesu­res cau­te­lars no s’apli­quen i les per­so­nes no poden tor­nar a casa seva. Hi ha molta gent a les mun­ta­nyes, i la vida és molt difícil allà. Hi ha orga­nit­za­ci­ons com Càritas que estan al ter­ri­tori, i aquesta ins­ti­tució els porta men­jar, però la violència és tal que una de les ger­ma­nes va rebre un tret a la cama. Entre aquesta gent que neces­sita ajuda hi ha gent gran, nens i dones emba­ras­sa­des. Hi ha falta d’ali­ments i falta d’accés a la salut. No entenc per què les auto­ri­tats no hi inter­ve­nen, aquesta població indígena és la més vul­ne­ra­ble de Chi­a­pas. A Aldama qui feia pública tota aquesta situ­ació, qui acom­pa­nyava els des­plaçats forçats, les agres­si­ons dels para­mi­li­tars era el senyor Cristóbal. A ell el van dete­nir sor­tint de la feina, el van tor­tu­rar –no hi sent d’una ore­lla a causa dels cops–. És una per­sona gran. El que fan les auto­ri­tats és inven­tar delic­tes i posar la gent a la presó.
Dar­rere de tota aquesta pressió del govern hi ha els grans pro­jec­tes econòmics?
Sí, els dos acti­vis­tes de Chilón que van ser detin­guts esta­ven en con­tra del mega­pro­jecte que volen fer al ter­ri­tori tzel­tal. El seu empre­so­na­ment va ser con­seqüència de la seva lluita. Els posen el lla­cet al coll perquè no seguei­xin fent aques­tes coses, ja que en qual­se­vol moment et tor­nen a tan­car. Com també hi ha el pro­jecte del tren maia, una gran infra­es­truc­tura, que pas­sa­ria a arra­sar hectàrees de reser­ves. Només amb l’inici dels tre­balls, a Cam­peche, ja s’han tro­bat zones de gran valor arqueològic que es per­dran. La gent del ter­ri­tori s’ha alçat con­tra el pro­jecte perquè cre­uen que no els por­tarà cap bene­fici. Hi ha molts api­cul­tors que es dedi­quen a la pro­ducció de mel que temen que això mati les abe­lles.
Tota aquesta violència i repressió del govern va lli­gada a l’ante­rior lluita zapa­tista?
Sí, ve del mateix. Amb l’alçament del 1994 el que va fer el govern va ser ubi­car totes les zones d’indígenes zapa­tis­tes i ins­tal·lar-hi aques­tes bases mili­tars per impe­dir que es tor­nes­sin a alçar. Ha estat com un pre­text que que­des­sin allà des del 1994 fins a l’actu­a­li­tat, per exer­cir aquesta opressió al ter­ri­tori i a tota la zona indígena. Hi ha una lluita entre Aldama i Che­nalhó, una lluita entre indígenes pel ter­ri­tori, però amb l’excusa que es vol posar ordre, la violència encara ha aug­men­tat més. A Aldama, on la majo­ria de cul­tius són de cafè, ja no es pot cul­ti­var la terra per culpa de la violència. Han d’entrar de nit per fer la feina i tenir ingres­sos per poder sub­sis­tir. Hi ha molts trets, de nit i de dia. Aquesta violència fa que hi hagi bales per­du­des i que tot i que esti­guis dins de casa et pugui tocar un tret. Són imat­ges impac­tants. Dones plo­rant els seus fills, homes assas­si­nats davant dels seus fills. És tanta la violència que hi ha a Chi­a­pas...
Amb l’arri­bada del pre­si­dent López Obra­dor espe­ra­ven un canvi?
No ha pas­sat. Des del seu man­dat ha aug­men­tat la violència. La quarta trans­for­mació que tant es deia en cam­pa­nya, que pro­te­gi­ria les per­so­nes més vul­ne­ra­bles, indígenes... estem veient que és el con­trari. La violència aug­menta amb aquesta imple­men­tació de la guàrdia naci­o­nal a tot el ter­ri­tori. Ja no és només en zones indígenes, sinó també en zones cèntri­ques. Surt un govern i n’entra un altre, però els patrons són els matei­xos que els ante­ri­ors. Per­sis­tei­xen les matei­xes vio­la­ci­ons i la mateixa cor­rupció. Encara que canviïn les auto­ri­tats, el pre­si­dent, tot con­ti­nua igual. Van pujant nivells i esca­lant...
La seva lluita comença amb el cas del seu germà.
Al meu germà el van acu­sar d’homi­cidi qua­li­fi­cat el 2007. Va ser també tor­tu­rat, va ser el pri­mer cas que vam conèixer. Han estat tretze anys de lluita. El meu germà va estar des­a­pa­re­gut durant tres dies. No sabíem on era, ho pre­guntàvem a la fis­ca­lia i res. El meu pare tenia con­tacte amb un advo­cat i lla­vors pagant diners i amb un advo­cat ens van dir que sí que el tenien. A la tarda el vaig poder anar a veure: tenia tot el nas inflat perquè l’havien pegat i ens van dir que podria sor­tir. “Ei noi, no era a tu a qui buscàvem”, li van dir. “Ara fir­maràs i et dei­xa­rem mar­xar.” Vaig sor­tir d’allà i al cap d’una estona el meu germà sor­tia emma­ni­llat de mans i peus. Va ser un impacte. Va sor­tir cus­to­diat per dos agents, van obrir la cami­o­neta i se’l van empor­tar. No sabíem on el por­ta­ven. També passa que els advo­cats d’ofici encara enfon­sen més els casos.
Què vol dir?
Ho fan més difícil i com­pli­cat. Per exem­ple, a San Cristóbal hi ha mil pre­sos i només qua­tre advo­cats d’ofici. Com poden defen­sar els casos? No por­ten una defensa ade­quada. Al meu germà també l’acu­sen d’un delicte d’extorsió quan ja estava detin­gut. El van sen­ten­ciar a onze anys pels dos delic­tes i un advo­cat d’ofici li va dir: “Demana l’empara per sor­tir i no haver de pas­sar tant de temps tan­cat, perquè tu ets inno­cent.” Ell no volia i l’advo­cat hi va insis­tir.
I què va pas­sar?
El resul­tat és que li van aug­men­tar la sentència: a vint-i-cinc anys per homi­cidi i a cinc més per extorsió.
...
En comp­tes d’aju­dar-lo, l’advo­cat encara el va enfon­sar més. La sentència total són més de trenta anys. Van revi­sar el cas i va pas­sar d’homi­cidi sim­ple a homi­cidi qua­li­fi­cat. El meu germà va entrar a la presó amb 22 anys i en va sor­tir als 40 per un crim que no havia comès. Li van dema­nar uns diners que no tenia i li van fer fir­mar uns papers en blanc.
Com va can­viar la seva vida?
El meu germà és el gran. Nosal­tres, les qua­tre ger­ma­nes, vam haver de dei­xar d’estu­diar per poder pagar els advo­cats. Hi va haver una època que es va des­es­pe­rar per la cor­rupció d’alguns advo­cats. No ho fan tots, però alguns es bene­fi­cien de la des­es­pe­ració, del dolor. La que patia més era la meva mare, per això ens va dir que llui­ta­ria ell.
Què va fer?
Sis pre­sos es van orga­nit­zar i el 15 de març del 2019 van fer una acció com a últim recurs d’expo­sar la seva pròpia vida amb una vaga de fam que va durar més de 135 dies. Només inge­rien aigua i mel. Aquest era el seu únic ali­ment. Van ser els pit­jors moments, perquè va arri­bar un punt que ja no aguan­ta­ven: vomi­ta­ven i ori­na­ven sang i van haver de ser tras­lla­dats d’urgència a hos­pi­tals. Tots els pre­sos que van fer la vaga de fam havien estat vícti­mes de tor­tu­res.
I com va res­pon­dre el govern?
Els pri­mers dies ens vam reu­nir amb ells, ens van dir que revi­sa­rien tots els casos, però durant tot aquell temps el gover­na­dor Ruti­lio Escandón mai hi va ser pre­sent. Ens vam ado­nar que al govern ja li anava bé la situ­ació dels pre­sos, perquè no hi havia res­posta. La revisió dels expe­di­ents mai es va pro­duir. L’única cosa que es va obte­nir durant la vaga va ser molta repressió i asset­ja­ment per part de les auto­ri­tats. Els jut­ges ana­ven a visi­tar els pre­sos i els dema­na­ven que aban­do­nes­sin, que els dona­rien la lli­ber­tat. A un dels com­panys li van dir que ho deixés, ell es va con­fiar i va dir que sí. Ho va fer públic, però va arri­bar la data i no el van alli­be­rar. Segueix a la presó.
I com es va aca­bar la vaga?
En veure que no obte­nien res­posta del govern, que esta­ven dis­po­sats a dei­xar-los morir i que havien de ser ingres­sats a l’hos­pi­tal, els nois van deci­dir fer un pas enrere, que no vol dir aban­do­nar. Van aixe­car la vaga i van mun­tar un cam­pa­ment a l’aire lliure, no es dei­xa­ven tan­car. Tres d’ells seguei­xen en aquest cam­pa­ment.
I el seu germà?
A ell el van alli­be­rar. Després d’un temps va haver de mar­xar als EUA per les ame­na­ces que rebia. A més, el 2019 un repre­sen­tant de l’admi­nis­tració ens va dir que el meu germà hau­ria hagut d’estar en lli­ber­tat des del 2016!
Com?!
Sí. Ens van dir que s’havia per­dut el docu­ment... És tanta la cor­rupció.
El cas dels sis pre­sos en vaga de fam va tenir ressò mediàtic?
Sí que va sor­tir, però no va arri­bar a l’àmbit inter­na­ci­o­nal. El que passa a Mèxic es queda a Mèxic. No és visi­ble. I aquest és un altre dels obs­ta­cles; pas­sen coses en diver­ses parts del món i totes aques­tes notícies arri­ben a Mèxic, però el què passa a Mèxic no arriba a altres llocs. Quan ho visi­bi­lit­zes et maten. Hi ha molts peri­o­dis­tes des­a­pa­re­guts.

el cas de jonny ronay

Susana de la Cruz ha patit una dura experiència amb l’empresonament “injust” del seu germà. Fa poc temps es va produir la detenció de Jonny Ronay. A De la Cruz se li trenca el cor quan parla d’aquest cas. Ronay té només 21 anys i una condemna de trenta-un per un homicidi i un delicte de robatori que increïblement va perpetrar quan ja era a la presó pel primer delicte. Una acció que es va produir en un altre estat i per la qual ja hi havia dues persones detingudes. “Amb aquest cas tenim molts sentiments: ràbia, enuig, també tristesa. Les proves van ser obtingudes sota tortura. A la primera detenció, arbitrària, el fiscal va ordenar-ne l’alliberament perquè va considerar que era innocent. Quan anava ser alliberat, sortint de la fiscalia, van tornar a presentar una ordre de detenció en què l’acusaven d’homicidi”, explica l’activista.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.