Entrevista

JOSEP COSTA

ADVOCAT I EXVICEPRESIDENT PRIMER DEL PARLAMENT

“Deixem de demanar unitat, no n’hi haurà”

Josep Costa ha deixat la política institucional convençut que les picabaralles entre partits independentistes són tan naturals com irresolubles

LA BATALLA EUROPEA
“Des del primer dia va quedar clar que Europa no tindria presos polítics per encàrrec d’Espanya”
LA UNITAT DELS PARTITS
“Els partits són la causa del bloqueig. Entre anar endavant i anar enrere el punt mitjà és no fer res”

Josep Costa, exvi­ce­pre­si­dent pri­mer del Par­la­ment, ha tor­nat a l’acti­visme. Forma part, com a advo­cat, de la defensa dels exi­li­ats i ha dei­xat la política ins­ti­tu­ci­o­nal amb el con­ven­ci­ment que la gent i l’acti­visme social han de mar­car el camí als par­tits. Vol ser una veu lliure sense la inco­mo­di­tat de les eti­que­tes. La set­mana pas­sada va plan­tar el tri­bu­nal on havia de decla­rar per deso­bediència i espera una pos­si­ble detenció. Par­lem amb ell després d’un diven­dres con­vuls per la detenció i l’alli­be­ra­ment del pre­si­dent Puig­de­mont, quan encara hi ha mol­tes incògni­tes sobre l’ope­ració de l’Alguer.

Saben quin paper pot haver jugat la poli­cia espa­nyola en la detenció del pre­si­dent Puig­de­mont?
El que sabem és que a l’aero­port hi havia molta poli­cia de paisà i, en tot cas, no tenim la cer­tesa d’on eren tots ells ni si n’hi havia d’espa­nyols. No tinc infor­mació con­tras­tada. El que és segur és que hi ha hagut una altíssima res­pon­sa­bi­li­tat del govern espa­nyol en el que ha pas­sat. Va ser el govern espa­nyol qui va enga­nyar el TGUE dient que les euro­or­dres esta­ven sus­pe­ses i que no hi havia risc que els euro­di­pu­tats fos­sin detin­guts, i és per això que, a par­tir d’aquesta infor­mació falsa, el tri­bu­nal euro­peu va dene­gar les mesu­res cau­te­lars per inne­cessàries.
I tenen alguna expli­cació de per què s’hau­ria reac­ti­vat l’euro­or­dre a l’Alguer i, en canvi, no abans a França o en altres països de la UE?
Les euro­or­dres s’eme­ten des d’un estat cap als altres vint-i-sis de la UE, i només l’estat emis­sor les pot dei­xar en sus­pens amb efec­tes a tot Europa. Un estat que no és el que l’ha emès la pot dei­xar en sus­pens al seu ter­ri­tori; per exem­ple a Bèlgica, que ha para­lit­zat de moment el pro­ce­di­ment, ja tenen una ano­tació al sis­tema infor­mant que l’euro­or­dre està exe­cu­tada i que no s’ha de tor­nar a acti­var. En el cas de França, amb tota segu­re­tat, està desac­ti­vada per garan­tir els viat­ges a Estras­burg dels euro­di­pu­tats.
Els advo­cats del pre­si­dent heu par­lat sense embuts d’una detenció il·legal.
Sí, la il·lega­li­tat la comet el Suprem, perquè va en con­tra de la sus­pensió del pro­ce­di­ment i en con­tra de la immu­ni­tat del pre­si­dent. El TGUE va dir que no se’ls podia dete­nir i cre­iem que el que diu el Tri­bu­nal de la Unió Euro­pea és més vàlid que el que diu el Suprem. Una detenció per error és il·legal, una detenció sense moti­vació és inne­cessària i des­pro­por­ci­o­nada, i sen­zi­lla­ment il·legal. El docu­ment que ha emès el Suprem en què diu que l’euro­or­dre està vigent i en què recla­men l’entrega del pre­si­dent deixa tot el mun­tatge al des­co­bert, posa en evidència que el govern espa­nyol ha men­tit i és la prova de l’intent d’acon­se­guir l’extra­dició de manera frau­du­lenta. És una prova d’una irre­gu­la­ri­tat que nosal­tres, fins ara, denunciàvem a par­tir de sos­pi­tes; ara, però, tenim el docu­ment que ho demos­tra.
Hi ha una guerra entre el Suprem i el govern espa­nyol?
Es pot inter­pre­tar de mol­tes mane­res, però em sem­bla que el Suprem no ha enga­nyat ningú. Teníem l’abso­luta con­vicció que el jutge Lla­rena, si tenia la més mínima opor­tu­ni­tat de fer dete­nir el pre­si­dent Puig­de­mont, ni que fos amb un abús de dret, no s’esta­ria de fer-ho. Jus­ta­ment per això vam inten­tar expli­car davant el TGUE la nos­tra des­con­fiança amb el Tri­bu­nal Suprem i les euro­or­dres. I quan l’advo­ca­cia de l’Estat va afir­mar que les euro­or­dres esta­ven sus­pe­ses ja vam adver­tir que no hi havia cap evidència d’això. Entre altres coses perquè a l’euro­di­pu­tada Clara Pon­satí se li va dis­pa­rar l’alerta del sis­tema poli­cial en un viatge recent. En aquell moment, tot va ser més sen­zill, perquè es va iden­ti­fi­car amb el pas­sa­port diplomàtic del Par­la­ment Euro­peu i va poder jus­ti­fi­car que teníem les mesu­res cau­te­lars del TGUE. Va ser abans que les aixe­ques­sin per inne­cessàries. Però va que­dar clar que les aler­tes esta­ven vigents en el sis­tema poli­cial de l’espai Schen­gen.
Qui­nes con­seqüències jurídiques i polítiques tindrà aquesta detenció del pre­si­dent Puig­de­mont a l’Alguer?
És una demos­tració que el Tri­bu­nal Suprem juga fora de la llei i és una prova més que és una per­se­cució política. El Suprem està en rebel·lia res­pecte al dret euro­peu i tenen aquesta obsessió per acon­se­guir la detenció del pre­si­dent Puig­de­mont a qual­se­vol preu.
Dilluns vinent, 4 d’octu­bre, el pre­si­dent Puig­de­mont com­pa­rei­xerà en el procés d’extra­dició de l’Alguer. El fet que ja hi hagi un altre pro­ce­di­ment obert a Bèlgica, ara suspès, com afecta?
Tot això plan­teja pre­gun­tes noves, però és evi­dent que és una situ­ació que té punts insòlits. Aquesta dua­li­tat de pro­ce­di­ments és una de les coses que s’haurà d’acla­rir. Perquè si Itàlia decidís que s’ha de fer una extra­dició i Bèlgica que no, quina seria la decisió bona? I això cal tenir-ho clar abans i no després.
Si l’euro­or­dre i el pro­ce­di­ment estan sus­pe­sos o no ho estan, com manté Lla­rena, és la qüestió que haurà de deci­dir el tri­bu­nal de Sàsser...
La dua­li­tat de pro­ce­di­ments, d’entrada, sem­bla lògic que es plan­tegi a Sar­de­nya per tenir clar si es pot con­ti­nuar amb la causa a Itàlia i, a banda d’això, hi ha el tema de si l’euro­or­dre està sus­pesa o no. De moment, tot­hom pensa que sí menys el Tri­bu­nal Suprem. La dis­cussió sobre l’extra­dició encara no s’ha fet, diven­dres només es va resol­dre sobre la qüestió per­so­nal del pre­si­dent, la seva lli­ber­tat.
Ja han dema­nat les cau­te­laríssi­mes al TGUE per inten­tar que retor­nin ple­na­ment la immu­ni­tat als euro­di­pu­tats?
Diven­dres pas­sat les teníem redac­ta­des i argu­men­ta­des sobre el supòsit que estava detin­gut, però ja ens van que­dar desac­tu­a­lit­za­des en el moment que va que­dar en lli­ber­tat. Ara ho hem de reen­fo­car per pre­ve­nir una futura extra­dició i entrega.
Aquesta dua­li­tat de cri­te­ris entre el TGUE i el Suprem, què vol dir, que el Suprem va per lliure?
Que Espa­nya no és Europa des d’un punt de vista jurídic, cosa que fa temps que estem dient. La justícia ita­li­ana s’ha decan­tat d’una manera molt clara per les lleis euro­pees en detri­ment de les inter­pre­ta­ci­ons ima­gi­na­ti­ves del jutge Lla­rena. El fis­cal italià, i no només la jut­gessa, van basar la seva argu­men­tació en la reso­lució del TGUE que deixa constància que les euro­or­dres estan sus­pe­ses, i per això va dema­nar que es deixés el pre­si­dent Puig­de­mont en lli­ber­tat.
Ini­ci­al­ment, van dema­nar d’ajor­nar la vista, però final­ment es va fer. Què va pas­sar?
No ens van fer cas, en aquell moment, i la vista es va fer, amb molt bon cri­teri per part de la jut­gessa, perquè quan tens clar que has de dei­xar en lli­ber­tat un detin­gut ho has de fer com més aviat millor. I a la vista no hi va haver con­trovèrsia perquè estàvem tots d’acord.
I de la detenció del pre­si­dent, a la seva. Tem ser detin­gut per haver-se negat a decla­rar la set­mana pas­sada davant el TSJC?
Seria una altra detenció il·legal. Estic con­vençut que no hi ha cap motiu per dete­nir-me. Pri­var una per­sona de lli­ber­tat és una mesura molt greu i ha de res­pon­dre a un objec­tiu legítim, i em falta saber quin seria l’objec­tiu legítim per dete­nir-me perquè no estic obli­gat a decla­rar, el tri­bu­nal sap on visc, on faig feina i jo mateix exer­ceixo d’advo­cat en defensa meva i conec de què se m’acusa i m’estic defen­sant. No veig quin seria el motiu; de fet, no n’exis­teix cap, per dete­nir-me. No estic ni en para­dor des­co­ne­gut, el que faig és no reconèixer aquesta justícia. He recu­sat els magis­trats, he pre­sen­tat recur­sos, empara al Cons­ti­tu­ci­o­nal… Per tant, no poden dir que no estic a dis­po­sició del tri­bu­nal. Pot­ser el que pre­fe­ri­rien és no tenir-me al davant ni tan pre­sent.
No reco­neix el tri­bu­nal, però s’hi defensa. És una con­tra­dicció?
No. El que estic denun­ci­ant és la il·lega­li­tat de la mateixa existència de la causa. No m’he defen­sat del que vaig fer al Par­la­ment per jus­ti­fi­car-ho, ni ho faré. Només dis­cu­tiré la il·lega­li­tat d’aquesta causa judi­cial, la seva mera existència és il·legal. És una vul­ne­ració de la invi­o­la­bi­li­tat par­la­mentària que és la que garan­teix que els dipu­tats no puguin ser sot­me­sos a cap tipus de pro­ce­di­ment san­ci­o­na­dor per la seva acti­vi­tat política. No entraré mai a dis­cu­tir què es va dir o què no es va dir al Par­la­ment perquè no reco­nec que un tri­bu­nal pugui entrar a dis­cu­tir això.
No anant a decla­rar es con­fron­tava con­tra els poders de l’Estat, però també era una manera de mar­car distància amb l’estratègia d’ERC i de Junts?
Hi ha mati­sos sig­ni­fi­ca­tius, però la idea que no reco­nei­xem la juris­dicció del tri­bu­nal la com­par­tim. Tots hem fet recur­sos argu­men­tant que el tri­bu­nal no té cap legi­ti­mi­tat per fer aquesta inves­ti­gació penal con­tra uns dipu­tats pel que diuen o fan al Par­la­ment. A par­tir d’aquí, podem seguir estratègies dife­rents, però res més, en la lluita anti­re­pres­siva hi ha d’haver un res­pecte abso­lut per l’estratègia de cadascú. No cri­ti­caré mai l’estratègia de defensa de ningú; sen­zi­lla­ment aquesta és la meva.
Aquesta estratègia de defensa l’ha por­tat a dema­nar empara al TC però posant-los un parany. La idea final és posar en qüestió els dife­rents tri­bu­nals espa­nyols?
Forma part d’una estratègia de defensa per denun­ciar la il·lega­li­tat de tota la causa. El fet que la causa comenci amb uns reque­ri­ments del Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal que pro­hi­bei­xen el debat par­la­men­tari i con­tinuï després amb una denúncia a la fis­ca­lia que fan els matei­xos magis­trats del TC des­le­gi­tima com­ple­ta­ment aquest tri­bu­nal com un òrgan impar­cial. I això és el que he posat de mani­fest. He anat a defen­sar els meus drets argu­men­tant el que ha estat fins ara la doc­trina d’aquest Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal, que diu que quan a un dipu­tat se li obre una causa penal pel que diu i fa al Par­la­ment aquesta causa ja és una vul­ne­ració dels seus drets.
Va ser el cas de Rodríguez Ibarra quan era pre­si­dent d’Extre­ma­dura, el 1997.
Sí, hi ha aquest cas, en què el Cons­ti­tu­ci­o­nal fins i tot va orde­nar para­lit­zar la causa penal men­tre es tra­mi­tava el recurs. El que jo he plan­te­jat al TC és si la llei és igual per a tot­hom, o si és que ara s’aplica d’una altra manera, perquè jus­ta­ment els magis­trats del Cons­ti­tu­ci­o­nal són els que m’han denun­ciat. Evi­dent­ment, tot això ens dona munició per anar al Tri­bu­nal de Drets Humans d’Estras­burg.
Fa la sen­sació que el procés inde­pen­den­tista, ara per ara, és una bata­lla als tri­bu­nals.
La bata­lla per la inde­pendència passa ara pels tri­bu­nals, com fa dos-cents anys hau­ria pas­sat per la revolta armada. Els tri­bu­nals són els exèrcits del segle XXI, l’ins­tru­ment de coacció, de repressió, de con­trol i, per tant, són allò que sim­bo­litza el poder d’un estat, i la nos­tra lluita, jus­ta­ment als tri­bu­nals, con­sis­teix a inten­tar des­ar­mar l’Estat. És la bata­lla euro­pea, que con­sis­teix a bus­car un ter­reny neu­tral on puguem com­ba­tre de tu a tu amb els tri­bu­nals espa­nyols. El 2017, l’Estat espa­nyol es va enva­len­tir amb la idea que la seva força arri­ba­ria a tot Europa amb les euro­or­dres. L’arrogància de pen­sar que la seva força repres­siva ens podria per­se­guir on fos i que els exi­li­ats no tin­drien refugi es va des­mun­tar ràpida­ment. El nos­tre refugi és Europa, allà on no arri­ben els tri­bu­nals espa­nyols. La law­fare és el subs­ti­tut de la guerra i podem gua­nyar aquesta guerra jurídica en l’àmbit euro­peu; de fet, l’estem gua­nyant. Ja ha que­dat esta­blert que el que vam fer el 2017 no és delicte en ter­mes de justícia democràtica euro­pea. I mal­grat que es diu que Europa no ens ajuda, ha que­dat molt clara una cosa: Europa no ha aju­dat a tan­car ningú a la presó per l’1-O, i això no es pot menys­te­nir. Sem­blava que Europa tam­poc no feia res perquè no hi hagués pre­sos polítics, i amb la reso­lució del Con­sell d’Europa tot això ha que­dat mati­sat. Des del pri­mer dia va que­dar clar que Europa no tin­dria pre­sos polítics per encàrrec d’Espa­nya. I això és, també, el que es va veure la set­mana pas­sada a l’Alguer.
Ha fet el símil d’Europa com a refugi. Què hau­ria pas­sat sense la carta de l’exili i aquesta bata­lla euro­pea?
Ens hau­ria cos­tat més visu­a­lit­zar la repressió, però l’existència de pre­sos i exi­li­ats s’ha com­ple­men­tat molt bé. El sim­bo­lisme dels pre­sos polítics té molta força; de fet, sense pre­sos polítics els exi­li­ats hau­rien tin­gut més difi­cul­tats per expli­car-se i posar en evidència la repressió. És evi­dent, en tot cas, que l’exili ha estat un encert i una gran font d’èxits.
No serà, però, un tri­bu­nal qui reco­nei­xerà la inde­pendència de Cata­lu­nya…
La inde­pendència no ens la donarà cap tri­bu­nal, no, ni serà un tri­bu­nal qui ens reco­nei­xerà el dret a ser inde­pen­dents. El dret a ser inde­pen­dents ens l’hem de gua­nyar nosal­tres i aquí. Tam­poc serà l’exili qui farà la inde­pendència. El retorn dels exi­li­ats pot ser un deto­nant de mol­tes coses, però és evi­dent que la sobi­ra­nia és el con­trol del ter­ri­tori, i això no s’acon­se­gueix des de l’exili. L’exili ha de ser una palanca per fer la lluita dins del país.
Parla del retorn dels exi­li­ats. Quan creu que serà pos­si­ble?
No m’agrada fer pronòstics, sobre­tot perquè el retorn dels exi­li­ats és una feina inte­rior, el país ha d’estar pre­pa­rat, mobi­lit­zat i orga­nit­zat per a aquest retorn. El retorn dels exi­li­ats ha de tenir un sen­tit polític i ha de ser un embat democràtic. Ni els tri­bu­nals vin­dran de fora a fer-nos lliu­res, ni tam­poc els exi­li­ats vin­dran de fora a fer-nos lliu­res.
Amb les des­a­vi­nen­ces entre els par­tits i el desànim en bona part de la població, ara mateix sem­bla com­plex.
Ens hem d’inde­pen­dit­zar d’aques­tes bata­lles par­ti­dis­tes. Vivíem millor quan els par­tits es bara­lla­ven per la gent i no quan hi ha gent que es bara­lla pels par­tits. M’agrada recor­dar que l’1-O els par­tits eren els matei­xos, i les riva­li­tats, les des­con­fi­an­ces i les llui­tes pel poder tam­poc eren dife­rents. No hi havia un moment idíl·lic entre les cúpules dels par­tits, era la gent qui anava de bra­cet sense plan­te­jar-se de quin par­tit era i, jus­ta­ment per això, els par­tits més que bara­llar-se entre si es bara­lla­ven per qui estava al cos­tat de la gent. Aquest és el secret de l’1-O. Hauríem de dei­xar de lamen­tar-nos perquè els par­tits es bara­llen; ho faran sem­pre. Ens hem d’eman­ci­par d’aquesta dependència dels par­tits.
Cal que tor­nin a gua­nyar pes enti­tats civils com l’ANC i Òmnium?
Ha de gua­nyar pes la gent i sobre­tot hem de dei­xar d’estar pen­dents que els par­tits es posin d’acord. Em vull rebel·lar con­tra aquesta idea sobre la uni­tat dels par­tits, hem de superar aquest estadi, ens hem d’eman­ci­par d’això. Si les des­a­vi­nen­ces fan que la gent fem un pas enrere hi ha pre­ci­sa­ment el risc que algú pugui incen­ti­var la bara­lla par­ti­dista per des­mo­bi­lit­zar la gent. He arri­bat a aquesta con­clusió i aquest va ser un dels motius pels quals vaig sor­tir de la política ins­ti­tu­ci­o­nal.
Aquesta és la raó per la qual va renun­ciar a l’acta de dipu­tat?
Sí, és una de les raons impor­tants. Vaig arri­bar a la con­clusió que la bara­lla entre par­tits era la causa del blo­queig del procés inde­pen­den­tista i que era irre­so­lu­ble. No hi ha cap fórmula perquè els par­tits es puguin posar d’acord, això no pas­sarà perquè les seves estratègies són incom­pa­ti­bles. Entre anar enda­vant i anar enrere el punt mitjà és no fer res, el blo­queig. Entre una estratègia d’apro­fun­dir en el con­flicte, i la contrària, la d’evi­tar-lo, quin és l’acord pos­si­ble? És la gent qui ha de mar­car el camí i els par­tits s’hi han de veure arros­se­gats.
Una altra de les raons per aban­do­nar la política és que ja no estava còmode a les files de Junts?
No. He estat sem­pre inde­pen­dent, no he for­mat mai part del par­tit i he tin­gut sem­pre una gran lli­ber­tat de pen­sa­ment a les files de Junts. El que em va inco­mo­dar, ho he de reconèixer, és el fet d’estar enga­biat en una eti­queta de par­tit. Hi ha qui can­via d’idees per fide­li­tat a un par­tit i jo soc, i s’ha vist amb la meva tra­jectòria, dels qui can­via de par­tit per fide­li­tat a les meves idees. Molta gent va can­viar de vot després de l’1-O, i jo soc un d’ells, i pot­ser per això em fas­ti­gueja estar enga­biat en unes sigles sobre­tot de cara a deba­tre sobre la millor estratègia a seguir. No vull que els meus argu­ments puguin ser rebut­jats o des­le­gi­ti­mats sim­ple­ment perquè se’ls posa una eti­queta de par­tit.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor