Entrevista

XAVI JIMÉNEZ

PRESIDENT DEL GRUP ECOLOGISTA GEPEC-EDC I SECRETARI DE LA FEDERACIÓ D'ECOLOGISTES DE CATALUNYA

“No podem continuar consumint com fins ara”

La crisi ambiental està en el centre del debat públic, però les entitats ecologistes alerten que no s’estan prenent les mesures necessàries per mitigar-ne els efectes. En parlem amb el president de GEPEC-EdC, una organització que des de fa més de 35 anys treballa a les comarques del sud de Catalunya per preservar la natura

AMPLIACIÓ DE L’AEROPORT
“No s’hauria ni de debatre. La Ricarda és un espai natural protegit i no té cap mena de sentit parlar-ne perquè com a societat ja ens vam comprometre a preservar-lo”
TRANSICIÓ ENERGÈTICA
“L’energia s’ha de produir a prop dels llocs de consum, perquè d’aquesta manera estalviarem en el transport. I s’ha de produir allà on creï pocs impactes: en espais que ja han estat degradats per l’activitat humana”
GEPEC-EdC és una de les enti­tats que més s’està mobi­lit­zant con­tra alguns pro­jec­tes d’ener­gia reno­va­ble. Per què són un pro­blema ambi­en­tal, si es tracta d’ener­gia neta i és la que neces­si­tem urgent­ment?
Quan par­lem d’ener­gies reno­va­bles hem de par­tir de la base que la tran­sició energètica és un tema pri­o­ri­tari i urgent, bàsica­ment perquè la crisi climàtica ens porta a fer un canvi de para­digma. Hem de posar fi a totes les ener­gies basa­des en petroli, gas i en fonts con­ta­mi­nants, i és evi­dent que hem d’apos­tar per les fonts reno­va­bles no con­ta­mi­nants. El que passa és que la tran­sició energètica la podem implan­tar a par­tir de diver­sos sis­te­mes. Alguns són els que el país neces­sita, com­pa­ti­bles amb la pre­ser­vació d’altres aspec­tes ambi­en­tals, soci­als i cul­tu­rals. Men­tre que d’altres serien un des­as­tre per al país.
Per tant, es tracta d’una qüestió de model?
Sí, par­lem d’un sis­tema que seria un des­as­tre jus­ta­ment per a la con­ser­vació de la mateixa bio­di­ver­si­tat i per als espais natu­rals, que són pre­ci­sa­ment els que volem pro­te­gir amb aquesta tran­sició energètica. Actu­al­ment ens tro­bem, d’una banda, la neces­si­tat de gene­rar ener­gia reno­va­ble, però al mateix temps veiem que el model de tran­sició energètica que s’està impo­sant l’estan mar­cant els de sem­pre, les grans cor­po­ra­ci­ons elèctri­ques, que, en gran part, són les cau­sants de les emis­si­ons de gasos amb efecte d’hiver­na­cle. I ara ens venen a impo­sar el seu model, que l’única cosa que busca són els màxims guanys pos­si­bles.
I quina és l’alter­na­tiva?
Una tran­sició energètica sos­te­ni­ble, com­pa­ti­ble amb la pre­ser­vació dels entorns natu­rals, ama­ble, par­ti­ci­pa­tiva i democràtica. I no impo­sant grans pro­jec­tes que sovint –per no dir sem­pre– obvien i menys­preen els espais natu­rals, la bio­di­ver­si­tat, el món rural, els pai­sat­ges, l’acti­vi­tat agrària, la qua­li­tat de vida... Els eco­lo­gis­tes i els ambi­en­ta­lis­tes, amb bona part dels sec­tors científics impli­cats en temes de bio­di­ver­si­tat i amb científics de renom inter­na­ci­o­nal, estem apos­tant i llui­tant perquè aquesta tran­sició energètica es faci seguint cri­te­ris dife­rents, com ara el de la dis­tri­bució. Això vol dir que l’ener­gia s’ha de pro­duir a prop dels llocs de con­sum, perquè d’aquesta manera estal­vi­a­rem en el trans­port. I s’ha de pro­duir allà on creï pocs impac­tes: en espais que ja han estat degra­dats per l’acti­vi­tat humana. Per exem­ple, les 29.000 hectàrees que tenim a Cata­lu­nya de polígons indus­tri­als, de les quals 13.000 estan a l’àrea metro­po­li­tana de Bar­ce­lona. Aques­tes 29.000 hectàrees gene­ren 0 kilowatts que siguin injec­tats a la xarxa de dis­tri­bució d’ener­gia. Són ter­renys indus­tri­als, que pre­ci­sa­ment tenen la vocació de gene­rar pro­ducció, i aquesta pro­ducció podria ser ener­gia. A les grans ciu­tats i les seves perifèries tenim també altres zones antro­pit­za­des amb gran capa­ci­tat de pro­ducció energètica, i seria ener­gia de km 0. A més, tenim zones d’acti­vi­tat portuària, zones de con­cen­tració d’infra­es­truc­tu­res...
Com és que no s’apro­fi­ten aquests espais?
Aquests ter­renys són més cars de llo­gar. Surt més a compte anar a la Terra Alta, a les Gar­ri­gues, a la Segarra, al Pri­o­rat i llo­gar ter­renys agrícoles, sovint a page­sos de certa edat, o bé inten­tar apro­fi­tar espais natu­rals. Les grans empre­ses fan els seus còmputs d’inver­si­ons i guanys. Gas­tar el mínim per acon­se­guir el màxim de bene­fi­cis Què fa Iber­drola? Què fa Naturgy? Què fan les grans empre­ses? Gene­rar bene­fi­cis per als acci­o­nis­tes a costa de grans impac­tes ambi­en­tals, pai­satgístics i soci­als, i a costa també de l’acti­vi­tat agrària i de la pèrdua de bio­di­ver­si­tat. Però com que aquests per­ju­di­cis no es quan­ti­fi­quen, a ells no els suposa cap des­pesa.
Un argu­ment que donen les empre­ses eòliques és que de vent no en fa a tot arreu...
A veure, tot just s’acaba de pre­sen­tar un pro­jecte reno­va­ble a Coll­se­rola, al cos­tat de Bar­ce­lona. S’hi vol fer una cen­tral eòlica, de només dos molins, és cert, però en qual­se­vol cas es des­munta l’argu­ment del vent. El que passa és que aquest pro­jecte també té trampa, es vol fer en un parc natu­ral i, segons la llei actual, això no és pos­si­ble. Però de tota manera no estem par­lant només de cen­trals eòliques, sinó també de cen­trals foto­vol­tai­ques, és a dir de tots aquests milers d’hectàrees que dèiem abans i que tenen la mateixa capa­ci­tat de pro­duir ener­gia solar que les de la resta del ter­ri­tori.
Tor­nant als molins de vent, tots en veiem l’impacte pai­satgístic, però vostès també denun­cien un greu impacte en la bio­di­ver­si­tat. Quin és?
Les dades es van començar a quan­ti­fi­car ja fa anys, perquè fa temps que tenim aero­ge­ne­ra­dors sobre el ter­ri­tori i, per tant, podem veure si els impac­tes que tenen són reals o són fic­ti­cis. L’any 2012, al Pri­mer Congrés Ibèric sobre Ener­gia Eòlica i Con­ser­vació de la Fauna, que es va fer a Jerez de la Fron­tera, es va posar damunt la taula per part de SEO Bird­life un estudi en què s’aler­tava que els 18.000 aero­ge­ne­ra­dors que hi havia en aquells moments a l’Estat –i que ara són molts més– esta­ven pro­vo­cant la mort d’entre 6 i 18 mili­ons d’aus i rat­pe­nats cada any. Estem par­lant de molts ocells que cauen a les aspes dels aero­ge­ne­ra­dors, i des del 2012 han anat apa­rei­xen nous estu­dis científics que ho con­fir­men. És una para­doxa: amb aques­tes cen­trals que supo­sa­da­ment han de ser­vir per miti­gar els efec­tes del canvi climàtic s’està pro­vo­cant l’extinció d’espècies de con­ser­vació pri­o­ritària. Espècies en perill com el vol­tor negre, l’àliga impe­rial, l’àliga cua­bar­rada... Repe­teixo, és una para­doxa: totes aques­tes grans espècies per a les quals estem fent plans de con­ser­vació, després resulta que moren a les cen­trals eòliques que estem apro­vant amb l’excusa que neces­si­tem una tran­sició energètica per evi­tar el canvi climàtic que pro­vo­carà la seva extinció.
És a dir, un con­tra­sen­tit abso­lut...
Per això la comu­ni­tat científica està insis­tint en la neces­si­tat de fer un replan­te­ja­ment en aquest model de tran­sició energètica, perquè sigui sos­te­ni­ble, ja que ara no ho és. Estem en una situ­ació d’emergència climàtica real, però amb les mesu­res que estem imple­men­tant, en rea­li­tat estem agreu­jant els danys ambi­en­tals que la mateixa emergència climàtica pro­vo­carà, extin­gint espècies.
La ciu­ta­da­nia és real­ment cons­ci­ent del que repre­senta l’emergència climàtica?
Aquest estiu hem tin­gut grans aiguats a Ale­ma­nya i Holanda, amb vícti­mes mor­tals. Hem tin­gut incen­dis devas­ta­dors, aug­ment de tem­pe­ra­tu­res... Tot això la gent nor­mal del car­rer ho pot per­ce­bre, veu la rea­li­tat perquè la viu. En canvi, la quan­ti­fi­cació de la pèrdua de bio­di­ver­si­tat és una qüestió més científica, està en mans d’aquells que l’estu­diem. Hem de pen­sar que tant l’extinció d’espècies com el canvi climàtic for­men part d’una gran crisi ambi­en­tal. Són dues de les seves tres potes. La ter­cera és la pèrdua de qua­li­tat atmosfèrica, que també és molt greu però encara massa des­co­ne­guda. Cada vegada tenim un aire de menys qua­li­tat que pro­voca més pro­ble­mes de salut, uns pro­ble­mes que són pal­pa­bles i quan­ti­fi­ca­bles. Les últi­mes dades que s’han donat de morts per mala qua­li­tat de l’aire a l’Estat espa­nyol són de 44.600 per­so­nes cada any. Aques­tes morts supo­sen l’11% del total. El pro­blema és que ho tenim tan inte­ri­o­rit­zat que no li donem més importància, però és molt greu que una de cada deu per­so­nes a l’Estat mori a causa de la con­ta­mi­nació atmosfèrica.
De fet, a Cata­lu­nya la con­ta­mi­nació pro­voca deu cops més morts que els acci­dents de trànsit. I veiem mol­tes cam­pa­nyes adreçades a pre­ve­nir la sinis­tra­li­tat, però gai­rebé cap per pre­ve­nir els con­ta­mi­nants...
Això té una expli­cació molt clara. Evi­tar vícti­mes d’acci­dents de trànsit es pot acon­se­guir amb més civisme, millo­rant les car­re­te­res és a dir amb mesu­res més con­cre­tes. En canvi, per millo­rar la qua­li­tat de l’aire cal un canvi de para­digma, hem de can­viar els sis­te­mes pro­duc­tius i la mobi­li­tat. Tenim fàbri­ques que estan eme­tent grans quan­ti­tats de gasos alta­ment tòxics per pro­duir pro­duc­tes que ara con­si­de­rem de pri­mera neces­si­tat i que pot­ser hau­rem de començar a enten­dre que no ho són tant. Una via és el decrei­xe­ment econòmic. En defi­ni­tiva, l’emergència climàtica és una con­seqüència del nos­tre model social, del nos­tre fun­ci­o­na­ment com a espècie. No hi haurà una vareta màgica per superar-lo. Si no fem un canvi de xip, si no dei­xem de pro­duir, de con­su­mir i de con­ta­mi­nar com ho estem fent ara, ens espera un futur molt com­pli­cat. El canvi de para­digma ha de ser a molt alt nivell, però això té impli­ca­ci­ons polítiques, soci­als i econòmiques molt grans... cosa que no passa amb els acci­dents de trànsit. I com deia, la qua­li­tat atmosfèrica és una de les tres potes de la crisi ambi­en­tal, i totes tres es retro­a­li­men­ten.
En quin sen­tit?
Per exem­ple, el canvi climàtic pro­voca pèrdues de bio­di­ver­si­tat però, a més, la pèrdua de bio­di­ver­si­tat fa que els eco­sis­te­mes tin­guin menys resiliència i no puguin adap­tar-se a aquest canvi climàtic i aju­dar a miti­gar-lo. Per­drem espècies que són clau, fins i tot espècies que són impor­tants per a l’acti­vi­tat agrària. Una crisi ali­menta l’altra i fa que sigui més pal­pa­ble.
La crisi ambi­en­tal està a l’agenda de totes les ins­ti­tu­ci­ons, però els ciu­ta­dans en som prou cons­ci­ents, del que sig­ni­fica?
Com a indi­vi­dus, una part de la ciu­ta­da­nia en va pre­nent consciència, bàsica­ment perquè els mit­jans se’n fan ressò. Els temes ambi­en­tals estan a l’ordre del dia i això fa que la infor­mació arribi i un per­cen­tatge de gent sigui conei­xe­dora dels pro­ble­mes. Però la rea­li­tat ens mos­tra que també hi ha una altra part, molt impor­tant, que és molt poc cons­ci­ent o a qui no li importa, perquè els pro­ble­mes ambi­en­tals es con­ti­nuen agreu­jant. Com a soci­e­tat, com a espècie, tenim molt poca consciència, seguim aug­men­tant les emis­si­ons de CO2, seguim fent des­fo­res­ta­ci­ons als grans pul­mons del pla­neta, seguim gene­rant resi­dus de manera desor­bi­tada... Fins i tot seguim jus­ti­fi­cant que s’ha de con­ti­nuar edi­fi­cant el lito­ral català per pro­te­gir el model turístic! Per tant, com a espècie som molt poc cons­ci­ents, con­ti­nuem mag­ni­fi­cant els pro­ble­mes ambi­en­tals tot i saber que això ens por­tarà a una situ­ació de difícil reso­lució. No estem fent res per mini­mit­zar la crisi que ja és aquí. Cada cert temps tenim cime­res inter­na­ci­o­nals que par­len de canvi climàtic, i en cada cimera hi ha uns com­pro­mi­sos de reducció d’emis­si­ons de CO2, però aquests com­pro­mi­sos no es com­plei­xen. Com a soci­e­tat, estem molt poc dis­po­sats a fer un canvi sufi­ci­ent­ment impor­tant per fre­nar la tendència actual, tot i que l’hau­rem de fer, perquè en cas con­trari el futur és des­es­pe­rançador.
Amb un pano­rama tan negre, cor­rem el risc de caure en el carpe diem, sense pen­sar en el futur?
Aquesta és la filo­so­fia del suïcidi glo­bal. Però els científics ens diuen que tot i els efec­tes ine­vi­ta­bles del canvi climàtic encara hi ha un cert marge per inten­tar evi­tar les con­seqüències més devas­ta­dors. Sí que el canvi climàtic ja és una rea­li­tat que es pot quan­ti­fi­car –amb l’aug­ment de les tem­pe­ra­tu­res, el des­glaç dels pols, les vari­a­ci­ons del clima a escala glo­bal...–, però els efec­tes de tot això es poden mini­mit­zar si comen­cem a actuar imme­di­a­ta­ment.
Què podem espe­rar de les admi­nis­tra­ci­ons i en con­cret què hem d’exi­gir als gover­nants?
Hauríem d’espe­rar una acció deci­dida per imple­men­tar allò que ja ens diuen les lleis. Sovint, apli­cant només allò que diu la nor­ma­tiva ja se solu­ci­o­na­rien mol­tes de les situ­a­ci­ons en què ens tro­bem. Un exem­ple és tot el debat de l’aero­port. No es tracta de dir sí o dir no a l’ampli­ació que afec­ta­ria la lla­cuna de la Ricarda. Ja no s’hau­ria ni de deba­tre, això. És un espai natu­ral pro­te­git i no té cap mena de sen­tit que nosal­tres, que com a soci­e­tat ens vam com­pro­me­tre pre­ser­var-lo perquè és un espai únic i irre­em­plaçable, ara entrem en el joc de deba­tre si s’hi pot fer o no l’ampli­ació d’una pista. La Ricarda és una reserva natu­ral decla­rada per la Gene­ra­li­tat i forma part de la xarxa Natura 2000, decla­rada per la Unió Euro­pea. Els nos­tres polítics no hau­rien d’entrar en aquest debat sobre una actu­ació que com­por­ta­ria infrin­gir la nor­ma­tiva. El que hau­rien de fer és vet­llar pel com­pli­ment de la llei i infor­mar bé sobre els motius pels quals no es pot fer aquesta ampli­ació d’aquesta manera. És com si l’Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona decidís modi­fi­car la Sagrada Família en una reor­de­nació urbanística. Oi que està pro­te­gida? Oi que té uns valors que s’han de pre­ser­var? Doncs els espais natu­rals, també. El que passa és que ens hem acos­tu­mat que aquests espais natu­rals estan pro­te­gits fins que per sobre d’ells hi ha uns altres interes­sos. Lla­vors no costa gens des­pro­te­gir-los. Però els espais natu­rals tenen tant de valor com el poden tenir monu­ments o indrets cul­tu­rals. En el tema de l’aero­port, aquesta mena de mer­ca­deig –ara sí, ara no– diu molt poc del govern. A les enti­tats eco­lo­gis­tes no ens estra­nya gens, perquè tra­di­ci­o­nal­ment Cata­lu­nya tin­gut governs molt poc sen­si­bles amb el medi ambi­ent.
Pre­ci­sa­ment, una de les quei­xes més repe­ti­des és que no hi ha un depar­ta­ment con­cret que se n’ocupi...
Efec­ti­va­ment, des de l’any 2010 la Gene­ra­li­tat no té Depar­ta­ment de Medi Ambi­ent. Fins a l’any 2010 sí que hi era, i vet­llava per les polítiques ambi­en­tals, com ara la con­ser­vació d’espais natu­rals. Però des del 2010, les com­petències s’han repar­tit entre diver­sos depar­ta­ments. En la legis­la­tura ante­rior, una part eren de Ter­ri­tori i Sos­te­ni­bi­li­tat i l’altra d’Agri­cul­tura. En l’actual legis­la­tura les com­petències les ha assu­mit totes el Depar­ta­ment d’Agri­cul­tura. Ara s’ano­mena d’Acció Climàtica, Ali­men­tació i Agenda Rural, però és el mateix depar­ta­ment, amb la mateixa estruc­tura, i fins i tot amb la mateixa con­se­llera. En l’àmbit euro­peu, som una gran ano­ma­lia. Tots els grans països tenen un Depar­ta­ment de Medi Ambi­ent amb com­petències trans­ver­sals. Els tres estats de l’òrbita euro­pea que no tenen aquesta estruc­tura són Letònia, Hon­gria i Bulgària, on els temes ambi­en­tals estan supe­di­tats als interes­sos dels depar­ta­ments d’agri­cul­tura. I aquests no hau­rien de ser els nos­tres refe­rents; nosal­tres ens hauríem de poder com­pa­rar amb països com Ale­ma­nya i França pel que fa a la importància de les polítiques ambi­en­tals en les estruc­tu­res de govern.
Quin paper juga la sen­si­bi­lit­zació en la lluita con­tra la crisi ambi­en­tal?
Sem­pre havíem pen­sat que edu­cant les gene­ra­ci­ons més joves, els nens i nenes, acon­se­guiríem un canvi de rumb. Però, tot i que l’edu­cació ambi­en­tal segueix sent impor­tant i s’ha de pri­o­rit­zar, ara ens tro­bem amb la urgència d’haver de pren­dre mesu­res exe­cu­ti­ves dràsti­ques de manera imme­di­ata. Quan els científics par­len dels efec­tes del canvi climàtic no ho fan amb una pre­visió de cent o dos-cents anys, sinó de vint, trenta o qua­ranta. Nosal­tres en serem tes­ti­mo­nis i aques­tes mesu­res s’han de pren­dre ara.
Pot posar algun exem­ple con­cret?
Podem tor­nar al tema de les reno­va­bles. Estem par­lant molt de com pro­duir ener­gia, però par­tint de la base que neces­si­ta­rem la mateixa ener­gia que neces­si­tem ara, si no més. Ningú es plan­teja que en rea­li­tat també caldrà con­su­mir menys, vet­llar per l’estalvi energètic i l’eficiència. Els científics ja ens estan dient que fer la tran­sició a les reno­va­bles seguint el mateix model que tenim ara no solu­ci­o­narà els pro­ble­mes. Hem de posar el fre. Per fer el canvi energètic amb el model actual neces­si­taríem certs mine­rals que actu­al­ment no exis­tei­xen en la natura en quan­ti­tats sufi­ci­ents. Hem d’assu­mir que els recur­sos són finits. Un altre exem­ple és el de l’aero­port. No té sen­tit par­lar d’ampli­a­ci­ons quan sabem que s’ha de reduir la quan­ti­tat d’avi­ons. L’avi­ació és un dels sec­tors que més gasos amb efecte d’hiver­na­cle pro­du­eix i ja s’està posant sobre la taula que els vols curts o mit­jans s’hau­rien de subs­ti­tuir per des­plaçaments en tren. Però és clar, això sig­ni­fica que un sec­tor econòmic dei­xarà de gua­nyar el que està gua­nyant ara o fins i tot des­a­pa­rei­xerà. I això té uns cos­tos polítics.
Per aca­bar, par­lem d’un tema més con­cret, el futur del delta del Ebre.
En aquest cas conei­xem el pro­blema, però també gran part de la solució. El delta està afec­tat per l’aug­ment del nivell del mar a causa del canvi climàtic; per la falta de sedi­ments, que que­den atra­pats als embas­sa­ments, i per la sub­sidència, que fa que els sedi­ments que hi ha cada cop siguin més com­pac­tats i, per tant, el delta vagi que­dant sota el nivell del mar. La solució és per­me­tre que els sedi­ments que ara estan retin­guts als embas­sa­ments puguin arri­bar-hi, i tècni­ca­ment no hi ha esculls insal­va­bles per fer-ho. Ara bé, això com­porta inver­si­ons i com­pro­mi­sos de les admi­nis­tra­ci­ons, bàsica­ment de la Con­fe­de­ració Hidrogràfica de l’Ebre, que depèn del Minis­teri per a la Tran­sició Ecològica. I aquest com­promís de dei­xar bai­xar sedi­ments també vol dir dei­xar bai­xar aigua: s’ha de garan­tir que l’aigua de l’Ebre no es des­ti­narà a trans­va­sa­ments, rega­dius als Mone­gros o a altres usos. Si s’acon­se­gueix aquest com­promís, tècni­ca­ment és pos­si­ble que els sedi­ments puguin bai­xar a través d’un sis­tema d’engi­nye­ria.

actuacions individuals per a problemes globals

El Grup d’Estudis i Protecció dels Ecosistemes Catalans (GEPEC-Ecologistes de Catalunya), és una ONG que se centra en la denúncia d’accions que perjudiquen el medi ambient i promou la divulgació i sensibilització envers l’entorn local. Xavi Jiménez, biòleg especialitzat en Zoologia n’és el president. Defensa la importància de les actuacions individuals. “Els problemes globals es produeixen a partir de les actuacions de cadascun de nosaltres. Coses tan senzilles com reciclar, preocupar-se per l’estalvi energètic, canviar la mobilitat, anar a peu i no fer servir el cotxe si no és per estricta necessitat... són coses petites que ens poden semblar que no poc importants, però que ho són. Puc buscar l’excusa que jo sóc només un d’un conjunt de milers de milions, però al final hem d’entendre que un problema global és el sumatori de totes les nostres actuacions com a individus. Hem de prendre consciència que hem de canviar els hàbits i assumir la nostra responsabilitat individual i col·lectiva”, insisteix. També creu que els canvis els han de liderar els polítics “però nosaltres no podem caure en el conformisme de pensar que no hi ha res a fer o que ja ho arreglaran els que manen. No ens ho podem permetre ni per nosaltres ni pels nostres fills”.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.