Entrevista

JOSEP GONZÀLEZ-CAMBRAY

CONSELLER D’EDUCACIÓ

“L’escola s’ha de fer des de l’escola”

Conviure amb la covid a les aules, intensificar l’atenció emocional a l’alumnat, lluitar contra la segregació i impulsar la transformació educativa. Al nou conseller d’Educació no li falten reptes

QUOTIDIANEÏTAT
“L’objectiu final és acabar tractant la covid com la grip: qui està malalt marxa cap a casa i qui no, l’endemà torna a escola” REPTES “Volem arribar a una escola que no segregui i que sigui inclusiva. Aquest és el nostre repte i avancem cap allà”
OPCIÓ ESTRELLA
“Tothom que ha volgut estudiar FP, tant un grau mitjà com un grau superior, ha tingut plaça; hi ha molt pocs alumnes no hagin pogut accedir a l’opció sol·licitada”
REPTE
“Hem de ser capaços d’educar els nostres infants i joves per tal que puguin prendre les millors decisions en la seva vida”
LLENGUA VEHICULAR
“L’escola a Catalunya, en català. És un model d’èxit, ens dona cohesió social i igualtat d’oportunitats”
SALUT EMOCIONAL
“Tenim més alumnes vulnerables que abans de la pandèmia, i el que ja ho eren, ara ho són més”
QUALITATS DEL PROFESSORAT
“Un col·lectiu implicat i inconformista, com no ha de deixar de ser-ho, perquè qui no vulgui reptes que no es dediqui a l’educació”

Al con­trari que la Con­se­lle­ria de Salut, que va pas­sar a mans de Juntsx­Cat, ERC ha man­tin­gut el con­trol del Depar­ta­ment d’Edu­cació en el govern de coa­lició, i ho ha fet posant al cap­da­vant un home de la casa. Josep Gonzàlez-Cam­bray va accep­tar el càrrec després d’haver estat direc­tor gene­ral de Cen­tres Públics d’Edu­cació de la Gene­ra­li­tat i d’haver-se con­ver­tit en un dels ros­tres més cone­guts per haver defen­sat, i acon­se­guit, la reo­ber­tura de les aules després del con­fi­na­ment per la pandèmia el curs pas­sat.

L’eslògan que ha fet ser­vir quan ha entrat a la con­se­lle­ria és: Fem equip, som edu­cació. Per què aquesta neces­si­tat de crear xarxa? No exis­tia abans?
Des del Depar­ta­ment d’Edu­cació estem con­vençuts que comen­cem una nova etapa en el sis­tema edu­ca­tiu català. I aquesta nova etapa, entre altres objec­tius, ha de tenir en compte tot allò que hem après durant la pandèmia. Una pandèmia que ens haurà ense­nyat molt, que podem fer les coses dife­rents de com les havíem fet i que l’escola és un bé comú essen­cial que reque­reix pre­sen­ci­a­li­tat: l’escola s’ha de fer des de l’escola. També ens ha ense­nyat a estar al cos­tat dels més vul­ne­ra­bles i que neces­si­tem una trans­for­mació edu­ca­tiva. Per tant, és una opor­tu­ni­tat per fer que les coses pas­sin d’una manera dife­rent, per millo­rar i per avançar cap a una trans­for­mació real del sis­tema edu­ca­tiu català. I per asso­lir-ho, nosal­tres hem d’estar al cos­tat de l’alum­nat i dels nos­tres mes­tres i pro­fes­sors, i totes les deci­si­ons que pren­guem han de tenir impacte dins de l’aula. Per això hem de pren­dre les deci­si­ons dis­po­sant de tota la infor­mació perquè siguin les millors. I ho hem de fer tots junts i apor­tant el millor de nosal­tres matei­xos, que és una mica l’orgull del sis­tema edu­ca­tiu català, que gràcies a l’esforç de tot­hom hem acon­se­guit un èxit de país col·lec­tiu i com­par­tit que és haver pogut man­te­nir les esco­les ober­tes.
Tenia clar quin camí seguir?
Quan vaig entrar com a con­se­ller vaig pren­dre bàsica­ment dues deci­si­ons. El pri­mer és que neces­sitàvem noves mira­des, un nou equip que reunís un seguit d’ele­ments que per­metés fer aquesta trans­for­mació de què par­lava. El col·lec­tiu d’Edu­cació l’inte­gren un 70% de dones i, per tant, el 70% del con­sell de direcció també són dones. A banda que la majo­ria pro­ve­nen de cen­tres edu­ca­tius. Tenim mes­tres al con­sell de direcció, on fins ara només hi havia pro­fes­so­rat d’ins­ti­tut. El segon con­cepte que vaig apli­car és que aquesta trans­for­mació edu­ca­tiva l’havíem de fer des d’un lide­ratge com­par­tit. 5.470 equips direc­tius vol dir 5.470 lide­rat­ges com­par­tits dis­tribuïts pel ter­ri­tori. Una de les pri­me­res acci­ons que vaig fer en entrar va ser adreçar-me a través d’un qüesti­o­nari als diver­sos col·lec­tius per pre­gun­tar-los, entre d’altres, en quins àmbits podíem millo­rar, quina era la seva per­cepció de com fun­ci­o­na­ven dife­rents temes, ele­ments o pro­jec­tes... Tota aquesta infor­mació ens ser­virà per dotar els nos­tres mes­tres i pro­fes­sors de les millors eines dins d’una aula per tal de fer de la seva classe la millor pos­si­ble. Aquesta reco­llida sis­temàtica de dades la farem cada sis mesos.
Com s’ha tro­bat la gent després de la gran prova que ha repre­sen­tat la covid-19?
Impli­cada. Un col·lec­tiu impli­cat i incon­for­mista, com no ha de dei­xar de ser-ho, perquè qui no vul­gui rep­tes que no es dedi­qui al món de l’edu­cació. És un àmbit en què sem­pre tin­drem marge de millora. Aquest és un ele­ment voca­ci­o­nal dels nos­tres pro­fes­si­o­nals que és impres­cin­di­ble. El sis­tema edu­ca­tiu català i els nos­tres mes­tres i pro­fes­sors ha estat a l’altura durant l’any de la covid. Han sabut donar res­posta a una situ­ació que no havien vis­cut mai i, per tant, des del depar­ta­ment no podem fer res més que estar al seu cos­tat per seguir remant. A tots ens agra­da­ria que la pandèmia s’hagués aca­bat, però malau­ra­da­ment hem començat un nou curs amb la pandèmia encara pre­sent als cen­tres edu­ca­tius.
Ja té les pri­me­res peti­ci­ons sobre la taula?
Hi estan tre­ba­llant inter­na­ment, bui­dant les dades i extra­po­lant-les i tin­drem aquesta infor­mació a mit­jans del mes d’octu­bre, segu­ra­ment.
No per­cep qui­nes seran les prin­ci­pals?
No encara. No hem pogut fer l’anàlisi que farem en les pro­pe­res set­ma­nes.
La presència a les aules és el pal de paller del nou curs?
Sí. El que hem fet ha estat con­ti­nuar apli­cant mesu­res sanitàries als cen­tres edu­ca­tius. Les hem adap­tat, però no les hem rela­xat. Hem tre­ba­llat con­jun­ta­ment amb el Depar­ta­ment de Salut per tal que aques­tes mesu­res sanitàries tin­guin la màxima mirada edu­ca­tiva, i això demana donar res­posta als cen­tres i adap­tar-nos al màxim als seus pro­jec­tes edu­ca­tius. Com a temes relle­vants en aquest àmbit tenim l’entrada de les famílies als cen­tres i la rea­lit­zació de les extra­es­co­lars. Amb la màxima prudència i segu­re­tat vam enten­dre que calia garan­tir les dues coses des de l’inici de curs.
El per­cen­tatge de vacu­nació entre alum­nat i pro­fes­so­rat és força alt, però encara hi ha grups que s’hi resis­tei­xen. Com ho enca­ra­ran des del depar­ta­ment?
El per­cen­tatge de vacu­nació de mes­tres i pro­fes­sors és d’un 92% i això és altíssim. Un cop més, els nos­tres pro­fes­si­o­nals han estat a l’altura. Pel que fa al nom­bre de vacu­nats entre els alum­nes, cada cop va aug­men­tant. Nosal­tres ani­mem tot­hom a vacu­nar-se. Ara, tenir la pauta com­pleta de vacu­nació encara és més impor­tant, perquè suposa que el jove vacu­nat podrà con­ti­nuar anant al seu ins­ti­tut encara que es detecti un posi­tiu en el seu grup de con­vivència esta­ble. L’objec­tiu final és aca­bar trac­tant la covid com la grip: qui està malalt marxa cap a casa i qui no, l’endemà torna a l’escola.
Tor­nem a les aules amb menys infants i més mes­tres i pro­fes­sors. Això suposa ràtios més peti­tes i donar res­posta a una petició de fa anys vin­cu­lada a la qua­li­tat edu­ca­tiva. Par­lem d’una flor d’estiu o d’un canvi d’esce­nari?
És un canvi de mirada, un canvi d’esce­nari. Aquest curs tenim menys alum­nes, a causa de l’evo­lució demogràfica, més mes­tres i vint-i-un cen­tres edu­ca­tius nous. Per tal de man­te­nir el nom­bre de grups, el que hem fet ha estat reduir el nom­bre d’alum­nes a l’entrada al sis­tema, a P3. Aquest és un enfo­ca­ment que con­ti­nu­a­rem man­te­nint.
La gran demanda de pla­ces d’FP ha recla­mat més cele­ri­tat a donar res­pos­tes. Ens tro­bem davant la tant recla­mada dig­ni­fi­cació d’aquests estu­dis?
Aquesta serà la legis­la­tura de la for­mació pro­fes­si­o­nal, i això s’ha començat a veure amb les deci­si­ons que he pres com a con­se­ller. Davant d’una situ­ació d’incre­ment de demanda excep­ci­o­nal, el que hem fet ha estat actuar també d’una manera excep­ci­o­nal. Teníem 26.000 alum­nes en el procés ordi­nari que havien sol·lici­tat una plaça i no la tenien i aca­bem el procés, després d’una con­vo­catòria extra­or­dinària de cre­ació de pla­ces i d’un acom­pa­nya­ment indi­vi­dual a l’alum­nat, amb 1.300 alum­nes que no entren en la plaça sol·lici­tada, tot i tenir en compte que el sis­tema manté 4.000 vacants. Mal­grat l’incre­ment de sol·lici­tuds, aquests números són infe­ri­ors als que teníem en anys ante­ri­ors amb l’FP. I no ens con­for­mem, perquè pre­nem deci­si­ons per tal de millo­rar la gestió de la for­mació pro­fes­si­o­nal de cara al futur. Entre aques­tes deci­si­ons, que ja vaig fer públi­ques al Par­la­ment, hi ha la d’avançar el procés de preins­cripció i matrícula al mes de març, millo­rar l’ori­en­tació per tal d’infor­mar de les sor­ti­des pro­fes­si­o­nals i de la demanda del mer­cat labo­ral i garan­tir que el curs vinent tot l’alum­nat que acabi quart d’ESO tindrà plaça garan­tida a la família pro­fes­si­o­nal que escu­lli. Aquest any, de les 48.000 sol·lici­tuds que es van fer, 24.000 no venien de quart d’ESO i, per tant, estem en un moment molt pun­tual del mer­cat labo­ral que és pos­si­ble que l’any vinent per­sis­teixi. Si s’han gene­rat crítiques sobre com ha anat el procés aquest any, és perquè s’han fet a par­tir de la infor­mació de què es dis­po­sava als ini­cis del procés. La dar­rera que hem com­par­tit indica que tot­hom que ha vol­gut estu­diar for­mació pro­fes­si­o­nal, tant un grau mitjà com un grau supe­rior, ha tin­gut plaça, i molt pocs no han pogut acce­dir a l’opció sol·lici­tada.
La lluita con­tra la segre­gació era una de les obses­si­ons del seu ante­ces­sor. També ho és per a vostè?
I tant que sí! Nosal­tres tenim un doble objec­tiu com a sis­tema edu­ca­tiu català. El pri­mer és avançar cap a una trans­for­mació real i estruc­tu­rada de tot el sis­tema, una trans­for­mació que ha d’anar acom­pa­nyada d’equi­tat. Són dues cares de la mateixa moneda. Des del sis­tema edu­ca­tiu hem de ser capaços d’edu­car els nos­tres infants i joves per tal que puguin pren­dre les millors deci­si­ons en la seva vida i per tal que dis­po­sin de les millors eines per pren­dre aques­tes deci­si­ons. Això demana un apre­nen­tatge com­pe­ten­cial i que no només sigui de conei­xe­ments, sinó que inclo­gui apren­dre a ser, apren­dre a fer i apren­dre a con­viure, és a dir tot l’àmbit de l’edu­cació emo­ci­o­nal, dels valors... Per què? Perquè s’hau­ran d’anar adap­tant, sobre­tot, hau­ran d’anar apre­nent dia a dia. Com­par­teixo una reflexió: jo tinc dues filles pre­ci­o­ses de 16 anys que van néixer el 2005 i que es jubi­la­ran, més o menys, el 2075. És molt pos­si­ble que en l’àmbit pro­fes­si­o­nal hagin de fer fei­nes que, avui en dia, encara no exis­tei­xen, i és gai­rebé segur que s’hau­ran d’anar for­mant i que es dedi­ca­ran a dife­rents àmbits. Per tant, és molt impor­tant que l’escola, tota l’escola, doti els alum­nes d’aques­tes eines i d’aquest apre­nen­tatge com­pe­ten­cial. No podem seguir edu­cant a les esco­les com es feia fa vint anys, perquè les neces­si­tats no són les matei­xes. I aquesta trans­for­mació del sis­tema edu­ca­tiu ha d’entrar a totes les aules del país. A les 72.000 aules. Ha de ser una trans­for­mació real, estruc­tu­rada, esca­la­ble; ha d’estar basada en evidències que sapi­guem que fun­ci­o­nen i, molt impor­tant, ha de ser ava­lu­a­ble. Per això ha d’anar acom­pa­nyada d’equi­tat i d’igual­tat d’opor­tu­ni­tats. En aquest depar­ta­ment apos­tem, com un dels prin­ci­pis bàsics per seguir des­ple­gant el pacte con­tra la segre­gació esco­lar, pel nou decret d’admissió i l’escola inclu­siva.
Ha insis­tit, també, en la neces­si­tat de com­ple­tar el pla digi­tal als cen­tres.
Dins de la trans­for­mació edu­ca­tiva hi ha molts àmbits, i un d’aquests àmbits seria que la pandèmia ha acce­le­rat el pla d’edu­cació digi­tal. En una pri­mera fase, hem proveït de 300.000 dis­po­si­tius digi­tals les nos­tres aules. D’aquests, 220.000 són per a alum­nat a par­tir de ter­cer i quart d’ESO, bat­xi­lle­rat i for­mació pro­fes­si­o­nal i 80.000 per a mes­tres i pro­fes­sors. Ara hi ha una segona fase en què, a banda de con­ti­nuar pro­veint els alum­nes de cinquè i sisè de primària, posa­rem l’accent en l’ús d’aquesta tec­no­lo­gia. Pre­veu for­mació i acom­pa­nya­ment als pro­fes­si­o­nals perquè real­ment aquesta trans­for­mació digi­tal s’inte­gri, més que com­ple­menti, a l’edu­cació pre­sen­cial i acabi for­mant part de l’estratègia digi­tal dels cen­tres edu­ca­tius. Per això aquest curs també tenim 272 men­tors digi­tals que seran pro­fes­si­o­nals espe­ci­a­lit­zats que acom­pa­nya­ran alguns cen­tres per donar-los eines en aquest nou camí.
El debat sobre l’ús del català a les aules ha tor­nat a l’actu­a­li­tat. S’han mag­ni­fi­cat els casos en què no s’uti­litza prou? Com s’hi actuarà?
L’escola a Cata­lu­nya, en català. És un model d’èxit, ens dona cohesió social, igual­tat d’opor­tu­ni­tats i genera les matei­xes eines per donar res­posta a les situ­a­ci­ons que ens plan­teja la vida. A par­tir d’aquí, malau­ra­da­ment, estem acos­tu­mats que vul­guin fer un pro­blema polític del que no ho és. El que importa de les llengües no és el per­cen­tatge, sinó com s’apre­nen. Per tant, al final de l’etapa obli­gatòria s’han de garan­tir les com­petències entre totes les llengües. I les dades ens diuen que els alum­nes sur­ten pre­pa­rats tant en català com en cas­tellà, i ens agra­da­ria el mateix nivell d’anglès. Ara bé, és cert que tenim per­cep­ci­ons res­pecte que tenim marge de millora en l’ús del català als cen­tres edu­ca­tius i, per tant, com a govern i a través del Pacte Naci­o­nal per la Llen­gua, el que farem és enfor­tir-lo en tots els àmbits. A través del Pacte també tin­drem un diagnòstic real del que passa a les nos­tres aules. I, en paral·lel, des del Depar­ta­ment d’Edu­cació començarem a des­ple­gar un pla d’acció per millo­rar sobre­tot l’ús social del català a les esco­les i ins­ti­tuts.
I en aquest esce­nari, com es pren les decla­ra­ci­ons de la minis­tra d’Edu­cació anun­ci­ant que vol incre­men­tar les hores de cas­tellà?
Qui té les com­petències edu­ca­ti­ves a Cata­lu­nya és la Gene­ra­li­tat. Per tant, les deci­si­ons sem­pre es pren­dran des de Cata­lu­nya. La LOM­LOE diu clara­ment que el que s’ha de garan­tir és l’apre­nen­tatge de les dues llengües. Com garan­tim aquest apre­nen­tatge és només decisió del sis­tema edu­ca­tiu català i, per tant, d’aquesta con­se­lle­ria.
Sense la pandèmia, l’atenció emo­ci­o­nal a les esco­les hau­ria estat tan necessària?
No hi hau­ria entrat de la mateixa manera. Nosal­tres ja dis­posàvem del pla Salut Escola, sobre­tot d’acom­pa­nya­ment pel que fa a salut men­tal, i que fun­ci­ona molt bé, però la pandèmia ens ha gene­rat situ­a­ci­ons que no havíem vis­cut mai, nous impac­tes emo­ci­o­nals que no havíem trac­tat. Tenim més alum­nes vul­ne­ra­bles que abans de la pandèmia, i aquells que ja ho eren, ara ho són més. Neces­sitàvem fer un pas més, i per això hem defi­nit un seguit d’acci­ons per incor­po­rar des d’aquest curs aquesta com­petència i trac­ta­ment de com estan els nos­tres alum­nes en l’aspecte emo­ci­o­nal. Quan prens qual­se­vol decisió per pas­sar a l’acció, és molt impor­tant la detecció prèvia; saber en quina situ­ació et tro­bes et garan­teix una millor apli­cació. Per això hem ela­bo­rat un qüesti­o­nari que pas­sa­rem als alum­nes a par­tir de cinquè de primària i fins a bat­xi­lle­rat i FP per saber quin és el seu termòmetre emo­ci­o­nal. De fet, és una de les qüesti­ons que més em fan arri­bar quan visito els cen­tres, la neces­si­tat de dis­po­sar d’ins­tru­ments d’ava­lu­ació emo­ci­o­nal que per­me­tin acom­pa­nyar millor els alum­nes. També tenim pre­vist des­ple­gar un punt de tro­bada als ins­ti­tuts del país perquè els joves tin­guin un espai on poder fer gra­va­ci­ons del seu estat emo­ci­o­nal i que ens les facin arri­bar a través d’una apli­cació per poder aten­dre’ls. Final­ment, hem con­trac­tat 101 pro­fes­si­o­nals ori­en­tats a l’acom­pa­nya­ment emo­ci­o­nal dels més vul­ne­ra­bles, farem més i millor for­mació i inclou­rem aquesta atenció emo­ci­o­nal dins les tas­ques habi­tu­als dels ori­en­ta­dors de secundària. Hem de tenir molt en compte que com millor se sent i més feliç és un alumne dins de l’aula, més bé aprèn.
Però aquest és un paper que no pot assu­mir només l’escola o l’ins­ti­tut. La impli­cació de les famílies és indis­pen­sa­ble.
Hi ha una frase que m’agrada molt que diu que per edu­car un infant cal tota una tribu. Això al depar­ta­ment ens ho cre­iem molt i, com a sis­tema edu­ca­tiu, juguem un paper impor­tant en la for­mació dels nos­tres infants i joves, però no hem de ser els únics, tots hi hem de con­tri­buir. Faig una reflexió. No podem pre­ten­dre que tot es faci des de l’escola, que tots els con­tin­guts, trans­ver­sa­li­tats i ele­ments puguin ser incor­po­rats des dels cen­tres. Del que sí que ha de ser capaç cada escola, que és qui millor coneix els seus alum­nes, és de tenir la capa­ci­tat d’adap­tar part del seu con­tin­gut a allò que pugui ser més útil per als seus infants i joves. El sis­tema edu­ca­tiu ha de poder estruc­tu­rar els dife­rents i múlti­ples àmbits que afec­ten una escola perquè s’impreg­nin amb tot allò que passa dins de les seves parets. Aquest és un repte molt impor­tant.
Creu que aquesta sac­se­jada emo­ci­o­nal que hem vis­cut amb el virus farà aflo­rar més casos d’asset­ja­ment?
N’estic con­vençut, perquè malau­ra­da­ment qual­se­vol cas de violències a les aules és un fracàs de tota la soci­e­tat. Par­tint de la tolerància zero, no podem obli­dar que hem de fer els pos­si­bles per detec­tar abans els casos. Des del depar­ta­ment vam imple­men­tar una uni­tat de suport a l’atenció a les violències amb una apli­cació molt fàcil d’uti­lit­zar i a tots els casos que ens arri­ben els fem un segui­ment. La majo­ria es reso­len, però és impres­cin­di­ble detec­tar-los a temps.
Els mes­tres i pro­fes­sors li han fet arri­bar si se sen­ten més o menys segurs a les aules?
No hem detec­tat aquesta inqui­e­tud. El pro­fes­so­rat dis­posa de les eines per trac­tar deter­mi­na­des situ­a­ci­ons i, molt impor­tant, poder-les com­par­tir amb la resta de com­panys. Crec molt en el tre­ball en xarxa, en el fet de com­par­tir experiències per no sen­tir-se sol.
Con­fia que els pres­su­pos­tos aten­dran la demanda eterna d’inversió en Edu­cació?
Con­fio i estic con­vençut que aquest govern repu­blicà apos­tarà per l’edu­cació, com no pot ser d’una altra manera trac­tant-se d’una de les prin­ci­pals polítiques de país. A par­tir d’aquí, els rep­tes i els horit­zons que tenim al depar­ta­ment som cons­ci­ents que no els acon­se­gui­rem d’un dia per l’altre. Tenim molt clar que volem arri­bar a aquesta trans­for­mació edu­ca­tiva a totes les aules del país i tenim molt clar que volem arri­bar a una escola que no segre­gui i que sigui inclu­siva. Aquesta és la nos­tra direcció i avan­cem cap allà; per tant, els pres­su­pos­tos allò que ens per­me­tran és seguir avançant cap al nos­tre objec­tiu.
Un dels camins que s’ha ence­tat amb aquesta aposta d’inversió és l’anunci fet pel pre­si­dent de la gratuïtat el curs vinent de P-2 com a pas previ a tota l’etapa de 0 a 3 anys.
Aquest pas és molt impor­tant, perquè l’accés a l’edu­cació en una etapa pri­me­renca com és el 0 a 3 anys és impres­cin­di­ble que es pro­du­eixi sense cap bar­rera econòmica per tal de garan­tir la igual­tat d’opor­tu­ni­tats. A més, tots els experts ens diuen que és bàsic en aquesta edat començar a entrar en l’àmbit pedagògic, en la relació tant amb els mes­tres i edu­ca­dors com amb els com­panys. De cara al curs 2022/23 avançarem en la gratuïtat de l’escola bres­sol.
Què pretén la revisió de currículums en el pro­per curs?
Nosal­tres el curs 2022/23 farem la revisió als cur­sos impa­rells: pri­mer. ter­cer i cinquè de primària; pri­mer i ter­cer d’ESO i pri­mer de bat­xi­lle­rat. Aquí hi ha un 50% de revisió dels currículums per part de l’Estat i un 50% per part de Cata­lu­nya. El que farem és que la part que ens cor­res­pon es pugui adap­tar als pro­jec­tes edu­ca­tius de cen­tre, sigui un currículum que es doti dels qua­tre “apren­dre” que deia Jac­ques Delors: apren­dre a fer, apren­dre a ser, apren­dre a conèixer i apren­dre a viure junts, i aquesta defi­nició del currículum aca­barà sent un des­en­ca­de­nant per tal d’adap­tar les meto­do­lo­gies a les aules per donar res­posta a aquest apre­nen­tatge. Ara ens tro­bem que hi ha mol­tes esco­les que avan­cen en aquesta trans­for­mació edu­ca­tiva, tre­ba­llant per pro­jec­tes i de forma trans­ver­sal i que defi­nei­xen un currículum que hau­ria d’arri­bar als ins­ti­tuts per tal d’impar­tir la docència que s’adapti millor a les neces­si­tats que tenen els nos­tres joves, que és aquest apre­nen­tatge com­pe­ten­cial. No ens ser­veix de res un apre­nen­tatge en què l’alumne no està moti­vat i en què adqui­reix uns conei­xe­ments memorístics només per al dia de l’exa­men i els oblida l’endemà.
A què no renun­ciarà en el seu man­dat?
A seguir avançant per una escola més democràtica, més verda, més social, més femi­nista, sense segre­gació i en català. I això vol dir trans­for­mació real, tren­car les inèrcies, estar al cos­tat i acom­pa­nyar els nos­tres pro­fes­si­o­nals, ser-los útils i pren­dre les deci­si­ons posant l’alumne com a pro­ta­go­nista.

EXPERIÈNCIA EN LA GESTIÓ

Josep Gonzàlez-Cambray va néixer a Lleida. Enginyer tècnic industrial i llicenciat en màrqueting, en l’especialitat d’investigació i tècniques de mercats, va començar en el camp laboral a l’empresa privada, com a auditor i consultor de qualitat i director tècnic de formació i, posteriorment, va començar a exercir de professor de secundària i docent en diverses institucions. En l’esfera pública, ha exercit diferents càrrecs: coordinador de l’Àrea de Cultura, Educació i Esports de la Diputació de Barcelona (2015-2018); director dels Serveis Territorials de Barcelona del Departament d’Acció Social i Ciutadania (2009-2011); adjunt a la Secretaria per a la Immigració del Departament d’Acció Social i Ciutadania (2007-2008); gerent del Consorci d’Educació de Barcelona (2006-2007) i director adjunt dels Serveis Territorials a Barcelona Ciutat del Departament d’Educació (2005-2006). En el mandat anterior, com a director general de Centres Públics del Departament d’Educació, va ser una de les cares més visibles de la gestió de la covid-19 a les aules.

ESCOLES RURALS, TAMBÉ

Entre les carpetes que el Departament d’Educació té sobre la taula, apareix la necessitat d’apostar per les escoles rurals. “Fer país vol dir que tot el territori, tot, ha de tenir les eines per poder fer la millor escola, perquè l’escola és la que fa el poble”, diu el conseller, que recorda que l’aposta inclou també les escoles bressol. “Cap d’aquests centres tancarà per motius econòmics”, insisteix. Josep Gonzàlez-Cambray també assenyala els ajuntaments com a companys de viatge en la transformació educativa i l’assoliment de l’equitat. “És molt important el que passa dins de l’horari lectiu, però també ho és el que passa fora i, per tant, hem de fer xarxa amb els projectes liderats per les administracions locals”, assenyala.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor