Entrevista

JOSEP V. BOIRA

GEÒGRAF I AUTOR DEL LLIBRE 'LA VIA AUGUSTA DEL SEGLE XXI'

“El corredor trenca amb el model radial”

És professor de geografia de la Universitat de València i, des de fa tres anys, coordinador per al desenvolupament del corredor mediterrani. Acaba de publicar ‘La Via Augusta del segle XXI’, Premi Carles Rahola d’Assaig 2021

COINCIDÈNCIA
“El mapa de la Xarxa Europea per al Transport és molt semblant al que es va bastir durant l’Imperi Romà”
PERILL DE COL·LAPSE
“Estem arribant al límit del transport tradicional. I abans que arribi el col·lapse, ens hauríem de preparar”
DECISIÓ CONTROVERTIDA
“El 1844, la decisió d’un ample de via diferent de l’europeu es va adoptar sense haver vist mai un tren”
TERMINIS DE FUTUR
“Comprenc la impaciència d’alguns per veure el projecte enllestit, però només fa deu anys que treballem en la bona direcció”

“Doneu-me un tren i un mapa i us con­taré una història.” Aquest és el punt de par­tença del dar­rer lli­bre de Josep Vicent Boira, La Via Augusta del segle XXI, un assaig sobre el pas­sat, el pre­sent i el futur del cor­re­dor medi­ter­rani. El lli­bre es nodreix de la seva for­mació com a geògraf, d’una sòlida reflexió sobre el paper de les infra­es­truc­tu­res i de l’experiència com a coor­di­na­dor per al desen­vo­lu­pa­ment del cor­re­dor medi­ter­rani. I par­teix d’un paral·lelisme entre la via que van bas­tir els romans fa dos mil anys i el pro­jecte d’una xarxa de comu­ni­cació euro­pea.

En el lli­bre defi­niu la Via Augusta de l’època romana com “el bres­sol del cor­re­dor medi­ter­rani”. En quin sen­tit?
A mi, que soc geògraf, m’encan­ten els mapes. I quan mires el de la Xarxa Euro­pea per al Trans­port t’ado­nes que és el més sem­blant a la que es va bas­tir durant l’Imperi Romà. Aquesta coin­cidència entre un mapa de l’any 2030 i un altre del segle I és el que em va espe­ro­nar a apro­fun­dir en aquesta relació. Després he tro­bat que la pers­pec­tiva impe­rial, per dir-ho d’alguna manera, es tras­pua, des d’una visió democràtica, en l’Europa actual. Les infra­es­truc­tu­res sem­pre són una res­posta a alguna cosa.
De fet, fins i tot hi ha algu­nes coin­cidències curi­o­ses amb el traçat. El túnel inter­na­ci­o­nal del Pertús, per exem­ple, passa a molts pocs metres d’on van eri­gir els cone­guts tro­feus de Pom­peu, per on tra­ves­sava la Via Hera­clea.
Efec­ti­va­ment. A pocs metres d’on va pas­sar Pom­peu el Gran i on van fer un monu­ment per com­me­mo­rar aque­lla fita i les seves cam­pa­nyes mili­tars hi ha el túnel que comu­nica en ample inter­na­ci­o­nal els estats espa­nyol i francès. Aquesta coin­cidència geogràfica explica mol­tes coses, com ara una lògica de comu­ni­cació, una ori­en­tació en la política d’infra­es­truc­tu­res.
A banda del traçat, també des­ta­queu altres ele­ments que unei­xen els dos pro­jec­tes. De quins es tracta?
Des de fa dos mil anys, sem­pre hi ha hagut un vec­tor de comu­ni­cació en aquesta riba del Medi­ter­rani. I, en cada moment, ha tro­bat el seu ins­tru­ment. Pri­mer va ser la Via Augusta; després, amb la frag­men­tació medi­e­val, va ser una xarxa de camins pel lito­ral; amb la Corona d’Aragó, una via que estruc­tu­rava els ter­ri­to­ris; més enda­vant va venir el desen­vo­lu­pa­ment fer­ro­vi­ari i l’auto­pista del Medi­ter­rani. I ara és el cor­re­dor. O sigui, que la mateixa neces­si­tat s’ha anat plas­mant en dife­rents ins­tru­ments.
Una de les tesis que defen­seu al lli­bre és que el cor­re­dor és “la mate­ri­a­lit­zació d’una tendència històrica”. Això té molt a veure amb la dialèctica entre la potència del pro­jecte euro­peu i el reple­ga­ment espa­nyol...
La idea del lli­bre sor­geix pre­ci­sa­ment perquè Europa havia decla­rat l’Any Euro­peu del Fer­ro­car­ril el 2021 i crec que valia la pena fer una reflexió sobre el que havia pas­sat en el cas del cor­re­dor medi­ter­rani, que venia a tren­car amb l’Espa­nya radial a què estem acos­tu­mats des del segle XVIII. La idea és que els mapes con­di­ci­o­nen les soci­e­tats. I el que tra­di­ci­o­nal­ment ha tin­gut Espa­nya ha estat radial. En canvi, el mapa euro­peu era un altre, que par­tia d’una lògica dis­tinta, d’inter­con­nexió, de relació, de xarxa. Molt més cohe­rent amb el cor­re­dor medi­ter­rani.
En el lli­bre defi­niu l’E-6000 com “el símbol d’un moment en què ja s’albira la nova etapa en els trans­ports de mer­ca­de­ries”. Per quin motiu?
He dedi­cat un capítol sen­cer a la màquina, un ele­ment fona­men­tal perquè fa allò que la huma­ni­tat no pot fer. La màquina també ens comu­nica al marge dels llen­guat­ges tècnics que cada país ha desen­vo­lu­pat. La E-6000 és una loco­mo­tora que per­met fun­ci­o­nar en diver­sos tipus d’elec­tri­fi­cació. El mateix passa amb el sis­tema de segu­re­tat. I com que és de via inter­na­ci­o­nal, per­met fun­ci­o­nar per molts països de la UE.
Afir­meu, i cito tex­tu­al­ment, que “la màquina ens redi­meix dels nos­tres pecats amb el cor­re­dor medi­ter­rani, de les man­can­ces i incom­pli­ments, de les deser­ci­ons i incom­pren­si­ons”. En quin sen­tit?
La idea ini­cial era que cada país havia de desen­vo­lu­par la seva pròpia senya­lit­zació, el seu sis­tema de segu­re­tat, d’elec­tri­fi­cació. Això és com dir que si tu vas en cotxe fins a Ale­ma­nya, en cada fron­tera has de can­viar perquè ni la gaso­lina, ni la tècnica, ni tan sols el con­duc­tor estan habi­li­tats per pas­sar per cadas­cun dels països. Això, que és evi­dent que no passa amb els cot­xes i els cami­ons, sí que passa amb els fer­ro­car­rils. Un tren ho té molt difícil per tra­ves­sar les fron­te­res euro­pees; i més si és entre Espa­nya i la resta de països. En aquests moments, la indústria està desen­vo­lu­pant màqui­nes capa­ces de dia­lo­gar entre si per poder sobre­pas­sar aquesta man­cança que ha carac­te­rit­zat el desen­vo­lu­pa­ment del fer­ro­car­ril a Europa.
Pro­ba­ble­ment no aca­bem de ser cons­ci­ents de la importància del trans­port fer­ro­vi­ari. I, en canvi, ha estat essen­cial en l’abas­ti­ment de pro­duc­tes ali­men­ta­ris durant els mesos d’aïlla­ment de la covid...
Hi ha molts debats que podem rela­ci­o­nar amb el tema del fer­ro­car­ril. Avui, per exem­ple, es parla del greu pro­blema de la falta de cami­o­ners al Regne Unit, però també a l’Estat espa­nyol. Estem arri­bant al límit del trans­port per car­re­tera. I, abans que arribi el col·lapse, ens hauríem de pre­pa­rar. I l’únic sis­tema de trans­port mas­siu, còmode i molt més sos­te­ni­ble que l’actual és el fer­ro­car­ril. Per això apos­tar pel cor­re­dor medi­ter­rani és avançar-se a les dinàmiques del futur.
Un dels ele­ments cen­trals del lli­bre és l’opció per un ample de via dife­rent del d’Europa. Com s’explica aque­lla decisió i que no s’hagi modi­fi­cat en anys? En el lli­bre par­leu d’una “con­junció de raons”...
En cap moment s’expli­cita per què es va adop­tar aque­lla decisió l’any 1844. El que sí que sabem, a través de Pere Macias, és que es va adop­tar sense haver vist mai un tren i sense medi­tar sobre les con­seqüències de tenir un ample de via dife­rent. La men­ta­li­tat radial, que encara està molt viva o el fet de no donar importància a la con­nexió euro­pea, van pesar molt. I encara avui n’estem pagant les con­seqüències. Mai en la història d’Espa­nya 23 centímetres han tin­gut tan­tes con­seqüències.
Ana­lit­zat des d’una pers­pec­tiva històrica, aquests 233 mil·límetres de diferència, tal com remar­queu en el lli­bre, són l’ele­ment més para­digmàtic d’una aposta sis­temàtica dels governs espa­nyols de torn per l’aïlla­ment?
Els vells euro­peis­tes esta­rien con­tents amb la idea d’un ample de via inter­na­ci­o­nal perquè sig­ni­fica tren­car amb la inco­mu­ni­cació. Allò que era habi­tual a Europa, que és tras­pas­sar la fron­tera fer­roviària sense pro­ble­mes, a l’Estat espa­nyol no es va poder fer fins 123 anys després.
En el lli­bre recu­pe­reu algu­nes ini­ci­a­ti­ves per cap­gi­rar aque­lla decisió. Qui­nes des­ta­caríeu?
Curi­o­sa­ment, alguna d’aques­tes la va pro­ta­go­nit­zar Alfons XIII, encara que fos per motius dife­rents dels que guia­ven altres per­so­nes. Tan sols un parell d’anys després del 1844 ja hi ha un intent de crear una via de comu­ni­cació Bar­ce­lona-París. Fins i tot es va auto­rit­zar el pro­jecte, però no va reei­xir. Si s’hagués fet, pot­ser hau­ria can­viat la història fer­roviària d’Espa­nya.
Ja sé que és fer història-ficció, però què hau­ria repre­sen­tat una aposta d’ample euro­peu o un canvi a temps?
Dar­re­ra­ment estic molt pre­o­cu­pat per la mate­ri­a­li­tat de les deci­si­ons i com aques­tes influ­ei­xen en la ide­o­lo­gia. Això explica l’aïlla­ment men­tal i polític de l’Estat espa­nyol? Pot­ser sí. La prova més fefa­ent d’això és que en el dar­rer lli­bre d’Orlando Figes (Los Euro­peos, Tau­rus, 2020) es des­taca el paper del fer­ro­car­ril en la con­for­mació d’una cul­tura euro­pea comuna. Gràcies al fer­ro­car­ril, per exem­ple, la música clàssica s’expan­deix arreu d’Europa. Això, a l’Estat espa­nyol era impos­si­ble, perquè no podies por­tar una orques­tra amb car­ru­at­ges. Segur que cal­dria apro­fun­dir en la tesi sobre la reper­cussió d’aquest aïlla­ment fer­ro­vi­ari en la con­for­mació del marc men­tal i ideològic espa­nyol.
En el lli­bre recu­pe­reu un per­so­natge, Aris­tide Fer­rere, a qui defi­niu com un dels pre­cur­sors del cor­re­dor medi­ter­rani. Què va fer exac­ta­ment?
Es tracta d’un aven­tu­rer que el 1845 plan­teja una cosa que no ha estat pos­si­ble fins fa rela­ti­va­ment poc i és que un fer­ro­car­ril con­necti París i Bar­ce­lona. També des­taco un altre per­so­natge, Ignasi Villa­longa, que el 1918 ja va plan­te­jar la neces­si­tat del cor­re­dor medi­ter­rani per tal de resol­dre el pro­blema de les expor­ta­ci­ons de frui­tes i millo­rar la comu­ni­cació.
En el lli­bre recu­pe­reu algu­nes ges­ti­ons històriques entre Cata­lu­nya i el País Valencià, com ara una ini­ci­a­tiva del 1930 per tal de per­llon­gar un pro­jecte de tren d’ample inter­na­ci­o­nal entre París i Bar­ce­lona. Com va anar exac­ta­ment?
Això és molt interes­sant, perquè vol dir que per damunt d’ide­o­lo­gies, sem­pre hi ha hagut una relació, pri­me­ra­ment històrica, de caire econòmic, cul­tu­ral i social, entre Cata­lu­nya i València. Aque­lla ini­ci­a­tiva, si s’hagués dut a terme, també hau­ria can­viat la història fer­roviària.
Avui, el pro­jecte del cor­re­dor medi­ter­rani està ple­na­ment con­so­li­dat, però de vega­des obli­dem que abans del 2011 només exis­tia als papers acadèmics i a les rei­vin­di­ca­ci­ons d’alguns col·lec­tius. En el lli­bre fins i tot par­leu d’una dècada omi­nosa...
L’any 2002-2003 es va pro­duir un canvi subs­tan­cial en la manera que la soci­e­tat cata­lana i valen­ci­ana van començar a obser­var el tema del cor­re­dor. Fins a aquell moment, era una qüestió d’acadèmics. La publi­cació de l’informe Van Miert, encar­re­gat per la comissària de trans­port, Loyola de Pala­cio, va aixe­car totes les alar­mes, perquè el cor­re­dor medi­ter­rani no apa­rei­xia entre les infra­es­truc­tu­res de futur d’Europa. A par­tir d’ales­ho­res, molts sec­tors d’empre­sa­ris o de la soci­e­tat civil es van ado­nar que si no es produïa un canvi de tendència i una lluita a favor del cor­re­dor cor­rien el perill de que­dar aïllats de la resta del con­ti­nent. Això va durar fins al 2011, quan s’incor­pora final­ment a la Xarxa de Trans­ports Euro­peus.
Abans d’aquesta dècada, però, ja s’havien per­dut altres trens, i en algun cas asse­nya­leu res­pon­sa­bles de signe polític divers, com ara Josep Bor­rell i José María Aznar. Quins són aquests trens que es per­den?
El pri­mer és el que té a veure amb el desen­vo­lu­pa­ment de la xarxa d’alta velo­ci­tat a prin­ci­pis dels anys noranta, quan es va apos­tar pel tra­jecte Madrid-Sevi­lla. Després hi ha un gran debat, que jo només apunto en el lli­bre, i que fa referència a com con­nec­tar Bar­ce­lona i Madrid amb alta velo­ci­tat. En aquell moment, hi havia el pro­jecte, per part de la Gene­ra­li­tat Valen­ci­ana, de con­nec­tar-les a través de València. Això, el minis­tre Josep Bor­rell no ho va con­si­de­rar. I no només això, sinó que no va desen­vo­lu­par l’eix Bar­ce­lo­na­València, un pro­jecte que hau­ria creat un tri­an­gle molt potent. Amb l’arri­bada d’Aznar, a més, es va optar per reforçar la comu­ni­cació entre Madrid i València però no entre València i Bar­ce­lona.
Que un pro­jecte estratègic com aquest encara no s’hagi con­cre­tat té una moti­vació política?
En gran part, sí. José María Aznar té una men­ta­li­tat radial i no se n’amaga. Parla de comu­ni­car totes les províncies amb Madrid, i el cor­re­dor s’escapa d’aquesta visió. D’una banda, hi ha una decisió política, però de l’altra hi ha un subs­trat entre l’alt fun­ci­o­na­riat i l’esta­blish­ment a favor del model radial. El plan­te­ja­ment d’una Europa unida, sense fron­te­res, ha aju­dat molt a tren­car aquesta visió del model radial.
Un altre dels ele­ments essen­ci­als per cap­gi­rar la situ­ació va ser la reacció de les soci­e­tats de l’eix medi­ter­rani. Al lli­bre par­leu de la grosse koa­li­tion medi­terrània...
En el cas del cor­re­dor es pro­du­eix una gran aliança de sec­tors empre­sa­ri­als cata­lans i valen­ci­ans que, fins ales­ho­res, s’havien mirat amb recel. I tot seguit l’aliança també és política. Avui hem arri­bat a un con­sens, de tal manera que un pre­si­dent d’ERC a Cata­lu­nya, un de soci­a­lista al País Valencià i un altre de popu­lar a Múrcia, estan a favor d’un pro­jecte com el cor­re­dor medi­ter­rani. Això explica mol­tes coses.
La dar­rera dècada, que s’ini­cia el 19 d’octu­bre del 2011, és la llu­mi­nosa, quan el cor­re­dor es con­so­lida com a pro­jecte. Quins han estat els llums que s’han con­cre­tat?
El cor­re­dor ha d’estar fina­lit­zat el 2030, com la resta de xar­xes transeu­ro­pees. Alguns dels trams reben fins a un 40% de sub­venció euro­pea i ara, amb els fons de resiliència i recu­pe­ració, encara més. Jo des­ta­ca­ria dos grans moments en aquesta dècada llu­mi­nosa: el pri­mer és el de la cons­ti­tució del pri­mer pla de tre­ball el 2019, la qual cosa sig­ni­fica que per pri­mera vegada tenim un pla com­plet del que volem des d’Alge­si­res fins a la fron­tera fran­cesa. Des d’un punt de vista més fun­ci­o­nal, des­ta­ca­ria dues deci­si­ons impor­tants: d’una banda, la inau­gu­ració, el 2020, de la vari­ant de Van­dellòs, que era el símbol de la inco­mu­ni­cació entre València i Bar­ce­lona i, de l’altra, que tenim a tocar l’adju­di­cació del canvi d’ample ibèric a inter­na­ci­o­nal o UIC entre Cas­telló i Tar­ra­gona. Això no havia pas­sat mai en uns fer­ro­car­rils espa­nyols.
Com s’ima­gina el futur?
Ima­gino un sis­tema urbà estruc­tu­rat per una via de comu­ni­cació d’alta velo­ci­tat. M’ima­gino també unes àrees de pro­ducció amb una comu­ni­cació àgil, directa i sos­te­ni­ble amb la resta d’Europa. I un altre dels aspec­tes fona­men­tals és el desen­vo­lu­pa­ment del trànsit aero­por­tu­ari. Per a mi, el cor­re­dor medi­ter­rani és un ins­tru­ment de canvi de molts pro­ces­sos, i no només de caire econòmic. M’ima­gino el cor­re­dor com si fos part d’una xarxa de metro con­for­mat per la xarxa de cor­re­dors d’Europa, i per­me­tent al ciu­tadà arri­bar a qual­se­vol racó del con­ti­nent.

UN RELAT APASSIONAT

El llibre de Josep V. Boira atrapa des del primer tram, fins i tot a aquells lectors que no sentin una especial atracció per la matèria. Amb un estil directe, sense artificis, transmet una passió encomanadissa. El llibre té un vessant memorialístic, d’un projecte que l’autor defensa des de fa més de vint anys i del qual s’ha convertit, molt més recentment, en coordinador. Però també una vocació reivindicativa, de defensa aferrissada d’un projecte que pot transformar el país i el continent com cap altre. El llibre traspua la voluntat de trencar amb l’Espanya radial, la versió centralista de les infraestructures. I també un europeisme convençut. I, per damunt de tot, transmet passió pel transport ferroviari, un projecte amb passat, present i futur.

COORDINAR DES DE LA GEOGRAFIA

Josep V. Boira (València, 1963) és professor de geografia de la Universitat de València, però ha desenvolupat una part de la seva carrera professional a Itàlia. Del 2015 al 2018 va participar en tasques de govern a la Generalitat Valenciana i el juliol d’aquell any va rebre l’encàrrec de coordinar el projecte del corredor. Tot i que no té una funció executiva, remarca: “Estem molt a prop de la presidència d’ADIF i del ministeri i, per tant, podem resoldre molts dubtes i coordinar moltes obres.” El llibre, pren en tot moment el format de proposta personal. Josep V. Boira hi explica com pensa que ha de ser el corredor mediterrani, i ho fa amb coneixement del passat i projecció en el futur, conscient que el projecte va molt més enllà d’una infraestructura ferroviària i més encara d’una proposta peninsular per esdevenir una via que ha de contribuir a teixir el projecte europeu de la mateixa manera que ho va fer, al seu moment, la política monetària comuna. Hi ha un pla i també hi ha diners, amb la qual cosa resulta factible veure “llum al final del túnel”, un símil ferroviari ben apropiat per a un projecte que durant una pila d’anys s’ha mantingut en la foscor.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.