Entrevista

LÍDIA MARTÍNEZ

RESPONSABLE DE LA CONSULTA DE TOXICOLOGIA PEDIÀTRICA DE L’HOSPITAL SANT JOAN DE DÉU DE BARCELONA

“Massa xarop per a la tos és perillós”

Cada any, uns 400 infants i adolescents són tractats per intoxicació, accidental o no, a les urgències de l’Hospital Sant Joan de Déu. Fer-ne el seguiment és vital

PRODUCTES NO INNOCENTS
“Les bossetes amb sabó per rentar la roba són molt atractives per als infants, i el tabac també els genera molta curiositat”
CONSEQÜÈNCIES
“Hem pogut constatar que la pandèmia va reduir les intoxicacions per alcohol que s’atenien a urgències. Ara, amb l’aixecament de les restriccions, n’han augmentat els casos”

L’Hos­pi­tal Sant Joan de Déu Bar­ce­lona ha estat pio­ner a posar en marxa una con­sulta de toxi­co­lo­gia pediàtrica que fa un segui­ment a aquells infants i joves que han patit una into­xi­cació i han estat trac­tats en un pri­mer moment al ser­vei d’urgències del cen­tre sani­tari. L’objec­tiu és tri­ple: tenir un major con­trol dels casos, mini­mit­zar els efec­tes secun­da­ris d’alguns dels pro­duc­tes inge­rits i tre­ba­llar per a la pre­venció.

Quina és la importància de la nova con­sulta?
Dins del ser­vei d’urgències tre­ba­llem des de fa molts anys amb la intenció de millo­rar la qua­li­tat de l’assistència. En el cas que ens ocupa, amb el temps hem anat intro­duint millo­res en l’atenció a l’infant o al jove que ens arriba into­xi­cat, però tot i això vèiem que ens fal­tava fer aquest pas, aquest anar més enllà un cop donem d’alta el paci­ent. Aquí hi ha tin­gut un pes molt impor­tant la bona relació que tenim amb altres pro­fes­si­o­nals, tant de dins com de fora de l’hos­pi­tal. A dins, amb totes les espe­ci­a­li­tats que es poden veure impli­ca­des en els casos de toxi­ci­tat i, a fora, espe­ci­al­ment amb la Uni­tat de Toxi­co­lo­gia Clínica de l’Hos­pi­tal Clínic, que és com la nos­tra ger­mana gran.
Quins casos els arri­ben?
Hi ha de tot. Des d’infants ben petits que ingres­sen com a con­seqüència d’un acci­dent fins a ado­les­cents que s’han into­xi­cat de manera voluntària. Per això també la nos­tra atenció és vari­ada. A la con­sulta trac­tem una mos­tra de paci­ents selec­ci­o­nats que abans han pas­sat per urgències. Un cas habi­tual és el petit que s’ha pres per equi­vo­cació algun pro­ducte tòxic i que hem de con­tro­lar que la substància inge­rida no tin­gui efec­tes retar­dats. També trac­tem totes les into­xi­ca­ci­ons on és pre­sent l’alco­hol i aque­lles que tenen inten­ci­o­na­li­tat suïcida amb fàrmacs, que també poden tenir efec­tes retar­dats. Aques­tes dar­re­res són les més freqüents.
Ha aug­men­tat el per­cen­tatge de casos que no hagin estat acci­den­tals?
És veri­tat que ens els últims temps les into­xi­ca­ci­ons amb inten­ci­o­na­li­tat suïcida han aug­men­tat molt i de manera molt clara. Últi­ma­ment, coin­ci­dint amb l’aixe­ca­ment de les res­tric­ci­ons oca­si­o­na­des per la pandèmia, les into­xi­ca­ci­ons recre­a­ti­ves, en espe­cial les que hi ha alco­hol, també han aug­men­tat.
Per què aquest enfo­ca­ment en els efec­tes retar­dats de les into­xi­ca­ci­ons?
La toxi­ci­tat més impor­tant, sens dubte, és l’aguda i, fins ara, quan es donava d’alta el paci­ent se’l deri­vava a con­trols periòdics amb el seu pedi­a­tra. Però és veri­tat que sovint aquest con­trol no es com­plia i vam creure que per acon­se­guir millors resul­tats podríem fer el segui­ment direc­ta­ment a la con­sulta de nova cre­ació. Els efec­tes retar­dats es poden mani­fes­tar habi­tu­al­ment amb pro­ble­mes renals, que són alta­ment infreqüents, i que si són lleus podrien pas­sar des­a­per­ce­buts perquè no donen una clínica prou evi­dent, o poden no rela­ci­o­nar-se amb la into­xi­cació. També es poden donar casos de difi­cul­tats res­pi­ratòries després d’haver inha­lat deter­mi­nats pro­duc­tes químics.
Ha can­viat la tipo­lo­gia dels intents de suïcidi que s’havien vist fins ara al cen­tre amb l’arri­bada de la covid-19?
D’aquest tema, segu­ra­ment en té una visió molt més àmplia la Uni­tat de Suïcidi, perquè fa més anys que està en fun­ci­o­na­ment i em consta que han estu­diat els can­vis en el per­fil dels paci­ents. Nosal­tres no tenim encara dades exac­tes, però la sen­sació dels que tre­ba­llem a la con­sulta és que cada vegada veiem més paci­ents que no tenen ante­ce­dents psi­quiàtrics, per exem­ple. O que actu­al­ment hem vist mol­tes into­xi­ca­ci­ons amb para­ce­ta­mol o ibu­profèn, que són els fàrmacs que hi ha per casa. Des del ser­vei d’urgències estem coor­di­nant un estudi mul­ticèntric en què par­ti­ci­pen vint-icinc ser­veis d’urgències inte­grants del Grup de Tre­ball d’Into­xi­ca­ci­ons de la Soci­e­tat Espa­nyola d’Urgències de Pedi­a­tria, amb l’objec­tiu de posar en relleu la freqüència de les into­xi­ca­ci­ons amb fina­li­tat suïcida en paci­ents pediàtrics, les carac­terísti­ques d’aquests paci­ents i la qua­li­tat de l’atenció que se’ls dona.
Ser la pri­mera con­sulta de toxi­co­lo­gia pediàtrica a l’Estat genera certa pressió.
Sí que som la pri­mera con­sulta de toxi­co­lo­gia pediàtrica d’arreu de l’Estat, però vol­dria pre­ci­sar que no som una con­sulta per trac­tar menors amb toxi­co­ma­nies, com han indi­cat alguns medis. Al nos­tre cen­tre hi ha la Uni­tat de Con­duc­tes Addic­ti­ves, que depèn del depar­ta­ment de salut men­tal, que seria la que assu­mi­ria aquests paci­ents. A la nos­tra con­sulta podem detec­tar joves que tenen més risc o que han fet into­xi­ca­ci­ons de manera repe­tida i els deri­varíem a aquesta altra uni­tat espe­ci­a­lit­zada.
L’equip inci­deix molt en la pre­venció com una de les línies bàsiques que s’han de seguir.
En el cas de les into­xi­ca­ci­ons no inten­ci­o­na­des dels més petits el que es fa és fer un mapa de la casa amb els fami­li­ars per esta­blir els llocs i els espais on es poden tro­bar pro­duc­tes tòxics. Se’ls loca­litza i s’informa de quina és la manera més segura de guar­dar-los. Quan són una mica més grans optem per fer acti­vi­tats amb ells per expli­car-los quins pro­duc­tes no han de tocar. Quan es tracta d’ado­les­cents, en el cas de les into­xi­ca­ci­ons per alco­hol, duem a terme una inter­venció breu, par­lant dels pro­ble­mes asso­ci­ats al seu con­sum i inten­tem que pren­guin consciència i que es pro­po­sin un objec­tiu, el que ells o elles vul­guin com­plir, ja sigui no beure o fer-ho de manera més mode­rada, per dis­mi­nuir el risc.
El binomi joves i alco­hol sem­bla que s’hagi inven­tat en els dar­rers mesos, però és una relació que ve de lluny. Creu que s’ha inten­si­fi­cat?
A l’Hos­pi­tal Sant Joan de Déu, s’han fet estu­dis al llarg dels anys sobre l’evo­lució de les into­xi­ca­ci­ons per alco­hol entre els joves, i es va detec­tar un cert estan­ca­ment ten­dint a la reducció fins a l’any 2015. Hem pogut cons­ta­tar que la pandèmia va reduir les into­xi­ca­ci­ons d’aquest tipus que s’ate­nien a urgències. Ara, amb l’aixe­ca­ment de les res­tric­ci­ons, n’han aug­men­tat els casos, però pro­ba­ble­ment encara no esta­rem en els nivells pre­pandèmia. Par­lem de menors de 18 anys, que tenen un esce­nari de con­sum d’alco­hol que no res té a veure amb el d’un adult.
Hi ha pro­duc­tes habi­tu­als que la gent no rela­ci­ona amb la toxi­ci­tat?
Pot­ser els pro­duc­tes que la població en gene­ral no sol pen­sar que poden ser tòxics són alguns medi­ca­ments que no tro­bem en forma de pas­ti­lla o de xarop i que estan molt a l’abast dels menors. Per exem­ple, les cre­mes o olis d’aro­ma­teràpia s’hau­rien de man­te­nir en un lloc segur, perquè de vega­des una petita ingesta pot oca­si­o­nar greus con­seqüències. Les bos­se­tes amb sabó per ren­tar la roba són molt atrac­ti­ves per als infants i el tabac també els genera molta curi­o­si­tat i poden arri­bar a inge­rir cigar­re­tes i, amb aques­tes cigar­re­tes, la nico­tina que con­te­nen. Final­ment, cal parar atenció als matei­xos medi­ca­ments que són per a la mai­nada i que tenen un gust agra­da­ble. Massa xarop per la tos és molt perillós.
En el dar­rer any, uns 150 nens i ado­les­cents han estat trac­tats al ser­vei. Són molts o pocs?
Al ser­vei d’urgències de l’hos­pi­tal trac­tem uns 100.000 paci­ents pediàtrics cada any i uns 400 són per con­tacte amb tòxics. Que d’aquests hagin vin­gut a la con­sulta un terç, fa que sigui un nom­bre con­si­de­ra­ble que no podem ni volem obviar.

MÉS INFORMACIÓ I CAMPANYES

Lídia Martínez va treballar com a metgessa interna resident de pediatria en la Unitat Integrada de l’Hospital Sant Joan de Déu - Hospital Clínic del 1998 al 2002. Des del maig del 2002, és adjunta del Servei d’Urgències de l’Hospital Sant Joan de Déu i el 2006 va ser nomenada responsable de recerca i docència en l’àmbit de la toxicologia clínica. El novembre del 2010, va ser acreditada en urgències pediàtriques per la Societat Espanyola de Pediatria. Des de la seva experiència, la doctora Martínez insisteix en la necessitat de mantenir informats els pacients adolescents que han patit una intoxicació sobre el perquè han acabat a urgències. “Aconseguir comunicar-se amb el jove és imprescindible per obtenir resultats, i molts dels pacients reconeixen que els hauria agradat conèixer abans les conseqüències de la seva acció”, explica. És en aquest escenari, que Martínez considera bàsic que hi hagi més campanyes, “amb un missatge senzill i clar”, adreçades als adolescents sobre el consum de substàncies tòxiques, en especial d’alcohol.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor