Entrevista

KRISTEN GHODSEE

ANTROPÒLOGA

“Als països comunistes era més fàcil ser mare”

Ghodsee ha estudiat les polítiques socials, el feminisme i com el capitalisme acaba afectant la vida de les dones. En aquesta entrevista explica per què les dones tenen millors relacions sexuals amb el socialisme

POR QUÉ LAS MUJERES DISFRUTAN MÁS DEL SEXO BAJO EL SOCIALISMO Editorial: Capitán Swing Pàgines: 208 Preu: 18,5 euros
IGUALTAT
“A les cases on els homes tenen més cura dels nens, es tenen relacions sexuals de manera més freqüent”
ELECTORAT
“Els líders d’extrema dreta necessiten idealitzar la família perquè la seva base política la formen homes”
MATERNITAT
“Moltes joves dels països de l’Est pensen que les seves mares i àvies ho van tenir més fàcil per ser mares: «Puc viatjar, em puc comprar uns texans, maquillatge... però no puc tenir un nadó»”
SITUACIÓ
“Quan l’home perd la feina té molta pressió, una pressió extrema. Hi ha estudis sexològics que precisament relacionen les disfuncions sexuals masculines amb l’atur”

Kris­ten Ghod­see és una antropòloga nord-ame­ri­cana i pro­fes­sora espe­ci­a­lit­zada en Rússia i països de l’Est. Fa molts anys que estu­dia el com­por­ta­ment social als països que van estar sota el teló d’acer. Estu­di­ant totes aques­tes enques­tes, Ghod­see ha arri­bat a una con­clusió: als països on hi ha una xarxa social al vol­tant de la mater­ni­tat –que per­met que la dona tin­gui una inde­pendència econòmica– es té més lli­ber­tat a l’hora d’esco­llir una pare­lla.

És veri­tat que als països soci­a­lis­tes les dones tenien rela­ci­ons sexu­als més satis­factòries? Per què?
Als països on les dones tenen inde­pendència econòmica –aquells on tenen suport del govern, de la soci­e­tat, en el sen­tit d’edu­car i criar els fills– no has d’aguan­tar en una relació necessària­ment. No neces­si­tes un home que et pagui el llo­guer, els que­viu­res o les fac­tu­res. Veiem que en molts països capi­ta­lis­tes hi ha dones que no poden dei­xar una relació, no poden dei­xar el seu marit o el seu promès perquè no tenen prou diners per tenir la seva pròpia casa o per sobre­viure. Als països on les dones són econòmica­ment inde­pen­dents dels seus homes, elles trien les seves pare­lles sexu­als en funció dels seus diners. Si tu ets lliure, si ets capaç de pagar les teves fac­tu­res, de pagar el llo­guer... no triaràs un home perquè siguis ric sinó perquè t’agrada! Perquè pen­ses que és guapo, perquè pen­ses que és interes­sant, perquè pen­ses que és diver­tit! Òbvi­a­ment, per a mi, aquesta relació serà molt més honesta.
Hi ha una teo­ria sobre la sexu­a­li­tat econòmica que vostè des­criu en el seu lli­bre. Què explica?
No estic total­ment d’acord amb la teo­ria de l’eco­no­mia sexual, però és interes­sant quan hi pen­sem com una des­cripció de com fun­ci­ona el flir­teig hete­ro­se­xual en una soci­e­tat capi­ta­lista. La teo­ria de Roy Bau­meis­ter és una teo­ria molt sim­ple. El que diu, si fa o no fa, és que en les soci­e­tats on les dones no tenen opor­tu­ni­tats econòmiques, on no tenen l’opor­tu­ni­tat de rebre edu­cació, el preu del sexe és molt alt. També el del casa­ment. Nor­mal­ment les noies volen arri­bar ver­ges al matri­moni perquè guar­den la seva vir­gi­ni­tat per a un marit que pagarà les seves fac­tu­res per a la resta de la seva vida. Així és com fun­ci­ona en les soci­e­tats tra­di­ci­o­nals i patri­ar­cals. En les soci­e­tats on les dones tenen molta inde­pendència –per exem­ple a Dina­marca i a Suècia, on les donen tenen accés a un alt nivell d’edu­cació, on poden arri­bar a llocs impor­tants a la feina– tenen rela­ci­ons amb qui volen. No els importa ser ver­ges i casar-se perquè no neces­si­ten guar­dar la seva sexu­a­li­tat per casar-se i acon­se­guir un home. És una teo­ria molt sim­ple, i que té pro­ble­mes, però el que sabem és que en les soci­e­tats on hi ha més opor­tu­ni­tats per a les dones, les dones són més lliu­res en la seva vida sexual i trien les seves pare­lles en funció de l’amor, l’atracció i l’afecte mutu. En les soci­e­tats on les dones no són lliu­res trien els seus com­panys perquè són rics o pot­ser perquè els seus pares el van triar per a ella. Pot­ser no han pogut ni deci­dir-ho! El pare diu: “Tu et casaràs amb aquest.” I pot­ser és lleig o pot­ser és vell!
I això està pas­sant actu­a­ment en països com els Estats Units?
I tant! Pensa en les dones durant la pandèmia, n’hi havia mol­tes que com­par­tien l’apar­ta­ment amb l’home que les pega. O que està abu­sant d’elles psi­cològica­ment. Poden esca­par-se’n de manera fàcil? No. On ani­ran? Com tro­ba­ran una casa? Al meu país, on no tenim assistència mèdica, el 25% de les dones per sota dels 65 anys tenen l’asse­gu­rança mèdica del seu marit. Si et divor­cies, no pots anar al metge. Això és així per al 25% de les dones. Per això mol­tes dones es que­den en un matri­moni infeliç, pot­ser amb un marit no gaire ama­ble perquè si se’n sepa­ren, no poden anar al metge. Això és una boge­ria l’any 2021! Això passa als Estats Units, un dels països més rics del món. És ridícul. A tot arreu veiem evidències, espe­ci­al­ment les noies joves i sobre­tot quan tenen fills. Quan ets sol­tera tens una mica més de lli­ber­tat. Quan tens un nen encara és més difícil perquè no només has de tenir cura de tu, sinó que també has de cui­dar una cri­a­tura.
Què pas­sava a l’Ale­ma­nya Ori­en­tal perquè les dones esti­gues­sin tan satis­fe­tes amb les seves rela­ci­ons sexu­als?
A l’Ale­ma­nya Ori­en­tal és on tenim més evidències. De fet, hi ha docu­ments en què es com­pa­ren les dues Ale­ma­nyes. Aquests estu­dis es van fer el 1985, el 1989, el 1990 i el 1991. És a dir, abans i després de la cai­guda del mur de Berlín. Les dones de l’Ale­ma­nya de l’Est asse­gu­ra­ven que eren més feli­ces sexu­al­ment amb els seus com­panys que no pas les de l’Oest. No va ser només un estudi, sinó que van ser múlti­ples i cada vegada s’afir­mava el mateix. La qüestió és: per què? Hi ha mol­tes res­pos­tes, com ara que la religió no tenia tant de pes a l’Est i, en canvi, en zones com Bavi­era i al sud encara tenia molt poder. Les dones de l’Ale­ma­nya Occi­den­tal tenien molt poca inde­pendència econòmica. Una dona no podia tenir una feina sense el permís del seu marit fins a l’any 1957. En canvi, a l’Ale­ma­nya Ori­en­tal les dones van començar a tre­ba­llar a par­tir del 1945.
Un any després que acabés la guerra.
Exac­ta­ment. I és una diferència enorme. Una dona havia de dei­xar la feina si el seu marit ho volia, si con­si­de­rava que no estava fent bé les tas­ques de la llar, i això va ser així fins al 1977, quan es va can­viar aquesta llei.
Aquí, per exem­ple, els nens tor­nen de l’escola a quarts de dues. Si no es que­den a dinar –i hi ha mol­tes famílies que no es poden per­me­tre pagar el men­ja­dor–, els nens ple­guen a les 12.30 h i tor­nen a fer classe de les 15 a les 16.30 h.
I a quina hora se suposa que han de tre­ba­llar les mares?! És una boge­ria!
Què ofe­rien ales­ho­res els països soci­a­lis­tes?
Aquesta era la diferència. A l’Ale­ma­nya Ori­en­tal, a Polònia, a Txe­cos­lovàquia, a Bulgària, a Iugoslàvia, també. Hon­gria també donava mol­tes faci­li­tats: tots els nens tenien plaça d’escola bres­sol pagada per l’estat i no per les famílies. Mol­tes vega­des aquests cen­tres es tro­ba­ven al mateix lloc de tre­ball o just al cos­tat. Era molt més fàcil. Si per alguna raó el teu home et dei­xava o es moria o era un alcohòlic... sabies que algú t’aju­da­ria a tenir cura del teu nen. Roma­nia i Albània, per exem­ple, eren uns sis­te­mes molt dolents per a les dones. La Unió Soviètica era un terme mitjà.
Quin eren els millors països per ser mare?
Pot­ser els millors països per a les dones eren l’Ale­ma­nya Ori­en­tal, Txe­cos­lovàquia i Hon­gria. Eren molt bons. Hi ha molta gent que ho enyora, sobre­tot la gent gran, però també molta gent jove, nas­cuda després del 1989. Molts d’ells ara diuen que era millor abans, espe­ci­al­ment les dones joves. Mol­tes joves a Polònia, a Bulgària, a Hon­gria, a l’Ale­ma­nya de l’Est diuen: “Va ser molt més fàcil per a la meva mare i per a la meva àvia tenir una feina i una família que per a mi. Puc viat­jar, em puc com­prar uns texans, em puc com­prar maqui­llatge i roba inte­rior però no puc tenir un nadó.” No vull dir que la vida fos mera­ve­llosa perquè hi havia molts pro­ble­mes. Tenies res­tric­ci­ons per viat­jar, tenies el con­trol de la poli­cia secreta hi havia mol­tes coses dolen­tes, però en aquest aspecte, la via­bi­li­tat de les dones de tenir cura de la família, la feina i tenir una vida pròpia i inde­pendència, sí que era millor.
El capi­ta­lisme s’ha tor­nat més sal­vatge en els dar­rers anys?
Abso­lu­ta­ment. Perquè no hi ha opo­si­tor. El capi­ta­lisme es tro­bava, abans del 1989, que molts empre­sa­ris havien de trac­tar molt millor els seus tre­ba­lla­dors. Molts governs havien de tenir més cura de la gent pobra perquè hi havia una alter­na­tiva, hi havia una amenaça. Un altre sis­tema que era real. I això és impor­tant perquè quan pen­sem en el comu­nisme només pen­sem en la Unió Soviètica o en l’Europa de l’Est, però s’ha de pen­sar també en Cuba, Nica­ra­gua, Angola, el Iemen, Tanzània, el Viet­nam, la Xina. No només era l’Europa de l’Est. I també és molt impor­tant, per exem­ple, als Estats Units, on també hi havia el Par­tit Comu­nista, a Bèlgica, al Regne a Unit. A França, tenien un impor­tant par­tit comu­nista, esta­li­nista. Aquests par­tits tenien molt de poder i posa­ven molta pressió en l’eco­no­mia domèstica, perquè els tre­ba­lla­dors tin­gues­sin més drets. Des que el comu­nisme va caure, el capi­ta­lisme ha pogut fer el que ha vol­gut. Ha tin­gut i té via lliure. I qui ha de llui­tar con­tra això? Tu? Jo? Oblida-te’n! Estem can­sa­des!
També parla d’un cas en con­cret. És un cas que passa a una per­sona del seu entorn, als Estats Units. Una dona, una pro­fes­si­o­nal amb molta pro­jecció i amb una bona feina, comença a tenir pro­ble­mes quan és mare. Quan veu les con­seqüències d’aquest cas pensa que la con­ci­li­ació és pos­si­ble?
Tinc entès que a Espa­nya van can­viar la llei i tant la mare com el pare es poden aga­far setze set­ma­nes. Els homes se les aga­fen? No ho sabem. La qüestió és que aquesta mesura no és sufi­ci­ent. És un bon començament, però es neces­si­ten uns bons ser­veis soci­als per als nens. Bones esco­les bres­sol. Per exem­ple, al Que­bec, al Canadà, tenen real­ment uns bons ser­veis a la infància, i els empre­sa­ris saben que les dones tre­ba­lla­do­res tin­dran un lloc perquè s’ocu­pin del seu fill. Als Estats Units, tot el pes de la cura recau sobre la mare, pot­ser una mica sobre el pare. I no hi ha aju­des. No hi ha permís de mater­ni­tat. Zero! És una boge­ria. Si has de tre­ba­llar l’endemà de tenir una cri­a­tura, hau­ries de tenir un lloc on poder por­tar-la, al teu barri i pagada pel govern. Això és el que es feia a l’Europa de l’Est i va fun­ci­o­nar. Tenien per­mi­sos d’uns sis mesos, i a Ale­ma­nya de l’Est, d’un any. A la dona li paga­ven un sou durant un any per que­dar-se a casa.
Diria que encara és així.
Sí, i són polítiques que es van here­tar de l’Ale­ma­nya de l’Est, no de l’Ale­ma­nya Occi­den­tal. El capi­ta­lisme té un pro­blema: neces­sita les dones per tre­ba­llar, però també neces­sita nadons perquè si no qui com­prarà els Ipho­nes? Qui pagarà els impos­tos? Qui tre­ba­llarà? Si no hi ha nadons, el capi­ta­lisme té un pro­blema. Aquesta és una de les con­tra­dic­ci­ons de la gent que ocupa el poder, com man­te­nir un equi­li­bri entre les dones tre­ba­lla­do­res i l’incre­ment dels nai­xe­ments. A Polònia, han pro­hi­bit l’avor­ta­ment i paguen a les dones perquè s’esti­guin a casa i tin­guin fills. Aquesta és la solució de Kaczynski en un govern d’extrema dreta. I la situ­ació és simi­lar a Hon­gria.
Són polítiques d’extrema dreta?
A Trump li hau­ria agra­dat que les dones, les dones blan­ques, es que­des­sin a casa i fes­sin nadons. A Polònia, el mateix amb les dones polo­ne­ses. A Hon­gria, amb les dones hon­ga­re­ses. Els líders d’extrema dreta neces­si­ten ide­a­lit­zar la família perquè la seva base política són homes, homes que volen rei­ma­gi­nar una soci­e­tat en què ells se sen­tin satis­fets amb les seves metes.
També explica que quan els homes aju­den a casa, millora la sexu­a­li­tat de les pare­lles.
I tant! I això és molt interes­sant. Hi ha un gran estudi que es va fer a Ale­ma­nya, amb pare­lles que feia més de cinc anys que esta­ven jun­tes i que tenien nens. A les cases on els homes tenien més cura dels nens, tenien sexe de manera més freqüent. A les pare­lles en què l’home ajuda menys, es tenen menys rela­ci­ons sexu­als. A les pri­me­res, com­par­tei­xen la vida, no estan divi­dits, estan en el mateix equip. I crec que els homes també tenen millor sexe sota el soci­a­lisme!, perquè hi ha molta pressió sobre els homes perquè siguin pro­duc­tius, perquè paguin les fac­tu­res. Espe­ci­al­ment als Estats Units o al Regne Unit, on no hi ha tants avan­tat­ges soci­als. Quan l’home perd la feina té molta pressió, una pressió extrema. Hi ha estu­dis sexològics que pre­ci­sa­ment rela­ci­o­nen les dis­fun­ci­ons sexu­als mas­cu­li­nes amb l’atur. Quan un home perd la feina, sent que ha per­dut la seva mas­cu­li­ni­tat. En un món on l’home té més segu­re­tat, evi­dent­ment se sent millor en la seva vida pri­vada. He escrit sobre les dones, però també penso que és molt impor­tant refle­xi­o­nar sobre com els homes també es bene­fi­ci­a­rien d’aques­tes polítiques soci­als.

UN TÍTOL AMB GANXO

Por qué las mujeres disfrutan más del sexo bajo el socialismo (Capitán Swing) és el títol del llibre que l’antropòloga nord-americana Kristen Ghodsee va publicar el 2019. L’autora explica que el títol el va posar un periodista de The New York Times en un article que va publicar Ghodsee al diari i que era un avançament del seu llibre. El títol va causar tal furor que amb els editors van decidir mantenir-lo per al llibre. “El que sí que hi vaig voler afegir és el subtítol i altres arguments a favor de la independència econòmica de la dona.” Em semblava que era clau per entendre la intenció del llibre”, explica Ghodsee. Es tracta d’un volum en què l’autora critica els darrers trenta anys del capitalisme, un capitalisme que s’ha convertit en un sistema desbocat, que no respecta les dones i que posa molta pressió sobre els homes.

LES DUES ALEMANYES

Una de les singularitats dels estudis de l’antropòloga Kristen Ghodsee és la comparativa que es fa entre les dues Alemanyes. És interessant com una població que era pràcticament idèntica –però que vivien en sistemes polítics i econòmics totalment oposats– difereix tant en els resultats de les enquestes.

Aquesta situació va convertir aquests dos països en un lloc idoni per realitzar comparacions entre el bloc comunista des de la República Democràtica Alemanya i el bloc capitalista des de la República Federal Alemanya. Diverses enquestes assenyalaven que les dones de l’Est tenien sexe amb més freqüència i eren més felices en les seves relacions sexuals que les dones de l’Oest. La principal raó, segons Ghodsee, és la independència econòmica.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor